Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8401) Fasten válasza Darkness1 (#8400) üzenetére


Fasten
tag

Nohát igen, az odaszánt pénz mennyisége az, ami meghatározza a dolgokat :)

Mivel nekem ez az első DSLR gépem lenne, olyat szeretnék venni, amit - ha esetleg valami miatt nem tetszene meg ez a világ a kompaktok után :O ( kihasználatlanság, nagyobb súly, nagyobb méretek, stb ) - viszonylag kis buktával ki tudnék szállni belőle... ( Most remélem, nem írtam le magam nagyon :B )

Szóval az első nekem amolyan "biztonsági" vásárlás lenne, elsőkörben 70k-t gondoltam oda, pár hetes nézelődés után végülis 90nél húztam meg a vonalat. De természetesen később, ha bejön ez a dolog ( és remélem, hogy be fog :) ), akkor lépkednék majd én is feljebb :C

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8402) Darkness1 válasza Fasten (#8401) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Azt gondolom, hogy a K-r nem igazi utódja a K200D-nek. Biztos lesz, aki vált, de túl nagy eladási hullámra én nem számítok. Egy K200D+18-55 páros belefér a 70k-ba, ebben az esetben még kelleni fog 4 db Eneloop is, plusz egyéb apróságok. Ha 90, akkor szerintem egy K10D+18-55 (esetleg K20D+18-55 is beleférhet) párost keress. Ezeken nem fogsz sokat bukni, ha nem jön be a dolog.

Nikon vonalon nem adok tanácsot, majd megteszik mások helyettem.

No stress, no work Today!

(#8403) Fasten válasza Darkness1 (#8402) üzenetére


Fasten
tag

Köszönöm! :)

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8404) csakb válasza Fasten (#8401) üzenetére


csakb
őstag

"viszonylag kis buktával ki tudnék szállni belőle..."

Eleve nem kell ilyeneken gondolkodni. Ez csak hisztikeltés, hogy "jaj, egy DSLR naaagy, meg nehééééz, meg különben is olyan macera, meg izéééé". Új dimenziók nyílnak a kompaktok után, amikből nem akarsz majd visszatérni a vacak szappantartók közé. Legalábbis én ilyet még nem láttam. :)

Szóval előre bátran. Inkább azt nézegesd, hogy milyen irányban mennyiért tudnál majd később fejleszteni. Talán vannak olyan területek, amik jobban érdekel már most is a fotózásból.

(#8405) Fasten válasza csakb (#8404) üzenetére


Fasten
tag

Ezzel a hozzászólással eloszlattad maradék kételyeimet is :DD

:K :K
:R :R :R

[ Szerkesztve ]

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8406) t_a_m_a_s válasza Fasten (#8405) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

+1 csakb hozzászólásához! szerintem sem akarsz majd visszatérni a kompaktoz, még ha egész életedben AUTO-ban használod is, akkor is minimum hogy sokkal jobb képminőséget kapsz majd.

1-2 hete keresett valaki ugyanebben a kategóriában Nikont, ha visszaolvasol, ott elég jól kitárgyaltuk mi fér bele: kb D40-D60-D80 + 18-55, állapottól függően. A Nikon "hátránya" a Pentxhoz képest, hogy nincs a vázban képstabi, így - legalábbis telénél - hasznos VR-es obikat venni. Előnye talán a szélesebb obi kínálat, bár nehezen hiszem, hogy Pentaxhoz nem találnál az igényeidnek megfelelőt...

Holnap majd jól beletépünk...

(#8407) Miti83


Miti83
tag

Hali!

Pont én kerestem akkoriban. Meg is vettem közben! :D :DDD Annyira ráizgultam a D80ra, hogy végül D90 lett belőle jó áron (burkolata szét van törve, de majd kis karbon-kevlár megszépíti). Obi nem jár hozzá. Viszont egy fix. 50mm f1.8-at rendeltem már. Nagyon jókat írtak róla, na és a flickr D90+50 1.8 club képei. :Y :C

Lépésről-lépésre, kérdésről-kérdésre. Milyen zoom obit tudnátok ajánlani? Max. 50e-ért használtan persze. :)

"Menj és terjeszd a Rendet, én pedig terjesztem a KÁOSZT. Ki-ki végezze a maga dolgát" Privit írj vagy csörögj meg. :) köszi és szép napot

(#8408) Mercutio_ válasza Nova96 (#8398) üzenetére


Mercutio_
félisten

Még valami: A tegnap linkelt K10D vázzal még anyagilag se igazán lehet bukni, nagyjából árában ki lehet belőle szállni, ha nem jön be.
50-200-as obira itt egy a Kalocsainál is vélhetően olcsóbb ajánlat, a hirdető ismert személy, megbízható arc, nem valami nepper, vagy soselátott figura.
A linkelt topicba, ha beírod, hogy 18-55-ös II-es (ez az újabb verzió, picit jobb mint az előző) kitobit vennél, e-mailben vársz ajánlatokat kis szerencsével szintén kifoghatsz kb. Kalocsais árban.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8409) efistvan


efistvan
csendes tag

Sziasztok.

Egy ismerős nézegeti a Sony R1-et.
Ahogy olvastam olyan hibrid a kompakt és a tükrös közötti átmenetet képezi.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes e ilyen gépben gondolkozni ?
Nézte az én Pentax-omat. :Y
De nem tudja eldönteni hogy akkor tükröst vegyen, vagy ezt a Sonyt :W
Árban közel egyforma lenne ez a Sony és a tükrös gép is.
Persze mind a kettő használtan.
Szerintetek ? :F

Bár ha rám hallgat, akkor tükröst vesz :DD

(#8410) Mercutio_ válasza efistvan (#8409) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az R1 egy régi, elavult és a gyakorlati használat során kissé csalódást okozó próbálkozása volt a SONY-nak, pedig a lencse amit beleraktak nagyon jó volt.
Az AF-je lassú és a kártyára írási sebessége pocsék (és amíg ír nem tudsz újabb képet csinálni, ha jól emlékszem) a másik hátránya még, hogy fix az objektív, így ha nem megfelelő a gyutáv amit biztosít...

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8411) johnjohn válasza efistvan (#8409) üzenetére


johnjohn
addikt

Az R1 egy remek bridge gép volt a maga idejében, de köze nincs a "tükrös" mezőnyhöz, illetve annyi csak, hogy a gépbe 21,5x14,4 mm hasznos képfelületű, CMOS képérzékelő került, amely működését tekintve nagyban hasonlít a D-SLR-ekben alkalmazott képérzékelőkhöz. Ha beéri a 24-120 átfogással akkor jól járhat vele, de ez egy elég koros masina, és ha javíttatni kell a Sony-nál elég horror áron végzik az ilyesmit.
Szerintem DSLR helyett ma már nem éri meg megvenni, talán 50-60 000.- lehet az értéke ha jó állapotban van. Nekem volt ilyenem anno, de aztán tükrösre váltottam.Teszt

(#8412) efistvan válasza johnjohn (#8411) üzenetére


efistvan
csendes tag

Mercutio_ köszi :R

johnjohn neked is köszi. :R
Jó hogy az ember érdeklődik előtte.
A leírtak alapján akkor nem érdemes ezzel a masinával foglalkozni.
Pláne úgy hogy a tag 90k körül tartja az övét. :Y
Ezt mondtam az ismerősnek hogy annyiért már kap tükröst is. :C
Én is az körül vettem, és nem bántam meg.
Köszönöm a segítséget.

Kellemes hétvégét :))

(#8413) Peethy


Peethy
őstag

Üdv!

Úgy döntöttem, hogy lecserélem a Nikon D50-emet, ezért dilemma előtt állok. Úgy találtam, hogy az objektívkínálat nagyobb és olcsóbb a Canon esetében, mint a Nikonnál, így felötlött bennem a gondolat, hogy esetleg váltanék. Főképpen portrézni szeretnék. A gépre 70ezret szánnék, mit gondoltok, maradjak Nikonnál, vagy váltsak? Akár így, akár úgy, milyen gépet vegyek? (használtat szeretnék.. illetve arra van keret)

(#8414) t_a_m_a_s válasza Peethy (#8413) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Látom az adatlapodon, hogy van már a tarsolyodban ez-az Nikonhoz. Szerintem ezek ismeretében dönts, hogy rendszert cserélsz vagy csak vázat. Nem tudom 70K-ból milyen Canon rendszert tudsz venni, de gyanítom nem lesz nagy előrelépés a mostani cuccodhoz képest.

Holnap majd jól beletépünk...

(#8415) Peethy válasza t_a_m_a_s (#8414) üzenetére


Peethy
őstag

Amit mindenképpen szeretnék, az a gépváz+Sigma 28-80-am lecserélése egy jobb vázra és egy fix 50-esre. Ez némi befektetést igényel majd, csak felötlött bennem lehetőségképpen..

Nikon D70s-t néztem, szerintetek lenne akkora előrelépés, hogy megérje most megvenni, vagy várjak, ameddig többet tudok rászánni és egy még jobbat tudnék venni? (D80, D200)

csakb: épp a fix 1.8 miatt ötlött be, hogy az olcsóbb a Canonnál, de közben megnéztem és azt hiszem, maradok.. a vázat pedig azért cserélném le, mert már kicsivel több, mint 40ezer expo van benne, eddig hibátlan, de még a zárcsere előtt el akarom adni. Továbbá mst van egy kis keret, amit rá tudok szánni egy kis előrelépésre, és ahogy észrevettem, nem kell akkora befektetés mondjuk egy D70-hez, vagy D70s-hez a D50 eladása után.

[ Szerkesztve ]

(#8416) csakb válasza Peethy (#8413) üzenetére


csakb
őstag

Fel tudnád sorolni, hogy mik azok az objektívek, amik a Canonnál megvannak, a Nikonnál nincsenek, és ténylegesen meg is tudnád venni őket, nem csak ábrándoznál róluk?

Az 1.8/50 D meg van már? Olcsó, jó, D50-nel megyen.

Következő lépésnek meg 1.8/85 D?

Mi a bajod a D50-nel? Mihez kellene "jobb" váz?

[ Szerkesztve ]

(#8417) Peethy válasza csakb (#8416) üzenetére


Peethy
őstag

Közben láttam, hogy írtál, ezért szerkesztésbe írtam bele ide.

(#8418) csakb válasza Peethy (#8415) üzenetére


csakb
őstag

70-ből tudnál venni valami széthajtott, öreg Canont, vagy valami sokkal bénábbat, mint a D50. Nem ismerem a szervizárakat, de ha véletlenül bekrepálna a zár, szerintem még akkor is jobban jönnél ki anyagilag, mint a váltással egy hasonló állapotú gépre. A Nikonnak legalább van rendes, saját márkaszervize, a többiek meg szívhatnak a Camera kft-vel.

[ Szerkesztve ]

(#8419) Peethy válasza csakb (#8418) üzenetére


Peethy
őstag

Hasonló állapotú gép alatt egy másik Canont értesz, vagy Nikont is?
Igen, a Canon belegondolva hülye ötlet volt, ezt belátom. MOstmár inkább csak az a kérdés, hogy egyáltalán váltsak-e.

(#8420) csakb válasza Peethy (#8419) üzenetére


csakb
őstag

Szerintem ne váltsál, hanem vegyél objektívet, fényképezz, és örülj a képeknek. :)

Ha ennyire aggódsz a zárcsere miatt, akkor kérdezd meg a nikonos topikban, hogy ez mennyibe szokott fájni. De 40 k-val szerintem még messze vagy attól, hogy ez komolyan felmerüljön.

(#8421) t_a_m_a_s válasza Peethy (#8415) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Nekem Cayman D50-eséhez volt szerencsém, jó kis váznak tartom, és a mi fontos, hogy van benne fókuszmotor. Így tudod használni vele a rendkívül jó árú 50/1,8-at.
Nemrégiben volt téma valamelyik topikban a zárcsere, talán 20-30K körüli összeget emlegettek a többiek. Az általad kiszemelt vázak kb hasonló korúak mint a D50-ed, valószínűleg hasonló mennyiségű expóval, én a saját, ismert vázamat biztosan nem cserélném le egy használt ismeretlenre, max valami fiatal vázra.
Szerintem vagy spórolj még és vegyél (D80)-D90-D3100-D5000-t, ami komolyabb előrelépés, vagy bővítsd az obiparkod.

Holnap majd jól beletépünk...

(#8422) Peethy válasza csakb (#8420) üzenetére


Peethy
őstag

Köszönöm a tanácsokat! Valószínűleg az lesz, amit mondtatok :)

(#8423) rumos14 válasza johnjohn (#8411) üzenetére


rumos14
nagyúr

valóban sok sebből vérzik az a gép, és ez a kereső-kijelző páros elég érdekes...
de az az objektív... :)

(#8424) Rica válasza Szten Márs (#7678) üzenetére


Rica
senior tag

Sajnos hiaba vartam harom honapt, nem jott ossze a plusz zse az 500D-re. Megyek korul nezek a kompaktok kozott, mi van ocoert, amivel egyelore azert jobban lehet fotozni mint egy mobillal.

https://magaduram-hu.cms.webnode.hu/a-magyar-tortenelem-logikusan/

(#8425) cOxeR válasza Rica (#8424) üzenetére


cOxeR
Ármester

Használtan sem fér bele? Én inkább azt javasolnám, mint egy kompaktot.
nem olvastam vissza a beszélgetésetek korábban, ebből eredő hiányosságok miatt sorry

[ Szerkesztve ]

(#8426) Miti83 válasza Rica (#8424) üzenetére


Miti83
tag

Igen, akkor már tényleg vegyél inkább egy jó kis D40-et vagy D40x-et, régebbiek de még mindig sokkal jobb mint bármelyik kompakt.

szerk.: pixinfo-n találsz egy csomót, itt PHn amit nézegettem, mind újonc árulja sajnos :(

[ Szerkesztve ]

"Menj és terjeszd a Rendet, én pedig terjesztem a KÁOSZT. Ki-ki végezze a maga dolgát" Privit írj vagy csörögj meg. :) köszi és szép napot

(#8427) Rica válasza cOxeR (#8425) üzenetére


Rica
senior tag

Egy belepo dslr mindenkeppen fog kelleni, mert a legnagyobb lanyom majd profi fotozna, de most tul nagy a kulonbseg, majdnem tizszeres egy A495-hoz kepest, ami megteszi mobil telefon helyett, amig lesz ra keret.

https://magaduram-hu.cms.webnode.hu/a-magyar-tortenelem-logikusan/

(#8428) Mercutio_ válasza Rica (#8427) üzenetére


Mercutio_
félisten

Elegy nyáron diákmunkára és összeszedi az árát, talán akkor jobban fogja értékelni is.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8429) AmunRa válasza Miti83 (#8426) üzenetére


AmunRa
aktív tag

Szerintem is. Ráadásul kiderülne, hogy tényleg akar e profi fotózni, vagy csak fellángolás.
Legolcsóbb kompakt DSRL helyett érdekes döntés.

(#8430) Fasten


Fasten
tag

A korábban "kinézett" Pentaxok ( K10, K200 ) helyett szerintetek jobban járnék inkább egy Nikonnal? :) Tudom, ez hülye kérdés, de ha objektíven összehasonlítjuk mondjuk a D40-et és a K200-at, ki lenne a tesztgyőztes? :) Vagy ami a Pentaxnál mondjuk K200 és K10, az a Nikonnál D40 és D70? :U ÚGy látom, Nikonnál jóval bővebb a használtpiac, ami azért a későbbi bővíthetőségnél nem egy másodlagos szempont... Vagy ha ugyanezt a kérdéskört megvizsgáljuk a Canonnal, ott mi a helyzet? Melyik gépek "ekvivalensek" a K10 és K200 kategóriával? 350d és 500d? Köbö? :B

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8431) csakb válasza Fasten (#8430) üzenetére


csakb
őstag

A Canikon használtpiac mindenhol bővebb. Itthon valóban siralmas a Pentax piaca, de Európából, ebay-en elég jó cuccokat lehet összeszedni, jó áron. Nem vagyunk már bezárva a vasfüggöny mögé.

A K10D és a K200D nem ugyanaz a kategória. A K200D inkább belépőszint, de olyan extrákkal, ami a sokkal drágább, középkategóriás vázak sajátja (szigetelt váz, státusz-LCD, sok egyéb okosság).

A DP a Canon 450D-vel, Nikon D60-nal, Oly E-520-szal hasonlította össze a K200D-t, míg a K10D-t a Nikon D80-nal, Sony A100-zal, Canon 30D-vel.

Objektíven összehasonlítva a K200D szerintem a D40-nél jobb választás. Már csak azért is, mert a D40 vázából kispórolták a fókuszmotort, így csak AF-S/AF-I obikkal van autopókusz.
Plusz még ott vannak a K200D fentebb említett extrái, és eleve 2 évvel fiatalabb váz.

(#8432) Mercutio_ válasza Fasten (#8430) üzenetére


Mercutio_
félisten

A Pentax K200D-ben és a K10D-ben ugyanaz a 10 MPixeles szenzor van ami a Nikon D200-ban, szolgáltatásban a K200D-ről csakb már leírta a tudnivalókat, több téren is a belépőszint fölött áll, a Pentax K10D pedig kb. a Nikon D200 szintjét hozza (2 vezérlőtárcsa, felső státuszkijelző, pentaprizmás kereső, szigetelt váz, stb.)

A Nikon D40 és D70 is elavultabb vázak, 6Mpixeles szenzorral, kisebb keresővel. (ez a szenzor Pentaxnál a régebbi *ist D/DS vázakban és a K100D-ben volt)

Canon téren nem tudok nyilatkozni, de a 350D egy nagyon elavult váz ott is.

A jó fényerős obik Nikonnál és Canonnál is drágák, még használtan is, kitobi szinten pedig nincs lényeges különbség (egyedül az IS-nélküli Canon kitobi ez alól a negatív kivétel, olyat csak az ellenségednek)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8433) Szten Márs válasza Fasten (#8430) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Huhh. A Pentax K200D és a Nikon D40 nem egy súlycsoport, nagyon nem - a Pentax javára. Mint ahogy a többi tippednél is le lehet ezt írni. Nagyon keményen alátaksálod ezeket a Pentaxokat, több kategóriával és generációval.... Mondhatni igen negatív véleménnyel lehetsz ezekről a csóró Pentaxokról, ha ezekkel a náluk jóval gyengébb gépekkel helyezed őket egy szintre...

A Pentax K10D a Canon EOS 40D és ahogy említették előttem, a Nikon D200 kategóriája, a Pentax K200D meg kb. a Nikon D80, és a Canon... hmm... fene tudja, Canonban nincs hasonló, de nagyon nem a 350D kategóriája.

[ Szerkesztve ]

(#8434) Fasten


Fasten
tag

csakb, Mercutio_ és Szten Márs!

Hamut szórok fejemre! :U

De hozzászólásotok után megvilágosodám, és visszatérek a helyes útra, melynek végében ott tündököl: Pentax DSLR :D

Viccet félretéve, kicsit tényleg elbizonytalanodtam a dolgokat illetően, a kezdetek kezdetén a Canon volt a célkitűzés, majd Nikon, és most már egy jó ideje ( és egyre határozottabban ) a Pentax. De Szten, félre ne értsd, egyáltalán nem értélelem negatívan ezeket a kis masinákat, épp ellenkezőleg! Csak a használtpiacon ( az ungárise használtpiacon ) szétnézve sajnos elég hervasztó a helyzet, hogy mondjuk Canon EOS keresőszóra van 700, Nikon D keresőszóra 500, és Pentax K-ra mondjuk 30 :( Magam sem tudom miért, talán Magyarországon nem volt annyira erős a Pentax marketingje? ( Lehet, hogy ugyanaz a szitu, mint más termékeknél, akik világszínvonalat képviselnek mondjuk a HiFi-ben, de Magyarországon nem ismertek, sőt, sokkal silányabb színvonalú gyártmányok az ismertebbek. )

Na szóval ez egy kicsit megzavart, de már javítottam :DD villámgyorsan szét is néztem a német ebay-en, tényleg voltak jóárban Pentaxok, de persze Jürgen csak ins Deutschland-ba szállít...

De nemadom fel! :D Főleg, hogy májusra szeretném időzíteni ezt a vásárlást :C

Peace & Riszpekt!

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8435) Szten Márs válasza Fasten (#8434) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, kisebb a használtpiaca a Pentaxnak, méghozzá jóval kisebb, mint a Canonnak,v agy Nikonnak. Az új is. És nem csak Magyarországon, hanem kb. mindenhol a világon. Egyszerűen, mert a Pentax egy relative kis gyártó a Canonhoz/Nikonhoz képest. De ez hogy kapcsolódik ahhoz, hogy melyik gép melyikkel van egy szinten? Semmi köze a két témának egymáshoz. Egyébként amennyivel kisebb a kínálat a használtpiacon, annyival kisebb a kereslet is, értelemszerűen, szóval jól van ez kitalálva, nem kell félni.
Félre ne érts, nem akarlak rábeszélni a Pentaxra, kicsit sem. De nagyon durván alálőtted a gépeket, tényleg nem kicsit, úgyhogy kissé megütköztem.

(#8436) Fasten válasza Szten Márs (#8435) üzenetére


Fasten
tag

Mivel szűkebb a piac, ezért szűkebbek a lehetőségek is. Ez úgy kapcsolódik a melyik gép melyikkel van egy szintenhez, hogy ha már ennyire szűk a piac, szűk a kínálat, akkor talán érdemesebb volna a Pentax helyett a Canon / Nikon piacok felé fordulni, mivel a bővebb kínálatból jobb eséllyel találnék olyat, ami nagyobb mértékben igazodna az előzetes elképzeléseimhez. A két témának tényleg semmi köze egymáshoz, én sem értem, miért akartál párhuzamot keresni :)

Az hogy ennyire alálőttem a gépeknek, mea culpa, már szórtam a hamut a fejemra amúgyis, de hozzászólásaimból talán kiviláglott, hogy nem vagyok annyira tájékozott a témában, éppen ezért fordulok azokhoz, akik tőlem mélyebb ismeretekkel rendelkeznek, és mindig csak kérdezek, sohasem állítok valótlanságokat.

Ennek ismeretében nem értem, miért kell ennyire ledorongolni az embört... :U

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8437) Szten Márs válasza Fasten (#8436) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Dorgolás visszavonva, igazad van, inkább osztozzunk a hamuban :D
Én sosem éreztem úgy, hogy a kínálat korlátoz, nem a pénztárcám, és sokan vagyunk így ezzel, de nyilván ezt mindenkinek magának kell eldönteni.

[ Szerkesztve ]

(#8438) Fasten válasza Szten Márs (#8437) üzenetére


Fasten
tag

Szent a béke, ámen! :C :DD ( Úgy néz ki, K10d lesz az... Vagy K-200 )

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

(#8439) rumos14 válasza Szten Márs (#8437) üzenetére


rumos14
nagyúr

Sony-sként én is a relatív kicsi használtpiacról táplálkozom. nos, az a tapasztalat, hogy idővel meglel mindent az ember... de azért kétségtelen, hogy ha az ember mondjuk Nikon-t vesz, elég hamar talál 16-85-öt, 70-300-at, 35/1.8-at, gyorsan ki tud építeni egy kész szettet a használtpiacról, nem kell hónapokig várnia.

(#8440) Alexios


Alexios
veterán

Sziasztok!
Mostanában tervezek valamilyen dSLR gépet venni, de kicsit elbizonytalanodtam abban, hogy pontosan melyiket vegyem. Egyelőre egy Olympus E-520on gondolkodom, a jó jpeg feldolgozás, és a jó kitobi miatt. Viszont hátrányként ott van a 4/3 rendszer(azaz az, hogy leálltak az obik készítésével), és a magasabb ISO tartományokon zajosabb képpel mint az asp-c érzékelőknél. Ezek után egy Pentax K-x -et kezdtem el még nézegetni, ez valamivel drágább, de még kibírnám, viszont nem tudom ennek is olyan jó-e a kitobija mint az olympusnak, és milyen jpeg képeket csinál, mert nem szeretnék mindig RAW-ban fotózni:) De ha ezek mellett valami más gépet tudtok ajánlani, nagyjából ebben az árkategóriában az is jó nekem, és az se feltétlenül baj, ha nem új a gép, csak ne valami 5-6 éves cuccot mondjatok :DDD

(#8441) csakb válasza Alexios (#8440) üzenetére


csakb
őstag

Szia!

Állítólag (meg az általam látott tesztek szerint is) az Oly kitobija a király a kitobik között, utána jön talán a Canon IS-es verzió, majd a többiek.

Legalább 8 Mpixeles képek Pentax K-x-szel. 99,9%-ban szerintem a gépből kihulló JPG-k.

Legalább 8 Mpixeles képek Pentax DA 18-55-tel.

Ugyanitt tudsz keresni más gépekre, más objektívekre. A kitobis képekből olyanokat is nézz meg, amik legalább f/8-ig le vannak rekeszelve (Aperture: F/8, F/11 stb.), mert teljesen nyitva nem nagyon szoktak remekelni. Ez gyártótól független.

Ja, és a K-x-szel ne várj sokat, ha végül azt akarod megvenni, mert kifutó modell. Meg azt is vedd figyelembe, hogy nem árt beszerezni hozzá rendes, kis belső ellenállású AA akkukat (Sanyo Eneloop, Varta Ready2Use, GP Recyko stb.), valamint egy jó töltőt (IPC-1L, BC-700). Ez kb. plusz 10-11 k legalább.

[ Szerkesztve ]

(#8442) Alexios válasza csakb (#8441) üzenetére


Alexios
veterán

Köszönöm, közben megtaláltam a dpreview oldalon a k-x tesztjét, és egyre jobban bejön a gép dee, ez azért kicsit eltántorít:

While the 11-point AF-system itself is fairly flexible and configurable not seeing the focus points can be an important drawback for many users, simply because you never really know where the camera has focused.

Nem túl zavaró az ha nem látom hova fókuszál? Ezt még a kis kompakt gépem is tudja :F

(#8443) csakb válasza Alexios (#8442) üzenetére


csakb
őstag

Igen, ez kb. a legnagyobb tervezési hülyesége a váznak. Amúgy ha full autóban használod a gépet, akkor tökmindegy, ugye, úgysincs beleszólásod. Ha meg expó előtt te választod ki, hogy melyik pontot akarod használni, akkor úgyis tudod, hogy melyiket választottad ki, nem? :)

Ha meg a középsőt használod, mint a júzerek nagy része, akkor is tudod, hogy a középsőt használod. :)

Én nem hallottam még olyan K-x júzerről, aki valami hátrányt szenvedett volna a pont visszajelzése miatt, de az tény, hogy marhaság volt kihagyni.

(#8444) Alexios válasza csakb (#8443) üzenetére


Alexios
veterán

Értem, most így belegondolva igazad van:D Kezd jobb választásnak tűnni ez a Pentax, mint az Oly, még annyi kérdésem lenne, hogy a Pentax optikák milyenek? Mert az Oly-nál a Zuiko-k eléggé tetszenek, de olyan áruk van hogy ihaj, ez a Pentaxnál is fennál?:)

(#8445) csakb válasza Alexios (#8444) üzenetére


csakb
őstag

"ez a Pentaxnál is fennál?:)"

Mindegyik rendszernél fennáll, és a hasonló teljesítményű obik kb. mindenhol hasonló árban vannak. :]
A Pentax egyik nagy mondása a Limited széria (érdekes és jó fixek, rémes áron), valamint a 30 évre visszamenő, teljes kompatibilitás a K-bajonettes obikkal.

Tele zoomnak érdemes az 55-300-ra gyúrni, ha nem duplakitben veszed. A kitobi gazdaságos kiváltása mondjuk a 16-45-tel lehetséges. Viszonylag olcsó, és sokkal jobb minőségű. De nagyobb is.
Érdemes beruházni a most kiadott 2.4/35-ös fixre. Olcsó, jó.
Olcsó, fényerős 50 mm-es sajnos nincs, csak az FA 1.4/50 kissé borsos áron. Remélem, kihozzák hamarosan az 1.7/50-es jóárú, AF-es változatát.

Budget megoldás lehet egy régi, manuális K-s, M-es, vagy A-s 1.7/50-es.

Általában ezek az első beruházásai a Pentaxot választóknak.

Itt vannak pl. tipikus árak. Én a német/osztrák árakat szoktam nézni.

Itt a teljes Pentax választék, felhasználói véleményekkel. Viszonylag konzisztens. A DA-k a legújabbak, a K-k, M42-esek a legrégebbiek. A Tamron, Sigma stb obikat fenn, a third-party reviews-nál találod.

[ Szerkesztve ]

(#8446) Alexios válasza csakb (#8445) üzenetére


Alexios
veterán

Értem, nagyon köszönöm a tanácsokat, bár ahogy látom csak kitben lehet sajnos kapni, legalábbis csak vázat nem látok seholse. Akkor szerintem k-x lesz belőle, kár hogy nem sok helyen látni már, remélem azért ki tudom próbálni még előtte, bár azt írják jó a markolata:)

(#8447) Alexios


Alexios
veterán

Na új kérdésem lenne :DDD Lenne egy lehetőségem Pentax K-r kit-re 140k-ért, míg K-x kitet legolcsóbban 130k-ért láttam. Szóval az a kérdésem, hogy megéri a K-r azt a 10k különbséget, vagy nem változott olyan sok minden, nem nagyon éri meg:)

(#8448) csakb válasza Alexios (#8447) üzenetére


csakb
őstag

A szenzor ugyanaz, de sok apróságot módosítottak, javítottak benne, bőven megéri a plusz pénzt. Többek között megkapta a K-7 LCD-jét, és visszarakták az AF-pont visszajelzést. :)

Ja, és a K-r-ben már rendes Li-ion akku van (de ceruzaakkukat is tudsz belerakni adapterrel), szóval nem kell +12-15 k-t kiadnod Eneloop akkukra és jó töltőre.

Szóval megéri, inkább K-r, ha Pentaxban gondolkodsz! 140-ért nagyon jó vétel!

Review-k:

http://www.photographyblog.com/reviews/pentax_kr_review/

http://www.ephotozine.com/article/pentax-k-r-14989

(#8449) Alexios válasza csakb (#8448) üzenetére


Alexios
veterán

Végülis ha 12-őt amúgyis ki kéne adnom akkura, akkor még olcsóbban is jövök ki :DDD
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, és igen, egyelőre Pentax-ban gondolkodom, mivel senki nem ajánlott egyelőre azonos áron jobbat, vagy hasonlót, nekem meg ez lesz az első dSLR-em, szóval teljesen kezdő vagyok még ilyen téren:)

(#8450) csakb válasza Alexios (#8449) üzenetére


csakb
őstag

Mondjuk Nikon D5000 kit van 150 alatt, vagy Nikon D3100 és Canon 500D kit 150 körül. Azt nem mondom, hogy jobbak, de nem is rosszabbak. A Canon kitobija egy kicsit jobb, mint a Pentaxé, a Nikoné nem. Legalábbis amivel én találkoztam, az nem volt egy nagy szám. A Sony-kat nem ismerem.

A D5000-ben nagy plusz lehet a kihajtható LCD, de csak ezért nem biztos hogy megéri, ha amúgy nem szimpatikus.

Az lenne a legjobb, ha ki tudnád próbálni mindegyiket, de erre igen kicsi az esély.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.