Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
- gerner1
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sfefe
addikt
Köszi.
Szinte csak város igen.
Olajat nem eszik semmit ugyanott van a szint mint amikor ezt bele rakták.
Néztem motul 5w30ast de ott azt írja acea C3 ez meg A3. Vagy ez mindegy nem számít? Meg az nem xcess azt hiszem.
A Total amit írtál az jobb olaj ennél? Az árát nem nézve van jobb? -
Qru
MODERÁTOR
Kár, mert az lenne az egyik befutó. Nem akarom szét offolni a topikot. De röviden egy Toyo GT86 mk1-re kellene előre fék. Most lett nekem új Zimmermann Bubi-n, az nagyon porol és lassú fékezésnél nyikorog is (mondjuk fogni jobban fog a gyárinál érzésre). Zimmermann Sport van képben de lehet az se olyan jó...
EBC meg kicsit overkill, egy könnyű és nem erős autóra. -
d4d
aktív tag
Ravenolnak van zöld fagyállója. Suzukiba eredetileg az kellett volna, de annak idejen csak ilyen Aprajafalva Kft által gyártott 990ftos pet palackos "fosokat" találtam. Suzukinak nincs már gyárilag ilyen csak a kék long lifeos super coolant, az ment bele tavasszal. Hátránya amúgy hogy csak 5 literes verzióban kapható.
Itt a Ravenol
Namost én nem vagyok teljesen képben a fagyállók összetételével kapcsolatban, van valami ellenjavallat hogy ilyet tegyek a swiftbe? Mondjuk a suzuki longlife coolant felirat ott van a flakonján.
-
d4d
aktív tag
Webshopon keresztül vagy más úton módon szerezted kintről?
Olaj téma
Fiat Ducato 2.2 (132kW) 2023/06. Elvileg még Fiat eredetű motor. Eredetileg előírt olaj a Selenia WR Fordward 0W-30, ACEA C2 (Fiat 9.55535-DS1)
Pár éve már a Stellantishoz (ex PSA Peugeot Citroen csoport) tartozik a Fiat is. Ennek megfelelően az olaj témát a Total vette vagy veszi át a Petronas (Selenia) helyett. Megnéztem mit hoz a Total olajkeresője jelenleg,
1. Total Quartz Ineo Pro 0W-30 adatlap (pdf)
Gyári elfogadás: Stellantis FWP.955535-DH12. Total Quartz Ineo First 0W-30
Ennél csak ajánlás van a Fiat GS1 és DS1-es előíráshoz.Van olyan szerviz ahol az Ineo First-öt használják, van ahol még a Seleniat és akivel utoljára beszéltem és a hangja, beszéde alapján a legjobban képben volt, ő a legújabb Total Pro-t ajánlotta a DH1-es előírással. Hozzáteszem a Selenia olaj egy 2024. Májusi adatlap szerint már szintén tudja a DS1 mellett a DH1-es előírást is. Arról nincs infóm, hogy konkrétan a DS1 es a DH1 hogy viszonyul egymáshoz.
Vélemény, megjegyzés esetleg?
-
d4d
aktív tag
Az tényleg jó ár, gyáriból gondolom 5 liter körülit kaptál volna hasonló áron. Suzukinál is ekörül volt.
Gyertya téma, köszi a tanácsokat. Még nem jártam a végére, de jelzem majd, hogy ez volt-e a gond. Másik lehetőség amúgy a tanknál keresendő vmi szellőző csöveknél lehet gond, ehhez viszont le kell szedni a tankot.. azért gyanús, mert a tanksapkát teljesen meglazítva javult a rángatásos jelenség.
-
d4d
aktív tag
Thx,
Listához, németek, angolok, hollandok, franciák, írek
Comma
https://www.commaoil.com/
Exol
https://www.exol-lubricants.com/oil-check/
Granville
https://www.granvilleoil.com/lubricantAdvisor
Mabanol
https://www.mabanol.com/en/products/oil-finder
Maxol
https://maxol-retail.lubricantadvisor.com/en
Morris Lubricants
https://www.whatoildoineed.com/
North Sea Lubricants
https://www.northsealubricants.com/en/oil-advisor/
Rock Oil
https://rockoil.co.uk/lubricant-selector/
Yacco
https://www.yacco.com/en/what-oil-for-my-vehicle -
d4d
aktív tag
Köszönöm a válaszod és a kiegészítő infókat! Örülök, hogy itt vagy, mert érdekelne a véleményed az alábbi témában is.
Mit tudsz a fent belinkelt Totachi-ról? Valami nem kerek. Vegyük a long life olajukat, Made in Japan, pao, ilyen olyan technológia, fém kanna, megy a körítés, szóval papíron elég menő és mindezt 2500ft-ért/liter? Mondjuk az adatlapból nekem az jön le hogy nem rendelkezik gyári elfogadással senkitől csak szerintük felel meg az olaj azoknak az előírásoknak. Azért jött fel a téma mert valaki a Ravenol VMP-vel hasonlította össze, hogy minek venne valaki Ravenolt 4700ért, ha 2500-ért van Totachi. Illetve finoman sugallva a Ravenol felé, hogy "marketing"..
Grizlisandor, köszi, valszeg ez tévesztett meg, emiatt a nincs rendelkezésre álló blabla miatt rá se kattintottam korábban a linkre.
-
ParmaBoy
aktív tag
Nekem a tapasztalatom szerint legkevésbé kormolós dízel, az a 2.2d4d toyota rav4 volt, (2010 utáni 150 lóerős), ugyan új korától 10, max 15ezernél olajcsere, sok hosszútáv, de 320 ezernél (ekkor lett eladva 8 évesen) is tök szép, már-már benzines volt benne az olaj 10ezer után is. Illetve volt egy párja, az fiatalabb 2016-os, 5év alatt 130ezer ment bele, de ott is hasonlóan tiszta olajjal találkoztam.
/a sokat futottnál gyári üzemanyagrendszer, kuplung stb. ettől függetlenül nem merem ajánlani a 2.2d4d-t a facelift után sem, egy fecske nem csinál nyarat/
-
-
+Qru
Márkaszervizben kapja, mikor kéri, közben maszekban ~felezem. Kb. 22-23 ezer km-enként kéri, rugalmas beállításon fut.
Két hónapig nem használtam, ~12 ezer km-nél lesz a csere, illetve ahogy időm engedi, most a lakásfelújítás projekt kezdődik hétfőn. 😵💫🫣
Gooool fórumtárs keni-vágja a Fuchs témát, dicséri. 👍Boldi: szinte 100%, hogy azért.
-
Februárban 3800 km-nél Totalt kapott, most valamikor október-novemberben Castrol LL 0w30 (VW504) következik, mert átadáskor mellékeltek egy literrel az autóhoz, ne menjen nekem pocsékba'
Aztán majd jövő június-júliusban kéri a kötelező olajcserét.Allegroról jött jó áron, hivatalos lengyel forgalmazótól (Metler, "SMA_Castrol" az eladó nickje) [link] . Abszolút friss áru. [kép]
-
Jenne
őstag
-
-
d4d
aktív tag
Nem tudom ez lesajnálas honnan eredhet. Talán hogy nagy hiperekben is megtalálni bizonyos olajaikat és akkor azt gondolják, hogy csak szar lehet? Mert valljuk be ami általában ott az autós részlegen van kínálat (nem csak olaj), az nem épp a csúcsok csúcsa. Jelentkezzen már egy anti Totalos, mi az ellenszevének forrása a márka iránt?
Asbee, és pl a Shell Professional termékvonalaról mi a véleményed, tényleg akkora szám ez a földgáz vagy milyen alapú olaj? És általában a benzinkutas márkák Aral, OMV, Orlen, Lukoil akár Mol stb ezek ilyen "középszar" olajok vagy van köztük amit, oda lehet tenni akár egy Mobil1, Total, Motul stb mellé is?
-
d4d
aktív tag
Köszi. Tudsz még ajánlani előírástól független olyan Total vagy Elf olajat ami kiemelkedő tulajdonságú vagy csak egyszerűen nagyon jól sikerült és érdemes a drágább olajak helyett akár ezeket választani?
Pl amit korábban vettem benzines Opelhez (D corsa) az milyen? Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30, API SP, Dexos 1 Gen3, OV 040 1547 G30 (gyártó által jóváhagyott).
-
-
d4d
aktív tag
Mindenesetre jelenleg a total hivatalos oldalán is így szerepel ezzel az sn-es front címkével. Adatlapon pdfben továbbra is api sp van feltüntetve.
Felmerül a kérdés. Vegyük a Mobil1et. Ilyenkor tényleg minden esetben történik változtatás az olaj összetételében vagy lehetett már eleve olyan jó az SP-s változat is, hogy máris megfelel az SQ követelményeinek anélkül, hogy bele kellene nyúlni? új címke aztán el van intézve?
-
d4d
aktív tag
Mobil1 ESP-ből elvileg már van API SQ-s is, de nagyon meglepne, ha itthoni webshopnál lenne készleten ebből a legújabb verzióból.
Totalból van a házi készletemben, ez meg becsapós. Amikor a kauffernél megláttam, hogy hozza a srác, mondom nem lesz jó nekem api sp-s kellene, (előtte néztem az adatlapját a total oldalán) ide meg api sn/cf van írva. Erre megfordítom... mi van ott:

2025 januári gyártású. -
norrberth
addikt
-
d4d
aktív tag
Ugyanilyen motornál vitatkoztam egy szerelővel, pontosabban az autó tulaján keresztül folyt a rövid beszélgetés, aki minden áron 5W40-es olajat akart beleönteni. Az egy Octavia volt. Mondom neki, nincs olyan 5W40-es olaj ami teljesíti az ehhez a motorhoz megadott előírást (VW 504.00/507.00). Azt mondja ő a szerelő, jobban tudja és már sok ilyen autóban cserélt olajat és nem volt belőle gond. Ja, mondom majd nehány tízezer km után térjünk vissza erre..
Sajnos van nem kevés olyan ember aki ragaszkodik a saját téveszméihez. Ő TUDJA. Hiába mutatsz neki bármit, ááá az nem úgy van, mert Ő JOBBAN TUDJA! Hogy honnan azt nem tudni, de tudja, így született. -
Kaiku
senior tag
Na látod pont ez az amiért nem belevaló! A magasabb hamu miatt jobb kopás elleni motorvédelmet biztosít és ezért nem kapta meg a régebbi motorra a specifikációt.
Az újabb olajban csökkenteni kellett a hamu tartalmat, mert pl az SCR/DPF kombó előbb elrakódik.
Arról nem is beszélve, hogy a motorban használ tömítésekkel is kompatibilisnek kell lennie az olajnak!
Szóval légyszi legalább hülyeségekkel nem magyarázd félre a dolgokat és vezess félre valakit, akinek kára lehet bvelőle, ugyan is nem tudod mennyit és hogyan használja az autóját.
Mivel a szóban forgó autónak 30k km-es az olajcsere periódusa (sajnos), ezért ennyi futás teljesítménynél már bőven okozhat problémát a nem bele való olaj.
Persze, ha garázsban áll az autó és megy vele 500km-t és egy év múlva lecseréli, akkor nem valószínűleg nem lesz kára. -
Kaiku
senior tag
A motorolajok pontos összetételét a gyártók NEM adják ki!!! Csak ködölnek ról, hogy mi is van benne, meg mennyi.
2004-től 2007-ig dolgoztam együtt az Exxonal utána a Shell/Orbico val vagy 10 évig, vége felé már a MOL-lal is. Pár olajtesztben is részt vettem. Nagyon sok gondom volt az Exxon olajokkal, különösen a nyári időszakokban.
Amúgy, ha te rendelsz egy olajat egy gyártótól, akkor azt tudod meghatározni, hogy milyen "package-ek" legyenek benne és talán választhatsz alapolajat és kész.
Szóval nekem kérlek ne válaszolj mert mentél ignorra. -
Kaiku
senior tag
Ezt írd azoknak akik az 5W30 helyett 5w40-et ajánlanak...
Az autómnak bőven a gyári értéken belül van az olajfogyasztása.
Az olaj összehasonlítások kb pont annyit érnek mint a gumik. Az győz aki fizeti a tesztet.
A specifik olajon nem nagyon lehet változtatni, mert specific. Ha valami jó, akkor azon nem kell változtatni. A Motul amúgy kvázi kis cég!!!
Total olajok nem rosszak, csak nálam nem jobb mint az azonos specifikációju Motul.
Hűtőfolyadék nem tartozik ide, sokáig csak ipari Totalt használtam, de már nem elérhetőEzért lett az is motul -
Eugene Roe
őstag
Minek frissítsék a régit, amikor emberek még mindig vesznek Auchan és Tesco motorolajat is?!
mondom úgy, hogy én is most váltok Motulról Mobil1-re, mert a Motul baszik SP-zni a 0W40 X-Maxot 
#Kaiku: azért 2025-ben ne random érzés alapon döntsünk már olajok között. pláne, hogy a kiindulási alapok és mindenkinél mások, még ha az autó ugyanaz is, akkor lehet teljesen más előélete a két járműnek.
-
Kaiku
senior tag
Nem attól lesz jó egy kenőolaj, hogy egy cég saját maga gyártja az alapolajat! A többiről lehet vitatkozni.
Én meg csak Motul-t veszek, mert a PSA-s Ford Dieselekbe Motul 913D vált be legjobban. A Motulból szinte alig fogyaszt a Shell-ből annó többet evett, pedig akkor kevesebb km volt a motorban. Csendesebb is a Motultól a motor.
Az M66-os manuális váltó is jobban vált a Motul DCTF olajtól, mint bármi mástól.
ugyan ez tudom elmondani a fékfolyadékról is, hogy finomabb és gyorsabb a fék mint bármi mástól. A hűtőfolyadékuk egyenértékű a Totaléval. -
-
d4d
aktív tag
Éjjel pont az oldalukat böngésztem, rendelek majd, de még nem most. Kb fél órája beszéltem velük telefonon a Ravenol DXG miatt, literes kiszerelés. Mondta a srác, hogy a Ravenolnak nincs raktárkészlete kb mindent frissen gyártanak le. A dxgre pl augusztus elején adták le a rendelést és hónap végén kapták meg. És bár papíron, az oldalon így írják, már tudja az api sq-t, a cimkén még sp szerepel, megnézték. Kb egy hónap múlva jön egy újabb adag, az valszeg már tényleg sq-s, gf7es lesz, abból rendelek majd.
-
tboldi
nagyúr
Ahogy látom, RUP még mindig nincs náluk. De mindegy is, már megvan a MiTo kövi olajcseréjére a Motul X-Clean Gen2 5W40, legközelebb meg hátha lesz már. Vagy megrendelem az Allegróról.
-
bul07
nagyúr
Szomszéd km alapján nézi az olajcserét, évente pár ezer kilómétert megy így van hogy 3-4évente van csere
Ne is teszem szóvá, nagyon öreg, úgyse lehet vele megértettni. Úgy hogy régen szerelte a saját Aróját meg ladát meg minden gépét, így tudnia kellene hogy mi hogy. Csak öregség, meg az ittal(elhülyülés).
-
csubuka
addikt
Az elején első 180k km-ert pályázásból jött... de azóta 60k az vegyes városba tolódott aránnyal. Szóval van rizikó...
Igen, de az azért extrémebb eset.
Itt elvileg nem nyír kis semmit ilyen drasztikusan, átégéssel/olvadással mert a vezérlés vészüzemmódba teszi ismétlődő kopogós égésnél.
De a cikkek szerint azért előfordul ez a dugattyú tetős dzsuva is, extrém ritkán meg talán a behulló dzsuva miatti karcolás is.Vannak ilyen teóriák hogy ebben nincs EGR... ha jól gondolom hagyományos nincs, hanem valami "okos" szelepösszenyitásos megoldás van (?), végeredményben dzsuvásodással ugyanúgy.
#15958 A.Winston:
Köszi, ránézek a raveonlra is majd. -
A.Winston
tag
En most vettem x-clean efe-t es dobozon mar annak is SP spec szerepel.
Viszont vekonyabb olaj miben jobb (hideg inditason kivul)? Ha csak kicsi elteres van magasabb hths es 100as kv jobb uzemi homersekletu vedelmet jelentene, nem?
Illetve, nemreg felmerult bennem, hogy api sp-s olajakat altalaban ugy jellemzik, hogy lanc kopasvedelemben elore lepes. Viszont amennyire lattam - nem ertek hozza, csak olvasni szeretek kiemelnem - SN-nel nem volt meg szabvany meg eloirva teszt. Vagyis kvazi oke, hogy SP-nek komoly kovetelmenye van, de mivel elotte nem mertek nincs egzakt osszehasonlitas sokszor. Valamint ha jol tudom api certek fizetosek, nem onbevallasos alapon mennek, mint acea. Szoval ha valakinek van egy franko olaja regebbrol, kulon fizetnie kene SP jelolesert, holott sanszosan eddig is teljesitette.
Bocs kerdesekert, nem tolakodni irom, csak kivancsi lennek velemenyedre. -
TommyY2
tag
Köszönöm, akkor a Total és a Motul is egyaránt jó választás lehet az A5/B5 kategóriában.
Még annyi segítséget kérnék, hogy a részecske szűrős S-Cross autóba max. milyen TBN számú olaj mehet?
2 éve Motul Eco-Lite (TBN 8.5) tavaly meg X-Clean EFE (TBN 7.8) volt benne. Úgy vettem észre, hogy az Eco-Lite olajjal szebb hangja volt, az X-Clean EFE-től mintha kicsit berezonálna néha (de lehet, hogy nincs köze hozzá). Az EFE lehet, hogy jobban védi a láncot, meg talán jobban is ken?
Tehát C-s olaj, vagy Dexos1? Gondolom, hogy mindkettőnek hasonlóan nem magas a TBN száma, mivel modern, részecske szűrős autókba tervezték őket?
TommyY
-
-
2ozzmexy
senior tag
Nem tudom, nem az enyém, én csak hallgatom amiket mesél és mint tudjátok nem vagyok egy VAG fan... én már beszántottam volna sóval az egészet, szóval nem is értek hozzá (máshoz sem
). Ha így tudod ám legyen, de ingyen se kellene egy GTI. Porsche Buda ilyen számokat dobott, bár igaz hogy a számlát se lobogtatta róla... mindenesetre nem ajánlom senkinek sem, csak saját felelősségre, mint a kerámiázást.
-
2ozzmexy
senior tag
Ennek a Toyota 1,33-hoz van köze, mert az bizony elforralta pályán a 0w olajat, a gond csupán az hogy mindegyik motor elforralja a gyári olajat ha fix 4500-on nyelezik több száz km-t az autópályán... egy corolla kombi esetén pályázni az 1,33 nyilván kevés... oda meg kellett volna venni az 1,6-ot, de hát minek is magyarázunk mi benzin vérűek, nem értünk hozzá.
-
tboldi
nagyúr

Egyébként csak azért vettük le a teknőt, mert 21 év után elfáradt a gyári szilikon, kezdett szivárogni kifelé az olaj, apám meg nem akarta, hogy a főnöke térkövén nyomot hagyjon.

Az a baj, hogy a tévhiteknek megágyaznak az autógyártók is (főleg a japánok) ezzel az idejétmúlt és értelmetlen ábrával.

A Hondáéban is van hasonló, de náluk teljesen mást jelent az 5W30 vagy a >30°C.

És ha már Honda, alsó képem nincs róla, csak felső, de így nézett ki 2018-ban a szelephézag ellenőrzésekor. Tőlem csak 0W20-at vagy 30-at kapott, nem hiszem, hogy nagyon másképp nézne ki most.
-
tboldi
nagyúr
Linkeltem ugye egy reddites szösszenetet, az ottaniak szerint nem jó az 5W30 a Suzuki M13A-ba 30°C felett, csak a 10W40 (💪), de sajnos apám WagonR-ének senki nem szólt erről. 258k km-t már legyűrt a vékonyabbal, egy részét nyilván nagy kánikulában tette meg, mégis kutya baja.
-
+1 Félrevezető vagy félreértett az információ.
3 db 7-es GTI-vel a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy a fenntartása csak egy "paraszt hajszálnyival" drágább csak egy alap Golfénál:
- többet fogyaszt 1-1,5 literrel az 1.4 TSI-hez képest,
- drágább a biztosítása és az adója,
- 1-2 literrel több olaj kell bele cserekor.Golf 6 és 7 GTI-re is bagó a fék, bagó a karbantartás.
Egy tipikus hibája van, a műanyag hőmenedzsment egység (INA 100+ ezer forint), az kb. 100 ezer km-t bír. Jó minőségű, jól összerakott autó.
-
-
Qru
MODERÁTOR
Koszi! Valtoba es difibe megy. Ha lesz hangja azonnal csere. Vagye legkesobb 40k km. Aztan probalok vmi tartosabbat loni. Ravenol pl.
Nem is ezt az olajat akartam rendelnj a sima Gear300-at de ezt az eszterest kuldte a ceg. Meg is lepodtem, mert a webshopos kepen meg a regi fajta volt.
-
Eugene Roe
őstag
Szuper, Mobil1 FS volt a másik kinézett, most elég olcsó is

(90% pályázok amúgy)
#grizlisandor: ha van OW ajánlás, akkor én azt használnám, hidegindítás a legnagyobb ellenség

a második számból a 20-30 jellemzően a kisebb fogyasztás, károsanyagkibocsájtás miatt van, a 40 pedig a pörgetősebb használat mellé. Magas fordulatszám és hőmérséklet mellett tovább megmarad. Elvileg. -
csubuka
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- alza vélemények - tapasztalatok
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- Diablo IV
- Elektromos autók - motorok
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- BestBuy topik
- Pánik a memóriapiacon
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 13C 8/256 mint az új, garanciával eladó
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 512GB Garancia!
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
EBC meg kicsit overkill, egy könnyű és nem erős autóra.
Nálunk gyári rugalmason van, 26k km-nél kérte a cserét, miközben 8 km-ről járunk be vele melóba (heti 2x5 alkalommal). Télen be sem melegszik...
Az egr-t pár éve lekötöttem, azóta sokkal frissebb a motor és városi használat után sincs kormolás. Már régen meg kellett volna csinálnom.