- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: 2025 dude
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
grizlisandor
veterán
Darkfly-os srácok videójában láttam, hogy öntötték valamibe, mondjuk ők Zsu partnerek úgy meg könnyű.
Szerintem motorolajban tudja a kötelezőt, attól nem félnék.
Szűrőkben nem tudni, hogy saját gyáruk van vagy gyárttatják valahol. Saját autómhoz nem találtam se Kauffernél, se Kovácsautónál, pedig mindketten hivatalos forgalmazói a márkának.
-
Jenne
őstag
Válaszolok magamnak....
Tegnap voltam a farkasfilternél, aki pécsi az ismerheti, más ügyben és ott rengeteg motorolaj van különböző gyártóktól. Volt Motul is a polcon, megnéztem néhányat, bár ne tettem volna...mindegyik Made in France. Kérdeztem a főnököt, van ebből olasz gyártás is, vagy olyan ami nem francia? Azt mondta elképzelhető, mert van olasz lerakata is a Motulnak, de Ők eddig, amióta forgalmazzák, mindig csak Franciát kaptak.
Más: írtam arról, hogy Made in Poland gyártású MANN-FILTER WK 939 üzemanyagszűrőt kaptam a rendelésemre í(fékmestertől).
Kérdeztem, hogy van MANN-FILTER WK 939 üzemanyagszűrőjük most? Megnézte a számítógépen és volt. Bement a raktárba, kihozott egy ilyen Mann szűrőt, megnéztük és az Made in Germany!Ilyen az én szerencsén. Meg is vettem ezt a germanyt gyorsan, igaz 4 ezerrel drágábban mint a fékmesteré.
Nem lesz gond, szerelőmmel megbeszéltem, majd beépíti valakinek ezt a lengyel szűrőt és az olasz olajat. Van Fordos ügyfele néhány.
Meg is rendeltem a Fuchs Titan Supersyn F Eco-DT 5W-30 olajat (4 x 1 l) ez biztosan eredeti német, mert rákérdeztem a rendelés leadása előtt és megnézték nekem a raktárban. (olajweshop)
Most lehet mondani, hogy sz@rrágó vagyok vagy ilyesmi... -
d4d
aktív tag
Mahle német, nem osztrák jav. (Filterabc-nél teljes képzavar)
Motul témához. Itt fentebb többen is írták, hogy olasz gyártású motult kaptak. Én nem mostanában vettem ilyen olajat, de nekem is olasz volt, 10w40es és az 5w40es xcessről van szó, literes verziókban. Már kb 10 éve is voltak olasz gyártású motulok
-
2ozzmexy
senior tag
Okés, leírom neked, mivel több 10 év gyártásban szerezett tapasztalat alapján mondom, hogy rohadtul nem csak ennyi a különbség.
A minőség ellenőrzés egy tudományág, ami nem csupán a gyártásra, de a folyamatokra, az alapanyagokra, a gépekre, a dokumentációra és egy csomó másik dologra kiterjed. Az autóipar ezt borzasztó komolyan veszi, mivel egy autót többnyire nem csak erre a rántott hús alakú országra terveznek, annak az autónak működnie kell a gyári teljesítmény szinten Alaszkától Fokvárosig, Kairótól Pekingig mindenhol. Szóval az hogy a Mann filter legyárt egy légszűrőt EU piacra, nem jelenti azt hogy az a légszűrő Magitoporszknál is hozni fogja az autód gyári értékeit. Ha tudtál eddig követni, az már félsiker. Amit a Ford beszerel szűrőt az olyan paraméterekkel olyan anyagból és technológiával készül, hogy azt a világon bárhol berakhatod az autódba, a Ford által előírt elvárásokat teljesíteni fogja, legyen szó akár gyorsulásról, akár élettartamról. A Mann filter szűrő valószínűleg azért olcsóbb mert nekik csak az EU-ban kell megfelelni a normáknak, míg a "gyári Ford dobozos" bárhol használható, akár Rio-ban vagy Melbourne-ben is. Utángyártás és költséghatékonyság, a Ford nem fogja feltalálni újra a gumiabroncsot, megkéri azt a gyárat aki ezzel foglalkozik hogy csináljon neki egy terméket, mert egyszerűen nekik több a tapasztalatuk ebben. Szűrő gyártás ugyanez, ezért van tboldi Alfájában GM váltó, vagy Qru Bubijában Aisin, mert a Subaru nem gyárt váltót ahogyan a Stellantis sem, megkérték azokat akik értenek hozzá. A Ford megkérte a Mann filtert hogy gyártson neki szűrőt, mert ők már tudják hogyan kell. Majd ezt a cég lemásolta kevésbé szigorú tűrésekkel és a saját nevén gyártja mint utángyártott alkatrész.
De mondok egy másik példát, a Nestlé ásványvizet a Theodore gyártja, mert ők már tudják hogyan kell jót csinálni, a franciák csak fúrattak egy új kutat maguknak, de ugyanott és ugyanúgy készül, de az alapanyag más és a címke, így drágább. -
-
Asbee
veterán
Össze vissza gyárt már mindenki mindent mindenhol. Már egy gyártó sincs kb amire azt lehetne mondani hogy na ez tuti német. Aztán hogy minőségre melyik milyen…. Nálam is most van ugyanaz az olajszűrő mann és gyári. Súlyra, kinézetre, megvilágítva tök ugyanaz, csak Mannban nincs gyári szám. Német gyártás mindkettő. Hengst légszűrő eddig német volt, most már lengyel az is.
De pl ATE első tárcsa cseh gyártás, hátsó olasz. Brembo xtra betét ami eddig még olasz volt, már új piros lemezes kínai.Ha a minőséget akarja kimaxolni az ember, kockázat nélkül, nincs mese gyárit kell mindenből venni .
-
2ozzmexy
senior tag
Kifogástalan, nem is értem hogy miért nem ilyen olajokat használunk... sőt, a Daimler már elkezdte a Smart esetében, de én egy ideje dolgozom azon az autón, ami valahogyan elvonszolja a belét karbantartás nélkül 100k km/10 évig, utána kuka az egész, cserébe nincsenek szervizköltségek.
Ja és fontos szempont hogy utána maradéktalanul elbomlik a parkolóban, kizárólag virágillatot és tiszta oxigént áraszt amikor használják, cserébe az élettartama végén nyom nélkül visszakerül a természetbe, csak egy mangróve palánta marad utána.
Nem mondom hogy jól állok a projekttel, hiányzik még pár év innováció, de érzem hogy meglesz.Komolyan ne vedd, benzinesben max 12k, dízelben max 10k km /1 év után olajcsere, szűrőkkel. A fáradt olajat pedig újrahasznositásra leadni, hogy utána mit kezdenek vele nem az én bajom. Jut eszembe, MOL kúton még mindig átveszik díjmentesen?
-
dozó
tag
Annyiban kijavítanálak, hogy az OMV prémium dízel üzemanyagát azt nem a hazai MOL Százhalombattai finomítóban, hanem Schwechatban állítják elő és onnan szállítják hozzánk vasúton. Kettő különálló lepárlójuk van dízelolajra az arab olajhoz. Egyike a prémium dízel párolódik a másikon pedig a normál dízelolaj. Azon kívül még plusz kettő, ugyan ilyen technológiai okokból ha orosz vagy azeri olajból párolnak, mert ezeknek a nyers kőolajaknak más/eltérő az összetétele az arab kőolajhoz képest.És mi van az erdélyi olajjal? azzal mit csinálnak, melyikhez keverik?
-
tboldi
nagyúr
Köszönöm! Közben megkérdeztem a ChatGPT-t is.
szerk.: Mondjuk mindegy is, váltani nem fogok/fogunk. Az Ypsilon MM Dieselt kap, a MiTo MM 100-ast, a WagonR és a Jazz pedig MM 95-öst leggyakrabban innen.
szerk. 2: Véletlenül kitöröltem a GPT válaszát.
De egy screenshot szerencsére maradt.
-
Qru
MODERÁTOR
De ők csak legyártják a megadott specifikáció szerint, kb semmi köze az ENI olajokhoz, mert az másik adalékcsomagot kap (adott esetben még az alapolaj is más).
Ez olyan, mint hogy itthon a MOL finomítóban készül a Shell benzin is meg az Orlen is de a saját (Shell/Orlen) adalékcsomagjával felturbózva.Az Eneos-t pl a Orlen gyártja Lengyelországban.
-
grizlisandor
veterán
Mi itt finnyázunk, hogy csak az x vagy y és ott a pár száz ember, akit nem érdekel milyen alkatrésszel dolgoznak és boldogan használják az autójukat, mert azért elég könnyen elterjedne, hogy fulladékot csomagol az ATMT.
---
Tiktok bedobta a topik kedvenc játékszerét.
Motorolajminőség ellenőrző kártya. -
tboldi
nagyúr
5W40-es Selénia WR-rel van egy kevéske, azon kívül, hogy az 1.3 Multijet hidegindításkor mindig bevágta az elégtelen olajnyomás hibát, nem volt vele gond. Ez a magasabb hideg viszkozitására vezethető vissza, mivel a nyomáskapcsoló a hengerfejben van, és több idő kell, mire a teknőből felpumpálja oda, a motorvezérlő meg türelmetlen. Az olajnyomás egyébként teljesen rendben volt/van.
Most Motul X-Cess Gen2 5W40 van benne, ezzel egyáltalán nincs hibaüzenet, de ennek az első generációjával is ugyanúgy megvolt, mint a Seléniával.
-
Asbee
veterán
Specifications
SAE 5W-30
API SN Plus
ACEA C3
Recommendation
ACEA C2
VOLKSWAGEN 505 01
VOLKSWAGEN 505 00
BMW LL-04
MB 229.51
MB 229.52
MB 229.31
GM dexos2
PORSCHE C30
CHRYSLER MS-11106
FIAT 9.55535-S3
RENAULT RN17
PSA B71 2290
TOYOTA 08880-83388
TOYOTA 08880-83389
IVECO 18-1811 CLASSE SC1
Ahogy írták is, webshop.... -
tboldi
nagyúr
-
grizlisandor
veterán
Gyártó oldalát érdemes nézni adatokért, nem holmi webshop-okról tájékozódni.
-
tboldi
nagyúr
-
grizlisandor
veterán
Melyik gyártó ír rosszat a saját termékeiről?
Gondolom a ráírt gyári előírásokat tudja, egy max 15 ezer kilométer, legkésőbb évenkénti olajcsere intervallumot.
Nem tudom, hogy árban mit képvisel, de nem hiszem, hogy tudna versenyezni egy teszem azt Total termékkel, se árban, se minőségben. -
tboldi
nagyúr
Én komolyra fordítanám a szót.
Nekem sincs nagy bizodalmam az Unix sajátmárkás termékeivel kapcsolatban, legalábbis a komolyabb alkatrészek tekintetében (fék, vezérlés, miegymás), de gombaölős pollenszűrőből pl. az övék a legolcsóbb a Jazzembe, harmada-negyede árban a Mann FreciousPlus-nak, és nem tűnik rosszabbnak annál.
szerk.: Jaja, az AZM 4173 Ft teljes áron, míg a Mann FP1827 11160 Ft a Fékmesternél, ha ehhez hozzáadom a szállítást is, tényleg kijön a harmadár. Az Unixost pedig azonnal át tudom venni, mert van az óvári kirendeltségen készleten.
-
Asbee
veterán
Adott előírásra kell mindig nézni az olajat, egyik gyártóra sem mondanám úgy általánosságban hogy rossz vagy prémium. Meg az időben olajcsere 1000x fontosabb mint éppen az adott legfullosabb olajat vegyem meg. Ha ez emberek ezt tennék, meg nem motorolajjal akarnának motort javítani, akkor 99%-ban hitkérdés lenne ez az egész, meg az is. Vagy hobbi, szakma.
VW vonalon 504.00 meg fölfelé kifejezetten jó a Fuchs meg a Total pl, modernebb jobb olaj mint egy agyonhypeolt Motul meg LM csak kevesen nézegetnek meg új, használt olaj labor jegyzőkönyveket. Meg nem is kell. Amiket te is raksz bele, teljesen jó olajak, időben csere és tökéletes minden. -
ParmaBoy
tag
Szia, a motor azonos, de a kipufogórendszer nem. (asszem az EGR is eltérő, de erre nem esküdnék meg, nem mostanában foglalkoztam 1.4/1.6 hdi/tdci-vel)
Más a dpf, 1.6hdi esetén is megvan ez, ott van ahol fap folyadék (alacsonyabb regenerációs hőmérséklet, fap-os esetén már 400C, sima 600), van ahol nincs, stb.
Emiatt van eltérő olajspec.
Szerk: Qru: ez is benne van, de azért több ez ennél. Főleg az 1.6 estén, más specet is kell tudni hamuban a más kipufendszer miatt.
-
Qru
MODERÁTOR
Gyári ajánlás nincs rá ha jól tudom, élettartam olajozású. Minden esetre ha nagyon sötét a színe akkor cseréld. Mivel abban is váltó olaj van ez a színskála segít neked:
Tekintve hogy cca. 20 éves a folyadék benne és nem is kell bele sok nem egy költséges dolog. Tuti cserélném.
Nekem is nem rég lett cserélve és érezhetően könnyebbé vált a kormányzás a csere után. -
Szia!
Láttam a korábbi hsz-edben is, és tényleg semmi bajom a Fuchs termékekkel. Személyesen ismerek fórumtársat aki ott dolgozik, őszintén dicsérte.Olyant veszek, ami (1.) a bevált beszerzési forrásomból elérhető és (2.) egyben megbízható gyártmány (pl. Mannolt nem veszek a "bizalmi termékek" közül).
-
csiga8
senior tag
Azt az olajat konkrétan nem ismerem, nálunk a Fuchs Titan GT1 5W40 [link] van használatban 1.9 PDTDI és 1.4 PDTDI motorokban több év óta, nekem bajom nincs vele.
Igen, kb 80-100 km után elkezd feketedni, ez normális, ez jó.
A Fuchs Titan GT1 pro C3 [link] 2.0 CRTD-be van rendszeresen, az is jó.
Szerintem nem kéne aggódnod.
-
Rocky975
senior tag
Szia!
Nekem nincs jó tapasztalatom a fuchs olajjal.
Régi benzines mercibe vettem 10w40-et, csörgött-csattogott a motor. Hamar le is cseréltem. A citroenbe is vettem 2 éve psa b71 2290 minősítésű olajat tőlük. A turbó elkezdte enni brutálisan az olajat. Előtte sem ette és azóta sem eszi! Azt is lecseréltem 2500 km után.
Arra is gondoltam,hogy hamisan vettem de hivatalos webáruházból rendeltem.
Eurol olajjal mi a tapasztalat? Feleségem benzines hyundai-ában, és a dízel citroenben is 5w30 fluence FE van.
Nagyon meg vagyok elégedve vele, következőben is ezt kap mindkét autó. -
grizlisandor
veterán
Tavasszal beszéltünk róla, tessék kimenni egy jó kis autópályás utazásra, utána be fog feketedni.
-
grizlisandor
veterán
Ugyanaz a felhasználás azon a 60-100 kilométeren mind3 esetben?
Az, hogy fekete a motorolaj a dízel autóban az tulajdonság.
Dízel motor, az olaj meg teszi a dolgát, gyüjti és lebegteti a korom részecskéket.Szerintem pár száz kilométer autópálya után fekete lesz az.
-
grizlisandor
veterán
bul07 emlegette, biztos vagyok benne.
Rákerestem a saját autómra Denckermann-éknál és Mann-Filter-éknél.
Ha megnézed, pár mmterrel kisebb a DM-féle szűrő, a Mann-féléhez képest, valószínűleg ezt kompenzálja a szivacs réteg. Szerintem nincs itt semmi féle csoda.
-
bul07
nagyúr
Nekem a Denckermann tökéletesen bevált pollenszűrőbe ([link])
Minimum szenes, nekem nem kell jobb nincs beteg a családban(allergiás)
Viszont én nem veszek olyat ami körbe nem szivacsos, hogy pontosan illeszkedjen és ne tudjon mellette átfújni
És pl a Mann nem is kínál ilyet a kocsimhoz, mármint körbe szivacsosatKauffer esetén iratkozz fel a hírlevélre és akkor pár havonta küldenek 500Ft-os kupont amivel lehet csökkenteni a szállítás árát
-
TommyY2
tag
Azért érdekes, hogy korábban soha nem hallottam az A.Z. Meisterteile olajról (akár csak az Orlen-ről se), az utóbbi egy hétben pedig többször reklámozták a TV-ben.
Nagyon jókat mondanak róla (azért nem lenne szabad ennyire megtéveszteni az embereket). Szegény ember, aki megveszi, vajon nem károsodik tőle az autója (én meg időben kicseréltettem az Orlent)?Egyébként, bármelyik neves olaj (Castrol, Motul, stb.) adatlapját nézegetem, mindegyikről jókat írnak, aztán csak remélni lehet, hogy valóban úgy is van (ha az ember drága olajat vesz, legalább a tudat megvan, hogy nem azon múlt egy esetleges meghibásodás).
Meg lehet állapítani tapintásra, hogy egy olajnak még jó a kenése (milyen, ha már nem annyira jó, ragadós, vagy túl vízszerű?)?
TommyY
-
Eljárást indítottak a Mannol ellen.
Mindenkinek a figyelmébe, aki úgy gondolja, hogy a Mannol egy lapon említhető bármelyik felsőkategóriás olajjal.
Igen, azért olyan olcsó, mert olcsó alapanyagokat használnak és sok esetben csalnak a specifikációkkal is.
Pl a megfelelő receptura esetén az 504/507 specifikációs olajat előállítani többe kerül, mint amennyiért a Mannolt itthon kapni lehet. Ezért a Verification of Lubricant Specifications eljárást indított ellenük. -
Itt nem szeretik a Mannolt...
Egy kollégám csak ilyen 7707-est használ a TDCi fókájába.
Most ránéztem a közös vásárlási accountra, az elmúlt 4 évben 20 feletti Mannol motorolaj rendelés volt.
Én még a rotakapába is azt vettem
Az accounton az 5W30 Energy Combi LL a sláger termék, ha jól emlékszem, ezt TDI-kbe viszik rendszeresen. -
bul07
nagyúr
Hát igen
Utastérszűrő meg
Van aki szerint csakamárkásajó, meg van aki szerint szinte mindegy csak legyen cserélve
Feltéve ha nincs allergiás, mert ha van akkor inkább jobb minőségűtÉn DENCKERMANN használok [link], bár nálam alap feltétel hogy körben legyen szivacs hogy passzentossan illeszkedjen, hogy tuti rajta keresztül menjen a levegő
Amúgy érdekes üzlet amit linkeltél, az én kocsimhoz nem hoz semmi alkatrészt (aláírásomba)
Viszont a levegő meg az üzemanyag szűrőnél ne engedj a minőségből, mert ugye az is cserélve lesz
Bár üzemanyag esetén én a minden második olajcserekor cserélem az üzemanyagot vagy 2évente
-
molnarpeter
nagyúr
Múltkor néztem VW által bevizsgált olajokról gyári listát, és ők is köztük voltak, ha nem is meglepetés, de mindenképp pozitív dolog, szerintem nincs vele gond. Szűrő vonalon nincs infóm, de ha azt veszem, hogy sűrűbb csereperiódus a divat, ott az se gond, ha kevesebb "anyag" van benne. Szóval persze az ár/érték arány így esetedben romlott, de a végén nem látom a motorcserét, na
-
8
senior tag
Erről az olajról nem mondanék véleményt, de a mol olajokról sokan jó véleménnyel vannak, talán megalapozottan, talán nem
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Formula-1
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nyaralás topik
- EAFC 25
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Futás, futópályák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Simbin topic (GTR, Race07, GTR Evolution, RaceRoom Racing Experience, stb.)
- További aktív témák...
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest