Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Őskoczka
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén!
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ja, akkor nem is vagy a barátom, azt hittem Te is ilyen gyűjtögető vagy

Megvan a téli ablakmosó folyadék, autentikus környezetben megörökítve.

-
d4d
aktív tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Én megértem ezt a fajta gondolkodást, gg72 kolléga is már begyűjtötte a márciusi, tényleg jó áron vett olajat, Te is három szűrőt, nagyon jó! Nekem is van a suzukihoz polcon két gyári olajszűrő, viszont épp ma megyek a szintén gyári ablakmosó folyadékért, akkor lehet veszek egy harmadik szűrőt is, nehogy lemaradjak!
Tényleg, meg tud "romlani" egy szűrő? Gondolok itt a papír anyagra. Pl van egy 40 éves oldtimerem, amihez találok egy szintén 40 éves, valami raktárban ott ragadt szűrőt, használható ennyi idő után is, ha normálisan volt tárolva? -
Asbee
veterán
válasz
Tothgera30
üzenetére
Már régebben is voltak a Mannollal gondok, azt elvileg tisztázták. Nem is veszed észre, hogy baj van, de nagyon nem mindegy hogy ahol min. 3,5 mPA HTHS az elvárás az 2,9. Csapágyak lájkolják, főleg egy jó nyomatákos VW motorban (504.00/507.00)
De pl a Mannol Dot 4 3002 fékfolyadékkal is gond van.
26/03/2024, A panaszos azt állította, hogy az általuk beszerzett, mintázott és tesztelt anyagtételek a biztonságos fékműködéshez szükséges teljesítmény kritikus területein nem teljesítettek. Az eredmények, állításuk szerint, elmaradnak az US FMVSS 116 DOT 4 szabványban meghatározott specifikációs határértékektől.
09/04/2025, A VLS hat hónapos felülvizsgálatot végzett az ügyben, és ennek részeként beszerzett és tesztelt egy új termékmintát, amelyről kiderült, hogy nem felel meg a Dot 4 specifikáció teljesítménykövetelményeinek, ami személyi sérülés, baleset vagy akár életveszélyt is okozhat. Következésképpen az ügyet a Kereskedelmi Szabványügyi Hatósághoz utalják, és a közbiztonság érdekében sajtóközleményt adnak ki.
Váltóolajjal is szintén ügy van VW vonalon, nem tudja a szabványt.... Mannol 8990 -
Danecay
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
OK, így már tiszta
Neked egyértelmű volt hiszen Te írtad, de csak ha olvastad volna, lehet, hogy Neked sem lett volna az
A #14140-ben a mellett, hogy 5-8e Km-enként cseréled az olajat, azt nem említed, hogy, ezt csak azért teszed, mert közben eltelik egy év, így én rzt a távot és csereperiódust egyértelműen az olaj esetlegesen gyengébb, vagy nem teljesen tisztázott minőségének tudtam be és én már ezen logika alapján gondolkodtam tovább. Persze később egy másik hsz-ban írod, hogy 1 év vagy 10 ezer km, de ez már a fejemben szembe ment azzal ahogy az első válaszodat értelmeztem. 
Na mindegy, így már tiszta!

-
Danecay
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nem tudom, akkor, hogy hogyan kell értelmezni azt amit írtál
"használtam már több autóban (Z14XEP, A16XER), több töltet erejéig Mann-Filter szűrőkkel, egyszer sem volt gond, vagy probléma vele. Tény hogy 5-8 ezer km után mindegyikben cseréltem."
Mit jelent az, hogy több töltet, ha nem azt, hogy 1db. olajszűrő használata mellett több alkalommal cseréltél olajat? A #14140 hsz-ban 5-8e Km-ről írsz, a #14146-ben pedig 10e Km-ről vagy 1 évről, amihez egyébként én is hasonlatosan járok el. Nem teljesen egyértelmű a válaszod.
-
Danecay
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Azért 5e Km-enként cserélni a rosszabb minőségű olajat, drágábban jön ki min10e km-enként a normálisát, még ha a 10e Km-es cserénél minden esetben szúrőt is cserél az ember, mert ha jól értettem Te nem minden 5-8e ft-os cserélnél cseréltél olajszűrőt is. Még inkább rontja a gazdaságosságát a többszöri olajcserének ha mondjuk nem magának csinálja az ember, hanem pénzért csináltatja.
Egyébként végül én is maradtam inkább a Motul 8100 X-Clean EFE-nél, mint pár hsz-al írtam fentebb, 14eFt-ért van az Allegro-nál, amennyiben aktibálja az ember, akkor SMART ingyenes házhozszállítással. Még jó, hogy tegnap nem vacilláltam tovább és megrendeltem, mert kiderült, hogy volt egy 20e Ft-os vásárlás felett felhasználható 4000Ft-os kuponom, aminek a beváltására tegnap volt az utolsó lehetőség, így 24e ft-ért rendeltem 2x5L-t
-
tibbike01
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Én a Skodaba 6700-ftért vettem a Mann FP szűrőt. Te hol vásárolsz?

-
MasterMark
titán
válasz
Tothgera30
üzenetére
Én most pollenszűrőből az AZMT polifenolosat raktam be, kb. ötöd áron a Mann FP / Mahle LAO-hoz képest. Minőségre jónak érződött, tök jó passzentos is.
Előtte Mann FP volt bent, de használtam már a Mahle LAO-t is, mindkettő nagyon jó.
-
tibbike01
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Mann FP jó, de csak 3 rétegű és a youtube tesztekben sem elől végzi, ellenben a Mahle LAO 5 rétegű szűrő rohadt jó és kb ugynanabban az árban van. Kövi cserénél érdemes lehet kipróbálni.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tothgera30
üzenetére
Az ajanlott Total, nem draga es jo.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Elvileg Dexos2 és 0w30-0w40-5w30-5w40 mehet bele.
Én 5w30 töltenék bele GM (Opel) 5W-30 dexos2 vagy Total Quartz INEO MC3 5W-30.
Opel topikban olvastam a Mannol 7908 Energy Premium 5W-30 motorolajról, hogy valaki azt használja megelégedéssel. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tothgera30
üzenetére
+1 a gyárira. Néztem az enyémhez is gyárit és kb 2x annyi mint a Mann. Így maradt a Mann.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Általában a gyári szűrők a legjobbak, kivéve a pollenszűrőknél, mert ott az antibakteriális cuccok jobbak, mint a gyári hagyományos/aktív szenes pollenszűrőknél.
Nem tudom, ez a hol gyártották dolog kicsit túl van lihegve. Persze, mindenki a saját tapasztalatait osztja meg, de nem mindig releváns, mert nem jön mindenki a pozitív véleménnyel, hogy megossza. Na a negatívval, azzal jönnek.
-
bul07
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ha a Mann-Filter BA gyártású akkor több lehetőség is van, ha Német akkor gyári szűrők ami feljebb vannak
(BA gyártásra értve) -
tibbike01
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
téli szélvédőmosó + deszt víz
Miért kell deszt víz a téli szélvédőmosóhoz?
-
tboldi
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
Annyit nem fogyasztok, 1 liter nekem 2 évig is elég.

Ha tehetem, akkor inkább saját kezűleg pucolom otthon. -
norrberth
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Csak a Kauffertól
CU2757 3896 FtC30130 3177 Ft
-
norrberth
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
-
raziel01
veterán
válasz
Tothgera30
üzenetére
+130%-os nekem is van még bontatlan is. Annak megszűnt a gyártása. Helyette lett a +150%-os.
De nekem nem sokat bírt a +130%-os. kb 150 órát/15 hónap. Inkább raktam bele +100%-os OSRAM-ot, az legalább nálam kb 2 évet bír. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tothgera30
üzenetére
Igen minel noveltebb a fenyero, annal rovidebb az elettartam.
-
Asbee
veterán
válasz
Tothgera30
üzenetére
Na ezt jó tudni köszi, elég szép készlettel dolgoznak ahogy néztem.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ez elég szomorú. Dolgoztam elég sokat a "szakmában" és tapasztalatom szerint az alco eléggé lent van minőségben.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tothgera30
üzenetére
Most en is Mann-t vettem minden szurobol magamnak.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
/2 plusz szivacs a skandináv piacra való, szakadó hóesést tűrő fajta, idehaza nem indokolt.
-
bul07
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
/1 Simához képest van még egy erősítése, lehet a légszűrőház kialakítása miatt
/2 Ez is erősített, és van még egy réteg szivacs, ez hideg éghajlati övre való, ahol télen nagyon hideg is lehet
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ha megnézed a Mann-Filter katalógusban a cikkszámot láthatod, hogy különböző méretűek...
(#10783) Lauda:
Van már valami konklúzió a Made In x/y és a márkák között?
-
norrberth
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Gyári Gm 5W-30
Előző H Astránk csak Gm-et kapott.
És nem ette, meg nem volt berakódva. Mint az előtti H a Castrol Magnatectől.És a jelenlegi J Astra szintén Gm et kap.
De ez 1.4T motoros. NET
Ebbe Dexos 1 kell Turbo miatt. -
polonic
félisten
válasz
Tothgera30
üzenetére
Na jól van. Berendeltem innen a Motul Specific 0720-at.
Kíváncsi leszek, most fogok először Motul olajat használni a járgányban. -
A214
aktív tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Az szuper ,köszönöm !
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
GM small gasoline engine > Dexos1 gen2
-
Asbee
veterán
válasz
Tothgera30
üzenetére
Felteszel egy kérdést, tapasztalatok alapján elmondják mit ajánlanak, majd szinte próbálsz győzködni ellene. Akkor miért kérdezed meg? 600 ft különbséggel nem is kérdés, hogy mann, de ha ennyire a filtron felé húzol, abból sem lesz semmi....
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
A fogalmazásodból az jött le, hogy 600 ft-on megy a rugózás.
Mindegy, én nem ragoznám ezt tovább. Leírtuk többen is mi a véleményünk.
-
Jenne
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Megelőztek, de én is éppen ezt akartam írni, hogy "...tényleg 600ft-on "szarakodunk"?
Már régebben, néhány hete, beírta ide, hogy hiába a MANN Filter részévé vált Filtron gyár, akkor is csak max. a másodvonalbeli MANN fejlesztéseket kapja.
Ez olyan, mint a gumigyártóknál a Continental és Barum kapcsolata. Continental felvásárolta a Barumot, de csak a másod vagy harmad vonalbeli fejlesztéseket adja át.
A Filtron egy Standard, középminőség, míg a MANN Filter egy prémium minőség és szűrőkből közvetlen gyári beszállítója jó néhány autógyárnak. De a Hengst vagy a Mahle is ilyen, prémium minőség és közvetlen első gyári beszállító!
Én szűrőkből és olajból nem spórolnék pár száz vagy egy-két ezer forintot.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
És tényleg 600ft-on "szarakodunk"?
A mann filter a legjobb szűrők egyike. A döntés a tiéd.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Akkor nem kérdés, hogy a Mannt vedd.

A Filtron nemrég még egy önálló lengyel cég volt, kb. a rendszerváltáskor alapították, aztán felvásárolta a Mann, hogy ki tudja szolgálni az árérzékenyebb vásárlókat is. Feltételezem nem selejtet gyártottak korábban sem, de azért a Mann mégis csak egy kiemelkedő szereplője az iparágnak.
Kb, mint egy Audi A8 VS. Skoda Rapid; vagy Nissan GT-R VS. Dacia Logan - ezek is egy-egy cég termékei.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
A szűrő és az olaj a motor legfontosabb alkatrészei.
Ezek védik a többi alkatrészt.
Mann-Filter és Filtron nem ugyanaz, a Mann magas minőségű, a Flitron pedig olcsó (volt). -
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nem is hittérítésnek írtam. Én azt írtam, hogy olcsón is van jó olaj.
Nagyjából fele, harmada áron van a Stihl-Husi olajaihoz képest, és teljes biztonsággal használható.
Sem a Stihlnek, sem a Husinak nincs finomítója. Motorjaik picsa egyszerű 2T motorok.
Van ismerős ( egy ideig szervízeltem a gépeit) aki minden évben 3-4 alkalommal 1,1 millió! négyzetmétert kaszál. Stihl, Husi, Hecht, Oleo stb gépekkel. Amióta ezt az olajat használja, nincs megszorulásos, megsüléses gond. A környék krosszmotorosai a közelben lévő dombokon hajkurásszák a vasaikat, közöttük is van, aki ezt használja. ( Van Repsol, Castrol stb is)
A Simson verseny szakosztály is ezt használja olcsósága és jó „teljesítménye” miatt,. Amikor ez tudomásomra jutott, akkor váltottam a Castrol Power1 Racingról. Az is jó volt évekig.Az S-H olajai nagyon túl vannak árazva.
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
2t olajba tudom ajánlani az Elf moto 2 tech olajat [link]
Amatőr krosszmotorozás, Simson versenyszaosztály is használja, kisgépek ( láncfűrész, fűkasza) is szeretik, bevált.
-
w333
félisten
válasz
Tothgera30
üzenetére
-
w333
félisten
válasz
Tothgera30
üzenetére
De gondolom akkor 1.9 PD -be is jó ? ... elvileg arra van kitalálva

-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Adott motorszámhoz csak egyféle tartozik. Váltás volt a megjelölt motorszámnál.
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Fuchs Titan GT1 5W40
Kicsivel jobb mint a Mannol Energy Formula PD -
válasz
Tothgera30
üzenetére
A Scooter start-stop üzemmódra van.
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nem tudom mennyi idő alatt megy bele nálad a 10.000 km, max sűrűbben cseréled az olajat.
Robogókhoz ( sokhoz) nem volt szerencsém. Az olaj leengedése, és egy fecskendővel való utántöltése biztos nem gond.
Halkan jegyzem meg, ha nincs nagy nyomaték (pl gyengébb 2T) - szerintem - egy sima motorolaj is megteszi, azok a GL3 szintet tudják.
A szerelők, hogy melyik olajra esküsznek, az részben a tapasztalat, részben az anyagiak ( amelyikhez olcsóbban hozzájut) határozzák meg. Döntsd el mikor-kinél melyik.

A Mannolról tömeges negatív visszajelzésről nem tudok. Egy-két - számomra nem szavahihető userről igen. Azt direkt nem is írtam.
Egyszerűen éltem a gyanuperrel, hogy ha egy olaj tudja a GL4/GL5 szintet, azt nem adalékkal, hanem kiváló minőségű alapolajjal lehet - tudomásom szerint - elérni. Ahhoz képest az ára nagyon olcsó.
Mivel nincs bronzpersely a gépedbe, ( golyós, tűgörgős csapágy ) szinkrongyűrű meg pláne, így nem lehet gondod.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nincs difi, nincs szinkron, szvsz kis túlzással kb mindegy, csak legyen olaj benne
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Ha nincs hypoid fogazás, 90W fölé semmiképp ne menj.
Itt nem igazán látni bronz, puhafém alkatrészt. Valamiért mégis a GL4 előírás maradt...Az élettartam feltöltésű olaj - számomra - nem létezik.
Fogalmazzunk pontosan. Nem az én történetem sántít.

Hogy biztosat tudjunk, tudni kellene a váltó előéletét, olajcsere előtti állapotát, típusát, gyártóművi előírást az olajhoz és ehhez képest mit tettek bele.
Én azt írtam le, hogy szerintük az olaj okozta a hibát. Ha sántít valami, az az ő történetük.
Ha nem felejtem el, utánakérdezek náluk, hátha emlékeznek még rá.Ezt találtam, ha még érdekel: [link] tehát ezt ajánlja: [link]
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
4T motorolajként ismerem, szerintem elfogadható, ( nem volt még vele gond) de érdemes előbb cserélni.
Egy ismerős műhelyben komplett (kézi) váltót kellett cserélni a Mannol olaj miatt, azóta onnan ez a márka száműzve van. Néhány éves a történet, pontos részletekre nem emlékszem. ( lehetett más is az okozó, de erősen az olajra gyanakodtak)
A GL5 olajban jóval több a kén és foszfor, azok a réz/bronz, puhafémeket zabálják.
Minél jobb minőségű egy GL4 olaj, annál inkább nincs benne kén és foszfor. Ennek ára van...
-
csiga8
senior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
A hajtóműolajnál nincs akkora szabad mozgástér. A 75W90 jónak tűnik, de a GL5-el vigyáznék.
Gyakorlatilag a GL4 és a GL5 szabvány van ma használatban. Szintetikus/részszintetikus olajok.
A GL5 EP ( extreme pressure) adalékai agresszívabbak, nagyobb nyomástűrő képessége van, de a színesfémeket korrodálja.
Amelyik olajnál feltüntetik hogy GL4-hez is jó, ott az adalék kevésbé agresszív, az alapolaj a jobb minőségű ( full szintetikus).
Elvileg itt írják, [link] de én gyanúsan olcsónak találom.
Papírforma szerint jó. Ha az enyém lenne a robogó, nézelődnék más ( ismertebb) márka után, és elég a GL4.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Tothgera30
üzenetére
A motoros topikban szerintem több sikerrel jársz, főleg persuader fórumtárssal.

Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Automobilista 2
- Diablo IV
- iPhone topik
- Linux haladóknak
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
- GALAYOU GALAYOU R1 kültéri WIFI 2K kamera napelemes akkumulátorral
- !!AKCIÓ!! Vadonatúj, bontatlan iScooter iX6 elektromos roller, 1 év gari 45 km/h, 1000 watt
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- JURA Impressa F50 automata kávéfőző cappuccino fejjel eladó
- Egyedi Cube Stereo Hybrid 160 E-Mountain Bike (Jó Állapotban)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Apple Magic Mouse A3204 (USB-C)
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)