Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
M47 henger, de nyisd fel a géptetőt

-
BlacKSouL
addikt
válasz
zoo8800
üzenetére
Amellett, hogy nem minden ügyfél szereti kifizetni a jó minőségű olajat, azért itt sem arról szokott ám szó lenni, hogy felsorolnak 4-5 féle olajat, és elmondják a laikus vevőnek, hogy melyik miért más/jobb/optimálisabb a motor számára, és hogy melyik mennyibe kerül(ne), hanem van egy szerződése a szerviznek egy adott márka olajára, mondjuk kétféle viszkozitásra: 10W40 és 5W40, ezekből kapnak jutányos áron 208-208 litert, és eldöntik, hogy ha régebbi autó, akkor a 10-est, ha újabb akkor az 5-öst teszik bele.
Szélsőséges esetben van amelyik szerviz "gyári" olajokkal dolgozik, vagyis a márkaszerviz létből adódó helyzetet használja ki, trükközés nélkül, és beleteszi azt, amit a hivatalos service manual előír neki arra a modellre. Nem gondolkodik, a polcon ott vannak a kiadagolt "genuine" vagy "original" feliratú flakonok, és beleönti azt. Ez mondjuk leginkább nyugatabbra, a tisztességesebb márkaszervizeknél jellemzőbb.Az a másik része a dolognak, hogy nem márkaszervizek, vagy csak márkásított szervizek (több márkát vállalnak) vagy függetlenek, hogyan, milyen módon és mértékben akarnak trükközni, vagy akár csak nyerészkedni az olajon. Hogy a "gyári" olaj helyett nyilván a sokkal olcsóbb, szerződhető olajat fogja megvenni, hiszen az amellett, hogy neki olcsóbb, a vevőnek is az lesz, még bőséges haszonkulccsal is. Pláne nagy tételben. És amelyik vevőnek nincs igénye, annak beleteszik az "ez is jó bele" olajat. Hogy jó bele, az lehet, hogy ideális-e, azt a szerelő vagy nem tudja, vagy nem akarja. És nem is van más neki. A hozott olaj meg macera, nincs rajta haszon, problémás, nem lehet trükközni, nem szeretik.
Kivételek persze mindig vannak, sőt, még némi rugalmasság is van az egészben, hiszen ha nem szélsőségesen használja az autót a felhasználó, és a nem longlife olajat nem longlife intervallumban tisztességesen lecserélik, tisztességes olajszűrővel, akkor hosszú évekig nem fog gondot okozni a nem ideális olaj sem (ha nincs túl messze az előírttől). Ha a részletek összeadódnak, pl. kicsit több hidegüzemű használat, kicsit hosszabbra hagyott csereperiódusok olcsóbb, alacsonyabb színvonalú olajjal, akkor ezek viszont már egy idő után okozhatnak előbb apróbb, majd egyre nagyobb problémákat. Ha nem nála, akkor majd a következő vevőnél.
-
norrberth
addikt
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
-
tibbike01
addikt
válasz
zoo8800
üzenetére
Nem a minősítéssel és az olajjal van baj, hanem azzal, hogy egy 50ezer km-es motorba minimum 5w30-at illene rakni, de a VW topikban Mágus a 0w30-at ajánlja a TSI motorokba és ha jól tudom a gyárból is ezzel az olajjal gurul ki.
Az én 15 éves, 210ezer km autómba is félrehúzott szájjal raktam 5w40-et...ha úgy nézzük a skálán az 5w40 a legrosszabb (mert ugye a 10w40-et 15w...stb már rég elfelejtettük).
-
MunezXBK
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
Megnézted az autóban, hogy melyik van benne?
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Udv legszurobol 2 fajta van, egy henger alaku es egy 5 szog alaku, melyik kell egy 320d e91 be?
-
KAMELOT
titán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Van egy profi bmw-s szerelő haverom kb. 1km arrébb ahol lakom. Ő fogja csinálni. Ezredes tőlem 100km van. Azért csináltatom meg, mert ezt nem adom el.
többi kocsi egy rakat xar, amit meg akarnék sajnos annyim nincs és talán itt forgalomba sem lehetne tenni csak usa v. canada. Erről az álomról lemondtam. 
-
KAMELOT
titán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
735i e65 2002, cca 450 000km
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
Igen, az jó bele.
De itt az olajkeresőjük, meg tudod nézni milyen Motul olajok jók bele.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Motul 8100 x-clean+ 5w30 as olaj mehet egy 320d e91be?
Ha nem mit javasoktok?
Koszi -
KAMELOT
titán
Erről az olajról mi a vélemény?
Kaufland DYNAMIC 5W-30 LA -
i-sti
senior tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
"Mercedes bevizsgálja az olajat"
Ezt én is így tudom.

Lényeg:
"which are distinctly marked with the label indicating the approval of Mercedes-Benz, e.g. “MB-Approval 229.51”. Labels referring e.g. to “MB 229.51” don't have an approval of Mercedes-Benz." -
molnarpeter
nagyúr
(Csak mese, félig off.) A minap ráérősen bevásároltuk a Golf következő szervizlátogatásához a szükséges olajat. Volt némi idő jobban beszélgetni a személyzettel, elő is lett hozva 3 opció, amit kiveséztünk. Szóba került régi (
elévültmár nem forgalmazott) olajakkal kapcsolatban, hogy küldték a mintát bevizsgáltatni, és összehasonlításképp az Agip került mellé. Itt eszembe jutott az egyik égéstér, mikor is a MOL hasonló teszten verte a konkurenciát, mivel a kis finomító inkább biztosra ment és bőkezűbben adalékolt, míg a nagy cég jobban kicentizte, és inkább éppen/közel csak a határértékeket tudta. Ugyanezt mondták ők is, hogy a saját olajuk túlteljesítette az Agip mintát, hasonló, "biztos ami sicher" alapon. A másik témakör, ahol újat is megtudtam, az a gyártói előírások. Egyrészt pl. a VW, Mercedes bevizsgálja az olajat, viszont mondjuk a Ford csak kiadja az ajánlást ellenőrzés nélkül. Amit nem tudtam (konkrétan), hogy a vizsgálat nem csak hébe-hóba történik, hanem meghatározott sűrűséggel zajlik a kapható olajok ellenőrzése, így x hetente mindig megnézik a kenőanyagokat.Aztán nehogy a végén kézműves kenőanyag forradalom is legyen, mint a sörökkel történt

-
bul07
nagyúr
Csak úgy jött az olaj ingyen
És azért kérdeztem hogy mibe, hogy mégis kinek lenne jó ismeretségi körbe
Mert az enyémbe 505.01 kell, édesapám öreg dízel passatjába se jó, öcsémnek alig egy éves Dustere vanHát nem tudom hogy ezek után kinek lehetne nyugtot szível odaadni
-
bul07
nagyúr
Ezt az olajt mibe raknátok bele?
Olvastam a leírását de sokkal nem lettem okosabb [link]
Az ára ilyen 6e Ft a 4l, öcsém szerezte -
Qru
MODERÁTOR
-
8
senior tag
Ha ugyanattól a gyártótól veszem pl az üzemanyagszűrőt aki a gyárit készíti akkor ugyanazt kapom vajon mintha a márkakereskedőtől veszem a gyári szűrőt?
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Phobion
üzenetére
Nem túl szerencsés mixelni az olajokat de ha az olajcserét nem akarod előrehozni akkor végülis bármilyen nem ásványi (szintetikus/rész szintetikus) olajat ami 10W40-es. Lehetőleg vmi alacsony TBN számos kellene, hogy nehogy az eltérő adalékanyagok kicsapódást eredményezzenek (általában nem szoktak).
-
Phobion
addikt
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a következőhöz:
F Astra-ban jelenleg OMV BIXXOL EXTRA 10W-40 motorolaj van. Szeretnék rátölteni, mert már a minimumhoz közelít. Kerestem, de ilyen olajat már nem kapni, legalábbis árukereső, bárdin nem találtam. Ráönthetek más olajat? Ha igen, milyet? -
w333
félisten
válasz
Micsurin
üzenetére
Szerintem bármelyiket is választod ...egyikkel sem jársz rosszul

Nekem egyedül a Total 9000 Energy az amivel a legcsendesebb a motor és szinte semmit sem eszik belőle, megbízható olcsó és jó olaj, nekem ennyi elég !
De itt egy teszt is az olajokról ... minél kisebb az érték annál kisebb a surlódás !
Total 9000 Energy : hidegen 0.06, melegen 0.02 !
Motul : hidegen 0.12, melegen 0.2 !
Liqui Moly : hidegen 0.18 melegen 0.11 !
Na ezek közzül a Totalnak a legjobb a kenése = kevesebb a surlódás és van benne valami mivel tényleg ezzel az olajal a legcsendesebb a motor, főleg télen érződik !
-
w333
félisten
válasz
Micsurin
üzenetére
Én már sok mindent próbáltam de nekem az 5W40 Total Quartz 9000 Energy vált be a legjobban, ezzel a legcsendesebb az autó (Leon 1.4 szívó)

1 év alatt és több mint 10 ezer km. 90% városi használat mellett evett vagy 3-4dl !
Jah és van már benne közel 340 ezer km !

Szerk.
A napokban olajcsere lesz nálam is, szűrőből viszont csak is Mann a legjobb !

-
Micsurin
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
5W40-ből még őket néztem:
Motul 8100 X-Cess
Liqui Moly Top Tec 4100 -
Micsurin
nagyúr
Golf 3 1.6 AFT (101le), jó állapotú a motor szeretném is megőrizni ezért a kérdőjel mit.

Nekem melyiket lenne érdemes? Liquival sose találkoztam még, a motorba mindig Motult öntök de most azt se tudom Motulból melyik, a kézikönyv 10W40-et ír de az 5W40-et jobban meghálálná a motor hidegen nem?
Motul Specific 505.01–502.00 5W-40
Motul 6100 Synergie+ 10W-40
Liqui Moly MoS2 Leichtlauf 10W-40
Liqui Moly Leichtlauf Motorolaj SAE 10W-40 -
BlacKSouL
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Azért én egy hibrid autónál a lehető legtávolabb mennék attól aki 10W30-at pláne 15W30-at ajánl bele.
Az az autógyárak hülyesége, hogy hőmérséklettől függően sávosan adtak meg viszkozitást. Ez főleg a magyar meg román piacon volt "hasznos", ahol a felhasználó mindig mindenből a legolcsóbbat akarja beletenni. És ha 15W30 a legolcsóbb és az is mehet bele akkor tegyük bele azt. Az újabbaknál már szerencsére kezd kikopni ez a gyakorlat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dluinet
üzenetére
Ha szét lesz kapva és csak 2k-t kell kibekkelned akkor ugyanazt tenném bele mint ami eddig volt vagy az 5w30-as gyári amit linketél.
Ha megpucolták a motort akkor viszont csak 0W20-at tegyél bele utána.
Szűrő: Hengst/Mann mehet simán. Bár erre a 2k km-re bevállalnám az SCT-t is.

-
Úrak kérdésem van.
Alany: Prius 2 (1NZ-FXE) 2007 250k km
Valószínűleg olajsár van benne, viszont a takarítás előtt még kell menni 2000km-t.
Olyan olajat raknék be, ami legkevésbé oldaná fel vagy rakodna hozzá az olajsárhoz.
Gyári olaj specifikációja itt található, valószínűleg ez lesz, mert másik a Toyota “Premium Fuel Economy” már C2.Feltételezéseim:
Valószínűleg 15000km helyett 15 mérföldenként cserélték az olajat, ami bármilyen 5w-30 lehetett, vagy sokat használták egy helyben az autót, ami rengeteg hideg üzemet jelent.
A nívópálca majdnem teljes hosszában világos sárga volt a (rászárad/ráégett?) olajtól, ami csak polírozással jött le.
Mit rakjak bele a következő 1500-2000 km-re, ami max 95km/h, de lesznek hegyek is, (Bosznia-Horvátország).-HTHS 2,9 felett
-Viszkozitás 100°C 10körül
- A hideg oldal most nem olyan lényeges, mert nyár van és -18°C felett mehet bele 10w30,
-10°C felett pedig 15w30 is.
-API SL
-energiatakarékos
+ melyik szűrő legyen? -
JHONNY 79
aktív tag
válasz
rayoliviero
üzenetére
Kauffer

-
tibbike01
addikt
15 évvel ezelőtt még komolyan vettem volna ezt a hamisításos dolgot...de ma már 2019-et írunk...kb mindegy melyik webshopból veszed, az jó lesz. Hidd el.

-
tboldi
nagyúr
válasz
rayoliviero
üzenetére
olajcentrum.hu
-
norrberth
addikt
válasz
rayoliviero
üzenetére
webshopokhoz
Ki tudja mit adnak el azok![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
norrberth
addikt
válasz
rayoliviero
üzenetére
Dehogyis drága

Bárdiba, Unix stb drága az olaj, még kedvezménnyel is. -
molnarpeter
nagyúr
válasz
rayoliviero
üzenetére
Szvsz fel van fújva a hamisítás, az importőr visszafelé elsült marketingakciója... Mondjuk én jellemzően olcsó olajat veszek importőrtől közvetlenül (saját autók és gépek kb. mindig Mogul vagy márkakerben gyári olaj, cégnél Unixnál).
-
válasz
rayoliviero
üzenetére
olajsziget nevű helyen is 3k alatt van. Az egy elég nagy bolt.
De veheted amit most rendeltem Shell A5/B5 0W-30. Én is volvoba rakom. Abból talán kevesebb a kamu. -
rayoliviero
veterán
válasz
molnarpeter
üzenetére
Ezt néztem, de elég drágán adják.
Máshol 2900 Ft körül van. De ha azt mondod, hogy ott van esély a hamisítványra, akkor inkább veszem drágán ebben a Castrol shopban. Régebben ajánlották ezt a Filterabc nevű webáruházat, mostanában nem követem.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
rayoliviero
üzenetére
-
-
rayoliviero
veterán
Tudnátok ajánlani webshopot, ahol biztos, hogy eredeti Castrol motorolajat kapok?
Castrol Edge 0W-30 A5 for Volvo cars olajat szeretnék venni.
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
-
Beírod gugliba: "AW1 olaj" és jönnek a találatok.

Ez az Aisin, azaz a váltó gyártója által előírt specifikáció, a DEX III-on belül.
-
-
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
márkaszerviz (ivanics) mondta hogy cserélnek, ők mondták hogy jó lenne cserélni, 40ezret mondtak munkadijra. Amivel alapvetően nincs bajom csak budapest nekem az ország másik fele és ott kellene hagyni a kocsit.
Van egy volvo szakszerviz tőlem nem messze, ők mondták, hogy megcsinálják nekem gond nélkül.A lukoil dolog a motorolajra vonatkozott. Azt már kiválasztottam.
Nem találtam ATF követelményeket, szerintem ilyen max szervice manualban van, kézikönyvben motorolajat láttam. Ha olajkereső adatbázisokat használok kb minden dex III olajat kidob (?) ezért gondolom, hogy nincs hatalmas különbség köztük.
Szóval egy Dex III ATF olaj valami "normális" márkából oké lehet? Hol tudom még esetleg kideriteni mi a gyártó ajánlása? -
molnarpeter
nagyúr
válasz
daninet
üzenetére
Márkaszerviz gyakorlatilag nem cserél olajat váltóban sajnos, mert "normál" üzemben a gyár szerint nem szükséges. Őket tudom ajánlani olajcserére
[/L -
válasz
molnarpeter
üzenetére
most vettem a kocsit, 190k van benne. Flottás volt, minden szar miatt behordták a márkakereskedésbe, ott cserélték ütemterv szerint. 10ezerrel ezelőtt volt a nagyszerviz vezérmű cserével meg mindennel.
Én most biztos ami biztos alapon cserélem, állt a kocsi majd fél évet, elvittem ivanicshoz ott javasolták. -
Sziasztok
Automata váltó olajat kellene vennem 7Litert mert megy a kocsi jövő héten szerelőhöz. Ezzel kapcsolatban tudnátok javaslatot tenni? Nem találtam semmi pontos infót azon felül, hogy ATF olaj kell.
Kocsi egy Volvo V60 D3 2012
A váltója 6 sebességes automata.Első ránézésre a Repsol Matik ATF olajat néztem ki, ez kb 12ezer lenne 7 liter.
-
norrberth
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére

-
polonic
félisten
Lassan jön az olajcsere ideje, már alig várom.

Olajszűrő purflux lesz, levegőszűrő Renault OEM, pollen pedig mann freciousplus.
Gázolajszűrűből mit ajánlotok? Purfluxot néztem abból is. -
tibbike01
addikt
Az olajleeresztő csavart mikor illik cserélni? Ti mikor szoktatok?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MIUI / HyperOS topik
- Arc Raiders
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Mi Vacuum Cleaner mini kézi porszippantó
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Eladó D1S LED izzók Canbus 160W 25000LM 6000K 2 db
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Új Steelseries Arctis Nova pro vezetékes gamer fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Oszt' ha erre vannak olcsón szerződve, akkor erre vannak olcsón szerződve.

Igyekszem minél kevesebbet ráönteni, minimum felett fogom tartani.

Termeljük a szemetet