- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 13:15 Téma összefoglaló
-
grizlisandor
veterán
(rögzített hozzászólás)Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
-
tboldi
nagyúr
Hát kíváncsi leszek. De ha a Hondához nem lenne jó, akkor sem kidobott pénz, a 2 "Fiathoz" (Lancia és Alfa Romeo) még passzolhat.
Arra is gondoltam, hogy valamennyire ki kellene nyomnom vele üresen, csak levegővel a régi fékfolyadékot, amennyiben a csőszorítók nem válnának be, hogy ne csöpögjön, amíg leveszem a nyergeket.
-
Qru
MODERÁTOR
-
szimi57
őstag
Jól gondolod viszont a gyakorlatban, hogy mikor jön létre a teljes keveredés az kérdés. A koreai autók hűtőrendszere nyitott, csak egy vékony csővezeték csatlakozik a tartály aljába, keringeni nem tud. Zárt rendszernél viszont a szivattyú mozgatja át a tartályon is. Nyilván nem akkora mennyiséget mint a blokkon, a lényegesen kisebb keresztmetszetek miatt.
-
Qru
MODERÁTOR
-
forceberg
veterán
-
szimi57
őstag
-
Motion_Blur
félisten
-
Jenne
őstag
-
dellfanboy
őstag
-
Qru
MODERÁTOR
-
d4d
aktív tag
Az eco lite papiron (hivatalos oldalon megnézed) szintén api sq-s, de jelenleg 99% hogy nem fogsz találni itthon olyat amin ez rajta is van. Csak api sp-s lesz. Viszont a Motul itthoni képviselete szerint nem történt változtatás az olaj összetételében.. ez most vagy igaz vagy megunták hogy nyaggattam őket. Mindenképp akartam szerezni sq cimkés eco liteot de még a "nagykutyáknál" (Intercars, Tiszk) se volt. Olajmarketnél is csak 2024es eco lite volt literesben.
-
Qru
MODERÁTOR
Attól, hogy nincs ACEA minősítése, az bőven jó olaj bele, most a legújabb követelményeket is simán hozza (API / ILSAC). Sőt a Motul saját választója is az elsők között hozza. Szóval nem tett kárt a kocsiban és a korai olajcsere sosem baj. De nyilván feleslegesen nem cserélgeti az ember. Idő, pénz és környezetszennyező is.
Az a Suzuki motor hajlamos a kopogásra (LSPI), érdemes magas API besorolású olajat tenni bele, minimum SP legyen de az SQ még jobb.
Azért mert ha benzinnel keveredik az olaj (ami óhatatlan amúgy, kis mértékben természetes), akkor az a motor hőjétől elpárolog belőle de a gázolaj nem. Ezért a dízelek kényesebbek az olajcserére.
-
szimi57
őstag
Addig, amíg nem eszi az olajat nyilván nem kell tartani attól, hogy szétesik. Nem biztos, hogy az olajtól esik szét, de rásegít. Inkább a túlhajtás, amitől hanyatt vágja magát és a rosszabb minőségű benzin. Nem tudom nálad jelen van e valamelyik tényező. Én folyamatosan monitorozom a katalizátor hőfokát és bizony nagyon érzékeny a fordulatszám változásra. Tartósan nem is merem 4000 fölé engedni.
-
szimi57
őstag
ChatGPT:
8-as TBN értékű motorolaj esetén hány km-t tehet meg az autó döntően városi használat mellett?
Rövid válasz: 8-as TBN értékű motorolajjal döntően városi használat mellett általában kb. 6 000–8 000 km az ésszerű csereperiódus.
Miért nem több?
A TBN (Total Base Number) azt mutatja, mennyire képes az olaj semlegesíteni az égés során keletkező savakat.
A városi használat viszont az olaj szempontjából a legmegterhelőbb üzem:
sok hidegindítás
rövid utak → az olaj nem melegszik fel rendesen
több üzemanyag- és kondenzvíz-hígulás
gyorsabb savasodás → TBN gyorsabban csökken
Ezért egy 8-as TBN-nel induló olaj városban jellemzően hamarabb „elfárad”, mint vegyes vagy autópályás használatnál.
Reális becslés városi üzemben
Átlagos személyautónál:
6 000 km → konzervatív, biztonságos csere
7 000–8 000 km → még elfogadható, ha jó minőségű olaj és nem extrém rövid utak
10 000 km felett → városban nem ajánlott 8-as TBN-nel
Mikor inkább a rövidebb intervallum?
Maradj inkább 6 000 km körül, ha:
dízel (különösen DPF-es)
sok 5–10 perces út
téli városi használat túlsúlyban
turbós motor
olajfogyasztás is van
Mikor lehet közelebb a 8 000 km?
benzines, szívó motor
rendszeresen vannak 20–30 perces menetek
jó minőségű (ACEA A3/B4 vagy C3) olaj
rendben van a motor állapota
Ha szeretnéd, meg tudom mondani konkrétan a te autódra (motor típusa, benzin/dízel, évjárat, DPF van-e), hogy inkább 6 000 vagy 8 000 km lenne-e az ideális. -
d4d
aktív tag
Az szép lenne, ha ennyit nem bírna ki egy ilyen olaj, rövid távok ide vagy oda.
Az igaz lehet, hogy bár lehet hogy van egy magasabb tbn számod, de van hogy ez gyorsabban el is fogy? És simán lehet hogy a végén egy ilyen 8-as körüli tbn tovább bírja.Konkrét példa (nagyon gyakori jelenség)
Egy régi, magas hamutartalmú A3/B4 olaj:
TBN: 11–12
5–6 ezer km után már 6 alá esikEgy modern C3 olaj:
TBN: 7,5–8
8–10 ezer km után még 5–6 körül van
Vagyis a kisebb TBN „tovább él”.Van ebben vmi vagy megint hantázik itt az ai?
Qru amúgy tök korrekt ára volt a hjc-nek kb ugyanazon az áron adták mint a lengyelek csak ugye ez koncentrátum, kétszer annyi mennyiséget ki lehet hozni belőle. A másfeles 2700 ft körül mozog.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Kaiku
senior tag
Manuális váltóba is jó lehet a DCTF. Nekem a manuális váltóba is ez kell és nagyon jól működik vele. A gyári olajjal nem váltott ilyen szépen a váltó és még sok más előnyt is észrevettem. Mondjuk, tapasztalatom szerint a Ford gyári folyadékjai kb a legszarabbak közé tartoznak. Más különben manuális váltóval foglalkozó amerikai tuning cégek is használják a Motul DCTF-et, szóval nó para. Persze nem kell velem egyet érteni.
Azt se felejtsd el, hogy a "dupla kuplungos" váltók is felokosított manuális váltók és kb semmi közük a klasszikus autómata váltókhoz.Persze megértem, ha neked inkább más a színpatikusabb.
A figyelmetlenek pedig egy kis idézet az apróbetűs részből.
MOTUL MULTI DCTF is also suitable for some mechanical gearboxes requiring gear oil with very low viscosity grade at low
temperature such as SAE 75W.Ez pedig tényleg igaz "-Provides anti-shudder performance to avoid vibrations on engine fly wheel."
"- Gives superior transmission response: smooth shift feeling and no torque interruption between shifts." -
Asbee
veterán
-
Kaiku
senior tag
Ez nem igaz. A váltóban a friss olaj legalább annyira fontos mint a motorban. A CVVT váltóban meg különösen fontos mert a manuális váltóhoz képest sokkal jobban melegszik és nagyobb a terhelése is. Itt van egy nagyon jó olaj a CVVT váltós KIA Venga-hoz. Motul szerint max 4 évente és 60k km-enként kell a váltódban cserélni.
[link]
MOTUL MULTI DCTFTermészetesen megvárhatod a szerelőd szerinti 100k km-t is legfeljebb cserél mellé egy váltót is.
-
molacika91
tag
Nekem lehet meglesz a probléma, szerviz jelenleg érdemben nem tudott segíteni.
Tegnap átnéztem mindent még egyszer, a szerviz füzetben néztem a 75W-85-öt, az autóhoz adott kezelési útmutatóban viszont 70W váltó olaj szerepel. Mondhatom nagyon örülök ennek, hogy egy autóhoz doksikban két különböző specifikáció szerepel. -
tboldi
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
Többféle megvalósítása létezik rá. Itt egy cikk róla: [link]
Nekem pl egy tök kezdetleges rendszer van, ami olajnyomás hatására változtatja a szívószelep nyitásának mélységét. Van egy eco mód, meg van egy normál mód. De vannak már folyamatosan változóak, amik nem csak a nyitás mélységet változtatják, hanem a nyitási (nyitvatartási) időket is.
-
tboldi
nagyúr
-
d4d
aktív tag
Nekem is ez volt a suzukival, így került hozzánk. Leírom a pontos jelenséget és a körülményeket. Valós 94e kmerrel, első idős tulajtól került hozzánk, végig dokumentáltan szervizelt stb. A probléma hogy volt benne 15w40es olaj is valamikor, de jellemzően 10w40...és városi használat. Amióta nálunk van lassan egy éve csak 100plusos omw benzint kap, olajból először gyári Ecstar 5w30at, aztán 2x Eneos X Prime 5w30at kapott, majd legutóbb megkapta a fent emlitett Motul 8100 Power 5W30at. Ezzel mentünk vmi 2000 km környékét és most már majd egy hónapja semmilyen hidrotőke hangot nem hallani. 1500-1800as fordulatnál hidegen volt egy kis csörgő hangja ami aztán el is tűnt nagyon hamar, de most már ez is megszűnt. Kb 5-6 ezrenként cserélek olajat. Nem tipikus városi mert azért megszoktuk hajtani óra szerint 140-150el is. Most van benne 115e km.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
Scrossba biztos eco lite-ot tenném. "Vékonyabb", jobb a láncnak is, lspi-nek is, magas molibdén tartalom abban is benne. TBN sem minden. Minél magasabb, annál magasabb a szulfátoshamu tartalom, amit a modern dpf-es dízelek nem szeretnek. Igaz a mai modern adalékcsomagok már egész magas TBN-t tudnak, alacsony szulfátoshamu tartalom mellett.
Az EFE is nagyon jó olaj, inkább kicsit dízeles, vagy régebbi benzinesbe tenném. Fater 2002-es futkozós 1,4-es corollájába pl az megy.
Hasonló Chevron adalék van mindkettőben, az eco lite-ben a kálcium csökkentve van, helyette magnézium + bór. Modernebb.
TBN-re egyébként 2 szabvány van. Az értdemes figyelembe venni, ASTM D 4739 az alacsonyabb mérés. -
A.Winston
tag
Reszecskeszuros kocsinak hamutartalmat nezd (saps). ACEA C-s minositesek (EU-s szabvany, mert nalunk kezdtek el forszirozni a beszereleset is).
Eco-lite es x-clean efe is jo. TBN szam inkabb csereperiodust befolyasolja.
Bar minositesek altalaban mindkettore adnak kovetelmenyt fuggetlenek (bar TBN-t meghatarozo adalekok egy resze is szamolodik SAPS-ba, szoval nem teljesen).
TBN minel magasabb annal tovabb kepes eges soran keletkezo karos mellektermekeket megkotni. Vagyis ha gyakrabban
cserelsz alacsonyabb is ugyanolyan jo. -
Asbee
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
grizlisandor
veterán
-
grizlisandor
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
HKS-t engedd el, szerintem nem is nagyon kapni már. Eco Lite is jó és a HKR is. HKR modernebb olaj, jobban adalékolt és ennek ellenére alacsonyabb a kén és szulfáthamu tartalma. Viszont a viszkozitásra azért figyelni kell kell, meleg oldalon ~11,5 vs ~9,75. Nagyon Eco
. Bátran veheted bármelyiket. -
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
Én azt találtam, hogy ezt az olajat a HKR váltotta, mert direkt befecsire és LSPI-re nem volt igazán jó. Magas TBN magas szulfáthamu és magas kálcium tartalom miatt. Agyon van vágva molibdénnel és kálciummal, külön kia hyundainak adalékcsomag. Szívócső befecsis motorba max 15k km-re király. Szerintem nem is nagyon kapni már, max ahol maradt raktáron.
A HKR egy sokkal "eco-bb" olaj, modern infineum adalékcsomaggal. Magas TBN 12+, viszont alacsony kén tartalom és egész alacsony szulfáthamu tartalom. (Modern, friss adalékcsomag) Molibdén ebben is van LSPI miatt kevesebb kálcium és mellé magnézium + bór. 10-15 ezernél tovább ezt sem hagynám bent. -
szimi57
őstag
-
Qru
MODERÁTOR
Total esetében nem véletlenül nem adták meg a TBN számot... Ha időben cseréled, 1 év vagy 10-15k km (használat függő) akkor simán jó a Total is.
A gyártó szerint az örök azt jelenti, hogy a gari időt biztos kibírja.
Ha hosszútávra tervezel cseréld, nem vészes összeg. Ha nem tervezel vele hosszútávon (mondjuk 10+ év) akkor meg ne foglalkozz vele. -
Qru
MODERÁTOR
Az Eco-Lite-ot venném a KIA ajánlás miatt és mivel hígabb is jobban is ken hidegen. Az alacsonyabb TBN nem olyan nagy baj, úgy is cseréled időben az olajat.
70W kell bele, valóban nem olcsó. Érdemes ledobni, főleg, hogy nem tudod ki/hogy használta előtte. Itt nem is annyira az olaj ami fáradt még, hanem inkább az lenne a cél, hogy az olajban lévő/lebegő kopadékoktól megszabadulj. A következő csere már ráér több mint 60k km megtétele után is.
-
Qru
MODERÁTOR
Sima nikkel gyertya is jó bele. NGK vagy Denso mehet bele simán.
Motul X-Clean mehet bele ebbe is vagy az Eco-Nergy. Benzinesbe inkább az utóbbit venném, mert vékonyabb így hidegen jobb a kenése és több adalék van benne, nagyobb tartalékkal bír az öregedés/degradálódás terén. De igazából ez nem egy nagyon szofisztikált motor, egy sima Total/Shell is elég lenne bele ha spórolnál kicsit.
Eco-Lite is jó választás, kimondottan benzines motorhoz van tervezve. EFE és a Nergy között van sűrűségben és adalékolásban is. #aranyközépút.
Nem a 75W nem jó bele ha 70W az előírás akkor 70W kell bele. Petronas vagy ha vmi nagyon extrát szeretnél akkor a Ravenol (ennek van is KIA minősítése is).
Nem a lánc lesz, az csörögne és hidegen indításkor lenne a leghangosabb. Nekem pl a Jazz lánca csörgött a Fuchs olajtól. Előtte a Castrol-al sem volt ilyen gond és azóta az Eneos-al sem csörög.
-
Asbee
veterán
-
szimi57
őstag
-
Audience
aktív tag
-
TommyY2
tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
pex156
csendes tag
Szerdán lecseréltem az olajat. Az Ecstar ment bele az új API SN. Nagyon "smooth".
Átléptem közben a 260ezer km-t.A szűrő érdekes, kíváncsi lennék a gyári átmérőjére.
A Mahle (oc 215) szűrő átmérője csak 65.5 mm, így meg tudtam húzni kézzel. A nipparts szűrő 68mm azt csak szerszámmal tudtam mehúzni (13-14Nm).
Érdekes, hogy 65mm-től egész 71.5-ig vannak olajszűrők a különböző gyártóktól. A bosch a legkisebb 65mm. -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
norrberth
addikt
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Harkovz
aktív tag
-
TommyY2
tag
Azt még elfelejtettem írni, hogy a héten voltam a helyi Suzuki szervizben, ahol éves szinten mindig megveszem az S-Cross-hoz (K14C) a gyári olaj szűrőt (6e Ft, előbb-utóbb majd átállok Mann-ra, ami kb. fele annyiba kerül).
Most egy új emberke volt, mivel az előző tavaly nyugdíjba ment. Megkérdezte, hogy nem akarom-e az autót ott szervizeltetni, most tudna rá adni 50% munkadíj kedvezményt.
Mondtam neki, hogy korábban nem volt egyértelmű a belevaló olaj viszkozitása, azért nem hoztam ide soha. Most Ő is ismét azt állította (mint a korábbi szaki), hogy a kiirás szerinti 0W-16-os EcStar olajat tennének bele.
Na, mondtam neki, hogy ezért nem hoztam ide soha, de rajtuk kívül mindegyik hivatalos Suzuki szerviz 5W-30-as olajat tesz bele (ahol az 1-2. évben voltam, amig az autó garanciális volt, Ők is direkt csak nekem rendeltek flakonos 5W-30 EcStar olajat es azt öntötték bele).
Nem tudom, hogy mit szólna a motor a 0W-16-hoz (ebből kiindulva, szinte akármelyik 5W-30 olaj jó lehet bele)?
TommyY
-
pex156
csendes tag
Nem tudom milyen olaj a legjobb bele. Hogy ez az x-clean efe a legújjabb specivel (api sp) jó-e!? Szerintem kb. mind1, ahogy a suzuki válaszát olvasom.

Az olaj is ott van az égéstérben, ha kis mennyiségben is, nyilván valamit számít, hogy mi történik ott. Ha jól tudom minden autó eléget valamennyi olajat, még ha nagyon kicsi mennyiségben is.
-
Gyöször
senior tag
Winternél oda van írva az 5w30 ehhez képest a rekkenő hőségben tűző napon rotáltuk vele a kukoricát. Úgy került bele, hogy vettem a teszkóban a nemtom hány kanna 15w40et és azt akartam ebbe is tölteni, de az meg nem való bele. Csak a 10w40. De az meg nincs itthon, sae 30 és 10w30 se. Felkaptam ezt, vagy 3 éve nyitva van, másba úgyse öntöm, jó lesz. Melegoldali pont jó, hidegen meg jobban sergeti a műanyagpergettyű a blokkban.
Mondjuk ezen igazából nem sokat szoktam gondolkozni, hogy mióta van nyitva egy olaj. Az eskrosszba is belemegy a 3 deci az előzö évben felcsattintottból. Csak nem dobok ki 7 decit.. bár ezek után lehet meglövöm vele a hajtókaros rotát tárgyévben... -
Gyöször
senior tag
Mindent a rendeltetésnek megfelelően kell használni
[Saját kép]
Tavasszal hajtókar csere volt azóta ezzel megy a masina, patent minden! -
pepucs
tag
-
pex156
csendes tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Audience
aktív tag
Nem rossz olaj pedig. Ha a Suzuki szerviz ezt javasolja és ezt teszi bele mindenbe akkor minek aggódjak. Az meg, hogy nem adják meg a paramétereit nem zavar. A motort ezzel tesztelték és megfelelt én úgysem igazodok el a sok paraméteren. Árban is jó. Az meg, hogy nem tartalmaz egy csomó felesleges cert-et amik a Suzukihoz nem relevánsak és nem fizetik ki a minősítéseket csak jó. Biztosan van olyan Eneos doboz amiben ugyanez van, csak az be lett vizsgáltatva és vannak egyéb minősítései is, pl VW-hez, vagy Ford-hoz, de sosem tudod meg melyik dobozban van ugyanez, max tippelni lehet.
-
pex156
csendes tag
-
pex156
csendes tag
-
Gyöször
senior tag
Igen, a legjobb és legjobban belevaló olajtól is beéghet a dugattyúGYŰRŰ, vagy átéghet a dugattyú, HA a kocsi emblémájára KIA van ragasztva... Dehát [kiaf@szveszolyat?? [tecsőlink]✓]
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Gyöször
senior tag
Még egyet a gyári olaj bennemaradjon elmélet ellen engedjetek meg bocsi. Van a Lada, az örökérvényű szovjet műemlék az utakon, életüket ladaszerelésben eltöltött szakemberek egybehangzóan állították, hogy na a Lada váltóban a gyári olajat nem szabad lecserélni, mert a szovjet abba olyan olajat öntött amit soha senkinek nem adnak el és amint lecserélem tönkre fog menni a váltó. Ha javítás van, akkor szigorúan csak a leengedett olajat öntik vissza. Meg nekik van tartalék olaj kidobott váltókból féltve őrizve 7pecséttel eltéve nem eladó. Oké.
Mindezt akkor mondták mikor panaszkodtam, hogy reccsen a 2es mikor visszaváltok. illetve hidegen úgy indulunk, hogy csak a 3ast veszi be, de azt se mindig, olyankor le kell állítani, berakni 1esbe kuplunggal beindítani és úgy mehet. Kuplung nyelestengely csapágy hibátlan.
Vettem bele castrol 75w90 TAF-X-et 100 ezer km el ezelőt, egyből megjavult a váltó és azóta is tökéletes, többet soha nem reccsent semmit.Így került végülis castrol évekkel később a suzukiba is. De a suzuki annyit nem javult tőle mint a Lada.
Mese habbal a gyári olaj mitológiája nyugodj meg, használd a motult a difibe mély megnyugvással, az ilyen idiótákon meg kuncogj magadban. Vagy rajtam, ízlés szerint
-
pex156
csendes tag
-
csiga8
senior tag
-Az Eneosból csak a premium, ami Japán, a többi tán az Orlennél készül az európai piacra.
-Ha jól értem, akkor a többi olajban nincs benne, aminek benne kell lennie, mert ugye az Ecstarban minden benne van
-Minden kézi váltóban illik 60-80 ezer km után cserélni az olajat. Előbb kellett volna neki is…. Az sem biztos, hogy Ecstarra…
-Amikor tele van kopadékkal a váltóolaj, megváltozik a színe.
Érdekes egy szervízvezető.
-
Gyöször
senior tag
Tommy mondtam én valaha, hogy bizonyítottam, hogy gl5 olaj volt a váltóban? Annyit mondtam, hogy a váltó 12ezer km után a 2. tél kezdetén novemberben használhatatlanul szarrá vált. Nem vette a fokozatokat 50kmel a háta mögött melegen sem, ezért kapott castrolt.
Ha benne hagyom az az olajat akkor váltó csere mert már megreccsent váltáskor pld a 3asra emlékszem.Én azt mondtam, hogy erős váltóolaj szaga volt. 2 másik ember meg azt állította hogy semmi váltóolaj szaga nem volt a leengedett löttynek. Én annyit mondtam, hogyha az enyémben váltóolaj szagú váltóolaj volt, de a váltó nem működött akkor lehet elrontották a gyárban és azt hitte a droid, hogy a 4wdbe ilyen olaj kell mindenhová és puff beleöntötte a gl5öt. Ez csak egy feltételezés. De váltó olajat meg lehet különböztetni a nem váltóolajtól. Szagold meg a 75w85öt meg valami mást is. Tudod, hogy én írtam a suzuki fórumba valakinek aki állította, hogy a szerelők meg voltak lepődve mikor a micsujából leengedték az olajat, hogy hígabb mint a belevaló... Én is azt írtam nem állapítható meg. De a szagából erősen lehet következtetni.
Már megint kifogtál magadnak egy hülyét akinek iszod minden szavát. Próbálj már kicsit kritikusan viselkedni mielőtt új információkat szentírásként kezelsz.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
-
Asbee
veterán
Az Eco Lite egy picit "vastagabb" de még belefér a Dexos minősítésbe. Láthatod a viszkozitáson, és a HTHS-en is ezt. Egy városi autónál amúgy is hamar hígul és beesik a viszkozitás. Általánosan ha magasabb a TBN magasabb a szulfáthamu tartalom is. Adalékfüggő, de azért ezek már mindig modern adalékokat használnak, hogy ne is legyen túl alacsony, de a szulfáthamu tartalom is határ alatt legyen. LM-nak is vannak jobb, rosszabb olajai, nem jelenteném ki így hogy az a csúcs, ahogy egyik gyártóra sem. 10 ezernél többet biztos nem hagynám a kocsiban egyik Dexos olajat sem. Időben is nagyon max 1 év. Ha ezt betartod, nem lesz gondod egyik olajjal sem. Én maradnék a Motulnál, nem variálnék. Ha meg kedved támad hozzá, Mobil és Lm is jó, amelyik szimpatikusabb.
-
pex156
csendes tag
Irtam a suzukinak is (magyar suzuki) proba szerencse alapon.
Megkerdeztem, hogy az olajnak minden kovetelmenytipusnak meg kell-e felelnie egyszerre...
Ertsd: ACEA, API, ILSACA valaszban az volt, hogy az olajnak eleg a szavanyok kozul egynek megfelelnie.
Tehat megfelelo gyakorlatilag barmilyen olaj.
Ezek szerint jo barmi amire legalabb API SL-van irva es/vagy ILSAC-GF3 es/vagy ACEA...
Tehat gyakorlatilag a felhasznalon mulik mit tolt bele.
Ugyanakkor hozzatettek, hogy ok tovabbra is az ECSTAR 5w30-at javasoljak, hisz ezzel tesztelt a suzuki. -
Qru
MODERÁTOR
Piotr teszteljen lekvárt meg mézet, ne olajat. Egy motorban teljesen más valós körülmények uralkodnak. Egy motor még a legnagyobb hidegekben is maximum pár másodpercig szoba hőmérsékletű (nyilván az olajkádban nem de az nem is érdekes kenésileg). Ami meg ott jól szerepel, az kb szrt se fog érni valós üzemi hőmérsékleten.
Mehet bele a Dexos2 (is), kárt nem csinál. Csökkentett az olajhamu tartalma ami a DPF/katalizátor kímélő. Én is évekig használtam a szívóbenzines autómba ACEA C2/C3-as olajat (Motul Eco-Clean és X-Clean). Jobb csapágyvédelmet ad cserébe nem olyan jó a fogyi vele.
Van még egy erős érv a Dexos2 mellet: szigorúbb légbuborék képződési szabály van meghatározva. Ez a változó szelepvezérlés miatt fontos, mert ha "levegős" az olaj akkor nem működik optimálisan a változó szelepvezérlés mert az olajnyomás változása működteti azt a rendszert (a levegő összenyomható, emiatt nem fog rendesen működni a szelepállítás).
-
Asbee
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
A Dexos az a GM saját előírása, és úgy épül fel, hogy az összes motorolaj szabványt (ACEA, API, ILSAC) közül a vizsgált tulajdonságot tekintve a legszigorúbbat is tudnia kell (vagy túlteljesítenie) + pár extra tesztet is amit a GM előír még.
Dexos 1 gen2 az ILSAC-5-re épül
Dexos 1 Gen3 az ILSAC-6-ra épül.
Dexos 2 az meg a ACEA C3-ra.Szóval neked csak a megfelelő Dexos-t kell nézned a többi szabványt elhagyhatod.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Gyöször
senior tag
Annyiszor leírtam már, ezt nem kívülről hallottam csörögni, hanem intenzíven gyorsítva kb 2500f/p-nél megáll a történet mintha beleemeltem volna a gázba. Kb a kopogásérzékelő közbeszólt.
Mikor hidegen beindítom, enyémnek is volt csúnya kopogó hangja, kb olyan veztengely fotdulatú, de azt se hallottam mostanában.
Erről a 2500 torpanásról van egy fb csoport is.
Mobillal még nem csinálta. neked meg ezt motullal se. Mások ak xclean-el se csinálja. Nekem azzal minden héten előjött, így leengedtem kb 2 v 3 ezer utàn nem emlékszem már. Valami nem egyforma a kocsijainkban. -
grizlisandor
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
pex156
csendes tag
Igen, en is igy tudom, az A3/B4 ami leginkabb vedene a motort, cserebe ez tomi el leghamarabb a GPF-et. A DPF-es dizeleknel egyenesen tiltott, ezert vannak ugye a mid/low saps C-s olajak.
Erdekes, hogy nem is talalok 5w30 a3/b4-bol csak SL olajat, ugyanakkor az SM az elso olyen speci, ahol mar van katalizator vedelem. Lehet pont ezert olyan kulonleges az ecstar. De ez csak talalgatas.
-
[CS]Blade2
addikt
Japánban, Koreában gondolom ugyanezekhez a motorokhoz nem néznek ACEA-t. Érdekes lenne egy stat, hogy ott milyen a kopás az EU-ban futott példányokhoz képest. Sok esetben ugyanaz lehet még így is az olaj, mert API-t nézve is SP-t rak bele aki jót akar, itt meg ACEA szerint berakják ugyanazt, mert egy sorral lentebb ott van az ACEA xx alatt, hogy API SP.
-
Harkovz
aktív tag
Nekem is volt a S-Crossban motul Xlean efe,de ahogy más is én is hallottam,hogy csattogott a motor alapjáraton.Előtte sosem volt ilyen.Eneos Sustina/X-Prime váltotta,megszűnt a csattogás.Sokan fikázzák az Eneost,én elégedett vagyok vele a másik Suzukiba is mindig azt tettem,maradok is ennél.
-
pex156
csendes tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
MasterMark
titán
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
-
pex156
csendes tag
A gepkonyveben az sx4scross-nak a K10C motorhoz legalabbis benne van, hogy a1/b1, a3/b3, a3/b4, a5/b5 is megfelel. Manapsag a3/b4 meg a5/b5 (esetleg a7/b7) olajat kapsz a boltban, az elobbi high hths, az utobbi low hths. A low itt 2.9 es 3.5 koze esik, mig a high 3.5 feletti erteket jelent. 1 szo mint szaz a suzinak (k10c) eseten 2.9 felett kell legyen a hths viszkozitas, ennyi a hths kovetelmeny.
Az a5/b5 meg az a3/b4 eloir meg mas dolgokat is. Akit erdekel itt tudja megnezni/osszehasonlitani:
https://360.lubrizol.com/Resources/Relative-Performance-Tools
Az API SP, ILSAC-GF6A olajakkal az a baj/bajom, hogy a Dexos 1 GEN3 gyengebb mint az a3/b4 vagy az a5/b5, ha nem is szamottevoen es nem minden parametereben. Valoszinu, hogy bar nem irjak oda az eco-lite adatlapjara, de teljesiti az a5/b5-t. Egyedul a Mobil tunteti fel, hogy amugy az ilyen kis turbos API SP, ILSAC-GF6A olaja (Mobil1 X1 5w30) tudja az a5/b5-t. -
MasterMark
titán
-
Asbee
veterán
Nem véletlenül az ajánlás. Egy ilyen túlzó sarkító "teszt" pont erre jó. Nézettséget generál és tévesen befolyásol. Tudtok mondani 1 motort is ami bizonyítottan az eco lite-tól rommá kopott? Továbbra is egy kiváló olaj. Egyáltalán nem ilyen nehéz az olajválasztás, aki fanatikusabb az merül el benne jobban. Mint én is.
Gyári előírást kell betartani, és felhasználás alapján időben cserélni. Ha ezt megcsinálod, egy neves gyártó olajától sem kell félni. Ez sokkal fontosabb, mint éppen ez vagy az jobban adalékolt, jobb adalékcsomagot használ vagy jobb az alapolaja. -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Automata kávégépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- E-roller topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Diablo IV
- Macska topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- LG UltraGear 27GR95QE-B 240 Hz OLED 2560x1440 Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GAMING PC! Ryzen 9 3900X / RTX 3080 / B550 / 16GB 3200MHz / 500GB NVMe / 1250w Gold! BezsámítOK
- Panasonic Toughbook FZ-55 1. gen i5-8365u szép állapot, törött kijelző
- Apple iPad 10th 64GB, WI-FI, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ha hosszútávra tervezel cseréld, nem vészes összeg. Ha nem tervezel vele hosszútávon (mondjuk 10+ év) akkor meg ne foglalkozz vele.