- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
attiss66
senior tag
válasz
erik365
üzenetére
Vagy pl ez. Shell Helix HX8 ECT 5W40 [link] . Szerintem ez is jobb bele, mint a Motul X-cess. "Könnyebb indítás, azonnali motorvédelem..." A Motul X-cess-ről nem írnak szinte semmit, nincs semmi reklám mellette.
Rossz biztos nem lesz, mert a filterABC-nél az ajánlott olajoknál van a Mitsubishi ASX-hez. -
dellfanboy
őstag
válasz
erik365
üzenetére
én úgy emléxem a dot4 lett kifejlesztve direkt abs-s autókhoz, szóval ha csak nincs az autóba vmi spéci abs!esp anyámtudja milyen fékrendszer dot4 lesz általában a befutó...(szóval nem éjvárat fuggo sztem a mostani verdák nagyrésze is dot4el mennek, sőt még a teslák is..)
-
tboldi
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Nem én csináltam a vezcserét, úgyhogy nem tudom, mit öntöttek bele pontosan. Aztán mikor kicseréltem a tágulásit, akkor Valvoline HT-12-vel pótoltam hozzá, mert ez volt épp kéznél.

Legközelebb én fogom, és akkor majd gyári Paraflu UP-ot szeretnék locsolni bele.
-
Asbee
veterán
válasz
erik365
üzenetére
Ravenol VMP USVO legextrább olaj a kategóriában, de én inkább egy API SP-s olajat választanék ebbe a motorba. Mobil 1 ESP, LM Toptec 4200, Total Quartz Ineo LL de ennél kérdezz rá, legújabb szállítmány-e. Castrol, Motul ezen a vonalon ezer éve nem fejlesztett, nem éri meg az árát.
Ha sokat rövid távozol, én 0w-30 felé is nézelődnék. -
d4d
aktív tag
válasz
erik365
üzenetére
J vagy K astra? Mert 17-ben volt mindkettő. Amúgy olyat ami tudja ezeket az előírásokat és véletlen se Dexos 2-t!
Dexos 1 Gen 3 vagy az aktuális OV 040 1547 G30.
Pl ezek mindkettőt tudják,
Ravenol DXG SAE 5W-30
Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30Pont egy korábbi 1.4T J astrával szívtam meg, ahol a kézikönyv még Dexos 2-es olajat ajánlott. Csak aztán jöttek ezek az LSPI problémák. Akkor az opel szervizes fickó azt ajánlotta, hogy Dexos 2-es olajat még ideiglenesen se töltsek bele.
Röviden (J astra):
A korai turbós benzineseknél viszont egy komoly hiba okozhat kellemetlen perceket és komoly javítási kiadásokat. Az Opel a gyártás kezdetekor nem megfelelő olajspecifikációt határozott meg, ezért előgyújtási probléma lépett fel a használat közben. Ez az LSPI-nek nevezett hiba kopogásos égést produkált a motorban, hosszabb távon pedig dugattyúrepedés lép fel. Utóbbi esetben csak jelentős összegű motorfelújítással, esetleg motorcserével tudunk életet lehelni az autóba. 2017-ben változtattak a specifikáción, ezzel a probléma szinte teljesen meg is szűnt.
-
tboldi
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Nekem nem tűnik ugyanannak, más az ACEA besorolás, az egyik C3, a másik A3/B4. És bár az X-Clean kannáján valóban nem tűntették fel a Fiat besorolást, a hozzátartozó pdf-ben még igen. Nekem az S2-es kell, aminek az X-Cess ugyancsak nem felel meg.
Abban igazat kell adjak, hogy az X-Cess tavaly decemberi, az X-Clean idén júniusi gyártás.
-
-
válasz
erik365
üzenetére
Sajnos a kereső sem tévedhetetlen.
Ford Motorcraft SAE 5W-30(gyári)
Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
Motul Specific 913D5W-30
TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30
ELF Evolution 900 SXR 5W-30
SHELL Helix Ultra Professional AF 5W-30
Castrol Magnatec Professional A5 5W-30
PETRONAS Syntium 3000 FR 5W-30
Liqui Moly Special Tec F 5w-30 -
tboldi
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Meg kellett most néznem, hogy mim is van, sokszor keverem a 36-ost és a 38-ast, úgyhogy korábban lefotóztam a sajátom plakettjét, így már nem tévesztem el.

Nem is találtam infót arról, hogy mi a különbség köztük, csak a 37-esről tudom, hogy en bloc kisebb a páros számúaknál.Amúgy épp most írtam az autós topikban, hogy
Gyanítom, az elődeim is rúgták neki, ha már performance-orientált jármű, illetve a legelején még be is tartották a 30k-es periódust, szóval annyira nem meglepő, ha eszegeti. Valszeg a turbó sem 100%-os már.
szerk.: Na, mégis találtam:
it seems that the only difference between the VL36/VL38 is the wastegate actuator. The spring fitted inside the factory VL36 actuator is apparently stiffer than that fitted to the VL38 and this accounts for the difference in boost characteristics.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Nekem gyanús, hogy a Fiat nem a motort változtatta meg, hanem az olajat, a részecskeszűrős dízelek miatt. Szóval a régebbi minősítés is valószínű jó, sőt egy ideig az lehetett a konkrét előírás. Lehet előkeresem, lehet nem, Grande nekem még eggyel régebbi kézikönyvet kapott.
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Nemtom, neked melyik motorkódú van, de az biztos, hogy az én 155 pónis 199A8000-em (a MiTón kívül még Abarth Grande Punto) rendszeresen szokott járni dynamic módban és 3000 rpm fölött, illetve gyakran járhatott előttem is. Na meg egy darabig a 30k-es periódust is tartották, többszörösen is hátrányos helyzetű.

-
PeeterssoN
őstag
válasz
erik365
üzenetére
& Qru:

am Total Quartz 9000 volt benne csak nem ez hanem a dízelbe való, gondolom mert a szerelőmnek BMW-je van (ehhez illetve a Mini-khez volt ajánlva). Gondolom az értékei megfeleltek, meg akkor már az övét is feltöltötte vele. Amugy szépen bezabálta az autó kb 12k km alatt + rá is kellett töltenem 1l-t. Most is hasonlóba futottam amit ő ajánl, pedig Castrol és Liqui Moly volt utoljára; mint lehetőség.
Mobil super 3000 x1 formula fe 5w-30 4l ami olvasatom szerint dízelekhez és Ford Csak 24k kér érte szervízdíj nincs benne és a szűrő sem. Értem én hogy keresni is kell rajta na de ennyit? -
-
tboldi
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Valóban nem lenne rossz, de jelen esetben egy konkrét érték sokat nem segítene a probléma megoldásán, hiszen pont az a cél, hogy aludjon ki a lámpa az indítást követő 1-2, nagyon maxi 3 mp-en belül. Ha jó a nyomás, de vinnyog a műszerfal, valami bibi akkor is van.
A hétvégén olajcsere, illetve nyomásszabályzó megkukkantás, ha ezekkel nem jutnék 1-ről a 2-re, akkor majd jöhet a további agyalás.
molnarpeter: Mindkét videót megnéztem már oda-vissza vagy hatszor.

-
-
2ozzmexy
senior tag
-
BlacKSouL
addikt
válasz
erik365
üzenetére
D corsa 1.4 ugyanezt csinalja, ha a) nem volt benne időben/rendszeresen cserélve az olaj, vagy b) nem megfelelő olaj volt benne hosszabb ideig, vagy c) a kettő együtt.
Ha a lánccal együtt nem volt cserélve a komplett láncfeszítő, akkor az még megér egy próbát. Nem annyira olcsó mint más olajat tenni bele, de ha az a baja, akkor hatékonyabban megoldja.Jellemzője hogy szinte dízelesen csattogva indul, pár másodpercig úgy is jár, majd magához képest elhalkul. De amúgy nem. Viszont fordulaton nem venni észre.
Ja, egyébiránt lehet hidrotőke is a lánc mellett, szintén az a)-b)-c) okok miatt
-
válasz
erik365
üzenetére
A meleg oldala erősebb egy 10w-40-es Castrol-nál.
A vastag 40-esek közé tartozik, de mégis -40°C-on dermed csak meg.
Orosz telekre méretezve, elsősorban dízelbe.
Dízelbe ha 5w-40 C3 kell, akkor tökéletes.
Benzinesbe is mehet, de csak 2/3 periódussal, mert dízelesen alacsony a TBN száma (DPF kímélés miatt), így egy teljes csereidőt nem érdemes bent hagyni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Battlefield 6
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- További aktív témák...
- HP EliteBook x360 1040 G11 - 14" WUXGA Érintő - Ultra 7 155H - 16GB - 512GB - Win11
- Belépő Gaming PC! i7-8700 / RTX 3060 Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD / Z390 / 500w!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5401, 90% AKKSI
- ÚJ MSI Katana 15 HX - 15.6" QHD 165Hz - i7-14650HX - 16GB - 1TB - RTX 5060 - Win11 - 3 év gari - HUN
- HP 15s-eq2020nh 4P821EA Notebook
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)