Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
8
senior tag
Olajleszívóval van valakinek tapasztalata? (amivel a nívópálca helyén lehet leszívni az olajat cserekor)
-
C0d3r
addikt
Oil Grades and Capacities (pdf)
Rio 2005 2011 JB 1.5 U Diesel 5.3 API CH-4 / ACEA B4 5W30 -
Doki16
addikt
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy milyen olajat vegyek a kocsimba? Kia vonalon nagyon elvagyok veszve, hogy vannak-e szabványok amik előírtak.
Kia Rio, Dizel 1.5 CRDi, 2008, 1493 ccm, 81 KW / 110 LE, motorkód: D4FA
Előre is köszi a választ
-
freaghill
őstag
Köszi srácok, megrendeltem zsu-ról.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
freaghill
üzenetére
Hetente lejársz egy szudáni sivatagi versenypályára, ahol 45 fokos levegőnél a 85 fokos aszfalton másfél órán keresztül nem engeded 4000 alá esni a fordulatot másodikban-harmadikban...
Mert az, hogy nyáron 35 fokban leautózol egyenletes tempóval a horvát tengerpartra 3000-3500 körül, az nem az.
-
freaghill
őstag
Előző (és első) olajcserénél a Specific LL került bele. Van esetleg valami indok amellett, hogy most az X-Clean EFE-t vegyem, vagy sem?
Vagy akár a gyári olajat hasonló árban?
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
Sejtettem, hiszen sokan nem is tudják hogy olajat is kellene benne cserélni. Még kattogok hogy a (Yamaha féle) 85W140-es specifikáció miért tér el, mert sehol máshol nem láttam ilyen leírást.
#4874 csiga8: 9-10 ezer km nagyjából egy év alatt megy bele (Astra ST, 1.6), így legalább kap levegő, pollen,- olajszűrőt, motorolajat. Heti szinten naponta megy 5-6km-t, és kétszer 80-100km-t, illetve évi két-három esetben hosszabb autópályás utazások is becsúsznak.
Itt nem kell fecskendőt használni, alul csavar leeresztő, felül tölcsérrel simán feltölthető.
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nem tudom mennyi idő alatt megy bele nálad a 10.000 km, max sűrűbben cseréled az olajat.
Robogókhoz ( sokhoz) nem volt szerencsém. Az olaj leengedése, és egy fecskendővel való utántöltése biztos nem gond.
Halkan jegyzem meg, ha nincs nagy nyomaték (pl gyengébb 2T) - szerintem - egy sima motorolaj is megteszi, azok a GL3 szintet tudják.
A szerelők, hogy melyik olajra esküsznek, az részben a tapasztalat, részben az anyagiak ( amelyikhez olcsóbban hozzájut) határozzák meg. Döntsd el mikor-kinél melyik.

A Mannolról tömeges negatív visszajelzésről nem tudok. Egy-két - számomra nem szavahihető userről igen. Azt direkt nem is írtam.
Egyszerűen éltem a gyanuperrel, hogy ha egy olaj tudja a GL4/GL5 szintet, azt nem adalékkal, hanem kiváló minőségű alapolajjal lehet - tudomásom szerint - elérni. Ahhoz képest az ára nagyon olcsó.
Mivel nincs bronzpersely a gépedbe, ( golyós, tűgörgős csapágy ) szinkrongyűrű meg pláne, így nem lehet gondod.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nincs difi, nincs szinkron, szvsz kis túlzással kb mindegy, csak legyen olaj benne
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Találtam egy hasonló szétszerelős videót, itt jól látni a végáttétel részt. Hyploid fogazásról nem tudok, pedig volt már egy pár robogóm. Tényleg, pontosan fogalmazva az ő történetük. Mivel minden szerelő másra esküszik, ezért én az ilyen véleményekre annyira nem adok. Mivel nem SR-ről van szó, csak olyat linkeltem, ezért gondolom hogy hasonló lehet a final drive. Ez nagyobb köbcentis robogó, bár gondolom nem kap több terhelést.
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ha nincs hypoid fogazás, 90W fölé semmiképp ne menj.
Itt nem igazán látni bronz, puhafém alkatrészt. Valamiért mégis a GL4 előírás maradt...Az élettartam feltöltésű olaj - számomra - nem létezik.
Fogalmazzunk pontosan. Nem az én történetem sántít.

Hogy biztosat tudjunk, tudni kellene a váltó előéletét, olajcsere előtti állapotát, típusát, gyártóművi előírást az olajhoz és ehhez képest mit tettek bele.
Én azt írtam le, hogy szerintük az olaj okozta a hibát. Ha sántít valami, az az ő történetük.
Ha nem felejtem el, utánakérdezek náluk, hátha emlékeznek még rá.Ezt találtam, ha még érdekel: [link] tehát ezt ajánlja: [link]
-
Kezdem a végéről a válaszadást. Úgy tudom réz és bronz alkatrészek nincsenek benne, úgy tudom hogy körülbelül ennyi alkatrészből áll a hajtómű rész. Az általad leírt történet kicsit sántít, lehet itt az is hogy (ami kimaradt a történetből) hogy soha nem cseréltek benne előtte olajat (sok gyártó ír élettartam garanciás olajat), vagy nem töltötték fel az előírt mennyiségre. Motorolajat pedig maximum 10 ezer km-enként szoktuk cserélni, így biztosan megfelelő lesz.
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
4T motorolajként ismerem, szerintem elfogadható, ( nem volt még vele gond) de érdemes előbb cserélni.
Egy ismerős műhelyben komplett (kézi) váltót kellett cserélni a Mannol olaj miatt, azóta onnan ez a márka száműzve van. Néhány éves a történet, pontos részletekre nem emlékszem. ( lehetett más is az okozó, de erősen az olajra gyanakodtak)
A GL5 olajban jóval több a kén és foszfor, azok a réz/bronz, puhafémeket zabálják.
Minél jobb minőségű egy GL4 olaj, annál inkább nincs benne kén és foszfor. Ennek ára van...
-
Pedig ahogy írtad is, a GL-4 szabványnak is megfelel, tehát nincs benne olyan adalék mely károsítaná a GL-4 specifikációnak megfelelő alkatrészeket. Árban nem tudok nyilatkozni, mivel ha hivatalosan robogó hajtóműolajat veszek (kb. 150ml-t), akkor 2500-3000Ft-os összeget látok a címkén, és a poén hogy sok esetben fel sem tüntetik a viszkozitást. Márka iránti félelmeid eloszlatása ügyében szerintem a Mannol elég korrekt, és minőségi gyártó. Persze nem az alap termékeiket vásárolom, de már autóban kétszer is cseréltem (Energy Formula PD 5W-40) és teljesen elégedett vagyok vele. De már ez ügyben felvettem a kapcsolatot persuader fórumtárssal.
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
A hajtóműolajnál nincs akkora szabad mozgástér. A 75W90 jónak tűnik, de a GL5-el vigyáznék.
Gyakorlatilag a GL4 és a GL5 szabvány van ma használatban. Szintetikus/részszintetikus olajok.
A GL5 EP ( extreme pressure) adalékai agresszívabbak, nagyobb nyomástűrő képessége van, de a színesfémeket korrodálja.
Amelyik olajnál feltüntetik hogy GL4-hez is jó, ott az adalék kevésbé agresszív, az alapolaj a jobb minőségű ( full szintetikus).
Elvileg itt írják, [link] de én gyanúsan olcsónak találom.
Papírforma szerint jó. Ha az enyém lenne a robogó, nézelődnék más ( ismertebb) márka után, és elég a GL4.
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
A motoros topikban szerintem több sikerrel jársz, főleg persuader fórumtárssal.

-
Sziasztok.
Adott egy maxi robogó, melynél hajtóműolajat szeretnék cserélni. Egy Aprilia robogóról van szó, de Yamaha is szerelte ugyan ilyen blokkal két motortípusát. A manual szerint a blokkra hajtómű olajként, az Aprilia 75W90-et ír, míg a Yamaha 85W140-et. Én csak SAE 75W-85 API GL4-et látok a kiskönyvében. Mi lehet a különbség?
Vásároltam hozzá Mannol Extra Getriebeoel GL-5 LS 75W-90-et, ezt önthetem bele?
-
i-sti
senior tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
+1 ez volt az én javaslatom is
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Ebben a témában mit javasolnátok? Maradnék a Castrolnál az 5W40-es olajjal, ha megfelelő.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Dluinet
üzenetére
Kevés konkrét dolgot találok, Aral oldalát böngészve a kénmentes dízel a 10 ppm szabvány szerint, a kőolaj <5%-os, az alacsony kéntartalmú nyersolaj 0,5-1%. A prémium gázolajukról találtam PDF-et, jellemzően 2-5 ppm értéket ír. Mondjuk nem tudom, 0,001% max szabványos kéntartalommal mennyire tud jelentős lenni a különbség. MOL oldalán találtam leírást, ott csak a szabvány szerinti max 10 ppm van megadva.
-
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
EU-s szabvány maximuma és a nulla között lehet.
Ha a németeknél a szabvány által előírt maximum harmada van, akkor hozzájuk képest nálunk 3× annyi kén van az üzemanyagban. -
BlacKSouL
addikt
-
8
senior tag
Mannol 7709-1
Ez szerintetek milyen választás egy modern japán dízelbe, ahol A5/B5 a gépkönyv szerinti előírás? -
Qru
MODERÁTOR
-
RA541
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy 2001-es 1.0 16v 44kW-os Nissan Micrába milyen olajat javasolnátok? Castrol edge ll 5w30 c3 van most benne, előtte Magnatec 5w40 c3 volt. Most váltanék Mannolra az ár miatt.
-
Willie
őstag
Sziasztok!
Astra G - 2006 - Z16XEP:
Jelenleg 207e km van az autóban, 197e km-nél volt olajcsere. Most fogom olajcserére vinni. Tegnap este vettem észre, hogy a nívópálcán 1 osztással lentebb van az olajszint. Ez 2 dl vagy 5 dl hiányt jelent? Mennyire számít normálisnak ennyi futásteljesítmény után ennyi olajfogyás?
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
tibbike01
üzenetére
Nem olyan egyszerű azt észrevenni...
Amikor 2008-ban és 2009-ben kerestem az elérhető olajok között 0W20-ast, akkor a Mobilnak volt, a Castrolnak és a Shellnek nem. Castrolból 0W30, Shellből 5W30 volt az elérhető legalacsonyabb viszkozitású olaj. Volt egyébként a világpiacon több 0w20 is, csak nehezen hozzáférhető.
És az is elmondható általánosságban, hogy a Castol olajok mindig vékonyabban egy kicsit mint a társai
Ez meg azért nem jelenthető ki így, mert jelenleg a piacon olyan széles a skála, hogy nagyon nehéz 2 márka két olaját teljesen azonos módon összehasonlítani. Mit mivel hasonlítasz? Milyen terméket milyen termékkel? Milyen gyártói vagy teljesítményszint előírásút milyen másikkal? Még azonos viszkozitási osztályon belül sem igaz, tekintve hogy még az azonos viszkozitási osztályon belül is vannak eltérések egy gyártó azonos sorozatán belül ha VW, vagy Volvo, vagy GM vagy más gyártó előírásaira kever/adalékol egy formulát. És az sem biztos, hogy egy motor azt szereti, ha vékonyabb egy olaj melegen. Lehet olyan olaj, amelyiknek nagyon magas a VI növelő adalékja, akár 200 fölötti VI-t is eredményez, de azoknál jellemzően már az ár is bőven 5000/liter fölött van. -
válasz
freaghill
üzenetére
Két dolog miatt lényeges a Specific.
1: a szabványnál egyes tulajdonságai szigorúbbak.
2: Meghatározzák a szükséges alapanyagokat vagy azok minimum tulajdonságaikat és az elvárt összetevők mennyiségét, amik olcsóbbak lehetnek, mint a jobbfajta olajok, így nem kell a méregdrága Liqui Moly olajat venni hozzá, mindezt a szigorúbb feltételek teljesítése mellet. -
freaghill
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ez mondjuk jó kérdés, engem is érdekelne.
-
tboldi
nagyúr
2014 óta nincs meg az ETZ, úgyhogy a többi 2T olaj megismerése nálam elmaradt.

Az MZ előtt volt egy Puch Maxi S is, abba locsoltam valami Valvoline-t is, nem volt rossz, de egy idő után valamiért befejezte a forgalmazását a helyi motoros bolt, és ekkor jött a Repsol Moto Scooter 2T. -
csiga8
senior tag
A Power1 Racing 2T-t sokáig használtam 2T gépekbe, motorba, tényleg hibátlan és tényleg full szintetikus.
Ami nem tetszett benne, hogy nem színez eléggé és büdös. Emiatt az Elf moto 2 tech-et használom már néhány éve. [link] Nagyjából fele annyiba kerül, nem büdös és jól színez. Nagyfordulatú fűkaszákba, láncfűrészekbe, ill hobbi szinten használt krosszmotorba ( egyéb 2T motorba) is ez van használva.
Jó pár éve figyeltem fel rá, mert a hazai Simson verseny szakosztály erre állt rá ( költséghatékony és hibamentes üzem) és teljes megelégedettséggel használták.
Kisgépeket szedtem szét ilyen amik olajjal vannak üzemeltetve ( konkrétan a sajátok) és nincs semmilyen kokszosodás, megégés. Üzemmódtól függően 1:40 ( teligázas, fűkaszás, ill. vastag fák, ) és 1:50 közötti keverési arányban használva ( gallyazós, nem percekig tartó teligázos üzemmód)
A régi 1.6TD Golfba is ezt teszem a gázolajba. ( kb 30L/ 1 deci)
Egy 125-ös ETZ-be több mint elég.
-
Qru
MODERÁTOR
-
tboldi
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Csak azt felejtetted ki, hogy konkrétan milyen autóról van szó, vagyis ebben a formában úgy értelmezhető a “tapasztalataid alapján”, hogy kipróbáltad egy csomó típusban és azután vontál következtetést.

Az meg, hogy általánosan szeretik a VW-k a Castrolt, az egy másik állítás, amit el is fogadok.
-
tibbike01
addikt
Igen, azért írtam, hogy ez az én személyes tapasztalatom.
"és a tapasztalaim alapján a legjobb márka a piacon, megelőzve a Motult, Mobilt...stb"
De egyszerű észrevenni, hogy a Mobil és Total olajokat pl évek óta nem fejlesztik (pl az X3000 X1 olaj kb 10 éve ugyanaz) viszont a Castrol mindig megújul, folyamatosan fejleszik, úgy mint a Shell-t.
És az is elmondható általánosságban, hogy a Castol olajok mindig vékonyabban egy kicsit mint a társai és talán a Motul olajok a legvastagabbak. Természetesen azonoson viszkozítási osztályon belül.
-
tboldi
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Tehát abban az egy autóban és motorban azt találtad a legjobbnak. Ebből kiindulva még nem jelenteném ki kategorikusan, hogy a legjobb márka a piacon.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egy teljesen más autóban és motorban lehet, hogy éppen a Castrol tűnik a legrosszabbnak.
Bár a saját Honda Jazzemben még nem próbáltam, de Motullal olyan simán és csendben jár, ha be van melegedve, hogy nem hinném, hogy ennél sokkal jobbat találhatnék neki.
Amúgy a 125-ös ETZ-mbe Castrol Power 1 Racing 2T olajat locsoltam, ahhoz ez vált be, előtte Repsollal jóval nehezebben indult be hűvösebb időben.
-
tibbike01
addikt
5 éve van egy Seat Leon 1.6 bcb-m, próbáltam mobil, motul, total és castrol olajokat. A castrollal a legcsendesebb (első másodperctől kezdve) és ebből eszik a legkevesebbet, szinte elhanyagolható.
Sok 2000 körüli vw motornak az Edge olaj volt a gyári olaja. Az enyém is Edge 5w30-al gurult ki. Ez az én személyes tapasztalatom. -
molnarpeter
nagyúr
válasz
freaghill
üzenetére
VW505.00 jóváhagyással rendelkező olajat tennék bele (az meg egyéni preferencia, hogy Mogul 5W40 lenne ez). Mondjuk egy Golf 3 nagy átlagot tekintve amúgy is az élettartama végén járhat kasztni szempontból, a motor meg az utolsó dolog, ami elromlik benne, szóval előírást teljesítő olcsóbb vonalon néznék valamit
Golfba nálunk leginkább MOL ment régebben, utóbbi időben Mogul, még működik 
Új hozzászólás Aktív témák
- AliExpress tapasztalatok
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Filmvilág
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- Most èrkezett pár darab RX ès RTX 8gb vga-k! Számlás garanciás! Kamatmentes rèszletre is!
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

100 km alatt " megeszi és szétkopik a motor "... főleg nyáron. 
Golfba nálunk leginkább MOL ment régebben, utóbbi időben Mogul, még működik