- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
Az ugye megvan, hogy ezer sebből vérzik ez a videó, a lidar gyártó cég CEO-ja egészen véletlenül a készítő haverja, régi software verzió fut a Teslán, és még az sincs bekapcsolva, stb. ?
Amikor nem a lidar tolása/Tesla lejáratása a cél, akkor megáll a Tesla
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
Még az előző tulajnál cserélték a csapágyat a márkaszervizben, ennek ellenére úgy megdöglött az egész, hogy javíthatatlan volt. Az egész hajtóművet cserélni kellett. Ma már talán van bontott is, nem mentem utána, mert a gari miatt nem kellett. Azért az látsizk, hogy lehetnek masszív kiadások ezzel is. Bár tény, hogy 4 év alatt nekünk is csak ez volt, illetve a szokásos reteszmotor csere, de azt megelőzésképpen cseréltettem ki, mielőtt még megszivatott volna. Fékbetét még az eredeti gyári, 138k km-nél. Lassan azt sem ártana cserélni, bár még mindig csak kb. félig van kopva, de már nem bízom túlzottan az anyagban.
-
WiZARD
addikt
válasz
CharlieDrop #16538 üzenetére
Ha csak számolgatni akarsz akkor 90%-os akkut beírva szerintem bőven jó vagy.
Nem +-2%-on fog múlni. -
-
WiZARD
addikt
válasz
CharlieDrop #16534 üzenetére
milyen appok?
abrp számol vele, ha megadod
-
Semin
őstag
válasz
mjani1172 #16531 üzenetére
Egyszerű szarkazmus, bár gondoltam esetleg nem jön át ezért még oda is írtam…
Én mindentől mentesen használom az autót 5 éve.
Egyetlen Ft-t nem kellett a kötelező szervizeken kívül rákölteni.
Ma jöttem az autóval 300km-t reggel óta annyival, amennyivel max lehetett. ( sajnos a terelések erősen lassítanak vannak 80-100-as szakaszok is, és bekaptam egy 3km dugót) 130 tempomat, és végig klíma (23C).Ez az amit semmilyen más autóval -a kategóriájában - nem csinálsz az ioniq után és bizony ezért fizetsz.
A Nissanok egyetlen dologban nagyon rosszak, és az az akku degradáció, ami nem 800k-s hanem sokmilliós tétel.
Nem temperált az akku és ezt sehogy sem lehet kikerülni.
Ps:
Az úton egyetlen Chademo sem működött, pedig az oszlopokon a CCS ment hibátlanul. Ez már a direkt kicseszés kategória. Jah és ha appban most ránézek patikán zöld de ha az oszlop mellett áll már piros. -
CharlieDrop
veterán
Hajjaj. Ilyenekben nem is matekozok.
De pl. Pünkösdkor lesz egy focitornája a gyereknek
Horvátba. Na a dízellel csak 6 óra. Kérdés milyen villanyos csinálja viszonylag rövid idő alatt.
Egyelőre 10 millás kategóriába egy model 3
lr lenne a nyerő, de ugye az ilyen appok nem tudnak számolni az akkudegradációval.
Úgyhogy mindig azt mondom mindenkinek mások a
preferenciái. Valakinek lehet belefér a karbantartási összeg -
moleculez
veterán
Sajnos azok az idők elmúltak, valahol a kettes Golf idején hogy az autón ha valamit szerelni kell akkor ne kelljen jelzáloghitel az ingatlanra.
Tényleg bármit kell szerelni manapság az 100k alatt felejtsd el. Ha maga az alkatrész nem drága mert egy 300forintos szenzor akkor meg olyan helyen van hogy le kell bontani a fél motort akkor a munkadíj a copó.Nekem az előző benzinesem:
CVT váltó megmakkant, asszongya a szaki egy ezresről (angol font) indul(!) a buli, aztán kitudja hol áll meg, és milyen lesz. Ja, mi nem vállaljuk amúgy. -
PeterZZ
kezdő
Egy kis elektromos autonak (pl zoe) mennyire problema ha dec-aprilisig allna hasznalat nelkul egy parkoloban? -15fok nem ritka hetekig. Vagy inkabb egy kis benzines?
-
mjani1172
addikt
Bár sértődést vélek felfedezni, de azért leírom mert tipikus MA forumozás amit nyomsz.....
1. Nem vagyok rá kíváncsi, sőt le..arom. Sosem veszek ilyet. A kérdező két modell közül szeretett volna dönteni, arra írtam, hogy a Nissan általában olcsóbban üzemeltethető a többség szerint. Ha szerinted nem így van, (akár még igazad is lehet, hiszen én is csak egy véleményt írtam, nem tényt) azt le lehet normáisan is írni.
2.Ez egy fórum ahol mindenki leírhatja a véleményét, még hibákat is. Számomomra értelmezhetetlen ha valaki hisztériázni kezd tamikor a öbb éves autójának a tipus hibáit emlegetik. -
Semin
őstag
válasz
mjani1172 #16525 üzenetére
Ha egy listára vagy kíváncsi :
- fejegység : 500-700k
- klíma kompresszor : 800k
- klíma hőcserélő 500k ( szerelési horror)
- tolatókamera : 150k
- kilincs kapcsoló : 100k
- retesz : 100k
- kormánycsapágy : 300k
- motor csapágy 600k
- hajtómű csapágy 600k
- kisakku 80k ( nem gyári 40k)De ebben nincs benne minden,ami a fórumon valaha tönkrement valakinek!
Bár azt pletykálják több 100 tulajdonos pedig ezen meghibásodásoktól mentesen használja az autóját.
Ám ha valakit elér bármelyik hiba, azt illik mindenhova 2x bekommentelni, mert attól megjavul.#Sarcasm off.
De ha azt veszem alapul, hogy az első lámpa 800k ( darabja) a nappali menetfény 300k(/db) , akkor semmi kirívó.
-
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16527 üzenetére
mint anno utánajártam, a dci motorok közül csak szar és nagyon szar létezik, szóval nagyon nem nyúltam bele.
a VW is olajzási gondokkal küzdött, minden amiben VGT turbó volt, az beszoruló lapát gondokkal küzdik, a toyota-mazda sor nagynyomású pumpa és befecskendező gondokkal, ami inkább milliós tétel volt akkor is, 4 befecs + minden cső cserea mai benzines autók ahol már szintén van turbó, és beintegrálják a leömlőbe amit meg a hengerfejbe, és csak egyben cserélhető. szerintem nincs olcsó autójavítási számla, max a gumicsere.
A féket se mondanám olcsónak, mert pont az említett rönyó esetében, a hátsó tárcsa cspággyal és ABS jeladóval együtt cserélhető, egybesajtolt egység, 110e volt párban. mai áron 250e? ha felszorozzuk. Hát ott is pislogtam ám... -
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16525 üzenetére
2011-2012-ben a megane dci-ben 330e volt a főtengely csapágy csere, és 250e a turbo (felújítás és ki-be szerelés), mivel "gyári hibás" az olajkezelése, mikor 0.1bar az olajnyomás, már elalszik az olajlámpa, holott 0.5 kell a motornak, vagyis kenetlenül járhat. és szépen mindkét eszköz meghal.
mai áron mennyi a 13 évvel ezelőtti ár ha felszorzod?
akkor nem sok egy mai áron 4-600e csapágycsere szerintem. -
mjani1172
addikt
Most tényleg nem a vita miatt, de 600 ezer is rengeteg pénz, és a végén nem is annyi lesz....
Ez mellett szomorúnak tartom, hogy itt is szóba kerül, többen is tudtok erről.Akkor ez nem ritka, nem olcsó, és ez egy fődarab, aminek azért illene sokkal többet kibírnia.És nem félmillió km- futott autókról van szó. Én még több (talán kormánymű? és hőszivattyú ) problémát is hallottam. -
Semin
őstag
A csapágy cseréket már jelenleg is profi módon megoldják 600k-ból szervizben, garanciával. Ha pedig maszekhoz mész ( nem Jimmy) akkor 400k alatt megvagy. Egyre többen állnak rá a dologra.
Ha nem figyelsz a búgó csapágyra és tovább hajtod. akkor persze most is tud nagyon drága lenni… -
moleculez
veterán
Eközben Kína már megawatt töltéssel dobálózik.
-
Doki16
addikt
válasz
moleculez #16512 üzenetére
Nincsen 450-es leaf. 40-es van és azzal van partiban, mert a Leaf 2 is szeret jó degradalodni a rapidgate miatt, de csak úgy alapból is.
mjani1172: Már ez sem igaz, hogy drága lenne. Igazandibol nem olyan elromlos fajta. Nekünk a négy év alatt a toltoretesz jött elő és a jobb hátsó ABS szenzor. A reteszmotor csere 60k volt a a jobb hátsó kerékcsapágy pedig 23k. Ennyi volt 4 év és 60k km alatt. Egy pollen szűrő hozzá 2k. Egyedül a hajtómű csapágy a nagyobb kiadás, de azért arra is megvan már az olcsóbb csere. És amúgy aki utána olvas tudhatja, hogy hogyan lehet elkerülni vagy legalábbis elodazni a hibát. Meg aztán ezt lehet úgy nézni, hogy ez a kocsi nekem 60k km alatt megspórolt egy 6 litert fogyasztó benzineshez képest egy szép összeget.
-
Kroni1
veterán
válasz
mjani1172 #16517 üzenetére
A fb csoportban tényleg van pár sztori, a legtöbb esetben kisakku, vagy valamilyen elektronikai gond szokott lenni, sajnos előfordul.
Az alkatrész hibalista kopp-kopp nálam nem túl nagy a 28-asnál, a kormányon cseréltem a gombokat mert kopott volt a hangerő állító és a tempomat gomb, ez 20e volt bontottan, én cseréltem őket. Az előző tulajnál megvolt a reteszmotor csere, ez olyan 60-100e közt van ha szervízben csinálják. Mást eddig nem kellett ezen cserélni szerencsére, a kocsiban 225e km van, mostanában (még a téli gumi van fent) 240km hatotávot ír reggelente. Gyáriak benne a csapágyak, Solymáron megnézték vételkor, azt mondták rendben van.
A kereskedésben valóban vastag a ceruza, de szerencsére ehhez is sokminden kapható bontottan, elég sok ioniq jött be külföldről.
-
Doki16
addikt
-
Vesa
veterán
válasz
hdanesz #16508 üzenetére
Lényeg: A Leaf-en olyan villámtöltő csatlakozó van, amit már kivezetnek a piacról, így csak kevés nyilvános töltőn találni, ergo, problémásabb az autó töltése nyilvános töltőkön.
Probléma 2: A Leaf akkumulátora nem rendelkezik aktív hűtéssel (pl, vízhűtéssel), ezért ennek a típusnak az akku degradációja (leromlása), gyorsabb, mint más típusoké.Összegezve: én már nem vennék Leaf-et!
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
hdanesz #16508 üzenetére
Kicsit rendszerezem:
AC (váltakozó áram, otthoni és lassúbb töltők, max. 22 kW) csatlakozó típusok: Type I, Type II
DC (egyenáram, villámtöltők) csatlakozó típusok: Chademo, CCS/CCS2
Optimális eset: Type II, CCS2 van a kocsin. Ilyenkor nincs túl sok kompromisszum.
Útközben DC-n érdemes tölteni, a gyors utazáshoz.
Fogj egy Plugshare-t vagy egy Electroverse-t, és látod, melyikből mennyi és hol van. Vásárlás előtt meg tudod nézni, hogy a számodra fontos helyeken van-e töltési lehetőség.
ABRP-vel szintén érdemes néhány utat szimulálni, hogy nézne ki. Így nem ér csalódás vásárlás után.
-
hdanesz
őstag
válasz
Kukipapa_rr #16507 üzenetére
Ez most nekem kicsit kínai, de guglizok egyet és jobb lesz a helyzet.
Köszi a segítséget. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
hdanesz #16506 üzenetére
Elvileg ez is tud Type2-öt a hirdetés szerint.
Valóban tud, de az az AC csatlakozó. Az a kisebbik gond, ha az Type I, arra van adapter.
A kolléga CCS-re gondolhatott, a villámtöltő szabványra, ami Leaf-nél Chademo.
Sajnos kevés Chademo villámtöltő van, ezért sokkal körülményesebb hosszú távra használni. Ezért kisebb gond egy kisebb aksis, de CCS töltős kocsi.
Ha lesz engedélyezett CCS/Chademo adapter, akkor ez nem lesz gond. -
hdanesz
őstag
Az elképzelés az volt, hogy a pesti útnál egy töltés lenne valahol az M3-on és akkor tuti eljutnak
Pestig. Ott meg a rokonoknál tudnák tölteni. Ha 7-8 órát ott vannak már töltődik annyit hogy eljussanak félútig hazafelé és az M3-on megint tudnak tölteni.
Mivel a felhasználás 95%-a inkább város/meg az a 80-100km főút lenne, ezzel talán még együtt is tudnának élni, hogy az a 2-3 pesti út kínlódósabb, illetve amúgy is meg szoktak állni (bagózás...).
Elvileg ez is tud Type2-öt a hirdetés szerint.
Köszi neked is biker.
Az, hogy 87%-os az akksi az mennyire nyomor?
-
válasz
hdanesz #16503 üzenetére
Arra az évente 2-3 útra nem igazán alkalmas szerintem se (bár azért megoldható, DC-vel töltve is)minden másra városban, otthon simán konnektorrol töltve viszont igen, illetve meg is éri, napelem nélkül is.
Én egy kisebb akkus I3-al is simán be mertem volna ezt a távot vállalni… igaz az type2-es csatis. -
biker
nagyúr
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Első elektromos autónak ez a Leaf jó lehet? 2 gyerek, 2 felnőtt. Évi 12-15 ezer km, főleg vagy városban vagy pedig országút 80-100km. Debrecen-Budapest utat évente 2-3 alkalommal tenné meg.
Nem értek az elektromos autókhoz egyáltalán, egy kollégának segítek az autóvásárlásban. Nincs napelemük, csak 'normál' konnektorral tudnának tölteni otthon. Ennek fényében nem nagyon érné meg nekik, igaz?
-
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16499 üzenetére
Én sem vittem végig sosem, de állítólag a tesla oldalán a végén bekéri az alvázszámot vagy a tesla accounttal kell belépni. De lehet urban legend
Az is lehet, hogy akik ezt terjesztik, ők a tesla kereskedésben akartak vásárolni. Mindegy.
a nagyon hasonló nevű versenytársunknál árulnak Wall connectort, de jóval a tesla ár felett ( 289 900 Ft. Bruttó (228 268 Ft + Áfa)).
Tesland még jó forrás lehet. bár webshopban ők is a kínai importos mobil töltőt árulják elsősorban, tesland szitázással. kemény 49.000Ft-ért
az UMC kifogyott, fali töltő nem is volt fent valamiért.A tesla töltő ha nem teslát töltesz, és nem lényeg a töltőajtó nyitás, akkor egy buta közönséges töltő terhelés megosztó nélkül. A terhelés megosztó létezne hozzá (csak gen3-hoz) közel 100e áron, ha kapható lenne, de euban egy francia forrás árulja amazonon, és mindenki úgy nyomkodja a figyelést mint a licit oldalakon, épp van-e. nem gyártanak eleget.
a tesla support oldalán ez a link van fent mint forrás: https://www.amazon.com/dp/B0CP8F2H24Egyébként igen, kínai és kínai közt erős különbség van, nem is ezt mondtam, hanem azt, hogy NEM TESLA töltő, hanem bérgyértásban taiwanban készül, ezért az, hogy kínait nem veszel, de teslat igen, mert az brand, az téves megközelítés
Mi is sok kínai töltőt árulunk, mindegyiket, legyen az kínai, vagy eu gyártó, bevizsgáljuk értékesítés előtt, és volt már minden forrásból olyan, hogy soha többet nem hoztunk belőle.Ha a saját statisztikánkat kell alapul venni, akkor így néznek ki a meghibásodások, az éllovas sajnos torzítja a képet a 0% hibával, mert csak fél éve áruljuk, de ez idő alatt 0hiba, se DOA se hiba (DOA=Dead on Arrival vagyis dobozból kivéve halott, nem lehet beüzemelni)
1: Daze, olasz gyártó, fél év, 26 eladott töltő, 0 DOA, 0 hiba, 0% hibaarány
2: Beny, kínai gyártó, 4év, 500 eladott töltő, 0 DOA, 3 hiba, 0,6% hibaarány
3: Teison, kínai gyártó, 3év, 200 eladott töltő, 0 DOA, 4 hiba, 2% hibaarány
4: Viridian, UK gyártó, 4év 50 eladott töltő+400 töltésvezérlő, 2 DOA, 22 hiba, 5,3% hibaarány (ezek jól teszteltek, de hajlamosak elromolni)
5: Aurora, kínai gyártó, 2év 32 eladott töltő, 4 DOA, 0 hiba, 12,5% hibaarány (de legalább ami elsőre feléled, az hibátlan örökre)
6: hadd ne írjam ki a nevét, de EU országból gyártó, 2év 18 eladott töltő, 10 DOA, 4db-ot másodjára is DOA-val küldtek hogy javítva, 77% hibaarány, itt is elmondható, hogy amit nem hibásan küldtek ki, az mind tökéletesen üzemel, nem meghibásodik, hanem szarul gyártják le, és utána mindent a mi költségünkön kell intézni, visszaküldeni a gyárba, addig az ügyfélnek csere töltőt adni, kimenni felrakni ismét, stb. nincs QC, csak matrica. -
mjani1172
addikt
Felmegyek a tesla magyar oldalára és ott megrendelhetem bruttó 220 ezer ft--ért. Nem vittem eddig végig de nem látom akadályát.
De nem vettem meg, mert ha van jobb, akkor nem ragaszkodom hozzá,nem fétisem.
Valamit félreértesz. Nem vitatkozni akarok, csak nem akarok szart,ezért próbálok kérdezni.
Arról sem nyitnék vitát, hiszen már unalomig kibeszéltük mindenhol, hogy más a kínában gyártatott brand pl: iphone, mint a kínai alsópolcos xyngphone.(ami ugyanabban az árban is kehet)
Nézem az oldaladad is természetesen. -
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16495 üzenetére
Tesla fali töltőt ha nem teslád van, 1-2 boltban kaphatsz, jó drágán, de hivatalosan a tesla nem értékesít csak tesla tulajdonosnak, így bármely boltban látsz, az valamely kereskedőtől okosban vett termék, akár osztrák tesla szervizből, vagy hazaiból.
"szxmomra eggy valódi brand, nem mint a magukat csodának nevező kínaiak."
Egyébként igazad van, a Tesla töltő nem vacak kínai. Hanem Taiwani. Taiwan meg nem kína, bammm
Pont annyira amerikai termék a tesla töltő, mint az iphoneterv: usa, gyártás: ahol olcsó
ez egy tesla wallbox teardown video része. -
mjani1172
addikt
A tesla toltőt azért szeretnék mert többen használják az ismerősi körből, minden gond nélkül, tudásához meg egyébkant is az ocsóbbak közül való, az mellett hogy szxmomra eggy valódi brand, nem mint a magukat csodának nevező kínaiak.
Nem akarom a legolcsóbbat, mert bár számít az ár, de aliexpress nem játszik, mivel nem értek a töltőkhöz és számla is kell. -
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16493 üzenetére
Sajnos már nem csak a használtautónepperek, hanem a szalonok is ezt csinálják
korrekt helyen mindkettőt adjákMiért szeretnél tesla töltőt a nissanhoz? az egyetlen előnye, ami miatt érdekes, a töltőajtó nyitó, az csak teslán működik
"Van valami ajánlott Type 2, és megbízható, de reális áru otthoni töltésre való evse?"
mi a cél?
a legolcsóbb? > aliexpress, marketplace kapugaranciával...
Egyébként utcai kábelben mindegy, nincs olyan nagy különbség, mondjuk a TPE kábelek hamarabb törnek mint a TPU kábelek.
Fali töltőben meg 120e+áfától már kapsz 22kW-os töltőt bárhol (nálunk is, terhelés megosztósat akár)
de ha konnektoros kell, akkor nem baj hogy a 10A-es vackot nem kaptad, amit boltban vehetsz, az 6-16A-es, nálunk épp 79+fa, máshol is boltban kb ilyen árakban kapsz, Fb-on 40-ért XY-tól parkolóbanha meg a tesla kinézete miatt tetszik, akkor van olyan is, terhelés megosztóval, ami a tesla töltőhöz nincs (tudom, papíron van, mint az idegenek, csak nem kapható sehol)
-
mjani1172
addikt
Átvettem az új autót (Nissan Townstar) tegnap, de nem kaptam meg hozzá a homályosan igért evse - t, csak a fali töltőkábelt.
Nem így volt tervezve😕
Gondoltam amíg nem veszek egy Tesla falitöltőt, addig elleszek a gyárival, de most nem tudok itthon tölteni.Így most kettőt kell vennem. ☹️Van valami ajánlott Type 2, és megbízható, de reális áru otthoni töltésre való evse? -
Vesa
veterán
Illetve HA-nak abban talán igaza volt, hogy aki ennyi pénzt kiad egy prémium autóra, ott már adott esetben lényeges a logó is. Hiába szép és jó, az értékvesztése lehet, hogy még a német prémiumokénál is brutálisabb lesz, illetve sok a bizonytalanság a kínai autókkal hosszabb távon még, így nem tudom, ki ugrik bele ennyiért. A jó design és a sok lóerő ebben a szegmensben kevés, egy évtizedek alatt felépített, bejáratott luxus branddal nem lehet versenyezni a nulláról. Sok gyártó bepróbálkozott már itt, de eddig még nem nagyon sikerült senkinek labdába rúgnia.
-
Vesa
veterán
Mótvá?
Denza Z9 GTBYD+Mercedes vegyevállalat eredménye, bár azóta a Merci kiszállt azt hiszem. Ebből a PHEV-et el tudnám viselni. Sajnos biztos horror ára lesz.
-
biker
nagyúr
válasz
axioma #16488 üzenetére
a Type2 az 43kW-ig jó AC-n, azt hiszem 80A a max a pwm jelen a szabványban meghatározott érték, érintkezőnként amúgy talán 125A a maximuma, nem véletlen hogy a tesla ezen keresztül tölti DC-vel is az autókat, amik nem ccs-ek, 2-2 pint 250A, + földelés.
Elég időtálló szerintem, az hogy erre a gagyi 11kW-ra is ezt használják, az egy dolog -
biker
nagyúr
válasz
axioma #16486 üzenetére
A Type1 csak egy fázist tud, 110/220V-os hálózatra, illetve usa-ban van Type1-CCS csatlakozó
Japánban Type1+Chademo van, mindkét világban közös, hogy 3fázis csak az iparban, ott se mindenhol van.Type2 1-2-3fázist tud + Type2+CCS is van ugye.
A T1-T2 kommuni9kációilag azonos, fizikailag más.
A nissan addig hozta T1-el meg egy ideig T2+Chademo béna kacsa kivitelben az autóit, ameddig nem jött egy kötelező előírás, mint az usb-c a telefonoknál.
talán 2019-től nem lehet újként forgalomba helyeznie gyártónak T1 csatlakozóval autót, de lehet 18-tól.
a faceliftes nissanokban volt sokáig Type2+Chademo -
axioma
veterán
Toltougyben majd irok vszinu, a masikrol az jut eszembe amikor 1917-bol talalnak egy mutargyat "1. vilaghaboru" felirattal... mi a feneert lenne type-II-nek nevezve, ha nem a type-I elozte volna meg, random valaki kettest irt ra, es dafke a japanok irtak a sajatjukra kisebb szamot? Me'g ha 3/1 lenne a fazis miatt, de nem arra utal. [Bocs, nem tamadolag, meg mindig csak erdekel.]
Ezek szerint a Leaf se volt itthon hivatalosan eladva? Bar mintha a trio se mind behozott lenne (nem csak a mitsu). Vagy ugy erted, hogy az e-vonalon lemaradasban levo europai autogyartas nem keszitett type-I-et, mert mire felucsodott, mar az kifele ment a divatbol? -
biker
nagyúr
válasz
axioma #16483 üzenetére
nem hiszem hogy lenne "újabb" váltás, mert eddig egy sem volt. (így újabb sem lehet)
EU-ban mindig is Type2 volt, usa és japán volt Type1
az hogy behozták a japán autókat Type1-el és 10-15 év után lettek képesek EU szabványos autókat gyártani, nem váltás, hanem megfelelés a követelményeknekAmúgy 20+fa egy T2-T1 adapter, 30-ért kicseréljük a kábelt T2-re, ha mágneskapcsoló a kimenete, még az 1f/3f csere is megoldható
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
axioma #16483 üzenetére
Igen, nálatok visszaütött az early adopterség, de mostanra szerintem ez beállt. Adapter egyébként rendelkezésre áll, bár kicsit így körülményesebb.
Valósabb gond, hogy sok töltőről hallok, hogy pár év után kipurcan, aztán cserélheted. De akkor is csak a töltőt kell, ami nem a teljes költség.
-
axioma
veterán
válasz
Kukipapa_rr #16482 üzenetére
akkor nem, ha mar veglegesre beallt a technologia... mi anno ugye type-I toltot vettunk, de a mai autoknal a hajunkra kenhetnenk (igazabol 3f-ra is kepes, de kabel+fej csere akkor is kellene)
nem lennek meglepodve, ha kovetkezo evtizedben lenne me'g ilyen valtas (az talan rossz pelda, hogy chademo-s az autom mert otthon azt azert senki nem akarta megvalositani, de azert szemleltetesnek elegendo) -
-
biga
őstag
Szerintem azzal nemigen vitatkozunk, hogy nem dugjuk akarmire a kocsit, ilyet nem is irtam, söt, leirtam azt is, hogy a megcélzott konnektort azért minimum egy szakember lassa és erösitse meg, ha kell.
En személy szerint ilyennel sosem viccelnék, eddig 4 hazat ujitottam fel magamnak az életem soran, és mindenj esetben az elsö lépés volt (minden mas munka elött) a TELJES elektromos halozat felujitasa, legtöbb esetben ujrakabelezés is. Nalam pl 1.5-es kabel legfeljebb csak vilagitashoz mehet, minden mas helyen a 2.5 a minimum.
Igazabol arrol beszéltem, hogy nem ördögtöl valo, ha valaki ugy vesz EV-t, hogy nem tesz fel fali töltöt, hanem siman akar 10A-en, konnektoron hasznalja, aztan egy lehetséges felujitasnal majd fejleszt, akar évek mulva, mert a töltési idöben az atlag felhasznalonak nem oszt, nem szoroz. Es erre a többlet veszteség sem lehet feltétlenül ok. Valojaban elev minimum annyival rosszul is szamoltam, hogy a veszteség nem tünik el dedikalt fali töltö esetén sem, csak csökken a töltési sebesség függvényében. -
WiZARD
addikt
Nézőpont kérdése, hogy ki miért vesz elektromos autót. Csak a fillérre kiszámolt költségek miatt, vagy esetleg némi zöld gondolkodás is szerepet játszik, és nem akar csakúgy energiát pazarolni.
x pénz / év. Hány évre csinálnád a töltőt? Én azzal számoltam, hogy innen kezdve legalább 30 évig elektromos autót fogok tölteni. Kivéve ha hamarabb lesz elérhető áron fluxuskondenzátor, vagy egyéb most még nem ismert technológia.
-
biker
nagyúr
ez pl egy cserélhető betétes túlfesz, ezt olcsóbb lenne cserélni, csak a betétet, ha nem égne szét az aljzat is, vagyis nem éri meg a cserélhető betétes se mindig
maga a túlfesz 25e + áfa + kiszállás, szerelés.és igen, olcsóbb mint az autó fedélzeti töltője
A képen látható egység tulaja is azzal jött, hogy "elromlott a túlfeszvédő", mondtuk nem, így működik jól, megvédte a kocsidat, és ki kell cserélni
-
az a baj, hogy aki most vesz használtan villanyautót annak egy 4 éves autó nem 11-13 millió hanem "csak" 5-6 millió... de például a mi e208asunkba is majd 2 millió egy fedélzeti töltő... erre pedig nem gondol senki.
Mint aki most vesz egy adblues dieselt és nem számol azzal, hogy az adblue tartály csere (model függő) 3-4 évente 400e ft... inkább fogja és kiüti 50e-ért ...
-
axioma
veterán
Ez mind lehet, nekunk regi autoink vannak, igy nem nagyon nyernenk azzal, hogy 10A helyett 16-tal (kinti fali tolto) toltenenk tobbszor (sot, ott meg nagyobb a hoingas). Az meg hogy az Ampera default-ja a 6A, jo kerdes, hogy az auto vedelme, vagy hogy ne nagyon terhelje le a lakast. En konnektorrol me'rem a 16kWh/100km-t, konkretan az auto nem is mond szamokat, csak kulon eszkoz az elosztodobozban. Anyagilag egeszen biztosan nem erne meg erre a mennyisegre az elert kulonbozet miatt toltot telepiteni.
A kovetkezo hazban, bruttos napelemnel, akkuval stb. na ha az a rendszer elkeszul, akkor lesz ertelme egy iranyithato(bb) toltesnek, plane ha nem olyan kis akkus auto hogy a napi ingazasbol se bir ki biztonsagosan kettot. De egyelore ami van, abbol fozunk, sot arra optimalizalunk. [A meglevo, itthon hasznaltan atvett kinais tolto se erte meg igazan a raforditott koltseget. Plusz most valamiert epp nem is mukodik, pedig egy javitasi kiserlet is volt.] -
válasz
Mauzes #16468 üzenetére
tegnap volt itt szerelő és hívta egy korábbi ügyfél, hogy töltés közben a túlfeszvédőt leverte a rendszer. És hogy most ez mennyi lesz és miért olyan sok (50e körül rémlik amit a szerelő mondott)... hát ha lehet választani, hogy
- 50e túlfeszvédő
- vagy 1-2 millió fedélzeti töltőezért gondolom azt, hogy KÖTELEZŐ oda ahol otthon tud tölteni valaki megfelelő fali töltő, hogy 1F 16A vagy 1F32A vagy 3F16A esetleg 3F32A az már pénztárca és autó kérdés. De állandóan olyan konnektorrol tölteni amin nics túlfeszvédelem + biztos megfelelő vezetékelés. Lásd az én példám ahol C16os biztosítékok vannak az egész házon attól függetlenül, hogy 1,5-es vagy 2,5es vezeték van. Persze aki építette villanyszerelő a nagyobb fogyasztókhoz azért húzott ki szerencsére 2,5-es vezetéket, de egy sima konnektorhoz már nem. Arról nem beszélve, hogy 1-1 kismegszakítón simán összehozta - akár 1,5es vezetékkel egy szoba összes konnektorát, világítását és redőnyét is. Nem tudom mennyi munka és pénz lenne az egészet rendbe rakni, de hogy 1 hónapig lakni se lehetne a házban jó eséllyel az is biztos
, pedig 2016-os építkezés.
-
biker
nagyúr
válasz
Mauzes #16468 üzenetére
Azért van annak némi bája, mikor a 10-20milliós autó mellé alin/temun keresnek töltőt mert ott csak 40e nem 100e, igaz nincs gari, de sebaj.
Hát ez semmivel se jobb mint az x7-es bmw linglong gumival
vagy ugyanígy a menő autóba hétvégén 5000-ért tankolni.mindenki képes ilyenekre, pl házfelujításkor a 6ezres csempe helyett jó 10ezres mert szép, de a vezetékeket ne cseréljük már ki, jó az még a falban...
-
Mauzes
addikt
Azért 400 ezer Ft - persze lehet relativizálni egy autó árához - az nem kevés pénz. Akinek van normális kábele és dugalja is, és megfelel neki a lassabb éjszakai töltés, annak nem feltétlenül éri meg 400 ezret kiadnia egy töltőre. Ez nem feltétlenül szarakodás meg bohóckodás. Ha meg 1 fázis helyett 3 kiépítéséről beszélünk, az jóval nagyobb kivitelezési költséggel is járhat.
Meg az a baj a "ne szarakodjunk már x költségen" mondással, hogy az ég világon bármire ráhúzható. Akinek van 100 milliós háza, az ne szarakodjon már a drágább nyílászáró megspórolásán. Akinek van egy drága erősítője, az ne szarakodjon már a drága kábel megvásárlásán. Aztán így az egész élet drágább lesz 10-15%-kal. Meg hát te is írod, hogy nem 3x32A lett nálatok, mert az 250e többlet lett volna, hát ne ezen szarakodjunk már. :-)
-
biker
nagyúr
és Axiomának is a válasz
300-600W közt van az átlagos villanyautók vesztesége, ahol hagyományos, 3,6kW-os modulok vannak, 1-2-3-6db (3,6-7,2-11-22kW lépések)
nekem BYD van, az a 600W-os, tehát az 500W amit írtam, nem extrém. Ez a teljes töltési veszteség, legtöbb autó ki is adja, pl nekem az app ír 3,5kW teljesítményt, mert ez jön be a kocsiba, a de fedkomp 2,9-3kw-ot mert ez megy az akkuba. Közben életben tartja a teljes elektronikát + az AC/DC és DC/DC konverziók átlagos 10% vesztesége, összesen kiad ennyit. Ezeknél teljesítménytől kevésbé függ, és télen illetve nyáron rosszabb, mikor fűteni vagy hűteni is kell az akkut. pl ahol van folyadékhűtés, ott a teljes klímakör is üzemel ilyenkor, és ez is veszteség ám.A fali töltő azért kellhet, vagy egy mobil töltő ami nem a gyári 10A-es vacak, mert 3,5kW-on már csak 15%, 11kW-on meg 5% a veszteség így, nem mindegy.
És ehhez nem adtam még hozzá a kábelveszteséget, ez mondjuk nálam 45m kábelen 6V feszültségesés 16A-en, ami határon belül van ugye (3x4mm2) ellenben ez is 100W mellé, ez egy nem elhanyagolható rész szinténÉs akkor a Zoé miért más, és minden ami ezt vette át, pl smart egyes modelljei: beszéltem róla a legutóbbi videóban is, de a túl kis áramú töltésnél is megejtettem.
Az okos franciák (hülyék mint a se..em ha idézhetek VRPistitől) kitalálták, hogy nem kellenek ide nagy induktivitások, ott a hajtómotor, ami egy deltába kötött 3f motor. használjuk azt. Ezért valójában egyetlenként a piacon 3f töltés esetén nem használ N vezetőt, 3 fázist, egy fázison meg a deltába kötött motorra L+N-t köt, és egy gazdaságtalan sántaüzemű 3f/1F konvertert hoznak létre. Ezzel ugyanolyan tetemes vasveszteséget halmoz fel, mint a 3f motor 1f-ról hajtva. Ennek bárhol utána tudsz olvasni, ha nekem nem hiszed el. Zoénak nem azért halála az 1f töltés mert azzal riogatnak, tutti tönkremegy (amúgy asszimetrikusan öregednek a szűrőkondik, és ez is valós probléma utána ha 3f-ra dugod), hanem ezért probléma
Láttunk már Zoét amit rendszeresen 1f-ról töltöttek, utána mikor felraktuk a fali töltőt 3f-ra, akkor elkezdte tölteni 14-15-16,5A-el így a 3f-on -
axioma
veterán
Bocs, nem kotekedes hanem tenyleg erdekel. A hsz elso feleben ugy szamolsz, hogy a toltesi sebessegtol fgtl 500W a veszteseg, a Zoenal meg ugy hogy tisztan %-os. Felteszem az igazsag valahol a ketto kozott van, de melyikhez kozelebb?
Amugy valoszinutlen h 2 kocsi 230-rol toltesekor 1kW futest kapjon a garazsunk, az mar durvan meglatszana [egyik 6A masik 10A, vagy ugy mondom a ketto egyutt 80-90km varosi gurulast, es persze az elejen tolt maxon, a vegen nincs mibol kivonjam az 500W-ot] -
biga
őstag
Es ehhez felhoztad a létezö legextrémebb, legrosszabb példat. Igen, van ilyen is. Tehat akkor - feltételezve az extrém 40%-os veszteséget, mondjuk 15kWh/100 fogyasztas esetén egy évi 20e km hasznalat esetén akkor ~3000kWh-nyi energiara van szükségünk. Ehhez adjuk hozza azt a plusz 40%-ot (1200kWh plusz). Na ennek az ara (€-ban szamolok, az itteni atlag 0.2€ atlaggal, var én pl ennél olcsobban töltök otthon) 240€ per év. Ez mondjuk most kb 100e Ft. Ami nem kevés, ennyiért mar van nalatok is töltö szerintem, bar ebben még nincs benne a 3f többlet költsége. De mindez azt mutatja, hogy extrém esetben is kell tehat mondjuk minimum 30-40e km, hogy egyaltalan gazdasagi megtérülésröl beszéljünk pusztan csak a töltö fel vagy nem szerelését tekintve. Persze legyünk igazsagosak, azért minimum egy ellenörzésre igy is érdemes költeni, hogy a garazsban lévö konnektor birni fogja-e a dolgot, de ennek a költsége elenyészö a 3f fejlesztés+fali töltö ara mellett.
De azért a legtöbb modell nem olyan elb@szott konstrukcio a töltést tekintve, mint a Zoe. Nalam is joval kevesebb ez a veszteség, gondolom nalad is (bar nem tudom mid van).
Nem az üzletet akarom rontani, nekem is fali töltö van felszerelve (Wallbox), de ha valaki eleinte sima fali csatira akarja alapozni az EV vasarlast, siman megteheti, egyszerüen egy EV esetén sokaig lehet még akar racionalis döntés is elhalasztani a nagyobb 1f/3f fali töltöt felszerelését. -
axioma
veterán
jogos, 16-tal szoktam szamolni meg fejben elszurtam egy kettes szorzot, 8kWh-16kWh, 10A->2.3kW, az 3.5-7 ora, nyilvan csak abban a legrosszabb exetben ha nyelgazon megy, de hat akkor melegszik, akkor se 20 ora
Ma sokkal dragabb a bovites, 1f-rol 3x25-re csak a HH 200e + meroszekreny stb. lett a vege felmilla, es ez csak hogy van egy segedoszlopon egy mukodo ora. Es most mar meresi tipusonkent kell az amperdijat megfizetni [vezerelt, H] -
biker
nagyúr
az elméleted szép és jó, csak kár hogy rossz.
Aki kicsit is utánajár, számol, az gyorsan rájön, nem mindegy a veszteség, és így nem mindegy, hogy 2kW-ból 1,5kW megy a kocsiba, vagy 11kW-ból 10,5kW megy a kocsiba
és ez csak a fix veszteségű átlagautó, zoé esetében 1x8A esetén üti a 40%-ot a veszteség -
biga
őstag
Szerintem arra utal, hogy igazabol tök mindegy, hogy 3 vagy 8 ora alatt tölti fel, mert a legtöbb esetben a legtöbb ember hasznalati szokasait figyelembe véve a napi fogyasztast minden különösebb gond nélkül feltölti egy éjszaka alatt kb barmilyen fali csatlakozo. Tehat pusztan a töltési idö miatt nincs ok a parara ilyenkor sem.
Azért 20-as atlaggal szerintem kevesen szamolnak napi szinten(tehat minden nap megy 100km-t, de ugy, hogy a garazsnal van az autopalyafelhajto és a munkahely kapujanal ér véget, és közben 130-al megy folyamatosan
).
De ha fel is tételezzük ezt, akkor is ugye 20kWh-t kell beletenni naponta. Még itt is lehet 10 oraval szamolni, ami még mindig jo eséllyel belefér egy éjszakai töltésbe: hazaérkezéskor bedugom, indulaskor lehuzom . De valljuk be, ez nem a statisztikai atlag felhasznalas.
De pl egy dedikalt, de még mindig sima schuko EV csati mar tölt 16A-al is, ami még veszteséggel is teljesiti ezt 6 ora alatt. Es ez épp csak eggyel van a klasszikus konnektor felett. Költségileg elhanyagolhato beruhazassal.
Maganvéleményem szerint pusztan csak (egy) EV miatt nincs semmi értelme 3f csatlakozasnak. Persze ha amugy is van mindegy miért, vay valaki amugy is felujit és ezt is fejleszti jövöallosag miatt, akkor hajra. De csak ugy piztos nem költenék e miatt többet. -
biker
nagyúr
válasz
-ZeeZee- #16456 üzenetére
ha szeretnéd a napelemes töltés opciót külön méréssel, akkor ki kell húznod másik kábelt
Ha megfelel az, hogy összesen a betápot balanszolja, akkor mehet erre a kábelre.
de vagy adatkábelt ki kell húzni, vagy rádiós terhelés megosztó kell majd.A kulcs különbség a helyben termelés/fogyasztás lesz csak.
mindkettő jó megoldás lehet -
válasz
axioma #16452 üzenetére
50-100 km az nem 1,5-3 óra töltés még ioniqkal sem, hanem 2,5 (ioniq 10 kWh fogyasztás) - 10 óra (autópályán 20 kWh fogyasztás)
Nálunk építkezéskor lett 3F és valami 100e körül volt, hogy ne 1x32 hanem 3x16A legyen.... sajnos akkor egyből nem 3x32At kértünk :( mert akkor az még 250e plusz lett volna (nem az autó miatt kellene a 3x32A)
-
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Technikai jellegű kérdésem lenne először is:
A mérőórám az elosztószekrénnyel a ház elejében van, az inverterem a garázsban, a 2 között a padláson van egy 5x6-os vezeték, kb. 20m hosszan. Az elosztószekrényben így van kötve a vezeték: mérőóra - napelemes rendszer biztosítékai - garázsban lévő szekrény, ahol az inverter szerelvényei vannak - inverter, illetve mérőóra - ház biztosítékai - ház fogyasztói. Tehát az inverter és a ház külön "betápon" van a mérőórától.Ha szeretnék EV töltőt kialakítani a garázsban az inverter közelében, akkor egy új kábelt kell a mérőtől behúznom a garázsba, vagy erre a célra megfelel az inverter 5x6-os kábele, persze egy új szekrénnyel kiegészítve? A képen a jobb oldali az AC vezeték.
-
Vesa
veterán
"Erre jöttök mindig azzal, hogy bezzeg 1000km hatótávval lemegyek münchenig egy seggel."
Idéznéd, hol írtam ilyet? Sehol! Azzal keveritek a mondandómat, amikor ICE körökben megy ez a duma. Én teljesen más kontextusban írtam az 1000km-ről is, sehol egy szóval nem írtam, hogy itt az lenne a lényeg, hogy ennyit egy seggel megyek el. Na de nem írom le többször mi a probléma a töltés körül, mert ha eddig nem sikerült megérteni, akkor hatezredszerre leírva se fog menni. -
Nekem az I3 2,5 évig sima fali konnektoron volt - ráadásul mezein (igaz rendszeresen kibontottam és belenéztem, mizu...), 10A-el egy fázison. A vezeték megfelelő volt, a távolság igazából szintén kevés volt, kb 6-7 fm vezeték a központi kiosztástól, most a 3 fázisos 4m-es vezetéken van.
Tudni kell mibe dugod... ebben egyetértek és ezzel nem is lehet/szabad játszani. -
axioma
veterán
Csak a leautozott km-t kell visszatolteni, mind1 mekkora az akku, ez jellemzoen 1.5-3 ora [50-100km]
Azt meg mindig mondjuk, hogy kulon kabelen autotoltos konnektor, de az minimalis koltseg egy 3f-ra alakitashoz kepest.szerk keresztposzt; nem kWh hanem kW a toltesi teljesitmeny mertekegysege
de ha 70Ft arambol 2.3kW -bol csak 1.7kW hasznosulna, akkor is kevesebbe kerul, mint a legolcsobb koztolto -
1f 10A-es töltőt nem egészséges akármilyen konnektorból használni... Pl 2016ban épült házunkban 16A-es biztik vannak nem egy 1,5-es vezeték előtt
... ha jól tudom akkor még szabályos volt...
24 óra alatt tölt így tel az autó 10A-rel... 20 óra után a falon infrás hőmérővel valon keresztül ki lehetett mérni a vezetéket a falban
... a konnektor a 15 fokos garázsbanm 30-35 fok volt.
Akkor döntöttem el, hogy nem bohóckodunk... inkább töltök 3x6A-rel vagy ha kell gyorsan 3x10 esetleg 3x16A-rel és rakok fel töltőt... akinek van 4-5-6+++ milliója elektromos autóra az ne a 300e-es töltőn és a 100e körüli beszerelésen szarakodjon
-
axioma
veterán
válasz
CharlieDrop #16447 üzenetére
zoe talan ami ezt igazolja [1f veszteseg], de forintalisan rezsicsoki feletti ar eseten is joval olcsobb azzal egyutt is [Zoenal se az aramkoltseg hanem az alkatreszek meghibasodasi veszelye miatt nem erdemes]
-
válasz
CharlieDrop #16447 üzenetére
Azért három fázisos töltéshez drágább a védelmi rész, meg a vezeték, meg az eszköz is maga, szóval sok-sok veszteséges töltéssel jutsz ennek a szintjére. Biztosan lehetne számolni, mennyi idő... csak túl sok az ismeretlen tényező.
-
axioma
veterán
válasz
CharlieDrop #16440 üzenetére
nem kell 3 fazis az otthon tolteshez, csak az otthon gyors tolteshez... a varosban lotyogos km-eket fali dugalj 6-10A is visszatolti, csak az kozvetlen vezetek es specko dugalj legyen
[nalunk van 3f de az autok type-I-esek, ugyhogy konnektorrol vannak este toltve] -
biga
őstag
válasz
Mauzes #16441 üzenetére
En is kb ezért tartom még a nagy diesel egyterüt, bar valojaban mostanaban még sem azt hasznaljuk hosszabb tavra sem, bar ennek elsösorban logisztikai okai vannak: a gyerekeim mar nagyok (egyetem), és a nagy autot naluk taroljuk, tölünk 500+ km-re, mert bar nagyon ritkan van ra szükségük, de olyankor ketten-harman jönnek vele haza cuccal
.
Mi meg az asszonnyal jarunk a kis Corsa-val ezen a tavon minimum havonta feléjük. Mert a napi ingazashoz meg az a jo valasztas, azért a havi 1-2 hosszabb utért inkabb maradjon naluk a nagy auto, itthon csak a garazst foglalna.
Igy vicces modon az a helyzet, hogy a kis EV megy a napi ingazason felül havi rendszerességgel 500+ utakat, a nagy auto meg néha-néha egy-egy nagyobbat.
Eleinte még mi is ugy voltunk vele, hogy lehet csak ezért itthon kellen tartani a nagyot, de mostanra olyan rutin a kicsivel is ez a tav, hogy valojaban talan mar hianyozna is a 2 megallo odaig (na jo, télen néha kell a 3, biztos, ami biztos).
-
biker
nagyúr
-
biga
őstag
Abban azért szerintem még a legelvakultabb EV hivö is egyet ért, hogy az itt emlitett probléma - még - igen is létezik. Van akinek a akar 30 perc gyorstöltés is faj, de valoban inkabb az lehet gond, ha nincs töltö (mindegy miért).
De szerintem ezzel együtt is tul van lihegve ez a kérdés. Iszonyat tempoban fejlödik a töltöhalozat, a hianyzo töltés kérdése szerintem tényleg par év és megoldodik (na persze kivéve ha a jelenlegi igen turbulens geopolitika be nem teszi a kaput mindenkinek, hogy ez a kérdés legyen a legutolso a megoldandok listajan).
Aki tudatosan bevallal egy EV-t, az mar most is tisztaban van ezzel, és ezzel együtt is jobb valasztasnak tartja
Aki tudatosan nem vallalja be, lehet, hogy egyelöre pônt ezért nem, és siman lehet, hogy az ö élethelyzetében pont az a racionalis dôntés.Engem sokkal inkabb a facebook-szakemberek zavarnak, akik ugy osztjak az észt, hogy semmi tudatossag nincs a dolog mögött, noch dazu semmilyen tapasztalat sem.. Ezek ugyanis nagyon tévutra tudjak vinni azokat, akik probalnak tudatosan dönteni, de csak ilyen indirekt infokhoz tudnak hozzajutni. (Altalaban innen jönnek a természetes félelemra alapozo példak is, hogy na jo, de mi van, ha egyszer valamijkor a nagyon tavoli ködös jövôben, talan tényleg kell 1000km-t menni szinte megallas nélkül (vagy direkt nem töltövel ellatott pihenökben valo megallassal)
Szerintem nekünk, valodi tapasztalattal rendelkezö EV tulajoknak ezt sem kell elhallgatni, vagy bagatellizalni. -
WiZARD
addikt
válasz
WiZARD #16437 üzenetére
És persze, aki rendszeresen megy sokat, az más. Nem annyira nehéz objektívnek lenni, vanak azért arra statisztikák, hogy átlag user mennyit szokott menni, és nem az a jellemző.
Viszont az is 1000km hatótávú elektromosról, és szar töltőhálózatról beszél, aki amúgy megy évi 15k km-t.
-
WiZARD
addikt
válasz
Mauzes #16422 üzenetére
Igen, nagyon használat és szokás függő.
Nekem a 2 EV-be belement eddig 180k km 6 év alatt.
Ebben 1 db ~900km út volt, és a 300+km utak száma is kb 5-10 db (ez is odavissza, mert 1 irányba 200at se megyünk).
Balaton 100 km, Budapest 130 km, Bécs 130 km, repülőtér 120 km.Isten ments, hogy a 2 gyerekkel 150 km-nél hosszabb útra autóval elinduljak, azt is 3x meggondolom és útközben 5x megbánom
-
biga
őstag
válasz
Mauzes #16416 üzenetére
Ebben igazad van, viszont ehhez az ICE esetén is kellett vagy 50-60 év, hogy _ide eljusson a dolog, kiéppüljön a töltöhalozat, az eleinte csak a gyogyszertarakban(!) kaphato benzintöl a mara minden sarkon lévö benzinkutakig. Erröl manapsag hajlamosak vagyunk elfelejtkezni.
Ahhoz képest EV töltök esetén villamgyorsan terjednek a töltök, még hae ez a sebesség sem tud elég lenni -
moleculez
veterán
-
ozzy711
őstag
válasz
CharlieDrop #16432 üzenetére
mert nem lát töltőt itthon.
Nincs otthon töltési lehetőséged? Akkor nagy gratula, hogy ennek ellenére bevállaltál egy ev-t!
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Mauzes #16422 üzenetére
"Nagyon úgy tűnik, hogy felhasználói szokások és élethelyzet függő."
Így van. A szomszédom megkérdezte, hogy mégis hogy használom a Konát, mert nem lát töltőt itthon. Mondtam is neki, hogy nem is töltök csak útközben. Van gyorsabb töltő ott ahol a fiam focizni jár, ott feltölt az edzés alatt, meg anyumnál van normálisabb árú lassú töltő, ott szoktam 100-ra tölteni.
Élethelyzet. Nyilván, ha változik változtatok én is, de pl én az olajkályhát már cserélném EV-re, csak még kell egy kis pénz hozzá.
-
biker
nagyúr
Túl rég volt már, mikor 20l üzemanyagot lehetett egy nap tankolni ugye? Ne tudjátok meg milyen roham volt ev autókra meg töltőkre.
ne legyen sose többet ilyen, de azért nem példa nélküli lenne -
moleculez
veterán
válasz
ozzy711 #16428 üzenetére
Néha az az érzésem, hogy a topikot át lehetne nevezni, "miért ne vegyünk ev-t" topikra, az találóbb lenne.
Amúgy ezek a tapasztalatok azok amik amúgy teljes képet adnak az EVs létről, annyi hogy nem kéne beleállni az állásfoglalásba, bezzeg a másikoldalon, és akkor konstruktív társalgás lenne. -
ozzy711
őstag
válasz
mjani1172 #16426 üzenetére
"Nem bonyolítóm a gondtalanságot azzal, hogy egy belsőégésűnél erre nincs szükség, mert minden sarkon van töltőállomás."
Ha nem jött volna le, erre írtam, bár szerintem egyértelmű.
Néha az az érzésem, hogy a topikot át lehetne nevezni, "miért ne vegyünk ev-t" topikra, az találóbb lenne.
-
moleculez
veterán
válasz
Mauzes #16422 üzenetére
Mindenkinek csak saját gondolata meg feltételezése van.
Vagy épp tapasztalata.
Amúgy ok, én pl hoztam egy kompromisszumot, és ennek tudatában álltam neki az útnak és ahogy gondoltam, nem volt zökkenőmentes. Inkább azt mondanám kis kényelmetlenség volt ez, hisz igazából megérkeztünk A-ból B-be és vissza. Egy kb 70kWh (vagy afölött) keresztbeautózom a szigetet, pont annyi megállóval amennyi amúgy is kéne. Nincs tökéletes megoldás, mindkét oldal máshogy szar, aztán ki milyen kompromisszumot hajlandó kötni. Mi évente 2-3 alkalommal megyünk Stansteadre, vagy kicsit lejjebb Londonba amúgy meg napi 20-30 mile🤷🏼♂️ ingázás, szaladgálás.Nagyon off, és edge case de: egy ICE esetén egy hosszabb út esetén azért lehet azon is aggódni, hogy a 10 éves autóban most éppen mi makkan meg az 31952 alkatrész közül az ezerkilóméter (hamár ezen rugózunk
) alatt, aztán egy motor/váltó hibával az útszélén az autópályán gyerekekkel kocsiban nem őszinte az ember mosolya, tapasztalatból hallottam.
-
mjani1172
addikt
válasz
ozzy711 #16421 üzenetére
Bár nem értem mit és mire írtál, de engem nem kell megnyugtassál, és nem is rugózók semmin.Én nem így gondolom, és nem is így használom, egyik autómat sem.De elhiszem, hiszen ezt az érvet hallom, olvasom folyamatosan.
150km-t gurulsz, megállsz, majd kajálsz, megéhezel, nem sietsz, bedobsz egy kávét, sétálsz,megnézed a várost....
Én nem látok ebben semmi nagyszerűt, semmi újat.Sőt, nem látom, hogy ezért ilyen drága autót kellene venni. De használd örömmel, grat. az autóhoz. -
Doki16
addikt
Szinte minden ismerösöm, rokonom ilyen. Mert hirtelen ilyenkor mindenki minden nap Münchenbe akar járni és két naponta Olaszba. Aztán meg a 7 éve vett Suzukiban 35k km van. Pedig aztán én sosem akarok győzködni senkit, engem próbál mindenki meggyőzni arról, hogy az EV egy szar és a boltba is hogy merek elindulni vele, nemhogy két kisgyerekkel bárhova. Aztán amikor megtudják, hogy a 200km hatótávú Ioniq 28-al évi 25k-t megyek akkor meg szokás szerint nem hiszik el. 99,9%-ban otthon töltöm, szemmel nagyon jól látható összeget spóroltam meg már az évek alatt
-
Mauzes
addikt
válasz
WiZARD #16418 üzenetére
Nagyon úgy tűnik, hogy felhasználói szokások és élethelyzet függő. Én a külföldi utakon kívül még életemben nem terveztem, hol kell tankolni, utazás közben sem igazán érzem igényét, hogy figyelgessem meg tervezgessem. Gondolom részben azért, mert mindig is 800-1000 km hatótávú (igen, tényleg) autóim voltak. Szóval én nem tudom átérezni, miért lenne gondtalanabb, hogy az autó megmondja nekem, hol KELL megállnom tölteni. De el tudom képzelni, hogy valakinek más élethelyzete van.
Amúgy is kicsit anekdotikus alapon megy ez a vita (és ebben nincs semmi meglepő). Azaz mindenki hoz előnyös példákat a saját oldalán, meg említ hátrányos példákat a másik oldalon, és akkor kész, ott az igazság. Közben meg ez nem tud objektív lenni és statisztikai mintáink sincsenek a nagy átlagokról, ki hogyan használja az autót és mi lenne jobb neki. Mindenkinek csak saját gondolata meg feltételezése van.
Én is be tudom írni a saját példámat, hogy havonta 1-2x tankolok, és mivel napi szinten megyek el benzinkút mellett, amikor kedvem van, beállok az egyikbe, és tök konkrétan 3 perc az egész. Nekem ez a gyakori. Ettől függetlenül létezik olyan élethelyzet, amikor sorba kell állni, egyértelmű.
Mondom mindezt úgy, hogy én imádok EV módban közlekedni, napi szinten töltöm a városi használtú autómat. De a családi utazóautó esetén 3 kisgyerek mellett én biztosan nem váltok még jópár évig EV-re, mert én kompromisszumosnak érzem az infrastrukturális részét.
-
ozzy711
őstag
válasz
mjani1172 #16420 üzenetére
Megnyugtatlak, ha az ev-k száma eléri a megfelelő szintet, lesz elektromos töltő állomás is minden sarkon, ezen felesleges rugóznod!
Egyébként pl. mikor nemrég vettem az ioniq-ot Székesfehérváron a kereskedőnél beírtam a naviba a közelben lévő töltőállomások listázását, azonnal megmutatta, majd oda is navigált kb. 5 perc alatt. Rátettem a töltőre, majd míg elmentem valamit kajálni fel is töltötte 15-ről majdnem 70%-ra ami bővel elég volt hazajutni (kb. 150 km-re). A töltés miatt gyakorlatilag nem keletkezett plusz várakozási időm.
Az biztos, hogy benzines kocsira az életben nem állnék vissza! -
mjani1172
addikt
válasz
WiZARD #16418 üzenetére
Most beírom naviba hova megyek, és kiírja hol hány percet kell tölteni, mellé árat is látok ha akarok.
Mindennapi használatban meg reggel feltöltve útra készen vár az autó.
Most akkor melyikkel lehet gondtalanul menni, és melyiknél kell tervezni?Tehát az a gondtalanság, hogy beírod a naviba, az meg elmondja hol mennyi időt tölts és mennyiért tölts, hogy elérd a következőt? Baró. Egy igazi vad rocksztár vagy.....
Nem bonyolítóm a gondtalanságot azzal, hogy egy belsőégésűnél erre nincs szükség, mert minden sarkon van töltőállomás. -
biker
nagyúr
válasz
Mauzes #16416 üzenetére
Mondta-e bárki? A kérdés helyesen: havonta hányan jönnek ezzel?
Szar az EV mert nem megy 1000km-t és mikor 10évente egyszer elmegyek az adriára nem járom meg odavissza.... aztán kiderül hogy sose hagyja el a megyét se és havonta egyszer tankolja meg az 1000km-es tankját -
WiZARD
addikt
válasz
Mauzes #16416 üzenetére
Füstösnél beírtam naviba hova megyek. Nem mutatta hol kell tankolni, hol mennyibe kerül a benzin, van-e sor a benzinkúton stb. Nekem kellett útközben figyelni, kitalálni hogy tankolni kéne, analóg útmenti táblákon figyelni hol van benzinkút és milyen messze van a következő.
Plusz heti szinten amúgy is tervezzek be egy benzinkút látogatást.Most beírom naviba hova megyek, és kiírja hol hány percet kell tölteni, mellé árat is látok ha akarok.
Mindennapi használatban meg reggel feltöltve útra készen vár az autó.Most akkor melyikkel lehet gondtalanul menni, és melyiknél kell tervezni?
-
Mauzes
addikt
Amúgy ezt tényleg mondta bárki valaha, hogy 1000 km-t megy egy seggel?
Nekem fura, hogy mindig ez ellen megy a vita.
Egyébként szerintem nem is a töltési/utántöltési idő kényelmetlensége a legnagyobb különbség (habár van különbség, teljesen egyértelmű). Hanem az autóhasználatnak/utazásnak a tervezési kényszere vagy gondtalansága (utántöltési szempontból). ICE-vel egy nagyon kis túlzással soha semmit nem kell megteverzned. Ott állsz meg és akkor, amikor akarsz, és 189x annyi töltési pont van. Persze erre is lehet mondani, hogy nem is igényel túl sok tervezést az EV, meg lehet szokni, stb. De nem ez a lényeg, lényeges különbség van a kettő között, amit sokan nem tudnak vagy akarnak lenyelni.
-
Kukipapa_rr
tag
helyi garázscég üzemeltetett, a honlapja csak csehül és szlovénül volt olvasható
Neked pont rendelkezésre áll normális töltőhálózat, hogyan kerültél mégis oda?
Én egy Electroverse-t tartok kéznél, ha külföldi kis töltőre szorulnék, de még nem kellett kipróbálni. Van rajta roaming díj, de ha kelleni fog, tökmindegy lesz. Ezt ismered?
Ez azért megoldás azoknak, akikről beszélsz.
-
CharlieDrop
veterán
Segítek.
Ha 1000 km a hatótáv, akkor egy úton ebből 800-at használsz, max 900-at. Ha pályán mész kevesebbet.
De nézzük reálisan. Adott egy 80 kWh-s akku. Ebből 70-et használsz el, ha 25 a pályás fogyasztás, akkor nincs 300 km. Ha csak 20, akkor 350 és ha 15, akkor majdnem 500 km. Gyorstöltésnél 80%-ra töltöd, akkor 62kWh lesz a felhsználható, ebből még lemegy 8 kWh mert 0-ra mégse menjen le, tehát 54kWh. Szóval a következő etap csak 200 km, 250 és 350 lesz (lefelé kerekítve).
igazából nem az a kérdés benzinnel mennyit megy el, nekem 100 literes a tankom, hanem a következő etapra mennyi km marad.
Én nem ragaszkodom az 1000 km-hez. Városba a 64-es Kona hibátlan nekem. Sőt a Highland RWD nagy akkuval meg is felelne. -
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16411 üzenetére
nem "mi" elektromos autósok rugózunk rajta, az ICE oldalról jön fel mindig ez az előny. Ne nekünk hozd már fel!
"2.Soha senki nem mondta hogy nem állhatsz meg közben. Nem tankolni, hanem bármiért.Eszel, megmozgatid magad, vagy brunyálsz, de nem kelk foglalkozni a töltéssel.Mert hiába bizonygatjátok, több helyen lehet megállni, mint ahol van gyorstöltő."
Többször elmondtam, hogy mivel nekem pl szar a derekam, 1-1,5 óránként meg kell álljak mozogni kicsit, így röhögve megyek neked 700km-t töltési veszteség nélkül mert minden esetben úgy állok meg, hogy arra a 10percre rádugom az adott villámra, mert tudatosan ott állok meg, iszok egy kv-t, egy hotdogot vagy valamit betolok, pisilek, és mivel úgyis álltam, és rátoltam 10percet, máris megyek tovább. és nem autista módjára megyek 350km-t majd állok 40-50percet mint f..sz a lakodalomban.
bár ha családilag megyünk és jön velünk a gizsgúgya is, akkor meg eleve meg kell állni, mert addigra izgága lesz a sok üléstől.Erre jöttök mindig azzal, hogy bezzeg 1000km hatótávval lemegyek münchenig egy seggel. nekem meg az irreális, másnak a 1,5 óránkénti rövid séta.
de soha nem mi jövünk az 1000km-el! rohadtul el vagy tévedve! -
-
mjani1172
addikt
Miért rugóztok ezen az ezer km-en?
1. Ez műszakilag nem lehetetlen.
2.Soha senki nem mondta hogy nem állhatsz meg közben. Nem tankolni, hanem bármiért.Eszel, megmozgatid magad, vagy brunyálsz, de nem kelk foglalkozni a töltéssel.Mert hiába bizonygatjátok, több helyen lehet megállni, mint ahol van gyorstöltő.
3. Kenőanyagot meg kb. 15.000 km - enként kell cserélni. És nem megy mindenki egyben annyit.....
Az egész olyan erőltetett, mindenki látja melyik miért jó, de nevetséges mikor elkezdik megmagyarázni a hátrányt. Nekem volt ismerősöm, aki mindenhova lakóautóval ment, és ha valaki rákérdezett elmagyarázta, hogy ugyanúgy parkol vel mint más a smart-al csak vezetni kell tudni.A végén rágagytuk. Ez rohadtul kontraproduktív. -
Nem ment át akkor neked se amit írtam, ez egy értelmetlen témakör, mert mindenki másként közlekedik, más útvonalakon, más szükségletekkel, más rendszerességgel ismeretlen területen, ezért sose lesz ebben egyetértés és valójában nem lesz “igaza” senkinek se. A szélsőséges példát pont ezért írtam, nem azért mert nem léteznek gondok, használhatatlan töltök, rossz szituációk… de ugyanúgy benzinessel is pont ugyanúgy pórul lehet járni.
-
biker
nagyúr
egy tank 1000km, mellé behugyozok éhenhalok és és megmerevedik a derekam is, nem csak a .....öm
mellesleg van egy WR+-om, 350km egy tankkal, a Vitarám ment kb 500km-t egy tankkal, a Scenin 1.5dci ment 650km-t, a megane-om se ment ennél többet, mégis túléltem bennük.
Bár a vitarával kerültem szarba, mikor benéztem egy terelést ausztriában, ahol eleve nincsenek 15km-enként kutak, elmentünk egy mellett, ahol még volt 110km benya, aztán áttereltek a szembejövőbe 28km-en át, elmentünk a következő kút mellett, ahol ki volt írva next stop Tarvisio ami ugyan szép, meg látványos, de tervezetten 3ml üzemanyaggal érünk odavolt para. ugyanezt el lehet érni elektronyossal is
-
Vesa
veterán
Audi 14milliós árengedmény.
Ford Mustang ER 10milliós engedmény (ebből 4M céges EV támogatás, de akkor is durva)
Látszik, hogy nagy gondok vannak. -
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #16403 üzenetére
Tudja a Tesla a SUC-ot, és a német prémiumok is tudják a kártyáikkal működő roaming hálózatot (de utóbbinál már akad a rendszer, mivel regeteg mindenféle céggel vannak szerződésben, a kisebbeknél ott sem mindig működik ez), de a legtöbb olcsóbb EV ezt nem tudja. Ők csak odamennek, aztán majd lesz valami. A foglaltság is probléma, pl. a pályák mellett az IONITY a maga kemény 4db csövével, lassan állandóan foglalt nyáron. Az EV-k megnövekedett száma miatt ezek már nem ritkák, jönnek a külföldiek is. Tavaly direkt olyan szállást választottam, ahol volt töltő...2 hét alatt mindössze kétszer tudtam ráállni, mert tele volt a parkoló EV-kkel, ott meccseztem a németekkel, hollandokkal, hogy akkor most ki fog tölteni. Pedig 2db töltő volt, ami egy szállodánál jónak számít. A nyomorult Sormási IONITY kétszer volt fullon, amikor tavly arra mentem.
-
Vesa
veterán
Sikerült kiragadni a lényeget... Az enyém nyáron konkrétan 1100km-t írt ki, igaz, hibrid módban, feltöltött akksival és pályán. Sima ICE módban nyilván kevesebbet tud, a lényegen ez nem változtat. Ég világon senkit nem akarok meggyőzni semmiről, ezt magadban raktad össze, én nem írtam ilyet! Sőt, legalább háromszor írtam le, hogy nem is a töltési idővel van bajom hanem a kiszámíthatatlan töltőkkel, de látom az értő olvasással vannak még gondok. Azt is írtam, hogy megfelelő autóval (pl. Tesla, BMW, Audi, Mercedes), ez a probléma kevéssé jellemző, de az emberek többsége nem ilyen EV-kkel jár. Erre leostobázod amit írtam, abból kiindulva, hogy a Teslával neked mi a tapasztalatod.
Még mindig a nyilvános töltés kínjairól van szó, ami sajnos valid, bárhogy akarjuk úgy beferdíteni, hogy valójában pont olyan kiszmítható egy EV-vel hosszabb távra menni mint ICE-vel. Azt el tudom fogadni, hogy bejáratott útvonalon, ahol ismered a töltőket és van bőven alterantíva a közelben egy esetleges probéma esetén, és/vagy _megfelelő autóval_ el lehet lenni akár probléma nélkül is. De mint a fenti ábra is mutatja, -amiből a thread indult-, meg amivel tele vannak a fórumok és a reddit, sok embernek okoz gondot a nyilvános töltés, az össze-vissza appokkal, a nem induló, hibás, vagy foglalt töltőkkel, főleg, ha ismeretlen terepre, más országba mész. Cseheknél, és a szlovéneknél is futottam bele olyan töltőbe, amit valami helyi garázscég üzemeltetett, a honlapja csak csehül és szlovénül volt olvasható, aztán igazodj ki rajta, hogy merre van az arra, ha nem indítja a kártyád és a saját béna appjával kéne kezdeni valamit cseh nyelven.
-
moleculez
veterán
válasz
CharlieDrop #16400 üzenetére
Nekem van egy jó kis helyem (Meki) esténként csendes, kocsi tölt, füles, laptop, és tök produktív tudok lenni. Ilyen kis “me-time”-ot csináltam a töltésből
-
Kroni1
veterán
Autopályáról én biztos nem fogok lemenni. Tesla nem tom mennyi, de nem sokkal olcsobb az sem, a 250et csak azért irtam mert edig az volt a max ahol töltöttem. A lényeg, hogy ha az otthoni 36ft-os töltés nem teszi ki legalább az út felét/harmadát akkor nem feltétlen fogok EV-vel menni..
-
WiZARD
addikt
Mindenhol nincs, főleg itt a balkánon nem túl sűrű.
Mondjuk a Leed-Stansted útvonalon elég sok van (mert ugye innen indultunk).
És nem zsákbamacska, mert a navigáció tervezésnél tudja hogy ha esetleg valamelyik töltő nem müxik, és a forgalmat is elég jól tudja (mind a jellemző forgalmat, de akár azt is, hogy pillanatnyilag hányan tartanak oda és kinek mennyit kell töltenie)Ezért is mondom, hogy faterom 70+ évesen vidáman elvan a Teslával, megy külföldre, nyaralni, stb. Máshova regisztrációja sincs és nem is hiányzik neki. Pedig előtte azért eléggé félt az EV témától, de nagyon szereti, épp tegnap rendelt egy Junipert.
-
Ezt a bolond 1000 km-t honnan a p***ömből veszi elő mindenki? Egy benzines autóm se tudott ennyit… sőt igazából a felét csak max.
Szerintem ilyen ostoba dolgokon rágni a kefét amúgy is értelmetlen… egy átlagos autós évente megy 16-17e km-t, ehhez kell ~3,5 Mwh, ha 11 kWh ac töltést veszünk átlagnak, akkor egy évben 13,5 napot tölt egy autó, tehát hetente 38 percet., naponta 5,5 percet, ha ott áll a kocsi mellett végig..
Lehet itt ezer meg egy matekot kitenni…ami úgy se releváns csak egy kisebb csoportra… tudja már valaki eldönteni saját maga, mi az ami neki kényelmes….vagy elfogadható, de ne akarjunk mást meggyőzni miért “ostoba” mert másként látja.
4,3 Mwh-t tettem a Teslába, ebből 3% volt nem itthoni töltés… tehát összesen 129 kWh, tehát nekem 2 db 0-100 töltés kb… ez max 3 óra DC-n. Most akkor ha 19,5e km alatt ennyit voltam töltőn akkor ez általánosan kimondható, hogy benzinessel sokkal több időt kell tankolásra áldozni?
Ja, 19e km óta egy töltő se volt ami nem ment azonnal, egy másik fejre kellett állnom egy alkalommal, sőt sose volt előttem senki, egyből tudtam tölteni.
Badarság… az egész vita úgy összességében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Kugoo Kirin G1
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest