- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valami rémlik nekem is, illetve a kollégámnak is ilyen autója van. 5W30-as Eneost raktak neki bele, mert a szerelő szerint az való bele. Nekem úgy rémlik pedig, hogy valami vékonyabb olajat kéne bele rakni. Nem tudod pontosan, hogy melyiket?
Szerk.: az egy Toyota Yaris 1.33-as motorral, nem tudom mekkorák a különbségek ezen méretű motorok között, mert az Aurisban is ilyen van. -
d4d
aktív tag
Ide nem fogom kiírni, de itt konkrét áfacsalásos történetek vannak amikre a börtön árnyéka is rávetül. Nem akarok senkit befolyásolni ki honnan rendeljen, csak a hivatalos infót osztom meg. Biztos vannak becsületes szlovák vagy más eus forrásból dolgozó boltok. Én nem szólok bele ha valaki őket is összeszedi.
-
d4d
aktív tag
Néztem, de ebben a cikkben benne volt az is hogy a cég elmondásuk szerint átnézte az összes többi gyertyájukat és nem találtak problémát. Egyébként gyári hibás nem lehet egy ilyen gyertya, az elképzelhetetlen?
Másik, nem akarom bántani a céget de sose hallottam róluk. De ha igaz is, ez egy eset, egy gyanús gyertya, pedig ha itt hamis gyertyákkal van tele a piac akkor sokkal több motorhalálnak kellene lennie.
-
d4d
aktív tag
Ezt csak ahhoz hogy 7 éves lesz a Duster.
Volt nálunk egy 2018-as Kangoo szintén 1.5 dCi ugyanaz a K9K, újkorától kezdve az utolsó km-ig végig ugyanabba a Renault márkaszervízbe járt és csak ezt az RN0720as Elf olajat kapta, már alulról súrolta a 400e km-t, a motor úgy járt mint egy Schaffhausen óra. Az egész autó olyan állapotban volt futóművileg, váltó, kuplung stb összképben, hogy letagadhatott volna 300 ezer km-t egész nyugodtan. Ilyen amikor megkapja egy autó amit kell és odafigyelnek rá. Nem is volt motor, turbo meg mittomén milyen problémája.
Itt is befigyel a szent tölcsér, az utolsó olajcserét már mi csináltattuk meg.
-
d4d
aktív tag
Nálam, ha Renault akkor Elf, a fejemben annyira összefort a két márkanév, hogy nem is nagyon érdekel más ebben az esetben. Kb minden renault főleg, ha régebbi, hátsó ablakán ott díszeleg az elf matrica. Hivatalosan az Elf után jött a Castrol a Renaultnál most tudomásom szerint kb fél éve már a Total a hivatalos partnerük, de akikkel beszéltem márkaszervizzel, náluk még mindig Elfet tesznek az autókba és el is fogadják hivatalosan garanciás témában is.
Más. Friss infók. Adott egy VW Up! 1 liter benzin. Felhívtam egy márkaszervizt, kifogtam egy olyan fickót aki így első hallásra nem kicsit volt képben. Mondjuk rögtön azzal kezdte hogy gyári cikkszámokat nem adhat ki semmilyen formában, de árakat tud mondani.
Olaj elvileg 504/507, 5W30.
Olajszűrő ~12000
Levegő ~ 24000
Pollen (aktiv szenesnél jobb mindenféle szart szűr pluszban) ~ 31000Azért ez picit meredek, hozzáteszem, hogy a levegő és pollenszűrő csak ebben a típusban (vagy a skodás megfelelőjében) van jelen, teljesen egyedi cuccok, nem közös más vw csoportos típussal, pl a poloval. Nem is volt raktáron nekik ellentétben az olajszűrővel amiből 200+ db volt kéznél.
Szóba került az ezer éves polom mondom hát ott is a mann volt a beszállitó úgy tudom. Itt rögtön megakasztott, hogy a mann sose volt beszállitója a Volkswagennek, max légszűrőbe de olajban nem. Legalábbis belátható időtartamra visszanézve. Ok mondom mi az helyzet azzal, igaz e hogy a gyári szűrő átesik egy plusz minőség ellenőrzésen. Azt mondja ez igaz, de hogy ez ilyen szúrópróbaszerűen működik. Tehát egyszer csak megjelennek a gyártó oldaláról váratlanul és elkezdenek ellenőrizgetni ott dolgokat. Viszont ami még érdekesebb állítása volt, egyébként dolgozott szűrő gyárban konkrétan mann szűrőket is gyártottak nálunk Magyarországon.. szóval azt mondta hogy az se igaz, hogy az utángyártott mann (be lehet helyettesíteni más márkával is) és a gyártó számára készült "gyári" szűrők ugyanazon a gyártósoron készülnének. Vagy más a gyártósor a gyáron belül vagy konkrétan más gyárban készülnek az "original" szűrők. Olajszűrő témában elvileg az Ufi (olaszok) szállít a VW számára gyári alkatrészt.
Az gyári olaj a Shelltől jön jelenleg, az stimmel.Másik amire büszke volt itt a cikkszámos témában ugye hogy nem adhatja ki, hogy ők közvetlen a VW felügyelete alatt állnak vagy hogy mondjam, szóval ha feljebb megyünk a ranglétrán akkor neki a főnöke az tényleg a VW csoport feje. Nem minden márkakereskedés van ilyen státuszban az itthoni kereskedések között.
-
Megnéztem a "stratégiai készletemet":
VW:
Mindhárom német, a pollen Mann FP, a többi gyári VW dobozos, ami Mann.
Mazda:
Olajszűrő japán (gyári Mazda), levegőszűrő koreai (gyári Fiat/Abarth). Pollenszűrő nincs az autóban.
Szerintem ritkán éri meg a gyári a felárát egy Mannhoz képest. Ezeket aránylag mind jó áron vettem.
-
Asbee
veterán
Mindenki gyárt már mindenhol. Én a fémházas szelepes olajszűrő kivételével, normális minőség esetén nem félnék ettől. Meg persze ha értelmes áron, könnyen beszerezhető.
Most pl van mann és gyári olajszűrőm is. Külsőleg semmi érdemleges különbséget nem látok. Gyárinak kicsit szebb a ragasztása. -
-
tibbike01
őstag
Neked aztán sok időd van.
Ezt nézd meg. -
grizlisandor
veterán
-
AIex
tag
Az a baj, hogy nem tudom, a webshopos rendelést, a budai, vagy a sz.sz.miklósi üzlet késziti össze, de rápróbálhatsz a "google-s telefonszámra", és ott elmondod az aggályod,
Sajna már a foxpost sem olcsó, de ha nagyon félsz a magyar postától, akkor budán áttudom venni, becsomagolni, és feladni egy foxpost-al mondjuk.
-
-
Qru
MODERÁTOR
-
grizlisandor
veterán
Tavaly a Platina VIP szolgáltatással se volt valami gyors a Kauffer.
Következzenek az idei tapasztalatok:
Péntek délben leadtam a rendelést Platina VIP szolgáltatással, mert most tényleg sürgős volt, aznap délután átvehető állapotban volt, hétfőn felvette a posta, kedden már a csomagautomatában várt a csomag. Ez azt mondom jó időt futott, mondjuk kifejezetten készleten lévő termékeket válogattam. De kellett hisztizni egy sort, mert nem igazán akarták a hibájukat elismerni. Vegyesek az érzéseim velük. -
tibbike01
őstag
Engem csak az a része zavar a tavaszi cserében, hogy miért kellene egy tavasszal-nyáron porral-pollennel telített szűrővel neki indulnom a télnek. Olyan, mintha egy nagy porszívózás előtt cserélnék porzsákot a porszívóban
Télen amúgy nem sokat járok, meg amúgy is tisztább a levegő és pollen, bogarak...stb se nagyon vannak.
De amiket írsz megértem, hogy te tavasszal cseréled (csak majd nyár végén fujasd le a bogarakat, pókhálót és feleveleket róla
)
-
tibbike01
őstag
Én pollenszűrőből biztosan valami márkásat tennék, vagy legalább Filtron, főleg, hogy láttam youtubeon az összehasonlító videókat, amiben szépen látszik, hogy mennyi szenny tud bejönni az utastérbe, mit lélegzünk be pl egy araszolásnál, ahol egy régi dízel megy előttünk. Biztos ismered a mondást, tündőnkből csak egy van...
-
grizlisandor
veterán
Nem lesz macerás, mert az alkatrészkeresők mutatják mi az ellenmondás.
UFI is MANN is.Bizonyos időszaktól változtattak az alkatrész kialakításán.
Bárdi/Unix oldalakon van lehetőség alvázszámhoz keresni alkatrészt, vagy dobj egy e-mail-t a webshopra az adatokkal és segíteni fognak, ha nem vagy biztos a dologban.Minimum Filtron-t vegyél.
Bosch is jóféle elvileg.
Kocsimba Mann, Filtron, Purflux, Ufi és gyári szűrő ment eddig. -
Qru
MODERÁTOR
Ford WSS-M2C913-D kell neked, ez váltotta a korábbi gyári specifikációkat és a Ford ezt ajánlja a régebbiek helyett is.
Gyári olaj nem drága és jó: Motorcraft
-
grizlisandor
veterán
WSS-M2C913-C SAE 5W-30 kell bele net szerint.
Pl.:
Ford Motorcraft SAE 5W-30(gyári)
Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
Motul Specific 913D5W-30
TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30
ELF Evolution 900 SXR 5W-30
SHELL Helix Ultra Professional AF 5W-30
Castrol Magnatec Professional A5 5W-30
PETRONAS Syntium 3000 FR 5W-30 -
Qru
MODERÁTOR
Ha van ESP a kocsiban akkor ESP-s olajat tegyél bele lehetőleg (pl ATE ESP SL.6). Ha nincs ESP akkor bármilyen mezei DOT4 jó bele.
-
A gyárilag zárt csomagoláson fóliazár is van a kupak alatt.
Ha ESP-s, akkor nem árthat a "DOT4 Class 6", ami alacsonyabb viszkozitású, viszont szvsz az nem létezett még 2005-ben. Sima DOT4 tutira (99%) jó lesz bele. Én a legkedvezőbb árú, de nem gagyit tenném bele, vagy ami a tesódnak van készleten. -
Jó lesz még ami a tesódnál van. Szerelő szeptemberben azt mondta, hogy az akkor kibontott doboz, rendesen visszazárva jó lesz még most tavasszal a másik autóba.
5-6 decit kér egy Golf, pont ezért jobb 1 literest (vagy 2 db félliterest) venni.
DOT 4 és kész, ha csak nem versenypályára készülsz a Tourannal.
(Létezik olyan, ami 3 évet bír, de lényegesen drágább.) -
molnarpeter
nagyúr
-
Asbee
veterán
Mindennél bele lehet futni ilyenbe. Mann olajszűrő látod nem tartotta meg az olajat. Van youtubeon román mérnök srác, mann légszűrő magasan legrosszabb volt, még az alco is magasan rávert szűrésben. Nekem a kínai mahle original olajszűrő volt pihe könnyű és érdekes kialakítású. Hengstben eddig csak német gyártásba futottam bele.
-
Asbee
veterán
Kiragadtál egy példát.
Egyébként mutasd meg légyszi valami gyártói doksival, hogy 60 ezerre vannak tervezve a levegőszűrők. Azért mert a gyártó megad egy csereperiódust az egy dolog. Egy pár ezer forintos tételről beszélünk, amit pár perc kicserélni. Ha már légyszűrő. Ráadásul ezzel csak jót teszem. Nem érdekel valami 20-40-60 nál cseréli, de nem értem ezt ledöbbenést, aki minden olajcserével. Legyen az 8 ezrenként.
-
[CS]Blade2
addikt
Én most vettem 10 hónapja 2019-es autót, és most fogom azóta másodszor cserélni az olajat, de légszűrőt most pont nem cseréltek. Nem a 3000Ft miatt, hanem előtte 7000km-enként cseréltem a 20 éves Focusba és majdnem ugyanolyan volt a kiszedett, mint az új. Olyan tiszta levegőben megyek, hogy totál feleslegesnek tartom, sőt, még lehet, hogy jobb is lesz ez így, hogy pár %-ban el van tömődve, a nagyon-nagyon apró szutyok lehet az újon átfér, így meg szerencsével az is fennakad.
2év és 30.000km helyett 1,5év-re fogom cserélni durván 10000-11000km út lesz nekem.Eddig egy cégé volt a gép, mentek vele 165.000km-t, légszűrőt 30.000km-enként cserélte a szakszervíz ami durván 6 havonta megvolt. Feladatát így is ellátta. Motul 0W20-as olajból semmit nem eszik, ráadásul eddig 5W30-al használták előtte. (3-4 havonta cserélték az olajat 15000-ként, minden 2. alkalommal a légszűrőt.)
-
Ügyes gyerekek, munkavédelem abszolút zéró, mégis mindenkinek megvolt a két szeme, tíz ujja. 👀🖐🖐😁
Szerk: Most azon azért elgondolkodtam, hogy legközelebb is a "gyári" Maruti-Suzuki olajszűrőt vegyem-e apám Suzukijába, vagy megteszi az utángyártott Mann is. Érzésre nem sok szűrőpapír ment itt bele.
Szerk2: Érdekes, hogy üzemanyag szűrő van ráírva. [kép]
-
Manitou
veterán
Ebbe az akcióba ma én is belefutottam. Az 5W40-es magnatec C3-on elgondolkoztam. De nem mertem megvenni. Régen sok hamisításról lehetett hallani a magnatec-nél.
Eddig Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30 vagy volt amikor 0W30 ment a civicbe.( ~280ekm ,2003, benzin 1.6 ) Inkább rövidtávokat megyek , néha van azért hosszabb menet is.
Vagy szerintetek mehet bele ? -
tboldi
nagyúr
Attól, hogy a kedves user nem tapasztal semmi különbséget, még vannak előnyei egy újabb fejlesztésű olajnak, a kémiai és fizikai tulajdonságai mindenképp jobbak egy régebbihez képest.
Távol áll tőlem a pénztárcákban való kutakodás, de lábjegyzetben hadd hagyjam itt, hogy nekem a 0W20/0W30 4-5000 Ft literenként, ehhez képest minden olcsó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- 8300 mAh, maradhat?
- Futás, futópályák
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest