Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
FIREBLADE78 #16822 üzenetére
A harmadik híd már 13 éve is meg volt tervezve mikor Szegedről pestre költöztünk, csak hát Szeged 13 éve nem kap rá pénzt
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Narxis #16812 üzenetére
Ez engem is érdekelne. 10-12 km-re fogok költözni Szegedtől és ugyanaz a helyzet itt,mint Pesten. Halott a bejárás miatt az összes út. Dugók. Legszebb,hogy újszeged felől kell bejönni ahol kettő híd van. Mindkettő úgy beáll 7-9 között mint az állat. Szánalmas,hogy nem lehet mégegy hidat ide tervezni. Ennél a projektnél is lehet bőven lopni. Nem is értem
Gondolkodom,hogy veszek valami robeszt és azzal csapatnám. A jogsim is van. -
FIREBLADE78
addikt
válasz
hunspikey #16808 üzenetére
Én össze vissza töltöm. Nehogy már ezen aggódjak egy közel 30m autón. Hagyjuk már. Használd. Számít,hogy x év után 99 vagy 95 % az akksi? Nem számít. Legszívesebben állandóan 100-ra tölteném,mert nincsen kedvem állandóan ezzel foglalkozni. Viszont ez ritkán jön össze mert otthon nem tudom tölteni még. Így általában 10-40% megy bele egy töltésnél, mikor mennyi.
-
cinemazealot
addikt
válasz
hunspikey #16813 üzenetére
Elsétálsz, visszajössz egy bérelt aggregátorral és töltesz rá egy kicsit.
-
Doki16
addikt
válasz
hunspikey #16813 üzenetére
Én amikor lemerültem nullára akkor kértem az első házból egy kis áramot
Mondjuk nekem 300 méterre merült le töltőtől.Leginkább tréler az első utcai töltőig a megoldás. Vagy még biker mesélte, hogy vannak olyan autómentők akik foglalkoznak lemerült autók mobiltöltésével. De ilyen nyilván nem alsóbögyörősvalagpusztán lesz fellelhető
Legvégső esetben, ha Readybe lehet még tenni a kocsit, akkor D-ben lehet vontatni, de csak saját felelőségre. Mert így kb annak minősül mintha egy lejtőn gurulna folyamatosan. -
-
hunspikey
őstag
Igazad van - hülye volt a szegély Claude - megtaláltam közben, 400-477V a rendszerfeszültség, csak úgy mint az i4 esetén.
Tényleg azt még megkérdezhetem, hogy mi van akkor ha véletlen tényleg nullára merül és ottmaradok valahol? Itt nem lehet kólás üvegből belöttyinteni 2 litert... Van erre spéci autómentő vagy hogy van ez?
-
Üdv!
Egyelőre csak tapogatózom, hogy havi 10-12 útra(30km oda és 30 vissza, sík aszfalt országúti terepen) mi lenne a gazdaságosabb választás? Van B kategóriás jogsim. Szerintem egy legalább 45 km/h-val közlekedni tudó elektromos robogó lenne jó de érdekelnének a vélemények. Használtan érdemes venni elektromos robogót? Keret az max. 5-600 ezer, afelett már akkor használt nem elektromos autóban gondolkodnék.
-
hunspikey
őstag
Csak annyit találtam az akksijáról én is hogy a CATL gyártotta, de hogy melyik verzió arról néma csend van, kivéve ha megkérdeztem az AI-t (Claude)
Ő szerinte, a CATL akksija folyadékhűtéses prizma cellás nikkel mangán kobalt akksi (NMC) ami 286 volton operál és 64.7kWh kapacitással rendelkezik. Ez a CATL 811-es NMC technológiája ahol a 811 a katód összetételére utal, 8 rész nikkel és egy-egy rész a többi. A cella hűtés/ fűtés lehet teljes és részleges a cellák egyedi degradációjának elkerülése érdekében. A kocsi előkondicionál ha úgy érzi tölteni kell (naviból látja hogy töltő felé halad) - a töltésvezérlő szoftver az i7-ből érkezett ez folytonos töltőáram görbét tud lépcsős helyett.
Még hablatyolt valami pirotechnikai szeparátorokról meg ilyen-olyan védelemről - de ez senkit nem érdekel szerintem...
Ennyit mondott az AI gyökér
Ezek alapján akkor ha jól értem csak a nullára merítés és úgy hagyás öli meg?
-
biker
nagyúr
válasz
madgie #16805 üzenetére
"a napelem inverternél már van túlfesz védelem"
khm, khm, ezt innen azért nézd végig, és menj ki ellenőrizni, hogy milyen sorrendben van a túlfesz levezető és a túláram védelem, mert lehet hogy csak a napelem invertered védi, semmi mást
-
madgie
titán
válasz
WiZARD #16801 üzenetére
1: egy fázisom van itthon. Nem lesz három, mert minden hasonló matek borul, ha szét kell farigcsálni a ház falát undorító módon a mérőállás miatt és/vagy földkábel, térkőbontás és hasonló sztorik.
2: a garázs a napelem inverterétől nem messze van, ott van 1f/25A, onnan nem volt bonyolult átjönni, bónuszban ott a túlfeszvédelem is.
3: nyilván megfelelő keresztmetszet, bekötés és védelem van a cucc mögött. Írtam is, hogy a dugalj sem egy vacak Schneider Asfora, meg kombinált ÁVK is ott volt a "kitben".
4: akárhogy számolom, a mérleg egyik oldalán pártízezer forint van, a másikon ennek a nagyon sokszorosa, 3-4 éve sem állt volna meg a matek egymillió alatt. Hát köszi,
ennyit nekem nem ér meg, hogy a mellem döngessem, hogy nekem ilyen meg olyan hiperszuper falitöltőm van.
5: ha egyszer unatkozom és lesz rá időm, felrakhatok egy kék ipari csatit meg valami egyszerűbb hordozható töltőt, amivel 25 amperig jól vagyok. Több akkor sem lehet, de a kiépítés költsége marginális, főleg mert nem nagy meló és tulajdonképpen én is meg tudom csinálni (egyrészt tényleg egyszerű, másrészt a sokadik szakmám villanyszerelő, csak megoldom azt, hogy kicseréljek egy ÁVK-t és átkössek egy csatlakozót...)Igazából én csak azt akarom itt a nagy szófosással jelezni, hogy semmi nem fekete-fehér, bizonyos esetekben sokkal egyszerűbb akár a gyári EVSE-vel tölteni. Nekem a munkám miatt sem gond a lassú töltés, ha egyik nap későn érek haza, akkor másnap nem megyek sehová, ráér magának tölteni a garázsban az autó. Két villanyautót töltünk így egy ideje, nem érzem korlátosnak.
-
biker
nagyúr
válasz
hunspikey #16803 üzenetére
Túl sokat olvasol, és belefutsz a rémhírekbe és urban legendekbe
a 20-80% töltést a 10-15éve elterjedt laptop és telefon akkuknál bevett szokás, autóknál engedd el.
legjobb ha minél szélesebb tartományban kihasználod, pl te példádban két naponta tele töltöd.
Minden mást megold az akku BMS-ecellákat kiegyensúlyozni (balanszolni) csak 100% után kezdi el
Az akku alul felül 3-4% tartalékkal bír, így amit te 0-100-nak látsz, az kb 4-96% eleve
A "tele töltve ne tárold" nem azt jelenti, hogy este teletöltöd s reggelre meghal az autó, hanem azt, hogy ha rendszeresen 100%-ra töltöd majd 3 hétre lerakod, mész 30km-t, teleötltöd, 3 hétre lerakod, akkor lehet hogy a 20. ilyen után már észrevehtően csökken az akku életesszenciája
sajnos sokszor leírtam, de bármikor le tudom: a sok, kevés, gyakran, mindig, néha, hosszan, röviden, meleg/langyos/forró szavakat nagyon sokan rosszul értelmezik, és jönnek a "megfogtam és nagyon meleg, lesz baja?" < nem lesz, mert ha meg tudtad fogni akkor az max langyos féle beszélgetések.Amit sajnos nem tudok, mert sehol nincs infó: milyen akku, de mivel nem reklámozzák nagy elánnal, hogy LiFePO lenne, ezért tutti nem az, marad az NMC kémia, annak leghalálosabb dolga a mélykisütés, vagyis ha 1-2% töltöttséggel lerakod, és otthagyod 3-4 hétre, hagyva hogy lemerüljön, akkor lehet hogy lesz egy dísztárgyad a garázsban. soha ne tárold üres közeli állapotban (tárolás hosszú távon, lásd fenti ömlengésem)
legjobb ha tárolod, akkor 60-805 töltöttségen teszed
De ha mész másnap, akkor nyugodtan töltsd 100%-ra, ott balanszol is, és nyugodtan merítsd akár 10% alá ha utána fel is töltöd mikor megálltál, mert akkor tudja hol az alja.LIFEPO esetén KELL(!) 100%-ra tölteni rendszeresen, ezen belül tökmindegy mit csinálsz, ha csak abba gondolsz, hogy vezetés közben minden fékezés egyben visszatöltés is, tehát tölt-kisüt-tölt-kisüt óránként 47x 30-60-100kW-al 5-10mp-ekre, te meg aggódsz hogy egy vagy két naponta tölts 11kW-al???
-
hunspikey
őstag
Visszaolvastam párszáz kommentet és találtam érdekes beszélgetést a töltés hogyanjáról.
Én sajnos nem tudom milyen akksi technológia van az iX1-ben, tudnátok nekem javasolni töltés rutint?
Ha én heti 5x 110 kilométert megyek pontosan 110 kmh tempóval, akkor nagyságrendileg 20 kwh kell majd ami kb 1/3 akku kapacitás.
Ezt hogy érdemes visszatölteni? Minden nap pl 33%-66% vagy hagyjam néha jobban lemerülni / töltsem néha 80% fölé is?
Mivel lehet vigyázni az akksira?
11kw-os töltés jobb mint a 22kw?
-
biker
nagyúr
válasz
WiZARD #16801 üzenetére
"Ha pedig villanyszerelőt kell hívni, hogy megfelelő keresztmetszetű kábel legyen, mellé megfelelő dugalj, ávk, túlfesz védelem legyen. Akkor árban nem lesz már nagyságrendbeli különbség attól hogy 1 fázis és schuko dugalj, vagy 3 fázis és 32A dugalj kerül fel."
rengetegszer elmondom, pont ugyanezt. a kábel kiépítés, a védelmek, a szükséges járulékos költségek ugyanazok egy dugalj és egy fali töltő esetén
Akkor nem jobb érzés mondjuk 150.000Ft-os kiépítésre egy 150-200ezres töltőt rakni, mint egy 5.000Ft-os dugaljat? nem lesz disszonáns érzésed, hogy egy szaros dugalj ennyiért, és még "extra funkciókat" sem kapok? -
WiZARD
addikt
válasz
madgie #16795 üzenetére
Ha veszel egy autót, és "adnak mellé" egy konnektoros EVSE-t, az nem ajándék, hanem az árban benne volt.
Most már nem kell megvenni kötelezően, külön választható, hogy megveszed-e BMW-nél 150k-ért, másnál se lesz nagyon olcsóbban.
Ennyiért akár egy 3 fázisú EVSE-t is lehet venni, kicsivel többért terhelés megosztóval.Lehet 16A-rel egy átlag garázsban, átlag konnektorról tölteni éveken keresztül. De én nem biztos hogy jól aludnék.
Ha pedig villanyszerelőt kell hívni, hogy megfelelő keresztmetszetű kábel legyen, mellé megfelelő dugalj, ávk, túlfesz védelem legyen. Akkor árban nem lesz már nagyságrendbeli különbség attól hogy 1 fázis és schuko dugalj, vagy 3 fázis és 32A dugalj kerül fel.Persze, lehet spórolni itt-ott 30-50-80ezer forintot a témán. De egy 10-20-30+ milliós autónál tényleg ezen fog múlni?
-
hunspikey
őstag
válasz
CharlieDrop #16781 üzenetére
True
Iszonyú fantáziatlanok a típusjelzések mostanában.
-
hunspikey
őstag
válasz
mjani1172 #16790 üzenetére
Na akkor úgy tűnik hogy a BMW-s és a Nissanos értékesítőket egy helyen képzik
Gratula az új autóhoz!
Nálam még azzal is gond volt, hogy egyáltalán milyen színe lehet a kocsinak mert fogalma sem volt emberünknek, hogy bizonyos csomagok ütnek bizonyos színeket.
Bikerrel beszéltem 5 perc alatt elmondott mindent, meg is találtam a kábelt ami a befutó lesz, illetve leszűkítettük a gyárilag adott kábelt, az a publikus 3 fázisú 22kw-os type 2 - type 2 töltőkábel lesz - ezt adják a kocsihoz, a DC oszlopok meg mondtátok hogy saját kábellel mennek a brutál amper miatt.
Otthon meg szépen megyek a Biker kábellel, ami ipari 5 pólusú piros csati - type 2 verzió max 22kw teljesítmény átengedése mellett, a kocsi tud teljesítmény állítást / időzített töltést - jó lesz így.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
-
mjani1172
addikt
válasz
hunspikey #16767 üzenetére
Én most vettem egy új Nissan-t. Az EV autózás nekem új és idegen, ezért a szalonban kérdezem.
-Milyen kábelt kapok?
-Ami kell a töltéshez.
-És milyen kell?
-hát attól függ.
-Kezdésként otthon tölteném 230V -ba dugnám.
-Az lehet nincs.
-De az előbb mondta, hogy kapok ami kell.
-Nem igazán tudom mi jár hozzá.Végül is természetesen nem kaptam, bikertől vettem.
-
WiZARD
addikt
válasz
Doki16 #16771 üzenetére
Nézőpont kérdése, szerintem tök felesleges a konnektoros 230v evse-t alapból adni.
Nekünk van itthon 2 EV, anyósnak EV van, fateroméknak egy EV meg egy pluginhibrid.
Van 4 db 230v evse, amiből 1et se használunk. (ötödik azért nincs, mert anyós már nem is kapott az autójához)Igazából sok értelme sincs, vészhelyzeti megoldásnak jó lehet, de ennyi.
Sima konnektorba bedugni nem az igazi hosszútávon. Ha már erre készülve van extra villanyszerelés, akkor egy falitöltő kiépítése nem nagyon plusz költség. Ha már úgyis venni kell, akkor árban szinte mind1, hogy konnektoros mobil izé, vagy valami fokkal komolyabb megoldás ipari csatlakozóval/fali kivitelben, és akkor már az árammegosztó is meglehet, ami szerintem must have. -
Mauzes
addikt
válasz
Tiédetis #16786 üzenetére
Nemes szándék, de ha havonta 1x jönnek, és azért valamennyit az 1x16A-tól is bele tudsz tenni, akkor tényleg megéri? Ha a beruházás költségét inkább odaadod nekik teljesen, akkor mennyi ideig tudnák finanszírozni a DC töltést út közben? (komlyan kérdezem, költség-hasznon elemzés)
-
Tiédetis
senior tag
válasz
moleculez #16785 üzenetére
nem ez a lényeg
odajönnek, és fele elfogy a delejből, amit indulásra jó lenne visszatölteni, ami 30-40kwh, jelenleg max 12A körül mehet bele nappal. Azzal +10 óra a töltés.
A másik dolog pedig, ha Y-t vesz, kb. 15 perc mire beteszi a kocsit, annyira szűk a hely, tehát úgy kell kialakítani, hogy ne kelljen beállni, ahhoz meg a garázskapu mellé kell tenni egy másikat vélhetően -
Tiédetis
senior tag
Van egy konnektoros fali töltőm 1 fázis 16A. Kocsim egy fázison tud tölteni, és 16A a hálózat (nembővíthető) 3 fázison. Második gyermekem is tervez EV-t, havonta 1x hazajönnek, de hogy segítsem, nyilván tölthetne, de ez elég lassú.
Szóval ki-mit javasol ha szeretnék neki kiépíteni egy 3 fázisú töltőt? -
Mauzes
addikt
válasz
Doki16 #16771 üzenetére
Az Apple is azért nem a 600 ezres telefon mellé töltőfejet, mert "védik a környezetet". Ez egy jó szlogen lehetne az autógyártóknak is.
A másik érv az szokott lenne, hogy ha valamin tudnak spórolni 5 dollárt per autó, akkor az 1 millió autónál már 5 millió dollár. Ami amúgy igaz, de attól még olcsójános is sokszor.
-
biker
nagyúr
válasz
stickrs #16779 üzenetére
amikor az autóba szerelt Type2 csatlakozóból kihagyják az L2-L3 érintkezőt, ha egy fázisú töltést tud csak mert spórolnak 17centet... akkor ezt mejd adják mi? Meg a gumiszőnyeget felszámolják pluszba
bezzeg a kezdetekkor, még adtak utcai meg otthoni kábelt is, táskával. -
moleculez
veterán
válasz
CharlieDrop #16757 üzenetére
Elfelejtette írni hogy Palermo érintésével Ankarán keresztül.
-
hunspikey
őstag
válasz
Kukipapa_rr #16775 üzenetére
A kis iX1-ből egy dízel motoros verzió van kiálltva, tehát azt meg tudtam nézni, hogy beleférek-e egyáltalán
tetszett a belseje, meg szerintem kintről is jól néz ki - mondjuk természetesen ez erősen ízlés kérdése. Én a kínai/japán formavilágtól nagyon messze vagyok, nekem a bajor style fekszik.
A többi paramétere a kocsinak nem igazán érdekel - nekem csak ingázni kell a nullásra meló miatt, tehát 110 kilómétert kell tudnia megtenni, ez szerintem menni fog - egyébként egy 2014-es F31-es 318D-t vált - mert az eddig 100% hibátlan volt de volt egy rossz érzésem, hogy ez nem feltétlen tart majd örökké. Hosszabb távra utazni még mindig maradt mellette egy GT 320xd.
-
-
hunspikey
őstag
válasz
FIREBLADE78 #16768 üzenetére
De az első képen látható kábelt meg nem szabad paraszba rádugni az otthoni piros 5 pólusú 400V-os piros aljzatra, mert akkor lesz nagy csattanás gondolom?
Szóval ha otthon akarok tölteni, márpedig napelem miatt szeretnék, akkor a kettes képen látható kütyü kell ipari aljzat fejjel?
-
Doki16
addikt
válasz
FIREBLADE78 #16770 üzenetére
Elég szomorú ez. Nem értem, hogy 20 milliós autóba, hogyan nem fér bele egy nyomorult EVSE ami tudjuk, hogy előállítási költségben elég kevés pénz. Aztán a tulaj amikor meg hazaér, mert nem járt utána, nem tudja tölteni a kocsiját.
Ez is úgy néz ki már olyan lesz a mint a mobiloknál. Csak kétlem, hogy jelenleg otthon bárkinél hegyekben állnak a Type 2 EVSE-k -
hunspikey
őstag
válasz
Doki16 #16761 üzenetére
Pontosan ugyan ezt gondolom. Ki se lehetett próbálni, nagyjából semmilyen kérdésemre nem tudtak válaszolni, csak rendelj fizess aztán kész. És még ez volt a jobb kereskedő, a másik vissza se hívott, hogy akarok-e kocsit venni... Elképesztő.
Szerintem eleve összekeverik a type szócskát a mode szócskával - mert most ránéztem a bmw.hu-ra és ott azt írják, hogy gyárilag adnak egy gyorstöltőkábelt (mód 3-as) 3 fázis, nyílvános töltéshez. Gondolom ez kell 11 vagy 22 KW töltőoszlophoz ha megyek pl Lidl vagy akármi. Ez váltóáramú töltés ugye?
Aztán lehetne kérni opcionálisan Töltőkábel (mód 2) - otthoni töltéshez nevű kábelt különféle adapterekkel - gondolom ez a töltő felőli aljzat milyenségét határozná meg, ha tudná az értékesítő, hogy van ilyen...
Aztán a harmadik képecske a 22KW fedélzeti inverter opció - ezt legalább sikerült beletenni a konfigba.
Erről van szó:
-
gorbep
senior tag
válasz
CharlieDrop #16757 üzenetére
És mi nem megy el 100%-ról 270 km-t? Még majdnem az i3-al is megcsinálom... Vagy 130-al tolod neki végig, hogy töltsél egy órát? Menj 110-el és töltés nélkül előbb végzel...
Szerk: bocs, nekem oda vissza ennyi, lehet hogy neki oda vissza 540 km?
De a második része áll, sokkal hatékonyabb lassabban menni, hogy ne kelljen megállni tölteni....
-
BrandonXXV
aktív tag
válasz
Doki16 #16761 üzenetére
Nevetséges, de pl. Skoda Elroq-hoz nincs alapból 230V EVSE!
Plusz 300e-ért kérheted. Nekem ez fájt, mikor körbenéztem új autók közt.
Új Hyundai Kona EV-hez még adják, még. Az értékesítő azt mondta a következő modelleknél már valszeg nem adnak gyárilag mellé.
Szerintem rossz az irány... -
Doki16
addikt
válasz
hunspikey #16759 üzenetére
Nevetséges, hogy 20-30 milliós autókat értékesítenek és nincsenek tisztában a legkisebb részlettel is. Én is értékesítő vagyok csak az acéliparban, de ha valamit nem tudnék a legpontosabb részletig már nem kellene dolgoznom.
Nem ismerem az új autókat, de biztosan kapsz hozzá egy 230-as EVSE-t ami shcuckoval van ellátva és az max 16A egy fázis. Ha szerencséd van akkor még talán adnak hozzá egy 3x16 vagy 3x32 Type 2-Type2 kábelt. Ez utóbbi jó az utcai AC oszlopokra.
Totális hülyeséget beszélnek. Nem létezik Type 3 és otthoni DC töltés. Pontosabban lehet otthon is DC tölteni, 10 millából meg is lenne oldva kbDe az akkor is CCS 2 lenne és nem Type 3.
-
hunspikey
őstag
Most hívtam a BMW-t hát ezek olyan tájékozatlanok hogy arra nincs szó.
Kapok egy kocsit egy hónap múlva, de nem tudják megmondani milyen kábelt adnak gyárilag egy új autóhoz, illetve folyton azt emlegette az értékesítő, hogy type 3-as kábel és hogy azt dugom egyenáramra
. De én 3-ast sehol sem láttam, azt se tudom mi az, de cserébe azt tudom, hogy nincs otthon egyenáram...
Azzal zártuk a telefonbeszélgetést, hogy akkor jövőhéten bemegyek hozzájuk és a kellékes értékesítővel találkozom és az majd valahogy megmutatja mi van egy kocsihoz eredetileg, gondolom szétszedünk egy kiállított i4-et. - no comment lúzerség ez szerintem..
Van itt valaki netán, aki tudja mit adnak egy BMW-hez és ehhez képest mit kell otthonra kiépíteni?
-
CharlieDrop
veterán
válasz
FIREBLADE78 #16756 üzenetére
Nemá Pécs oda-vissza nincs meg. Hány km? (Bakker 271)
50-es töltőn egy óra alatt feltöltöd amennyire kell. -
FIREBLADE78
addikt
Pécsre kell mennem holnap. Lehet hogy elég lenne a lidis dc is,de jobban szeretek több delejjel haza indulni. Jó órám lesz a töltésre,talán 1,5 óra. Hpc csak omw van?
Ott hogyan tudok tölteni mindenféle kártya és előfizetés nélkül. Már nincsen bmw kártyám se.
-
-
biker
nagyúr
válasz
tuzpenge #16753 üzenetére
Igen uram, tudok ellenpéldát hozni, uram!
Ja, létezik kb 3 EV amiben van váltóDe miért nem a suszuki splash indiai EV változatát hoztad fel, amiben 5sebességes manuális váltó van egy kisfordulatú villanymotorral? Miért ezeket a közismert Taycanokat dobtad be ide?
és nem, az ioniq 5n-ben nincs váltó, csak imitálja...
-
tuzpenge
őstag
-
biker
nagyúr
válasz
hunspikey #16750 üzenetére
nem minden komputer ami IC, de van benne igen, az a töltésvezérlő (EVSE maga)
"Azt írod a DC-n van kábel hmm ez új infó szintén - de akkor a BMW mire van úgy oda, hogy adják a DC kábelt? Parasztvakítás?"
az valami hozzánemértő által odaírt baromság a hirdetéshez. mint az automata váltó az elektromos autóhoz. nincs is benne váltó...
A Type2-Type2 kábel utcai töltéshez 50eFt, ez AC töltés, mint a fali töltő meg mobil töltőA DC töltő kábel, CCS2 a neve, 5m az 300-400eFt és olyan 5cm átmérőjű, 10kg, fixen rá van kötve az oszlopra, mert 100-250A csordogál benne
-
biker
nagyúr
válasz
hunspikey #16748 üzenetére
egy mai inverteres hűtő 100W körül megy
"150 körül van ilyen komputeres kábel szerintem az jó lehet"
őszinte leszek, 2018 óta villanyautótöltőket forgalmazunk, gyártunk, javítunk, több ezer darab átment a kezünkön, de fogalmam sincs mire gondolsz ezzel a komputeres 150ezres valamivel
AC nyilvános töltőre nem ilyen kell, hanem Type2-Type2
A mobil töltő vezérlése nélkülDC-n van kábel, csak be kell dugni
-
hunspikey
őstag
válasz
CharlieDrop #16739 üzenetére
Azért a C osztályú 32 Amperes kismegszakító szerintem nem egy router +5 wattjától fog kioldani
a hűtő már jobb tipp, bár én is úgy tapasztaltam, hogy messze többet tud akár 20-30 percig is mint a névleges - vágott már le, tudom - kb 40 Ampert kergettem át rajta, igaz, tél volt.
De ténylegesen nem kalkulálok azzal, hogy 22KW-val töltöm, untig elég a 11, vagy 16 KW.
A buta kábelt elvetettem.
150 körül van ilyen komputeres kábel szerintem az jó lehet, a villanyóra meg pont ott lenne a dobozka tövében, kap saját 5 x 10-es vezetéket, arra egy piros iparit - ez a terv legalábbis.
Azt megtudjátok mondani, hogy ez a kábel kell nekem a nyilvános töltő oszlopon is (amennyiben nincs DC) - vagy az AC oszlopnak saját kábelje van - ezt csatlakoztatom?
-
moleculez
veterán
válasz
CharlieDrop #16746 üzenetére
Ha nagyrészt(!) pályán mész az ideális a dízeleknek.
-
moleculez
veterán
válasz
CharlieDrop #16742 üzenetére
Van, tudja, de ha ez lenne a felhasználás eszembe nem jutott volna EV.
-
WiZARD
addikt
Kibírhat, de nekem az Eon által felszerelt 3ból 1 se bír tartósan +10%ot se. (Főleg nyáron nem.)
Én nem vennék árammegosztó nélküli "buta" töltőt. Kizárólag abban az esetben, ha dedikáltan van a töltőnek x áram.
Mert hiába vannak időszakok, amikor nagy eséllyel nem más fogyasztó. De mindig lesz kivétel, amikor hamarabb kellene tölteni, vagy épp kell hajszárító, sütő, porszívó, akármi. -
válasz
CharlieDrop #16739 üzenetére
Kivéve, hogy egy 32Aes kismegszakito jó eséllyel bír akár 40At is tartósabban :D ... de amúgy nem ideális ezzel számolni.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
hunspikey #16738 üzenetére
De 22KW-nál 0 fogyasztónak kellene mennie. Akkor egy hűtőszekrényed sincs bekapcsolva, egy TV sincs áram alatt és egy router se. Nem nagyon életszerű.
(de ahogy írtad 22KW-ra otthon nem nagyon van szükség. Este azért belemegy elég delej az akkuba. Én pl. nem is töltök otthon)
-
hunspikey
őstag
válasz
tuzpenge #16737 üzenetére
Hmm - köszönöm a megfontoltságra ösztönzést - valóban van egy kis kavar a fejemben.
De ha veszek egy okos kábelt, ami támogat egészen 3 x 32 amperig, és ehhez tartozóan a villanszerelő kiépíti a garázs falára az ipari csatit, akkor elvileg nagy baj nem lehet, mert le tudom szabályozni, illetve tudom offos időszakra időzíteni is? Vagy?
Nálunk a ház energiafelhasználása rettenetesen alaposan programozott tehát nagyon jól azonosíthatóak azok az időszakok amikor akár ténylegesen mehetne 22KW-al a töltés, mert se bojler, se klíma, se egyéb fogyasztó nem mehet, összesen egy hűtő van ami bekapcsolhat..
Nekem ez a kis BMW második autó lesz ingázáshoz, azaz ténylegesen csak napi 110 km-ert fog menni rutinszerűen. Ezt elvileg 20-22 kwh körnéykén megoldja még légkondival is azaz a szerényebb 11kw-os töltési tempóval is pl éjféltől hajnali 2-ig szépen visszapumpálja.
Az igaz, hogy ezeket nem szabad 80% fölé tölteni csak ha hosszú útra indulnék (mondjuk egy dízel mellett minek tenném, de ki tudja?)
-
tuzpenge
őstag
válasz
hunspikey #16736 üzenetére
Nem bántásból, csupán tényleg csak jó szándékból, de azért élőben járj utána egy picit jobban mindennek, mert így belevágni az elektromos autóba nem feltétlen lesz maradéktalan örömöd. A fórumon csepegtetve kapod az infó és össze fog benned kavarodni! Keress meg egy olyan embert aki már használ egy ideje elektromos autót és élőben beszélj vele, tedd fel a kérdéseidet, és akkor sokkal jobban összecsiszolódtok a láthatóan számodra teljesen idegen technológiával!
-
hunspikey
őstag
válasz
Kukipapa_rr #16718 üzenetére
Hmm mondjuk ez logikus - mármint az áram alatt csatlakoztatott kábel problémája.
Oké, akkor vásárolok egy jó minőségű töltőkábelt.
Megköszönném ha tudnál linkelni jó ár/érték arányút.
Ez lesz majd az a kábel egyébként ami a nyilvános váltóáramú töltéshez is kelleni fog?
-
WiZARD
addikt
válasz
FIREBLADE78 #16734 üzenetére
Az önrész 10% de minimum az adott összeg.
(szóval kis értékű javításnál a fix összeg az önrész) -
Vesa
veterán
válasz
Kroni1 #16732 üzenetére
Én is sokkot kaptam. Így még az önrész se volt kevés. Azért volt ennyi -állítólag-, mert a mély karc érintette a hátsó ajtó egy kis részét is, és sajnos a kerék melletti sárvédőt?? (nem tudom hogy hívják), ezért ott lakatos munka is volt valamennyi. Az ajtót pedig cserélték kompletten. Nekem így is borzasztó soknak tűnt, állítólag egy gyári ajtó ezekhez 700k.
-
Kroni1
veterán
Őszintén szólva ez azért a jó nagy lehúzás faktor. Hogy lenne már ez 2.7M normál esetben?!
Szomszédnak is 1.8M mondtak egy ajtó meghúzásra, 180e lett volna az önrész, fényező 100e alatt megcsinálta patikára, láttam, tényleg szép lett.Nem mondom, h nem jöhet olyan gebasz ami nem megoldható, és jó ha van casco a kocsin.. de annyira túláraznak már, h pofátlan. bontott alkatrésszel, vagy normálisan árazó szerelővel, kb. a dolgok nagyrésze megoldható annyiból vagy olcsóbban, mint amennyi az önrész..
-
Vesa
veterán
válasz
stickrs #16730 üzenetére
Akkor a mercivel még olcsón megúszom ahogy nézem az árakat amiket írtok.
Nekem még az Ioniq-on is van Casco. Nem igazán azt nézem, mennyi a piaci értéke az autónak. Sajnos az alkatrészárak horror kategória lett, tehát bármi történik, vége a dalnak. Volt egy meghúzásunk 1,5 éve, 2,7M lett a javítás. Ilyen árak mellett kell a Casco, különben GT-s lesz az autó és inkább betolom az árokba, mint hogy zsebből fizessek ki egy fényezőnek ilyen összegeket.Mi lenne, ha a fél eleje sérül?
-
stickrs
senior tag
Uhh azért elég szép árak vannak Magyarországon is cascora ahogy elnézem, azthittem ott jóval olcsóbb, én 2021es M3 LR-re fizettem eddig 600k.ft/év (Ausztria), 200k önrésszel, idéntől az adóváltozások miatt lesz ez kb 900k/év.(kötelező+casco+adó össz) Mivel már 10 milliot se ér az autó, gondolkodok, hogy csak a kötelezőt hagyom meg, az autó árának 10%a az éves biztosítás...
Ti egyébként hány éves korig/mekkora piaci értékig hagyjátok meg a cascot? -
válasz
Kukipapa_rr #16727 üzenetére
2 hónapja, Juniper, cég.
-
válasz
Kukipapa_rr #16723 üzenetére
Nemtom, ezt az ajanlatot kaptam elsore, 10%/200e.
-
WiZARD
addikt
válasz
Kukipapa_rr #16720 üzenetére
10%/400k önrésszel van a Tesla. (fateromnak is)
A Leaf-re 10%/250k volt, amit önkényesen 10%/350k-ra módosítottak idén, a díjemelés mellé. -
válasz
Kukipapa_rr #16720 üzenetére
En 500 korulit kaptam A0-ra a MY-ra K&H-tol.
-
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #16710 üzenetére
Durva...! Ez megy most.
Nekem 320-ról idén 380-ra emelték a Mercedest, és az a vicc, hogy váltani sem érdemes, mert máshol még ennél is durvább ajánlatokat kapok.K&H a netrisken nézve 1,1M lenne, ahhoz képest egyedi ajánlattal és némi protekcióval a legjobb amit kaptam 740k volt. Ha a jelenlegi biztosítómnál kötném újra, nulláról, akkor 440k. Szóval még örülhetek, hogy az emeléssel is olcsóbb, mint bármi más.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
WiZARD #16717 üzenetére
Nekem 2022-es van, és valami 10%/100e-s önrészre kb. évi 1M-s ajánlatot adott tavaly a sokat ajánlott kolléga.
Úgy döntöttem, inkább vigyázok rá.
B6-7-ben vagyok, kármentes huszonéve, de nem veszik figyelembe. Casco bónusz 0-n természetesen.
(A 2022 egy mostoha év volt, ekkor voltak a legdrágábbak a Teslák, és nem a piaci ár számított az árképzésnél, hanem a bekerülési ár. Fantasztikus logika.)
Nemrég írták, hogy jóárasították a 2022-es éves kocsikat is, de még nem kértem új ajánlatot.
-
biker
nagyúr
válasz
hunspikey #16704 üzenetére
ha van is 3x32A-ed otthon, hogy menjen 3x32A-el a kocsi töltés, ha töltesz, semmi más nem fog menni, ergo nem egy mobil töltő kell 22kW kivitelben (marketplace-en úgyis ezt ajánlják majd) hanem terhelés megosztós töltő, ami annyival tölt, amennyi a lakás használaton felül marad
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
hunspikey #16704 üzenetére
Azért kell autótöltő, mert áram alatt nem kéne 11-22 kW teljesítményű vezetékeket az autóba dugni.
Az autónak kommunikálnia kell a töltővel, és ha minden paramétert egyeztettek (ahogy írod) ill. minden biztonságos, akkor ereszti csak rá a delejt.
Ahogy írod, az autó vezérli, hogy mikor jöhet a töltés, pl. időzíteni tudod, hogy éjjel töltse. Egy sima villanyos kábellel nem tud az autó kommunikálni.
Egy jó minőségű töltő kb. 200e + a villanyszerelés, és ez egyszeri költség. Építsd ki, és onnan kezdve biztonságosan tudod használni a következő autódra is.
Egy tipp: ha 22 kW-tal akarsz tölteni, akkor egy 3x32A-es csatlakozás teljes egészében el lesz használva, tehát kizárólagosan az autó felveszi ezt a teljesítményt. Ha egy ilyen betápot nem kizárólag az autó használ (pl. családi háznál), akkor vagy kisebb teljesítménnyel kell tölteni vagy valamilyen teljesítményelosztóra lesz szükség.
Keress meg egy ezzel foglalkozó céget, és segítenek.
-
WiZARD
addikt
válasz
CharlieDrop #16716 üzenetére
Nem dumál rá, faternak magánszemélyként van.
-
WiZARD
addikt
válasz
CharlieDrop #16714 üzenetére
?
-
WiZARD
addikt
válasz
cinemazealot #16712 üzenetére
Cégnek a Teslával 0ról indult, mert a meglévő múlt másik autón futott. Így most asszem b03, Leafnél meg b02.
Nem azonosak, Teslára a K&H volt a legkedvezőbb, Leafre a Groupama.
CharlieDrop:
Teslára kalkulátorokban szar árak jönnek ki, de Tesla csoportban van K&H-s ügynök aki jó árat ad, illetve tőle független alkusz is hasonló árat mondott.
Nagyban típus/évjárat függő, nekem 2021es M3 SR-re 208k az éves díj.
Faternak 2022es Y LR-re 550 környéke. -
cinemazealot
addikt
Na jó, de a cégnek hány éves cascós múltja van, illetve azonosak-e a biztosítók?
A Leafben van-e egyedi riasztó/rablásgátló (a immobilizeren kívül) vagy valami árnövelő extra?
-
WiZARD
addikt
Megjött a casco a Leafre. 171ezerből 234ezer lett 1 év alatt, 1 kategória bónusz javulás mellett.
Szóval most drágább az asszony nevén (vidéki lakcím) lévő 6 éves Leafre a casco, mint a budapesti cégem nevén lévő 3 éves Teslára.
-
Vesa
veterán
Köszönöm mindenkinek a választ Enyaq ügyben! Akkor még nézelődöm tovább, bár nem sok verzió van 10M körül.
-
válasz
CharlieDrop #16706 üzenetére
akkuméret függő... a 80-as akkuval elvileg 135 a hivatalos, de Enyaq csoportban többeknek ment 165-175 között is.
most itt találtam egy kb 1 éves videót: https://www.youtube.com/watch?v=AfH-tlPIJzg itt 147 a max...
Enyaq iV 60 (58 kWh hasznos kapacitás): Alapfelszereltségként 50 kW-os DC töltésre képes, de opcionálisan elérhető volt a 100 kW-os töltési lehetőség is.
Enyaq iV 80 / 80X / RS (77 kWh hasznos kapacitás): Alapfelszereltségként 125 kW-os DC töltési teljesítményre képesek.
Enyaq iV 85 / 85X / RS (2024-től): A 2024-es modellfrissítéssel a töltési teljesítmény tovább nőtt. Az Enyaq 85 hátsókerék-meghajtású változata akár 135 kW-os, míg az összkerékhajtású 85X és RS modellek akár 175 kW-os DC töltést is támogatnak.
de mint írtam a magyar facebook csoportban többeknek a 80x is tudott 175 max-szal tölteni és az RS is nem csak a 2024-es modellek.
-
válasz
CharlieDrop #16702 üzenetére
4-es szoftver óta van elvileg előfűtés az összes MEB platformos autóban.
-
hunspikey
őstag
Tudnátok abban segíteni hogy milyen töltőkábelre van szükségem otthonra?
Most rendeltem az első villanyautóm, előtte csak fosszilis volt ennek megfelelően semmit sem tudok a villanyautó töltésről, azon kívül hogy van egyenáramú töltés nyilvános oszlopnál, illetve van váltóáramú otthon vagy publikuson, ilyenkor az autó invertere állít elő egyenátamot magának.
Ez ugye a fedélzeti inverter teljesítményétől függően történik x kw teljesítménnyel, nálam egy BMW iX1ről van szó kértem a 22kw invertert.
3 fázison így ha minden igaz mehet akár 3 x 32Amperrel így 22 kw a maximális felvett teljesítmény.
Ha jól gondolom a kocsi magának tudja szabályozni a töltési teljesítményt így beállítható időzített töltés és teljesítmény is.
Kérdésem :
Innen fogva a használt kábelnek nem egyszerű egy sima komputer nélküli kábel ami a piros 400 voltos ipari 5 pólusú aljzatot köti össze a kocsival?
Minek az okos kábel, meg a fali töltő stb?
Hogy van ez pontosan?
Még villany szerelés előtt vagyok tehát bármit ki tudok a garázsba építeni.
-
Tiédetis
senior tag
Fiam most keres EV-t és feljött az ID4 és az Enyaq is.
Ami nem tetszik, hogy nincs töltés előtti temperálás, emiatt nem a legjobb a görbe, de élhető csak rá kell készülni. Mivel pályán is közlekedik fontos a töltés nélküli oda-vissza út, még télen is. Ő nem szeret 130 alatt menni... 230km-t kell megtenni, ebből 170 a pálya. (bár M5-n végigmenni korlátozás nélkül, lehetetlen) Szóval 4-6 fokon 25-öt fogyaszt. Megtehető de sok nem marad.
Futómű 60-80k-t bír ki azt írták, sportline viszont erősített, azzal nincs gond. Vannak szoftveres problémák, ahogy régen is volt, nem tudom több vagy kevesebb.
Nagy, kényelmes, állítólag igényesebb mint az ID4
Kb ennyit tudok
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Lexus, Toyota topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E780 - i5 I 3GB I 160GB I 15,6" HD I DP I W10 I Garancia!
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest