- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 13:15 Téma összefoglaló
-
grizlisandor
veterán
(rögzített hozzászólás)Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
Ha levegőbe beszélnék, nyilván nem írtam volna amit írtam. Így talán van egy kis hitelessége is a dolognak. Aki elhiszi elhiszi, aki nem, nem. Az utángyártott termék sem hulladék használhatatlan selejt, de abba se ringassuk magunkat hogy gyári minőséget kapunk más csomagolásban.
-
Asbee
veterán
-
grizlisandor
veterán
-
forceberg
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
ParmaBoy
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
grizlisandor
veterán
-
Eugene Roe
őstag
-
norrberth
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
-
tboldi
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
Eugene Roe
őstag
Ha adsz pillanatra egy nagyobb gázfröccsöt, akkor (nekem) visszavált / felkészül a visszaváltásra. De el lehet vinni szervízbe is remappolni a váltóprofilt.
Tehát meg kell tanulni használni, vagy marad a személyre szabás.
+ Kormány-váltófülen is visszadobhatod egyet, ha neked van olyan.
-
focvis
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
Bejött a hideg idő, fűtés, autók bűze stb, és azt kell hogy mondjam, igazad van. Minden azonnal olyan szinten bejön a kocsiba, amit Mann FP-vel még nem tapasztaltam. Pedig megnéztem, jól van benne, jól illeszkedik. így már nem éri meg az árát az tuti. Kövire valami másik próba.
-
ncc1701
veterán
-
Asbee
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
-
tibbike01
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
focvis
veterán
Igen, igen, ezen én is csodálkozom.
Feltételezés: a MOL és az OMV más típusú adalékot használ, amit ez a teszt nem mutat ki. Ez elvileg a PEA-ra koncentrál.
Miért a feltételezés? A VAG topikban a motorgyári mérnök pont a MOL és az OMV benzineket emeli ki, mint a tesztjeik szerint legjobb eredményeket produkáló tüzelőanyagok.
-
focvis
veterán
A drops, hogy hány csepp reagenst vesz fel az anyag, igazából a mi számunkra egy elvont érték, minél nagyobb a szám, annál több PEA-t (poliéteramin, tisztító adalék) tartalmaz a keverék, erősebben tisztít.
De nem szabad túlzásokba esni vele, egyes bevonatokat megtámadhat nagy töménységben.

-
Qru
MODERÁTOR
-
norrberth
addikt
-
Cheesy
őstag
Látom van sorstársam

Pontosan így fogalmaztam neki ma reggel, amikor 20 perces monológom végére értem, érintve a dízel motorok hidegkopásának jellemzőit és az ebből eredeztethető meghibásodások nagyjábóli fajtáit és költségkereteit, valamint a megoldási lehetőségeket. Az autóNK (erre ő kijavít, hogy az az autóD, mert te használod
(Persze, mert neki nincs jogsija...)) egy kb. 4-5m Ft értékű ingóság, érdemes lenne törekedni arra, hogy minél kevésbé ártsunk neki.
De a fürdőben a fűtéscsövek már nem szép fehérek, le kéne festeni (már megtörtént
) -
Qru
MODERÁTOR
-
tibbike01
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
bul07
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
2ozzmexy
senior tag
-
OCTAMD
őstag
-
Qru
MODERÁTOR
-
OCTAMD
őstag
-
Gyula84
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Dluinet
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
MasterMark
titán
-
norrberth
addikt
-
norrberth
addikt
Igen hogy mondod [link]
(#8809) focvis Szedd ki a pollenszűrődet.
Lámpával meg tükörrel nézzél szét lentebb.Nem zárnak ezek úgy ahogy kéne.
Mellette megy át a szűretlen levegő.Pl ott a havernak az A4 Audi, jobbos lábtörlőnél felfele be kell gyűrni a helyére.
Hót redva.Minap cseréltem Renault Clio 3 ba.
Tiszta retek volt a szűrt oldal.
Egyszerűen nem zár. -
focvis
veterán
-
Asbee
veterán
-
Dluinet
nagyúr
-
Dluinet
nagyúr
Amikor a használat során TBN 4-4,5 alá beesik, akkor már tervezni kell cserét.
Nem tudja tovább rendesen semlegesíteni a savakat.
Tehát egy 10-es TBN számú olaj akár 4 szer tovább bírja a savak ellen, mint egy 6-os.
Dízelekbe való olajoknak nem lehet magas a TBN száma, mert a magas TBN jelentősen növeli a hamu képződést, és a dízel füstgáz utókezelő rendszerét "hamar" tönkreteszi. Viszont a Dízelbe nem is megy olyan hamar tönkre olaj, mert ott az üzemanyag is segít kenésben.
DPF (Diesel Particulate Filter) nélküli autókhoz való olajoknak lehet magasabb a TBN száma. -
Qru
MODERÁTOR
-
forceberg
veterán
-
erik365
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Rocky975
senior tag
-
molnarpeter
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
tboldi
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
grizlisandor
veterán
Most rendeltem másodjára tőlük.
Az első rendelés hibátlanul megvolt, a weboldalról kiválasztható termékekből!
A második rendelés döcögöt, mert szűrőket is kértünk, és e-mail-ezni kicsit körülményes velük.
De az is ideért végül.
(#8262) Qru:
Szerintem sincs köze!
Hátha innen vesz megint cikk téma alapanyagot a Totalcar és kiderül az igazság!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Motion_Blur
félisten
-
Asbee
veterán
Vicces amúgy, nekem most aktív szenes würtemberg van bent. Szerelő barátom csak úgy a kezembe nyomta rakjam be ha akarom. Masszív, van körbe szivacs , paszentos mint állat. Gondoltam egy próbát megér ingyen. Nincs neki 2000 ft…. Most azt nem tudom pollent, ilyesmit mennyire szűr meg a nagyokhoz képest, de nem érzek semmi különbséget.
-
Asbee
veterán
-
Motion_Blur
félisten
-
bul07
nagyúr
-
Dluinet
nagyúr
Miért javaslom a Dexos1 Gen2 licencel rendelkező olajat.
Mert csak benzines motorhoz fejlesztik, így nincs brutál alacsony TBN mint a ACEA C-s szabványoknál vagyis korai savasodás (a kettő csak viszonylagos, nem egyenesen arányos).
Downsize turbos (elsősorban 2013 utáni) benzinesekhez igazított szabvány (3,2 literig)
A sima teszteken kívül (API, ACEA), még több mint 30 fajta szigorú, nehéz, hosszított teszten esnek át.
Erősen csökkenti a láncnyúlástól, a kopáson át az LSPI jelenségig mindent, ráadásul fokozott tisztaságot követel meg.
Minden olyan 3,2 liter V6 vagy az alatti benzinesbe mehet Dexos1 Gen2 5w30-as olaj, amihez 5w-30-as olajat enged a gyártó.
Egyszerűen nem lehet kevés a 3,2 liter V6 vagy az alatti benzines motornak Dexos1 Gen2 licencel rendelkező olaj, nem verseny használatban és ha 5w-30-as olajat enged a gyártó.
Ehhez képest csak egyes gyártok ASHS és egyéb összetevők (SA, P, S) maximumát és minimumát kell figyelembe venni.
De ahogy töltögeti mindenki az autóba az olajokat (szerelők, szervizek), úgy Dexos1 Gen2 mindenképp jobb választás egy benzinesbe.
Az olaj gyártok nem szeretik, mert költséges a tesztje és a licence is.
Sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy A3/B4-es vagy C3-as olajat gyártani, így a haszon is nagyobb.
A tesztek metódusai azért változnak, mert más a motor célcsoportjuk, más szabványhoz, más teszteljárást írnak elő. -
Dluinet
nagyúr
-
Dluinet
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
-
Dluinet
nagyúr
10k a max csere, de az is nagyon max
Itt egy YouTube csatorna, ahová beküldik az olajokat gyors tesztre.
Tesztek szerint a legtöbb olaj 7-8000 km után cserés. -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Dluinet
nagyúr
C4-es szabvány ezt is szabályozza.
Maximum szulfáthamu 0,2% lehet, C4 esetében.
Hogy melyik a jobb, elméletileg csak laborvizsgálattal lehet kideríteni, gyári adatokból és szabványokból nem. De ezt jobban befolyásolja a használat módja, amit a labor sem tud szimulálni.
Javaslom, hogy a szabványnak megfelelőből vedd az olcsóbbat, ami még szimpatikus és megbízol benne, közben felezd a gyári csereperiódust. 30 ezres csereperiódust harmadolhatod is.
A friss olaj a legjobb olaj. -
Dluinet
nagyúr
TBN a teljes bázisszám, ami az olaj savasodását akadályozza meg (bázis = lúg)
C4 szabvány csak annyit határoz meg, hogy minimum 6-os TBN-nek kell lennie.
Ezen kívül még 20 féle adalék van.
"Teljes bázisszám (TBN)
A használatba vett olaj savasító hatásoknak van kitéve, a levegő és az üzemanyag által. A TBN mutatja meg, hogy mennyi bázistartaléka van az olajnak a savas hatások semlegesítésére. A TBN az olaj csereperiódusa során folyamatosan csökken, ahogy a bázisok elhasználódnak a savak semlegesítésre. A nagyon savas hatások (pl. üzemanyag magas kéntartalma), akár a töredékére is csökkenthetik az olajcsere-periódust! Logikus lenne a TBN emelése, a hogy az olaj tovább legyen ellenálló, de ez csak egy bizonyos mértékig lehetséges. Ugyanis a szükséges adalékok megemelik az olaj szulfáthamu tartalmát, ami lerakódás-képződéshez vezethet." -
Dluinet
nagyúr
Nem minden a viszkozitás, de elég fontos egy olaj szempontjából.
Ezek az értékek a mintának leadott olaj paraméteri, a gyártás során már van ingadozás, kis mértékben ettől eltérhetnek.
A kérdés az, hogy jobb alapolajat használtak, vagy több viszkozitás módosító adalékot használtak fel.
Nem lehet végtelenségig adagolni az olajat, a túl sok adalék gyorsabb degradációt és nagyobb katalizátor romboló hatást vált ki. -
Gyöször
senior tag
-
forceberg
veterán
3 km azért gyalog legalább fél óra, de inkább több. A kényelem és az idő nagy úr.
Ezért vagyok mindig "ideges", ha ez szóba kerül, mert a sok mocsok politikus meg gyártó közösen kooperálva pl. sehol sem közöl 0 és -10°C-ról indulva első megtett 3 és 6 km-es adatokat. (legalábbis én nem láttam iylet sehol hivatalos formában)
Vagy Tboldi esete érthető, de ez ugye ritka. -
tboldi
nagyúr
Nálam sem ritkák a 3 km-es etapok, sajnálom is az autót miatta, de a motorbalesetben sérült lábam miatt nemigen van más választásom. A tömegközlekedés gyakorlatilag nem létező fogalom itt, Mosonmagyaróváron, a taxi drága, biciklizni meg nem tudok sokat, nem esik jól a térdemnek és a bokámnak.
Tudom, ez egy speciális eset, csak le akartam írni, hogy létezik ilyen is.

szerk.: De rokikártyám nincs, csak 20%-os maradandó károsodást állapítottak meg, arra még nem jár.

-
tboldi
nagyúr
-
Motion_Blur
félisten
-
Qru
MODERÁTOR
-
Jenne
őstag
A pollenszűrőn (aktívszenes) én is próbáltam egyszer spórolni, gondolván az olcsóbb sem annyira rossz.
Hengst aktívszenes volt benne már többször is, de rábeszéltek az egyik csere előtt egy Filtronra...Kár volt váltanom. A tapasztalat az volt a Filtronnal, aktívszenes volt az is, meg papíron bakteriális ölő meg ilyenek..., hogy tavasz elején (márciusban) lett betéve, de a nyár vége felé már érződött, hogy nem igazán szűr már. Kezdte beengedni a külső szagokat, mint az előttem haladó kipufogó gáz szag, meg hasonlók. Hengst-nél sosem volt ilyen. De főleg nem alig fél év használat után. Azt elég volt 2 évente cseréltetnem. Most is Hengst van benne. -
tboldi
nagyúr
Nálam a légszűrő csereszabatos K&N, a pollen meg Mann Frecious Plus. Utóbbiból nem is érdemes gyárit vennem, az csak sima papír, még csak nem is aktívszenes.
-
Anaren91
senior tag
Szerintem is zárjuk le, nem erre az eszmefuttatásra van a topic
Én is sokáig úgy gondolkodtam mint te, de igazság szerint lehet ágálni a dolog ellen, de semmit nem érsz el vele, csak magadat "szivatod". Sok embert láttam felmászni a korrupció hátán, én mindig rendesen dolgoztam, most is, és mit értem el vele? Van egy egész jól fizető állásom, mások meg milliókat keresnek kihasználva a rendszert. -
Anaren91
senior tag
Úgy hogy alatta van a dpf. Csak ki lett belezve és egy cső megy át rajta. De amúgy őszinte leszek, Magyarországon vagyunk. Ameddig Lákátos Tarzan a széthulló Opel asztrájával dzsasztázik előttem és az út szélén parkoló rendőr még elfordítja a fejét addig ne az én dpf nélküli tip top állapotú kocsim legyen már a legnagyobb baj. Műszaki meg ahogy írtad, meg lesz oldva. Lehet hogy szarul hangzik, de a korrupció országa vagyunk.
-
Anaren91
senior tag
Látom a lényeget kiragadtad a kérdésemből. Így vettem a kocsit. Bírom a sok elrettenő embert aki kiakad amint meghallja valakitől, hogy nincs dpf egy autón. Ugyan ebből a szériából volt gyári dpf nélküli. Meg a magyar dízel autók jelentős százaléka ősrégi szar dpf nélkül. Ment előttem egy audi olyan fekete füstöt vágott nem láttam magam elé. Ehhez képest az enyém egyáltalán nem füstöl még ha padlózom se...
-
Tothgera30
veterán
-
Tothgera30
veterán
-
Asbee
veterán
-
tibbike01
addikt
Mindegy melyik boltból rendszelsz az arukereső listájából! Eleve ha fent van egy bolt az árukeresőn az csak jót jelent.
Illetve netes rendelést 14 napon belül bármikor visszaküldhetsz. Egyébként ma már 2020ban nem éri meg, nincs is értelme olajat hamisítani. Ez kb 20 éve volt divat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen TV-t vegyek?
- Fogyjunk le!
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- sziku69: Szólánc.
- ASUS routerek
- Diablo IV
- Gyúrósok ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Óra topik
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink) (2 4K felbontás)
- GigaAKCIÓ! Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A3000 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

2020.július utáni Yaris Hybrid/Mazda2 Hybrid 0W-8 ám