Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9351) atm*RefeeZ válasza Mercutio_ (#9350) üzenetére


atm*RefeeZ
tag

Bevallom becsületesen, örülnék neki, ha lenne olyan gép, ami nem tud videót felvenni, cserébe tud valami számomra hasznos dolgot, mittomén.. angolul, vagy ilyesmi. Épp emiatt vennék elébb D3000-t, mint 3100-at. Persze könnyen lehet, hogy a videón felül más dolgokkal is bővült az újabb gép palettája, mégis irritálna a tudat, hogy felszámoltak valamiért egy valag pénzt, amit nem vágynék a gépemben tudni. A fene vesz azért DSLR-t, hogy videózzon vele. Aki videózni akar, az vesz egy kamerát és letudja a dolgot. Akinek a kettő együtt kell, az meg vélhetőleg nem olyan szinten fotózik, hogy kelljen neki egy akármilyen cserélhető obis gép. Nyilván vannak kivételek, de többnyire, azt hiszem, helytálló a sztorim.

Még a jószívű és segítőkész ajánlataitok mellett is bődületesen döntésképtelen vagyok sajnos :(

(#9352) nesa válasza atm*RefeeZ (#9349) üzenetére


nesa
veterán

En ugygondolom hogy a D90 nemrossz valasztas, nekem is van egy, ha ennyire nemszamit a penz akkor marcsak azt kene tudni hogy milyen atfogasra van szukseged, az olympust azert ajanlottam mert ismerem a tipust, canon 550D rol nincs tapasztalatom de a D90 nagyobb dinamikaval rendelkezik, van felso statuszkijelzes,... nemis hiszem hogy 1 kategoria lenne.

(#9353) atm*RefeeZ válasza nesa (#9352) üzenetére


atm*RefeeZ
tag

Értelek. Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a D90 kicsit nagy falat lenne elsőre, sőt, talán másodikra is:) Gyanítom, valami kisebb halat fogok végül levadászni, és ha marad pénzem, obiba fektetem, ahogy azt sokan tanácsolták kezdőknek. Ránéztem gyorsan az Oly E520-ra, árban az 550D-vel van egy kategóriában, jóllehet, hogy előbbihez 14-42 és 40-150 obit is mellékelnek, míg utóbbival talán 18-55 jönne. Van esetleg ellenjavallat a D3000 ellen? Amiről még tegnap olvastam pozitív véleményeket, az a K-r volt. Az egyetlen igazi negatívuma, az újság szerint legalábbis, hogy hajlamos alulexponálni. Ezen kívül szinte csak jót írtak róla. Meglehet mondjuk, hogy szeretnének sokat eladni belőle, és ezért:)

(#9354) nesa válasza atm*RefeeZ (#9353) üzenetére


nesa
veterán

Nemtudom lehet-e meg kapni E520 at de az biztos hogy talan a 2 legjobb kitobi jar hozza.
Nikon D3000 ugyszinten sietni kell ha meg lehet kapni nemrossz valasztas de akkor mar inkabb D3100 a video ha nemkell nemhasznalod.
Esetleg meg itt ott lehet kapni D5000 et lehet hogy erdemes megnezni abban a D90 szenzora van szinten jo dinamikaval.

Javaslom ha lehetoseged van fogdosd meg oket melyik al jobban kezre.... canonon eleg gyenge az anyagminoseg erzete.

(#9355) Freddy76


Freddy76
addikt

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Eddig egy kompaktot használtam, hat évig, most cserélnék. Egy "csúcskompakt" volt a cél, de rájöttem, hogy ez nem jelent jobb képminőséget a réginél, majd elkezdtem MILC gépben gondolkodni (Olympus E-PL1, Sony Nex-3, Panasonic Lumix DMC-G2), és már-már megvettem a DMC-G2-t.

Majd egy fotós barátom kezembe adta a tükrös gépét, és láss csodát: nem bonyolult, jó vele fotózni, és fantasztikus képeket készít. De drága. Most viszont kaptam tőle egy ajánlatot:
Canon EOS 400D váz kb 20-25000 expóval (ez valós szám)
Gyári Canon BG-E3 portrémarkolat.
Sigma 70-300 f/3.5-5.6 APO Macro a fokus motor hangosan dolgozik, karcmentes az obi.
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS (szinte új)
Hama vezetekes kioldo.
Kingston 1GB elitpro CF kartya.
Sandisk 512MB CF kartya.
6 db AA akkumulatoros elem.

Mindezt együtt bruttó 140e Ft-ért, számlával, és mivel az ÁFA nekem elszámolható, ez valójában 112.000,- Ft költséget jelent. Ennél többet semmiképpen nem szánnék gépre, igazából ez is túl van az eredeti költségvetésen.

Amire használnám: napokon (órákon?) belül születendő gyermekem fotózása, de természetesen utazásra is vinném.

Megéri ez ennyiért? Nem vagyokm megszállott, de szeretek fotózni, szeretem, ha jó képeim vannak pl. nyaralásokról. A méret már nem lényeg, a gyerek miatt egy ideig mindenhova sok cuccal megyünk, második gépnek meg megmarad a kompakt. Érdemes megvenni ezt, vagy maradjak a kiszemelt Panasonic Lumix DMC-G2-nél, amit most kb. nettó 80-ért megkapnék, 18-55-ös objektívvel?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9356) nesa válasza Freddy76 (#9355) üzenetére


nesa
veterán

A G2 biztossan halkabb, de szerintem ahoz inkabb 14-42 es obi van ,ami fenyevekkel jobblehet mint a canon 18-55 is.

(#9357) Freddy76 válasza nesa (#9356) üzenetére


Freddy76
addikt

Igaz, valóban 14-42 objektív van benne... A gondom az, hogy tudom: a kompaktok képminőségéhez képest ez a Canon a menyország. De nem tudom megítélni, hogy a Panasonic DMC-G2-höz képest is ad-e annyi plusszt, amennyivel nagyobb, nehézkesebb, drágább.

Fotós barátaim itt sajnos nem tudnak segíteni, lévén nem is hajlandók tudomást venni a MILC kategóriáról (felejtsem el, hülyeség, pénzkidobás - csak a tükörreflexes létezik, másról ne is kérdezzem őket...).

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9358) nesa válasza Freddy76 (#9357) üzenetére


nesa
veterán

Nezd a 400D dinamikaban egy hajszalnyit jobb csak, viszont a G2 nemtul regi darab tud videozni, zajban 0,5fe vel rosszabb nincs tulsok jeletosege gyerek fotozasnal.

En a G2 valasztanam.

(#9359) Alexios válasza nesa (#9358) üzenetére


Alexios
veterán

Kérdés hogy később mennyire akarja bővíteni az obiparkját, mert azért canon-hoz tele van a használtpiac (viszonylag) olcsón jó obikkal, azért ez az m4/3-ra még nagyon nem igaz.

(#9360) Mercutio_ válasza Freddy76 (#9355) üzenetére


Mercutio_
félisten

Itt ha megnézed a Measurement fül alatt az SNR18%, dynamic range és további füleket láthatod mit tud a G2 és a 400D (mellétettem a GF1-et mert nekem olyan van :D ) de más típusokat is kiválaszthatsz. ISO200-800 között RAW-ban kb. azonos a tudásuk dinamikában kicsit jobb a Canon, cserébe sokkal nehezebb.

Babát fotózni vaku nélkül (újszülöttet kb. 3 (6?) hónapos koráig nem szabad direktben vakuzni, mert a szemének nem tesz jót) az általad felsorolt felszerelés ugyanúgy nem lesz az igazi egy félhomályos szobában vagy este kevés fényben, mint a G2 a 14-42-es kitobival :(
Ilyen képekhez és pl. a babafotós oldalakon látható szépen elmosott hátterű fotókhoz fényerős objektívre van szükséged (Canonnál az olcsóbb 50/1.8 Nikonnál 35/1.8, 50/1.8, Pentaxnál 35/2.4, mFT-nél a Pana 20/1.7 de ez használtan is 80-90 körül van) valamint photosop tudásra.

Ami a MILFC-ek előnye az a kis méret, és az ehhez épest elég jó képminőség, (ha a DxO oldalon kiválasztod a Pana G3-at vagy itt mozgatod a képen a keretet és a legördülő menüből kiválasztol más DSLR-eket láthatod hol tart jelenleg szenzorban a rendszer) valamint a jó videóképesség és Pana esetén a még gyenge fényben is pontos AF valamint egyes vázaknál a kihajtható/dönthető érintésérzékeny LCD, fő hátrányuk, hogy még nem minden átfogásra van obi, és ami van az is jobbára drágább mint a DSLR-ekhez, valamint alig van használtpiac.

A leírt cucc ha jól gondolom használt, az áfa-törvény szerint pedig úgy tudom használt termékre 0% az ÁFA :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9361) nesa válasza Alexios (#9359) üzenetére


nesa
veterán

Az igaz hogy televan a piac de nem jo obival ne altasd magad a jo obikat nagyon ritkan dobjak piacra,plane jo aron.

(#9362) Freddy76 válasza Mercutio_ (#9360) üzenetére


Freddy76
addikt

Valóban 0 az áfa, de nem is gépet vennék áfás számlára... Azt hiszem, túlpörögtem a témát. Egy nagyon jó kompaktot akartam venni (pl. Sony HX9V), de rá kellett jönnöm, hogy hiába hat éves a kompaktom (akkor csúcsmodell volt), a 6 megapixeljével még most is jó, és egy új kompakt (még ha csúcs is) képminőségben nem jelente minőségi ugrást. Így jutottam el a MILC (tényleg könnyű elütni, a C és az F egymás alatt vannak a klaviatúrán...) gépekig... Három gép tetszene. egyformán bruttó 100 körül:
Nex 3 - a legokosabb, jó áron, de nagyon nehéz megfogni (túl kicsi, kiegyensúlyozatlan), és a menüje nehézkes.
Olympus E-PL1 - jó fogású, jól kezelhető, de gyenge, nagyon lassú AF.
Panasonic Lumix DMC G2 - a legelfogadhatóbb a három közül. Talán nem annyira nagy tudású, mint a Nex, de jó.

Aztá annyit olvastam, hogy elkezdtem egy dslr-ről ábrándozni, mint amilyen a nagyoknak van :) .

A DMC-G2-ről van valakinek tapasztalata?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9363) Mercutio_ válasza Freddy76 (#9362) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jó a G2, különösen az érintésérzékeny kihajtható/forgatható kijelző lesz majd praktikus ha nagyobb a gyerek, könnyebb lesifotózni, de ha belefér, a G3-al jobban jársz, gyorsabb/pontosabb AF, és ISO1600-ig jó a JPG-je, a jpg motorja is szebb képeket csinál.
Ahogy írtam akár ezt, akár DSLR-t veszel babafotózni fényerős obi is kell, erre amíg pici a baba és nem izgága (kb. 1 éves kor) a MILC-ekre rakott olcsó fényerős manuálobik is jók (5-6ezer 1 adapter, 10-15 egy 50-es fix) de amint elkezdenek 4kézláb nyomulni aztán 2lábon szaladni esélytelen a manuális fókusz :D ellenben a DSLR-nél mindig látják, hogy fotózod őket, míg a MILC egy kifordított kijelzővel (tőled balra a gyerek, az öledben a gép ami balra néz, de te előre vagy jobbra, mert úgy is látod a kijelződ) észrevehetetlen :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9364) Freddy76 válasza Mercutio_ (#9363) üzenetére


Freddy76
addikt

Vééééégre, praktikus szempontok :) . A feleségem is használná a gépet, neki nagyon nem tetszik, hogy elkezdtem kacsingatni a dslr gépek felé, mert nagy és hangos. A G3 pedig elég drága. 100 volt az eredeti keret, 130-140-ig még elmennék (de nem szívesen), a G3 viszont nincs 170e alatt...

A G2-n kifejezetten tetszett a kihajtható, érintőképernyős kijelző.

A dslr vonalat pedig azt hiszem, hagyom egyenlőre. Ha jól sejtem, ahhoz, hogy alternatíva legyen (akár egy G2-höz képest is), sokkal többet kellene rááldozni.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9365) Freddy76 válasza Mercutio_ (#9363) üzenetére


Freddy76
addikt

A G2K-höz kitben kínált obi jó? (LUMIX G VARIO 14-42 mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S.) Ez azért fontos, mert nem szeretnék objektívre nagy összegeket költeni.

Egy belépő szintű dslr (pl. Nikon d3100 18-55 kitobival) lehet ennek alternatívája, vagy egy hozzám hasonló amatőrnek, a tervezett célra (átlag gyerekes családi használat) nem érdemes ezen gondolkodni?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9366) FEDman válasza Mercutio_ (#9363) üzenetére


FEDman
addikt

"míg a MILC egy kifordított kijelzővel (tőled balra a gyerek, az öledben a gép ami balra néz, de te előre vagy jobbra, mert úgy is látod a kijelződ) észrevehetetlen"

Sőt én néha teljesen a tipegő felé fordítom a kijelzőt. Így persze én nem látok semmit, csak vaktába lövök, de mindent megér az a pár pillanat amikor a kijelzőn felfedezik önmagukat! :U

Vágod a vakerom? :DDD

(#9367) Mercutio_ válasza Freddy76 (#9365) üzenetére


Mercutio_
félisten

Annyit szerintem tud, mint egy 18-55 :K amiben a G2 gyengébb az a magasISO-s dinamika.

FEDman: :DD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9368) Freddy76 válasza FEDman (#9366) üzenetére


Freddy76
addikt

:C Tetszik.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9369) Freddy76 válasza Mercutio_ (#9367) üzenetére


Freddy76
addikt

Ezt értelmezhetem úgy, hogy a Pana G2 jobb választás, mint a Nikon D3100, tekintettel az előnyeire (méret, kijelző), és a céljaimra (egyszerűen kezelhető, nem túl nagy gép, általános használatra)?

Mindkét gépet a kitobival venném.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9370) k1csi válasza nesa (#9361) üzenetére


k1csi
senior tag

Ezt te tapasztalatból mondod vagy csak úgy? Merthogy nekem sikerült az 550D-hez pár jó obit vennem.
Pl olyan obikat hirdetnek mint pl Canon 70-200 f/4 IS. Közismerten hulladék, pl. Nikonosok se vennének olyat ha lenne Nikonban. :DD

Pl. Index Adok veszek: Link

Persze kérdés mi a jó ár. Egy kezdő nehezen fogadja el, hogy egy jobb obi többe kerül mint egy belépő váz. Mondjuk jobban is tartja az értékét (kül, ha használtan lett véve minimális pénzért hónapokig/évekig lehet használni/próbálgatni, ha megóvja a fotós).

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#9371) Mercutio_ válasza Freddy76 (#9369) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én annyit mondtam, hogy kitobival kb. egálban van a 2 gép, de ISO 800-tól a Nikonnak jobb a dinamikája.
Ha később nem akarod fényerős obival bővíteni és max. egy teleobit (Pana 45-200) veszel hozzá, vagy adapterekkel olcsó manuális obikat raksz rá, akkor a számodra fontosabb szempontok miatt a G2 jobb választás. Ha később szeretnéd bővíteni, vagy a baráti körödben vannak jo(bb) obik amiket kölcsön tudsz kérni, ls nem gond a nagyobb súly/méret akkor már elgondolkodtató a D3100 is.

A FEDman által berakott képről tudni kellene, hogy milyen objektívvel és mennyi utómunkával készült

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9372) Messer22 válasza Freddy76 (#9369) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

Ha nem fontos a videó, akkor van egy eladó G1-em, ugyanaz a szenzor mint a G2-ben.
(G2 a videóval és az érintő kijelzővel tud többet)

2. mennyire szeretsz utómunkázni a gépen, mert a nikon esetében felejtős a jpg,(canon-nál picit jobb a helyzet) raw-kel és utómunkázás. Viszont a pana/oly igen jó jpg-ben.
(az olynál nem könnyű jobb képet összerakni raw-ból, mint a gyári jpg)

Messer

(#9373) Mercutio_ válasza Messer22 (#9372) üzenetére


Mercutio_
félisten

Azé' a Pana jpg szvsz nem olyan fényes...mint ahogy a Nikon/Canon jpg se annyira reménytelen...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9374) Freddy76


Freddy76
addikt

Mercutio_, Messer22, FEDman: köszönöm a tanácsokat. Azt hiszem, a MILC gépek közül nekem egyértelműen a Panasonic Lumix DMC G2 a befutó, de gondolkodom egy belépő szintű dslr-en, ebben a körben a Nikon d3100 tetszik (különösen, hogy ez tud videót is).

A "rendes" munkám mellett sokat dolgozom lakodalmakban ceremóniamesterként, és mindig figyelem a fotósokat (sőt, az ifjú párokat mindig győzködöm, hogy jó fotóst keressenek). Számos igen jó fotóssal dolgoztam együtt. Mindig lenyűgözött az az élesség, az a képminőség, amit ezek a fotósok ezekkel a gépekkel tudnak. Persze a d3100 sehol sincs ehhez képest (sok fotós több millió forintot cipel a vállán), és én sem vagyok sehol ezekhez a fotósokhoz képest, de mégis...

A d3100 kitobival nem túl nagy (a gyerekkel úgyis sok cuccal megyünk bárhova :) ), jó a videója, és a tesztek szerint egyszerű kezelni (az angol nyelvű menü nem gond). Mivel sok fotóst ismerek, használt cuccokat (ha akarok) tudok venni. Ki tudja, lehet, hogy ez egy új hobbim lesz :))

A Pana persze egyszerűbb, könyebb, kisebb.

A legutolsó felvetés fontos: biztos, hogy fogok majd játszani utómunkával, különösen az előhívandó, albumba kerülő képek esetén (hiába a digitális korszak, minden eseményről, nyaralásról kiválasztjuk azt a 20-50 képet, amit előhívunk, és albumba kerül). De a képek többségénél azt szeretném, hogy ahogy elkészül és "kijön" a gépből, jó legyen, legalábbis annyira, hogy meg lehessen mutatni a nagyiknak a képernyőn. Ha azt mondjátok, a Nikon d3100-nál ez nem megy, ott kell az utómunka, akkor biztos, hogy a Pana marad.

Tehát fontos, hogy a jpg is jó legyen, ne csak raw-ban utómunkával lehessen képet készíteni.

De képminőségben úgy látom, nagy különbség nincs, a Pana kisebb, a Nikon viszont jó kiindulási alap lehet, ha ezen a vonalon tovább mennék.

Persze a döntés felelőssége az enyém, de a segítségetek most nagyon jól jön, ugyanis kissé nagyon tanácstalan vagyok :W . Egyáltalán, a Nikon d3100 jó, vagy olyan, mint egy 1,4-es benzines motorral szerelt BMW? Vagyis hiába dslr, azért mégsem az igazi.

Mindjárt szülünk, én meg itt állok gép nélkül :O . Apuka így mivel fog játszani?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9375) Freddy76


Freddy76
addikt

Hű, ez hosszú lett. Ha valaki elolvassa, és válaszol is rá, az kérhet tőlem jogi tanácsot (mást nem tudok felajánlani).

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9376) cOxeR válasza Freddy76 (#9374) üzenetére


cOxeR
Ármester

Egy képet az utómunka visz el a megfelelő irányba... tehát ha jpeg-et akarsz lőni, ne várd el, hogy profi fotó hatást érj el. Az utómunkához meg raw-kell.
Bármelyiket választhatod, a lentiek közül szerintem, valamivel el kell kezdeni az új hobbit.... ;)

(#9377) Mercutio_ válasza Freddy76 (#9374) üzenetére


Mercutio_
félisten

Akár DSLR, akár MILC az objektív rajzolja az érzékelőre a képet, így kitobi szinten egyik se tesz csodát :N magyarán mindkettő 1,4-es motorral hajtott kaszni alapesetben, az egyik áramvonalasabb, jobban veszi be a kanyarokat és van benne GPS, a másik egyenesben jobban gyorsul :DDD

Ha a D3100-at veszed és tudod mindenképpen 18-105-ös obival vedd, fényerőben nem leszel előrébb, de ritkábban lesz olyan érzésed, hogy kevés az átfogás, mellé vehetsz egy 35/1.8G-t használtan 30 körül és akkor lehet művészkedni, félhomályban fotózni.

Canon esetében nézz be a Canon topicba ott egyrészt megmondják jó-e az a szett amit beírtál, vagy annyiért van-e jobb lehetőség (a Sigma obit én hanyagolnám, helyette egy Canon 55-250 IS sokkal jobb választás) illetve azt is megírják milyen összeállítás esetén mennyi a reális ára (pl. markolat kell-e neked, stb.)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9378) FEDman válasza Mercutio_ (#9371) üzenetére


FEDman
addikt

Csak a szokásos: G1 - 20/1,7 - RAW - LR3 :)

(#9379) FEDman válasza Freddy76 (#9374) üzenetére


FEDman
addikt

Lehet most csak még jobban összezavarlak, de behoznék a képbe még egy versenyzőt, méghozzá az Olympus-t.

A Jpeg képek úgy általában messze elmaradnak egy igényes Raw konverziótól, de ettől függetlenül amatőr szinten az összes gyártó használható Jpeg-eket gyárt. Ez alól egy kivétel van, az Olympus (meg a Fuji X100), amiből már Jpeg-ben is nagyon szép képek potyognak ki!
Olyannyira, hogy ha valaki nincs otthon a Raw konvertálásban akkor szerintem garantáltan nem fog tudni többet kihozni az adott képből, mint ami alapból Jpeg-ben kiesett gépből. :)

Ezért aztán én a te helyedben elgondolkoznék az Olympus MILC gépein is. ;)

Sőt, figyelembe véve az igényeidet én egy minél olcsóbb használt vázat keresnék zoomos kit obival, mint pl. ez az E-PL1-es és e mellé még keresnék egy használt Lumix 20/1,7-est, ami amellett, hogy egy bitang jó üveg, remek a fényereje is, iszonyat jól teljesít már nyitott rekeszen is aminek köszönhetően így ezzel csodaszép képeket lőhetsz vele vaku nélkül a gyerekedről. ;)

Persze ez így 100ezer Ft-nál kicsit több, de ha ügyes vagy akkor nem sokkal. :)

(#9380) Freddy76 válasza Mercutio_ (#9377) üzenetére


Freddy76
addikt

Értem (azt hiszem)... RAW-ban mindkettővel tudok fotózni, tehát ha eljutok oda, hogy lesz időm és energiám erre, akkor mindkettőben tudok játszani az utómunkával.

Ha az alapot nézem, a DMC-G2 jobb, mert azonos tulajdonságok mellett könyebb, egyszerűbb, kisebb, kihajtható kijelzős, magyar nyelvű, és olcsóbb (20e Ft-tal). A feleségem is könyebben kezelné (ez fontos szempont), és egy nyaraláskor könyebb egy turista kezébe adni, hogy fotózzon le vele minket. A Nikon d3100 viszont akkor jobb választás, ha bővíteni szeretném, mert ehhez könyebben (olcsóbban) lehet használtan is jó obikat venni (a Pana esetében drágák az obik, és nincs használtpiac).

Egyenlőre még az első gyerek melletti teendők (basszus, még pelenkázni sem tudok :DD ) és a sok munka mellett a gép le lesz rakva, és ha esemény van, felkap-lenyom-gépre kiment. Nem hiszem, hogy most elkezdenék egy új területet. Ha innen nézem, Pana.

Ha valóban érdekel és tetszik a fényképezés, akkor kicsit tanulom a Nikon-t, megtanulom az utómunkát, később használt cucokkal egész jól tudom bővíteni, és lehet, hogy erre fogom majd költeni a család spórolt pénzét, és inkább két szezonnal később cserélek téli gumit a kocsin, hogy vehessek egy új obit :DDD . Majd eladom a kocsit, veszek egy kisebbet és egy csúcs gépvázat is ;] .

De akármelyiket választom, az eddigi (és a legtöbb családban jelen lévő) kompaktoknál lényegesen jobb lesz a képeim minősége.

Jól foglaltam össze?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9381) Freddy76 válasza FEDman (#9379) üzenetére


Freddy76
addikt

Köszi, előbb írtam meg a fenti szösszenetet, mint ahogy olvastam volna a tiedet. A Pana előtti versenyző egy Olympus E-PL1 volt és egy Nex3, az utóbbi a nehéz kezelhetősége és a számomra szörnyű fogása miatt esett ki, míg az Oly fókuszáról nagyon lesújtó véleményeket olvastam, nevesen, hogy addig lesz jó, amíg a gyerek el nem kezd mászni/szaladni.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9382) Messer22 válasza Freddy76 (#9381) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

az oly-k esetében az m. zd 14-42 I. obi a ludas, az msc verziókkal vagy a pana obikkal már nem vészes.

Messer

(#9383) FEDman válasza Freddy76 (#9381) üzenetére


FEDman
addikt

Ha most fog még csak megszületni a gyereked akkor 1-2 évig még E-PL1-el se lesznek ilyen lefotóztam volna de elszaladt féle problémáid. :)
Aztán később simán lecserélheted a vázadat egy gyorsabbra. Például akár egy Pana G3-asra is, 1-2 év múlva annak pont kellemes lesz az ára. :)
Vagy igaz ugyanez a ma kapható Oly vázakra, mint az E-P3, E-PL3, E-PM1, ezek 1-2 év múlva mind jó áron beszerezhetők lesznek és ezekre az Olympus vázakra már mindent lehet mondani, csak azt nem hogy lassúak.
E-P3 AF speed

Mindettől elvonatkoztatva annyiban felesleges az aggodalmad, hogy ebben a kategóriában már nincs igazán rossz választás. A Panasonic Olympus MILC-ek, vagy Nikon D3100 is mind nagyon jó gépek, nagyot egyikkel se fogsz hibázni. ;)

(#9384) Mercutio_ válasza Messer22 (#9382) üzenetére


Mercutio_
félisten

MLaca azért nem egészen ezt prezentálta :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9385) Freddy76


Freddy76
addikt

Kicsit azt érzem, mint amikor autóvásárlás előtt megkérdeztem a VW szervízben dolgozó, németautóimádó, és a Mitsubishi-vel Rally-zó, japánautóbuzi haveromat :)) Aztán a végén megvettem egy haverom külföldre költözés miatt olcsón és gyorsan eladásra kínált gépét :) .

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9386) Mercutio_ válasza Freddy76 (#9385) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az a helyzet, hogy akik itt az m4/3-ról írnak azok általában már évekig használtak vagy jelenleg is használnak DSLR-t és amellett/helyett van m4/3-uk, míg pl. a Nikon/Canon felhasználók huzamosabb ideig nem próbálták, nem ismerik a jelenlegi technikai szintjét a MILC-eknek, vagy épp sok esetben a kompaktokból indulnak ki :DDD

Vannak hátrányai a MILC-eknek a DSLR-ekkel szemben, de az a jelenlegi modellpalettánál nem a sebesség, inkább az obi-ellátottság, vagy épp az ergoómia terén keresendő.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9387) Alexios válasza nesa (#9361) üzenetére


Alexios
veterán

jó nyílván nem az L-es obikra gondoltam, de amíg a 4/3-nak konkrétan nincs használtpiaca, addig a dslr-ekre igenis vannak jó obik, legalábbis a kitobiknál jobbak.

(#9388) nesa válasza Alexios (#9387) üzenetére


nesa
veterán

Szerintem a 4/3-nak van hasznaltpiaca nemis kicsi, sokkal nagyobb mint a kereslet aranyaiban veve semivel se rosszabb mint a canikon, aminek kicsi a hasznaltpiaca de lassan alakuloban van az az m4/3.

Az viszont igaz hogy ugyanabbol az atfogasbol nics 77 gyartotol 500 fele uveg de ha atgondolod nincsis ra nagy szukseg, ami viszont van az mind megalja a helyet, mind pana/leica, zuiko , sigma, a legtobnek az ara is teljessen elfogadhato kiveve 1-2 Leicat Viszot van amibol hiany van azok az ultraolcso fenyeros fixek.

(#9389) Messer22 válasza Mercutio_ (#9384) üzenetére


Messer22
senior tag

Ez kimaradt, érdekes, hogy nem oldották meg a low light af kérdést.

Messer

(#9390) Space marine


Space marine
aktív tag

Sziasztok!

Eljött az idő mikor is le kéne cserélni régi jó "haveromat" azaz a Fuji S9600-as gépemet. 4évig bírtam vele. Az elsődleges áldozat a Canon 600D lenne - itt kérnék pro és kontrát - és amiben nagyon számítok rátok, hogy valami korrekt obit ajánlotok. :) Esetleg maradjak a sima kitobinál?
Portréra az 50est fix 1.8al néztem / olcsó :B / illetve általános célra - magyarán "ott fog rajta megrohadni mert nem cserélgetem" - kéne ötlet. A Fuji-n tetszett a nagy zoomtartomány...

Ezt ajánlották 1 hónapja valahol: Canon 18-200/F3.5-5.6 EF-S IS 123-ért

(#9391) Necc válasza Space marine (#9390) üzenetére


Necc
addikt

Az ultrazoomos obik kepminosege pocsek - mind altalanossagban, mind az altalad emlitett obira ertve is.

Portrera az EF 50mm f/1.8 obi "alkalmatlan" APS-C vazon, ugyanis maga az optika fullframe-es, igy APS-C -n 80mm -eskent viselkedne.

Ha 600D-re rakod le a voksod (par napja pont en is e felol kerdezoskodtem, olvass picit feljebb, meg biztos megtalalod) akkor semmikeppen se a 18-55 -os kit obit valaszd.

En Sigma 17-70 F2.8-4 (DC OS HSM Macro) obit valasztottam kezdo obnak, es sokan ajanljak is erre a szintre, es en is csak ajanlani tudom: szep eles kepet ad, extrem gyorsan fokuszal, csendes, elegge univerzalis (makro, tajkep, portre) es nagyon jo ar/ertek aranyu. Termeszetesen ennek is van kontraja: MF modban kicsi a fokusz gyuru szoge, igy nehez vele MF-ben makrozni, de nem lehetetlen, valamint 17mm-en f/2.8 -on durvan sotet a kep szele (igy ugy se fogod szinte sose hasznalni, kiveve amikor mar nagyon sotet van, de ugy meg fel se tunik).

Szukebb koltsegvetes eseten jo alternativa meg a valamivel olcsobb Canon EF-S 18-135mm (aruljak 600D-vel kitben is) illetve ha van keret akkor a valamivel dragabb Canon 15-85mm.

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9392) Freddy76 válasza Mercutio_ (#9386) üzenetére


Freddy76
addikt

Köszönök minden segítséget. Ma kimentünk vásárolni a budaördi Media Markt-ba, és az anyósomnak szánt hajszárító mellé beesett a kosárba egy Nikon d3100 18-55 kitobival., 129-ért.

Szóval a kompaktból veléptem a dslr-esek táborába. Remélem, nem bánom meg....

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9393) nesa válasza Freddy76 (#9392) üzenetére


nesa
veterán

Szerintem elegedett leszel, pont mintha a masikat vetted volna.

(#9394) cOxeR válasza Freddy76 (#9392) üzenetére


cOxeR
Ármester

Jó szórakozást hozzá!

(#9395) Freddy76 válasza nesa (#9393) üzenetére


Freddy76
addikt

Amint írtam, mindig érdekelt ez a része a fotózásnak, de csak messziről "csodáltam" az esküvőfotósokat és rendezvényfotósokat (elsősorban őket látom munka közben). Most arra gondoltam, hogy ha úgyis gépet veszek, megpróbálom, ha tetszik, ki tudja, fejlődhetek is benne. Ha nem kap el a gépszíj, akkor csak van egy jó gépem, amely igaz kicsit nagyobb és kicsit drágább mint az amit ugyancsak vehettem volna, de ennyi baj legyen.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#9396) nesa válasza Freddy76 (#9395) üzenetére


nesa
veterán

Ez egy ordogi kor belekerulsz es 1 ev mulva azt veszed eszre hogy elment 500e a cuccokra:D

(#9397) Space marine válasza Necc (#9391) üzenetére


Space marine
aktív tag

Nagyon köszönöm! :) A Sigmákról csupa rosszat hallottam :F de lehet, hogy csak márkab*zi volt az illető :))

(#9398) Necc válasza Space marine (#9397) üzenetére


Necc
addikt

Majd idővel összeütök egy normális bemutatógalériát, de addig is álljon néhány (sajonos utómunkát is tartalmazó) képgaléria itt: [link] Illetve egy nyers kép itt. A képek csak rövid ideig (még pár nap) érhetőek el csak.

Ja és szerintem az illető márkabuzi volt :DDD

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9399) Necc válasza Space marine (#9397) üzenetére


Necc
addikt

Nah izé... elfelejtettem a lényeget, a reklámot bebiggyeszteni: a képek sigma lencsével készültek :C

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9400) Space marine válasza Necc (#9398) üzenetére


Space marine
aktív tag

a nyers képet "loptam" :D megmutatom a zasszonynak hátha könnyebben rábólint : :DD

fúúj reklám :C

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.