Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Olcsó használt workstation építése. (Dell T5810, 18 mag, 64Gb ram)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
meg ha nem vagy kicsi, akkor vág az alja
Ó, remek! 194 cm vagyok és ~130 kg, de a nyílt combcsonttörés óta még fontosabb az alátámasztás.
-
tboldi
nagyúr
1-jén nem volt olyan rossz az M1. Odafele a terelés kezdete előtt, Tatabányánál ácsorogtunk ~20 percet, utána 70-80-nal tudtunk haladni végig, menetidőben ez +50 perc volt kb. a normához képest, visszafele pedig a Mammuttól Törökbálintig dugó (húsvét előtti keszekuszaság), de onnantól folyamatos haladás, +30 perc. Sőt még feszélyezett is voltam, hogy 80-as terelésnél megyünk olykor 100-110-zel, és le akarnak túrni.
-
tboldi
nagyúr
Persze, lehetni lehet.
Nem tudom, ezt nem néztem. A napokban a szivargyújtó aljzatokban merültem el, azon viszont változtattak 2012-13 környékén. Minek?

Arra pedig, hogy miért fordulhat elő egy 2009-es autónál 10W-40-es olaj, az a válaszom, hogy Alfáék (vagy úgy általában az FCA) nem nagyon voltak sikeresek az eladási számokat nézve, nincs pénz újakat fejleszteni, így sok modell él meg 8-10 éves ciklust, és a motorok is őskövületek maradnak olykor. Sőt a 846-os Lancia Ypsilon 2011-től 2024-ig volt gyártásban úgy, hogy 2014-től csak Olaszországon belül működtek, minden más európai országból kivonultak, és azóta ez volt a márka egyetlen modellje. 10 év tetszhalott állapot.
Az utóbbi 1,5-2 évben kezdtek neki feltámasztani a nevet, egy új generációs Ypsilont (Peugeot 208 platformtesó) már piacra dobtak több országban is, újra elkezdtek rallizni, és ha minden igaz, dolgoznak egy új Deltán is. -
tboldi
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
Annyit abszolút nem szánnék rá, 100-150k körül max. Per pillanat használtan sem nagyon látok HM-t ennyiért.
-
tboldi
nagyúr
Igazából USR tárcsát szeretnék, nem simát, ha az lenne leakciózva, egy pillanatig nem gondolkodnék.

Plusz széket is kellene vennem rövidesen, arra is kell a mani. A gamer székem váza már harmadjára tört el, plusz a teleszkópja sem tart egyáltalán, nem érdemes megreparálni. De teljesen tanácstalan vagyok, ezt ajánlották az itteni topikban, viszont a teherbírása kicsit karcsú, pont akörül vagyok, meg jó lenne üléspróbálni, de erre sincs igazán lehetőségem. Most épp egy ilyen jyskös széken ücsörgök, nem túl kényelmes.
d4d: 👍
-
tboldi
nagyúr
Totalos gumikarkötőm nekem is volt, valamelyik pozsonyi autós vagy motoros rendezvényen osztogatták. Sokáig a Jazz-ben volt a váltószoknyára biggyesztve, meg a MiTóba is átkerült rövid időre, de megmacskásodott, és kidobtam.

Most én is rendeltem egy csomó mindent, még ha összegben csak a fele lesz. Komplett fék felújítás lesz a Hondán, nem csak tárcsát és betétet cserélek, hanem a nyeregben is a dugattyúkat, karmantyúkat, csúszkákat...
A MiTóhoz egyelőre nem rendeltem meg az akciós EBC-t, mert most nincs rá különösebb szükségem, de lehet, hogy később meg fogom bánni.
-
tboldi
nagyúr
Amikor még volt pozsonyi autószalon, egyszer én is beleültem abba a Type R-be. Rólam annyit, hogy egy nyílt combcsont- és bokatörés óta csak úgy tudok kiszállni az autóból, hogy 90°-kal kifordulok az ülésből és mindkét talpammal a talajt érintve felállok. Nos, ezzel a Civickel rendesen meg kellett küzdenem.

A polgári 1.5T-t tesztvezettem is, azzal nem volt ilyen gondom, egyedül a panorámatető lenne kizárt a 194 centis magasságommal.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Sokszor megy 5 km-nél rövidebb etapokat.

Egyébként nem olyan durva a tuning. [kép]
-
tboldi
nagyúr
Imádom ezeket a hőmérsékletes-viszkozitásos ábrákat. Nincs egység köztük, van, aminél a 0W-20 fedi le a legszélesebb intervallumot -50°C-tól +50-ig, van, aminél 30° fölött megáll, és a 10W-40 a legsokoldalúbb…

BlacKSouL kolléga jut eszembe mindig. [link]Egyébként én is ezért szeretem a digókat, kerek perec meg van adva egyetlen egy viszkozitás és egyetlen egy gyártói szabvány, kész, nincs variálás.
-
tboldi
nagyúr
válasz
szimi57
üzenetére
A kompresszorral 2 baj is van úgy általánosságban. Az egyik, hogy bár nincs lag, mégis rosszabb a hatásfoka a turbóhoz képest, mert a főtengelyről van meghajtva, és nem egy elvesztegetett energia van visszaforgatva; a másik pedig, hogy turbós cégből egy rakás van az országban, kompresszorok javításával viszont kevesebben foglalkoznak, macerásabb a helyzet, ha gond van vele. Meg gyanítom, drágább is.
-
tboldi
nagyúr
Vele együtt vettem ki a pollenszűrőt a WagonR-ből. Bent volt a fűtésboxban.
-
tboldi
nagyúr
Köszi mindenkinek, aki válaszolt!
De várom továbbra is a tippeket, legyen minél több.
-
tboldi
nagyúr
Ki melyik FreciousPlus alternatívára szavaz?
Nekem speciel nincs bajom a Mann-nal, de kíváncsi lennék, kinek melyik gombaölős pollenszűrő vált be.
-
tboldi
nagyúr
Oké, majd megírom!
Apropó Jazz! Azzal szerencsére nincs teendőm a közeledő műszakira, csupán azon a részen, ahol lakatolva volt tavalyelőtt, elfelejtődött a bitumenspré. Csak vissza kellene pótolni, ami a vágás előtt megvolt, semmi több. A héten kérek időpontot a kasztnisoknál, ahol csinálták.
-
tboldi
nagyúr
Én azt sem tudom, milyen a régi.

Mint írtam, eddig félszintetikus Motylgear volt benne.Rendeltem még szűrőket és egy belső féltengelycsuklót. Nem tudom, milyen indiai selejt fog érkezni, de egész egyszerűen nincs más választásom, csak ez.
Még az első fékszettet kellene eldöntenem, hogy legyen-e újra ATE, ami a Suzukin 130k km-t kibírt ugyan, de a Lancián újkora óta visít.
-
tboldi
nagyúr
Gondolom, a második és a harmadik tétel jó lesz a 2004-es, M13A VVT motoros WagonR-hez. Az egyetlen literes RUP a MiTo csomagtartójába fog kerülni.
Váltóolajból is szívesen választanék Ravenolt, de sajnos csak félszintetikus van. Mondjuk nem mintha évek óta nem az lenne az autóban (Motylgear)...

-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Hondánál is van ilyen, vagy legalábbis ami az utángyártott és a gyári Purfluxot illeti.
-
tboldi
nagyúr
Én nem variálom túl, a Hondának és a Suzukinak totál mindegy, hogy milyen ACEA besorolású olajat kap, csak API van megadva, a DPF nélküli dízel Lancia és a turbóbenzin Alfa meg azt kapja, ami elő van nekik írva, előbbinél A3/B4, utóbbinál C3.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nemtom, én annak a pici szíjnak sem örülnék.

A VAG nem tudom, miért nyúl ilyen rossznál rosszabb megoldásokhoz, amikor ezer éve léteznek más jól bevált, problémamentes olajpumpa meghajtások. Amúgy sem a szívem csücske a cégcsoport, de ezzel nem segítenek.

Az általam hőn szeretett 1.4 T-Jeten közvetlenül a főtengely hajtja meg. Egyszerű, nagyszerű. [link]
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Hogy aztán még több helyen tudjon szivárogni az olaj.

-
-
tboldi
nagyúr
A hazai Olajmarket nem tűnik átvágós cégnek, d4d sokszor vásárolt már náluk.
Én korábban a ravenol-shop.de-ről rendeltem, amikor még nem volt kapható itthon. A bolttal semmi gondom nem volt, ellenben az UPS-szel és a szállítással igen. Megsérült a csomag, szétfolyt az olaj, és bár a bolttól szereztek egy másik flakont, arra már nem vették a fáradságot, hogy teljesen átcsomagolják, és mire hozzám került, teljesen szétázott. Az újabb flakon megúszta a további szállítást, a tartalmát bele is locsoltam az autóba, de kezdésként alaposan le kellett takarítanom, hogy ne legyen minden csupa olaj, amihez csak hozzáér.
Mellesleg emiatt csúszott néhány napot, és hiába termináltam át, akkor telefonált a futár, hogy a ház előtt toporog, amikor ~60 km-rel odébb voltam.
A következő olajcserére ezért választottam inkább a Magyarországon is könnyedén beszerezhető Motult, meg a csomagautomatát. -
tboldi
nagyúr
Bár nem engem kérdeztél, de én személy szerint azért akarnék visszaváltani erre a Ravenolra, mert nem találtam még más Fiat 9.55535-S2 szabványnak megfelelő olajat, ami ilyen modern alapból készülne.
A jelenleg használt Motul 8100 X-Clean gen2 5W-40-ről nem találtam infót, hogy milyen lenne, de gyanítom, semmi PAO meg észter. Az oil-club.ru sem volt segyítségemre.
-
tboldi
nagyúr
Mondjuk a nálunk lévő 2 digóba is ugyanaz a szűrőbetét való, pedig az egyik dízel, a másik benzin, és nem is egy motorcsaládba tartoznak.

Bár a Multijetnél lehetne keveredés, a Purflux mellett az UFI is beszállított, és azoknál az egész ház más. Az olajbetöltő sapka pozíciójából lehet megkülönböztetni.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Mennyivel egyszerűbb a Hondánál! A V6-os Legendet és NSX-et leszámítva az összes benzineshez ugyanaz a szűrő való, mindegy, hogy zsír új vagy 30+ éves.

-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth
üzenetére
Hajrá!

Részemről semmi baj nincs a jelenlegi Motul 8100 X-Clean gen2 5W40-nel, de az USVO-s Ravenol RUP szimpatikusabb. Amikor először vettem, akkor még muszáj volt Dajcslandból rendelnem, az UPS pedig jól megkavarta a szállítást és szét is folyatták az olajat a csomagban. De most már Magyarországon is elérhető az Olajmarketnél, úgyhogy nyugodtabban rendelhetek.

-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ákos nem a szakma csúcsa az én szememben, időnként ő is személyes meggyőződésből vagy hitből beszél, nem érdemes mindent készpénznek venni, amit mond. A stílusáról meg már értekeztem.

-
tboldi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
A bringaláncolajokat nem ismerem, de tartok tőle, hogy egy autóba való motorolaj sokkal összetettebb, már csak azért is, mert több feladatot is el kell ellátnia egyszerre, plusz a motor különböző részeinél más-más viszontagságnak kell ellenállnia. Annyira sok a változó (a userről nem is beszélve), hogy nem lehet kategorikusan kijelenteni egy gyártó egy termékére sem, hogy az a legjobb. Bármi, amit itt ajánlanak neked, mind kiváló olaj, egyet válassz közülük, szükségtelen túlagyalni.

0-s olaj
Qru ezt is írta az általad kiemelt mondat után:Ezért nem szabad önhatalmúlag 5W helyett 0W-t tenni bele ha azt a gyártó nem engedi.
Nálad megengedi a Mitsu, úgyhogy nem kellene félni. -
tboldi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
A kezelési útmutatód szerint ACEA A/B kell neked (X-Cess), nem C (X-Clean). Az olajválasztók meg az alkatrészboltok nem tévedhetetlenek.

szerk.: Képcsere magyarra. -
tboldi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
Van egy 20 éves, 173k-et futott, szintén láncos Honda Jazzem, ami 0W20-at és 30-at kapott az élete nagy részében. Csak tartós autópályás használat (130 km/h 4000-es fordulaton) mellett csipeget valamennyit, 5000 km alatt kb. 3 decit, amivel abszolút nem érdemes foglalkozni két olajcsere között. Jelenleg Mobil 1 ESP 0W20 van benne, előtte meg Motul Eco-Lite 0W20.
A hölgynél nem tudjuk, milyen sűrűn cseréltetett olajat (→lerakódás az olajlehúzó gyűrűkön), illetve hogyan használja az autót. Messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni random FB kommentekből.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Kronos3000
üzenetére
Erről most nagymamám jutott eszembe, aki a covid idején inkább hitt a tévének és a szépített halálozási számoknak, mint a lányának (anyumnak), aki ápolónőként a vörös zónában érintkezett is ezekkel a szerencsétlenekkel.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Kronos3000
üzenetére
Ezek a Piotr tesztek lófüttyöt nem érnek, a motor belsejében annyi minden más történik.
-
tboldi
nagyúr
Ja, mi a gyakorlaton egy 1-es Megane-ba öntöttük vissza a huszonéves váltóolajat féltengelycsere után, mert a tulaj nem kért újat.

De egy 4-es Golf hengerfejcsavarjait is visszatettük szintén a tulaj kérésére, hogy minél olcsóbb legyen. Csak elmostuk őket Brigéciol-gázolaj 1:1 arányú oldatban.

-
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
Itt is Ecstar van a WagonR-ben. Nagyon időszerű lenne már a cseréje, meg sem tudom mondani, hány éve volt utoljára, de őszintén nem tud már érdekelni. Ha apám (tulaj és elsőszámú user) fittyet hány minden hibájára és foggal-körömmel ragaszkodik a minden téren rosszabb autóhoz, én minek törjem magam?

Az odaadó törődésemet inkább a másik 3 autó kapja,
mategnap az Alfáé volt a szerep. -
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Hát nemtom. Az kiderül a szövegből, hogy szilikátmentes, ami jó, de foszfátnak kellene benne lennie, hogy teljesen megfeleljen a Suzukinak.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ez vajon P-OAT? Suzukiba az kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- E-roller topik
- Gyúrósok ide!
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Animációs film készül a Bloodborne-ból
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen notebookot vegyek?
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 235 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- 0perces DDR5 5600 vadiúj 2x16GB memória 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest