Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tboldi
üzenetére
Csak tippelgetek:
1- OMV-n tankoltam, de amúgy MOL-on szoktam - minimális az esélye, hogy ez okozza
2- újak a szíjak, mindkettő gyári Mazda, megnéztem, nem látok rajtuk égésnyomot
3- döglődik a katalizátor - ennek viszont LPG-s autó szaga van olyankor, illetve nincs check engine
4- X-aktaMotorolaj szinten, hűtőfolyadék szinten, minden új, olajszűrő Mazda OE, differenciálmű száraz, szintje rendben.
-
válasz
focvis
üzenetére
Nemrég voltam a szerelőnél, átnéztük együtt. Tökéletesen száraz a feltöltő és a leeresztő csavar környéke. A fotón látható valami régi olajnyom lehet, a kardánkihajtás is rendben. A váltótorony kívülről ragacsos zsíros, nem retkes, az se lehet. Az egész váltó tök tiszta mindenhol.
🤷🤷🤷Kizárásos alapon marad az , hogy túl jól kiszagolom a szuszogón távozó olajgőzt(?).
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Köszönöm!
Igen, a szellőző a tetején van.Jó ötlet, azt is megnézetem. 10 éves, simán elfáradhatott egy szimmering.
-
De melegen állítom le otthon és a munkahelyemen is - megnéztem alaposan, nincs nyoma a padlón. Nem is nagyon lehetne, mert jól le van burkolva alulról: [kép] [kép] [kép] .
Hosszmotor, RWD, a kipufogót a váltó mellett vezetik el a menetirány szerinti jobb oldalon.Spekulációm és reményeim szerint a szellőzőből jöhet a szag*. Holnap felhívom a szerelőt, mi a véleménye, ill. meg tudja-e emelni a héten, hogy kizárjuk a csöpögést / szivárgást.
*Lenyomtam 100 km autópályát 3000-3500 rpm-en, semmi szaga nem volt, utána elkentem a száját a pályán és jött a "gázszag". Ugyanez városban, forgatás után jön a szag. 🤷♂️
-
-
Köszönöm, Srácok!
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Mármint kénes, büdös?
Mint mikor gázszivárgás van?(Az égett motorolajnak ismerem a szagát, az egész kellemes. Ez nem.)
-
Valaki szagolgatott már alaposabban váltóolajat?
Leginkább az érdekelne, hogy a forró kipufogóra került váltóolajnak milyen a szaga?2 hete volt olajcsere az MX-5-öm váltóján (is). Azóta ha rendesen meghajtom az autót, utána gáz szagot érzek, olyan, mint mikor szivárog a földgáz a lakásban (amit merkaptánnal szagosítanak). Eleinte arra gondoltam, hogy valahol gázszivárgás van a környéken, de túl egyértelmű, hogy hajtás után érzem.
Motul Gear 300 ment bele, előtte is az volt, 3 éve került bele, ill. most 2 hete. Mazda MX-5 ND. 2 liter kell bele, de 2,2 liter belefért.
Megkérdeztem az AI-t is. Bocs, de bemásolom a lényeget

[...]
Rendben van a váltás. Eddig és most is Motul Gear 300 váltóolaj került az autóba. Hivatalosan 2 liter kell, de 2,2 liter ment bele. Mazda MX-5 ND 2.0
A Mazda MX-5 ND 2.0 váltójába hivatalosan 2,0 liter olaj szükséges. A 2,2 liter betöltése bár kismértékű túltöltésnek tűnik, több oka is lehet, ami a szúrós szagot magyarázza intenzív használat mellett: [1]
Túltöltés miatti kigőzölgés: Mivel a névleges kapacitás felett van benne olaj, nagy terhelésnél (amikor az olaj kitágul) a felesleg vagy a gőzök a váltó szellőzőjén (breather) keresztül távozhatnak. Mivel az ND-ben a kipufogócső közel fut a váltóhoz, ezek a gőzök a forró fémfelületre érve erős, szúrós szagot árasztanak. Motul Gear 300 tulajdonságai: Ez egy kiváló minőségű, észter alapú szintetikus olaj. Az észter alapú és nagy nyomású (EP) adalékokat tartalmazó olajoknak eleve van egy jellegzetes, szúrós "kénes" szaga, ami magas hőmérsékleten (erős hajtásnál) intenzívebbé válik. Váltóalagút és váltóharang: Az MX-5-nél a váltó közvetlenül a vezetőfülke alatt van. Ha a váltókar gumiharangja (shift boot) nem tömít tökéletesen, a forró váltó és az esetlegesen rákerült olajpára szaga közvetlenül bejut az utastérbe.
Teendők
Szint ellenőrzése: Ha az autót nem vízszintesen emelték meg a betöltéskor, könnyen belemehet több olaj a kelleténél. Érdemes ellenőrizni a szintet: sík talajon, a betöltőcsavart kicsavarva az olajnak éppen a nyílás pereméig kell érnie. Tisztítás: Mivel az olajcsere csak 2 hete volt, valószínű, hogy maradt némi olajfilm a váltóházon, ami "meghajtáskor" hevül fel annyira, hogy szagot árasszon. Egy alapos féktisztító spray-s lemosás segíthet. Türelmi idő: Ha nincs szivárgás és a váltásérzet jó, várjon még 1-2 hetet. A szereléskor melléfolyt olajnak ennyi idő alatt el kell párolognia. [1]
A Motul Gear 300 75W90 egyébként az egyik legnépszerűbb választás az ND-hez, mert sokkal jobban bírja a hőt, mint a gyári olaj. [1, 2]
Érezhető a szag nyitott tetőnél is, vagy csak zárt állapotban az utastérben?
Az AI-válaszokban előfordulhatnak hibák. További információ
nyitott tetőnél érzem. Olyan szaga van, mint mikor szivárog a lakásban a földgáz.
Ez a leírás (a lakásban szivárgó gáz szaga) szinte 100%-os biztonsággal a Motul Gear 300-ra és a benne lévő kénes adalékokra utal.
A földgáznak alapvetően nincs szaga, ezért szagosítják etil-merkaptánnal, ami egy kénvegyület. A nagy teljesítményű hajtóműolajok (mint a Gear 300) szintén rengeteg kén-foszfor alapú adalékot tartalmaznak a kopásvédelem miatt. Amikor ezek az adalékok intenzív hajtásnál felmelegszenek, pontosan ezt a jellegzetes, szúrós "gázszagot" árasztják.
Mivel nyitott tetőnél érzed, a szag valószínűleg a következő helyekről szivárog ki:
A váltó szellőzője (breather): A Mazda MX-5 ND váltójának tetején van egy szellőző szelep. A 2,2 literes töltet miatt (ami 10%-kal több a gyárinál) táguláskor az olajpára ezen a szelepen keresztül távozik, és a menetszéllel bejut az utastérbe. Kipufogóra került cseppek: Ha a betöltésnél egy kevés olaj melléfolyt, az a váltóház alján megállhatott, és a hajtás közbeni rázkódástól vagy dőléstől rácseppenhet a forró kipufogócsőre.
Mi a teendő?
Mivel a váltásérzet jó, nincs okod aggodalomra a váltó épsége miatt. A Motul Gear 300 híresen "büdös" olaj, és az ND váltója (ami szinte a könyöklőd alatt van) hajlamos kigőzölögni ezt a szagot extrém terhelésnél
.
Higgyek / hihetek neki?
Szombaton nagy túra lesz, nem valószínű, hogy eljutok előtte a szervizbe. -
Qru-nak köszönöm szépen a maradék Motul Gear 300-at, pont kellett még ~0,2 l a frissen vásárolt 2 liter mellé, hogy már kifolyjon a betöltőnyílásnál.
(a maradék ~0,1 liter ment pocsékba)Azt nem értem, miért nem eleve 2,2 litert írnak a kezelésiben?
Az olajválasztók is furcsán adják meg: 2 liter a váltóba és 0,2-0,3 liter (a házba?). 3 éve cseréltem, akkor is 2 liter + egy kevés kellett bele.Nem tökéletesen átlátszó, inkább opálos sárga olaj jött le 35 hónap és 23 ezer km után. Az előző cserénél, 101 e. km-nél sötétebb szürke volt a leengedett olaj, kilométerben akkor járt az első hivatalosan előírt cserénél, elképzelhető, az még a gyári feltöltés volt.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ja, hát oké, VIF for president.
Van mérőedényem, 50 ml-t teszek 10 literenként. 🤗
Ugye ez nem lehet töményebb, mert ólommentes oktánszámnövelő, kell a térfogat (MTBE, toluol, stb. + PEA). -
válasz
grizlisandor
üzenetére
Segítségül hívta az AI-t.

Természetesen én is megkérdezem időnként, de erős kritikával élek.Gondolom, értenek hozzá. A Pro-tec általam ismert összes terméke 375 ml-es ezer éve, így erre a hagyományra vezetem vissza.
Előző hsz-re, a konkrét eset volt tárgyalva a VAG topikban [link] , igaz ott nem lett explicit leírva, hogy több éve 0w30-as a gyári VW 504.
Megjegyzem, ha 221 kW-hoz jó ez az olaj, és kizárólag ez jó, semmi más; akkor a 85-höz sem életszerű egy vastagabb igénye. -
válasz
forceberg
üzenetére
Csak kibírja! 🤞
Pont ma jött nekem 3 flakon benzines VIF, ezen felbuzdulva megnéztem a dátumokat:
- Amit aktuálisan használok, az 2022-es, és legalább egy éve kibontottam, hűvös garázsban tárolom; rendellenes működést nem tapasztaltam. Elvileg 24 hó a szavatossága - de mi tud ebben megromlani?
- A friss szállítmány 1 db 2025-ös, 2 db 2026-os.(Allegron 3300 Ft volt, jelenleg 3620, jó ár, ingyen posta Smarttal.)
Qru-nak speciálba:
Vettem Protec oktánszámnövelőt is, egyelőre 1 flakonnal, mert igencsak drága most a 100-as (770?) Hamarosan tesztelem.
Pro-tec P2191 -
válasz
A.Winston
üzenetére
Ja, hogy szívó, de GPF-es?! Azt kihagytam a számításból.

Azon örömködöm, hogy a 9000 Future GF6 végre egy olyan olaj, ami NEM jó dízelbe, csak benzinesbe, mert pont letojom a GPF-t, lévén az enyémben nincs.*
A Te eseted viszont más! Amíg nem tisztázódik, inkább belevaló Mazda olajat vennék.*A Golfomban van GPF (OPF), abba persze olyan olaj kell, ami jó dízelbe is. :/
-
válasz
focvis
üzenetére
Ez szvsz a dél-arfikai honlap, ezen írja, hogy váltja a 9000 Future-t.
Azok nem gyártói jóváhagyások, hanem megfelelőség az adott gyártó elvárásainak.
Egyetlen különbséget találtam a 2 között:
- az Xtra az "Eco-Science technology"-t,
- a GF6 pedig az "Age-Resistance technology"-t alkalmazza.Kérdés, melyik a jobb a motornak? Lehet, hogy az újabb spórol 0,05 liter/100 km-t, de a régebbi meg jobban bírja a savasodást. 🤷
A GF6 is néha SP, néha SQ.
-
válasz
A.Winston
üzenetére
Szia!
Kaufferben vettem már gyári Mazda szűrőt; alátétből viszont utángyártottat használok, 2.0 Skyactivhoz a 9956-41-400 a gyári.
Bekészleteztem évekre előre, ha egy csapáson járunk (XII. - IX. ker.), nekem van otthon 2-3 db PE0114302B9A, tudok belőle nélkülözni, ha nem találsz.A Mazda olajat az európai piacra a Total készíti, így vagy gyárit, vagy Total GF-6 0w20-at tennék bele.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Kábé:
- újabbakra 0W20, nagyobb teljesítményűekre 0W30
- 5W30 helyett 0W30.
Hangsúlyozom, kábé. -
válasz
grizlisandor
üzenetére
Megfontolandó az 504.00-ből a 0W-30, utóbbi években már ez a gyári.
-
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nem sajnos, a Fiat 124 is Hirosimában készült, a digók csak a motorjukat küldték el hozzá, amit a japók még a gyártósoron beletettek. Minden más Mazda.
-
válasz
focvis
üzenetére
Lehet, hogy egy keskenyebb szűrő kéne donornak, az Amazon szerint a japó cucc mérete: 15.2L x 14.8W x 1.8Th centimeters [link] .
Létezik más gyártótól ugyanez az Astra F pollenszűrő némileg más méretben, így nem probléma.A szivaccsal ki tudom tölteni a rést, csak nagyon kicsi szűrőfelületet sem akarok.
-
Barkács téma!
Az MX-5-ben nincs klasszikus pollenszűrő, nem létezik*; ellenben Budapesten nagy a forgalom, én pedig nem szeretem a dízel szagát.
*Valójában lehet venni hozzá Japánból kisipari gyártású szűrőt, postával, vámkezeléssel horror áron [link]. (focvis annyira nem hülye, hogy ne gondolkozzon ilyenkor.)
A japán szett tartalmaz egy levélhálót a szélvédő alá, az nekem nem fontos, ha akarok, vágok bele szúnyoghálóból, de nem akarok.Az MX-ben egy fémháló található [link] , ami kábé semmit sem ér, csak a szúnyogokat fogja fel. Mérete elvileg:
Hossz:155 mmSzélesség:158 mmMagasság:17 mmSzeretnék egy aktívszenes szűrőt - minimum pollen, maximum antiallergén, de kezdetnek jó lesz az aktívszenes.
Úgy vélem, a legkritikusabb méret a magasság, mert abból végképp nem lehet levágni. Némi keresés után rátaláltam a gyárilag légkondis Astra F pollenszűrőjére, konkrétan a Valeo 715632 lenne az alany, ennek a mérete:
Hossz:422 mmSzélesség:157 mmMagasság:18 mmÚgy vélem, a 17 VS 18 mm magasság nem probléma, ennyi helynek kell lennie. A szélességben is 1 mm differencia, ez is OK.
Ha hosszában szabom, kijön 2 db pollenszűrő belőle, meg némi hulladék.
A végét lezárom öntapadós szivacsszalaggal, ebből még akár az oldalára is tehetek, ha lötyögne. Például ez az OBI-ból: [link]
Indulhat a barkács, nem hagytam ki valami fontos kérdést?
A beszerelés kb. 1 óras művelet lesz, nincs kedvem előre kiszedni a hálót és méregetni. -
Na, örülök, hogy visszatértél, ahogy kifogyott az AI kontent.
Egyszerűsítettem a családi olajlogisztikán, apám Ignis K12C-je is az általam az MX-5 ND-hez eddig használt olajat kapja, 3,5 + 4,5 = 8 liter.
Az Ignis új kora óta a gyári ajánlás Ecstar F9000 0w20-at kapta (API SN), erősen bízom abban, hogy nem volt benne valami spéci Suzuki adalék, mert ezentúl Total Quartz 9000 Future GF6 0W-20-at kap (API SP). -
válasz
forceberg
üzenetére
Mivel legutóbb is én linkeltem.
(A VAG-nál az előírásoknak nem megfelelően adagolt LM proline okozott gondot egyes kihegyezett motorok, bizonyos beszállítótól érkezett alkatrészeiben. A VW (és pl. a BMW) saját adaléka is PEA, az LM proline-hoz képest fele töménységben. Egyiket sem szabad sűrűbben alkalmazni, mint 5000 km.)
-
Vélhetően később, annyira, hogy addig 99,9% nem az én gondom lesz, hogy esetleg dadog, égéskimaradást jelez.
(Nemrég írt valaki 300+ ezer km-t futott 1.4 vagy 1.5 TSI-ről, ami nem volt még tisztítva, aztán csak működik. Az nekem 20 év a Golfba... addigra akár még villanyosra is cserélek.)
Amit biztosan, saját tapasztalatból tudok, hogy 2014-ben elvittem BG vegyszeresre a Golf 6 első generációs 1.4 TSI-t 140 ezer km-nél, fizettem 18 ezer forintot (tizennyolc ezer Ft), és tökéletesen megoldotta a problémát.A "guru" akkoriban kért volna 120 ezer forintot (2014!!!) a dióért. Nyilván mindenki szeretné gyorsan megszedni magát. Hozzáteszem, a Shell táltos tesztjét örömmel fogadtam, mikor kiderült, hogy nem az az ágytál, amire vágytál.
-
-
Nem szeretném kiteregetni a további részleteket, mert privátban kaptam és amúgy sem érint itt senkit - gyárilag a nagyobb teljesítményosztályú (LK3) V6 és 2.0 benzines motorok egyes példányai érzékenyek az eszetlen adagolásra, tudják már az okát is.
Példaként az én konkrét autóm nem érintett, így nyugodtan locsolhatom 😇, de csak ésszel fogom ezután is.A Liqui Moly azt írja, hogy ne öntsd bele sűrűbben, mint 5000 km. Az olajcsere előtti utolsó teljes tankba tervezem, ahogy a Mazdánál is teszem, az olajcserére már kijárva a tankot.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
DSG olajból a VW gyári után a Febi megfelelő olaja a legdrágább (ha nem csal az emlékezetem, pár hete néztem).
A Liqui Moly olcsóbb, aztán annak az árazásában elég sokat elvisz a marketing költés.Lehet, hogy megcsal az emlékezetem...
-
-
-
válasz
A.Winston
üzenetére
... és 91%-ban fasza autó. (90% Mazda, 1% Monza kipufogó.)
Boldi kedvéért.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kipróbáltam a "clear flooded engine startot", működik. Amikor felengedem a gázt, akkor röffenti be a motort, addig csak indítózik.
DMF-es autóknál nem biztos, hogy megéri gyakran használni, az ND1-ben nincs DMF. -
válasz
A.Winston
üzenetére
Igen, a 160 lovas ND1. Nyári hőségben történő csapatás az enyhe aggodalmam tárgya. Semmi versenypálya. Autópálya nem para, MX-szel nem lehet / nem érdemes ott a klasszikus értelemben száguldozni (170-nél már szétmegy a zajtól az agyad).
Nem eszi a 0w20-at, évente csere, <10 k km.
#17290 A.Winston
csont szaraz blokkot flood mode-dal elo lehet kesziteni. Kuplung be, mellette tovig gaz, erre ecu elveszi gyujtast es ugy start
Ilyent tud az ND?BTW. van start-stop gomb, ill. i-eloop is van, általában kilövöm minden autón, ez nem aggaszt különösebben.
-
Jó ötlet, ha eszembe jut, nyáron majd ránézek.

Gyári előírás 0w20 vagy 5w30, utóbbi nekem kicsit anakronisztikus 2025-ben*. Hiányolom az update-et, Mazda szerint API SN kell bele, közben már SQ-nál járunk, a benne használt Total 0w20 újabban már SQ.
Ha jóváhagyott lenne a 0w30, azt tenném bele, de nem az, így vélhetően maradok a jelenlegi olajnál.*Oké, az autó 2016-os, de máig gyártják. A motor is gyártásban alapvetően változatlan formában.
-
válasz
Morris
üzenetére
Volt egy váltás 2019. környékén:
- előtte 5w30, ill. újabban 0w30 és VW 504/507 norma,
- utána jellemzően 0w20 és VW 508/509 norma.
Az enyémbe viszont továbbra is 0w30, VW 504 kell.Tiédbe jó kérdés, nézd meg a matricát a zárhídon, az a biztos.
Én hiszek a német mérnököknek.
-
válasz
A.Winston
üzenetére
Nagyon hasznos hsz.!
Tutira van benne OPF? Egyes szívó GDI-k talán anélkül is tudják az EURO-6d-t.(Az MX-nél gondolkodom időnként, hogy biztos bírja-e a 0w20 nyári hőségben a nyelezést. Versenypályára nem tervezek menni. Ugyanakkor a budapesti dugóban nyáron gyakran indul a hűtőventilátor.)
-
válasz
Soma01
üzenetére
Ki van számolva, tesztelve az adagolása, nem hiába írják, hogy 5000 km-nél sűrűbben nem szabad használni. Szóval elégedj meg a normál adaggal.
A VW saját adaléka ugyanezt a PEA hatóanyagot tartalmazza kb. fele töménységben. Valószínűleg azt is a LM gyártja, ahogy az Opelnek is, utóbbi asszem' 1:1-ben azonos a LM-val. (VW 32, LM 62 [link] )
100 000 km-t futott Mazda Skyactiv motorban nem okozott problémát az első használatkor, azóta évente 1x kapja olajcsere előtt. Szerk: a Mazdában nincs cserélhető finomszűrő, csak a tankban az élettartam szűrő.
-
Ez volt az egyik. A V6 turbók voltak érintve, oldotta a retek mellett az egyik típusú dugattyúbevonatot is. (Senki sem tudja, mennyit locsoltak bele a userek, ezért fontos az adagolás! A VW sajátmárkása ugyanezt tartalmazza fele töménységben.)
Nekem továbbra is OK sor4 TSI-ben és Mazdaban. 🤗
-
válasz
Soma01
üzenetére
A "drops" , hogy hány cseppet kell önteni az indikátor folyadékból a teszt során, azaz a PEA hatóanyag töménységét. Ne foglalkozz vele különösebben, az utolsó oszlop a lényeg, hogy egy adag adalék, egy tanknyi (60 liter) benzinben mennyire tömény.
NEM SZABAD TÚLZÁSBA VINNI! Kövesd a használati útmutatót, a Liqui Moly írja, hogy ne használd sűrűbben, mint 5000 km-enként. (Én egy tankolásnyival az olajcsere előtt szoktam, az olajcserére kijárom a tankból, hogy ne keveredjen a friss olajba.)Pont ezért linkeltem, én is onnan veszem. Random webshopból simán dupla áron lenne.
-
válasz
Soma01
üzenetére
Parancsolj, egy online adatbázis egy amatőr tesztelőtől: [link] .
Fontos tudni, hogy kizárólag a poliéteramin (polyetheramine, vagy PEA) tartalmat nézi.Menj a "cleaners gasoline" munkalapra, utolsó oszlopban minél nagyobb az érték, annál töményebb. De nem kell túlzásba esni!
Mo-n aránylag olcsón beszerezhető a VIF, kb. 4000 Ft/ 500 ml, az elég 500 liter benzinhez. A fenti adatbázisban szerintem a kezdeti dupla adaggal számol a készítője.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Nézd át az eladó értékeléseit, az alapján dönts.
Amazon, Emag piactéren is bőven találni gagyit.
-
Gondolom, olyan matrica volt rajta.
Pár hete valamit eltolhattak a Kauffernél, az árucikk részletes adatainál láthattad, melyik forrásból mennyiért tudják ők beszerezni, illetve mekkora az elvárt minimális árrés (nem sok). A jellemzően legolcsóbb cég neve "Tokic" volt és eurós elszámolású, tippre horvát vagy szlovák lehet.
-
+Qru
Márkaszervizben kapja, mikor kéri, közben maszekban ~felezem. Kb. 22-23 ezer km-enként kéri, rugalmas beállításon fut.
Két hónapig nem használtam, ~12 ezer km-nél lesz a csere, illetve ahogy időm engedi, most a lakásfelújítás projekt kezdődik hétfőn. 😵💫🫣
Gooool fórumtárs keni-vágja a Fuchs témát, dicséri. 👍Boldi: szinte 100%, hogy azért.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Pedig időnként dobnak egy-egy 4000-es kupont is, most éppen volt, így 16 675-re jött ki, míg Árukeresőn 23 865 Ft-tól indul. Szóval érdemes keresni.
Ja, és magyar 27%-os Áfával számlázták. Nagyobb piac, nagyobb verseny. -
Februárban 3800 km-nél Totalt kapott, most valamikor október-novemberben Castrol LL 0w30 (VW504) következik, mert átadáskor mellékeltek egy literrel az autóhoz, ne menjen nekem pocsékba'
Aztán majd jövő június-júliusban kéri a kötelező olajcserét.Allegroról jött jó áron, hivatalos lengyel forgalmazótól (Metler, "SMA_Castrol" az eladó nickje) [link] . Abszolút friss áru. [kép]
-
válasz
norrberth
üzenetére
Én kérem, hogy kezdje az én hsz-em törlésével.
Beteszem én a vonatkozó macskás képet, szó ne érje a ház elejét.
Szanaszét szerkeszted a hsz-eid.
Az előttünk szóló fórumtárs komoly energiát fektet a kérdésbe, építi a topikot, a tudásbázist, alaposan utánajár az infóknak, nem csak bemondja az éppen aktuális kedvencét (#csakacastrol, a #csakamotul).
-
-
válasz
polonic
üzenetére
Igen, igen, ezen én is csodálkozom.
Feltételezés: a MOL és az OMV más típusú adalékot használ, amit ez a teszt nem mutat ki. Ez elvileg a PEA-ra koncentrál.
Miért a feltételezés? A VAG topikban a motorgyári mérnök pont a MOL és az OMV benzineket emeli ki, mint a tesztjeik szerint legjobb eredményeket produkáló tüzelőanyagok.
-
válasz
polonic
üzenetére
A drops, hogy hány csepp reagenst vesz fel az anyag, igazából a mi számunkra egy elvont érték, minél nagyobb a szám, annál több PEA-t (poliéteramin, tisztító adalék) tartalmaz a keverék, erősebben tisztít.
De nem szabad túlzásokba esni vele, egyes bevonatokat megtámadhat nagy töménységben.

-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Erről jut eszembe... a "Bitog" táblázatába bekerült a VIF eredménye [link]. (Nem rossz, hiszen folyamatos használatot ír elő. Továbbá olcsó is.)
Saját spekuláció, hogy a kezdeti tisztításhoz ajánlott dupla adagolással mérték, mert a dízel adaléknál 1:500-as keveréket jelez.
-
válasz
csubuka
üzenetére
Első gondolatom, tegyél bele VW 504.00 5w30 olajat, az eleve tudja a C3-at, ezen belül válassz olyant, aminek van API SP minősítése is, a legtöbb ilyennek van.
Szerk: a VW már 20 éve gyárt TSI = turbós GDI motorokat, egészen 2018-ig csak* az 504.00 volt a gyári ajánlás ezekbe, VW-eknél nincs közismert LSPI probléma.
(*kivétel erősíti a szabályt, a PHEV GTE-be 502.00 norma kellett 15 e. km-es intervallummal)
-
válasz
chopin42
üzenetére
9 évesen adtam el tavaly. Szó sincs évi 500k-ról, inkább évi 50k a szerviz. Plusz a fék mikor elkopik, totál kommersz áron (2020-ban 100 k volt körben, értelmes használat mellett kibír 80 ezer km-t).
A hőmenedzsment egység cseréje G12 evoval, munkával, vízpumpával, új gyári kiegyenlítő tartállyal 180 K Ft volt.Nyilván ha valaki tizenéves autót a Porsche Budába hord, akkor vagy nagyon gazdag, vagy nagyon naiv.
Gyönyörűen megy MOL95-tel, pazarlás a 100-as bele.
-
+1 Félrevezető vagy félreértett az információ.
3 db 7-es GTI-vel a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy a fenntartása csak egy "paraszt hajszálnyival" drágább csak egy alap Golfénál:
- többet fogyaszt 1-1,5 literrel az 1.4 TSI-hez képest,
- drágább a biztosítása és az adója,
- 1-2 literrel több olaj kell bele cserekor.Golf 6 és 7 GTI-re is bagó a fék, bagó a karbantartás.
Egy tipikus hibája van, a műanyag hőmenedzsment egység (INA 100+ ezer forint), az kb. 100 ezer km-t bír. Jó minőségű, jól összerakott autó.
-
válasz
Depiboy
üzenetére
Saját tapasztalatból a benzint meg tudom erősíteni, VW 2.0 TSI kb. 0,5 literrel többet fogyaszt Shell 95-ből, mint MOL 95-ből, továbbá érzésre kelletlenebb vele. (Tán még a kipufogót is jobb kormolja az OPF nélküli.)
#15683 Asbee: Köszönöm! Most az van benne, akkor nem váltok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Napelem
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Yettel topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- ÚJ Magic Keyboard billentyűzetek/ USB-C - Lighning/ 27% Áfás/ Ingyenes szállítás!
- LG UltraGear 32G810SA-W 4K AI Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Samsung Galaxy Tab A7 /3/32GB / wi-fi / 12Hó Garancia
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Patriot Viper 3600Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Már tudok rajta röhögni.)
).
)