- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TommyY2
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Nem tudom pontosan, nem csináltam még ilyet (pl. egy ismerősöm csinált levegő munkahengerből és duncos üvegből leszívót).
Elvileg, ha meg van fordítva a pumpában a levegőt nyomó gumi, meg a visszacsapó szelep, akkor fordítva működik.
Valószínű, hogy sokkal praktikusabb megoldás a nyomással működő rendszer, csak ugye passzolni kell a csatlakozónak a fékfolyadék tartályhoz (én valószínűleg össze-vissza fékolajoznék mindent).
A legnagyobb probléma a leszívással, hogy a legtöbb légtelenítő csavarnál fars levegőt szív, ami megnehezíti a leszívást (na, de majd most az elektromossal talán könnyebb lesz, mivel mindkét kezem szabad marad).
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Az lenne jó, ha át lehetne alakítani a nyomással működő pumpát szivásra (olvastam régebben, hogy csinált már valaki ilyet permetezőből). A nyomásmérő helyére meg betenni egy vákuum mérőt, de az nem is annyira fontos. Akkor lehetne vele leszivni is, így mindennel kompatibilis lenne.
Majd légyszíves nézd meg, hogy lehetséges-e, miután megérkezett.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Ez a megoldás biztos, hogy jobb, mint amit én vettem, csak lehet, hogy nem passzol minden autóhoz, ezért nem mertem még megvenni.
Épp tegnap cseréltem fékfolyadékot. Sajnos a Geko kompresszorral működő vákuumos leszivó nem ér semmit, abszolút nem csinál vákumot (elég gagyi a sugárszivattyúja). Még szerencse, hogy volt itthon egy másik kézi herkentyűm.
A Geko-t épp most alakítottam át motorosra, legközelebb majd letesztelem (érzésre elég jól szív) .

TommyY
-
TommyY2
tag
Én is megrendeltem mindhárom autónk októberi olajcseréjéhez a szükséges olajokat ugyan ezen okok miatt, illetve ki tudja, hogy mi lesz addigra (esetleg más minőség?).
Épp most hívtam a FilterABC-t a rendelés miatt, de mivel épp most költöznek új helyre (egyre bővülő-fejlődő cég), nem is tudom a héten átvenni a rendelést.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Szia!
Csak azt szeretném megkérdezni, ha ilyen folyadék jött le a motorból, akkor milyen volt a kiegyenlítő tartályban?
Én rendszeresen figyelem az autóink kiegyenlítő tartályait, azokban mindig szép tiszta, kék színű a fagyálló. Ezek szerint a motorban is tiszta lehet?
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
szimi57
üzenetére
Szimi: A suzuki Splash autónkat nem kíméltük ennyire, mint a Vengát, mivel annak elvileg strapabíróbb a motorja. A Splash-el néha mentünk pályán 140-et is (4000 fölötti fordulat), a Vengával soha nem megyünk 130-at (inkább csak 120-at, 3800 alatti fordulat), mivel csak 5 sebességes és ugyan olyan pörgős, mint a Splash volt (130-nál 4000).
Qru: Gondolom, hogy a Ravenol HDX SAE 5W-30 olajra értetted, hogy a legújabb követelményeket is simán hozza (vagy lehet, hogy az Eco-Lite-ra gondoltál?).
Az S-Cross esetében érdekelt volna (természetesen a garancia letelte óta API SP olaj van benne), hogy inkább a Motul X-Clean FE (ACEA C3), vagy a Ravenol HDX SAE 5W-30 (Dexos1) olaj lenne bele a jobb választás (a Ravenol még olcsóbb is, de az nem számít)?TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
szimi57
üzenetére
Tavaly tavasszal vettük az 1.4 CVVT Kia Venga autónkat (2017 évjárat).
Először az itteni ajánlásokra Motul Eco-Lite 5W-30 olajat tetettem bele (TBN 8.5), aztán a Kia topikban a szakik ajánlották, hogy azonnal cserétessem le, mivel ebbe A5/B5 olaj való (különben megöli a motort).
6000km után cseréltettem le Motul Eco-nergy 5W-30 olajra (TBN 12.5), most is az van benne. Amennyiben nem eszi az olajat, akkor talán nem öli meg a katalizátort (Vagy szétesik anélkül is? Olvastam, hogy vissza tudja szívni a motor.)?Én konkrétan nem értek az autókhoz, csak mindent elolvasok (próbálom megóvni az autóinkat), de most már kezd egyre nagyobb lenni a káosz (mindig jönnek újabb és újabb információk).
Akkor az 1.4T S-Cross esetében maradok a C3-as olajnál (vagy mehetne bele a Dexos1 is, pl. Ravenol HDX SAE 5W-30?).
A Venga esetében akkor most mitévő legyek? Évente egyszer cserélünk benne olajat, max. 9-10ekm-t megy.
U.I.: Meglepődtem, hogy a benzines autóban tovább bírja az olaj, mint a dízelben, pedig utóbbi olajjal működik, ami önmagában is ken valamennyire.
TommyY
-
TommyY2
tag
Ez a RAVENOL HDX SAE 5W-30 ígéretes.
Lehet, hogy jó lenne a Suzuki K14C S-Cross autómba is. Jelenleg Motul X-Clean FE 5W-30 van benne, ami API SP, ACEA C2,C3, TBN 8.1, HTHS 3.5.
A Ravenol papíron néhány paraméterben túlszárnyalja (igaz, hogy nincs Suzuki minősítése, de lehet, hogy nem is kell), elképzelhető, hogy jobb lenne, mint a Motul (bár a TBN kevesebb)?
Az utóbbi időben nagyon felkapott lett itt a Ravenol, majd az őszi olajcserekor meglátom.
TommyY
-
TommyY2
tag
A KIA Venga 1.4 CVVT (Continuously Variable Valve Timing) elvileg a motorra vonatkozik, a váltó sima manuális 5 fokozatú.
Sajnos a Motul olajválasztó nem mindig ajánlja a valóban belevaló olajat (a többi márkáé sem tökéletes), pl. a jelenlegi esetben sem.
Olajból Eco Nergy A5/B5 kell bele (nem az X-Clean EFE), a váltóba meg 70W kell (nem a 75W Multi DCTF).
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
molacika91
üzenetére
Akkor cseréld le minél hamarabb, aztány légy szíves számolj be, hogy milyen lett a hangja.
Ha minden stimmelni fog, akkor én is bátrabban fogom tavasszal lecserélltetni 70W Ravenol olajra.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Reset Elek
üzenetére
Ezért félek cserélni én is, mi van, ha rossz lesz. Jelenleg semmi gond vele, csak van már benne 65ekm (a szerelőm azt mondja, a manuális váltóban elég cserélni 100ekm-nél).
KIA Venga 1.4 CVVT 2017-es. Gépkönyv szerint 70W váltóolaj kell bele. Eddig a Ravenol-t néztem ki, annak van 70W olaja, aminek papíron van KIA/Hyundai minősítése.
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm, elolvastam.
Hiába, mindig tanul az ember. Tehát tömören összefoglalva, van a mechanikus (rugós, centrifugális erő hatására), a hidrosztatikus (olajnyomás, szelepes vezérléssel, ez a hidrotőke), meg az elektromos szelepvezérléssel működő.
Pusztán kíváncsiságból, hátha tudja valaki, hogy az alábbi motorokban milyen szelepvezérlés van (ezek vannak most a családban, a Splash-t már eladtuk, a régebbi autóinkra nem vagyok kíváncsi).
2001-es Renault Scenic 1.6, K4MA (J64).
2008-as Suzuki Splash 1.2, K12B (EX).
2017-es Kia Venga 1.4, G4FA (YNS).
2019-es Suzuki S-Cross 1.4, K14C (JY).TommyY
-
TommyY2
tag
Tehát akkor se a Suzuki Splash (nemrég adtuk el hibátlanul), se az S-Cross/Vitara autókban sincs hidrotőke?
Akkor hogy oldják meg a változó szelepvezérlést?
Úgy tudom, hogy a most vásárolt Kia Venga autónkban (1.4 CVVT) sincs hidrotőke, ezért kell/javasolt 100ekm-enként szelephézagot állítani. A Suzukinál elvileg soha nem kell (legalábbis én nem hallottan még senkitől sok 100ekm futás után sem)?
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Mennyi km van az autóban? Amennyire emlékszem, nagyon ritkán használod és főként csak rövidtávra. Nehogy már egy API SP olaj ne legyen jó bele (Gyöször is Dexos1 olajat használ, csak Mobil-t, ráadásul csak API SN, ha jól emlékszem)?
Én nem tudom, hogy milyen a hidrotőke és a motor csörgés hang, nem értek hozzá, de télen nagy hidegben az enyémnek is volt fura hangja (nálam is sok a rövidtáv).
Eddig úgy tudtam, hogy csak a Hyundai és Kia volt olyan marha, hogy kispórolta a hidrotőkét.
TommyY
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Olaj rendelés előtt állok és egy érdekes dologra lettem figyelmes.
Tavaly Motul X-Clean EFE 5W-30 olajat rendeltem, ami már nem Dexos2, de már API SP volt. FE néven olajat már régóta nem is láttam.
Most azt látom a FilterAbc-ben, hogy van nekik EFE néven, ami még a régi Dexos2 és API SN, valamint van FE néven is, ami már az új, nem Dexos2, de API SP. Tavaly még csak az EFE volt.
Egyébként hasonló a helyzet más áruházakban is, viszont van ahol a helyzet fordított, az EFE az újabb kiadás, míg az FE a régebbi.
Tud valaki esetleg erről a jelenségről?
Nagynehezen rátaláltam a NET-en az FE adatlapjára (mivel főként csak EFE a gyakoribb), ahol kisebb eltérések vannak az EFE-hez képest. Pl. TBN 7.8 helyett 8.1, minimális sűrűség változás is történt, valamint szabvány változások.
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm, akkor a Total és a Motul is egyaránt jó választás lehet az A5/B5 kategóriában.
Még annyi segítséget kérnék, hogy a részecske szűrős S-Cross autóba max. milyen TBN számú olaj mehet?
2 éve Motul Eco-Lite (TBN 8.5) tavaly meg X-Clean EFE (TBN 7.8) volt benne. Úgy vettem észre, hogy az Eco-Lite olajjal szebb hangja volt, az X-Clean EFE-től mintha kicsit berezonálna néha (de lehet, hogy nincs köze hozzá). Az EFE lehet, hogy jobban védi a láncot, meg talán jobban is ken?
Tehát C-s olaj, vagy Dexos1? Gondolom, hogy mindkettőnek hasonlóan nem magas a TBN száma, mivel modern, részecske szűrős autókba tervezték őket?
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszönöm, a Shell-ről csak nagyon régi adatlapot találtam a Net-en. Eddig az összes közül ez a leg hígabb.
Eddig a Motul Eco-Nergy a nyerő.
A Total-ra még várok infókat, hátha az nyer.
TommyY
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Még tavasszal vettünk egy 1.4 CVVT Kia Venga autót.
Azonnal lecseréltettem az olajat Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1 olajra (Viscosity at 100°C = 11.4 mm²/s, TBN = 8.5). Nagyon izgultam, hogy fogja-e enni az olajat (mivel a Kia köztudottan olajevős), de az eddig beletett 5ekm alatt szerencsére semmit nem evett belőle.
Idő közben kiderült, hogy a Kia gyárilag ajánlott olaja a Total Quartz 9000 NFC 5W-30 A5/B5, API SL (Viscosity at 100°C = 9.7 mm²/s). Ugyebár ez egy régebbi fejlesztésű olaj, ezért a következő alternatívák is szóba jöhetnek az őszi olajcseréhez:
1. Total Quartz 9000 HKR 5W-30 A5/B5, API SP (Viscosity at 100°C = 9.6 mm²/s)
2. Motul 8100 Eco-nergy 5W-30 A5/B5, API SP (Viscosity at 100°C = 10.1 mm²/s, TBN = 12.5)
3. A Motul X-Cess Gen2 5W-40 A3/B4 olajat nem merem beletenni, pedig tudom, hogy az adná a legnagyobb védelmet.Tehát, mindhárom olaj kicsivel hígabb, mint az Eco-Lite, nem tudom, hogy ez mennyire számít, nem fogja-e jobban enni az autó? A Total olajok TBN száma nem szerepel az adatlapokon.
Azt szeretném csak megkérdezni a szakértőktől, hogy meyik olaj lenne a legjobb választás (akár a legjobban adalékolt), ami hosszan tartó védelmet biztosít az autónak. Munkába járós autó, kb. napi 2x 5-6km, valamint a hétvégéken hosszabb utak.
Köszönöm a válaszokat:
TommyY
-
TommyY2
tag
Mindig tanulok valami újat tőletek.
Ezek szerint nem tettem rosszul, hogy az S-Cross 1.4T autómnál a Motul Eco-Lite olajról váltottam a Motul X-Clean EFE olajra (láncvédelem, magasabb HTHS, API SP).
A KIA 1.4 MPI autónkba meg jó lesz a Motul Eco-Lite (Dexos1), az adatlapon van KIA ajánlása.
Legszívesebben a Motul Eco-Nergy 5W-30 olajat tenném a KIA-ba (ACEA A5/B5, API SP, TBN 12.5), de az adatlapján nincs KIA ajánlása (csak főként Reanult).U.I.: Remélem, hogy nem fogja enni az olajat, ha igen, majd remélem, hogy kitalálunk még valamit.
TommyY
-
TommyY2
tag
Szia!
Csak érdekességként írom, hogy van két kollégám is, akiknek KIA autójuk van (egyikőjük sem ért a motorokhoz, az egyik még azt sem tudja, hogy milyen olajat szoktak neki beletenni).
A másik kollégám épp most rendelte meg az olajat a bolt ajánlata alapján (Shell Helix Ultra ECT AH 5W-30). Ez egy ACEA C3-as olaj, kb olyan sűrű, mint a Motul X-Clean EFE 5W-30, ami ugyancsak ACEA C2, C3 és API SP.
A KIA topikban említették, hogy mindenképpen csak ACEA A5/B5 olajat tegyek bele (a könyve is ezt írja), nem jó a C3 (vagy 5ekm-enként cserélni kellene).
Mit gondolsz erről (hol lehet megnézni az olajok összetételét? bár, hiába is nézném, nem értek hozzá)?
Ennyi erővel az S-Cross autómba se lenne jó az X-Clean EFE (korábban Eco-Lite, most meg X-Clean EFE van benne), bár jónéhány márkaszerviz ugyancsak ezt tölti bele, mióta kipattant, hogy az EcStar megdagassza a váqum szivattyú szelepét.
Egyébként főként azért szimpatikus a Motul olaj, mivel fel van tüntetve a HTHS és a TBN is (a többi olajoknál ezek általában nincsenek rajt az adatlapokon).
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm, akkor maradok a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1 olajnál.
Egyébként kinéztem még a Total Quartz Future FGC 5W-30 Dexos1 olajat is, ami hasonlóan sűrű, mint a Motul, csak ennél sincs megadva a TBN szám.
Akkor hát legyen a Motul Eco-Lite.
U.I.: A héten beszéltem egy tapasztalt szerelővel, aki azt mondta, hogy nem kell az olajválasztásból nagy ügyet csinálni (kinevetett, amikor soroltam neki a specifikációkat), 10ekm-es cserékkel bármelyik megfelelő (van egy kisteher autója most már 1 millió km-rel, mindvégig egyfajta 5W-30 olajat kapott).
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a választ.
A KIA Venga 1.4 CVVT szívóbenzin (90LE, részecskeszűrő nélküli). Nem tudom, hogy ott is létezik-e az LSPI jelenség (mindenesetre a Suzuki Splash után motorfék üzemben fura traktor, vagy zsír hangja van).
Amit az adalékokról írtál, jól hangzik, vagy szerinted is jobban járnék a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1 API SP olajjal?
Soha nem megyünk vele 10ekm-nél többet 1 év alatt (most látom, hogy a HKR már API SP).
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a segítséget (szimi57-nek is).
Tehát, ahogy a szavaidból kivettem ("akkor simán jó a Total is"), jobban járnék a Motul Eco-Lite 5W-30-cal?
szimi57: Nem világos teljesen az ábra, mivel nem is látszanak (számomra) egyértelműen a színek. Ki tudnád fejteni néhány szóban?
TommyY
-
TommyY2
tag
Szia!
Még egy kicsit elmélyedtem az KIA Venga 1.4 MPI olajtémában.
A KIA gyári olaja a Total Quartz 9000 Energy HKS G-310 5W-30.

Ezek után nem tudom, hogy mi lenne a legjobb választás, vegyem bele a fenti olajat, vagy a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1-et, ami API SP, TBN 8.5? Az Eco-Energy olajat a múltkor kilőttük, mivel papíron nincs KIA ajánlása, az X-Cleadn EFE meg nem A5-ös.
A Total esetében a TBN nincs megadva, meg csak API SL. Nem tudom, hogy ez számít-e?
Nagyon kíváncsi lennék Asbee véleményére is, aki jól belelát az olajok összetételébe, adalékolásába.
Köszönöm még egyszer a segítséget (sürgősen meg kell rendelnem az olajat, mivel már 2.5év eltelt az utolsó bepecsételt szerviz óta, igaz, hogy csak 5ekm ment bele, mivel "nem nagyon használták", legalábbis remélem).
U.I.: A szervizkönyv szerint nem szükséges váltóolajat cserélni, mivel Örök, akárcsak a Suzukié. 60ekm van az autóban, mit gondoltok?
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a válaszokat.
Most néztem meg a KIA oldalán, hogy ACEA A5/B5 az előírás.
Ezek után már csak két választás maradt:
- Motul Eco-Nergy 5W-30, ACEA A5/B5, API SP, TBN 12.5, de nincs KIA ajánlása
- Motul Eco-Lite 5W-30, Dexos1 Gen3, API SP, TBN 8.5, van KIA ajánlásaA 75W váltó olaj árán meglepődtem, még jó, hogy csak 2l kell bele. Gondolom, hogy 60ekm után már érdemes cserélni.
TommyY
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Most vásároltunk a feleségemnek egy Kia Venga 1.4 MPI, 90LE, 2017-es navigációs autót, 60000km-rel (papiron volt gyertyacsere 4 évesen 50e km-nél). Tudnátok esetleg válaszolni az alábbi kérdésekre?
- Milyen gyertya való bele? normál, vagy iridium?
- Milyen olaj ajánlott bele (a gyári a Shell, vagy Total quarz, ha jol olvastam)? Olaj kereső alapján a Motul X-Clean EFE 5W-30 API SP (és még az Eco-Nergy is, most már ez is API SP) ajánlott (az X-Clean-t használom a Suzuki Splash és S-Cross autókba is). Megfelelő lehet ez a tapasztalatotok alapján. Gondolom, a Mann olajszűrő jó hozzá (W 811/80?)?
- Esetleg jobb választás lehet a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1 Gen3 olaj (amennyiben az autóhoz az A5/B5 az előírás)?
- Mennyire kényes ebben az autóban a lánc (ezt is figyelembe véve szeretnék bele megfelelő olajat)?
- A használatija szerint a váltóba 70W olaj szükséges, ami elég ritka. Tud esetleg valaki ajánlani belevalót (60ekm-nér gondolom már illene cserélni)? Esetleg jó lehet bele a 75W is?
Még egy kérdés. Motorféknél más hangja van a motornak. Elképzelhető, hogy a lánc hangja (mint valami "zsír" hang). Ez normális lehet? A Suzukik esetében nem hallottam hasonlót.
Köszönöm a válaszokat:
TommyY
-
TommyY2
tag
Csak érdekességképpen, ebben a videóban Gajdán Miklós elmondja, hogy mekkora erők hatnak a dugattyúra (ez a Piotr mégiscsak tudhat valamit
):https://www.youtube.com/watch?v=MP3TFaGgs98
Mindenesetre most kipróbálom a Motul X-Clean EFE 5W-30 (most már ez is API SP) olajat az Eco-Lite helyett.
TommyY
-
TommyY2
tag
Most jött meg a válasz a helyi Filte ABC áruházból, már ők is az uj API SP-s X-Clean EFE 5W-30 terméket fogalmazzák (5 liter akcióban 16200Ft).
Amennyiben nincs ellenvetés, akkor meg is rendelem az S-Cross és Splash autónkba is (aztán majd beszámolok, ha valami furcsa jelenségre leszek figyelmes, már amennyiben észreveszem).
TommyY
-
TommyY2
tag
Még mindig itt van a "hülye" dilemmám a Suzuki S-Cross autóba való olaj kapcsán.
- A Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1, ami teljesíti az előirt API és ILSAC szabványokat, kivétel az ACEA-t.
- A Motul X-Clean EFE 5W-30 most már API SP és ACEA C2/C3, de nincs benne az ILSAC szabvány. Már nem Dexos2, tehát hivatalosan is jó a benzines autókba. Az SP meg már véd az LSPI ellen.
Az az érdekes, hogy az összes olaj választó (Motul, LM, Shell, stb.) első helyen mindig Dexos2 olajokat hozott fel, annak ellenére, hogy benzines autóról van szó.
Valószínűleg túlgondolom a témát, és egy év, max. 10000km-t bármelyik olajjal kibirna. Dehát, mindenkinek van valami mániája.
Egy biztos, az adatlapok szerint a Motul a legszimpatikusabb olaj (szerintem).
Van még kb. egy hetem, hogy a két Motul közül döntsek.
TommyY
-
TommyY2
tag
Úgy látom, mióta API SP lett, levették róla a Dexos2-t.
A régebbi adatlapokon, ahol SN volt, még rajt van. Most az alábbi szöveg van rajt.
"OPEL/VAUXHALL being now part of PSA Groupe, the new Opel Vauxhall specifications OV 040 1547 – G30 (gasoline) and D30 (Diesel), for new generation engines requiring viscosity grade 30 lubricant, have been released to replace GM dexos1 gen2 and GM dexos2 gen2 which will continue only at GM and its related brands."
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
TommyY2
üzenetére
Azt még elfelejtettem írni, hogy a héten voltam a helyi Suzuki szervizben, ahol éves szinten mindig megveszem az S-Cross-hoz (K14C) a gyári olaj szűrőt (6e Ft, előbb-utóbb majd átállok Mann-ra, ami kb. fele annyiba kerül).
Most egy új emberke volt, mivel az előző tavaly nyugdíjba ment. Megkérdezte, hogy nem akarom-e az autót ott szervizeltetni, most tudna rá adni 50% munkadíj kedvezményt.
Mondtam neki, hogy korábban nem volt egyértelmű a belevaló olaj viszkozitása, azért nem hoztam ide soha. Most Ő is ismét azt állította (mint a korábbi szaki), hogy a kiirás szerinti 0W-16-os EcStar olajat tennének bele.
Na, mondtam neki, hogy ezért nem hoztam ide soha, de rajtuk kívül mindegyik hivatalos Suzuki szerviz 5W-30-as olajat tesz bele (ahol az 1-2. évben voltam, amig az autó garanciális volt, Ők is direkt csak nekem rendeltek flakonos 5W-30 EcStar olajat es azt öntötték bele).
Nem tudom, hogy mit szólna a motor a 0W-16-hoz (ebből kiindulva, szinte akármelyik 5W-30 olaj jó lehet bele)?
TommyY
-
TommyY2
tag
Pont ezt az olajat neztem ki az S-Cross autómba. #13380 bejegyzés.
Ez egy kicsit hígabb, mint a Motul Eco-Lite, de kb olyan híg lehet, mint Asbee által talált orosz EcStar olaj (a regebbi API SM még sűrűbb volt egy kicsivel).
Még nem döntöttem el, hogy a Motul, vagy az LM olajat vegyem meg, de jövő hónap elején meg kell rendelnem.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
pex156
üzenetére
Akkor lehet, hogy megérne egy próbát a Motul X-Clean EFE 5W-30 Dexos2 olaj (ami most már API SP)?
Amikor Gyöször évekkel ezelőtt először próbálta, akkor még valószínű, csk API SN volt, azért csörgött be neki?
Bár, én nem értem, hogy mi köze egy olajnak az égési folyamatokhoz (nem szakmám, csak sok minden érdekel
)?TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
pex156
üzenetére
Én még mindig nem tudom elhinni, hogy többet nyújt ez az olaj a motornak (főként, hogy szinte minden paramétere el van titkolva), mint egy neves Dexos1 Gen3-as olaj, ami szinte minden paraméterében túlteljesíti az elvártakat (API SP, ILSAC GF-6a, egyedül talán csak az ACEA A5-/B5-nél gyengébb egy kicsivel).
Akkor se teszem bele a F@s Eneos gyártmányú olajat. Aztán bízom benne, hogy nem fog sérülni a motor (már 2. éve a Motul Eco-Lite 5w-30 olaj van benne, olajfogyás nincs, valószínű, hogy most is azt fog kapni). Eszi, nem eszi, nem kap mást alapon.
U.I.: Nem értek hozzá, a dízel motornál nincs LSPI jelenség? A Dexos2 olajok is védenek az LSPI ellen, amennyiben benzines motorba töltik?
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Gyöször
üzenetére
Amikor mondtam a szervizvezetőnek, hogy a leengedett olaj mosogatólére hasonlított, nem is rád gondoltam, hanem a mási két emberkére, akiket Te is említettél.
Már csak ezért se használnék EcStar motorolajat, mivel több Suzuki szerviz áttért már Motul és Shell márkákra, mióta megdagad tőle a váqum szivattyú visszacsapó szelepe.
Mondja már meg valaki olaj szakértő (nyugtasson meg, hogy ne kelljen tovább rettegésben élnünk
), hogy egy neves és modern Dexos1 Gen3-as olajtól tönkremehet a motor (pl. beéghet a dugattyú), az EcStar-tól meg nem?A váltóolaj cserémmel kepcsolatban egy dolog zavar nagyon, hogy a Motul-nak nincs bele való Full Szintetikus olaja (nem tudom, hogy a fészintetikus mennyivel bírja kevesebb ideig, illetve jobban iszaposodik-e?).
Nekem is volt a régi szép időkben Lada Samara autóm. Amikor esedékes lett a váltóolaj csere, egy független szerviz beletett valami váltóolajat. Attól fogva nagyon rossz lett a váltás és zsírhangja lett a váltónak.
Akkor olvastuk el a szervizkönyvet, amiben le volt írva, hogy motor olaj kell bele. Kicseréltük, attól fogva ismét jó lett.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
pex156
üzenetére
Azért szép lassan csak kiderülnek a dolgok (lehet, hogy mégsem annyira kényes a Suzuki 1.4T).
A hétvégén egy kutyás csapattal túráztunk. Volt ott egy gazdi, akiről kiderült hogy egy Suzuki szervizben szervizvezető, harminc sok évnyi tapasztalattal (egyébként nagyon normális ember, nem kell lehurrogni azzal kapcsolatban, amit alább leírok).
Kicsit próbáltam faggatni az olajtémáról, röviden leírom a válaszokat:
- Szerinte ragaszkodjak az EcStar olajhoz, mivel Japánban ez az első számú motorolaj (Eneos), a Toyota is azt használja. Minden adalék benne van, amire a motornak szüksége van (- annak ellenére, hogy a Suzuki szándékosan eltitkolja a paramétereit).
- Neki is a legelsőként megjelent 1.4T Vitarája van, 200ekm feletti futással, mindvégig csak EcStar 5W-30 olajat kapott.
- Tudja Ő is, hogy annak ellenére amit ír a szervizkönyv a váltó és diff olajok örök élettartamáról, illik néha cserélni őket. Ahogy elmondta, száz x-néhány km után Ő is kicserélte a váltóban (gyári EcStar 75W-re), de megbánta, mivel azóta van hangja a váltónak, pedig előtte nem volt.
- Említettem neki, hogy sokan írták már, hogy váltóolaj cserénél olyan olaj jött le, ami egyáltalán nem hasonlított váltó olajra (sokak szerint olyan volt, mint egy mosogatólé, vagy éppen GL5-ös olaj volt benne, ami ugye előbb-utóbb megeszi a szinkrongyűrűket).
Erre azt válaszolta, hogy nincs olyan szakember, aki megmondaná egy leengedett olajról, hogy GL4, vagy GL5 és egyébként sem számít, benne kell hagyni a gyár által beletöltöttet (mondtam neki, hogy én is kicseréltettem a difibe a gyári olajat Motul 75W-85 félszintetikusra, azt mondta, hogy kár volt).- Mutatott néhány fényképet, melyeken szét voltak égve a dugattyúk. Azt mondta, a nem megfelelő olaj következménye, de a tulajnak fogalma sem volt, hogy egy nem hivatalos szervizben milyet tettek neki bele (remélem, hogy nem Dexos1 volt
).- Azt még nem is említettem neki, hogy jónéhány Suzuki szerviz átállt már az EcStar olajról Motul X-Clean EFE 5W-30 olajra (mások meg Shell ECT C3 olajat töltenek), főként mióta a gyári olaj bizonyos összetevőitől megdagadhat a váquum szivattyú visszacsapó szelepe.
Röviden ennyit írok. Ami talán a tanulság ebből, hogy az "igazság odaát van".
TommyY
-
TommyY2
tag
Az, hogy egyik Dexos olajjal se mennél 10ekm-nel többet és nem hagynám 1 évnél hosszabb ideig, azt a Dexos2-re is érted, vagy csak a Dexos1 kényes?
Nekem pont az tetszik az Eco-Lite olajban, hogy nem annyira híg. Egyébként az EcStar a valóságban egy kicsit még sűrűbbnek tűnik és zavaros, mint a must (papiron hígabb).
Teszt: https://drive.google.com/file/d/1DvE5KQMadhlvi_W5VWXTEztnLa4iZtpQ/view?usp=drivesdk
Elég szomorú, hogy az EcStar olajról szinte alig tudni valamit, így aztán az ember kénytelen hanyagolni.
Akkor valószínűleg maradok az Eco-Lite olajnál, de ahogy Qru is írta, mehetne bele az X-Clean EFE olaj is (ez még sűrűbb), ami Dexos2. Mit gondolsz melyik lenne jobb a motornak?
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a választ.
Akkor mindenképpen maradjak a Dexos1 olajnál, azzal rosszat nem tehetek (még, ha a Piotr teszten nem is teljesítenek jól
).Annak ellenére, hogy jónéhány Suzuki szerviz Dexos2 olajat használ (Shell Helix ECT C3, Motul X-Clean EFE, stb.), ne próbáljan beletenni?
Azért még várom Asbee szakértői válaszát is. Köszönöm.
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm még egyszer az eddigi megerősítést (látom, hogy jól értesz hozzá és beleásod magad a témába).
Most, hogy a hétvégén rossz idő volt, szinte minden olaj témát végigolvastam, adatlapokat böngésztem, megnéztem egy csomó Piotr tesztet (azt kell, hogy mondjam, szinte egyik 5W-30-as olaj se szerepelt tökéletesen a teszteken, még a Liqui Moly Molygen sem, ami ugyancsak Dexos1 olaj).
Ezek után részben elengedem a Piotr teszt témát. Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik olajat javasolnád a Suzuki S-Cross (és a Splash) autónkba is (az alábbi kettő maradt versenyben, amelyek az adatlapjaik szerint nekem szimpatikusak. pl. a Mobil Super 3000 Formula D1 olaj esetében (amit Gyöször használ) sok minden nincs feltüntetve, se HTHS, se TBN).
Mivel mindkét Suzuki esetében előírás az ACEA, API és ILSAC szabvány is, ezért gondolom, hogy azt egyben csak a Dexos1 minősítés teljesíti (Dexos1 megfelel A5/B5-nek is, ha nincs is feltüntetve, jól gondolom?). Ezért nem értem, hogy tud némelyik Suzuki szerviz Dexos2 olajat tenni az autóba (tudom, hogy Dexos2 mehet benzines autóba is, de Dexos1 nem mehet dízelbe)?
- A 2. éve használt Motul Eco-Lite 5W-30 (Dexos1 Gen3)

- Liqui Moly Special Tec DX1 5W-30 (Dexos1 Gen3, kicsivel grágább csak a Motulnál)
Az LM-nél a HTHS kicsit alacsonyabb, a TBN meg az LM oldaláról letöltött doksi szerint csak 7,5, a Sulfate ash viszint 0,9. Létezik ez, vagy elírás?
Sokan az LM ilajat tartják a csúcsnak, igaz ez, érdemes lehet áttérni?Amennyiben megtennéd, hogy kicsit szájbarágósan megindokolnád a válaszaidat, nagyon megköszönném, úgy talán Én is megértem.
Köszönöm, TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Gyöször
üzenetére
Amennyit okosodtam itt a fórumban, az S-Cross-hoz talán nem kell nagyon magas HTHS.
A Motul Eco-Lite is 3.3-as. Mivel a Mobil 3000 D1 is hasonló sűrűségű, gondolom, hogy az sem lehet sokkal kevesebb.
Egyébként meg az is említésre került itt régebben, ha alacsony HTHS igényű autóba magas HTHS képességű olaj kerül, a motor összetöri az olajat.
Még várok egy kicsit, aztán lehet, hogy hónap végén megrendelem a Motul X-Clean EFE olajat mindkét Suzuki autónkba (papíron van Suzuki minősítése), aztán majd beszámolok, hogy lesz-e csörgés, vagy torpanás.

U.I.: A Renault Scenic autónkba is mindig Renault minősítésű olaj került, csak azt hittem, hogy a Suzukinál nincs ilyen, vagy annál nem számít.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Harkovz
üzenetére
A tök.. tele van ezzel az olajválasztással, nehezebb, mint a párválasztás és ez sem tart örökké.
Mikor 2 éve megtaláltam az "igazit" (Motul Eco-Lite), azt hittem, hogy örökké fog tartani, de úgy látszik, hogy tévedtem.Az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy mi az a becsörgés, de évek óta idén télen először volt néhány nap, amikor napközben -xx fok volt. Amikor munkából indultam haza, nagyon hangosan járt (csattogott?) a motor alapjáraton, amíg az olaj (Eco-Lite 5W-30) kicsit be nem melegedett. Reggelente azért nem tapasztaltam soha, mivel garázsból indulok.
Az az érdekes, hogy jónéhány Suzuki szerviz az X-Clean EFE 5W-30 olajat teszi hivatalosan az autókba (az EcStar helyett, főként mióta bejött a vákuum szelep visszahívás), nekik nem csörög be?
Most akkor válasszam a Mobi Super 3000 D1 (Dexos1 Gen3) olajat? Sajnos konkrétan erről nem látni Piotr tesztet.

Pedig felkészültem
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
pex156
üzenetére
Véleményem szerint nagyon titkolózik a Suzuki, mivel a gyári olaj esetében csak az API SM besorolást adják meg (ami szinte jelentéktelen), de valószínűleg inkább az ACEA számíthat.
Mintha egyszer egy orosz oldalon láttam volna, hogy a gyári EcStar olaj ACEA A3/B4 besorolású. De, hogy mennyi a TBN, azt nem lehet tudni (ez befolyással lehet a GPF korai eltömődésére), pedig az A3/B4 védené talán legjobban a motort?
TommyY
-
TommyY2
tag
Ha az S-Cross-ba 5W-40 olaj lenne való, én is csak a Motul X-Cess olajat használnám, papíron az a legjobb (TBN=10.2).
A Splash-be nem merem beletenni, habár az előző szerelőm által évekig 5W-40 olajat kapott (gyárilag 0W-20 kell bele, ezért választottam a kettő közöttit, az 5W-30-at).
Az 1.6 szívó Renault Scenic autónk is azt kap (abban még nincs részecskeszűrő).
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszi, én hiszek nektek (az Eco-Lite már Gen 3-as), mivel abszolút nem értek hozzá.
Azt világosan látom az adatlapokon, hogy Dexos1/2, viszkozitás, hőmérséklet, meg TBN, ezek alapján próbálok dönteni, a többi adalékról nincs fogalmam, de nincsenek is igazán feltüntetve.
MasterMark: hát ezt nem tudtam, mint ahogy azt sem (mivel nincs sehol leirva), hogy mind az S-Cross, mind a Splash milyen HTHS-t igényel.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
pex156
üzenetére
Hát ez nagyon szomorú. Második éve használom az Eco-Lite 5W-30 olajat az S-Cross és a Splash autónkba is. Nem tudom, hogy ezek után mitévő legyek, jövő hónapban lenne esedékes mindkettőben az olajcsere.
Mondjuk, a neve alapján (Eco-, meg még Lite is) én se ezt választottam volna (a kezdetekkor az X-Clean EFE-vel szemeztem), csak itt a fórumban sokan ezt ajánlották.Itt is és más helyen is azt mondják, hogy benzines autóba a Dexos1 a legjobb választás.
Kíváncsi leszek, hogy mi sül ki ebből (sokan a legolcsóbb Tesco-s olajjal jártak, aztan nincs semmi gondjuk). Nagyon nehéz ügy ez az olajvàlasztás.
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a segítséget még egyszer (a többieknek is).
Ma meg is rendelem az olajokat.
A RAVENOL MTF-3 75W olajnak az adatlapjàn valóban szerepel Suzuki minősítés, viszont a RAVENOL MTF-1 75W-85 diffművembe való olaj adatlapján nincs feltüntetve.
Remélem, hogy ez nem akkora probléma.
U.I.: A 2008-as Suzuki Splash autónk vàltójába nem először került Castrol olaj, remélem, hogy nem tesz neki rosszat (érdemes lenne àtcserélni RAVENOL MTF-2 75W-80 olajra, vagy a Splash váltója nem annyira kényes?).
TommyY
-
TommyY2
tag
Várok még a váltóolaj cserével, csak pusztán érdekességképpen írom, hogy az Olajmarket.hu oldalon kb fél áron van (mind az Olajshop, mind egyéb más helyekhez képest) a RAVENOL MTF-3 75W és a diffűbe való RAVENOL MTF-1 75W-85 olaj is.

Mit gondoltok, hogy lehetséges ez? Meg merné venni valaki onnan?
TommyY
-
TommyY2
tag
Véletlenül sem akarok spórolni, csak meglepődtem, hogy a "gyári" EcStar milyen drága (a minősége meg kérdéses a többi neves gyártóhoz képest), a Ravenolt meg nem ismerem.
Úgy gondoltam, hogy a Motul nem egy alsópolcos olaj, ezért terveztem bele azt.
Qru: Semmiképpen nem tettem volna bele 75w-80-at, csak érdekességként írtam az olajkeresővel kapcsolatban.
Vagy ott van esetleg a Castrol Transmax Fe 75W?
Tehát a MOTUL ATF VI olajat, amit automata váltóhoz javasolnak felejtsem el, hiába full szintetikus?
TommyY
-
TommyY2
tag
Ez az EcStar aztán jó drága olaj (meg nem is kell 5l, csak 3), de a Ravenol se olcsóbb.
Ezekhez képest a Motul Multi DCTF 75W majdnem féláron van (korábban ezt ajánlotta az olajkereső).
Érdekes, hogy most a Motul olajkereső Motylgear 75W-80-as olajat ajánl bele (a sima 75W helyett), ami ugyancsak félszintetikus.
Automata váltóba már a MOTUL ATF VI olajat ajánlaná, ami full szintetikus és csak 4700Ft literje.
Nem tudom, hogy akár az is mehetne-e bele (vagy várok még pár évet, a gyári olaj úgy is örök élettartamú
)?TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm a választ.
Tudnál esetleg javasolni, valami jó minőségű 75W full szintetikus váltó olajat az S-Cross 6 sebességes kézi váltójába?#Gyöször pl. Petronas Tutela Transmission Gearforce 75w olajat tett bele, de azt írta, hogy az "első héten nagyon jó volt aztán megmagyarázhatatlanul vacakolt, x év után most már nagyon jó", pedig az papíron full szintetikus.
TommyY
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Tervezem a váltóolaj cserét az S-Cross-ban.
Én a Motul Multi DCTF 75W (elvileg automata váltóba is való) olajat néztem ki, amit lehet is kapni, csak egy a baj vele, hogy nem full szintetikus (Technosynthese). Mennyire lehet ez probléma (talán valami szakértő megmondja)?
Egyébként tavaly a hátső Diffműbe is Motul Motylgear 75W-85 került, ami ugyancsak Technosynthese.
Kicsit tanácstalan vagyok, mennyivel lehet másabb a Technosynthese, mint a full szintetikus, érdemes ezen rágódni?
TommyY
-
TommyY2
tag
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
A ezeken a hideg napokon figyeltem meg, hogy az S-Cross 1.4T autóm beindításkor nagyon erős kerregő-ciripelő (nem értek hozzá annyira) hangot ad. Ez 1-2 percig tart, amíg kicsit be nem melegszik a motor (alapjárat kezd visszaesni). Amint kicsit terhelés nélkül rálépek a gázra, szebb hangja lesz, de alapjáratra visszaesve ismét ciripel.
Mi lehet a probléma? Gyári S-Cross olajszűrő van rajt és Motul Eco-Lite 5W-30 olaj (1-2 ezer km van csak benne).
Elképzelhető, hogy ez az olaj mégsem teljesen jó az auóhoz? Pl. a Barta szerviz azt hiszem, hogy Motul X-Clean EFE 5W-30 olajra állt át.
Esetleg az Orlen 95-ös benzin is okozhatja (lehet, hogy nem túl jó minőség)? Régebben soha nem tankoltam ott (mindig csak OMV-nél), csak az utóbbi időben, mivel annyival olcsóbb volt.
Remélem, hogy nem lesz baja a motornak!
Köszönöm a válaszokat:
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Az a 3,8l valójában csak 3,3l papír szerint.
Nekem nem tudom, hogy mennyi szokott lejönni az S-Cross-ról, de rátöltünk mindig 3,4l-t, akkor van egy kicsivel a max. felett. A maradék 3,6l (a megvett 7l olajból) a Splash-be megy. Abba is csak 3,5l kell papíron, így lesz ott is egy kicsivel a max. felett.
Majd várom a véleményedet az Eco-Lite-ról.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Harkovz
üzenetére
Bocs, ezt rossz helyre írtam. ide akartam: #12109 grizlisandor
Én ugyan nem igazán értek hozzá, amit tudok azt itt tanultam a hozzáértő szakemberektől.
Ahogy elnéztem az adatlapját, jó híg olaj, viszont a TBN száma csak 4.5.

Én már második éve használom a Motul Eco-Lite 5W-30 olajat, aminek a TBN száma 8.5. Ez is API SP, ILSAC GF-6a, ráadásul Dexos1 Gen3 (LSPI ellen).
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Honnan lehet tudni, hogy egy atutót milyen HTHS értékre terveztek?
Pl. a Suzuki S-Cross 1.4T (K14C)? A gyári EcStar milyen lehet? Már egy éve Motul Eco-Lite 5W-30 van benne, annak elvileg 3.3 a HTHS értéke. Egyszer jártam úgy, hogy egy előzésnél nagyon meghajtottam, akkor éreztem egy pillanatra egy kis égett szagot (vagy csak beképzeltem).
A Splash autónkba is ugyan ez az olaj van, annál is volt egy hosszabb időszak, amikor égett szag jött a motortérből. Akkor tisztára mostam a motort, utána szép lassan emúlt a szag (lehet, hogy valami más jelenség volt)?
Tehát arra szerettem volna csak kilyukadni, hogy mindkét autóba megfelelő választás volt-e ez az olaj (a Light név számomra kicsit megtévesztő
)? Kíváncsi leszek 2ozzmexy véleményére is, aki most először tett ilyen olajat a Vitarájába.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Nekem kb. 3 éve a 2008-as Splash-be cserélt az előző szerelőm hűtőfolyadékot.
Nem tudom, hogy mit tett bele, de ugyan az ment a 2001-es Renault Scenic 1.6 autónkba is. Kék színű volt, állítólag az Unix-ban vette, de nem volt rajt semmi cimke.
Okozhat valami gondot, ha nem megfelelő lett beletéve?
TommyY
-
TommyY2
tag
Köszönöm, eddig is tőletek tudtam ezeket az infókat.
Az az érdekes, hogy a Suzuki Barta ennek ellenére az Xclean EFE olajat használja.
Korábban Gyöször is megírta, hogy neki csörgött az EFE olajtól a motor.
Majd kíváncsi leszek 2ozzmexy véleményére, Ö most vett először Eco-Lite olajat az 1.4T Vitarájába.
TommyY
-
TommyY2
tag
1.4T S-Cross autóba (nem hibrid) melyik olaj a jobb, a Motul Xclean EFE 5w-30, vagy a Motul Elo-Lite 5w-30?
Jelenleg Eco-Lite van benne, de pl. a Suzuki Barta Xclean EFE olajat használ hozzá, mióta az EcStar-ral gondok vannak.
Főként az adalékolás szempontjából kérdezem.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Látom, Gen3-as olajat kaptál, az lett kifejlesztve az LSPI ellen.
Nekem már tavaly óta az van benne, de én nem értek különösebben hozzá.
Kíváncsi leszek majd a véleményedre. Most rendeltem meg én is az ősszel esedékes olajcseréhez az újabb adagot (a Splash-be is, ez ment bele már tavaly is).
TommyY
-
-
TommyY2
tag
válasz
Harkovz
üzenetére
Nekem is S-Cross van.
A 2019-es leírás még megengedte az ILSAC GF-3-at, a 2022-es leírás ugyan ahhoz a K14C-hez már csak az ILSAC GF-6-ot engedi. A többi ACEA, vagy API előírás nem változott.
A Motul EFE elvileg dízel olaj és nincs megadva az ILSAC minősitése.
Ezért választottam egy éve az itt lévő szakértők ajánlására a Motul Eco Lite olajat, ami tudta az ILSAC GF-6a minősitést, amellett Dexos1 Gen3 (LSPI ellen kifejlesztve) és API SP.
Volt, akik Irták, hogy nekik az EFE olajtól becsörgött a motor. Nekem nincs jó fülem az ilyen dolgokhoz, de nem vettem észre semmi különöset.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Én egy éve Eco-Lite 5W-30 olajat használok, nem vettem észre semmi zavaró jelenséget. Én se megyek többet évente 6000km-nél.
Ami feltűnt, hogy néhány ezer km után nem annyira sötét az olaj, mint az EcStar volt (igaz, hogy a motul eleve sárgásabb).
Ahogy Gyöször írta korábban, neki az EFE olajtól becsörgött (EFE TBN=7,8, ECO-LITE TBN=8,5). Az Eco-Lite API SP, ILSAC GF-6a, GM dexos1™ GEN3 (amit az LSPI ellen fejlesztettek ki).
Reméljük, hogy annyira rosszat nem teszünk a motornak (az a plusz 0,7 TBN csak nem annyira magas, egyébként meg jobban védi a motort a rövid utak miatt).
Én pl. megvettem hozzá a helyi Suzuki szervizben a gyári olajszűrőt 6500Ft-ért (elvégre az a lelke az egésznek), aztán majd idővel átállok Mann-ra.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
csiga8
üzenetére
"Ettől függetlenúl a Spuri nem rossz, a 100-as Etanol mentes benzin ( OMV-t használok) meg még jobb."
Hajszálra ugyan így gondoltam eddig én is, de a cikkben leirja az égési folyamatokat (95 és 100 esetén is) és azt, hogy a 100-as benzin túlhevülést, szelep és injektor beégést okoz, valamint a katalizátor túlterhelését, stb.
Amíg 530Ft körül volt a 100-as benzin, én is csak OMV 100-ast tankoltam (a 20 éves autónkba meg főleg, mivel abban elvileg nem etanol van), most meg kijárok tankolni a horvátokhoz, ott E5-ös a 95-ös benzin, kB. 530Ft-ba kerül.
TommyY
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Véletlenül találtam egy cikket (igaz, hogy 2020-as), ami teljesen felboritja az eddigi elképzeléseket.
95-öst, vagy 100-as benzint tankoljunk? [link]
Mit szóltok hozzá?
TommyY
-
TommyY2
tag
Itt vettem: https://motoralkatresz.eu/aruhaz/kategoriak/uzemora_szamlalo/

Nem kell hozzá táp, csak rátettem a klíma csőre (azt hiszem), rezgésre üzemel.

TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Én most vettem bele gyári légszűrőt 3 év és 22000km után. Ahogy Gyöször is megmondta, érdemes megvenni bele a gyárit, mivel a többi nem passzol teljesen (neked kevés km-nél kár is kicserélni, az enyém is egész tiszta volt).
Olajszűrőből megvettem a gyárit 6000Ft-ért. A váltóban érdemes olajat cserélned? A fekolajból kell legalább 1 liter (pl. Motul DOT4 LV), mivel az végzi a kuplungolást is, így jó nagy a tartály (a Splash-ben most cseréltem, átszivattam közel 0.5 litert).TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Ha jól látom, a Mobil Esp Dexos2-es, és még drágább is, mint a Motul Eco-Lite, ami Dexos1 Gen3.
Igazából Te és Gyöször tudnátok jobban referálni, nekem nincs jó fülem hozzá.
A csere után úgy tűnt, hogy sokkal tompább a hangja, mint az EcStar-ral volt, de most már egyre hangosabbnak hallom (főleg hideg indításkor), de mint mondtam, én nem értek annyira hozzá.
Mindenesetre a paraméterek alapján eddig ez a legjobb, meg a Gyöször által használt Mobil Super 3000 Formula D1.
TommyY
-
TommyY2
tag
-
TommyY2
tag
Kíváncsiságból én is kipróbáltam -15°C-os fagyasztóból kivett olajjal.
a #9873 hozzászólásnál van róla videó.Azóta se értem, hogy tud átmenni az a "méz sűrű" olaj a papír olajszűrőn (vagy olyankor kinyit a bypass szelep)? Egyáltalán mennyi idő alatt jut el a kenési pontokhoz?
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
"Azon kívül hogy egy duplakuplungos váltóhoz fejlesztett olaj másba már nem tudok belekötni."
A "mi" autónk is duplakuplungos.

Legalábbis duplán kell néha kuplungolni, hogy bevegye a sebességet (már akinél), nekem pl. egész használható (még a gyári olaj van benne).
Egyébként, idén megkapta a motor a Motul Eco-Lite 5W-30, Dexos1 Gen3 olajat (nekem sajnos nincs jó fülem hozzá, de bízok benne, hogy jó lesz).
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
-
TommyY2
tag
válasz
forceberg
üzenetére
Köszönöm, én is kapásból ezzel hasonlítottam össze a 75W-80-as olajakat (az Elf NFX 75W jóval hígabb). A Motul Motylgear 75W-80 meg sokkal sűrűbb lett volna, mint az Elf NFJ (jó lenne tudni, hogy eddig milyen olaj volt benne)?
Mivel az Elf 75W-80-as típusok megszűntek, valószínű, hogy jó lesz. Úgy látszik, hogy nem kell annyira ragaszkodni a leírásokhoz.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ez kézi váltósba megy, azért remélem, hogy jó lesz.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
Gyöször
üzenetére
Forceberg: Megvettem az ELF TRANSELF NFX SAE 75W váltóolajat a Scenic-be (majd kiderül, hogy milyen lesz), mivel a Motul Motylgear 75W-80 hiánycikk, vagy csak emelt áron kapható már. Utólag gondolkodtam, hogy vehettem volna bele akár a Motul Multi DCTF 75W olajat is, az is hasonló paraméterekkel rendelkezik.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
forceberg
üzenetére
Hogy ti miket nem tudtok.🙂
Néztem az adatlapját, ez elvileg full szintetikus, de valamivel higabb, mint a 75W-80. A webshopok azt írják, hogy automata valtóba való, de az adatlapja már manuális váltót ír.
Ha nem baj, hogy API GL4, akkor lehet, hogy kipróbálom. Viszont, akkor miért van GL5 írva a Scenic szervizkönyvében (mégse eszi meg a GL5 a bronzot?)?
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Köszönöm a segítséget mindenkinek, nem keresgélek tovább, megrendelem a Motul Motylgear 75W-80 olajat, ami legalább GL4/GL5 is egyben.
Egyébként nem értem, hogy miért van kiírva a Scenic váltójába GL5 olaj, mivel úgy tudtam, hogy váltóba csak GL4 (mivel a GL5 megeszi a bronzot), differenciálműbe meg GL5 olaj kell.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Hálózatokról alaposan
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ACEA A3, VAGY FÖLÖTTE (ennyi van a szervizkönyvben).

):
)?
).

Az LM-nél a HTHS kicsit alacsonyabb, a TBN meg az LM oldaláról letöltött doksi szerint csak 7,5, a Sulfate ash viszint 0,9. Létezik ez, vagy elírás?