- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
Apám WagonR-ében ugyanaz az M13A motor van, valóban irídiumos a gyárija, de mivel parazita gyújtású, kell is, hogy tartósabb legyen.
A lényege, hogy csak 2 trafó jutott a 4 hengerre (1-4, 2-3), és amíg a párosokon belül az egyik épp munkaütemet végez, a másik akkor kipufog, de beleszikrázik abba is. Gyakorlatilag dupla annyit dolgozik minden gyertya feleslegesen, mint ami szükséges lenne, csak mert megspóroltak még 2 trafót. -
tboldi
nagyúr
válasz
ParmaBoy #15475 üzenetére
+1
Olaj és szűrőcsere szempontjából a Honda Jazz is rettentő egyszerű, de ha izzót kell cserélni, már más a helyzet.
A flottánkból meg a MiTót nevezném a legnehezebbnek, de megfelelő szerszámokkal az sem vészes, csak mindig elfelejtek ilyet venni az olajszűrő kupakjához, mikor a helyi barkácsboltban járok.
-
tboldi
nagyúr
Én tapasztalatból szidom a MOL olajat, a CB500X-nél nem mindig volt zökkenőmentes az 1-esből 2-esbe váltás, sőt időnként vissza is dobta üresbe, miután megvolt a 2-es. Motul 7100-zal sosem fordult elő ilyen, meg azért egy alig 2 éves, 1500 és 6200 km között használt motorkerékpárnál egyáltalán nem gyanakodnék mechanikai problémára.
-
tboldi
nagyúr
Alád akartam licitálni, de nem sikerült.
-
tboldi
nagyúr
Motult, de abból is a Gen2-t, én ezt használom az Alfa emblémás Grande Puntómban.
-
tboldi
nagyúr
Én előszeretettel rendelek tőlük a MiTóhoz és az Ypsilonhoz, habár gyertyát eddig csak egy alkalommal ~2 évvel ezelőtt. A gyári dobozossal (Ricambi Originali) sose volt még gondom.
Mondjuk a gyáriból is van kétféle, japán és tájföldi NGK, viszont nem emlékszem, nekem melyik jutott. Ha megtalálom a csomagolást, referálok. Kiszedni hadd ne kelljen az autóból!
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #15073 üzenetére
Én ezt választottam, 10 g/h, 98 W. De az az érdekes, hogy a germicid lámpáról sehol nem tesznek utalást, meglepődtem, mikor szétcsavaroztam.
-
tboldi
nagyúr
válasz
MrSealRD #15064 üzenetére
Speci szerint 40g/h
Egy videó kommentjei között olvastam, hogy amolyan ökölszabályként vehető, hogy 100 W-onként tudnak ezek 10 g-ot termelni, és ha megnézed, az olcsóbbakra mind ilyen nagy számokat írnak, a drágábbaknál pedig már helyes ez az állítás. Kb. mint amikor a kis tenyérnyi hangszórókra hazudják, hogy 300 W.
-
tboldi
nagyúr
Ilyenem is van 2-3 db, olajat csakis ezzel töltök be, a kis szilikont kizárólag az ablakmosóra használom.
Fecsi és cső is akad, van, amit anyummal hozattam az érsebészetről (gyomorszonda
), meg van egy másfél literes Sealey-m váltóolajhoz.
-
-
tboldi
nagyúr
Nekem van egy összenyomható szilikontölcsérem erre a célra, mert a merev műanyag nem fér el az üregben.
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #15011 üzenetére
Szívesen beszélgettem volna vele személyesen a füredi Concourson, de épp nem volt az autója és motorja közelében.
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
TommyY2 #15001 üzenetére
Én ezt követtem, viszont 30 helyett 20 percig ment az ózongenerátor, majd miután megállt, újabb 20 percig hagytam még keringeni az autóban járó motorral, és csak ezután nyitottam ki az ajtót szellőztetni.
A bomba szinte ugyanaz a metódus, csak 10 perc keringetés, utána szellőztetés. -
tboldi
nagyúr
Az Ypsilon is megkapta az ózonkezelést, és nem fulladtam meg közben a dízelfüsttől, juhú!
-
tboldi
nagyúr
Nos, du. kiózonoztam a Hondát, bekerült az új Denckermann pollenszűrő is, minden fasza.
Holnap megcsinálom az Alfát is, aztán a Lancia is sorra kerül, amint anyum nélkülözni tudja.Nem lett olyan átható ózonszag, mint amikor mások csináltak előzőleg. Valszeg azért, mert én ezt követve hagytam még további 20 percig érintetlenül keringeni a levegőt az autóban, miután a 20 percre állított gépezet leállt. Ezt korábban nem csinálta senki, amikor lejárt az időzítő, már vették is ki a generátort, és indult a szellőztetés, így persze, hogy töményebb volt az ózonszag.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor #14935 üzenetére
Közben rájöttem, hogy ez egy kis germicid lámpa benne, nem csak dísz, aminek hatására ugyancsak ózon keletkezik.
Nem is tudom, miért nem jutott eszembe, pedig anyum ápolónő, ő is használt már germicid lámpát nem egyszer.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor #14935 üzenetére
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #14904 üzenetére
Kíváncsi leszek az enyémre, majd kedden referálok. De szerintem 95%-ban ugyanez lesz a belseje, a maradék 5% meg az az on-off kapcsoló az elején, ami a tiéden nincs.
Akárcsak a krokiemelőknél, egy bizonyos árszinten gyakorlatilag ugyanazt kapod, egyedül a színük más.Ezt is nézegettem amúgy, de +14000 Ft-ot nem ér meg az ózongenerálás mértékét állító tekerentyű. Úgy is maxra lenne állítva egyfolytában, csak az idővel variálnék.
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy #14860 üzenetére
Később már váltottak, 2012-ben az 1.6 dízelnél dobták az M32-t és C635-öt kapott, az én 155 pónis T-Jetem viszont 2010-ben egy az egyben megszűnt, átvette a helyét a 170 pónis MultiAir, amihez szintén C635-öt társítottak.
Tavaly nyáron újítattam fel, egy darabig legyen jó!
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy #14811 üzenetére
ezért van tboldi Alfájában GM váltó [...] megkérték azokat akik értenek hozzá
Bár ne tették volna!
Az FPT váltók általában véve jobbak, és bár erre nem találtam hiteles forrást, de szerintem az enyémbe csak azért került M32, mert a C635 2008-ban még nem létezett, és az FPT-nek éppen nem volt más váltója, ami elviselné azt a nyomatékot. -
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #14810 üzenetére
Én minél többet olvastam, annál jobban belekeveredtem.
De amit észrevettem:
- gyakorlatilag mindnek tök ugyanaz a belseje, legfeljebb csak a kerámialapkák száma változik, vagy hogy ahelyett kvarccsövek vannak benne;
- a 40k Ft alattiakra előszeretettel hazudnak bazi nagy számokat, de találtam egy amolyan ökölszabályt az egyik videó kommentjei között, miszerint 100 W hellyel-közzel 10 g/h-nak felel meg;
- a 40k Ft alattiakkal kapcsolatban azért jócskán érkezik panasz a hullámzó minőségre.Úgyhogy végül is ezt rendeltem meg, ezzel legalább látszólag nem hazudnak, jún. 10-11-re ígérték a szállítást. Bár az intercooler is 3 nappal korábban ideért.
Ránézésre ua., mint ez, csak a zöld kapott egy plusz kapcsolót is.Nálunk van most 4 autó, amiből 3 klímás, pikk-pakk vissza fogja hozni az árát még a drágább készülék is.
-
tboldi
nagyúr
Én is megnéztem a pollenszűrőket, amik a klímatisztítás megtörténésére várnak. A két Mann FP cseh (Alfa és Lancia), az egy szem Denckermann pedig lengyel (Honda).
Végre dűlőre jutottam az ózongenerátorral, amint megérkezik, már csinálom is.
Egyébként érdekes az Ypsiloné. Kétféle alakú szűrő létezik hozzá, szinte mindenki 2-t is gyárt, de a Mann inkább egy műanyagkerettel árulja, amit vagy használsz, vagy nem. A miénkbe nem fog kelleni.
-
tboldi
nagyúr
Egyébként apám is látta már ezt a csőrös Scaniát Schwechat mellett a pályán, mikor vitte Bécsbe a bort.
-
tboldi
nagyúr
Köszönöm! Közben megkérdeztem a ChatGPT-t is.
szerk.: Mondjuk mindegy is, váltani nem fogok/fogunk. Az Ypsilon MM Dieselt kap, a MiTo MM 100-ast, a WagonR és a Jazz pedig MM 95-öst leggyakrabban innen.
szerk. 2: Véletlenül kitöröltem a GPT válaszát.
De egy screenshot szerencsére maradt.
-
tboldi
nagyúr
Nekem MOL olajjal annyi tapasztalatom van, hogy 11 évvel ezelőtt a Honda CB500X-em kidobálta a 2-est vele, gyakrabban, mint amit még elnéznék, Motul 7100-zal viszont sosem csinálta.
A motor 9 hónaposan és 1517 km-rel került hozzám, szóval nem a kopással volt a gond, és a Red Baron szervizelte le, mielőtt átvettem volna, nem én választottam a MOL-t. -
tboldi
nagyúr
Egy időben ugye nézegettem a Mobil 0W40-es, kifejezetten dízelekhez ajánlott olaját is, ami kivételesen tudta a kellő Fiat minősítést is, csak közben az az Ypsilon összetört, és mire lett a másik, már nem volt kapható az olaj.
Persze hozzá kell tennem, hogy hiába csak 89k km-t futott a mostani Ypsilonunk, mégiscsak használt, és ki tudja, milyen olajat öntöttek bele elődeink, meg milyen gyakran cserélték. Biztosan van némi lerakódás itt-ott, ami miatt a full gyári olajával is elégtelen nyomásra panaszkodik a napi első hidegindításnál.
Mindegy, ezzel a Gen2 Motullal teljesen elégedett vagyok, nem keresgélek tovább legközelebb.
-
tboldi
nagyúr
5W40-es Selénia WR-rel van egy kevéske, azon kívül, hogy az 1.3 Multijet hidegindításkor mindig bevágta az elégtelen olajnyomás hibát, nem volt vele gond. Ez a magasabb hideg viszkozitására vezethető vissza, mivel a nyomáskapcsoló a hengerfejben van, és több idő kell, mire a teknőből felpumpálja oda, a motorvezérlő meg türelmetlen. Az olajnyomás egyébként teljesen rendben volt/van.
Most Motul X-Cess Gen2 5W40 van benne, ezzel egyáltalán nincs hibaüzenet, de ennek az első generációjával is ugyanúgy megvolt, mint a Seléniával.
-
tboldi
nagyúr
Mindenki használ mindenfélét saját belátása szerint, de akad olyan is, aki rézpasztát ken mindenhova.
Én ezeket szoktam venni és az ottani ábrákhoz igazodom. -
tboldi
nagyúr
Egészen elmebeteg dolgok is vannak a 10w-60 ig és társai
Az én Alfa MiTómban kódra ugyanaz a 155 pacis 1.4 T-Jet motor van, mint az Abarth Grande Puntóban. Nekem a felső az előírás, az Abarth-ba meg az alsó. 🤷♂️ Sőt az Abarthnál a táblázat alatti mondat ennek tükrében megmosolyogtató.
-
tboldi
nagyúr
válasz
ParmaBoy #14570 üzenetére
Vagy az ólomlábam.
A Lanciába meg ezt öntöm innentől, ez az első olaj, amivel időben kialszik Aladdin lámpája. Ugye az 1.3 Multijetnél a hengerfejben van a nyomáskapcsoló, idő kell, mire oda felér, és ezelőtt gyakran jött hidegindításkor a hibaüzenet, hogy "insufficient oil pressure, turn off engine immediately". Megmérve teljesen rendben van az olajnyomás, csak az ECU türelmetlen.
-
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #14472 üzenetére
Őőőő... Tegyük fel, hogy van egy objektíve hibátlan motorunk az előírásnak megfelelő illesztési hézagokkal, olajnyomással, miegymással (tehát nem csak rámondjuk, mert épp működik valamennyire), ami a specifikációval egyező Total olajat kapja. Gondolnád, hogy nem lenne ebből qrva nagy botrány, ha egyértelműen bizonyíthatóan a Total olajnak köszönhetően menne tönkre?
Nem védeni akarom, sosem használtam még Totalt, csak marhára hihetetlennek tartom, hogy ettől romlana el bármi. Még ha a specnek eleget téve is választott a kedves szerelő, biztos vagyok benne, hogy az adott alkatrész(ek) más márkájú olajjal is ugyanúgy elköszöntek volna.
-
tboldi
nagyúr
Ja, van ilyen, főleg Opeléknél. Az M32-es váltóra is volt egy receptjük, kiderült, hogy nem jó, változtattak rajta, és az lett, amit az olaszok kezdetektől fogva öntöttek ebbe a váltóba.
De ezeket a változtatásokat eszközölhetik akkor is, ha egy szigorúbb környezetvédelmi norma lép életbe. Bár nem egészen ez történt, az Euro 5 csak 2009 szeptemberétől volt érvényes, de pl. az emlegetett 2007 márciusi Lanciánk még épp nem kapott részecskeszűrőt (csak opcionális extra volt akkor még), de ha 2 hónappal fiatalabb lenne, már kapott volna szériában, és az olajajánlás is más volna. Sőt a táblázat alatt ki sem emelték a DPF-et, hiszen alap lett.
A boltban is felhívják a figyelmet: Selenia WR 5W40 DPF nélküliekhez és WR Pure Energy 5W30 DPF-esekhez.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor #14462 üzenetére
Amit én találtam, abban nem írnak 0W30-at, de a többi stimmt.
Mondjuk Fiatéknál is előfordul keveredés, de ott a fordításban szoktak elveszni.
A Lanciánk magyar nyelvű könyvében ugyanazt a sort sikerült beírni a dízelhez is, mint a benzinhez, és nem is felel meg neki a megadott Selenia olaj. Eredeti nyelven viszont nincs hiba.
A MiTo magyar kezelésijében meg olyan elírások vannak, mint pl. "miszaki" adatok. -
tboldi
nagyúr
Akkor annak kellene megfelelnie, amit tegnap beszúrtam.
Az olajválasztók eltérő eredményei szerintem pont ebből fakadnak, hogy míg a Fiat pontosan specifikálta, hogy milyen olajat kér, addig a Suzuki csak pongyolán fogalmaz.
Én továbbra is a Fiathoz igazodnék, mégiscsak ők tervezték ezt a motort, azaz 0W30, ACEA C2, API SN. -
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
Én komolyra fordítanám a szót.
Nekem sincs nagy bizodalmam az Unix sajátmárkás termékeivel kapcsolatban, legalábbis a komolyabb alkatrészek tekintetében (fék, vezérlés, miegymás), de gombaölős pollenszűrőből pl. az övék a legolcsóbb a Jazzembe, harmada-negyede árban a Mann FreciousPlus-nak, és nem tűnik rosszabbnak annál.
szerk.: Jaja, az AZM 4173 Ft teljes áron, míg a Mann FP1827 11160 Ft a Fékmesternél, ha ehhez hozzáadom a szállítást is, tényleg kijön a harmadár. Az Unixost pedig azonnal át tudom venni, mert van az óvári kirendeltségen készleten.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur #14327 üzenetére
Túlságosan nyomtad neki, és izzott a turbó.
A Jazz-ben az ugyebár nincs. -
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur #14324 üzenetére
Én is öntöttem már ezt a 0W30-ast a Jazz-be, nem is egyszer, sosem volt vele problémám.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor #14281 üzenetére
2 tippem van, hogy miért nem lett az 5.1 az alapértelmezett:
- utcai autókba átlag sofőrök mellett totál fölösleges akkora forráspont
- drágább, mint a 4-esEgyébként a 2008-as MiTómban is van ESP, de nem írták elő hozzá a low viscosityt, egyszerű DOT 4-et kérnek bele a digók.
-
tboldi
nagyúr
válasz
tboldi #14224 üzenetére
Viszont a gázolajszűrő háza 40+ km megtétele után is változatlanul ereszt, hiába kapott új tömítőgyűrűt. Kiszerelés nélkül nem fog kiderülni, de attól tartok, hogy tényleg meg van repedve a műanyagház valahol. Rendeltem egy újat.
-
tboldi
nagyúr
Ha már X-Cess Gen2 5W40, nem tudom, hogy ennek az olajnak köszönhető vagy az egyenes helyett cikkcakkos szűrőnek, de szombat óta nem dobta be a Lancia az insufficient oil pressure hibaüzenetet hidegindításkor.
Eddig betudtam annak, hogy mivel a hengerfejben van az Aladdin lámpa kapcsolója, kell neki pár sec, mire odaér az olaj, csak pár tized vagy századmásodperccel hamarabb reklamál az ECU. Mert aztán eltűnik magától a hibaüzenet és utána nem jön elő újra, csak több óra ácsorgás után, mikor már teljesen kihűlt a motor, és visszacsorgott az olaj a teknőbe. Nyilván az eddigi 17 év és 88k km alatt keletkezett lerakódások sem segítenek az olajjáratokban. 🤔
-
tboldi
nagyúr
válasz
focvis #14182 üzenetére
Ehhez a motorhoz/légszűrőházhoz összes többi is ilyen, beleértve a gyárit is. Nem láttam még skandináv vagy mediterrán megkülönböztetést.
Nemtom, egyszerűen ilyen a csomagolása. Ez még benne van egy papírdobozban, meg van mellette egy tömítőgyűrű, és ennyi.
#justitaliancarthings
-
tboldi
nagyúr
Megvan az első csomag a 3-ból.
• cikkcakkos olajszűrő, gyári
• joghurtos poharas gázolajszűrő, gyári
• selejtes légszűrő, aftermarketUtóbbit még visszaküldeni se érdemes, alig volt drágább a szállítási költségnél, helyette sikerült felkutatnom egy gyárit abból is, holnap a kezemben lesz. A többi szerencsére hibátlan.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor #14173 üzenetére
Itt megvan a helye, port megfogni klíma nélkül is tud. De ide nem veszek flancosat, csak sima papírt, csak a klímások érdemlik meg a szenes-antibacis szűrőt.
Mi sok-sok éve használunk Filtron légszűrőt a WagonR-ben, sőt most is azt választottam volna, ha épp nem lett volna alig pár Ft-tal drágább a Mann. Negyedmillió km alatt még nem esett szét a motor.
-
tboldi
nagyúr
Az imént rendeltem egy halom cuccot.
Lancia Ypsilon 1.3 dízel:
• Motul 8100 X-Cess GEN2 5W40 4L
• gyári Purflux olajszűrő
• gyári UFI gázolajszűrő
• Dayco hosszbordás szíj
• FAST légszűrő (nem volt más készleten, egyébként gyári lett volna ez is)
• légszűrőháztartó pöckökSuzuki WagonR+ 1.3 szopóbenzin:
• Motul Eco-Lite 5W30 4L
• Mann olajszűrő
• Mann légszűrő
• Filtron pollenszűrő
És ehhez is kell még egy szíj, de a webshopban nem volt, úgyhogy majd megveszem helyben a Bárdiban, ott is csak 3500-4500 Ft.Illetve a 3 klímás autóba (Ypsilon, MiTo, Jazz) is kellene egy-egy pollenszűrő, de azokat majd kicsit később, a tisztítás során cserélem majd.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Elektromos autók - motorok
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Android szakmai topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Home server / házi szerver építése
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest