- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- potyautas: Sára és a párja.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 13:15 Téma összefoglaló
-
grizlisandor
veterán
(rögzített hozzászólás)Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rowon
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
focvis
veterán
Na, örülök, hogy visszatértél, ahogy kifogyott az AI kontent.
Egyszerűsítettem a családi olajlogisztikán, apám Ignis K12C-je is az általam az MX-5 ND-hez eddig használt olajat kapja, 3,5 + 4,5 = 8 liter.
Az Ignis új kora óta a gyári ajánlás Ecstar F9000 0w20-at kapta (API SN), erősen bízom abban, hogy nem volt benne valami spéci Suzuki adalék, mert ezentúl Total Quartz 9000 Future GF6 0W-20-at kap (API SP). -
Motion_Blur
félisten
-
tibbike01
addikt
+ 1, így van, többször kibeszéltük.
Simán lehet az is, hogy a Lengyel Mann üzem (ahol a gyári alkatrész készül) egyáltalán nem is beszél a Szingapúri Mann üzemmel, ahol az utángyártott készül, kb nem is tudnak egymásról, teljes más az alapanyag, gyártógépek, követelmények...stb.
80 gyártóüzeme van a Mann filernek világszerte, de a többi márkával is kb ugyenez a helyzet. -
polonic
félisten
-
ParmaBoy
aktív tag
-
polonic
félisten
-
polonic
félisten
-
Qru
MODERÁTOR
-
szimi57
őstag
-
forceberg
veterán
-
szimi57
őstag
-
szimi57
őstag
-
szimi57
őstag
-
tibbike01
addikt
-
attiss66
senior tag
-
attiss66
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
attiss66
senior tag
Találtam Motul 5W30-at. MOTUL 8100 X-CESS 5W30 [link] 22222 Ft.(ja, itt sincs jelenleg, jelzik, ha van)
Te milyet ajánlanál 5W30-at?
"Menj vele 1-2 ezer kmert motormosásnak jó lesz. "
És utána mit kell cserélni hozzá, gondolom az olajszűrőt igen, de a légszűrőt és a pollenszűrőt is? -
attiss66
senior tag
Akkor azt mondod, hogy cseréljem le az 5W40-et és tegyek helyette 5W30-at(Motul-t)? Megoldható házilag, csak egy nyomatékkulcs kell(azt kölcsön tudom kérni a karosszériás szomszédtól), hogy visszatekerjük az olajteknőn a csavart 39N-al. A többi minden ki van cserélve, olajszűrő, levegőszűrő, pollenszűrő, csak az olajat kell átcserélni. Tudnál linkelni boltot, ahol a legolcsóbb a Motul 8100 X-Cess 5W30 5L ?(vagy a következő olajcserénél is lehet tölteni az 5W30-at és nem kötelező megvárni a 10e km-t, lehet ott 7-8e is pl)
Te amúgy autószerelő vagy? -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
Öreg szívó boxer, kapott egy sw-es szíverősítést is és ennek megfelelően néha meg is van hajtva. Az a baj, hogy az utolsó henger ami a tűzfalnál van, ott hajlamos az olaj megégni. Fl után javítottak is a motor hűtésén (meg könnyebb hf-et kapott, meg a kipu-nál a középdobot el hagyták, így könnyebb lett) de ez még pfl...
Vmi híg 5W40-ez akartam, az X-Cess Gen2 lett. De ha van vmi jobb ajánlás azt szívesen veszem.

-
attiss66
senior tag
Dehogy, csak ki akarom deríteni, vagyis meg akarom érteni, hogy miért jobb az 5W30 mint az 5W40. Itt írta valaki, hogy szerinte az 5W40 miatt maradt olyan pöpec a lánc 196000 km-ével. Szóval ha trollkodásnak is tűnik, de az ilyen 5W40-es láncjavító írás után jogos az alábecsült 5W40-ben való bizakodás. 2011-ben(az ASX 1 éves korában) a szervízelésnél leírták, hogy 5W40-et tettek bele és szerintem az adta meg az összes olajcserének az alapját, tehát feltételezem, hogy onnantól 5W40 ment bele(bár nem biztos). A mostani 5W40 olajcserével szinte hangtalanul megy a kocsi.

-
Qru
MODERÁTOR
Nekem is X-Cess 5W40 van azért ebben a hidegben első indításkor hallani, a motor hangján, hogy nem 5W30 van benne (előtte EFE volt). Cserébe talán nyáron kevésbé gatyásodik le.

Mondjuk 1 kezemen megszámolhatnám, hány hideg indítást kap egy télen (hobbi/nyári auto, nem is rohad az alja).

-
szimi57
őstag
Kicsit elbeszélünk egymás mellett. Nem az volt a kérdés, hogy melyik az ideális olaj, így nyilván nem is arra válaszoltam és nem is tudtam volna válaszolni. Szerinted a 0w-8 99%-ban korszerűbb mint pl. Shell Helix Ultra 5W-40 Pure Plus? És most hülyeséget kérdezek: akkor az 5w-40 helyett mehet a 0w-8?
-
szimi57
őstag
Nem erőltettem a vastagabb olajat. Konkrét motorra, kérdésekre válaszoltam. Szerinted tehet valami kárt a gyártó által ajánlott 5w40-es olaj a motorban? Mert ez volt a kérdés. Egy mai olaj nem attól korszerű mert 0w-8-as. Ugyan olyan korszerű az 5w-40-es is. Az esetemben két osztály ajánlott csak 5w-30,40. És csodák csodája az 5w-30-at használom és semmi kép nem fogok 0w-30-at belerakni, mert nem korszerűbb (legalábbis motorvédelem szempontjából). Viszont szemezgetek a 0w-40-el.
-
tboldi
nagyúr
Ezekről az ábrákról nekem mindig BlacKSouL kolléga hsz-e jut eszembe.

-
forceberg
veterán
-
Eugene Roe
őstag
-
grizlisandor
veterán
+1, ott van Amon Olivéréknél az átépített chippes Yaris GR megy a 0w20 motorolajjal hiba nélkül, elég sokszor keresztbe meg nyélen.
-
grizlisandor
veterán
-
Asbee
veterán
-
szimi57
őstag
-
attiss66
senior tag
-
attiss66
senior tag
-
attiss66
senior tag
"Sőt ha választani kell, inkább tenném bele a kategóriában "leggyengébb" olajat, felhasználás függvényében nagyon időben, vagy még előbb is cserélve"
érdekes, ebben van valami, csak kinek van kedve pl 5-6e km-enként cserélni az olajat a 10e helyett
(csinálja így egyáltalán valaki?!
)ui: erről jut eszembe, hogy a Suzuki Ignisbe elfelejtettem venni ablakmosót, ami kifogyott

17534 d4d: "És ott van még az amikor adott két szerviz, mindketten alvázszám szerint ellenőrzik a dolgot és két eltérő cikkszám vagy infó a végeredmény.."
ez megnyugtató ugyebár
-
426os
őstag
-
tibbike01
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
szimi57
őstag
-
A.Winston
tag
-
szimi57
őstag
Az biztos, hogy a tervezett élettartamuk nem 400-500 e. km, hanem jó, ha a fele. Sok mindentől függ meddig húzzák. Túl jóra sikerül a tervezés. Mondjuk ez nem szándékos. Melyik az a gyártó amelyik direkt erre játszik? Van olyan konstrukció, amit már 100-150 e. km-nél csapágyazni kell. El is tudnak menni 400-500 ezret, de nem ez a jellemző.
-
ncc1701
veterán
Igen, és pont azt mondják yt szerte, h használj 5w30-at, mert az jó. Én (meg sokan mások) nem is az 5w30-at kérdőjelezem meg, hanem a 16-20-as olajokat. Hosszútávon. Nem az érdekel, h kibírja-e a mocc a garis időszakot. Soha életemben nem vettem még új autót, és nem is tervezek.
-
szimi57
őstag
Általános megközelítésben is érdekes lehet. A konkrét motor megtalálható 2006-2019-es modellekben kisebb változtatásokkal Kia-Hyundai vonalon. A gyártó szerint API Service SL vagy SM, ACEA A5 vagy jobb. A viszkozitást pedig a sok helyen fellelhető táblázat alapján kell kiválasztani. Ha elsődleges a kisebb fogyasztás, az alacsonyabb értékeket javasolja. Nálam ez nem szempont. Motortipus G4FA 1.4, MPI. Az ajánlás európai viszonylatban: 0W-40, 5W-20*1, 5W-30, 5W-40. Jelenleg 5w-30 van benne, de inkább hajlok a 0w-40 felé.
-
BK87
senior tag
-
BK87
senior tag
-
grizlisandor
veterán
-
Motion_Blur
félisten
-
bul07
nagyúr
-
sfefe
addikt
-
tboldi
nagyúr
-
sfefe
addikt
-
grizlisandor
veterán
-
sfefe
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
-
sfefe
addikt
Köszi.
Szinte csak város igen.
Olajat nem eszik semmit ugyanott van a szint mint amikor ezt bele rakták.
Néztem motul 5w30ast de ott azt írja acea C3 ez meg A3. Vagy ez mindegy nem számít? Meg az nem xcess azt hiszem.
A Total amit írtál az jobb olaj ennél? Az árát nem nézve van jobb? -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
Kár, mert az lenne az egyik befutó. Nem akarom szét offolni a topikot. De röviden egy Toyo GT86 mk1-re kellene előre fék. Most lett nekem új Zimmermann Bubi-n, az nagyon porol és lassú fékezésnél nyikorog is (mondjuk fogni jobban fog a gyárinál érzésre). Zimmermann Sport van képben de lehet az se olyan jó...
EBC meg kicsit overkill, egy könnyű és nem erős autóra. -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
d4d
aktív tag
Ravenolnak van zöld fagyállója. Suzukiba eredetileg az kellett volna, de annak idejen csak ilyen Aprajafalva Kft által gyártott 990ftos pet palackos "fosokat" találtam. Suzukinak nincs már gyárilag ilyen csak a kék long lifeos super coolant, az ment bele tavasszal. Hátránya amúgy hogy csak 5 literes verzióban kapható.
Itt a Ravenol
Namost én nem vagyok teljesen képben a fagyállók összetételével kapcsolatban, van valami ellenjavallat hogy ilyet tegyek a swiftbe? Mondjuk a suzuki longlife coolant felirat ott van a flakonján.
-
d4d
aktív tag
Webshopon keresztül vagy más úton módon szerezted kintről?
Olaj téma
Fiat Ducato 2.2 (132kW) 2023/06. Elvileg még Fiat eredetű motor. Eredetileg előírt olaj a Selenia WR Fordward 0W-30, ACEA C2 (Fiat 9.55535-DS1)
Pár éve már a Stellantishoz (ex PSA Peugeot Citroen csoport) tartozik a Fiat is. Ennek megfelelően az olaj témát a Total vette vagy veszi át a Petronas (Selenia) helyett. Megnéztem mit hoz a Total olajkeresője jelenleg,
1. Total Quartz Ineo Pro 0W-30 adatlap (pdf)
Gyári elfogadás: Stellantis FWP.955535-DH12. Total Quartz Ineo First 0W-30
Ennél csak ajánlás van a Fiat GS1 és DS1-es előíráshoz.Van olyan szerviz ahol az Ineo First-öt használják, van ahol még a Seleniat és akivel utoljára beszéltem és a hangja, beszéde alapján a legjobban képben volt, ő a legújabb Total Pro-t ajánlotta a DH1-es előírással. Hozzáteszem a Selenia olaj egy 2024. Májusi adatlap szerint már szintén tudja a DS1 mellett a DH1-es előírást is. Arról nincs infóm, hogy konkrétan a DS1 es a DH1 hogy viszonyul egymáshoz.
Vélemény, megjegyzés esetleg?
-
d4d
aktív tag
Az tényleg jó ár, gyáriból gondolom 5 liter körülit kaptál volna hasonló áron. Suzukinál is ekörül volt.
Gyertya téma, köszi a tanácsokat. Még nem jártam a végére, de jelzem majd, hogy ez volt-e a gond. Másik lehetőség amúgy a tanknál keresendő vmi szellőző csöveknél lehet gond, ehhez viszont le kell szedni a tankot.. azért gyanús, mert a tanksapkát teljesen meglazítva javult a rángatásos jelenség.
-
polonic
félisten
-
Qru
MODERÁTOR
-
tboldi
nagyúr
-
norrberth
addikt
-
d4d
aktív tag
Thx,
Listához, németek, angolok, hollandok, franciák, írek
Comma
https://www.commaoil.com/
Exol
https://www.exol-lubricants.com/oil-check/
Granville
https://www.granvilleoil.com/lubricantAdvisor
Mabanol
https://www.mabanol.com/en/products/oil-finder
Maxol
https://maxol-retail.lubricantadvisor.com/en
Morris Lubricants
https://www.whatoildoineed.com/
North Sea Lubricants
https://www.northsealubricants.com/en/oil-advisor/
Rock Oil
https://rockoil.co.uk/lubricant-selector/
Yacco
https://www.yacco.com/en/what-oil-for-my-vehicle -
d4d
aktív tag
Köszönöm a válaszod és a kiegészítő infókat! Örülök, hogy itt vagy, mert érdekelne a véleményed az alábbi témában is.
Mit tudsz a fent belinkelt Totachi-ról? Valami nem kerek. Vegyük a long life olajukat, Made in Japan, pao, ilyen olyan technológia, fém kanna, megy a körítés, szóval papíron elég menő és mindezt 2500ft-ért/liter? Mondjuk az adatlapból nekem az jön le hogy nem rendelkezik gyári elfogadással senkitől csak szerintük felel meg az olaj azoknak az előírásoknak. Azért jött fel a téma mert valaki a Ravenol VMP-vel hasonlította össze, hogy minek venne valaki Ravenolt 4700ért, ha 2500-ért van Totachi. Illetve finoman sugallva a Ravenol felé, hogy "marketing"..
Grizlisandor, köszi, valszeg ez tévesztett meg, emiatt a nincs rendelkezésre álló blabla miatt rá se kattintottam korábban a linkre.
-
Qru
MODERÁTOR
-
ParmaBoy
aktív tag
Nekem a tapasztalatom szerint legkevésbé kormolós dízel, az a 2.2d4d toyota rav4 volt, (2010 utáni 150 lóerős), ugyan új korától 10, max 15ezernél olajcsere, sok hosszútáv, de 320 ezernél (ekkor lett eladva 8 évesen) is tök szép, már-már benzines volt benne az olaj 10ezer után is. Illetve volt egy párja, az fiatalabb 2016-os, 5év alatt 130ezer ment bele, de ott is hasonlóan tiszta olajjal találkoztam.
/a sokat futottnál gyári üzemanyagrendszer, kuplung stb. ettől függetlenül nem merem ajánlani a 2.2d4d-t a facelift után sem, egy fecske nem csinál nyarat/
-
Lauda
titán
-
focvis
veterán
+Qru
Márkaszervizben kapja, mikor kéri, közben maszekban ~felezem. Kb. 22-23 ezer km-enként kéri, rugalmas beállításon fut.
Két hónapig nem használtam, ~12 ezer km-nél lesz a csere, illetve ahogy időm engedi, most a lakásfelújítás projekt kezdődik hétfőn. 😵💫🫣
Gooool fórumtárs keni-vágja a Fuchs témát, dicséri. 👍Boldi: szinte 100%, hogy azért.
-
focvis
veterán
Februárban 3800 km-nél Totalt kapott, most valamikor október-novemberben Castrol LL 0w30 (VW504) következik, mert átadáskor mellékeltek egy literrel az autóhoz, ne menjen nekem pocsékba'
Aztán majd jövő június-júliusban kéri a kötelező olajcserét.Allegroról jött jó áron, hivatalos lengyel forgalmazótól (Metler, "SMA_Castrol" az eladó nickje) [link] . Abszolút friss áru. [kép]
-
ParmaBoy
aktív tag
-
zeus_2k14
senior tag
-
szpeti40
addikt
-
Jenne
őstag
-
tibbike01
addikt
-
norrberth
addikt
-
norrberth
addikt
-
Eugene Roe
őstag
-
Eugene Roe
őstag
-
grizlisandor
veterán
-
tibbike01
addikt
-
d4d
aktív tag
Nem tudom ez lesajnálas honnan eredhet. Talán hogy nagy hiperekben is megtalálni bizonyos olajaikat és akkor azt gondolják, hogy csak szar lehet? Mert valljuk be ami általában ott az autós részlegen van kínálat (nem csak olaj), az nem épp a csúcsok csúcsa. Jelentkezzen már egy anti Totalos, mi az ellenszevének forrása a márka iránt?
Asbee, és pl a Shell Professional termékvonalaról mi a véleményed, tényleg akkora szám ez a földgáz vagy milyen alapú olaj? És általában a benzinkutas márkák Aral, OMV, Orlen, Lukoil akár Mol stb ezek ilyen "középszar" olajok vagy van köztük amit, oda lehet tenni akár egy Mobil1, Total, Motul stb mellé is?
-
d4d
aktív tag
Köszi. Tudsz még ajánlani előírástól független olyan Total vagy Elf olajat ami kiemelkedő tulajdonságú vagy csak egyszerűen nagyon jól sikerült és érdemes a drágább olajak helyett akár ezeket választani?
Pl amit korábban vettem benzines Opelhez (D corsa) az milyen? Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30, API SP, Dexos 1 Gen3, OV 040 1547 G30 (gyártó által jóváhagyott).
-
Qru
MODERÁTOR
-
szimi57
őstag
-
szimi57
őstag
-
d4d
aktív tag
Mindenesetre jelenleg a total hivatalos oldalán is így szerepel ezzel az sn-es front címkével. Adatlapon pdfben továbbra is api sp van feltüntetve.
Felmerül a kérdés. Vegyük a Mobil1et. Ilyenkor tényleg minden esetben történik változtatás az olaj összetételében vagy lehetett már eleve olyan jó az SP-s változat is, hogy máris megfelel az SQ követelményeinek anélkül, hogy bele kellene nyúlni? új címke aztán el van intézve?
-
d4d
aktív tag
Mobil1 ESP-ből elvileg már van API SQ-s is, de nagyon meglepne, ha itthoni webshopnál lenne készleten ebből a legújabb verzióból.
Totalból van a házi készletemben, ez meg becsapós. Amikor a kauffernél megláttam, hogy hozza a srác, mondom nem lesz jó nekem api sp-s kellene, (előtte néztem az adatlapját a total oldalán) ide meg api sn/cf van írva. Erre megfordítom... mi van ott:

2025 januári gyártású. -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
norrberth
addikt
-
d4d
aktív tag
Ugyanilyen motornál vitatkoztam egy szerelővel, pontosabban az autó tulaján keresztül folyt a rövid beszélgetés, aki minden áron 5W40-es olajat akart beleönteni. Az egy Octavia volt. Mondom neki, nincs olyan 5W40-es olaj ami teljesíti az ehhez a motorhoz megadott előírást (VW 504.00/507.00). Azt mondja ő a szerelő, jobban tudja és már sok ilyen autóban cserélt olajat és nem volt belőle gond. Ja, mondom majd nehány tízezer km után térjünk vissza erre..
Sajnos van nem kevés olyan ember aki ragaszkodik a saját téveszméihez. Ő TUDJA. Hiába mutatsz neki bármit, ááá az nem úgy van, mert Ő JOBBAN TUDJA! Hogy honnan azt nem tudni, de tudja, így született. -
Kaiku
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- LEGO klub
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Horgász topik
- Renault, Dacia topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- 27% - Samsung S27FG904XU Odyssey 3D IPS Monitor! 3840x2160 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4520
- Asus TUF B760-Plus Wifi DDR5 (kis hibával)
- iPhone 15 Pro Max 256GB 88% (1év Garancia) - AKCIÓ
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RX 7800 XT 16GB Montech XR TG FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Úgy kezdi a mondandóját, hogy teljesen szintetikus