- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dluinet #4095 üzenetére
Toyota 10+éves motoroknál megadta, hogy API Sx meg viszkozitás. Ami ezt tudja azt Toyota szerint bele lehet önteni. Hiszed vagy sem.
Nem zárom ki a lehetőségét, hogy te jobban értesz a toyota motorokhoz mint toyota... de lássuk be nem is túl valószínű.Nem mellesleg evvel a bármit bele lehet önteni amit gyár megengeddel és ez 99%ban API + viszkozitás mennek el régi átlag Toyota motorok simán 500.000km+okat és rendszeresen jóval többet.
Szerintem: Töltsd bele amit gyár előír. Ennyi. Ha variálni akarsz ettől kb annyit lehet ökölszabályként eltérni, hogy hidegoldalon mindig lehet lejjebb lépni pl 5W30 helyett 0W30. APInál mindig lehet feljebb lépni. SL helyett SM vagy mégjobb az SN. Meg cseréld idő elött pár ezer km, pár hónappal. És kimegy a világból.
-
8
senior tag
Van egy fiat brava 1996 1.4 benzin
Helyzetleírás:
- jól megy, telekre járásra van használva (2x4km) + eseti hosszabb utak (20-30km), műszaki van rajta, nem cél hogy karban legyen tartva, hajtják amíg meg nem áll
- kb tíz éve volt benne utoljára olajcsere (olaj+szűrő), levegőszűrő, üzemanyagszűrő
- nagyjából minden más is minimum tíz éve vagy régebben cserélődött (hűtőfolyadék, fékfolyadék, szíjak, gyertyák stb), egy-egy dolog volt időnként cserélve mikor elromlott, pl benzinpumpa, talán gyertya is volt vmikor + kopó
- olaj utántöltése folyamatos, mindig maxon van tartva (nem tudom pontosan mennyire eszi, kell azért tölteni)
- kb 150.000km van benne (valós, újkora óta jelenlegi tulajnál van, ő hozta ki a szalonból)
- szépen felmegy a hegyre, nem füstöl, erős, mindig indulKérdések:
Pontosan milyen szabványú olaj kell bele? (kézikönyv nincs meg)
Milyet ajánlotok bele, ami minél olcsóbb de még megfelelő ilyen típusú "minden mindegy" felhasználásra? Úgy néztem 4.1L kell.
Jelenleg, ha egy kis karbantartásra adná a fejét a tulaj, akkor miket lenne a legfontosabb cserélni, minél olcsóbban megúszva?Én a fékfolyadékra gondoltam, a legolcsóbb 10w-40 olajra (de a szabvány igényt nem tudom), és legolcsóbb szűrőket 600-1000Ft körül lehet szerezni (olaj, benzin, levegő, pollen).
köszi
-
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Dare2Live #4085 üzenetére
Arra gondol, hogy az ACEA szabványok és az autógyári szabványok a pókháló diagram szerint sokkal szigorúbb követelményeket támasztanak, mint az API szabványok.
Ezen viszont sokan átsiklanak: "
These performance charts are primarily designed to demonstrate relative performances within the same industry specification, for example, ACEA E6 versus ACEA E7, or API CH-4 versus API CJ-4. This tool has not been expressly designed to show relative performances between different specifications. -
i-sti
senior tag
-
válasz
Dare2Live #4081 üzenetére
Köszi.
De nekem nem a viszkozitás az elsődleges problémám.
SN minősítés meg olyan gyenge, hogy kár nézni.
A megfelelő HTHS értéket kéne megtalálni.
Mivel nem Start-Stop-os üzemmódban működik az autó, ezért az ilyen olajok nem érdekelnek.
Hybrid olajok, meg nem ehhez az öreg motortípushoz lettek fejlesztve.
Kicsi a bizodalmam egy olyan fórumban, ahol az ENEOS a vezető olaj.
Olajkeresők meg akkora baromságokat dobálnak, hogy égnek áll a hajam. -
Dare2Live
félisten
-
eTrade
tag
Nos ez is érdekes... az istenített Shell olaj itt eléggé gyenge teljesítményt nyújtott: [link]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #4072 üzenetére
Nézhetsz bele mást is. Szerencsére semmi spéci igénye nincs annak a motornak.
- Motul 8100 Eco-Nergy 5W30 / X-Clean FE vagy EFE 5W30
- Shell Helix Ultra ECT 0W30 vagy 5W30
- Mobil 1 ESP 5W30De a Castrol is bátran ajánlható márka pl.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #4070 üzenetére
Az LM nagyon jó márka, ha bevált és belefér árban én maradnék annál.
-
2008-as Avensis 2.0 benzin (1az-fse) milyen olajat ajánlanátok?
Az előző tulaj Liqui Moly 5w30-at rakott bele, pontos típusát nem tudom de annyit látok hogy zöld színű szóval feltételezem hogy Molygen lehet. 15e a cserperiódus, 10e-ként cserélte. -
INMOTEP
őstag
Nincs ,de utánna néztem és a szerelő ismerőseim is megerősitették 2 óra elég neki .1 Óra mulva ami kijött oldalt az olajteknő mellett már egészen kemény volt .Ma már mentünk az autóval és sehol semmi szivárgás .De hozzáteszem nagyon féltem levenni az olajteknőt ,féltem összerakni is .Soha nem csináltam még ilyet
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
birozoli7800 #4067 üzenetére
Olajból olyan kell ami tudja a PSA B71 2290 szabványt.
- Motul X-Clean FE 5W30
- Mobil 1 ESP 5W30
- Castrol Magnatec Stop-Start 5W30Szűrőből meg :
- Mahle
- Mann/Filtron/Hengst -
birozoli7800
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani 2006-os Citroen C8 2.2 HDI-hez oldajat, szűrőt (4hw)?
A legjobb kellene amit csak megkaphat.
-
INMOTEP
őstag
Ma több mindenkivel beszéltem és végül pár szerelő ismerősöm is azt mondta jobb ha lekapom .Nem volt nagy dolog leszedni mondjuk és jobb is hogy leszedtem mert az egyik sarkán már volt egy kis szivárgás a teknőnél .Intercar-nál ma mentem a vezérlés szettért igy kértem az olajteknőhöz tömitőt is .Holnap elviszem a mesterhez megcsinálja rá a menetet de rám marad a visszaszerelés ..... .Ezzel kapcsolatban már csak 1 kérdés maradt fent .Ha letisztitottam a tömítés felületét mind a blokkon mind a teknőnél és körbenyomtam a pasztával .Akkor felszerelés után menyi időt kell álltalában várni hogy az olajat bele lehessen önteni ?
-
Motion_Blur
félisten
-
INMOTEP
őstag
Sziasztok ,éppen olajcseréhez jutottam frissen vásárol autómon ,amikor láttam hogy fekete ragasztóféleséget van a csavar fejénél .Kicsavartam elég könnyen kijött ..... .Kicseréltem a szürőt stb csavarnám vissza az olajteknő csavart erre átfordul nem lehet meghúzni .....
Nem volt más választásom teflonnal körbe tekertem igy megtudtam húzni de nem vagyok tőle nyugodt Estére rakta alá papirt hogy csepeg e de az elöbb néztem semmi nem volt még Nos nagyon úgyfest menetjavitás lesz a vége .....Ha minden igaz M14 és 1.25 menetemelkedésú a csavar menete a teknőben .Lehet rendelni menetjavitót de M15 ösben csak 1.5 ös menetemelkedésűt találtam és adnak hozzá való csavart is .Az a kérdés hogy szerintetek az olajteknőt le kell venni mindenképp ? ?
-
LZs?!
aktív tag
Jelezték, hogy az ékszíj már repedezett, így azt még rendelek, illetve egy MANN üzemanyagszűrőt (faxsetuggya mikor volt cserélve).
A fenti kapcsán egy kérdés...Naívan levadásztam mindent, de csak felötlött bennem a gondolat: üzemanyagszűrő cseréjekor magasnyomású dízel motornál nem kell-e odafigyelni olyamikre, mint a nyomás fenntartása, légtelenítés, stb.?
Ehhez kell valami speciális infrastruktúra, vagy a szerelő le tudja zongorázni alapvető készségekkel?
Köszi.
-
BlacKSouL
addikt
Csináltatott már valaki LubCheck diagnosztikát az olajáról?
-
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur #4052 üzenetére
Alapesetben 20k km/1 év, fokozott igénybevétel esetén 10k km/6 hónap. Mivel főként városban használom rövid távokon és sok hidegindítással, a fokozott igénybevételes periódus a mérvadó, és ezt felezem, mert mindkét km-t soknak találom wannabe autószerelő szemmel nézve.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #4050 üzenetére
Motul Eco-Clean 0W30 vagy Motul Eco-Nergy 0W30 jó lehet pl.
-
Toyota prius 2-be szeretnék olajat.
2007-es 255 ezer kilométerrel, olajból egy cseppet sem eszik.
85%-ban városi rövid utak (max 10km)
Az eredeti régi olaj adatlapja (ez már rég elavult olaj), ettől lerakódások lesznek.
A mostani C2 olaj adatlapja (ez már 10 éves fejlesztés), ettől is lesz lerakódás.
Hasonló C2-es Fully Synthetic olajat keresek. Ami üzemanyag takarékos.
Ahogy nézem az adatlapokat, ezek inkább 0w-30-as olajok, mint 5w-30-asok.Feltételek:
0W-30
C2-16 (tehát 2016 után kapta meg a C2-es minősítést)
Fully Synthetic (nem sima Synthetic)
Kinematic viscosity @ 40 °C, mm2/s 53-60 között
Kinematic viscosity @ 100 °C, mm2/s 9,5-10,5 között
Dermedéspont -45°C vagy alattaMOL DYNAMIC STAR PC 0W-30 ezeknek a feltételeknek megfelelne, de nem lehet kapni.
MOL DYNAMIC STAR PC 0W-30 marketingben jól mutat.
Van egyáltalán ilyen olaj?
Esetleg más ajánlás, vagy nagy hülyeségeket írogatok?
0w-20-at csak, novembertől februárig mernék belerakni. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
INMOTEP #4043 üzenetére
Csak olyan olajat vegyél ami tudja a kellő gyártó specifikációt. A Motul Eco-Nergy jó.
Motul-ból jól még a Ford Specific
Mobil Super 3000 FE 5W30 -
INMOTEP
őstag
Sziasztok ,egy kis infó kellene segitség kellene nekem .Most vásárolt Ford Kuga MK1 2.0 TDCI 100 KW os motor van benne ,ebbe szeretnék olajat vásárolni .Eddig minden autómba Eneos-t raktam és tökéletesen elégedett voltam vele ! Semmi olajfogyasztásom nem volt eddig !+ Most is azt vernnék és van is alternativ Specifikáció kódú olaja az Eneos-nak .Ez a 5W-30 ENEOS A5/B5 Premium Hyper Multi .De ez csak alternativa ,ami igazán jó ehez a motorhoz az a WSS M2C913 D Jelölésü motor olaj !
3 Fajta olajat találtam ami ezzel a jelöléssel van ellátva .Az a
Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
Castrol Magnatec Professional A5 5w30
Castrol Magnatec Stop-Start A5 5w30 ((hozzá teszem nem start stop-os rendszerü az autó ,de kulcs nélküli inditású ))Nem tudom van e még valamilyen olaj ami tudja a WSS M2C913 D-t .Vagy ne menyek enyire bele és jó lesz az ENEOS A5/B5 Premium Hyper Multi ? Még ma megakarom rendelni,igy ha valaki tudna valami biztatót mondani tapasztalatot ezek közül főleg aki 2.0 TDCI Ford -ot használ megköszönném ha irna valamit
-
BlacKSouL
addikt
Nem lehetetlen, hogy picit megugrik majd az olajok ára [link]
-
LZs?!
aktív tag
Na...ma reggel elvittem a Focus-t szervizeltetni.
LM olaj, MANN olajszűrő, Filtron légszűrő; a pollenszűrő a tavaszi szerviz idején volt cserélve, télre még jó lesz...
A 'bevásárlás' során jutottam a felismerésre, miszerint a Hengst, MANN és Filtron teljesen összebútorozott; a MANN-Hengst egybenállásről eddig is tudtam.
A bejáratott, régi szerelőgarnitúrához mentem, és ott 1,5 év után végre be tudtam nézni a vas alá és motortérbe alulról: 8 éves korához és 132e futáshoz képest makulátlan; rozsda nincs, minden por száraz, a blokk is csak poros, sehol egy folyás. Fékek, futómű, etc. mind fasza.
A légszűrő házán a motorfelöli nyak kissé olajpárás, de nem vészes.
Jelezték, hogy az ékszíj már repedezett, így azt még rendelek, illetve egy MANN üzemanyagszűrőt (faxsetuggya mikor volt cserélve).
Amit egyre jobban csodálok a kocsiban: minden logikusan elhelyezett és hozzáférhető, és nincs sallang; motorburkolat alul/felül le, oszt go.
-
MrSealRD
veterán
Köszi.
Azért kérdeztem mert a Shellnek van C2/C3. Mint Szoszo94 képén is látható, és van simán C3 is ebből a gázból készült csoda olajából. És belegabalyodtam, hogy akkor most ha jó a C3 is akkor miért van a másik.
-
-
A filléres nepper trükk:
-PCV szelep csere, mert már elzáródott a lerakódástól. Olaj fogyasztás nagy része innen jön.
-Kompresszió méréssel megnézni, hogy kell-e szelepszár szimeringet cserélni.
-EGR és járulékos koromlerakódás eltávolítása. A sok koromtól már nem kap levegőt az autó.
-Esetleg olajteknő leszerelése és lerakódás eltávolítása.
-Aztán C-s olajjal (amilyen kell bele C2 vagy C3 vagy C4 stb...), kb 1000 kilométerenként 4-szer olaj- és szűrőcsere, így lejön annyi lerakodás az olajlehúzókról is, hogy lecsökken fél liter alá az olajfogyasztás.
-Gyertyákat ellenőrizni.
Ha sikerült, akkor 5000 kilométerenként vagy fél évente (amelyik előbb bekövetkezik) olaj- és szűrőcsere. PCV szelep és EGR ellenőrzése 2 évente.A drágábbik és végleges megoldás:
Motor bontás, de abból könnyen lehet már motor csere is.
Amit csinál, azzal csak növeli az olajfogyasztást, a korom lerakódás és kinyírja a motort és a katalizátort. -
8
senior tag
válasz
grizlisandor #4023 üzenetére
Egyik barátomnak nagyjából 1L/1000km az olajfogyasztás (gépkönyv szerinti határértéken belül van!), 5000km alatt lecserélődik az egész az utántöltéssel. kb 10-15ezrenként kicseréli a szűrőt és probléma megoldva
Öt éve így csinálja, már így vette az autót, 110.000 km alatt egyszer sem volt "olajcserén" -
grizlisandor
veterán
válasz
tibbike01 #4024 üzenetére
Nem tudom, sajnos nem vagyok olajmérnök se. Nem vagyok benne biztos, hogy az első. Igazából mindegy is, mivel az a lényeg, hogy le legyen cserélve az olaj.
Ahogy követem a topikot, időnként előkerül a téma, Qru által írtakat(katt) vettem alapul.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tibbike01 #4024 üzenetére
Én átálltam most a tavaszi olajcserére, mert télen jelemmezőbb az olaj savasodása (gyakoribb a hidegüzem), így legalább nyáron nem azt az olajat keringetem a motorban.
Bár a másik megközelítás pont a tél előtti csere, hogy ne telített, a savasodást semelgesítő adalékkal vágjunk neki a télnek. -
tibbike01
őstag
válasz
grizlisandor #4023 üzenetére
Melyik a jobb? Nyáron járni télen elfáradt olajjal vagy télen járni nyáron elfáradt olajjal?
Szerintem az első, ezért időzítem mindig őszre az olajcserét.
-
grizlisandor
veterán
Szerintem töltsd fel szintig, ha a szintellenőrzés során kell még bele, tölts rá.
Ha változtatni akarsz, akkor szerintem húzd el tavaszig az olajcserét, hogy egy évet ne a télen savasodott olajjal járj.Nem értek hozzá, de laikusként én hülyeségnek tartom a taktikádat.
Kicsit emlékeztetet a meme-re, hogy sose kell cserélni olajat a kocsimban, mert eszi és mindig töltök rá frisset. -
Qru
MODERÁTOR
Plusz a felbontott flakonban lévő olaj is öregszik (megköti a vele érintkező nedvességet (akár a műanyag falkonon átdiffundáló párát), a benne lévő adalékok is öregszenek még ha jóval lassabban is és kevésbé is, mint ha a kenési körben lenne), sokat szvsz nem nyer vele ha így utántöltögeti. Én tuti nem vacakolnék vele.
-
polonic
félisten
Ebben lehet vmi.
Valaki szerintem itt írta vmelyik topikban a fórumon, hogy az 1,5 dci kicsit komolyabb mínuszokban országúti tempónál nem tudja a vizet felmelegíteni.
Mi lehet akkor az olajjal...Én is tapasztalom az 1,6 dci-vel, hogy nagyon lassan melegszik. Mig a cimborám 2,5 feles traktormotorja Mitsu L200-ban szinte egyből, az enyémhez képest.
-
8
senior tag
Nem mérvadó laikus vélemény, karosszékszerelőtől:
Szerintem gyakorlatilag semmit sem számít egy jó minőségű olajnál a benne levő tartalékok miatt (nincs kicentizve).
Ami sokkal jobban számít, hogy időnként elérje az olaj az "üzemi" hőmérsékletét, ahol el tud belőle párologni a belekerült üzemanyag és a páralecsapódás, és elkezdenek dolgozni a benne levő tisztító adalékok. Pl 1000km-enként kivinni autópályára és menni vele egy húsz percet 140-nel.
Nyilván autó-motor-olaj függő, egy V12-nek a -10C-ben is elég lehet a dinamikus városi közlekedés is ehhez, egy 1.5dci-nek meg óvatos pedállal még a nyári országúti tempomatos 1700rpm-es 90km/h sem biztos. -
-
bul07
nagyúr
Egy olyan taktikáról mi a vélemény
Olaj csere max jelölésig 3.8l az előírt
Felöntés kb a nívópáca középéig menne (alatta egy minimálisan)
Majd eltelik 2-3000Km
Ekkor kb nívópálca min/közép között
Ekkor felönteni max jelzésigEz kb azt jelentené hogy kap a motor 3-4-5dl friss olajat ami olyan 10-15-20% jelent, így kicsit feljavítva az olaj minőségét
Én nem megyek sokat ebben az évben olyan 5500Km volt meg, ez alatt max jelzéstől középig fogyasztotta az olajat, 2005-ös Touran 1.9 PDTDI 226e Km benne
Olajcsere most lesz nemsoká kb 1 hónap, így azt jelentené hogy tavasszal kora nyáron kapná meg a maxra öntést
Így kicsit jobb formába hozva az olajat a nyári melegre -
Uzmany
őstag
Sziasztok!
Peugeot 207 cc, 2008 évj, 1.6, 120ps, 98ekm.
Melyik az ajánlott motorolaj?
Jelenleg Total Quartz Ineo ECS 5W30 van benne.
Köszönöm. -
i-sti
senior tag
YACCO olajat ismeri valaki?
Ma reggel halottam először erről.
Jó olaj? Kb milyen minőséget képvisel? -
Gyula84
veterán
Üdv
ez mehet egy 2004es 2.0 szívó dízelbe?
Új hozzászólás Aktív témák
- YouTube
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Hardcore café
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest