Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- t1csi: DDR3 RAM vadászat – egy kis gondolkodási anomália
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
1-jén nem volt olyan rossz az M1. Odafele a terelés kezdete előtt, Tatabányánál ácsorogtunk ~20 percet, utána 70-80-nal tudtunk haladni végig, menetidőben ez +50 perc volt kb. a normához képest, visszafele pedig a Mammuttól Törökbálintig dugó (húsvét előtti keszekuszaság), de onnantól folyamatos haladás, +30 perc. Sőt még feszélyezett is voltam, hogy 80-as terelésnél megyünk olykor 100-110-zel, és le akarnak túrni.
-
tboldi
nagyúr
Igazából USR tárcsát szeretnék, nem simát, ha az lenne leakciózva, egy pillanatig nem gondolkodnék.

Plusz széket is kellene vennem rövidesen, arra is kell a mani. A gamer székem váza már harmadjára tört el, plusz a teleszkópja sem tart egyáltalán, nem érdemes megreparálni. De teljesen tanácstalan vagyok, ezt ajánlották az itteni topikban, viszont a teherbírása kicsit karcsú, pont akörül vagyok, meg jó lenne üléspróbálni, de erre sincs igazán lehetőségem. Most épp egy ilyen jyskös széken ücsörgök, nem túl kényelmes.
d4d: 👍
-
tboldi
nagyúr
Totalos gumikarkötőm nekem is volt, valamelyik pozsonyi autós vagy motoros rendezvényen osztogatták. Sokáig a Jazz-ben volt a váltószoknyára biggyesztve, meg a MiTóba is átkerült rövid időre, de megmacskásodott, és kidobtam.

Most én is rendeltem egy csomó mindent, még ha összegben csak a fele lesz. Komplett fék felújítás lesz a Hondán, nem csak tárcsát és betétet cserélek, hanem a nyeregben is a dugattyúkat, karmantyúkat, csúszkákat...
A MiTóhoz egyelőre nem rendeltem meg az akciós EBC-t, mert most nincs rá különösebb szükségem, de lehet, hogy később meg fogom bánni.
-
d4d
aktív tag
Bár az SSO és DFE késik, friss 5 literes DXG volt raktáron, így a daihatsuhoz megvan az adag két olajcseréhez is. Az 1 literes kifogyott de májusra elvileg abból is lesz újra.
Amúgy ott van most probléma amelyik márkának nem ők az elsőszámú forgalmazói, ott a gyártó a főfő partnereket veszi előre és szolgálja ki (ha tudja) és ha gond van az ellátással a második vonal szívja meg. Ravenolnál ugye annyiból jó hogy az olajmarket közvetlen tőlük rendel, nincs közvetítő. De sajnos számítani lehet áremelkedésre is meg akár arra is, hogy lassabb lehet v akadozhat ez az egész beszerzési folyamat.
5 literes DXG gyártási ideje 2026.02.11. Címkén is ott az API SQ!
Hoztam még egy RSP-t is a gyűjteménybe, gyártási idő 2026.02.06.Bepofátlankodtam a raktárba is,

Volt bent az üzletben egy kb lepedő méretű Ravenolos zászló, sárga alap, kék feliratok + ravenol logo, jól nézett ki. Mondom ilyet hogy lehet szerezni...?
próbálkoztam.. lehetne, de most olyan feltételekkel ami nekem nem jó.Ezekkel vigasztalódtam. Lenne matrica is amit az autora fel lehetne tenni, egy ilyen kis szolid, talán 4 cm magas 15-18cm széles, de az is elfogyott most.

-
d4d
aktív tag
Köszi.
Egyébként nem jó a helyzet. Nálam is csúszik a rendelés (ravenol sso, dfe), májusra lesz belőle vmi, olajmarket azt mondta hogy legalább a Total meg a Ravenol még szállít, de pl shell meg mittomén kik már nem vesznek fel újabb rendelést a közel keleti helyzet miatt...
Váltoolajhoz vissza. Kérdes még a 75w90 vs 75w80. Utobbira precizebb, könnyebb váltást irnak, de lehet hogy hangosabb lehet(?) nagy terheles mellett, mittomen nyaron autopalyan.
-
d4d
aktív tag
Nekem még jovohetig varni kell, most hívtam az olajmarketet, elvileg a literes dxgbol is johet (jelenleg elfogyott), akkor viszont 99% hogy mar flakon szerint is SQ-s lesz.
Váltóolajról mi a véleményed? (Többieknek is szól)
Ahol API GL4 van eloirva oda nem jo a GL5 ez tiszta, de mi a helyzet azokkal az olajokkal ahol mind a GL4 mind GL5 szerepel? Ravenol VSG is ilyen. Gondolom hasznalhato de gyanítom kompromisszumos a dolog.
Másik, lenne itt GL4 nem gond, Ravenol TSG csak ez meg nem full szintetikus csak "synthetic", nekem meg a suzuki szervizes azt mondta 75w90 full szintetikus kell, de nem indokolta meg miért olyan fontos hogy fullos legyen.
Szóval jobb e a GL4/GL5 ös amugy full szintetikus VSG vagy kifejezetten GL4-est keressek, itt ragaszkodjak a full szintetikushoz vagy jó a TSG?
Másik opcio, eltérni a 75w90-tol és egy full full szintetikus pao 75w80as, kifejezetten api gl4es ravenolra rámenni? Pl MTF2
-
d4d
aktív tag
Ez is egy érdekes választás lenne, főleg városi használathoz. Azért van ezekben az elmeroggyant japán előírásokban jó is, lehet ám variálni..
Motul Eco-nergy 0W-30, ACEA A5/B5, API SP
40°C 53.9 cSt, 100°C 10.1 cSt, HTHS 3.1 mPas, TBN 12.5 VI 179(DXG 40°C-on 65.6 cSt)
Ennek ellenére mégis a DXG felé húzok a nagyobb tartalék miatt (10.1 cst vs 11.1, hths 3.1 vs 3.25), az sq miatt és biztos hogy noackban is jobban áll a Ravenol. Vegyes használat DXG, de ha tényleg szigorúan városi felhasználásban lenne, naponta sokszori inditás, pár km-es utak, akkor inkább a Motult látom optimálisabb választásnak.
-
d4d
aktív tag
Én meg a napokban abba futottam bele, hogy a szerelő hátsó lengéscsillapitókat akart velem cseréltetni, közben kiderült, hogy a bal első ajtóban lévő lógás miatt hallani kattanó hangokat... ha menet közben kinyitom az ajtót nem hallani semmit.
Itt agyaltam mi legyen. Megtudtam hogy a Bilstein B4 már nem létezik csak a vasaló swifthez és attól ujabbakhoz van ilyesmi. Kayaba (KYB) Excel G lett volna a következő célpont, ja és ugyanannyiért amennyiért a szerelő csak egy középszart szerelt volna bele.. amit biztos kell cserelni azok a kerékcsapágyak hátul. Első fékek, fékfolyadék, váltoolaj, vezérlés. Ezek a közeljövő tervei. -
Qru
MODERÁTOR
Van. Pl Ravenol EFE
-
TommyY2
tag
Én is megrendeltem mindhárom autónk októberi olajcseréjéhez a szükséges olajokat ugyan ezen okok miatt, illetve ki tudja, hogy mi lesz addigra (esetleg más minőség?).
Épp most hívtam a FilterABC-t a rendelés miatt, de mivel épp most költöznek új helyre (egyre bővülő-fejlődő cég), nem is tudom a héten átvenni a rendelést.
TommyY
-
d4d
aktív tag
Vajon őt érdekelte a noack?

Neked fotóztam, Te vagy Subarus ugye? Vittek vele, mit mondjak nem utcára való, mármint nem hétköznapi használatra az biztos, valami 500 vagy 550 LE volt, de inkább egy Type R-t kérnék, ami ott mellette állt. Hozzáteszem abba még szarabb volt beszálni az ülés miatt, mint ebben a szétreszelt subaruba.
-
A.Winston
tag
Áh, ez nem egy vadállat. Hiába több egy decivel a löket, mint subi-n csak 140 ló, nyomaték is - minimálisan, de - kevesebb. Valami 8-9s a 100-as sprintje.
Fabia helyett lett futkosósnak és főleg az asszony vezeti..
Filóztam automatán, de szerintem egy manuális még így is tovább bírja majd alatta.
-
A.Winston
tag
Miért nem ugrottál neki egyébként, ha nem vagyok túl indiszkrét?
Egy csere olajjal, szűrővel kb 25-30k és ez csak a pénz.
Ami engem szervíztől leginkább eltántorít az a hercehurca az egésszel. Jelentkezzek be, menjek el szomszéd városba, várjam meg (ha egyáltalán megengedik és szerencsém van, hogy rögtön nekiállnak), vigyem vissza. Ez így kb fél nap sz*rakodás munkaidőben hétköznap (szombaton nyilván nem szervízel senki..). Kocsiba éves szinten megy kb 30-35k km, vagyis negyedévente kellene neki, ennyi szabim nekem nincs feleslegesen.
(Azért az árért amit jellemzően elkérnek szerintem simán háztól-házig szolgáltatás is bele kellene férjen.) -
-
d4d
aktív tag
Nálam is ezert volt három opcio unix, bárdi, kauffer. Unixosok nem valami kedvesek, valszeg nem nézik jó szemmel, hogy nem saját névre szól a kedvezmény.. a bardinak meg konkrétan regionális központja van itt és egész más a hozzáállás, úgy is hogy mondtam, hogy egy kedves ismerős "nevére" veszem a cuccot.

-
d4d
aktív tag

M3as kivezetőnél vannak, Gablini, Aston Martin Budapest. Csak egy hölgy volt bent, épp telefonált én meg ácsorogtam ott rövidgatyában, polóban, ránezésre is mint potenciális vevő
kérdeztem lőhetek e néhány képet, mondta nyugodtan.tboldi, megnéztem és ennek a nissan szűrőnek is olyan cikkcakkos szűrője van, gondolom a renault féle közösködés eredménye.
-
Nem tudom ki az a Corsa, de ha ő is ilyen flegma nagyképű válaszokat írkált ide, akkor jobb mindenkinek, ha már nem ír. Bocs, nem láttam a profilodra kiírva, hogy valami szaktekintély lennél a témában, a 220k km pedig nem tudtam, hogy még bejáratós motor. Megírom a szerelőnek, hagy tanuljon ő is itt tőletek. Hasizomgyakorlatnak jó lesz.
-
Na akkor tisztázzuk.
1. Senkinek nem kötelező válaszolni. Szerintem az itteni 10+ évem alatt, ha volt is olyan, hogy vergődtem azért, hogy egy kérdésemre válaszoljanak, akkor max egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor történhetett meg.
2. Teljesen normális az, ha kétkedően fogadom az itteni válaszokat, mert egy informatikai fórumra is feltételezem, hogy nem az autószerelő/járműmérnöki/tribológusi/stb. szakma krémje írogat (vagy leginkább az esély igencsak kicsi rá), hanem hozzám hasonlóan laikus emberek, akik sokszor a szubjektív világképüknek megfelelően írogatnak és nem a sziklaszilárd tényekre hivatkoznak. Pont az lenne a baj, ha egyből mindent elhinnék, nem pedig az, ha kritikusan állnék hozzá a válaszokhoz.
3. Nem tudni, hogy haladt-e a korral vagy sem, ennyiből nem derül ki. 30 év rengeteg idő, az alatt rengeteg esetet lát, hall, tapasztal az illető. Maga az autó is már 20 éves, az akkori konstrukciót nyilván jól ismerheti, elég sok G Astra szaladgál MÉG MINDIG az utakon, annak ellenére, hogy már jóerősen kezdenek kirohadni a forgalomból.
Aztán így kb. ennyi. Majd próbálok még pár műhelynél érdeklődni. Egyébként tényleg úgy tűnik, hogy a GM olaj az arany középút.
-
Magyarország az már forró égöv.
Tavaly volt nem egyszer 40 fok felett a hőmérséklet, plusz megy a klíma meg jó lenne haladni is. Kapja az ívet a motor. Kárpát-medencében 100 év múlva Mad Max lesz báttya. Főleg, ha még pár akkugyárat építenek, amire ész nélkül elpazarolják az édesvíz készletet. -
Hogy lenne potenciális ügyfél, amikor csak azért telefonált, hogy milyen olajat vegyen az autójába? Ha már úgy indított volna, hogy szervízt keres, aki olajat cserélne az autójában, akkor lehet máshogy vette volna a lapot az ürge a telefonban.
Más: miért sértődnek meg a magyarok, ha valaki őszintén elmondja nekik a helyzetet? Nem ér rá most erre és kész. Fú de bunkó volt! Le is szavazom gyorsan Guglin. Nem lehet, hogy eleve az a probléma társadalmi szinten, hogy nem őszintén kommunikálunk egymással? Igaz, nem is lehetne, mert a házasságok 80%-a is még aznap véget érne.
-
tboldi
nagyúr
Oké, majd megírom!
Apropó Jazz! Azzal szerencsére nincs teendőm a közeledő műszakira, csupán azon a részen, ahol lakatolva volt tavalyelőtt, elfelejtődött a bitumenspré. Csak vissza kellene pótolni, ami a vágás előtt megvolt, semmi több. A héten kérek időpontot a kasztnisoknál, ahol csinálták.
-
tboldi
nagyúr
Én azt sem tudom, milyen a régi.

Mint írtam, eddig félszintetikus Motylgear volt benne.Rendeltem még szűrőket és egy belső féltengelycsuklót. Nem tudom, milyen indiai selejt fog érkezni, de egész egyszerűen nincs más választásom, csak ez.
Még az első fékszettet kellene eldöntenem, hogy legyen-e újra ATE, ami a Suzukin 130k km-t kibírt ugyan, de a Lancián újkora óta visít.
-
-
Deresgebe
csendes tag
Köszi. Akkor az olyan ott lengyelben, mint itt a MOL. Nem tudom. Itt is, ott is millióan égetik a naftát. Az olaj az más téma. Bár mindkét termék idővel hibáztatható lehet, ha hosszabb távon kárt tesz az autóban.
A kérdésem nyitott: melyik 5w30 jöhet szóba a mai kínálatból?
És hogy még tanácstalanabb lettem, melyik 0w30? -
d4d
aktív tag
De itt a tbn k magas 12,5!
Rowon a képzeletbeli astra egy 2004es 1.4 benzines , a valódi auto meg a swift amibe a a 0w30-as sso megy majd nyilvan ez a fontosabb.
Akárhogy csűröm csavarom a gemini és a chatgpt felé ha beadok nekik minden adatot, minden szempontot hatszor alakérdezek, visszakérdezek, mindkettő az sso-ra szavaz ebben az esetben. De nem ugy hogy a c3 nem jo csak erre a felhasznalasra ideálisabb az sso, elsősorban. Full saps+ brutál tbn. Az 504 lehet hogy szigoru de párban jár az 507es dizel szabvánnyal márpedig emiatt "vissza van fogva" tekintettel kell lenni a reszecskeszurokre. Nálam meg ez nem szempont, fontosabb a 12,5es tbn + full saps
Ilyen bölcsessegeket is mond, micsoda hasonlatok

A VMP (VW 504/507) egy zseniális svájci bicska, az SSO (A3/B4) viszont egy célirányos szamurájkard.
-
d4d
aktív tag
-
-
Ha a Corsa még jövőre meglesz, akkor megetetem vele. Ha nem, akkor eladom valakinek Aprón.
Ez ACEA C3 olaj, most jöttem rá, hogy nekem az ACEA A3/B4 is elég, mert ez régi motor. Új jelölt a Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40. Magasabb a hamutartalma, remélem az EGR szelep bírni fogja.
-
A speckó oldószerből a duplán adagolt VIF sem tartalmazott extrém mennyiséget.
(itt volt linkelve egy erre vonatkozó teszt)+ #18607grizlisandor :
A gyártói ajánlás, hogy első tanknál 1:500, majd folyamatosan használattal 1:1000.Adagolni van 250ml-es Mannol 9930-as palackom, 10ml-enkénti beosztással az oldalán.
Abból kiszárítottam a maradványait, így tankolás előtt beleöntöm a szükséges mennyiséget. -
Köszi az infót! Bár én nem láncosba akarnék tölteni, hanem szíjasba, egy 1.7 CDTi dízelbe (Astra). Most van olajom, meg minden, csak majd következőleg kíváncsiságból kipróbálnék mást is. Shell Helix HX8 ECT 5W40 van fókuszban, illetve az Eneos Premium Hyper 5W40. Ezek tudják a Dexos 2-t.
-
d4d
aktív tag
Én ehhez kevés vagyok, de ez lehet tisztázza a kérdést
"Tisztázzuk a fogalmakat, mert úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. Te az olajszűrő megkerülő szelepéről (Filter Bypass) beszélsz, ami valóban azért van, hogy szűretlen olajjal is fenntartsa a kenést, ha a papír ellenállása túl nagy.
Én viszont az olajszivattyú nyomáshatároló szelepéről (Oil Pump Relief Valve) beszéltem. Ez a szelep a szivattyú után, de még az olajcsatornák előtt van. Feladata, hogy megvédje a rendszert (tömítéseket, szűrőt) a túlnyomástól.
A fizika egyszerű:
Hidegindításkor a sűrűbb (pl. 5W vagy 10W) olajat a szivattyú próbálja átpréselni a szűk járatokon. Ekkor akkora ellenállás (nyomás) ébred a rendszerben, hogy a szivattyú saját biztonsági szelepe kinyit, és az olaj egy jelentős részét azonnal, még a szűrő előtt visszavezeti a karterbe.Emiatt hiába szállítana fix térfogatot a szivattyú, a motor kenési pontjaihoz (főtengely, lánc, hengerfej) ténylegesen kevesebb olaj jut el az első másodpercekben, mert a szelep 'lefújja' a felesleget a karterbe. A 0W-s olaj hígabb, kisebb ellenállást fejt ki, így kevesebb olaj fordul vissza a karterbe, és több jut el a motorba.
Szóval a 0W nem a 'szűrőt kerüli meg', hanem a szivattyúnál jelentkező felesleges túlnyomást csökkenti, így hamarabb épül fel a tényleges áramlás a távoli pontokon."
-
tboldi
nagyúr
Mondjuk a nálunk lévő 2 digóba is ugyanaz a szűrőbetét való, pedig az egyik dízel, a másik benzin, és nem is egy motorcsaládba tartoznak.

Bár a Multijetnél lehetne keveredés, a Purflux mellett az UFI is beszállított, és azoknál az egész ház más. Az olajbetöltő sapka pozíciójából lehet megkülönböztetni.
-
d4d
aktív tag
Jol gondolom hogy konkrétan a swift esetében ez még jobb lenne mint a vmp? Tekintsünk el attol hogy alapból túlzás mindkettő.
A3b4, hths 3.57, lobbanaspont 250°C, derm. -60°C, noack 5,5%, tbn 10,3, vi 168,
-
d4d
aktív tag
Rövid távot úgy szokott kapni, hogy esténként, egy héten néhány alkalommal van egy kb 2x8 km oda vissza út, a kettő között nagyobb, több órás szünettel, ezen kívül, ha már elő van véve, akkor jónéhány órát megy városi körülmények között, de nem klasszik pesti minden sarkon dugó, lámpa városi, hanem haladósabb folyamatos menet. Időnként rövidebb megállásokkal. Plusz rendszeresen meg van járatva pályán is, nem nagy távon olyan 5-20 km között de akkor kapja a 110-130at is. Ritkán van ettől több pályás szakasz. Mittudomén havonta-kéthavonta egyszer-kétszer.
A terv amúgy max 7e km és csere.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Tőzsde és gazdaság
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- ÚJ MacBook Pro 16" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
- Asus BTF White GAMING PC! 7800X3D / RTX 5070 Ti / B850 / 32GB 6000MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
- Nvidia Quadro P400/ P620/ P1000/ T400/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Új HikSEMI 16GB DDR4 2666MHz Hiker Black + Számla + Garancia
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Most meg ne sértődjél rám... kár vóna.