Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
DeadMeat
üzenetére
Én a 2019-es Vitaraból egy Mahle olajszűrőt szedtem ki novemberben. Rajta a felirat Suzuki genuine part, fordítok 90 fokot és látom hogy Mahle. Markaszervizben tették be mint gyári alkatrész 2020-ban az első éves szerviz alkalmával.
Nem tudom ez segít e, de talán a Mahle-ról hallottam hogy az a Mannfilter diszkont márkája, hogy igaz e azt nem tudom... Én Nippartsot raktam be helyette.
-
válasz
DeadMeat
üzenetére
Köszönöm!
Nekem a K12C-hez Mann W 6026 kell, nem W67/2. Pollenszűrő, levegőszűrő Blue Print megy majd bele. Az olajszűrőn még törpölök.
Nincs nagy választék minőségi utángyártottból ehhez az Ignishez. Inkább ilyen Jakoparts, Japanparts, Ashika és egyéb beazonosíthatatlan származású szűrőket találok. Az Ashika cuccok gyanúsan olcsók, annyit kiderítettem, hogy megegyezik a Japanparts-szal és csak csomagolnak.
-
DeadMeat
nagyúr
A mann. Inditasnal, mikor felprog a motor ~600-800 rpm kozott valahol mar elalszik a piros kanna, a blueprint meg kb 1200 rpm-nel. Idoben nem sok, viszont szemmel eszreveheto a kulonbseg. Arban kb £1.50 nekem meg annyit meger a dragabb mann es a vele jaro hamarabb felepulo olaj nyomas.
Ami erdekes, hogy mindketto 65mm magas a gyartoi honlapok alapjan, viszont a valosagban meg a kepen is jol lathato a kulonbseg.
(de idegesito, az ekezetek hianya
) -
válasz
DeadMeat
üzenetére
Picit félreérthető, inkább rákérdezek, mert én is pont Suzuki K12C (Ignis 2018) motorhoz szedem össze az anyagokat.
Végül a Mann vagy a Blueprint szimpatikusabb? (A Mann prémium kategóriás, de a Blueprint se gagyi.)
Eredeti Suzuki olajszűrőben nem gondolkodtál? Árban a Mann alatt van. -
DeadMeat
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Azon, igen, egy `16-os swift 1.2 dualjet motorral.
-
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Az az
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter
üzenetére
Az lesz az.

-
Persze, biztos jó rá, csak fura, hogy egy ilyen nevesincs olajat használ.
Total egy nagy márka, meg se szóltam volna.
(#8785) 2ozzmexy:
Semmi baj!
Fura, hogy az M47 motort is ennyire szét kellett borítani, futásteljesítményt nem láttam.
Tulaj szerint volt cserélgetve rendszeresen benne az olaj, hát megbontás után nem ezt mutatja a motor.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Bocsánat, jogos, volt ilyen motorkód 2007ig, azonos a Range Rover M47R motorával.

-
Asbee
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
Valószínű csak összeszerelésekhez használ valami olajat, ami arra a célra bőven jó. Régebben Totalt emlegette hogy azt használ, az vált be.
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
Kerestem én is az olajhoz datasheet doksit, de nem találtam.
(#8781) 2ozzmexy:
M47, Jenő csak ért hozzá.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Attól függ mibe, de én egy lukas 20-asnál többet érő járműbe nem önteném bele...
Ha béemdábjúba kell akkor Mobil1 ESP 5w30 az tud C3-at. Amúgy az nem M47 hanem N47 és ha ilyet hajtasz akkor néha a szívósort szedd ki és pucold el.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Re-Cord Agrotrans Kft (=olajsziget webshop) lényegében kiszerelő csak, nagyobb cégtől vett olajat palackoznak saját névre. Datasheet segít, de hirtelen ehhez nem találtam
Gyakorlatilag egy olcsó olaj, Mannol és hasonlók közé lehetne sorolni. -
troll81
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
szia én nem javasolnám... mert lefolyik mindenhonnan, nem marad mire beépíted a motort a helyére. [link] például ez és nincs szárazfutás
-
norrberth
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Éljen a villanykorszak
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Re-cord elan 5W30 C3 motorolaj milyen minőséget képisel?
Vörös Jenő azzal az olajjal keni a csapágyait a felújított BMW M47 motornak. Vagy csak abba a flakonba van beletöltve más olaj?Régebbi videókban gyári MBW matricás olajos flakont láttam.
-
Asbee
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Filterabc oldala szerint bőven van gyári 0w-30 vw olaj
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
COVID, Mogul finomító is leáll egy időre és drágul minden, év végén még pont jókor be tudtunk vásárolni.
-
Motion_Blur
félisten
Nah, végül kovácsautóról tudtam rendelni gázos Shell-t + gyári olajszűrőt.
-
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Az Amazonon folyton változik az ára fel-le.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Akkor legalabb eldolt, hogy mi legyen.

-
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Azóta is várom, hogy postázza az Amazon a LM 4210-et. Közben a 4200 ára felment 40-ről 45 euróra. (elvi kérdést csinálok belőle)
Adok nekik még 2 hetet, ha addig se küldik ki, visszamondom.Ha lemegy a 4200 ára 40 €-ra akkor OK. Amúgy megy majd az enyémbe a Castrol Edge, talán van már API SP belőle 504.00 mellett. Az SP-hez már ragaszkodni fogok.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Gazos Shell-t probald ki.
-
norrberth
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Tavaly kapta a Golf ezt az új fajta EDGE olajat.
Megint újult.
Nem is tudom, olyan másabb a motornak a hangja.Idén Mobil 1 ESP kap 5W-30
Olcsóbb 5 ezerrel.
Meg még ez is túl jó neki.
-
Motion_Blur
félisten
Motul 0W30 VAG spec olajból országos hiány van.
Mi menjen helyette? LM beszerezhetetlen normális áron (amazon.de-ről eltűnt), marad a gázos Shell vagy a jó öreg Castrol EDGE

-
korcsi
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Igen, de a HTHS szempontjából ez visszalépés.
A 2021-es kézikönyvben 1.4T GDI-re már 0W-30 C2-t ír, addigra nem kell márkaszervizbe vinni , akkor azt rakatok bele.
-
korcsi
veterán
Lenne egy kérdésem.
Áthozom ide a dolgot, itt több a hozzáértő. -
2ozzmexy
senior tag
Nem szeretnék belegazolni a lelkedbe, de te vagy a kivétel aki erősíti a szabályt.
A többséget nem érdekli és valahogyan ott senkit nem érdekel mit locsolgatnak a kocsijába csak a digit szerviz füzetben legyen pecsét, hogy amikor eladja lehessen rá hivatkozni hogy ez nem olyan mint a többi fos, ebbe gyári olaj volt mindig, közben a legtöbb szervizben bent sem lehetsz közben, tehát ha a mellette állóból leengedett olajat tölti bele az sem tűnik fel nekik. A gyári olajok meg néha igen fosra sikerülnek... Bezzeg ha otthon öntöd bele a Motult félidőben akkor az összes vevő fut a vezetett szervizkönyves autóhoz...
-
2ozzmexy
senior tag
"Castrolt mar szabad? Regebben volt hamisitos botrany, azon mar tullendultunk?"
Ezt kifejtenéd? A Valvoline, a Castrol, a Motul, a Total és még sorolhatnám napestig melyik gyártók termékeiről indult el ez a pletyka. Hány olyan motorról hallottál ami hamis motorolaj miatt esett szét?
Amúgy ez egy érdekes téma lenne így vitaindító jelleggel, hogy amikor a márkaszervizben a hordós olajból hoznak akkor senki sem gyanakszik?Amennyire tudom hologramos matrica van manapság az "eredeti olajon", de ez lehet csupán urban legend...

-
Balázs789
csendes tag
Sziasztok!
A Mannol motorolajok OEM jóváhagyásának az összefoglaló táblázata:
[link] -
-
norrberth
addikt
válasz
norrberth
üzenetére
Túl nagy választék nincs dexos 2 0W30 ba

Castorl oil finder szerint mehet neki.Vagy tehetsz egy próbát Mobil 1 5W30 al.
Ha a Motul nem jött be.Esetleg gyári GM 5W30?
Nekünk az előző Opelba nagyon jól szuperált. 1.6 16V
Berakódás 0
Nem ette.Most az J Astránkba is gyári GM van benne.
Idén kipróbáljuk Liqui Moly-t.
Lesz e valami különbség.. -
tboy93
nagyúr
Sziasztok, errol mit gondoltok?
-
BlacKSouL
addikt
-
norrberth
addikt
Total olajokon nincs zárjegy?
QR kód van rajta.Valahol lehet ellenőrizni az eredetiségét?
-
bul07
nagyúr
válasz
norrberth
üzenetére
A koptatós teszt igen kédéses, föleg hogy van hogy kopó anyagot is vált, így hogy nem mindíg ugyannazal tesztel semmi értelme
De ennek a minuszosnak szerintem van, bár nem nálunk, mert évente pér éjszaka van -7 fok alatt
De ott ahol folyamotan -10 -15 -20 fok van és városba start stopos a kocsi, nem mindegy hogy hidegen ménnyire folyós milyen gyorsan épül fel a nyomás, egy piros lámpás csont hideg start stopos üzemnél.(Sok kocsi simán hidegen is leállítja lámpánál, nem csak üzemelegen)
-
erh75
tag
Kia Ceed-be ,benzines ,2009-es,szinte csak autópálya, melyik olajat javasoljátok ? 10ezer kmként cserélem az olajat:
Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
Fuchs Titan GT1 Pro C-3 5W-30 (ez van most benne)
Eneos Sustina 5W-30Az autóban 260ezer km van.
-
norrberth
addikt
Ezeknek kb 0 értelme.
Persze nézegetni jó
Meg attól áll égnek a hajam, mikor a csapágyat olajban vereti súllyal.
És nézni melyiktől hogy kopik
Jó nézettséget hoz neki. Másra nem jó.
Meg égeti őket.Van még annyi tényező ezeken kívül.
Arról nem beszélve, minden motor más.
Szóval ami neked jó, az nem biztos Opel motorba ugyanolyan jó lesz.Topic zárható.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
bul07
nagyúr
-
Asbee
veterán
válasz
F_Zolee
üzenetére
Pont ez a lényeg, hogy a nagyobb akciójuknál is sokszor olcsóbban megkapod. És nincs szívás ha valami nem ok, vissza kell küldeni. Ráadásul jó drága a posta ha kisebb értékben vásárolsz. Van olyan berakod a kosárba a cuccot, otthagyod, pár nap múlva már ilyen 40% közeli akciót adnak rá, de még így is olcsóbb itthon.
Kivan ez találva. Cserébe hatalmas választék, ritka dolgok is kaphatóak. -
Zizmand
aktív tag
válasz
F_Zolee
üzenetére
Az a baj, hogy Autodocon nagyon sokszor csak kamu akciok vannak, ettol fuggetlenul nekem az egesz ceg, a brand, a weboldoluk szimpatikus, csak nem eri meg onnan rendelnem.
Mult honapban tobb dolgot is neztem mi hol mennyi, pl egy adott alkatresz ara: Unix 15k, Autodoc 13k, KovacsAuto 9.5k, Kauffer 8.5k.
Evek ota csak a Kaufferrol rendelek, ha csak par szaz forinttal is, de mindig ez volt a legolcsobb. Kuldenek rendszeresen -500 forintos kupont is, gyorsan, gordulekenyen mennek a dolgok, szemelyesen is at lehet venni, tolem 10/10.
-
norrberth
addikt
Nekem a fő-főnök adja.

Unixnál is jár.
Csak egyre jobban kell nyalni, meg sajnálják az embertől.Hát olyan 90% ban Kauffertól rendelem a lomokat.
Ha valami sokkal olcsóbb, csak akkor megyek. De egyre ritkábban veszem igénybe.
Kéz kezet mos alapon megy.Vissza kell segítenem ám.
Általában ezek a visszasegítések meg ráfizetések szoktak lenni.
-
tboldi
nagyúr
Kinek kell jópofizni ekkora kedvezményekért? Nekem csak 10% szokott lenni.

-
Czimby
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Akkor az Accordba marad a Motul, mert az néha lépegetve van, meg figyelek is rá.
Ignisbe megy majd a Mobil1 ESP, mert néha azt is megkergeti a fater.
Jazz meg Civic kapja az Eneos Sustina-t.
Az olcsóbb olaj gyakrabban cserélve elvre már 1x ráfaragtam motorral, azt inkább nem.
(pályanapokon és utcán vegyesen használt motor, 3eKm-ként cseréltem benne a Motul 300V-t. Motoros topicban valaki agyondicsérte a Fuchs XP olajat, hogy pályamotorba ilyen-olyan jó stb. Mondom na jó az fél áron van kb akkor váltok arra és csere 1500Km-ként.
Hát nem kellett cserélni mert 1000Km-t se ment el a motor vele, egyik 20 perc menet alatt eltűnt az olaj a blokkból, nagygenerál lett a vége, nem olcsón...)
tboldi
Nincs rövidtáv egyik autóval se, amelyikbe nem szalad a Km az nincs használva, ennyi a titok.
Falun lakunk, helybe nem kocsival járunk, ha menni kell a közeli városok 15 ill. 20Km.(Munka vásárlás stb.) -
2ozzmexy
senior tag
A gumira csak az a magyarázat jut eszembe, hogy alá kellett valahogyan préselni a böszme nagy malomkereket hogy kinézzen valahogyan a SUV-szerű szörnyecske mindemellett a szekérre hajazó felfüggesztést meg kellett tartani és nem ártott ha a vevő nem esik ki az ülésből minden fekvőrendőr után...
Tehát kellett alá egy nagyobb abroncs, ami elnyeli azt amit a futóműnek kellene...
Évek óta vannak marhakomplex futóművek (Alfa 147-159 pl), csak legyártani őket horror összeg az ötezer szilent meg a 4 kerekekenként 4 lengőkar miatt, sokkal egyszerűbb alávágni egy faék egyszerű egyes stiftre hajazó futóművet valami elcseszett abroncsmérettel. -
Csak találgatni tudok:
- nagyobb autók -> nagyobb kerékjárati ív -> nagyobb kerék tölti ki esztétikusan
- nehezebb autók -> nagyobb terhelési index igény?
Viszont ez utóbbit nem érzem jogosnak, annyival nem lettek nehezebbek az akkori autók, hogy nagyobb terhelési indexű abroncsot követeljen meg, azaz a 205/55R16 ne szolgálja ki.Szerk.
Esetleg a gyári beszállító gumigyárak lobbija? "Olcsón adom neked a gyári szerelést, de ezt később a gumicserénél megfizettetem a vevővel" hozzáállás? -
Qru
MODERÁTOR
Es ezt is kornyezetvedelmi cimszoval tamogattak meg, hogy kevesebb faradt olaj keletkezik. Persze a hamarabb elahaszlodo auto potlasara gyartott uj auto tobblett szenyezessel nem szamolnak.
Amugy ezt a nem “szabvany” meretu gumihasznalatot nem is ertem (pl Mazda is). A vevok szivatasan kivul van vmi kulonosebb indoka?
-
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Ez nem legenda, valóban a flottaüzemeltetők (lízingcégek) igényére álltak át a longlife-re.
Az Opel a 2000-es évek elején, kb. a Vectra C megjelenésekor max. 50 000 km-es rugalmas olajcsereciklust vezetett be (kollégám hosszabb utakon használt 1.9 CDTI-je 45 ezernél kérte a cserét, én 30 ezernél kértem, hogy cseréljék le).Szintén a flottaüzemeltetők nyomására tért vissza az Opel az Astra K-nál a "szabvány" 205/55R16 / 225/45R17 gumiméretekre, az Astra J-n használt ritkább és drágább 205/60R16 / 225/50R17 méretekről.
-
2ozzmexy
senior tag
-
Mamataxi, éves csereperiodusra:
liqui moly special tec aa 5w30 másik neve Liqui Moly Special Tec DX1 5w30
Eneos Sustina 5w30
Mobil1 ESP 5w30
(itt fontos a hideg motornál a súrlódás csökkentők)A többibe, éves csereperiodusra:
Mobil1 ESP 5w30
Shell Helix HX8 5w30
liqui moly special tec aa 5w30 másik neve Liqui Moly Special Tec DX1 5w30
Eneos Sustina 5w30Mindegyikbe, féléves olajcserével: GM Genuine Oil dexos1 Gen 2
Ez az optimális megoldás, mint drága olajokra költeni, és vagy kibírja, vagy nem játékot játszani.
Egy Liqui Moly csere árából megvan két GM dexos1 Gen 2 olajcsere.A két éves csere, sehogy nem jön ki náluk, az csak környezetvédelmi marketing szöveg, ami egyedül csak az autógyártóknak jó, a környezetnek viszont nem.
De ha nem tudod meggyőzni őket, akkor csak is az Eneos Sustina 5w30 jőhet szóba, mert nála nem csak a TBN segíti csökkenteni a savasodást.A Motul is jó (TBN kicsivel 8 felett), kiváló alapolajjal, nagyon jó adalékcsomaggal, tele súrlódás csökkentőkkel, igazi előnye a nyári (német)autópályázásnál
van. Azoknak érdemes választani, akik néha hosszú utakra is használják, szeretik halkabb motort, kicsit sportosan vezetnek, ismerik az autójukat, viszont nem csak használati tárgyként néznek rá és nem félnek időben cserélni az olajat. -
Czimby
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Ha megkérlek tudnál még írni pár alternatívát?
Nem vagyok Motul mániás, szóval más márka is szóba jöhet.
Benzines Accord/Civic/Jazz és egy Ignis ami a flottát illeti. 2004-2008 közötti modellek mind.
Vidéken és legalább 15Km-es utakat futnak, egyedül a Civic ami mamataxi üzemel.
Az ignis és a Jazz csak 2év alatt futja meg a 10e Km-t, és esélytelen rájuk erőltetni az évenkénti cserét.
Én a 8100 5w30 Eco-Lite mellett még ezeket néztem ki az itteni ajánlások és netes olvasgatás alapján.
Eneos Sustina 5w30
Shell Helix HX8 5w30
Liqui Moly Top Tec 4200 5w30
Melyik mehet/nem mehet vagy mi lenne jobb alternatíva? -
válasz
Dluinet
üzenetére
Jaja, a szűrő 76*64mm-es játékszer.
Tuti a környezetvédelmi normák miatti bohóckodás ez is.
150e km-en keletkezik 5l töltettel számolva 25l fáradtolaj. Ha 30 helyett 15e cserével számolod, máris 50l a mérleg.Én 117e-rel vettem az autót, valószínűleg addig csak 30-60-90-nél cseréltek benne olajat.
Én azóta 10-12 ezrenként cserélem.(#8698) Dluinet :
Amint írtam, az RN0720 a low SAPS DPF, a 0710-es a nem DPF-es Rönó szabvány.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung kuponkunyeráló
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Parkside szerszám kibeszélő
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Yettel topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Váratlanul megerősítette a mobil GeForce RTX 5070-et az NVIDIA
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / GTX 1080Ti 11GB / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 4500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- Xbox One S All Digital 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Elotte Castrol-t kapot folyamatosan es azzal nem vt gond, pedig azert az se az ipar csucsa.
van. Azoknak érdemes választani, akik néha hosszú utakra is használják, szeretik halkabb motort, kicsit sportosan vezetnek, ismerik az autójukat, viszont nem csak használati tárgyként néznek rá és nem félnek időben cserélni az olajat.