Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tboldi
üzenetére
Akkor ráérek jövőre, mert 2023-ban volt cserélve. A kuplung ATE SL.6-ot kapott, a szervó meg szintetikus Total MV LV olajat.
-
Qru
MODERÁTOR
A szervó és kuplung folyadékra van vmi általános ajánlás a csereperiódusát illetően?
Megnéztem a service manualt de végig csak ellenőrzést ír elő cserét nem az időszakos szervizeknél.
-
tboldi
nagyúr
De most miért ne próbálhatnék meg egy menettömítőt?

Ahogy olvasgattam, nekem a Loctite 567 kellene, nem is az 577. Az 567 hőállóbb, és csak 12 Nm kell az oldásához, tökéletes.
De van, aki a teflonszalagra esküszik. Na, az tényleg janky megoldás lenne.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Depiboy
üzenetére
A fenti képemen szereplő Fast Originalt vettem meg korábban, szinte semmi különbség nincs a gyárival szemben, ugyanolyan elnagyoltan van megmunkálva mindkettő. Nem is volt vele gond egy darabig...
Az első menetszakadást a gyári teknőn valamelyik elődöm okozta, de a másodikat az utángyártotton sajnos már én. Az a baj, hogy az Alfa Romeo MiTo szerelési útmutatóját már nem adta ki DVD-n a Fiat, csak online elérhető a hivatalos szervizeknek, így kreatívnak kell lennem és a legközelebbi hozzátartozóét, a Grande Puntóét tudom csak követni, ami elérhető ilyen-olyan formában. Csakhogy elkövettem azt a hibát, hogy a szívóbenyához tartozó nyomatékértéket néztem ki belőle (40-50 Nm), ami acélteknőt kapott, az én turbósom viszont alut, amit természetesen kevesebbel kell meghúzni (18-22 Nm).
Lényeg a lényeg, nem szórakoznék a bontottal, hiszen tapasztalatom szerint az utángyártott új sem rosszabb semmivel, és a bontottnak is lehet elnyalt menete. Csupán figyelnem kell a helyes nyomatékra a jövőben.
De csak azért, mert picit félresikerült az új menet vágása a gyári teknőn, nem venném le újra és raknék fel egy másikat. Annak is megvan a kockázata, nem elég tiszta a felület és nem tapad meg a szilikon, eltörnek a pici csavarok körben, stb. Célszerűbb lenne, ha az üreges, kilapuló rézalátét mellett kennék még valamit pluszban az olajleeresztő menetére, hogy tömítsen, ahogy anyum Lanciájának csavarján is van gyárilag.
-
Depiboy
tag
Idén én is cseréltem már kétszer sajnos olajteknőt (kurv@ fekvőrendőr), igaz én bontóbol vettem de ha nem lenne bontott biztos nem vennék gyárit, egy darab alumínium tálért 3-4x árat fizetni hülye nem vagyok
De nekem mákom volt 2x is pedig a ritkább verzió z18xe mert nincs olajszintszenzor furat benne.
Futnék egy bontós kört is a helyedbe hátha mákod van -
tboldi
nagyúr
Tudom, de nem egy vidám meló.

Akkor viszont kellene vennem egy harmadik teknőt, mert az első megszakadásnál a gyárit cseréltem egy utángyártottra, a második alkalommal az utángyártott helyére került vissza a gyári a "javított" menettel. Most ha az utángyártottba kerülne új menet, az se biztos, hogy merőlegesre sikerülne a teknő azon felületére, ahol a rézalátét felfeküdne. Franc!

-
tboldi
nagyúr
Asszem, mégis marad a csavar + alátét. Az a bajom, hogy a teknőnél süllyesztve van a leeresztő, úgyhogy vagy kellene egy hosszabbító adapter, amit nem tudnék meghúzni, mert nem fér rá a kulcs a teknő falától (az M12-ről M14-re növelt csavarból is belső kulcsnyílású kell így már), vagy pedig ezt a verziót választom, de ebben több hibaforrást látok, mint ebben az egyszerűbb verzióban.
Viszont akkor mit kenjek rá a csavar menetére, ami a nem tökéletesen tiszta, olajos felületen is tömít? Loctite 577, amit már említettem?
Valahogy így képzelem, mint az 1.3 Multijethez való csavaron.Utóirat: egy nyamvadt menet miatt nem akarok harmadjára is teknőt cserélni.

-
Qru
MODERÁTOR
-
tboldi
nagyúr
Aztán lehet, hogy marad a csavar, csak megtámogatom valami oldható tömítőanyaggal a menetet. (Loctite 577?)
Ugye az a baj, hogy a megszakadt, majd nagyobbra fúrt menet nem egészen merőleges a teknő felületére, és az alátét az alsó felén nem fekszik fel rendesen, ezért csöpög. A csapocskát meg beragaszthatnám kb. örökre.
Elnagyolt skicc:

-
tboldi
nagyúr
Oh!

A Mobil elvileg belga gyártású, legalábbis a ChatGPT ezt állítja. 🤷♂️
szerk.: A Honda olajcseréjét mindenképp megejtem hétvégén, a Lanciájét abban az esetben, ha megérkezik addig a Forté öblítő, az Alfa meg ráér még. Előbb úgy is be kell szereznem hozzá ezt-azt, Fumoto csap, olajhűtő tömítés, stb.
-
Depiboy
tag
Lítium zsírokra van valami ajánlás gyártóra? Most vettem Mobil Mobilgrease XHP 222 zsírt mert ismerősi körben nagyon sokan ajánlották és jól is néz ki de nem ismerem (és baromi büdös egyébként).
Nagyrobogón zsíroznék vele csapágyakat a kuplungnál, meg a variátor csúszó részét és tengelyét -
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth
üzenetére
Itt a balos a dízel Lanciába fog kerülni, a jobbos pedig a turbóbenzin Alfába. Bár érdekes, hogy az 5 literesen nem szerepel a Fiat 9.55535-S2 és a Dexos 2 minősítés, pedig az 1 literesen rajta van. 🤷♂️
Pedig ismét megfordult a fejemben, hogy Ravenol RUP-ot rendelek a MiTóhoz, mert találtam az Allegrón, és megkapta a fenti Fiat ajánlást is, de hát így alakult, majd legközelebb.

-
norrberth
addikt
Kéne valahonnan szerezni Motul tollat, nyakba akasztót. Vagy bármit.
Matricát már gyártottam. 😂
-
tboldi
nagyúr
Yep.

Annyi, hogy az X-Cess így most csak 4 liter lett, nem 5, de mindegy, 3-3,1 liter kell csak az 1.3 Multijetbe. Utántölteni kevesebb marad így, de 5000 km alatt megevett kb. 3 decit, nem kell olyan sok erre sem.
A Hondába meg végül Mobil 1 ESP 0W20 lett más forrásból, de azt nem fotóztam le, kénytelenek lesztek elhinni.

-
tboldi
nagyúr
Hülye Motulnak miért kell 2 ennyire hasonló nevű és kinézetű olajat gyártania?
Megint úgy jártam, mint tavaly decemberben, összekeverték az X-cess-t és az X-Cleant. Mindegy, kicserélés helyett megvettem a másikat is, a “rossz” előbb-utóbb jó lesz majd az Alfába.
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
A klasszikus T-Jet szívócső befecs. (Meg az 1.4 MultiAir is, akár szívó, akár turbós - de ez most mellékes.)
A több levegőhöz dukáló több benzin, a nagyobb hőmérséklet és nyomás, illetve az ezek miatt szükséges erősebb szikraigény, ami hamarabb elfogyasztja a gyertyákat függetlenül a befecs elhelyezkedésétől.
-
tboldi
nagyúr
Ez még mindig nem vezérlés, csak hézagolás.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hát nemtom. Ha biztosra akarsz menni, akkor ellenőriztesd, de lehet, hogy azért vették ki, mert rájöttek, hogy felesleges, annyit nem mászik el. Igazából a Jazz-nél is túlzó a 40k-es periódus a hézagokra, 3x annyit is elmegy, mire hozzá kellene nyúlni.Gyertyáknál ritkán van megadva idő, azért olyan ütemben nem bomlik le kémiailag, mint az olaj.

Én is 100k km-t kibíró irídiumgyertyát tettem ~7 éve a Jazz-be, ment azóta max. 30k-et, kutya baja. -
TommyY2
tag
Köszönöm, elolvastam.
Hiába, mindig tanul az ember. Tehát tömören összefoglalva, van a mechanikus (rugós, centrifugális erő hatására), a hidrosztatikus (olajnyomás, szelepes vezérléssel, ez a hidrotőke), meg az elektromos szelepvezérléssel működő.
Pusztán kíváncsiságból, hátha tudja valaki, hogy az alábbi motorokban milyen szelepvezérlés van (ezek vannak most a családban, a Splash-t már eladtuk, a régebbi autóinkra nem vagyok kíváncsi).
2001-es Renault Scenic 1.6, K4MA (J64).
2008-as Suzuki Splash 1.2, K12B (EX).
2017-es Kia Venga 1.4, G4FA (YNS).
2019-es Suzuki S-Cross 1.4, K14C (JY).TommyY
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tboldi
üzenetére
Ha már szelepvezérlés: megnéztem az enyémre mit írnak de nincs rá gyári ellenőrzési periódus (csak maga az érték van megadva). Ugyanezen motor FL előtt még 170k km-es periódust ír elő. Ennek mentén akkor te ránéznél vagy majd ha csak csattog?
A másik a gyertya: ott csak km-t ír de az idő nem számítana? Jó ha évi 7k-t fut a kocsi, mire megvan a gyártó által előírt 50k km az nekem jó pár év...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TommyY2
üzenetére
Többféle megvalósítása létezik rá. Itt egy cikk róla: [link]
Nekem pl egy tök kezdetleges rendszer van, ami olajnyomás hatására változtatja a szívószelep nyitásának mélységét. Van egy eco mód, meg van egy normál mód. De vannak már folyamatosan változóak, amik nem csak a nyitás mélységet változtatják, hanem a nyitási (nyitvatartási) időket is.
-
tboldi
nagyúr
-
TommyY2
tag
Tehát akkor se a Suzuki Splash (nemrég adtuk el hibátlanul), se az S-Cross/Vitara autókban sincs hidrotőke?
Akkor hogy oldják meg a változó szelepvezérlést?
Úgy tudom, hogy a most vásárolt Kia Venga autónkban (1.4 CVVT) sincs hidrotőke, ezért kell/javasolt 100ekm-enként szelephézagot állítani. A Suzukinál elvileg soha nem kell (legalábbis én nem hallottan még senkitől sok 100ekm futás után sem)?
TommyY
-
d4d
aktív tag
válasz
TommyY2
üzenetére
Nekem is ez volt a suzukival, így került hozzánk. Leírom a pontos jelenséget és a körülményeket. Valós 94e kmerrel, első idős tulajtól került hozzánk, végig dokumentáltan szervizelt stb. A probléma hogy volt benne 15w40es olaj is valamikor, de jellemzően 10w40...és városi használat. Amióta nálunk van lassan egy éve csak 100plusos omw benzint kap, olajból először gyári Ecstar 5w30at, aztán 2x Eneos X Prime 5w30at kapott, majd legutóbb megkapta a fent emlitett Motul 8100 Power 5W30at. Ezzel mentünk vmi 2000 km környékét és most már majd egy hónapja semmilyen hidrotőke hangot nem hallani. 1500-1800as fordulatnál hidegen volt egy kis csörgő hangja ami aztán el is tűnt nagyon hamar, de most már ez is megszűnt. Kb 5-6 ezrenként cserélek olajat. Nem tipikus városi mert azért megszoktuk hajtani óra szerint 140-150el is. Most van benne 115e km.
-
tboldi
nagyúr
Mosonmagyaróvári lakosként nem fogok semmilyen Istvánt keresni Budán.

A legeslegelső rendelésemnél már hibáztak, komplett féket vettem a Jazz-hez, és kihagyták valamelyik tengely tárcsáit. Szerencsére ki se számlázták, úgyhogy az volt a legegyszerűbb, hogy megrendeltem még egyszer azokat, persze még egy szállítási költséggel.
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Mennyi km van az autóban? Amennyire emlékszem, nagyon ritkán használod és főként csak rövidtávra. Nehogy már egy API SP olaj ne legyen jó bele (Gyöször is Dexos1 olajat használ, csak Mobil-t, ráadásul csak API SN, ha jól emlékszem)?
Én nem tudom, hogy milyen a hidrotőke és a motor csörgés hang, nem értek hozzá, de télen nagy hidegben az enyémnek is volt fura hangja (nálam is sok a rövidtáv).
Eddig úgy tudtam, hogy csak a Hyundai és Kia volt olyan marha, hogy kispórolta a hidrotőkét.
TommyY
-
d4d
aktív tag
Mi is BMW-vel jártunk így, Rack autó Budaörs, régebbi hibrid V8as 7es bmwhez kellett olajszűrő. Szokásos helyeken, majd menjek vissza 1-2 nap múlva... felhívtam a budaörsieket, azt mondja mennyi kell, van vagy 30db, mondom már ott is vagyunk. Árára nem emlékszem pontosab, de ahhoz képest hogy mibe kellett és mégiscsak hivatalos helyről az egyik legpuccosabb bmw szalonból veszed, tök korrekt volt. Max 10 körül lehetett. Még valami kedvezményt is adtak, pedig telefonon keresztül beszéltem le velük. Kauffernél se lett volna olcsóbb.
-
d4d
aktív tag
Érden van egy Mitsubishi szerviz talán tudnának segíteni. Még egy eredeti 1. gen 3000 GT-t is rendbe tudnának tenni, egyszer beszélgettem ott szerelővel. Ha létezik az a Colt olajszűrő, gondolom ők tudnak róla.
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Olaj rendelés előtt állok és egy érdekes dologra lettem figyelmes.
Tavaly Motul X-Clean EFE 5W-30 olajat rendeltem, ami már nem Dexos2, de már API SP volt. FE néven olajat már régóta nem is láttam.
Most azt látom a FilterAbc-ben, hogy van nekik EFE néven, ami még a régi Dexos2 és API SN, valamint van FE néven is, ami már az új, nem Dexos2, de API SP. Tavaly még csak az EFE volt.
Egyébként hasonló a helyzet más áruházakban is, viszont van ahol a helyzet fordított, az EFE az újabb kiadás, míg az FE a régebbi.
Tud valaki esetleg erről a jelenségről?
Nagynehezen rátaláltam a NET-en az FE adatlapjára (mivel főként csak EFE a gyakoribb), ahol kisebb eltérések vannak az EFE-hez képest. Pl. TBN 7.8 helyett 8.1, minimális sűrűség változás is történt, valamint szabvány változások.
TommyY
-
gg72
veterán
Most próbáltam rákeresni gyári Colt (2005, 1.3) olajszűrőre, de sehol sem látok...
-
Asbee
veterán
válasz
Depiboy
üzenetére
Fémszűrős szeleps olajszűrőt hiába vágod szét, abból még nem mondod meg, hogy éppen jól működik-e, vagy működik-e. A tapasztalat sajnos azt mutatja, utángyártottaknál, azért szokott gond lenni. Észre sem veszed, aztán akár mindig vissza engedi az olajat. Pl Mann, tsi motoroknál volt ez régebben téma. Papír szűrőknél annyira szerintem sem téma, hogy gyári legyen, viszont ezeknél a fémházas olajszűrőknél aki megteheti, vagy biztosra akar menni, csak a gyári.
-
-
Qru
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Éjszakai műszak
- Vicces képek
- Autós topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- Mini Pc HP ProDesk 600 G2 G3 G4 /// 6-8. gen //// i3 / i5 /// garancia /// Budapest / MPL / Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4062
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest