- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Óraátállítás
- hcl: Könnyű légierő
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Doky586: Windows telepítés utáni beállítások
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Peugeot / Citroën / DS topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
mobilos33
üzenetére
Ha 10 másodpercig tekeri, akkor ez alapján be kellene induljon, egyet még meg tudsz próbálni, töltöd 12 órán át az aksit, utána leveszed a töltőt és indítózol. Ha akkor beindul, akkor aksi volt, betilthat a computer ekkora fesznél, de simán lehet, hogy 9V-nál nem tudja már az AC pumpa a megfelelő nyomást megcsinálni, vagy nincs rendes gyújtés, de ezeket egy gyertya kitekerésével le lehet ellenőrizni.
-
mobilos33
friss újonc
Üdv mindenki.Olyan problémám van adott egy peugeot 307 sw 2.0 16v 2002 automata.Olyan túnet van hogy járó motornál egyszer csak kigyulladt az esp lámpa és a motor leállt.Azóta nem birom elinditani.Ha el is indul 2-3 másodperc múlva leáll.Utána egyből nem is tudom ujrainditani,ugyan az öninditó pörög rendesrn de a motor csak rángat.Esetleg van valakinek valami tippje?
-
zeon.hu
nagyúr
Grand Picasso hátsó ablaktörlő lapát néha megáll félúton, máskor meg 1 kört, de tovább nem.
Motor gondja lehet vagy más? -
FeZ...
aktív tag
válasz
zsola400
üzenetére
Azért vannak néha érdekes anomáliák. Egyszer egy C4 Picasso-ban kellett a fokozatmentes hűtőventilátor vezérlőt feltanítani diagbox-szal, fél délutánt szarakodott vele a Szilva Tomi, de nem akarta a C4. Végül mennie kellett már, ott hagyta nekünk, hogy próbálkozzunk. Végül csak a régi Lexia programmal lehetett a vezérlőjét feltanítani, miközben gyakorlatilag minden mást meg a Diagbox-szal lehetett intézni.
-
glaci
őstag
válasz
zsola400
üzenetére
Ma végre volt időm ránézni az autóra.
Amit bekarikáztál abból jön a levegő hang !!!
(Van a tetején 2 pici lyuk, ott szívja néha a levegőt. Ha megmozgatom felette a csövet, akkor az bemegy fölé és akkor elhallgat egy időre, azért tévesztett meg az a cső ...)
Ez okozhatta a hibát, amit tapasztaltam?
(Sajnos már nem tudom tesztelni, mert megjegyezte, hogy rossz és még be sem indítom, már akkor kiírja, hogy vigyem szervizbe. Illetve azóta valami vész üzemmódban lehet, mert azóta amióta "észbe kapott" és rájött, hogy gond van, azóta most már elsőre sem húz rendesen, hiába birizgálom.) -
zsola400
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Régebbi autókat csak a P. P. tudod nézni a diagbox meg az újabb autókhoz való. EGR-t zárd még le, az is bele tud szólni.
-
Hauptmann
veterán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Melyik diagboxot használod?
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
zsola400
üzenetére
Tegnap ránéztem és nem tudom diagboxszal csak Peugeot Planettel nézni az értékeket. Lehet rossz verzió van fent vagy nem tudom. Így viszont nagyon lassan frissülnek a mért paraméterek.
Nem vagyok benne biztos, hogy leesik a beszívott levegő nyomása sokkal 360mbar alá.
Amikor jó az alapjárat 37-42 stepre van nyitva az alapjárati léptetőmotor.
Egy biztos: Amikor elkezd fuldokolni és a motorvezérlő látja, hogy fuldokol akkor elkezdi nyitni az alapjárati motort egész 60 stepig. Ha feltápászkodik magától és nem áll le akkor 600mbar-ig felkúszik a szívócső nyomás, ami egybehangzik az alapjárati levegőt folyamatosan nyitó alapjárati motorral.Lehúztam róla az EGR-t és valamivel jobbnak tűnt, de már nem volt időm nézegetni, este volt és sötét. Elvileg ma jön át haver és akkor ránézünk együtt.
Átnéztem a csatlakozókat, de nem látok semmi rendelleneset. Csak a vízhőfok jeladó, vezérműtengely jeladó illetve az EGR lett széthúzva amikor vízcsöveket stb. cseréltünk.
Vízhőfokot jól látja és csak 90 fok fölötti víznél kezdi el csinálni.
Injektor befecskendezési idő 2.74-3.14 között ingadozik ugye ahogy a lambdaszonda alapjáraton dúsit->szegényít.Gyertyákból új NGK-kat kapott szűk 2000 kilométerrel ezelőtt. Illetve hang alapján nem égéskimaradásos + akkor szerintem lenne égéskimaradás X hengerben hibakód.
-
Rick4
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Biztos ki lehet kapcsolni menüből...
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Mondjuk a világító embléma vállalhatatlanul giccses.
Ki kell húzni a csatlakozóját. -
Feketelaszlo
senior tag
Kis színes:
Feltűnt, hogy a Peugeot elkezdett újra kreatív reklámokat gyártani - macskás 308. Mondjuk a világító embléma vállalhatatlanul giccses.
S ha már vállalhatanul giccses dolgok - az is szemet szúrt, hogy újra van csirkeitató felni, a 208 E-GTI-n. A tuningmatyik kedvence lesz - ha egyáltalán létezik még ez a szubkultúra.
Plusz van egy új visszahívási hullám 110 és 145 lóerős hibridekre amiket az elmúlt években gyártottak. A hibrid indítómotor túl közel van a meleg részecskeszűrőhöz, s esős időben elektromos ívet huzhatnak egymás felé.
Mondjuk gyanús, hogy nem ez az igazi ok, mert kiadtak egy sor másik tűzveszélyre való figyelmeztetést üzemanyagtank, olajszivattyú meg befecskendező miatt is. Olyan, mint ha találgatnának a tűzvizsgálati jegyzőkönyvek alapján, de Magyarország mindegyik felsorolásban benne van, szóval aki ilyesmit vett az elmúlt években annak irány a márkaszerviz. -
válasz
MC Pite
üzenetére
Jut eszembe, erre még nem reagáltam:
Sziasztok, pár napja rossz értéket mutat a külső hőmérő a 208ason (utángyártott tükör).
Dobott egy hibát, javítassa meg a motort; szerintem azért, mert a két érték egymáshoz képest nem jó: P0099 Intake air temperature (IAT) sensor 2 -circuit intermittent/erraticCseréltem a szenzort (a gyári tükörből átraktam), és hetek óta nincs hibaüzenet.
Tehát annyii volt a hiba, hogy nem tartotta reálisnak a beszívott levegő hőmérsékletet a kintihez képest. És gondolom vészüzem volt emiatt, és időnként bekapcsolta a hűtőventillátort.
-
zsola400
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Az viszont jó érték, akkor nem fals szívás baja van.
-
zsola400
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Szívócső nyomás/map érték jó? Evap is beleszól ha nyitva marad.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
zsola400
üzenetére
Aha,
Levettem az aksisarut visszaraktam, még mindig szar volt.
Mondom jó akkor kell a Laptop. Autoadaptives + pedálteszt pipa kész.Az az érdekes, hogy ha bemelegszik csak akkor csinálja és nem egy helyben állás közben hanem főként parkolás után/araszolás közben.
Nem egyik pillanatról a másikra áll le, hanem elkezdi ejteni a fordulatot, köhögni és leállni.
Elég nagy szerelgetések voltak a kocsik az elmúlt 2 hétben.
-> Az injektor hídra menő benzincsövet a kocsi aljáig újra cseréltem.
-> A tűzfalra menő fűtéscsövet + kiegyenlítőtartályt cseréltem. Ehhez le kellett húznom az EGR-t, vízhőfok illetve vezérműtengely jeladót. Leellenőriztem a csatikat, szerintem rendben vannak. EGR-t nem találtam meg a PP2000-ben, de vízhőfok jeladó jó, illetve a vezérműtengely jeladó nem hiszem, hogy ilyet okozna.
-> Illetve bántottam még az EVAP szelepet, mert ABS jeladót is kellett cserélnem és pont az EVAP alatt van a csatija, de nem hiszem, hogy az EVAP okozna ilyet ha nyitva/zárva ragad. -
zsola400
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Tisztítás és utána alapbeállítás megvolt?
-
Steve_Brown
senior tag
RFN-en alapjárat hibával találkozott már valaki?
Lexiaval hogyan kéne szűrni? PP2000-rel nem jutottam előrébb, hogy alapjárati motor vagy esetleg valami más. -
Rick4
félisten
válasz
zsola400
üzenetére
Szerintem ha lepattintja, nem biztos, hogy nem törik le fül, és a mebrán úgyse lesz tökéletes, egyszerűbb rögtön kicsertélni, pár ezres az új. Furcsa, nekem 1.6 TDCI motoron (ami egy transit connectben van, és ugyanaz a 116 lovas 1.6 hdi, mint a psa konszern autóiban) nem volt rugó, a helye se volt meg.
-
ptesza
senior tag
Nekem, volt a Fókuszon hasonló gond. Rájöttem és megúsztam egy gyorskötözővel. Az aktuátor ami a vákumot nyitja zárja az elektomos vezérlésű volt.Annak a csatlakozójárol volt letörve a biztosító pöcök. Valamiért melegen jó volt a kontakt, de hidegen nem akarta. Az alján volt , lehet a kipufogó melegítette, meg a rázkódás.
Valami ilyent keress.
-
glaci
őstag
válasz
MC Pite
üzenetére
Készítettem fényképeket és bekarikáztam a képeken a csövet, ahonnan a levegő hangot hallom.
Viszont úgy tűnik, hogy nem ez lesz gondolom, mert leszedtem a csövet és üzemanyag volt benne, tehát akkor az nem vákum cső. Úgyhogy most akkor a régebben már leírt tünetek alapján lenne szükségem valami jó tippre, hiszen az üzemanyag ellátás elvileg jó volt, azzal nem volt probléma.
Mi okozhatja ezt, hogy az első gyorsításnál még jó az üzemanyag és a levegő aránya és szuper módon gyorsul, majd utána a következőknél már nem és irtózatosan erőtlenül és lomhán pörög csak fel?Előre is köszönöm szépen, ha valaki tud még adni jó ötletet, hogy mit nézzek, ellenőriztek, mozgassak, stb.!
(Azért pedig plussz köszönet, ha valmi képen megjelöli nekem, hogy pontosan hol van, amit meg kellene piszkálni!) -
M@nH.
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Én ugyanebben a cipőben jártam a vízhőfokkal és valóban mióta a Gates került bele, nálam is jobban tartja a 90 fokot.
-
glaci
őstag
Nyilván ezt a szigetelő szalagos ötletet nem javításnak gondoltam, csak a teszteléshez illetve azért, hogy ideiglenesen a hétvégére helyreálljon vele a használhatóság.
Feltételezve, hogy tényleg ez a hiba oka, illetve azt, hogy ez a módszer helyrehozhatja.
De mi a véleményetek? Működhet? Érdemes megpróbálni? -
glaci
őstag
válasz
MC Pite
üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Akkor elképzelhető, hogy az a (motorral szemben állva) bal oldalt felül levő cső, ahonnan a levegő hangot hallom az okozhatja a problémát? Illetve az is lehetséges, hogy jól tippeltem és a megkerülő szelep csinálhatja, hogy nem zár vissza és azért csak elsőre jó?
Nagyon örülnék, ha csak ennyi lenne a probléma!
Ha lefejtem róla azt a textilt és körbe tekerem szigetelő szalaggal, akkor - amennyiben megszűnik a sziszegés - elképzelhető, hogy meg is javulna?
(Egyedül csak az furcsa számomra, hogy ez a "sziszegő" cső éppen a motor túlsó oldalán van a turbóhoz képest. Bár ez lehetséges, hogy semmit sem számít.) -
glaci
őstag
Sziasztok!
Gondban vagyok, remélem tudtok valami jó tippet adni ...
Van egy 2020 -ban gyártott és vásárolt C4 SpaceTourer -ünk, aminek a motorja egy 1199 köbcentis PureTech 96 KW -os példány. (A műszaki adatlapja szerint HN05 a motorkódja.)
Tegnapelőtt délután hazafelé a munkából (ami 50 km távolságra van otthonról) egyszer csak minden előjel nélkül "elfáradt" és elment az "ereje". (Alig, csak nagyon nehezen gyorsult. A dombokon kész kínszenvedés volt felmenni vele.) Viszont (ekkor még) semmi hibát nem jelzett, csak érezni lehetett, hogy van valami gond vele.
Amikor találtam egy alkalmas helyet, akkor félre álltam és belestem a motortérbe, de nem láttam semmi feltűnőt. Annyit érzékeltem, hogy egy kicsi levegő hang hallatszott az autóval szemben állva a motor bal oldalán felül egy (feltételezhetően) vákuum csőnél. (Sajnos nem tudom, hogy az "normális"-e, mert bekapcsolt motornál eddig még soha nem jártam a motortérben.)
Megmozgattam kicsit azt a csövet, ettől változott a "levegő hang" valamelyest (hol erősödött, hol halkult kicsit, de megszüntetni nem tudtam) , illetve a turbó és a levegő csöveken az elektromos kábeleket is, majd beültem.
Meglepetésemre az autóban ismét volt erő, de csak rövid ideig, amikor az első nagyobb gyorsítás után ismét szükség lett volna az erőre, addigra már nem volt.
Hazaérve teszteltem kicsit: megmozgattam a motortérben dolgokat, beültem és utána ment, mint az ökör, majd amikor lassítottam és újra gyorsítani akartam volna, akkor sajnos már ismét a "csiga üzemmódban" volt.
Viszont ezt megcsináltam 3 alkalommal egymás után: sz@r volt, megálltam meg mozgattam, jó lett de csak egyszer (az elő intenzívebb gyorsításnál), majd kezdtem elölről az egészet, mert ismét besz@rt.
Aztán el kellett menni este boltba és úgy tűnt mintha nem ment volna el belőle az erő akkor, ha és amennyiben eleve csak kicsi gázzal gyorsítottam és nem engedtem a fordulatot sem 2000 fölé. (Mivel szinte sík terepen lakom, ezzel így nem derült ki teljesen egyértelműen, hogy ilyenkor besz@rt-e vagy nem, de érzetre jónak tűnt.)
Aztán a boltból hazafelé egy lejtőn lefelé gurulva (amikor nem is nyomtam a gázt) az autó "észbe kapott" és kiírta sárga alapon, hogy hibás a motor és kérte, hogy vigyem szervízbe. (Illetve megjelent a sárga motor piktogram a kijelzőn.) Ezt azóta minden beindításnál egyből kiírja, tehát meg is jegyezte magának.
Tegnap felhívtam a szervízt, ahova hordjuk 15.000 Km -enként a kötelező szervízre. (Illetve ahol egyébként vásároltuk is.) Csak jövő csütörtökre kaptunk időpontot és azt kérték, hogy addig csak nagyon szükséges esetben használjuk az autót.
Félek, hogy nagyon lehúzós lesz ez a történet, mert 3 hónapja járt le a garancia.
Tegnap volt pont 1 hónapja a 105.000 Km -es átvizsgálás (az sem volt olcsó), akkor még nem találtak semmi problémát. (Vagy legalábbis nem szóltak, hogy lenne valami.)
Most nincsen nálam a szervízkönyv, de 1 vagy 2 éve (talán 80.000 km környékén) az egyik ilyen átvizsgálás után cserélték garanciában a vezérmű szíjat, mert azt mondták, hogy elkezdett tönkre menni és gond lehetne vele.
Amiben segítségre lenne szükségem az az, hogy találkozott-e már valaki ilyen hibajelenséggel ennél a fajta motornál? Ha igen, akkor mi okozta? Hogyan javítható? Megoldható-e esetleg házilag? Amennyiben nem, akkor van-e esetleg valami jó tipp, hogy mit lenne érdemes otthoni körülmények között megnézni / leellenőrizni?
Sajnos mivel ez az autó eddig garanciális volt, egyáltalán nem tudom, hogy mi micsoda és merre van benne, de egy fényképes vagy robbantott ábrás útmutatás alapján szívesen "megismerkedem" vele, hogy ismét a régi és megbízható formáját hozza és közben ne kelljen egy kisebb vagyont a szervizben hagyni valami olyasmi miatt, ami esetleg lehetséges, hogy olcsóbban vagy egyszerűben is orvosolható lenne.
A régi még szívó autóimmal szerzett tapasztalat és a motorokkal kapcsolatos álltalános ismereteim alapján én arra tippelek, hogy vagy az a sziszegés lehet egy repedt vákuumcső és az zavar meg valamit a vezérlésben vagy valami elektronikus hiba lehet, mint a légmennyiség, a nyomás vagy a hőmérséklet mérő, esetleg a turbó bypass marad nyitva vagy a turbó karakterisztikája nem áll vissza, ha esetleg változtatható (ezt sajnos nem tudom, hogy milyen van benne). Viszont mivel ilyen motorral még nem volt soha dolgom, ezért ezek részemről egyelőre csak nagyon gyenge tippelgetések. (Ráadásul sajnos az adott alkatrészeket sem feltétlenül ismerem fel magamtól.)
Ha tudnátok adni támpontokat, hogy mihez nyúljak, mit nézzek meg, mit próbáljak, azért nagyon hálás lennék!
Elnézést kérek, hogy ilyen hosszú lett! Köszönöm, hogy elolvastátok!
Előre is nagyon szépen köszönök minden segítő hozzászólást!
Üdv.:
Laci -
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Köszi szépen!

-
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Sztem GT Line.
-
Feketelaszlo
senior tag
Ezek ennyiért mennek. Nem kell a kutyának sem a D-szegmens használt piacon - én sem tudnám pl. hova rakni, mert a C5 is alig fért be a garázsba. A kisautókat keresi mindenki. Hasonló évjáratú Opel Insigniák vagy Ford Mondeók is hasonló árban vannak. Inkább a Škoda Superbek vannak túlárazva ebben a kategóriában. Annyi, hogy ez még normál szedán - lehet, hogy ma már az 5 ajtóst jobban keresik a népek ahogy változnak a szokások.
508-ak talán jobban rozsdásodnak, mint a 407-esek, de a faceliftnél lehet, hogy az is változott. Elvileg a modern környezetbarát bevonatok átka ami minden autót érint. Érdemes lehet alánézni, de azért így sem tartoznak a vészes kategóriába.
Ja, meg gyanús, hogy GT-ben nem volt kézi, csak automata váltó. Szóval azt a logót a hűtőrácson megkérdőjelezném, mert a felni is az alacsonyabb felszereltségekhez tartozik. A csomagtartó fedélen is van valami matrica meg a lábtér világítás is utólagos, szóval az előző tulajdonosnak ezek az átalakításai valószínűleg nem növelték az autó értékét.
-
tzimash
őstag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Hol lehet megnézni 308 T9-nél?
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
tzimash
üzenetére
Első körben azt jelenti szerintem, hogy az autó használati módja kedvez a passzív regenerációnak. Hosszabb utak, stabil hőmérséklet, állandó sebesség.
Az, hogy újraindították a részecskeszűrőt az szerintem valami olyasmit jelent, hogy resetelték a motorvezérlőben. Történhet ez azért mert mondjuk ki lett mosva stb. Megnézheted mennyi FAP folyadék van benne szemre is.
Nem hiszem, hogy ilyen kevés méternél ki lenne belőle ütve a DPF.
-
tzimash
őstag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Akkor nem értem mit problémáztak rajta a Fábiánnál.
-
tzimash
őstag
Szerintetek gond az, hogy átlag 1300km-enként regenerál az autó? Ennyit olvastak ki belőle márkaszervízben. 1.6 Hdi 2017-es 152e km.
Szerintük kevesebbnek kell lennie, 90 százalékban országúton megy a járgány 2x35km naponta.
Ill. még az tűnt fel nekik, hogy tele van a FAP tartály, legalábbis diag szerint, fizikailag nem nézték. 180e km-re elegendő folyadék van benne. Valamint a dpf-re mondták, hogy mintha újra lenne indítva, jelentsen ez bármit. Amúgy hibakód nincs ezzel kapcsolatban, és mással sem. Kell aggódnom? -
zeon.hu
nagyúr
Új kulcsot kéne feltanítani, de nincs meg a pin kód (2 betű, 2 szám , azt hiszem).
Anélkül megoldható?
Ha igen, kb mennyi az annyi? -
imibogyo
veterán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Rajta a ku..a an...át....
Igaz elég kopottan és koszos is a csavar teteje, de direktbe megvilágítva már olvasható lett... -
imibogyo
veterán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! Őszinte leszek nem emlékszem rajta feliratra, de most értem haza és mindjárt megnézem, ha rajta van az "OUT" én meg itt kérdezősködöm, akkor igencsak mérges leszek magamra...
-
-
imibogyo
veterán
Hálp miii... Épülget egy kis traktorom (igazából már készen van, működik) és át akartam helyezni az üzemanyagtankot, mert rossz helyen volt és a hűtőradiátor nem fért be a végleges helyére. Ehhez természetesen lekötöttem a betáp és visszafolyó csöveket a pumpáról, de én hülye nem fényképeztem le, hogy melyik cső hová ment...
Egy talán BX, 205, 309 érából származó 1.9d XUD9 motor Bosch egységéről van szó. Meg tudná valaki esetleg mondani/erősíteni, hogy melyik csatlakozási pont a tankba visszatérő ág? Én arra jutottam ezen fotó alapján és a légtelenítési logika alapján is, hogy a citromsárgával bekarikázott lehet talán a tankba visszatérő ág a pirossal karikázott pedig a tank --> kézi pumpa --> üzemanyag szűrő --> betáp ág, de kérnék megerősítést/cáfolatot. Köszönöm!
-
Rick4
félisten
válasz
MC Pite
üzenetére
Jó ez, hogy bemérem, mert azért 18 óta elég sokat lkláttam ezeket, és bizony van ami látszik a régi képeket visszanézve. Még semmit se mondtak, mert nem jutottam oda, de van még a barnáról 2019 júniusi, szemre hibátlan állapotról mérésem, és aszerint a hátsó kerékdőlés gyári értéke -0.30°-tól +0.30°--ig mehet, és már ekkor is -1.38°meg -1.54° volt, tehát amit szemmel ki se szúrtam, már az is kívül volt a határértéken:

És itt egy kép a mérés(2018 december) után 3 hónappal, (2019 február) szóval ez is dől, de látványosan másképp áll, mondhatni szemmel fel se tűnik, hogy nem oké, mert 1.5°alatt hogy is tűnne fel szemmel, és a gép szerint már ez se jó:

Szóval ha már szemmel látható, az elég gáz, plusz nem is az a kérdés, hogy kell-e dőlnie, mert a gélp szerint nem, hanem hogy a 17-es kerékkel 40 centin kell-e 3 centit dőlnie, ami különösebb matematikai számítások nélkül is egy elég nagy szám, mert az bizony 7.5°, és az elég sok a +- 0.30°-hoz képest..
És itt egy 19-es felnivel készült fotó, nem dől látványosan semerre, tlaán azt mondom látszik, hog ypőicit terpeszt, de ez teljesen más, mint ami most van...

Szóval a 225/50R17-es se oszt meg szoroz, pláne, hogy ez egy merev híd, ami két szilenttel és a két hátsó rugóval kapcsolódik a karosszériához, azaz a rárakott tömegnek, vagy a felpakolt felniknek semmi köze a dőléshez, az úgy áll, ahogy a tengely egyenes, vagy éppen dől, max ha annyira el lenne gyengülve, hogy a tehelés hatására dől, akkor változhat, de akkor már elég nagy a baj. Bárhogy nézem, a barna is dőlt már a gyári felnivel és a gyári kerékmérettel, a fényképezés pillanatában 170 ezernél, a futóműállításkor legfeljebb 180 ezernél, a pirosnál a mosós képnél szintén 175 volt, és nem volt dőlés, a peres gumival max felgyorsítottam a folyamatot, de ez itt 23 október, és akkor még nem látszik semmi:
De most a szerelő alánézett, a híd két oldalsó nyúlványa, ami a hátsó kerékagyakhoz mennek ki, azok szépen rozsdásodnak, és már repedés is volt., ennél a felújított hídnál ugyanaz a terület volt problémás, és valami hegesztésnyom látszik, ami végül le lett festve.Hétfőn viszem az 500km-t futott újszerű hidat, akkor mérünk és fotózunk mindent, viszek két 110centis 40X40-es zártszelvényt, amit a kerékagyak helyére felcsavcarozunk, mérem alul és felül, az 1m-en mérhető különbségből meg rögtön lehet fokot számolni. Nem kell lkáter pontosságúnak lennie, ott lesz a régi, a felújított és az új, 10 perc alatt minden kiderül.
-
Mint mondanak a futóműbeállításnál?
Jó hogy ezeket beméred; de futóműállításon a gép pont erre való, és megmondja a gyárihoz képest az eltérést. Mert mindig dől befelé, a kérdés mennyit, meddig jó.
szerk: 225/50R17 is kicsit befolyásolhatja, még ha az átmérő meg is egyezik.
-
Rick4
félisten
Na megjött a "felújított" hidam ennyire volt felújított:

a lézer ugye a tuti függőleges érték, a felni alsó felénél 40mm van:

a felső felénél meg 70mm...
Jövő héten le lesz szedve, és bekerül egy 500km-t futott újszerű gyári híd...A "felújított" híd 100K volt, a két SNR kerékagy 60K, a szerelés 60K...
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Pug lengőkar téma:
TRW JTC310
vs
TRW JTC949Mi a kettő közt fizikailag a különbség? A második az erősebb 206 lengőkar. De nyilván van ez a fajta lengőkar más PSA autókban is csak velem itt jött szembe.
-
Rick4
félisten
válasz
zeon.hu
üzenetére
Én most tettem be a Toyota proace max-ba egy hangszóróvezetékről RCA kimenetet csináló kis dobozkát, ami a jel alapján még a reomte szálat is kapcsolja az ülés alá helyezthető kis aktív subládának, oda ezt használtam, gyakorlatilag 10 másodperces megoldás, és nem lehet elrontani: [link]
V.Stryker: Szerintem visszafleé is lehet frissíteni,. bár még sose próbáltam, hátsóhíd- cserén van a gép a szerelőnél, ha visszakerül, majd próbálkozok ezzel is. A link maradhat tőlem évekig is.
Carplay modul beszerelés kb 15 perc meló. Nekem mindent tud, ebilaen smeg carplay a kulcsszó az alin, és még 50K sincs: [link]
-
V.Stryker
nagyúr
Köszi.
Akkor még filózok rajta. Holnapig tartsd fent a linken kérlek, akkor tudom letölteni.+Ezekhez a rendszerekhez van ez a beiktatható Carplay modul. Azt mennyire bonyolult beszerelni?
Azt néztem, hogy 65k körül lehetne megrendelni. Itthon számlával, garival meg 100k körül lenne beszerelve.
-
Rick4
félisten
válasz
zeon.hu
üzenetére
A tolatókamera a tápot egy hátsó erős 12V-ról kapja, pl a hátsó szivargyújtóról, de egy biztosítékkiemelővel a műszerfal alatti biztitábláról is hozhatod nyugodtan, nekem a hátsó ablakra kirakott tolatókamera kábelezése onnan indul, pár perc volt elvezetni a küszöb körüli műanyagelemek alatt, a remote szál (ami végülis bekapcsolja majd a kamerát tolatáskor) egy minimális áramerősséget kér csak, azt kell a tolatólámpára kötni, bármelyik oldali lámpára kerülhet, nem fog bezavarni semmibe, nekem az utánfutó csati még az európai soklábas, csak egy magyar átalakítóval használom, a 72W-os led munkalámpát kötöttem be tolatólámpának, és semmilyen tekintetben nincs problémája vele.
-
Rick4
félisten
válasz
V.Stryker
üzenetére
Semmi értelme frisssíteni, ráadásul ha most jó a tolatókamerád, nem sötét a képe éjjel, akkor ne is nyúlj hozzá, mert az enyém jó volt, és szerintem egy frissítéstől lett olyan éjjel, hogy nem látni semmit. Persze egy 72W-os led munkalámpa megopldotta, de mégis történt valami.
Ha mindenáron meg akarod csinálni, feltettem ide: [link]
De előtte legalább annyit tegyél meg, hogy lecsekkolod éjjel a kamerát, majd frissítás után megint lecsekkolod, hogy tudjuk, beigazolódik-e a gyanúm, hogy ezt a frissítés okozta. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
308 T9-em szoftverét otthon tudnám frissíteni Smeg5.43.A.R2 -re? Valaki tud segíteni, hogy honnan szerezhető be a firmware?
Most ez van:
-
zeon.hu
nagyúr
Tolatókamerát kötnék a tolató lámpára.
(A menetrögzítő kamera erre nem alkalmas)
Mindegy, hogy melyik oldalra megy?
Mivel érdemes bekötni? -
Rick4
félisten
válasz
zeon.hu
üzenetére
Ja, elérhető (itt-ott) a nem próbaverziós torque is, azt simán klábellel felteszed a tárhelyére, és onnan telepíted. Nekem még egy másik autó androidos fejegységén is fent van, hibakód olvasás, törlés, élősadat figyelés menet közben jól jöhet:
Egy apró hiba miatt volt egy kis szívás, hidegen 1 percenként betiltott, a fejegységen kiolvastam, töröltem, és az autó húzott tovább rendesen, bemelegedés után már nem volt probléma. végül nagyon sok keresgélés után derült ki, mi van, a turbo vákuumelosztója és az EGR közötti műanyag csövezés kirepedt az olajszűrő körül kanyarodva, az okozta a gondot.
De ha épp forma1 van, az se gond:
-
Rick4
félisten
válasz
zeon.hu
üzenetére
Az ott egy sima torque app, már sok éve is használtam, egy 2 dolcsis obd olvasó, meg egy telefon, és megy, mivel a telefon mindig kéznél van, egyszerű azon ranyomni, egy tablet ugyanezt tudja, és 1 percet kellett vele foglalkozni. Ez itt egy 2016-os fotó, bár a motor hőfok volt érdekes, de már akkor is obd- néztem, nem a műszerfalon.
-
zeon.hu
nagyúr
Valami olcsóbb OBD kütyü van ajánlott?
AA kompatibilis jó lenne. -
Rick4
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Kb ugyanilyen. Azaz nem az úthibák, és miegymás miatt terpeszt, viszont amikor megvettem, nem ilyen volt, és azóta 70 ezer km alatt 4X5km-t ültek benne hátul, szóval terhelve se volt.
-
Rick4
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Itt olyan nincs, 3 hozzászólással előtte vetettem, egy kerékagy megy bele

Az meg nem tűgörgős, hanem dupla soros csapágygolyós:

Ha egy ilyen szétesne, akkor lenne baj csak igazán.Amúgy két ugyanolyan autóm van, a barna is ilyen már egy kicsit.

És ezen a barnán sose volt 19-es kerék, szóval nem attól van, a 17-es is a gyári 205/60R17 7.5" szélességű helyett 225/50R17-es gumi, 7.52 szélesség lett, annyira nem lehet gond,
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nem off: ide kapcsolódik, hogy valaki a hüvelysüllyedést kivette a XU/TU motoros rész topic összefoglalójából és csak egy hablaty maradt bent, hogy nem mindig vetemedik meg bízzuk gépműhelyre. Aztán az itthoni gépműhelyek még nagyobb kárt fognak csinálni mint hasznot.

-
MasterMark
titán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Ez nem torziós, ez sima csatolt lengőkar. Ennek meg nagyon nem szabadna így állnia akkor.

szerk.: Jaja jogos, rosszul írtam, az csak a torziósra vonatkozik. Ilyen sima csatolt lengőkar nem szokott ilyet csinálni, hogy így megdől a kerék.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem kötekedésből kérdezem a kolléga hátsó futóművében te hol látsz tűgörgőt/torziót?
[link]Szerintem ezzel a fajta hátsó futóművel se a kakasdiak, se a Szadaiak, se Bán Norbiék nem foglalkoznak mert ez egy sima csatolt híd. Ha elgörbült/elrohadt akkor csere.
Szerk.: Erre a futóműre gondol mindenki, ez az ami problémás és kikopik de ha nem ilyen van Rick4 Citroenjében akkor csak úgy tud dőlni ha elrohadt/elgörbült. Erre nincs ráállva az itthoni kisipar, ez sima autószerelői feladat.
Légyszives ne keveredjen olyan dolgok amik nem igazak itt a topicban mert már attól is falramászok hogy a topik összefoglalóban az van leírva hogy a torziós rész a kerékcsapágy cseréjével megelőzhető.
-
Rick4
félisten
Megtaláltam őket is, köszi a tippet, holnap már okosabb leszek, mi legyen, néztem hozzá új hidat is, nem gáz, mert 157 az utángyártott, a legrosszabb eset, hogy berakatom azt, bár a döntéshez jó lenne tudni, ezek a kakasdiak pl mit csinálnak a híddal, mert gondolom vagy megerősíti, vagy csak kihajlítja az ehajlott részt. A kocsi eegyelőre megmarad, a fent lévő gumikban 2000km van, és most tettem fel őket 300 ezerért decemberben, szóval nem várok a dologgal, mert az se jó, ha félrekoptatja őket.
-
ptesza
senior tag
-
Rick4
félisten
Megmértem lézer szintezővel, így már elég látványos, ha alul hozzáér a fehér kábelcsatorna a gumihoz, és beigazítom, hogy párhuzamos legyen a piros szintező jellel, akkor felül 5 centi van, tudom, hogy kicsit meg van rogyva alul a gumi, de azért látható, ez így nem oké. Alánézve nem látaszik semmi, se rozsda, se elhajlás, se semmi.
-
Rick4
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Szerintem az lesz ott a bibi...
Hétfőn viszem a szerelőhöz, van még autó, több is, szóval ebben konkrétan 3 hete nem ültem. -
Rick4
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Jaja, azaz. Nem tudom, mi van, de elrohadni ez a híd is el tud, a csonkállvány felfogatás elhajolhat...
Az ott, ahova a kerékagy csapágy megy:
-
Rick4
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Köszönöm, ránézek.
-
Rick4
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
A szokásos egybe hátsó hidas cucc. Itt igazából a lényeg az lenne, hogy kik ezek a szadaiak, és ha felújítanak egy hidat, az mit takar pontosan? Én nem ismerek senkit sem ebben a témában.
-
Rick4
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nekem is gondom van a hátsó kerékdőléssel, ez híd lesz vagy csonkállvány?
2023 június 175 ezer km
2026 február, 242ezer km:

És bár a felső képen az egy 19-es szett, az alsó meg 17-es, de ugyanúgy 7.5" széles a felni, és ugyanúgy 225-ös gumi van rajta. Szerintem szemmel látható, hogy alul dől befelé.
-
enginev3.0
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Na akkor majd lehet kipróbálom
-
MasterMark
titán
válasz
enginev3.0
üzenetére
De ez volt, ez a régebbi fémházas. Ilyenből lett Gates, és jó lett.
-
enginev3.0
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Akkor a tiedben nem ilyen van?
-
MasterMark
titán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Hát amióta kicseréltem azóta jónak tűnik, tartja a 90 fokot. Gates került bele, ez még a régebbi nagy fémházas volt.
-
Steve_Brown
senior tag
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Biztos függ az útviszonyoktól illetve a felújítás minőségétől.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Norbinál elsőnek úgy mentem hogy már volt kész híd és azt rakta alá, másodjára az enyémet újította fel, ez utóbbi nyilván több idő volt, szóval addig vagy áldogálsz felette, vagy elmész valamerre
60ezer km nem sok, de ezek ilyenek, sajnos. Tudtommal nagyjából ez az élettartama a felújítottnak
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
60k az nem olyan sok. Jelenleg gondolkozom rajta, hogy kiszedem alóla én és elviszem Szadára. Szerinted lehet kérni, hogy ugyan azt a hidat kapjam vissza még akkor is ha több időbe kerül?
-
enginev3.0
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nekem 2x szerelte Bán Norbi
Legutóbb 2024-ben, azt hiszem 100k volt, és kb 60ezer km-t ment el az első szerelés, bár akkor épp építkeztem, szóval sokszor volt megpakolva az autó, de sosem túlzottan -
enginev3.0
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
4db termosztátot raktam 1.6 NFU-ba
Mindegyikkel ugyanezt csinálta, kinyitnak a termosztátok, és ennyi a hőfokVolt több márka, mind vadi új
facebook csoportban is azt írták hogy ez mind ilyen -
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Hátsó híd felújításra Szada vagy Bán Norbi a jobb? -
Rick4
félisten
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hmm, nincs semmi baj a kettőstömegűvel sem, bár nálam a Transit Connetben a 116 lovas 1.6 TDCI a jól ismert PSA 1.6 HDI motor, és a 6-os váltó miatt városban elképesztő alacsony a fordulat, ez meg nyírja a kettőstömegűt, ezért már 151 ezer km-nél cseréltem, viszont a LUK kettőstömegű 2022 áprilisban kemény 62 ezer forint volt, most is van 90 ezerért, a kuplungszett szintén LUK lett, akkor volt 87, most 91 ezres. Szóval egy 150-200 ezer km-re szóló nagyobb méretű alkatrészpáros beszereléssel együtt most is megáll 250-ből, ami sok más apró szenzor, vagy egy gyári szerviz árazásához képest konkrétan bagatell.
De nyilván az a legjobb, ha nincs, csak cserébe valószínű abban egy gyengébb motor van. -
KillerATi
tag
Sziasztok!
A képen látható gyári rádiót lehet valahogy frissíteni? Leallitas után, elfelejt néhány tarolt csatornát, de nem mindegyiket. A kijelzőn ugyanúgy ott marad a felirat, de ha ra nyomok nem történik semmi, vagy épp egy másik csatorna jön be, vagy csak ki írja hogy no station. Elég fura, olyan mintha valami softwares bug lenne. Lehet egyszerűbb lenne kidobni belőle, de itt írja a külső hőfokot, stb, szóval szeretném a gyárit benne hagyni.
Illetve, minden indítás után az FM1-en kezd, mindegy hogy auxot vagy BT-t használtam előtte, ezt is jó lenne ha meg tudna jegyezni. Az akksi új, stb szóval nem ilyen jellegű gond van.
-
V.Stryker
nagyúr
Na, az lett, hogy Dayco készlet mellé rendeltem egy Hepu vízpumpát és hosszbordás szíjból meg görgőből a gyárit, mert ott pár ezer volt csak a különbség. Reméljük kitart egy 100ezret.
Öröm a bódottába, hogy most derült ki, hogy nincs benne kettőstömegű. Így méginkább megakarom tartani hosszabb távra. -
Rick4
félisten
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én daycot tetettem be legutóbb a 2.0 hdi-be, az már elment azóta 60 ezret, és plusz 160 ezer előtt nem is lesz cserélve, a conti lett egy éve már bizonytalan, tehát az már kiesett, 2 éve az 1.6HDI-be pedig ina került, erre mondta a szerelő, hogy nagyon sok a hibás görgős rövid idő alatt, igaz azóta még nem mentem vele csak 7 ezret, de egyelőre még jó.
Érdekes, a szíj olasz.
Nyilván megvehető a gyári is, nem 50 ezren múlik az élet, de egy contitech, skf , snr szett vízpumpával nincs 40K, egy gyári is alig 90 fölött. -
V.Stryker
nagyúr
2016-os a kocsi, 230ezer lesz mindjárt benne, de INA lett beletéve 160ezernél. Csak akkor úgy beszéltük meg, hogy mivel utángyártott, fele intervallumnál cseréljük újra. Ez még a kollégámnál volt, akitől átvettem a kocsit.
Amúgy most beszéltem rá magam a gyári készletre. Utána kérdeztem és ott azt az infót kaptam, hogy az utóbbi időben az utángyártott piac minősége kicsit mélyrepülésben van, mert sok gyártó kínai gyártóktól megveszi a cuccokat. Nyilván ha Dayco-t beletenném, akkor megint felénél cserélném. -
Rick4
félisten
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Van egy 308 II. -m, 1.6HDI. Lassan kellene vezérlést cserélnem benne, de teljesen szkeptikus vagyok.
A gyári készletre 108ezer forintos ajánlatot kaptam, az utángyártott INA-ra, Dayco-ra meg 40k alattit kicsivel.
Ennyire jobb lenne a gyári készlet? Érdemesebb azt venni? -
Rick4
félisten
válasz
gainwardgs
üzenetére
Nem nehéz, de maga a mosás se egy nagy cucc, csak ahogy én csinálom, az sokáig tart, trisóval szoktam csinálni, első adab 2 evőkanál a sima benne lévő ffolyadékba, kb 100 km után leeresztés, tiszta víz egy fél liter fagyállóval, 2-3 napig járkálás, utána, megint öblítés, és harmadszorra mehet a rendes feltöltés. A Picassonak olyan a belső fűtőradi kialakítása, hogy a vízben lévő szennyeződést betolja a jobb oldalába, így ott nem ugyanolyan vagy semmilyen a fűtés, 3 éve cseréltem mindent, , új hűtő, klímahűtő, új belső fűtőradi, friss folyadék, majd megint friss folyadék, és most ősszel, 3 év után cserélnem kellett a fűtőradit, mert már eltömítette.
Amúgy minden autómban 6-7 évente hűtőt cserélek, meghálálja a dolgot, mert bármennyire is nem néz oda az ember, azért berakódik a kosz a hűtők közé, meg vízkövesedik a hűtő is.Más autóknál megcsináltam ugyanezt, nem volt rendes fűtés, trisó, öüblítés, trisó, öblítés, öblítés, öblítés, és miután már a hűtővíz kristtálytiszta volt, még mindig nem volt tökéletes a fűtés, így a végén még nagynyomással megtoltam a belső fűtőradit, 1 deci víz bele, 8 bar levegő utána, először vissza, utána oda, vagy 15x, hadd szóljon, elképesztő mennyiségű mocsok jött még ki, ez itt egy nyomatás a sok közül, és végre 90°C-os levegőt tudtam mérni a rostélyból...
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen házat vegyek?
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Apple MacBook
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Gyúrósok ide!
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kicsit visszafogottabban nyávog az Intel Wildcat Lake
- További aktív témák...
- Hankook Winter I cept evo téli 205/55 R16 91 H TL / Gyári acélfelni gumival 16x6,5 Salgótarjánban
- Polycom P017-POLY-Studio-X50-TC8 - 4K Videokomferencia pult - kamera kijelzővel - Új ára 917.000Ft
- Philips Hue Play Gradient Lightstrip White and Color Ambiance LED szalag 65-75" TV háttérfény
- WELOCK ToucA51 Pro
- PHILIPS FC9333/09 PowerPro Compact porzsák nélküli porszívó
- 3440 x 1440 100Hz!!! 90W PD 34" CURVED 1500R Samsung S34A650UXU - 1 év garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo T14s Gen 2 - 14,1" touch, i5 1145 G7, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ÚJ 15" Microsoft Surface Laptop 7 X Elite 16GB 1TB
- -60% Bontatlan ÚJ Lenovo Thinkpad T14 gen5 Ultra 7 155U 16GB Ram 512GB SSD Magyar bill 1 év Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Amúgy meg írja, hogy allure felszereltség. Ez kb olyan mint a fordokon a Ghia, mindenki ragasztgatja mindenhova.
Igaz elég kopottan és koszos is a csavar teteje, de direktbe megvilágítva már olvasható lett...