- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GAI: Poor Volta...
Új hozzászólás Aktív témák
-
FIREBLADE78
addikt
63-al tölt a kocsi helyi sucon
25%-rol indultam. Vicc. Majdnem 8/6 hely van. Lekorlátozza a tesla?
-
biker
nagyúr
Mindenki minden hirdetésben hazudik. ritka kivételek vannak (teljesen mindegy, autó, igatlan, pc, bármi)
Emiatt utálok hirdetni, mert úgy jön mindenki a kérdéseivel, hogy na ez a getzi is hazudik, és én meg ideges leszek, mikor jönnek a fasságaikkal
pedig csak a tapasztalat beszél belőlük, én meg őszintén leírok mindent. -
Vesa
veterán
válasz
Mauzes #17204 üzenetére
Érdekes egyébként, mert akkor erről vagy nem tud a kereskedők jelentős része, vagy direkt vezetik félre a vásárlókat, mivel minden második hirdetésben benne van (újabb autóknál), hogy a szerviztörténet bármelyik márkaszervizben lekérdezhető, vagy a digitális szervizkönyv lekérdezhető.
Jó lenne látni erről egy konkrét joghelyet/paragrafust, mert a GDPR a személkyes adatokat védi. Az autó tulajdonosának kiléte/személyes adatai egyértelműen ide tartoznak, de egy fizikai tárgy, egy autó műszaki adatai nem. Ettől még persze lehet, hogy így van, utána fogok nézni már csak kíváncsiságból is. Tényleg fura, hogy nekem akkor miért adták ki azonnal, sőt, teljes részletességgel, tehát még a szevizelést végző szerelő(k) neve is rajta van minden egyes beavatkozásnál, a kicserélt alkatrészek és azok árainak, illetve a beavatkozás időpontjának kíséretében!
-
-
V.T.
aktív tag
Elvileg a központi rendszerben látják. Bár eddig azt mondták hogy nem látnak rá és ezért kell a papír alapú szerviz füzet. Erdekes.
egyebkent azt írta a másik szerviz hogy ha a Ceglédi kéri akkor nekik kiadják nekem nem. Nem korrekt.
most válaszolt az eladó cég hogy meg azért futnak egy kört a Kiánál hogy mégis mi van az autóval mert van valami protekciós ismerős sógor koma jóbarát Góré és megvárják az álláspontot. Mondjuk nekem így mèg mindig nincs autóm. De hogy ők jóhiszeműen jártak el nem akartak megtéveszteni stb…. Koszi.
majd bemásolom a szöveget holnap. Eléggé elkeserítő a helyzet sajnos -
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
válasz
Mauzes #17195 üzenetére
De akkor eleve honnan tudják, hogy már kilencszer javítva volt, amit ráadásul közöltek is az új tulajdonossal? Ezek szerint Ők sem kérhették volna le, de ha le is kérhették arra hivatkozással, hogy Ők egy szerviz, nem mondhatták volna el az adatokat az új tulajnak, vagyis akkor már itt GDPR-t sértettek?
Nekem eddig minden autómhoz kiadták a szerviztörténetet. Az ioniq-hoz is amikor a hajtóművet cserélték, és elkértem, hogy egy iyen költséges hiba után már tudni szeretném mi volt vele előtte. Első szóra nyomtatta is ki az ember. Illetve most a Mercedeshez is (bár utóbbinál nyilván üres a lap, abban a 8 hónapban nem történt semmi).
-
-
sharp4
őstag
Sziasztok!
Erdélybe utazunk a hétvégére. Mely aplilációkat érdemes letölteni, hogy a töltéssel ne legyen probléma. Renovation e-charge-t már letöltöttem regisztráltam is. Ezen túl érdemes még valamelyiket? OMW-hez mit töltsek le, hogy a Romániában a töltőt elindítsa?
Plugsurfing kártyám is van, ha szükség lenne rá. -
Semin
őstag
Már majdnem azt hittem Musknak “megjön” az esze, és nem politizál a továbbiakban… erre … : Soha nem látott esést produkáltak a Tesla részvényei a Trump–Musk háború hírére
-
Kinder
senior tag
Ja, így érthető, ha ott is rohangálni szeretnétek.
Flachauban van nyári bobpálya is, meg kis motorok, néha vannak alpakák, szamarak. ( Én 5x töltöttem ott az elmúlt 3 évben ( idén még nem voltam arra ), mindig ki kellett mennem levenni a kocsit a töltőről, mert többet maradtunk, mi amennyi idő alatt 100%-ra töltött ) -
V.T.
aktív tag
válasz
Mauzes #17195 üzenetére
Így van. Azt mondják csak azt adjak ki amikor az én tulajdonomban volt az előtte lévőt nem. Mondtam is hogy engem nem érdekel hogy hogy hívták és hogy hol lakik, ami egyébként a szervizkonyvben benne van így tudom ezeket az adatokat. Írtam nekik hogy felháborító hogy a saját autóm szervizmultjàt titkolják előlem de le se szarták nem válaszoltak. A két szerviz egymás között kiadja így megkértem azt akiknél most van hogy kérjék ki hogy én is lássam de még nem kapták meg.
en is úgy gondolom hogy ez a kereskedés problémája és hajtsa be ő az eredeti tulajon a javítási költséget
-
biker
nagyúr
igazából ez senkit nem érdekel, akkor ők visszavétel után adják vissza az eredeti tulajnak, mert őket tévedésbe ejtette
Ez nem a te problémád, neked rejtett hibával adták el, ha olyan hülye az autószerviz, hogy bevesz egy hibás autót, az az ő felelőssége, és neki lesz kártérítési igénye a felé, akitől beszámította. Neked az eredeti tulaj nem okozott kárt. és te nem vagy köteles elszenvedni ezt a kárt, téged a kereskedő kárpótol, ő meg csinál az eladóval amit akar. -
V.T.
aktív tag
Szerintem nem tudták amúgy, legalábbis ezt feltételezem. Beszámították egy új BYD-be, Kia-t nem árulnak maximum használtan, ennyit tudok. Megkerestem Facebookon az eredeti tulajt, név alapján vagy ő vagy nem de a kor és a település stimmel. Mondjuk nem válaszolt
A másik hogy a kedves másik Kia szerviz ahova eddig hordták természetesen GDPR -ra hivatkozva nem ad ki semmilyen információt az autóról hiába én vagyok a tulajdonosa.
Írtam is nekik hogy ha ügyvédhez kell forduljak akkor számíthatnak a megkeresésre ez miatt. Köszönöm szépen.
-
V.T.
aktív tag
Mivel volt 2x túlfutás így méltányossági gari van rá csak 7 év vagy 150 ezer km. Aksira is. De ez csak a javításkor derül ki hogy tényleg ingyen lesz e vagy mit kell fizetni, de ugye még egyelőre nem tudják mi a baja, és eddig se jött rá a másik szerviz se akik eddig javították. Ideig óráig volt jó a 100 ezer km alatt.
Én egyelőre nem fenyegetőztem csak leírtam mit szeretnék, de ha nem akarják szép szóval akkor az ügyvéd is azt mondta hogy ott van lóvé bőven majd kipereljük belőlük! Csak kérdés az meddig tart és addig nekem meg nem lesz autóm se.
kellékszavatosság van 2 év ha cégtől veszed, az első fél évben nekik kell bizonyítani hogy a rejtett hiba nem volt jelen, ami jelen esetben le van írva hogy jelen voltDirekt nem nézettem át amúgy a másik Nironkból kiindúlva mondom nem lehet gond. Körbe mértem megnéztem oké kell. Ki is fizettem. A másikba 153 ezer van de semmi baja nincs megy, működik.
ha lesz fejlemény majd jelentkezem
-
biker
nagyúr
sajnálatos eset, én is visszavásárlást kérnék, mármint követelnék, ez nem mérlegelés kérdése.
A mérlegelés annyi, hogy önként visszaveszik, vagy szeretnének egy pert, és miután elbukták, utána a perköltséget is fizetni.
Eleve gyári garanciának is meg kellene lennie, (5év vagy 150ekm, akkura 8év vagy 180ekm) ha jól rémlik, mikor vetted ez volt a gari
+ rejtett hibával vetted, amit azért vittek eladásra, mert 9x javították már. -
Vesa
veterán
Ezt jól kikaptad sajnos.
Nem vagyok jogász, de úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű és költségű hibára ki kellene terjedjen a kellékszavatosság. GYakorlatilag használhatatlan az autó 2 hónap után, és még a hibát sem képesek behatárolni. Egyébként ha cégtől vásárolsz, akkor alapvetően 2 év a kellékszavatosság, de sajnos a szerződésben lecsökkenthető 1 évre. Így is bőven benne vagy, csak megjegyeztem. -
V.T.
aktív tag
Folytatódik a kálvária a Niroval.
Megjött a hivatalos állás a kocsiról amiben az szerepel, hogy:
Ellenőrizze a villamosjárműrendszert és nem lehet tölteni az autót hibajelzéssel érkezett hozzánk az autó 2025.05.07-én 13.40 kor 100.856km
Műszeres vizsgálatnál megállapítottuk, hogy P1AAF00 hibakód van benne cellafeszültség hirtelen változása AC töltés közben.A hiba nehezen diagnosztizálható ,mert töltés közben valamikor jelentkezik csak. Az akkumulátor modult leszereltük, csatlakozásokat, vezetékeket ellenőriztük és rendellenes hibát nem találtunk.
CMU modulok felcserélésre kerültek egymással azért, hogy a hibakód vándoról az egyikről a másikra.Az eddigi munkáról csatolva a proforma számla.
Ha kéred a további javítást, akkor a következő lépés HV akkumulátorban két modult kellene még felcserélni ,hogy arra változik e a hibakód helye és ott kiderül,hogy mit kellene cserélni a autó javításához.
Szétszereléskor csatlakozó sérüléseket láttunk, akkumulátor leszorító lemez duplán volt rárakva 1 helyen, a fedél 1-2 helyen meg van nyomódva, leszorító csavarok felcserélve voltak.
A javítás elött megnéztük ,hogy 9 db garanciális javítása volt az autónak vélhetően erre a hibajelenségre panaszkodva.
Amiket cseréltek az autóban. OBC egység ,3x BMU egység,1db akkumulátor kábelkötegrész,1db akkumulátor modul.Ebben a levélben benne volt hogy jelenleg 420 ezer ft a javítási munkadíj de még mindig nem működik az autó.
Ezt továbbítottam az eladó cég felé, és kértem hogy vásárolják vissza az autót ugyanis 2 ezer kilómétert tudtam vele megtenni. Kértek 2 nap időt hogy megbeszélje a felettesével meg gondolom a tulajdonossal.
Közben beszéltem ügyvéddel, és azt mondta hogy ki lehet belőlük perelni a pénzt, vagyis hogy vissza vegyék az autót, de nem biztos hogy sima ügy lesz.
Jelenleg abban bízom hogy belátják és simán vissza adják a pénzt és elfelejthetjük egymást.
Totalcaron is gondolkodtam hogy leírom nekik a sztorimat, de csak ha nagyon kukacoskodnak.
Jelenleg így áll az ügyem.
-
Vesa
veterán
válasz
hunspikey #17169 üzenetére
Plusz nem mindegy, mennyi ideig van terhelve az adott vezeték. Egy 3,5kW-os klíma sem folyamatosan pörög max kapacitáson, sőt, általában valójában csak pár percig. Az autótöltőhöz pedig egyébként is érdemes terhelésmegosztót tenni, és ott eleve kell 6A minimum, különben leválasztja az autót (vagy az autó saját magát, ezt Biker jobban tudja), a lényeg az, hogy kevés olyan fogyasztó van, ami folyamatosan, órákon át nagy terhelést csinál és így olyan szintig juthat a melegedés, ami már tűzveszélyes. Esetleg télen az elektromos fűtés még ilyen. A sütő már csak időszakos terhelés, vízforraló pár perc, mosó/szárítógép felfűtési ideje is max. 10-15perc. Hirtelen túlterheléstől pedig véd a kismegszakító.
Az idős néni házában talán még alu vezetékek voltak, sajnos ezekben a régi házakban sokszor horror vezetékezés van, és még mai napig látni 50éves olvadóbiztosítékot is (elszenesedett csatlakozásokról nem is beszélve, Biker biztos tudna mesélni). Nem csoda, ha ezek leégnek. Vesz a néni pl. egy hősugárzót, és kész a baj.
Modern házaknál én kevésbé tartok az elektromos tűztől, sokkal jobban aggaszt, hogy az EV akku gyullad ki, és attól ég le a ház. Lényegesen nagyobb az esélye sajnos, egyre több ilyen eset van.
-
stickrs
senior tag
Szia, moovility app pl, azon keresztül az Ionity is 0,39eur/kwh előfizetés nélkül, meg még 1 csomó ac meg dc töltő is. (de csak visa kártyával!) Lidl-t nemtudom a magyar app hogy mutatja, nekem csak osztrák van, próbáld ki, hogy átállítod az országot. Esetleg még smatrics.
-
Kukipapa_rr
tag
Még nem teszteltem, mert mindig volt SUC a közelben, de én felraktam egy Electroverse-t, ha ilyen helyzetbe kerülnék.
Igen, 2x-es a kWh ár, de ha kell, akkor kell, és semmi kedvem custom töltőapp-okkal meg metódusokkal szarakodni külföldön.
300 kW-os töltőket látok Zel am See-ben, aminek mennie kell ezzel.
-
fo_di
őstag
válasz
Kinder #17179 üzenetére
az oda-vissza útra megoldom, de a napi csavargáshoz nem feltétlen akarok 180 kilométert és plusz 1-1 órát elégetni, amit a családdal is lehetne tölteni, azért is próbálom az ac opciókat is felderíteni, hogy ahhoz milyen appok kellenének
a flachaui programötletet köszi, megnézem -
Kinder
senior tag
Salzburg Kasem SUC 90 km-re se van. Annak odavissza meg kell lennie még egy 2019-es SR Model 3-al is, én ott tölteném tele.
Vagy ha alulról mész, akkor Flachau SUC, az 60 km. Igaz, kicsit körülményesebb megközelíteni, de ott van egy fun/vidám park mellette, aminek a túlvégén egy elég jó kajálda van, magyar pincérekkel.Lesz amúgy SUC, Saalfelden-ben, de hogy mikor...
-
Szia,
én suc-on és Ionity-n tölteném. Egy hónapra előfizetsz és akkor 160 Ft / kWh.
A roamingot csak vész esetén vetném be, mert úgy minden sokkal drágább.
Én tavaly biztos ami biztos, intéztem Smatrics töltőkártyát magamnak. Van ingyenes csomag és ingyen küldték a kártyát is. -
-
fo_di
őstag
sziasztok,
nyáron ausztriába (zell am see) megyünk model 3-mal nyaralni, milyen töltőappokat lenne érdemes addig beszereznem? az úton főként sucot céloztam be. a szállodában nincs ac töltő, de plugshare szerint azért van pár a városban, meg néhány dc is viszonylag közel talán. a mobilitinél a térkép szerint működik a roaming, de 500 ft fix díj mellett kb másfélszer annyiért, mint amit plugshare-en írnak, ami tartaléknak jó, de nem elsődlegesnek szánnám
lidl töltő pl hogy megy külföldön? mert azt nézem, hogy az app alapvetően a magyar töltőket mutogatja csak. át kellene az országot pöttyinteni? ahhoz újra kéne regisztrálni is?
köszi -
válasz
hunspikey #17169 üzenetére
ha jól tudom 2011-ig 16A-rel biztosítható volt a 1,5-es vezeték... 2011 óta viszont 2,5-es kellene (mi 2016ban építettünk és átszabot az akkori villanyszerelő... de 8 év után derült ki, hogy még a földelő szondát se kötötték be
...
nagyon fontos, hogy megbízható szerelő nézze át a hálózatot. vagy aki a töltőt telepíti... Ilyen szempontból nálunk sok minden rendbe raktak bikerék
-
válasz
Mauzes #17164 üzenetére
a jelenlegi helyzet nálunk nem ideális...
fázisonként tudunk mérni fogyasztást(Biker és kollégája agyára mentem
, mert van egy shelly Pro 3m a kismegszakító szekrényben plusz egy Wallbox árammegosztó...
#hunspikey:
miért nem "gond" nálunk a 22A átmeneti fogyasztás, mert a kismegszakító szekrény és a villanyóra között a megfelelően vastag (talán 10-es vezeték van (32A-ig megfelelő a jelenlegi szabvány szerint ha jól tudom) ott ágazik szét 3 fő részre:
1) ház (utána ÁVK) 16-es biztikkel (igen a régi villanyszerelők faszok voltak és nem megfelelően kötötték mert 16-os bizti van mindenfelé de vezeték van ahova 1,5-es... Szerencsére a nagyobb fogyasztók többnyire rendben vannak lenti klíma (2,5-es vezeték), tűzhely (4-es vezeték), sütő 2,5-es vezeték. Egyedül az emeleti 3 klímát baszták el 1,5es vezeték van viszont 3 klíma van rá kötve (összesen ha megy mind akkor max 800W-ot vesznek fel (mértem 3 fogyasztásmérővel amúgy 3x6 ampert írnak rá, de mindháromnál az economy mód be van kapcsolva) és 2 szokott max menni egyszerre, de ide majd kell villanyszerelő ha festés lesz...
2) udvar (2 medence + faház): ide innen 5x6-os vezeték megy. A garázs hátulján van újabb kismegszakító szekrény:
2a) faház 3x16A 2,5es vezeték kombi ÁVK
2b) jakuzzzi 3x16A 4-es vezeték kombi ÁVK
2c) medence 3x16A 4-es vezeték kombi ÁVK3) fali töltő 5x6-os vezeték jelenleg max 16A később max 25A külön ÁVK
Így tehát ha bent megy egy sütő és megy a medence fűtés akkor a kettő együtt valóban 22A-t fogyaszt de egyedül a kismegszakító a szűk keresztmetszet (azt nem néztem, hogy az melyik fázison van lehet éppen a 20-ason) viszont a sütő bemelegedés után on-off módban fűt tehát negyed órás viszonylatban nézve bár van 22A de az 12-22 között ugrál.
Amúgy ez az egyedüli problémás eset jelenleg túlfogyasztást nézve... ha a két medence fűt akkor az más fázist terhel.
Egy átlagos napunk:
Egy durvább nap sütéssel és autó töltéssel:
* itt a vége felé látható 35A az egy 2,5 kW-os motor beindulása minden nap végig pörgeti a medence az összes villanymotort (4 db 2,5-es van benne amit egymás után kapcsol 3 fázisra osztva és max 3 tud menni egyszerre)
-
tsrt
csendes tag
#16145tsrtÚjVálasz2025-03-28 12:57:25
tsrt
csendes tag
Sziasztok! 64kWh, 2021-es Konám van. Van-e minimum Amper igény fázisonként, amennyi kell, hogy működjön az AC töltés az autó oldaláról. 3x16A van otthon, 11kW-os fali töltőt használok (SE EVH4S11N2) terhelésmegosztóval (SE EVA1HPC3), de néha előfordul, hogy megáll at töltés és tájékoztat az autó, hogy a töltés nem lehetséges. Valamelyik fázison egy szint alá csökken az elérhető áramerősség, ami már kevés az autónak? -
hunspikey
őstag
válasz
Mauzes #17162 üzenetére
Természetesen ha valaki pontosan tudja hogy melyik fázisra mit kötött akkor mehet.
A képlet rém egyszerű P = U x I- azaz a kW érték egyenlő az amper és a feszültség szorzatával. Ebből I-re rendezve amper = teljesítmény / 240 volt. Azaz egy 2400 wattos egyfázisú akármi 10 amper áramerősséget kíván.
16 amper esetén a hosszútávú max teljesítmény 3840 watt, 20 amper esetén 4800 watt.
DE: sajnos ez az elmélet idáig, de ebből nem kapjuk meg hogy a kábel milyen legyen.
Ugyanis az nem egyértelmű.
Ugyanis nem mindegy, hogy hol fut a kábel és hogy igazából miből van.
Általános safe side ajánlás, hogy kábel keresztetszet négyzetmilliméterenként 7 Ampert érdemes méretezni. Magyarul a 1.5 mm2 kábel igazából csak 10.5 amperre jó, nem 16-ra ahogy említetted. Ez a biztonságos melegedés nélüli és minden körülmény közötti terhelhetőség.
Ha pl külső falon fut és tél van és tud hőt leadni, persze akkor lehet 20 amper is át megy rajta gond nélkül, de ne feltételezzük a legszerencsésebb bolygó együttállást.
Van a neten egy csomó táblázat, a teljesség igénye nélkül ezt tudom mondani:
-
WiZARD
addikt
válasz
tuzpenge #17165 üzenetére
Meglepne, ha 3 fázisú lenne egy 3 kW medence fűtés.
Nekem a házat hűtő/fűtő 12kW hőszivattyú is 1 fázisú. max 25A kell neki papíron. Persze a villanyszerelő a bejövő 32A+20A+20A -ből az egyik 20A-re kötötte, amit minden kompresszor indulás levert. Szóltam hogy jöjjön átkötni, átkötötte, ment jól 1.5 évig, amikor az autó töltő miatt rendet akartam rakni a fázisok között. Na akkor láttam hogy ő igazából csak a másik 20A fázisra kötötte, de annak a kismegszakítója jobban bírta -
tsrt
csendes tag
-
tuzpenge
őstag
válasz
Mauzes #17164 üzenetére
HA 3 fázisú akkor akkor ~3x1-et, de biztos hogy 3 fázisú az a 3kW-os medence? ÉS innen datálódnak a későbbi eltolódások is...nincs medencém, de nem gondolnám hogy a medencefűtések nagy része 3fázisú lenne, de a háztartási gépek nagyrésze biztosan nem. És akkor már itt jön képbe hogy hiába van neked 3 fázisod, ha az 1fázisú fogyasztókat nem jól osztod szét (ami egy régi háznál adottság, hacsak szét nem vered a régi kábelezést és nem újítod fel).
-
Mauzes
addikt
válasz
hunspikey #17161 üzenetére
Bocs, hogy laikus vagyok, ez már off topik. De ha van egy 16-16-20-as rendszer, akkor miért ne mehetne a 3 kw-os medence fűtés és a 2 kw-os sütő egyszerre, akár 1,5-ös vezetéken? A sütő van valamely fázison, a medence meg 3 fázison. Miért fog túlterhelődni a vezeték, még a 1,5-ös is? Ilyenkor nem az van, hogy a 3 kw-os medence 3x1 kw-ot vesz fel, plusz a sütő 2-t, tehát valamely fázison max 16A fog átmenni, a többin meg kevesebb?
-
hunspikey
őstag
Én eléggé cerkás gyerek vagyok, de ha valamivel nem merek játszani, az az elektromos tűz lehetősége.... Pontosan tudom, hogy van kismegszakító és leold stb - de a valóságban ahogy Biker írja eléggé túlterhelt lehet időnként az a 1.5mm2-es drót. És az melegszik. És ne agyja isten, hogy egyszer túlmelegedjen...
Mi most benne voltunk a hírekben - mármint Pilisborosjenő... Szombat reggel megyek ki a teraszra és látom, hogy minden tiszta pernye... mondom, hogy ejnye má no, ki az a retard aki hajnali 5-kor grillezik. Ház nem grill volt hanem ház tűz előtte 2 órával. A pernye pedig vegyesen a ház illetve az elevenen elégett idős néni volt a teraszomon.Szóval nem játék.
-
Vesa
veterán
válasz
Mauzes #17094 üzenetére
"Nekem az a metódus tűnik nagyon megérősnek, hogy 2-3 éves autót vesz az ember fél áron."
Egyetértek! Az autóm itthon ezzel a konfiggal 33M most szalonból. Kintről hozva több mint egy tizessel olcsóbban vettem 8 hónaposan 6k km-el és az a vicc, hogy több garim van rá mintha itthon vettem volna szalonból, mert a németeknél gombokért adtak hozzá + 3évet. Itthon is vehető rá, de horror áron.
-
válasz
Mauzes #17148 üzenetére
Nálunk 16-16-20A van és 3x16Aes töltő. Plusz 3x9A a napelem max termelése...
Minden árammal megy:
- főző lap
- sütő
- 2,5 kWhs vízforraló
- 2 hűtő
- 4 klíma
- jakuzzi 3x16A
- medence 3x16A
- s apróbb fogyasztókKi lehet jönni a 3x16Arel de néha sarkos...
Például:
- megy a medence fűtés 3kWos
- sütő 2 kWh s máris a 16A helyett 22t fogyasztunk :) -
-
WiZARD
addikt
Én utálom ha indul/leáll a töltés, mert az EVSE-ben lévő relé akkorát kattan hogy az egész házban hallani meglepően hangosan.
A garázsban annyira nem hangos, de sikerült valami olyan pontra felszerelni ahonnan a fal nagyon jól hangosítja/viszi a hangját. -
biker
nagyúr
válasz
Mauzes #17151 üzenetére
"- tegyük fel 3x16 van. Ekkor is leáll a töltés, amikor bármely fázison túllépi a 10A-t?
- a töltés ilyenkor újraindul magától?"Természetesen, mivel csak szimmetrikusan lehet tölteni, tehát 3x6A vagy 3x8A vagy akármi, ha egy fázison nem lehetséges, akkor le fog állni, majd újraindul
gorbep: két féle program van valóban, van amelyik kitartja a 6A-t van ami leállít, de amíg B állapotba kerül (charging suspended) az ugyanaz mint a késleltetett töltés, nem leállítás (A állapot) hanem csatlakozva de nem tölt
pl azok a töltők amik 6A-t kitartják, legtöbbször van bennük olyan is mellé, hogy a max áram 80%-ig enged terhelni, hogy legyen tartalék a rendszerben
-
gorbep
senior tag
de jó, hogy előjött, már akartam is Tőled kérdezni...
Varsányi Péter írta az i3 topicban, hogy jó töltésszabályzós EVSE csak leviszi 6A-ig a töltést, de nem állítja meg, mert az OBC-ben van valahol egy relé (persze most már sehol sem találom a hozzászólását...
) , amit ilyenkor a pilot bont... és az elég korlátos kapcsolási számot tud csak... talán 2000-et írt (én tulok miért nem mentettem le...) Szóval nem jó ha jönnek-mennek a felhők és a relébe meg kattog be a szám...
Gyárit olyat láttam, ami simán felfüggeszti a töltést 6A tartalék alatt... persze terhelés megosztásnál logikus, különben lemegy a szolgáltatói KMSZ ami akár azonnal kinyírhatja az OBC-t, de PV töltés esetén nem tragédia, ha 6A-el megy tovább... különösen ha horror (kokain) árú a relé cseréje...
Most azért is aktuális, mert a DIY projektem a programozás állapotába jut... vacillálok, kell e emiatt 2 különböző üzemmód...
-
Mauzes
addikt
Látom itt az ajánlásokat 3x25-re meg 3x32-re. De amúgy reálisan, mi indokol ennyi delejt? Szerintem egy terhelés megosztós töltővel, vagy netalán éjszaka autót töltve, ez eléggé overkillnek tűnik. Mármint értem, hogy elvileg mehet egyszerre az indukciós 4 lapon power módon meg az infraszauna meg az összes klíma meg a stb, csak nem tudom, mennyire életszerű.
Vagy nappal kell autót tölteni, hogy a napelemből direktben vegyen fel?Nem trollkodon, tényleg szívesen veszem, ha megosztjátok az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat. Én azon agyalok, hogy egyáltalán bővítsem-e az 1x25A-t, ami jelenleg elég.
-
En olvastam errol egy jo alapos (tudomanyos igenyu) tanulmanyt, amibol az jott ki, hogy a degradacional a legfobb tenyezok:
- meleg (illetve: nem kifejezetten hideg) kornyezetben fullra toltve allas
- korAmi keveset vagy nagyon keveset szamit:
- gyorstoltes
- fullra toltes, ha utana egybol elkezded meriteni
- ciklusok szama -
CharlieDrop
veterán
Köszi skacok, ma is sokat tanultam
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #17143 üzenetére
nem teljesen, ez gyakorlatilag több görbe által lefedett terület
a nagy koordináta rendszerben több görbét fel lehet rajzolni X-Y tengelyekre, pl
- töltési ciklus vs SOH
- élettartam vs SOH
- környezeti hőmérsékletek
- töltési gyakorlat (idióta 20-80% töltés vagy normális életciklusok vagy sok 90-100% töltés értelmetlenül stb)
és az összes görbe helyes alkalmazása esetén a lefedett területen várható a degradációolyan hogy ettől vagy attól függ, csak nagyon szűk környezetben igazolható
-
gorbep
senior tag
válasz
CharlieDrop #17142 üzenetére
Persze az is... de ahhoz a kocsit nem töltöd elég sokszor... 170 000 Km hány ciklus? 4-500? Viszont egy idő után úgy tűnik a degradációban a kor válik dominánssá... persze kivétel az olyan extrém igénybevétel ahol naponta, vagy akár naponta többször is beletekernek egy teljes ciklust... de azért az a munkamániás taxisokon kívül ez nem jellemző... és érdekes módon a naponta (akár folyton DC) töltést valamilyen rejtélyes okból pont hogy jól bírják... pedig az ellenkezőjét várnánk... tippre a rossz értéken tárolás vághat oda legjobban a celláknak... pl NMC-t azzal vágják hamar tönkre, hogy minden nap csurig töltik és tárolják, vagy nagyon lemerítik, és nem töltik azonnal, hagyják teljesen lemerülve sok órát rendszeresen... ettől véd a nagy felső és alsó rátartás..... ami régen még volt, de ma már nem jellemző...
és tartok tőle hogy már a cella gyártók is feszegetik a határokat, mert óriási lett az árverseny... de szurkolok, hogy ne legyen igazam...
Persze LiFePO4 teljesen más ilyen szempontokból... igazából 20 év múlva okosabbak leszünk...
-
gorbep
senior tag
válasz
CharlieDrop #17140 üzenetére
Látom, nem érted... az akku degradáció nem igazán a km-től függ, hanem az időtől.... de nem akarod érteni...
-
NEkem legutolsó szélvédő csere 400k volt. Ennél több a cascom. Melyik éri meg jobban, fizessek önerőt meg évente zsét, vagy amikor kell kicsengetem és elfelejtem?
#17138Rolly: ha ilyen arányú lenne mindenhol akkor nem pampognék. Pont azért hoztam h van olcsóbb is. De nem mindenkinek és nem mindenhez generál, sajnos.
-
Nekem egyszer volt 17-18 éve egy balesetem. Nem tartottam elég követési távot és előttem satuztak, mert jobbról egy autó nem adta meg az elsőbbséget. 1 millió volt akkor a kár... céges autó volt szerencsére cascora.
Azóta 3 szélvédő cserem volt cascora... úgy vagyok vele jobb félni mint megilyedni. Illetve leasing mellé amúgy is kötelező a casco...
-
https://www.facebook.com/groups/946400555999837/permalink/1670191023620783/
Akksi ócsóság ügyibé. -
biga
őstag
válasz
WiZARD #17132 üzenetére
Hat ez a biztositas lényege. Fizetsz, de közben reméled, hogy nem lesz baj. Ha meg nem lett, akkor lehet mondani, hogy minek fizettem
Végül is lehet templomba/zsinagogaba/mecsetbe stb menni helyette, ha nincs baj, akkor az is jo
Viszont amikor kell, akkor jellemzöen nagyon kell... -
WiZARD
addikt
válasz
bitpork #17128 üzenetére
Ne is mondd, amit az elmúlt 20 évben cascora fizettem... Abból kijönne bármi javítás, vagy akár komplett autó.
Cserébe ha most abbahagyom, és holnap jön a szopás, akkor nem segít az hogy előtte mennyit nem raktam félre
De egyszer kéne nagy levegőt venni, és bízni benne hogy ha 20 évig nem volt rá szükség akkor következő 5 évben is megússzuk nagyobb probléma nélkül, utána már nagyjából a nyerő oldalon vagyunk.bigdigit: 6 éves Leafre 230k. (a tavalyi 170ről emelték idén ennyire
)
M3 Teslára meg 210et fizetek. -
-
válasz
WiZARD #17125 üzenetére
Még ez is túl sok figyelembe véve az esetlegességét. Nekem már nem is adnak Hansra árajánlatot 500k alatt az is csak két cég és az önrész is sokkal magasabb. Megnyugtatott a biztosítási nepperem h ez az utolsó év h egyáltalán kaptam rá
MOD
#17127fo_di: ha már inkább 3x25-re mert ugye a kocsin kívül másnak is kellhet delej, pl süTtő/főző lap, esetleg bojler, húTtő, mosó/száríTtógép.
-
WiZARD
addikt
milliós Tesla casco rémhírek ellen:
2022-es Y LR AWD-re 460ezres casco ajánlatot kaptam. (10%/400k önrész, bónusz nélkül) -
gorbep
senior tag
válasz
CharlieDrop #17122 üzenetére
i4 hány éve van? És ez a válasz a kérdésedre.... majd térjünk rá vissza, ha lesz 13 éves i4...
Ezzel nem állítom, hogy rosszabb lesz... csak cégen belül is így gondolják (vélik)... annyira már nem óvatosak a mérnökök mint a kezdetekkor, meg az olcsósítás is azóta új szintre lépett...
De ne legyen igazam...
-
válasz
gorbep #17121 üzenetére
Nem szükségszerűen a vezetési élményt mint kizárólagos faktort említeném, de tény kérdés hogy generál értelemben nem nagyon van párjuk.
#17118biga: a helyzet az hogy nem polcos. Hetekbe kerül mire leszállítják. És még saját pénzen a régit vissza is kell küldened előtte különben nem adják ki. Pár százalékot meg lehet fogni ha nem Audi szervizen keresztül veszi az ember, de nem világmegváltó.
-
gorbep
senior tag
válasz
CharlieDrop #17120 üzenetére
pont alig? a régiek, amik óvatosságból 10x-esen túl voltak tervezve.... meg alul-fölül 10% ráhagyva... az újakat nézd majd meg pár év múlva...
SB-is elismerte hogy az új BMW akkuk közel nem úgy fognak öregedni, mint az i3-ba építettek.... ami tőle szokatlan volt...
Azért ne csináljunk úgy, mintha csak a német prémiumnak lenne vezetési élménye... ez csak egy legenda...
-
-
-
gorbep
senior tag
válasz
bitpork #17111 üzenetére
kondícionált akkut nem tudod hazavágni... ha hülye vagy, akkor csak lassan tölt, és várhatsz... a hajtásláncot lehet szétszadizni a padlógáz/padlófékkel, de erről az első gumigarnitúra után le szoktak szokni... Itthon sok volt megosztós/bér-BEV szaladgál, na azokat senki sem kímélte, mégis jól megvannak...
#17109 biga : ezért vettem i3-at, mert ott jól javítható az akku, de az akku hiba amúgy szinte fehér holló... és kirohadni sem fog alólam, kár hogy leálltak vele...
Amúgy meg normális volumenű gyártásnál a városi autók 30-50 kWh-s akkupakkja szerintem 1milliós tétel körül fog beállni. Az bőven összemérhető az ICE drágább alkatrészeivel, magasnyomású szivattyú, turbó, porlasztó sor, EGR stb. Ilyen lett az autózás... amúgy egy komolyabb lámpacsere, radar, lidar stb szintén milliós nagyságrend... az i3-hoz a klímakompresszor is majdnem annyi gyáriból...
Csak azt akartam mondani, nem az akkucsere lett horror, hanem gyakorlatilag bármi...
Most még azért 3-4M, mert egyszerűen nincs, csak papíron... amint tömeges igény lesz rá, mint más ICE "fogyó" alkatrészre, normalizálódni fognak az árak... tippre 4-5 év, és lesznek akku kit-ek mindenféle BEV-hez, akár AliBabáról... vagy olyan olcsó lesz az akku, hogy bármi baja lesz darálják, aztán a gyári beszállítótól veszel új akkut... de ha a gyártókon múlik az egész autót darálják.... sajna e felé megyünk... ez a kínai modell, meg lassan már a nyugati is...
-
-
válasz
WiZARD #17108 üzenetére
Természetesen értem és - csak a gondatlanság az mindenhol gondatlanság és abba ne is reménykedjünk h majd a gyártó meg a programozók helyettünk vigyáznak a kocsira . Sajnos tegy bszott nagy tesztlabor vagyunk
Azért annyit idetennék h az sw-t a legtöbb esetben, illetve az ajánlott használatot is figyelmen kívül hagyják a nem autóbuzik. Az autóbuzik meg mókolnak vele. Nesze használt autó -
-
biga
őstag
válasz
gorbep #17107 üzenetére
Ha emlékszik itt valaki az egyik utolso SB-vel zajlo beszélgetésre:
Azt mondta, hogy az autogyarak épp, hogy nem a modularitas, hanem pl az akkuk integralasa iranyaba haladnak. Tehat hogy a cellakat fixen lényegében a alvaz/karosszéria szerves részeként akarjak megoldani, mindezt a költséghatékonysag zaszlaja alatt.
Nos ez egy ujabb garantalt öntökönlövés lesz majd szerintem, mert ez azt is jelenti majd, hogy kifejezetten nehéz lesz hosszu tavon az egyetlen olyan alkatrészt cserélni/javitani, ami pusztan az idô függvényében degradalodni tud. Ez nem tul biztato mondjuk 15-20 éves tavon. Barmennyire kicsi az egyéb meghibasodas lehetösége, az igy szerelt autoban majd ha akarok sem tudok majd pl cellakat javittatni. Mondhatni, eldobhatoak lesznek.
Pedig pont ilyen tavon, és a BEV-k egyéb jellemzöit figyelembe véve akar lehet is majd értelme cellakat vagy akar komplett akkupackot cserélni akar ilyen koru autoban is (ne a mostani akkuarakbol induljunk ki, mikor többségben lesz a BEV, akkor az is garantaltan mashogy lesz), hiszen egy kicserélt/felujitott akkupackkal egy BEV gyk megujul, hisz a hajtaslanc többi része közel sem kopik annyira, mint egy ICE technika. -
WiZARD
addikt
válasz
bitpork #17106 üzenetére
Az SW az nem a user használati/karbantartási szokásain múlik, és füstösben is közel ugyanannyi software van manapság.
Lehet egyéb hiba, de azokról is nehéz egyelőre kijelenteni hogy a tulajdonostól függene.
Az egészet leginkább erre írtam válaszként:
"Plane, ha nem tudom, hogy aki az elsö 3-4 évben hasznalta, az milyen gazdaja volt, föleg annak a tudataban, hogy 3-4 év utan adja is tovabb." -
-
biga
őstag
válasz
CharlieDrop #17099 üzenetére
Ez igaz, én is azon az allasponton vagyok, hogy az egyéni közlekedés luxus
Azért tartom meg a lehetö legtöbb ideig, és tartom karban a lehetö legalaposabban, mert hiszek benne, hogy ezzel is a fenntarthatosagot segitem elö. Hasznalom, amig tudom, javitom amig lehet.#WIZARD: ebben bizok én is...
-
WiZARD
addikt
Egy használt EV esetén talán kisebb a kockázat mint egy füstösnél.
A hajtás/akku rész közel se annyira érzékeny mint a füstösöknél. Nem lesz hidegen széthajtva, izzó turbóval leállítva, max fordulaton tolva. Olajcsere és kapcsolódó problémák se lesznek (ritkán/nem belevaló olajjal, stb). Akkut nem olyan könnyű a standard degradáción felül bántani.
Persze futóművet, fényezést, stb el lehet hanyagolni, de 3-4 évesen még nem szokott gond lenni, és felújítható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged