- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eugene Roe
őstag
Kérdés mennyi pénzt kért el, mert 40 percet / 1 órát elszöszmötölnek mire megemelik, letisztogatják, végigmennek a 4 keréken, megy vele egy 100 méteres próbakört.
De az ABS kockák miatt a legfontosabb talán, mert oda aztán sose jut el a tartályból a friss cucc, ellenben márkától függően elég gyorsan (Mercedesnél 8-10 év) tud hibaüzenetet / cserét generálni.
-
MasterMark
titán
Attol hogy kozos a tartaly attol meg a kuplung koreben kulon kell athajtani a folyadekot. Ugye alapbol ugy csereled valoban a fekfolyadekot, hogy a legtavolabbitol kezdve az osszes feken kipumpalod amig tiszta jon. A kuplungnal kulon azt is ki kell pumpalni, hiaba kozos a tartaly.
Ha csak a tartalyban cserelte a folyadekot, az tulajdonkepp semmire nem jo majdnem.
-
Asbee
veterán
Annyiszor, de annyiszor lerágott csont ez a gyári vs ugyanaz a gyártó általi utángyártott. Szívesen megmutatnám, ha lehetne, pl Suzuki levegőcső jegyzőkönyvét, a japánoknak mi az elvárás, és mi az ami utángyártottnak mehet. Vagy hányszor van audit, milyen a selejtkezelés, szerszám revízió, felújítás, stb stb. Már az alapanyag bekerülési idejében, tárolásában, szavatosságában, a legkezdetektől van különbség.
Pedig sokszor ugyanarról a gépről, öntő szerszámról jön le a termék.
És hidd el ez mindennel így van, nem csak autóiparban. Teljes mindegy ki gyártja, hol gyártja, a mögötte lévő minőségbiztosítás nem ugyanaz. Mindenbe csúszhat be hiba, és csúszik is, de gyárinál sokkal kisebb az esélye.
De ha csak józan ésszel belegondolunk, melyik gyárnak, gyártónak lenne érdeke, magasabb előállítási költségen, olcsóbban eladni ugyanazt a terméket? Persze ritkán lehetnek kivételek, túlgyártás, túltárolás, stb, de senki ne legyen naív...
Mindig lesznek akik elhiszik, hogy a Mann utángyártott ugyanaz mint a Mann gyárinak készült, vagy a kiköszörült cikkszámos ugyanaz mint a gyárinak készült, de nincs így és nem is lesz, ismételve, ritka kivételektől eltekintve. -
tibbike01
addikt
Fordnál lehet így van (még, aztán jön az olcsósítás) de pl VAG-nál nem így van. Nálam Mahle gyártja egy europai gyártóüzmeben a gyári légszűrőt, Kínában egy másik gyárban gyártja az utángyárottat. Ég és föld a két termék. K Norbi linkelte nem olyan rég, hogy a Mann olajszűrő nem tartja meg az olajat.
-
-
-
d4d
aktív tag
SL6
A Brembo ugyanez, de számokban kicsit elmarad az ATE-től.
Ui. nem értem miért csak az esp-t hangsúlyozzák a leírásban, ugyanúgy jobb az abs-nek is (meg még vagy négyféle egyéb hasonló rendszernek), még ha nem is a legújabb hipermodern absről van szó, akkor is.
Qru nemsoká írok róla, direkt mentem még vele, hogy normálisabb választ tudjak adni ezzel kapcsolatban.
-
Jenne
őstag
Még annyi jutott eszembe, hogy megkérdeztem ezt a Fuchs olajat mert kicsit furcsállottam azt a dátumot ami rajta volt. Pultnál az emberke megnézte a számítógépen és azt válaszolta, hogy a múlt héten jött ez a Fuchs olaj, kedden (február harmadikán)
Végül majdnem mindegy is, mert már tudom hol fogom megrendelni, 2025 07 gyártási dátummal.
Csak hát jobb lett volna ha itt is van és nem kell rendelgetnem. -
d4d
aktív tag
-
-
d4d
aktív tag
Legalább tudták mi kell bele (LV). Én sokszor a motorolaj kérdésen is elbukok. Mindig, ha találkozok vkivel vagy eladó autókról van szó, rendszeresen kérdezem, jelenleg milyen olaj van az autóban? Nem sokat tévedek szerintem, ha azt állítom 10-ből 9 ember nem tud rá válaszolni...esetleg a viszkozitásról van fogalmuk. Mondanám hogy aki sportosabb autót vezet, az jobban képben van, valszeg amúgy igen, de beszéltem már olyan fiatal sráccal, aki az aktualis legújabb type-r civicben ült és ugyanúgy nem tudta milyen olaj van benne.. hát az amit a szervizben beleöntenek. Ennyi.
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor nem lesz gond a csavarokkal.
Most ősszel mi itthon cseréltük, mivel ha nem aktív az abs kocka akkor simán átáramlik rajta a fékfolyadék, így tényleg csak minimális az a mennyiség ami nem cserélődik ki ilyenkor. Plusz az első működésbe lépésekor az a kevés is elkeveredik a cserélttel. De nyilván az a szakszerű ha kivezérlik belőle a cuccot (bár eredendően ez a funkció a légtelenítésre van).
-
-
d4d
aktív tag
Vajon miért nem ajánlotta az FDS-t? Vagy úgy kérdezem miért nem azt ajánlotta? az a fullos (USVO+CleanSynto) ide vonatkozó Fordos olaj a Ravenolnál.
Ráadasul a FO csak ajanlással rendelkezik, az FDS-nek gyári elfogadása van a Ford WSS M2C-913D-re. FO csak API SL, FDS API SP + A5/B5-ön felül A7/B7, ami megint nem hétköznapi. Minden tekintetben komolyabb olaj az FDS.
Még jó hogy ebből is van kéznél
Az adatlapok alapján jobb, mint a Motul Eco-nergy de gyorsan javítson ki valaki, ha rosszul értelmezem az adatokat.
-
Jenne
őstag
Közben visszahívott az imént az olajmarkettől az ügyintéző, érdekeset javasolt. Kezdek tétovázni, milyen olaj legyen? Telefonban azt mondta/javasolta, hogy nem rég óta már a Ravenollal is partner kapcsolatba kerültek és javasolta, hogy akár próbáljam ki a Fordokhoz való olajat. [link] --- [link]
Azt mondta, lehet, hogy kellemesen fogok "csalódni". Mondjuk elég baráti áron vannak. -
-
-
d4d
aktív tag
Nincs valami konkrétabb ford specifikáció, azon kívül, hogy DOT 4?
Ha úgymond alap DOT 4 az előírás, akkor mindkettő mehet bele természetesen, sőt az SL6 még jobb is, főleg hidegben az abs/esp ilyesmik miatt. Az egy alacsony viszkozitású verzió, LV utótaggal is futnak hasonlók pl Motul DOT 4 LV.
Ha viszont eredetileg "Low Viscosity" DOT4 az előírás, akkor az egyszerűbb DOT4 bár használható, de nem ideális. Ezért kellene pontosabbat tudni a gyári követelményről.
Az biztos hogy van a fordnak gyárilag LV-s fékfolyadéka.
"Megjegyzés: A WSS-M6C65-A2 vagy az ISO 4925 Class 6 előírásainak megfelelő, DOT 4 LV (alacsony viszkozitású) nagy teljesítményű fékfolyadék használatát javasoljuk."
-
Asbee
veterán
Total meg Motul kb egy kategória Totalban kicsit több a molibdén, motulnak kicsit jobb a HTHS értéke, meg jobb az alapolaj. Total még nem API SP, de csökkentett annak is a kálcium tartalma, tehát tudja.
Eeneos régi recept, felejtős. Gulf sem a legmodernebb. Ha időben cseréled mindegy hogy Motul vagy Total, amelyik szimpibb. Én a Motult választanám ezek közül, ha az ár számít akkor Total. -
Kaiku
senior tag
-
-
Asbee
veterán
Specifications
SAE 5W-30
API SN Plus
ACEA C3
Recommendation
ACEA C2
VOLKSWAGEN 505 01
VOLKSWAGEN 505 00
BMW LL-04
MB 229.51
MB 229.52
MB 229.31
GM dexos2
PORSCHE C30
CHRYSLER MS-11106
FIAT 9.55535-S3
RENAULT RN17
PSA B71 2290
TOYOTA 08880-83388
TOYOTA 08880-83389
IVECO 18-1811 CLASSE SC1
Ahogy írták is, webshop.... -
tboldi
nagyúr
-
Gyártó oldalát érdemes nézni adatokért, nem holmi webshop-okról tájékozódni.
-
tboldi
nagyúr
-
Melyik gyártó ír rosszat a saját termékeiről?
Gondolom a ráírt gyári előírásokat tudja, egy max 15 ezer kilométer, legkésőbb évenkénti olajcsere intervallumot.
Nem tudom, hogy árban mit képvisel, de nem hiszem, hogy tudna versenyezni egy teszem azt Total termékkel, se árban, se minőségben. -
tboldi
nagyúr
Én komolyra fordítanám a szót.

Nekem sincs nagy bizodalmam az Unix sajátmárkás termékeivel kapcsolatban, legalábbis a komolyabb alkatrészek tekintetében (fék, vezérlés, miegymás), de gombaölős pollenszűrőből pl. az övék a legolcsóbb a Jazzembe, harmada-negyede árban a Mann FreciousPlus-nak, és nem tűnik rosszabbnak annál.
szerk.: Jaja, az AZM 4173 Ft teljes áron, míg a Mann FP1827 11160 Ft a Fékmesternél, ha ehhez hozzáadom a szállítást is, tényleg kijön a harmadár. Az Unixost pedig azonnal át tudom venni, mert van az óvári kirendeltségen készleten.
-
Asbee
veterán
Adott előírásra kell mindig nézni az olajat, egyik gyártóra sem mondanám úgy általánosságban hogy rossz vagy prémium. Meg az időben olajcsere 1000x fontosabb mint éppen az adott legfullosabb olajat vegyem meg. Ha ez emberek ezt tennék, meg nem motorolajjal akarnának motort javítani, akkor 99%-ban hitkérdés lenne ez az egész, meg az is. Vagy hobbi, szakma.
VW vonalon 504.00 meg fölfelé kifejezetten jó a Fuchs meg a Total pl, modernebb jobb olaj mint egy agyonhypeolt Motul meg LM csak kevesen nézegetnek meg új, használt olaj labor jegyzőkönyveket. Meg nem is kell. Amiket te is raksz bele, teljesen jó olajak, időben csere és tökéletes minden. -
ParmaBoy
aktív tag
Szia, a motor azonos, de a kipufogórendszer nem. (asszem az EGR is eltérő, de erre nem esküdnék meg, nem mostanában foglalkoztam 1.4/1.6 hdi/tdci-vel)
Más a dpf, 1.6hdi esetén is megvan ez, ott van ahol fap folyadék (alacsonyabb regenerációs hőmérséklet, fap-os esetén már 400C, sima 600), van ahol nincs, stb.
Emiatt van eltérő olajspec.
Szerk: Qru: ez is benne van, de azért több ez ennél. Főleg az 1.6 estén, más specet is kell tudni hamuban a más kipufendszer miatt.
-
Qru
MODERÁTOR
Gyári ajánlás nincs rá ha jól tudom, élettartam olajozású. Minden esetre ha nagyon sötét a színe akkor cseréld. Mivel abban is váltó olaj van ez a színskála segít neked:
Tekintve hogy cca. 20 éves a folyadék benne és nem is kell bele sok nem egy költséges dolog. Tuti cserélném.
Nekem is nem rég lett cserélve és érezhetően könnyebbé vált a kormányzás a csere után. -
Szia!
Láttam a korábbi hsz-edben is, és tényleg semmi bajom a Fuchs termékekkel. Személyesen ismerek fórumtársat aki ott dolgozik, őszintén dicsérte.Olyant veszek, ami (1.) a bevált beszerzési forrásomból elérhető és (2.) egyben megbízható gyártmány (pl. Mannolt nem veszek a "bizalmi termékek" közül).
-
csiga8
senior tag
Azt az olajat konkrétan nem ismerem, nálunk a Fuchs Titan GT1 5W40 [link] van használatban 1.9 PDTDI és 1.4 PDTDI motorokban több év óta, nekem bajom nincs vele.
Igen, kb 80-100 km után elkezd feketedni, ez normális, ez jó.
A Fuchs Titan GT1 pro C3 [link] 2.0 CRTD-be van rendszeresen, az is jó.
Szerintem nem kéne aggódnod.
-
Rocky975
senior tag
Szia!
Nekem nincs jó tapasztalatom a fuchs olajjal.
Régi benzines mercibe vettem 10w40-et, csörgött-csattogott a motor. Hamar le is cseréltem. A citroenbe is vettem 2 éve psa b71 2290 minősítésű olajat tőlük. A turbó elkezdte enni brutálisan az olajat. Előtte sem ette és azóta sem eszi! Azt is lecseréltem 2500 km után.
Arra is gondoltam,hogy hamisan vettem de hivatalos webáruházból rendeltem.
Eurol olajjal mi a tapasztalat? Feleségem benzines hyundai-ában, és a dízel citroenben is 5w30 fluence FE van.
Nagyon meg vagyok elégedve vele, következőben is ezt kap mindkét autó.
-
Tavasszal beszéltünk róla, tessék kimenni egy jó kis autópályás utazásra, utána be fog feketedni.

-
Ugyanaz a felhasználás azon a 60-100 kilométeren mind3 esetben?
Az, hogy fekete a motorolaj a dízel autóban az tulajdonság.
Dízel motor, az olaj meg teszi a dolgát, gyüjti és lebegteti a korom részecskéket.Szerintem pár száz kilométer autópálya után fekete lesz az.
-
bul07 emlegette, biztos vagyok benne.

Rákerestem a saját autómra Denckermann-éknál és Mann-Filter-éknél.
Ha megnézed, pár mmterrel kisebb a DM-féle szűrő, a Mann-féléhez képest, valószínűleg ezt kompenzálja a szivacs réteg. Szerintem nincs itt semmi féle csoda.
-
bul07
nagyúr
Nekem a Denckermann tökéletesen bevált pollenszűrőbe ([link])
Minimum szenes, nekem nem kell jobb nincs beteg a családban(allergiás)
Viszont én nem veszek olyat ami körbe nem szivacsos, hogy pontosan illeszkedjen és ne tudjon mellette átfújni
És pl a Mann nem is kínál ilyet a kocsimhoz, mármint körbe szivacsosatKauffer esetén iratkozz fel a hírlevélre és akkor pár havonta küldenek 500Ft-os kupont amivel lehet csökkenteni a szállítás árát
-
TommyY2
tag
Azért érdekes, hogy korábban soha nem hallottam az A.Z. Meisterteile olajról (akár csak az Orlen-ről se), az utóbbi egy hétben pedig többször reklámozták a TV-ben.
Nagyon jókat mondanak róla (azért nem lenne szabad ennyire megtéveszteni az embereket). Szegény ember, aki megveszi, vajon nem károsodik tőle az autója (én meg időben kicseréltettem az Orlent)?Egyébként, bármelyik neves olaj (Castrol, Motul, stb.) adatlapját nézegetem, mindegyikről jókat írnak, aztán csak remélni lehet, hogy valóban úgy is van (ha az ember drága olajat vesz, legalább a tudat megvan, hogy nem azon múlt egy esetleges meghibásodás).
Meg lehet állapítani tapintásra, hogy egy olajnak még jó a kenése (milyen, ha már nem annyira jó, ragadós, vagy túl vízszerű?)?
TommyY
-
Eljárást indítottak a Mannol ellen.
Mindenkinek a figyelmébe, aki úgy gondolja, hogy a Mannol egy lapon említhető bármelyik felsőkategóriás olajjal.
Igen, azért olyan olcsó, mert olcsó alapanyagokat használnak és sok esetben csalnak a specifikációkkal is.
Pl a megfelelő receptura esetén az 504/507 specifikációs olajat előállítani többe kerül, mint amennyiért a Mannolt itthon kapni lehet. Ezért a Verification of Lubricant Specifications eljárást indított ellenük. -
Itt nem szeretik a Mannolt...
Egy kollégám csak ilyen 7707-est használ a TDCi fókájába.
Most ránéztem a közös vásárlási accountra, az elmúlt 4 évben 20 feletti Mannol motorolaj rendelés volt.
Én még a rotakapába is azt vettem
Az accounton az 5W30 Energy Combi LL a sláger termék, ha jól emlékszem, ezt TDI-kbe viszik rendszeresen. -
bul07
nagyúr
Hát igen
Utastérszűrő meg
Van aki szerint csakamárkásajó, meg van aki szerint szinte mindegy csak legyen cserélve
Feltéve ha nincs allergiás, mert ha van akkor inkább jobb minőségűtÉn DENCKERMANN használok [link], bár nálam alap feltétel hogy körben legyen szivacs hogy passzentossan illeszkedjen, hogy tuti rajta keresztül menjen a levegő
Amúgy érdekes üzlet amit linkeltél, az én kocsimhoz nem hoz semmi alkatrészt (aláírásomba)
Viszont a levegő meg az üzemanyag szűrőnél ne engedj a minőségből, mert ugye az is cserélve lesz
Bár üzemanyag esetén én a minden második olajcserekor cserélem az üzemanyagot vagy 2évente
-
molnarpeter
nagyúr
Múltkor néztem VW által bevizsgált olajokról gyári listát, és ők is köztük voltak, ha nem is meglepetés, de mindenképp pozitív dolog, szerintem nincs vele gond. Szűrő vonalon nincs infóm, de ha azt veszem, hogy sűrűbb csereperiódus a divat, ott az se gond, ha kevesebb "anyag" van benne. Szóval persze az ár/érték arány így esetedben romlott, de a végén nem látom a motorcserét, na

-
8
őstag
Erről az olajról nem mondanék véleményt, de a mol olajokról sokan jó véleménnyel vannak, talán megalapozottan, talán nem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Gyúrósok ide!
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Fotók, videók mobillal
- Xbox tulajok OFF topicja
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- MacBook Air 13" M2 16gb ram/256gb ssd 27% Áfás (0357AB)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- Audi A6 C5 Multimedia - 1/32GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming OC RTX 3080 10GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Dell Latitude 5290,12.5",i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Pedig sokszor ugyanarról a gépről, öntő szerszámról jön le a termék.