- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Nova Launcher Prime Samsung One UI helyett!
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Munkahelyről leselejtezett laptopot vettem
-
LOGOUT.hu
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vekk200
tag
Az a motor is szépen nézhet ki aki engedi hogy 30000 ig legyen benne az olaj
-
K Norbi
addikt
Opel Astra H
2011
1.6
A16 XERHengst olajszűrőből melyik a belevaló? [link]
E611H D256 Discontinued
E611H D442 AvailableOsztán csak a D256 kapható.
[ Szerkesztve ]
-
Roxbury
őstag
válasz Motion_Blur #2294 üzenetére
Az igen.
-
Motion_Blur
félisten
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Joao
tag
válasz molnarpeter #2290 üzenetére
Euro3, nincs DPF.
-
vekk200
tag
Tesco gazdaságos motorolaj hozzá egy gazdaságos motor és már hasítok is
-
tibbike01
őstag
Köszi mindenkinek! Ez hasznos!
-
tibbike01
őstag
Gyors kérdés: kinyomott kupunggal valóban könnyebben indul az autó a reggeli hidegben?
Én mindig üresben indítózok, de a kuplungot nem nyomom ki mellé. -
Joao
tag
Sziasztok!
Volvo V50 2.0D gyári olaja (minimum WSS-M2C913-B) elvileg a Castrol Magnatec 5W30. Viszont erről az olajról megoszlanak itt a vélemények, tudtok a minősítést teljesítő, magasabb kategóriás olajat ajánlani? -
tibbike01
őstag
válasz F_Zolee #2276 üzenetére
Már nem azért, de 1 perc alatt megtaláltam az olajszűrő kódját. 030 115 561 AN
Olajszűrőből Hengst helyett Mann az ajánlott vagy a gyári.
Levegőszűrőből a Filtron helyett inkább Hengst vagy szintén Mann.
Pollenszűrőből jó az aktívszenes Filtron.Olajból Edge 5w30-40 vagy az amit írtál ESP 5w30 is jó.
Ezeket szereti a BCB
Kauffer, Kovács Auto, Fekmester...innen fillérkeért beszerezheted ezeket.
[ Szerkesztve ]
-
F_Zolee
veterán
Knorbi, tibbike: összeállt a lista. Kicsit macerás volt elsőre összeszedni, mert eddig nem én kutakodtam ki a típus számokat. Persze az etka-ban véletlen se találtam az olajszűrő kódot bcb-hez. -.-
Elvileg ezek jöhetnek:
HENGST H90W17 (W712/52) OLAJSZŰRŐ
FILTRON AP183 (C4287/2) LEVEGŐSZŰRŐ
MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 4L -
BlacKSouL
addikt
Egy kérdés: szerinted mikor nagyobb az elégtelen kenés veszélye: 1800-as fordulaton nyomsz egy padlógázt, vagy 4500-on nyomsz egy padlógázt?
Ha megvan a válasz, akkor jól közelíted a választ arra kérdésre is, hogy jobban kell-e félni a magasabb fordulaton az elégtelen kenéstől, mint alacsony fordulaton.
További kérdés, nevezd meg azt az alkatrészt, ami kevesebb, rosszabb kenést kap magas fordulaton, mint alacsony fordulaton.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
i-sti
senior tag
Csak nem hagy nyugodni ez az olaj téma.
[link]Ez ment bele:
A1/B1
HTHS Viscosity, mPa•s @ 150 ºC (ASTM D4683) 2.6
Ez ugye az A1 szabvány alja. (2.6 - 3.5)Előnyöket amiket tapasztaltam azokat leírtam a Honda topicba, röviden: jobban melegedik, csökkent a belső ellenállás.
Viszont, sok helyen olvastam, néztem YT videót, hogy az ilyen alacsony HTHS szám sem jó, főleg olyan esetekben mikor igénybe van véve a motor.
Jelen esetben, nagyon tetszik a motor karakterisztikája és elég sokat forgatom 6000 fölé és megyek 5000 fölött.
Természetesen csak meleg olajjal. Hidegen csak tojás héj.
Manuál EU motorokhoz A3, A5 enged meg, viszont EU-n kívüli motorokhoz (Engine (for Service Reminder System non-applicable EU countries)) az A1-et is. [link]Fő szempont, hogy hidegen is jól kenjen, de azért mikor 6000 főlé pörög akkor sem akarom, hogy fém fémen menjen. Fogyasztás nem szempont. Ha jól tudom az A5 azért jött létre, hogy lehessen tartani a fogyasztás normákat.
Túl sok cikket-videót kerestem, ahol mindenféle véleményeket láttam.
Kikérném az itteni nagyérdemű véleményét is.
Novum Forum Siculorum
-
tibbike01
őstag
válasz F_Zolee #2259 üzenetére
Nekem is BCB-m van szervízkönyvel. 168e km koráig csak Edge 5w30 ment bele, illetve ezzel az olajjal gurult ki a gyárból is. A könyve is írja, hogy jó az 5w30 bele, ettől függetlenül én most Magnatec 5w40-et használok, ami eddig bevált (mobil x3000 után), de kicsit már bánom, hogy nem maradtam az Edge 5w30 vonalon. Azzal volt a legjobb.
Szerintem, a legjobb amit egy BCB kaphat az az Edge 5w30 C3.
Kauffernél nevetségesen olcsó, pláne az 1-2 havonta járó 500-ftos kuponnal, amit a hírlevélben küldenek.
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
-
F_Zolee
veterán
Hello
Gondolkodtam kipróbálok valami "drágább" olajat. [link] Mobil 3000et használtam eddig. Alany még mindig 2002es leon, bcb.
Knorbi: motor halkabb lesz a castroltól az nem sokat nyom a latba, mert a hátsó dob úgyis elnyom mindent. -
vekk200
tag
Azért azt észre vettem hogy elég nagy külömbségek vannak az olajok közt párat már kipróbáltam eddig én is bár nem sokat de észre vehetően szebben járt a kocsi Motul illetve Eneos olajokkal most Castrol van benne és lényegesen hangosabb a motor tőle..
-
bibi55
tag
Sziasztok!
Beleolvastam a topicba, de csak jobban összezavarodtam, hogy milyen olajat kellene vennem, így a segítségeteket szeretném kérni.
Volkswagen Polo Classic 100 1.6 benzin 1997-es, AFT motorkódú autó az alany. Ebbe szeretnék olajcsere végett olajat venni. Liqui Moly vagy Mobil-ra gondoltam, 10w-40-re, de nem tudom hogy ezek közül melyik az ajánlott. Tudtok esetleg konkrét típust mondani ezekből?
Jelenleg az autóban egy GM 10w-40 van (már ezzel vettem), szerintem nem idális neki (plusz csipegeti is).
Előre is köszönöm a segítséget.
-
bbubby00
őstag
Civicbe 6100 10w40 Synergie+
Mazdába 8100 5w40 X-Cess
Kíváncsi vagyok, hogy enni fogja-e. Ritkán használom, de akkor nagyon. Nálam évente le se futja a 10ezret. Hondánál is 5-8ezrenként cserélődött, mert annyit mentem egy évben.[ Szerkesztve ]
Eladó Mazda MX5 széles választékban: https://www.facebook.com/hasznaltmx5
-
bbubby00
őstag
válasz kelna91 #2233 üzenetére
Szakál metál, ha Eneos kell.
Civic 6gen Vti-ben azt használtam, nem vettem észre vele semmi furát. Motult ette.
Most az MX5be téliesítés előtt Motult raktam, kíváncsi leszek, hogy milyen. De erre várni kell április-májusig.Eladó Mazda MX5 széles választékban: https://www.facebook.com/hasznaltmx5
-
-
kelna91
senior tag
Sziasztok!
A) Hol érdemes Pesten olajat venni?
B) 1,2 l-es 2006 Fiestába jó választás az 5W-40-es Eneos Premium Hyper olaj (ACEA A3/B4, API SN/SM/CF)? Semmit sem tudok a márkákról, csak hogy ez Japán első számú motorolaja, és ez meggyőző. Van esetleg jobb ár/érték arányú? Hány liter kell egy teljes olajcseréhez?
-
nyemi
csendes tag
válasz Markizmark #2228 üzenetére
Most hogy pont a télbe megyünk mindenképp 5W40-est ajánlanák, egy OC93 szűrővel megspékelve.
Mert még ugye lesz még nyár is .
Ha gázos lenne akkor ezt vagy még beválna ez is szerintem. Én e három közt vacillálok de közben még keresgélek is .[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz Markizmark #2227 üzenetére
Egyéb híján a gyártók oldalain lehet keresgélni, Castrol és Valvoline 10w40-et ajánlanak, Total 5W40-et, Motul mindenfélét, Mannol meg 5w40-től 15W40-ig. Én 15W40-et biztos nem tennék bele, így felhasználás módjától függően 10w vagy 5w. Ha télen is megy, és/vagy előfordulhat rövid útja is, akkor 5w. Ha megy ugyan, de leginkább hosszú utakat, akkor 10w.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
nyemi
csendes tag
válasz BlacKSouL #2214 üzenetére
Ez tudtátok?
Idézet:
"Gasoline, LPG and CNG powered vehicles do not require high TBN; it fact, a high TBN level is likely to be detrimental for them, causing ash deposits build-up and adversely affecting exhaust after-treatment systems (GPF, TWC). Using a high-TBN heavy-duty diesel oil (HDDO) in a new heavily boosted gasoline engine may trigger a nasty super-knock, known as low-speed pre-ignition (LSPI), which can entirely ruin the engine."[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz Markizmark #2219 üzenetére
Használati kézikönyv szerint mi az előírás?
-
Markizmark
addikt
Sziasztok!
Milyen olajat ajánlotok egy igazi igásló Toyota Hiace-be?
1999, 2.4D, szívó 79 ló, 560.000km. Még bejáratós, úgy jár mint a doxa óra, hidegben akár kettőt is fordul a főtengely mire beindul, melegen felet. Ebbe kéne valami olaj, ami segít megtartani a motor jelenlegi állapotát.Mérnökök nélkül a tudomány csak filozófia.
-
grizlisandor
veterán
válasz freaghill #2213 üzenetére
Mágus2 megírta még a topik elején(katt)
Idézem:
"10k ha több a város, 8k ha csak város, 15k ha csak pálya lenne." vagy évente ugye. -
freaghill
őstag
Köszi srácok
Igen, városon kívüiek.
-
BlacKSouL
addikt
válasz freaghill #2213 üzenetére
Azért adják meg időtartamban is és megtett kilométerben is, mert mindkettővel elhasználódik az olaj. Az adott idő elteltével az olajba bekerült anyagok kémiai károsító hatása, illetve az oxidáció, a megtett kilométerekkel pedig a fizikai hatások (hő, nyírás, szilárd szennyeződéssel telitődés) károsítják az olajat. Ha évente 2000 kmt mennek vele, kémiailag akkor is bomlik, károsodik. Nyilván kisebb mértékben.
Vagyis ha pl. 10.000 km VAGY 12 hónap van megadva, azt kell figyelembe venni, amelyik előbb bekövetkezik.
Értelemszerűen ha a 10.000 km-t 6 vagy 12 hónap alatt tudja le, akkor annyi történik, hogy esetleg kevesebb ideig van kitéve az idővel arányos pl. kémiai hatásoknak, de a fizikai akkor is megtörténik. Az is árnyalja a képet, ha nem 5-10 km-eket megy vele valaki rendszeresen, hanem minden beindítás után üzemmelegen működik, mert akkor a fizikai és kémiai hatások is mérséklődnek, de ettől függetlenül a megtett kilométer az annyi amennyi.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
freaghill
őstag
Mivel megváltozott picit az életem, így most többet megyek az autóval.
Jelenleg úgy néz ki, hogy 2 hét alatt megyek 20x20km-t, 2x300km-t, ezek a tervezettek, ez a minimum, ennél több szokott lenni, mert rájön, hogy bemegyek a városba, elmegyek ide-odo.2 hónap alatt belekerült az autóba 5500km.
Kérdésem az lenne, hogy 10.000km-nél ajánlott ugyanúgy olajat cserélni, vagy ha ilyen sokat megyek egyhuzamban, rövid idő alatt, így ki lehet tolni 15-re is?
-
tibbike01
őstag
válasz Vassili #2210 üzenetére
Mennyiért vetted azt az olajat, hogy krva drága volt?
8ezer párszázért szerintem egyáltalán nem drága olaj.
[ Szerkesztve ]
-
Vassili
tag
Üdv Srácok!
Sokat olvastam a fórumban, az itt olvasottak alapján is sikerült végül eligazodnom. 1.9 TDI 110LE AHF motorú kocsim van, amit az előző tulaja kék dobozos 10W40 LM-val használt. Cserés volt, tájékozódtam mielőtt megvettem volna a LM-et. Érdemes volt! Nagyon jó olaj volt a LM, de vastag ebbe a motorba, CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40-t tettem bele, kurva drága volt, de nagyon megérte. Nagyon hallható a változás hideginditáskor is, és melegen is sokkal simábban jár. Felszabadult szinte a motor. Ha nem fogja enni az olajat akkor elképzelhető, hogy megpróbálkozok vékonnyabbal is a jövőben. Egyenlőre 1000 km után úgy tűnik nem eszi, de ne kiabáljuk el[ Szerkesztve ]
-
bbubby00
őstag
Rápróbálok egy 91-es Miata-ban 5w40-es Motult. Vezérlés + Minden olajat lecseréltünk, difi, váltó, szervó, fékolaj.
Motor egyértelműen csendesebb lett, váltó pedig puhábban jár.Eladó Mazda MX5 széles választékban: https://www.facebook.com/hasznaltmx5
-
BlacKSouL
addikt
Az ESP elvileg mid SAPS, a sima meg full, de ez nem tuti. Bár a leírás alapján is. Viszont mind 100, mind 150 fokon picit alacsonyabb a viszkozitása is. Plusz ESP-nek eszerint van ACEA A1/B1-e, másiknak meg GF 5-je.
Talán úgy mondanám, hogy az ESP jobban az európai viszonyokra van hangolva.[ Szerkesztve ]
-
i-sti
senior tag
E két olaj között mi a különbség? Az ár is érdekel.
Novum Forum Siculorum
-
bul07
nagyúr
válasz rostiron #2202 üzenetére
Bárdi jó drága(alapból)
Én itt nézném meg
kauffer.hu (hírlevélben két három havonta küldenek 500Ft kupont, szállítás díj felezésre tökéletes)
KovácsEzekről már rendeltem minden gond nélkül
[ Szerkesztve ]
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Eldöntöttem hogy castrol olajat veszek, csak az eredete miatt aggódok egy kicsit. Szerintetek Bárdi, Kovács autó, fékmester ezeken a helyeken lehet hamis az olaj ??
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
Új hozzászólás Aktív témák
- Új tartalék ipari forrasztópáka 24V Atten Aoyue Yihua Gordak Letcon Hakko Baku Uten Wep kínai
- Új digitális forrólevegős műanyag hegesztő hőlégfúvó forrasztóállomás BGA
- Új forrasztópáka automata hőfokszabályzós forrasztóállomás
- (Új) 300Nm Parkside Performance 12 V Akkus ütvecsavarozó PPDSSA 12 A1
- Hom'in SAROKGARNITÚRA textil szürke színben + 2,5 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest