- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor legyen szakmai kérdés is:
Érdemes Motul Gear300 helyett Motul Gear300 LS-t vennem?
Polgári használatra lesz, szóval egyelőre a nem fele hajlok... -
d4d
aktív tag
Toyota Engine Oil Fuel Economy, 5W-30,
Jóváhagyások és minősítések:
API SL/CF
ACEA A1/B1, A5/B5A fenti Avensishez ez a gyári ajánlás, amit Qru kolléga is írt, ettől újabb/jobb(?) olaj ami ajánlott esetleg? Nem mintha nem felelne meg a gyári, de mivel lehetne kiváltani? Ezt az a5b5öt eddig főleg fordoknál láttam
Gyári cikkszám az olajszűrőhöz: 90915-YZZM3 (made in china, denso) ára kb 6800 ft, van egy 3xos szorzó a mannhoz képest, de azért ez se olyan vészes.
-
Qru
MODERÁTOR
Motul 8100 Power 5W30? Nem is drága, 18k az 5 liter...
-
d4d
aktív tag
Suzukinál nincs nagy választék, ennél többet nem tudok, 2000-es évjárat, motorkód G10A, 993ccm, 39kW. Nem tudtam, hogy az olajdoki ajánlása vicc, viszont a kézikönyv már biztos jobb forrás és a márkakeres szervizes, aki fejből nyomja a gyári cikkszámokat se mondta azt, mint pl az iridiumos gyertyáknál, hogy ez nem lesz jó, mármint az 5W30.
A motorolaj mintaboltos egyébként pont az említett Motul Eco Lite-ot ajánlotta, bár nem tudta hogy pontosan miről van szó, csak hogy benzines suzuki. Másik az x-clean efe volt.
-
d4d
aktív tag
Kézikönyv szerint jó 5W30, 10W30, 10W40, suzukinál se tiltakoztak ellene. Illetve az "olajdoki" szerint is jó.
"Üdv,
Adott egy 2002 es Swift 1.0 haromhengeres motoral szerelt.
Nekem a 10w40 olajat ajánlották hozzá.
120.000km van benne.
Most cseréltem le az olajat 10w40 eneos prémium olajra és mann filter szűrőkre.
Érdemes lenne bele motorolaj adalékot tölteni, hogy védje a motort és kopó alkatrészeit?Üdv,
Motorolaj adalék - amely megfelelően védi a motort - van elegendő gyárilag is az Eneos 10W40-ben.
Ha szeretne az autónak mindenképpen jobbat, akkor inkább váltson egy teljesen szintetikus 5W30-as viszkozitású olajra. Ez minden szempontból jobb lenne az autónak.üdv.
Olajdoki" -
d4d
aktív tag
Űrechnika 1.0 swift, csak ne írd hogy annak mindegy, űrolaj kell bele.
Más.
Ha már szóba került a Motul, de akár a Castrolnál is van hasonló. Szóval a Motulnál vannak a specific olajok, amik csak az adott előírásnak felelnek meg. Ezek miben jobbak, ha jobbak, mint egy "átlagosabb" Motul olaj, ami ugyanúgy tudja azt az előírást, de még ezen kívűl 4-5 másik gyártó szabványának is megfelel? -
d4d
aktív tag
A fenti két olaj csak a példa kedvéért van feltüntetve, nem összehasonlításképp. A kiindulási pont az, hogy van egy benzines autó amihez csak API előírást ad meg a gyártó, semmi mást. Csak abból a szempontból érdekes a fenti két olaj, hogy az egyik csak benzines, a másik benzines és dízeles előírásokat is tud, viszont mindkettőn ott az api sp, ami engem érdekel, tehát elvileg mehetne mindkettő ebbe a képzeletbeli autóba gond nélkül. De, és ez lett volna a kérdés, számít e bármilyen szinten, hogy jelen esetben itt a mobil rendelkezik dízeles előírással is. Emiatt lehet e ideálisabb az autó számára, lehet e olyan összetevője ami miatt érdemesebb a két fenti vagy ezekhez hasonló olajok közül azt választani, ami tud dízeles előírást is, akkor is ha benzines autóba kerülne.
Ahogy Qru írta, hogy pl a katalizátort jobban kíméli. Ilyesmire gondoltam.
-
d4d
aktív tag
Azt nem mondtam neki hogy pár évvel korábbam szintén őket kerestem fel csak emailben és semmi gond nem volt lekértem gyári infókat a 25 éves szutymákomra... De ma a második kereskedésben is simán megadta a srác a számokat. Egyébként van egy kis tapasztalatom csak nem VW-vel és ilyet semmilyen márkánál nem tapasztaltam. Itt is az összes többi kereskedésben kedvesek voltak, volt ahol kétszer is visszahívtak. Nem éreztem sehol még azt a "haggyámá a hülyeségeddel" hozzáállast.
-
d4d
aktív tag
Ezen én is felhúztam a szemöldököm, de ne tudd meg milyen magabiztosan adta elő, eleve több mint 25 percig beszélt pedig csak két cikkszámra, árakra és az olajelőírásra voltam kíváncsi. Amúgy azért nem adhatja ki a cikkszámokat mert hogy akkor én majd fogom ezt az infót és besétálok valami autós boltba olcsóbban megvenni az alkatrészt...beszarok.
De látod pl te is megerősítetted, hogy itt más gyártósorok vagy gépek vannak, nem csak nyomnak rá egy vw logot. Azt is állította, hogy ami mondjuk a gyári részlegen megbukik még simán eladhatják utángyártottként..Ezért nem csak egy irányból gyűjtöm az infót. Lehet hogy ráment vagy 2 órám össz, de tuti hogy a megfelelő olaj fog kerülni az autóba.
-
Jenne
őstag
Szia!
Gyárit?
A Ford "gyári" dízel üa. szűrőn ott díszeleg igaz halványan csak, MaxGear. Szóval legalább tudom, hogy ami az autóban volt azt ők gyártották, Ford csak a nevét adta hozzá. A 14k áron beszerezhető MaxGear szűrőt már Ford néven és Ford logós csomagolásban 31 ezerért szereli be a Ford, persze ehhez még az 50 perces rezsi óradíj is rájön. Találtam ezt: [link] Vajon ez az OmniCraft milyen minőség lehet? -
d4d
aktív tag
Nekem is 24 év végi ami van, azon is még api sp van.
Lehet hülye kérdés, de ilyenkor tényleg történik valami változtatás az olajban vagy ez csak egy formaság, mert mittudomén annyira jó az adott olaj, hogy eleve az sp-t is túlteljesítette és már korábban megfelelt volna az SQ-nak? Aztán annyi lesz hogy frissítik a címkét.
-
d4d
aktív tag
2012-es octavia 1.4 tsi (caxa, 90kw)
az olajhoz illő matrica sem maradhat le
Kaufferes áru, a literes olajok 2025 januári gyártásúak és még mindig nem sikerült javítani a totalnál a front címkén az api sn/cf-et api sp-re, ahogy a flakon hátulján és a hivatalos pdf adatlapon is szerepel.
A mobil1en ott van már az API SQ felirat? Vmelyik itthoni webshop már úgy hirdeti az oldalán, hogy a leírásban már api sq szerepel.
-
tboldi
nagyúr
Egészen elmebeteg dolgok is vannak a 10w-60 ig és társai
Az én Alfa MiTómban kódra ugyanaz a 155 pacis 1.4 T-Jet motor van, mint az Abarth Grande Puntóban. Nekem a felső az előírás, az Abarth-ba meg az alsó. 🤷♂️ Sőt az Abarthnál a táblázat alatti mondat ennek tükrében megmosolyogtató.
-
d4d
aktív tag
Ő írta, link
De ez van az olajshop és az olajinfo oldalán is. A Fuchs egy hivatalos közleményében ezek szerepelnek 2017-ből"Specifications VW 508 00 and 509 00 are not backwards
compatible with previous VW specifications."Majd pár sorral lejebb,
"For VW engines that require VW 508 00 / 509
00, engine oils with specification VW 504 00 / 507 00 can currently be used as an option." -
d4d
aktív tag
Ok. Én nem ismerem se ezeket az embereket, se azokat akik vizsgálják az adott olajat.
Olyat vizsgált e valaki, hogy azonos előírásnak megfelelő olajok között mekkora különbség van x szazezer kmerre levetítve? Tehát fingreszelésről van szó vagy kimutatható, hogy az egyik olajjal 470 ezer után vége a motornak, a másikkal meg bolygóközi túrára is indulhatsz, akkor se lesz baja a csúcs adalék miatt?
Még mindig az a véleményem, hogy egy neves olajgyártó termékével, ha az megfelel az adott előírásnak, nem lehet mellélőni. Időben kell cserélni és nagyjából ennyi. Plusz a legjobban adalékolt olaj se véd az ellen, ha egy botlábú sofőr vezeti az autót, aki 6 ezres fordulaton nyomja neki hidegen vagy nem cseréli időben az olajat. -
d4d
aktív tag
Én próbálok körültekintően választani, de hogy labor jegyzőkönyveket nem fogok bújni az biztos. Most egy BMW-hez vettem olajat, kézikönyv LL01es szabványt hoz rá (2006-os modell), de szokásomhoz híven lekérdeztem alvázszám szerint, hogy jelenleg mit hoz rá márkaszerviz. Innen is köszi a Rack autónak, nem az első jó tapasztalatom velük. Elsődleges ajánlás jelenleg BMW LL04 5W30.
Visszatérve, gondolom ezeket a jegyzőkönyveket nem valami hivatalos szerv végzi, akkor viszont felmerül a kérdés a hitelességgel kapcsolatban, illetve ha hiteles és minden ok, akkor ki vagy kik azok akik ilyet teszteket csinálnak pusztán szívjóságból? -
d4d
aktív tag
Én azért azt gondolom, hogy a versenysportban (pl. endurance világbajnokság, Nascar, F1 stb) eltöltött évtizedek azért a semminél többet jelentenek. Biztos van valami haszna az ott szerzett tapasztalatoknak a lakossági olajokra nézve is. Az auto bildes olvasói díjaknál valószínű többet ér mondjuk a Motul elmúlt 60+ éve a hosszútávú versenyek világában.
Qru, látom visszakerestem. Én inkább a szabványokat néz(t)em.
-
Ha 3000 km alatt nem volt észlelhető fogyás, akkor már nem is lesz, legfeljebb jelentéktelen mértékű. A legutóbbi CHHB-be én itt már fél litert bele kellett volna töltsek, LM TT4200-at kapott az utolsó 4 évben. (6 helyett mindig 8 literrel számoltam egy csereperiódusra, ennek megfelelő mennyiségben vásároltam, maradt is 3 liter.)
-
A mostani Golfban nincs nívópálca, csak hülyebiztos visszajelző* a tablet menüjében. Nem látom az olaj színét. 🤷♂️
CHHB-m kettő volt, amit használtan vettem (MY2014) az minimális mértékben fogyasztotta, amit újonnan (MY2016) az kb. 2 dl / 1000 km mértékben kérte az olajat (még tolerálható).
A mostani DNFB egyelőre biztató, olajcsere után 2500 km-rel *maximumot mutat. ( A bejáratás során kb. 3/4-re ment le 3800 km alatt, ez teljesen normális.) -
Jenne
őstag
Szia!
Melyik a prémium olaj? Mondanál párat?
Egyéb iránt, tavaly nyáron családdal voltunk nyaralni, összesen másfél hónapot. Boden-tó (3 hét) és a Comói-tó (3 hét) volt a helyszín. Ford C-Max 2.0 TDCi (103 kW) négy felnőtt, Thule tetőbox. Indulás előtt volt az olajcsere és olajszűrő csere, a fentebb általam már említett Fuchs olaj, hogy friss olajjal induljunk neki egy ilyen hosszabb útnak.
~3200 Km-t mentünk, és volt közte bőven autópálya szakaszok is. Vittem egy 1 literes tartalék olajat, de nem kellett után tölteni, majdnem a maximumon volt még az olajszint, talán 2 mm-el volt a max érték alatt a nívópálcán. Nem számottevő fogyás...szerintem.
Nálam két olajcsere között nem kellett eddig utána töltenem a Fuchs olajból...na de ez nem a reklám helye.
Eszembe sem jutott, hogy óvatosan menjek az autópályán ezzel az olajjal, mert esetleg nem bírja az igénybevételt...
(az biztos, hogy a gyári első feltöltés az Audiban Fuchs motor olaj és a többi folyadék is Fuchs, rokon dolgozik a hazai Audi gyárban, Ő mondta...velük vannak szerződésben, és az Audi az ugye már sorolható a prémium kategóriába mint autó) -
TommyY2
tag
Szia!
Csak érdekességként írom, hogy van két kollégám is, akiknek KIA autójuk van (egyikőjük sem ért a motorokhoz, az egyik még azt sem tudja, hogy milyen olajat szoktak neki beletenni).
A másik kollégám épp most rendelte meg az olajat a bolt ajánlata alapján (Shell Helix Ultra ECT AH 5W-30). Ez egy ACEA C3-as olaj, kb olyan sűrű, mint a Motul X-Clean EFE 5W-30, ami ugyancsak ACEA C2, C3 és API SP.
A KIA topikban említették, hogy mindenképpen csak ACEA A5/B5 olajat tegyek bele (a könyve is ezt írja), nem jó a C3 (vagy 5ekm-enként cserélni kellene).
Mit gondolsz erről (hol lehet megnézni az olajok összetételét? bár, hiába is nézném, nem értek hozzá)?
Ennyi erővel az S-Cross autómba se lenne jó az X-Clean EFE (korábban Eco-Lite, most meg X-Clean EFE van benne), bár jónéhány márkaszerviz ugyancsak ezt tölti bele, mióta kipattant, hogy az EcStar megdagassza a váqum szivattyú szelepét.
Egyébként főként azért szimpatikus a Motul olaj, mivel fel van tüntetve a HTHS és a TBN is (a többi olajoknál ezek általában nincsenek rajt az adatlapokon).
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm, akkor maradok a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1 olajnál.
Egyébként kinéztem még a Total Quartz Future FGC 5W-30 Dexos1 olajat is, ami hasonlóan sűrű, mint a Motul, csak ennél sincs megadva a TBN szám.
Akkor hát legyen a Motul Eco-Lite.
U.I.: A héten beszéltem egy tapasztalt szerelővel, aki azt mondta, hogy nem kell az olajválasztásból nagy ügyet csinálni (kinevetett, amikor soroltam neki a specifikációkat), 10ekm-es cserékkel bármelyik megfelelő (van egy kisteher autója most már 1 millió km-rel, mindvégig egyfajta 5W-30 olajat kapott).
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a választ.
A KIA Venga 1.4 CVVT szívóbenzin (90LE, részecskeszűrő nélküli). Nem tudom, hogy ott is létezik-e az LSPI jelenség (mindenesetre a Suzuki Splash után motorfék üzemben fura traktor, vagy zsír hangja van).
Amit az adalékokról írtál, jól hangzik, vagy szerinted is jobban járnék a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1 API SP olajjal?
Soha nem megyünk vele 10ekm-nél többet 1 év alatt (most látom, hogy a HKR már API SP).
TommyY
-
bnorci71
addikt
Ok értelek, csak akkor inkább azt mondanám nem kellett annyi feltételnek megfelelni és ezért "jobb" minőségű volt az olaj.
A szigorúbb környezetvédelem és egyebek miatt több varázsszer kel az olajba ami nem jó az alkatrészeknek és azok élettartamának felhasználói oldalról.Akkor már egy kérdés is
Amikor cseréltem a Nissan Note 2008 1,4B 88Le CR14DE az olajat A3/B4 került bele. Akkor hiába gugliztam Motul ajánló stb. vagy ezt vagy a C3 olajat dobta. Előző cserekor C3 került bele nem mondom, hogy fogyasztotta mert 300e futott motornál a 0,5L/7000eKm az nem fogyasztás, de gondoltam felesleges a C3.
Viszont a Láng C3 ír Európában belevalónak. Maradhat 10eKm-re benne vagy inkább cseréljem le.
Európán kívül A3/B4 5w-30 az ajánlott A3/B4 5W40 is alternatíva. Ez miért van? -
1stVikman
senior tag
Szia!
Volt egy kis időm keresgélni 2.ponttal kapcsolatban, és kérdésem lenne. (passat b8.5, 2021, 2.0 cr tdi 110kW, DTSB)
A gyári szűrő elvileg 05L115562A cikkszámon fut, ennek utángyártott megfelelője pl. Mann Hu 5003 z vagy a Hengst E342H D494.
Amit nem értek, hogy az összes általam megnézett szűrő (Ufi, Purflux, Filtron stb) magassága ~160mm, de a Hengst csak 148mm-t. Olyan, mintha csak a papír részt mérték volna a rögzítő pöckök nélkül, mindenki más meg a teljes hosszát. De ez csak feltételezés.
Meg merjem rendelni?
A másik az olaj lenne.
Total quartz ineo xtra LL 0w20 - ról mi a véleményed? VW 508.00/509.00-t tudja, olcsóbb is a Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-20, de vajon jó is? -
Gyöször
senior tag
Egy bödönt berakni elviekben bármibe lehet. A Zsiguliban évezredek óta használom, abba úgygondolom kötelező elem. Nem sok a kartergázom, hanem télen a hideg gumicsőben lecsapódik a pára ahogy a meleg gáz belemegy és teleköhhinti a trutyival a fő féklevegőfúvókáimat, meg amúgy mindent is. Nyáron nincs benne semmi 3 hónapig. Viszont télen gondoskodó szeretetet igényel, mert hetente ki kell önteni belőle 3 deci vizet a tetején felgőzölve egy kis kapuccsínóhabbal. Gány meló és az elférős géptér alapkövetelmény. A suzukiba gondolkodás tárgya immáron 7 éve, de még addig nem jutottam, hogy felkeressem a csövet, amiben a csí fut vissza a tüdejébe.
-
Soma01
veterán
Bocs. Siettem....
Szóval azt nem tudom, hogy az én GDI motoros autómon meg lehet e oldani az ilyen szennyeződéseket okozó szelepek lezárását? Mert az megoldás lenne. Csak hát az hűha...!
Mivel engem is zavar hogy ez ilyen és latom, mást is. Tudom, el kell fogadni, hogy amai motorok ilyenek. De azért lehet tudni az okát, hogy. mi okozza. -
4D4M
senior tag
Ami a DPF-nek jót tesz, abból profitál a szívószelep is, ellenben a tüzelőanyaggal nem érintkezik, tehát van némi ellentmondás ebben. Mindenesetre egy újabb 100k km-t szeretnék abszolválni vele maximális gondoskodás mellett.
Egyes gyártók átáltak a modernebb bóros adalékcsomagra
~
Ezek lennének, amiket felsoroltál a #13805-ben?100-ast kapott az elmúlt 160.000 km-ben és állítólag diózás sem volt és állítólag nemrég le volt szedve a szívósor is és a szemrevételezés során nem volt kellemetlen mennyiségű koksz...vannak kételyeim ezzel így együtt, amit csak úgy fogok tudni elhessegetni, ha belenézek én is.
-
4D4M
senior tag
-
Audience
aktív tag
Ott vagy PAO (Polialfa Olefin) egy olaj, ezt hívják arra full szintetikusnak vagy HC (Hidro Crack) azt meg szintetikus technológiával gyártottnak. Tehát van különbség a kettő között, de teljesen igazad van a jelölés még EU-n belül sem konzekvens. A Full szintetikus régebben csak a PAO olaj volt.
-
Gyöször
senior tag
-
raziel01
veterán
De ha a régivel nem ette akkor miért nem az olaj hibája?
Kétlem, hogy 198 ezer km-ig nem ette a régit, most meg hirtelen eszi az újat akkor nem az olaj hibája.
Jövő nyáron lesz olajcsere akkor mindenképp mást akarok belerakni. Vagy Total vagy Ravenol vagy valami minőségi. Addig meg töltök rá még egy fél litert, van itthon. -
1stVikman
senior tag
Köszi a választ!
1. Total itt is az Ineo LL 5W30?
Mobil 1 amúgy nálam jól teljesít, nincs nagy feketedés, fogyás nulla, hőmérséklet is ideális.2. A nagyobb hőtűrés miatt gondoltam a 0w30ra, de ha nem ajánlott, akkor marad a 0w20.
Olaj 110 fok körül van mindig ± 5 fok, mindegy, hogy pálya vagy autóút.
Golfon nyáron, csapatva volt talán egyszer ennyi, de még pályázva sem szokott nagyon 100-103 fölé menni.Ebben áprilisban volt cserélve szakszervizben, van benne kB.6000km, de tök fekete.
Akkor még nem az enyém volt a kocsi, és előtte sajnos tartották a közel 30ezres cseréket.3. Rendben, azért berendelem a cuccokat, csak eltoljuk kicsit a cserét.
Új hozzászólás Aktív témák
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung S23 Ultra 256GB Állapot: 10/10 6 Hónap Jótállás!
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest