Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9301) kovaripeti válasza kovaripeti (#9296) üzenetére


kovaripeti
aktív tag

Már megint elakadtam. Sorozatképre van állítva a gép, és mégis autómatán csak egyet exponál, ha futó emberkére (talán sport lehet) állítom, akkor csinál többet, de nagyon lassan. Kb másodpercenként egyet. Automatán nem csinál sorozatot?

(#9302) Mercutio_ válasza kovaripeti (#9301) üzenetére


Mercutio_
félisten

1. Menj át a Nikon-os topicba ott vannak a hozzáértő szakik, ez itt a gépajánló topic.
2. Vedd a fáradtságot és olvasd végig a használati utasítást, sok hasznos információ van benne leírva.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9303) rumos14 válasza bisziboszi (#9298) üzenetére


rumos14
nagyúr

ezek miatt tényleg nincs értelme márkahűnek lenni. hangsúlyozom, ezek miatt, amúgy nem akarok állást foglalni C/N kérdésben.

[ Szerkesztve ]

(#9304) Zoli bácsi válasza Zinho (#9297) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Mivel senki nem válaszolt neked a hozzáértőbbek közül, én próbálnék segíteni. Részemről egy szavazat az Oly-ra, pláne ha az a 5xx az 520-as akar lenni. A Zuiko kitobik híresen jó minőségűek, A S(t)igma 18-125-ösről nem hallottam túl jó véleményeket. Oly mellett szól, hogy jpg-ben nagyon szép képeket készít, ha nem akarsz RAW fáljlokkal vesződni.
Oly hátránya a valamivel kisebb kereső, és a szenzorméretet említetted már. Viszont a Sony-ban még a CCD szenzor van, zajban nem sok előnye van (ha egyáltalán van) a 4/3-os CMOS-al szemben. Oly-nak hatásos a szenzortisztítása. Én mindkét gépet fogtam a kezemben, én az Oly-t venném.
Azért gondold meg, később merre akarsz fejleszteni, akarsz-e obikat vásárolni, mert akkor azt kell hogy mondjam, hogy érdemesebb lenne C/N vonalon elindulni.
Az Oly leállt a tükrös vonallal, a tükör nélküli gépekre állt rá, nem nagyon fog ide obit fejleszteni. Sony-nál vannak a jó kis régi Minolta objektívek, illetve fejlesztenek, az új kitobijuk a régihez képest egész jó lett, de úgy érzem igazából választani a C/N bajonettből lehet, van hatalmas használt piac is.

[ Szerkesztve ]

(#9305) Mercutio_ válasza Zoli bácsi (#9304) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kérdés, hogy abból a hatalmas választékból melyek azok az obik, (olcsóbb és közép árkategóriában) amivel érdemes foglalkozni?
Ha csak ezeket nézzük már nem olyan nagy a különbség a kisebb márkák (Pentax, Oly) tekintetében.
Persze minden rendszerben van 1-2 olyan obi ami egyedi, vagy nagyon jól sikerült (ár/értékben az abszolut értékben is), ha pont az kell az illetőnek, akkor ez el is dönti a dolgot:)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9306) Zinho válasza Zoli bácsi (#9304) üzenetére


Zinho
aktív tag

Köszi a válszt!
Sajnos Oly gépet már nem lehet kapni, ezért pl. nem nagyon tudom, hogy a gyakorlatban mit jelent a kisebb kereső. Az újabb Sony gépeket tudom csak megnézni mindenféle nagy (fukar) boltban.
Objektívben az alap 14-42 és 40-150 mellett később egy 70-300-as Zuiko-t tervezek, úgy gondolom hogy ennél tovább jó darabig nem fogok fejleszteni, nekem elég lesz.
Viszont ha jól olvastam korábbról, 40-150-ből kétfajta van, az egyik fényerősebb. Ezen kívül mi a különbség? (Magyarul mire kérdezzek rá, ha használtan veszek? :) )

Nézegettem Canon / Nikon gépeket is, de arra jutottam, hogy ebben a kategóriában talán jobb gépet kapok ennyi pénzért, persze lehet hogy ez hülyeség...

(#9307) Zoli bácsi válasza Zinho (#9306) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Ha jól olvasok a sorok közt, akkor már eldőlt, hogy Oly lesz a nyerő (Jó döntés ). Ebben az esetben viszont a saját topikjában érdeklődj, ott fognak tudni segíteni.
Viszont jó lenne, ha keresnél valakit, aki megnézi a gépet, mielőtt megveszed, mert az eladó csak jókat fog mondani. Obikkal tesztképet kellene készíteni, megnézni a vázat, ez egy rutinos fotósnak pár perc. És persze megnézni mennyi expo van a gépbe. Ez Nikonnál az exif adatokból kiderül, de Oly-nál nem tudom hol lehet megnézni, pedig fontos lehet.

(#9308) Zinho válasza Zoli bácsi (#9307) üzenetére


Zinho
aktív tag

Igen, nekem is úgy tűnik, ha találok valamit a használt piacon. :)
Exposzámra figyelek, meg hogy jó helyre fókuszál, vaku működik, ilyesmire gondoltam.
Köszönöm a segítséget, megyek át a másik topikba!

(#9309) flash-


flash-
veterán

sziasztok dslr gepet szeretnekehhez kwrnem a tanacsotokat
kitobival es kepstabilizatorral legyen felszerelve
max 150-170ezer ft korul legyen
mit tudtok ajanlani?eddig a nikon d5000et szerettem volna a kihajthato lcd miatt de ugytudom hogy ilyenkor lassu az exponalas
tehat mar nem fontos a kihajthato lcd inkabb a jo kepminoseg
mit tudnatok ajanlani?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#9310) qantum válasza flash- (#9309) üzenetére


qantum
senior tag

Szia! Én D5100 -at vennék ! :K

" Te nyomod a bulit, én meg rajtad vagyok . "

(#9311) Peetry válasza flash- (#9309) üzenetére


Peetry
senior tag

Mit értesz az alatt hogy lassú az exponalas? Szerintem a live view focus-szal kevered. Azt is lehet állítani hogy fáziskülönbségeset használja, csak fokusz alatt nincs élőkép.

(#9312) flash- válasza Peetry (#9311) üzenetére


flash-
veterán

úgy értettem hogy a d5000nél ha nem a keresővel akarunk képet készíteni hanem az lcd-t(élőképet) nézzük,akkor úgy lassabb az exponálás.

Legalábbis sokan erről panaszkodnak d5000nél.
gondolom amikor nem a keresőt használjuk a fotók elkészitéséhez,hanem az lcd-t(élőképet),azt hivják live view focus nak.

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#9313) Peetry válasza flash- (#9312) üzenetére


Peetry
senior tag

az exponálás mindig annyi amennyire állítod, vagy a gép állítja. Itt most a záridőre gondolok, mivel az az exponálás ideje. Amire te gondolsz, az a live view. amiben használhatsz legalább 2 féle focust, nikon-t nem ismerem. De gondolom ott is van kontraszt alapú, ami kb ugyanaz mint a kompaktokon, erre mondják hogy lassú, illetve használhatod a fáziskülönbség alapút, ami ugyanaz mintha a keresőn keresztül lőnél, gyors, cserébe a fokuszálás néhány tizedmásodpercéig nincs élőképed. Jó dolog az élőkép, de úgyis csak akkor használod amikor nagyon muszáj. Hozzáteszem a kontrasztos nekem is használhatatlanul lassú 500d-n, ezért LV-ben is fázisalapút használok. Teljesen korrekt. Persze 300 képből 1-re ha előveszem. Ha makrózni akarsz akkor érdemes meggondolni, egyébként nem hiszem hogy ennek döntő tényezőnek kellene lenni.

(#9314) skater86


skater86
tag

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem. Kinéztem magamnak 2 gépet. Hobbi szinten érdekelne a dolog. A két gép:

- Sony Alpha NEX-5
- Nikon D3100

Olvastam róluk teszteket, de nem tudok dönteni. Számomra fontos a Full HD, persze tudom nem egy kamera minőségű videóról van szó...a másik dolog, pedig, hogy minőségi képet lehessen csinálni vele, ez alatt értem, hogy ne egy kompakt géphez hasonló legyen...talán köztetek van aki próbált már ilyen gépeket és tud következtetést levonni. A két gép élettartamával kapcsolatosan lenne kérdésem, hogy a tükörreflexes gépeknél a mechanika mennyit bír? Ha hülyeséget kérdeztem akkor ezt a mondatot vegyétek semmisnek, de tényleg nem értek hozzá. A két géppel kapcsolatban meghallgatok bármi véleményt, vagy tapasztalatot :)

Köszönöm még egyszer a segítséget!

Üdv.!

(#9315) Nex3 válasza skater86 (#9314) üzenetére


Nex3
csendes tag

Szia
Én tükrösről váltottam a Nex3-ra és egyáltalán nem bánom!
Sokkal könnyebben viszem mindenhová, és nem fedeztem fel ,hogy rosszabb képeket készítene,sőt a régi Canon 350D-nél szerintem jobb képeket készít!

Tehát nekem bevált!
Remélem segítettem neked.

Mondj igazat ,betörik a fejedet------Az igazság néha fáj!!

(#9316) nesa válasza skater86 (#9314) üzenetére


nesa
veterán

Ha a fokusz is fontos nezz utanna Nex5-be milyen video alatt de PL a nikonba eleg vacakul fokuszal, rekeszt nemlehet alitani....

Ha valoban fontos a jominosegu video 4/3 os gepet kene nezegetni inkabb.

(#9317) Nex3 válasza nesa (#9316) üzenetére


Nex3
csendes tag

Szerintem a Nex videója is jó :R

[ Szerkesztve ]

Mondj igazat ,betörik a fejedet------Az igazság néha fáj!!

(#9318) jeni válasza skater86 (#9314) üzenetére


jeni
félisten

Hello
A Sony obik drágák (kérdés,hogy a csatlakozása Minolta kompatibilis-e vagy egy új obi menettel van ellátva?),és nincs annyi választék mint a Nikon gépekhez amihez olcsóbbak és több a választás a Nikon obik között.

(#9319) jeni válasza jeni (#9318) üzenetére


jeni
félisten

(#9320) nesa válasza Nex3 (#9317) üzenetére


nesa
veterán

Video alatt lehet ISOt, rekeszt alitani akar fokozatmentessen is?

(#9321) Nex3 válasza nesa (#9320) üzenetére


Nex3
csendes tag

Ezt nem tudom neked megválaszolni.Biztosan ha nagyon akarnám megnézhetném,de nem nagyon érdekel ,őszintén megmondom.
Az sem nagyon izgat,hogy mi a Coca-Cola pontos receptúrája--a lényeg úgyis az íze,aromája-az emberek ezért kedvelik.
Jó videót készít és passz.

Mondj igazat ,betörik a fejedet------Az igazság néha fáj!!

(#9322) Chiller


Chiller
őstag

Üdv!
Kérdésem van :)

MILC micro4/3 Panasonic DMC-G3 + 7-14mm f/4.0 (114°-75°) obi (370k)
az obit itt kötelezően külföldről, mert itthon kétszer ennyibe kerülne

DSLR Canon 550D + 10-22mm f/3.5-4.5 (107°-63°) VAGY Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 obi (320k)

Én a canon felé húzok (már csak az ára miatt is), de jókat hallottam a panáról is, valamint hát ott sem tudok dönteni a sigma vagy canon obi közül...

Amire használnám majd a gépet: tájfotó, éjszakai képek, pano, kis videó, később 2. obival portré, ill. utazásokhoz is ezt vinném. Leginkább a képminőség fontos, ha jól tudom a canon még mindig jobb képet csinál, illetve nem tudom az AF melyiknél gyorsabb/jobb.

(#9323) Mercutio_ válasza Chiller (#9322) üzenetére


Mercutio_
félisten

A Panánál a 7-14 helyett érdemes elgondolkodni az Oly 9-18-ban, kisebb, könnyebb, olcsóbb és nagyon jó a képe :K ( olyan ember szerint aki Nikon D300 + 12-24-et is használ van olyan jó a képe)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9324) forceberg válasza Chiller (#9322) üzenetére


forceberg
veterán

A 8-16 brutális obi, igaz nem próbáltam, de a 10-20-am csak arra cserélném el.. Nagylátóban minden mm aranyat ér lefelé... Szerintem.
Utazásokhoz meg talán jobb a kisebb méret, de ha külön fotós táskát is viszel, akkor mondjuk két cucc közötti fél kiló különbség szerintem nem oszt, nem szoroz.

Mercutio_: Egy ekv. 13 ill. 14mm-ről induló obi helyett egy 18mm-ről indulót én nem ajánlanék.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#9325) Mercutio_ válasza forceberg (#9324) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én meg igen :DDD

Mi az amit nem tudsz meglőni 9-18-cal, csak 7-14-gyel :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9326) Chiller válasza Mercutio_ (#9323) üzenetére


Chiller
őstag

Mindenképpen az elérhető legnagyobb látószöget akarom, panónál (meg egyébként is) tényleg minden mm számít ;)

(#9327) forceberg válasza Chiller (#9326) üzenetére


forceberg
veterán

Akkor Nikon váz + Sigma 8-16! :D
Panónál gömbpanorámára gondolsz?

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#9328) Chiller válasza forceberg (#9327) üzenetére


Chiller
őstag

Igen.

Nikon? Miért nikon, és melyik?

(#9329) Mercutio_ válasza Chiller (#9326) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha kimondottan panó akkor Samyang 8mm fisheye újonnan áfa-val 89ezer (van mindenféle bajonetel) szemben a Sigma 189ezrével. A spórolt pénzből meg vehetsz vázat, vagy elmehetsz lastminute olyan helyre, amit érdemes fotózni ;)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9330) Chiller válasza Mercutio_ (#9329) üzenetére


Chiller
őstag

Ez a lényeg, nem kimondottan pano :)
Tájkép, kis panoval meg egyebekkel egybekötve.

(#9331) Necc


Necc
addikt

Üdv.

Kompakt törpegépek után szeretném életem első dSLR gépét megvenni.
Az okok ami miatt szeretnék egy sokkal komolyabb gépet:
1) felmerült az igény a fotóim A4-nél nagyobb méretben történő kinyomtatására (mondjuk A2-ben) és erre a kompaktok mütyürke szenzora alkalmatlan.
2) magasabb fényerő (ergo: sötétben való jobb fotózás) és RAW-ban való tárolás lehetősége - néhány képem azért nem sikerült, mert a kompakt törpe szenzora már naplemente közeledtekor se kapott elég fényt (menthetetlenül túl sötét lett vagy zajos)
3) kinőttem a kompaktok adta manuális lehetőségeket (példának értsd: van egy fekete kiskutyánk akit egyszerűen lehetetlen lefotózni. A kontrasztalapú AF egyszerűen nem látja és vagy "piros" lesz az AF vagy állandóan félrefókuszál a gép. Több kompakttal is próbáltam és a mai napig talán ha 1-2 jól fókuszált képem van, azaz manuális fókusz lehetősége)

Elvárásaim:
1) időtállóság (itt nem a technológiai elavulsára gondolok hanem az amortizációra)
2) támogatottság - lehetőleg 3-4 év múlva is kapjak hozzá dolgokat, ha a sors úgy hozza
3) képminőség (netes tesztek/képek alapján a képminőség számomra bőven megfelel)
4) inkább adok ki valamivel nagyobb összeget egyszer, de azt addig használom míg végleg be nem adja a kulcsot

Amit kinéztem:
Canon EOS 600D váz - hosszútávon is számomra kiváló képminősége miatt és a hajtogatható kijelző miatt.
+Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 DC Asp IF OS HSM Macro

[kifejezéskáosz ellen]

Maximális, kőbe vésett anyagi keret: 320k az első körben vázra, lencsére, és "élni nem lehet nélküle" kiegészítőkre.

Anyagi keret a második körre: (ismeretlen), második lencsére, és a legfontosabb kiegészítőkre.

Amire használom: tájképek, épületek kültéri és beltéri fotózása, élővilág (értsd: állatok, növények/virágok), portréképek.

u.i.: szeretném az álványok (monopod/tripod) használatának mellőzését, mert számomra gátolják a mobilitást.

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9332) Peetry válasza Necc (#9331) üzenetére


Peetry
senior tag

imho 600D túlárazott. Az egyetlen plusz az 550D-hez a kihajtható forgatható LCD. Nekem camcorderen van ilyen LCD, 2 év után megszakadt benne vmi kábel, pedig nem gagyi darabot vettem. Többet nem kérek a kihajtható lcdből. Annyi pluszt nem ad, ha nem 0 szögből nézed akkor a beépítetten is látod az élőképet, tehát fej fölül meg kicsavart helyzetekben az LCD-t igénylő esetek 99%-ban helyt áll. A mostani kompaktod kihajthatós? érzed a hiányát?
Azt a +30e-t én inkább obira költeném. Meg nézd meg szerintem a canon 15-85 IS USM-et. Én az általad említett helyett azt venném most ennyi pénzből.

ui: mindezt nem túl sok tapasztalattal, de annál több utánaolvasással mondom.

[ Szerkesztve ]

(#9333) Necc válasza Peetry (#9332) üzenetére


Necc
addikt

Az általad ajánlott obival és 550D-vel nagyon túllépted a kőbe vésett 320K-s határt.

Az általam használt kompaktokban nincsen forgatható/dönthető kijelző, eddig ilyennel egyik kézi kameránál találkoztam. A forgatható kijelző hiányval (magaslati vagy alacsony szögű fotózásnál) már találkoztam párszor, ilyenkor mindig vakon/"gyengénlátón" lőttem és a képek túlnyomó többségében nem sikerültek. Az ilyen kijelző számomra szempont, de nem létkérdés. (Ezért is választottam a 600D-t az 550D helyett.)

Megértem, hogy neked van egy rossz tapasztalatod a forgatható kijelzőkkel kapcsolatban, de neten más emberek tapasztalatait nézve (akik netán még félprofi szinten is használnak "hajtogatható kijelzős cuccokat akár munka akár hobbi célból) viszont az általad említett példa meglehetősen ritka. Lehet hogy erre most te be tudnál szúrni rengeteg ellenpostot, de én észben tartom hogy a netre az emberek elsősorban a szennyest terítik ki, azaz a "hajtogatható kijelzőm tönkrement" by 100 user által, de az a maradék 1.000.000 user "ellentábor" akik gond nélkül használják az ilyen dolgaikat, meg csak nagyon szerény mennyiségben nyilatkozik úgy, hogy "nálam semmi gind nincs". Ilyen megbízhatósági témakörben inkább közvetlen értékesítők (dikert a többes szám) véleményét hallgatnám meg, ők adnak el nagyobb mennyiségben ilyen kijelzős cuccokat, és őhozzájuk viszik vissza baj esetén, azaz nekik lehet a legnagyobb rálátásuk az ilyenre.

Példák:
- A laptopom is forgatható (igaz csak 1 irányba) de mégse szakadt még el benne semmi.
- 2 mobilomon is nyitogatható/hajtogatható van/volt a kijelző, és mégse látom egyiken se mechanika kopását/szakadást.
- A fentebb említett kamera a rokonságon belül még mindig megvan, rettentően sokat volt nyúzva, nagyon idős már és mégse ment tönkre a hajtogatható kijelzője.

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9334) Peetry válasza Necc (#9333) üzenetére


Peetry
senior tag

ne érts félre, én nem rábeszélni akartalak, ez csak egy vélemény volt. Elméletileg azért írtál a fórumra mert véleményt kérsz. Bár ahogy látom, leginkább eldőlt már minden, úgyhogy akkor meg nincs miről beszélni.

amúgy az 55D+15-85 = 315K, szóval nem tudom hol léptem túl nagyon a határt. Értem hogy a határon mozog, és mondjuk egy SD kártya+táskával már lehet hogy karcolja a 330 alját. Lehetőségnek szántam.

Amit írtál a 100 és 1000000 userről, igazad van. De ha egyszer te is befürödsz, akkor majd lehet hogy abba az 0,5%-ba fogsz tartozni aki nem ajánlja.

(#9335) Necc válasza Peetry (#9334) üzenetére


Necc
addikt

Nem ereztem rabeszelesnek/raeroszakolasnak/tolakodasnak (a hiba az en keszulekemben van :)) ), ertettem en a lenyeget: ha nem kell dontheto kijelzo, akkor jo az olcsobb vaz + dragabb obi, mert 1) az ember altalanossagban ugyis gyakrabban cserel vazat, mint obit mert az hamarabb evul el 2) jobb minosegu obival jobban kihasznalhato a gep altal nyujtott kepminoseg, szoval elmeletbol szerintem megvan a jeles :C

En csak jeleztem hogy nekem viszont pont kell(ene) a dontheto kijelzo, mert bar lehet, hogy csak evi 5-10 kep hasznalatakor kellene, de lehet hogy pont akkor rogzitenek "olyan" megismetelhetetlen pillanatokat ;)

Es igen, amikor ide irtam sokminden mar el volt dontve, mert elozoleg kikertem mar alaposan ilyen teren jartas emberek velemenyet, de 2-3 ember is netan nezhet el olyan dolgokat, amit egy nagyobb es osszessegeben tapasztaltabb kozosseg (jaja, ph forumrol beszelek epp :p ) eszrevehet, es korrigalhat, foleg ugy hogy nekem minimalis tapasztalatom van ezen a teren.

Dupla off:
furodtem en mar be termekekkel, de ennek ellenere is ajanlottam azt masoknak, en mindig is tisztaba vagyok azzal hogy hiba barhol es barmikor elofordulhat, de ha az elenyeszo, nem kell vele kulonosebben foglalkozni.

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9336) zso79 válasza Necc (#9331) üzenetére


zso79
őstag

Mit értesz az időtállóság (amortizáció) alatt? Az xxxD vázak másfél év után 10-20ezer expóval már féláron cserélnek gazdát, pedig még szinte újak.

(#9337) Necc válasza zso79 (#9336) üzenetére


Necc
addikt

Nem fog szándékomban állni eladni a vázat.
Azaz megveszem, és addig használom, amíg ki nem fingik. Így érthetőbb? :D

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9338) mpierre


mpierre
veterán

Megrögzött kisfilmes fotósként keresek (Pentax MZ-5) egyelőre mellé, majd helyette egy dslr gépet.
Úgy tudom - pentax esetén - a kisfilmes obik jók a dslr gépekhez is, így adott, hogy valamilyen pentax masina legyen.

Még egy dolog érdekel: Mennyire lesz ugyanolyan minőségű a digitális fotó, mint a kisfilmes?

#### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

(#9339) Mercutio_ válasza mpierre (#9338) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha jók az obijaid (Pentax 28-70/4, 50mm-es fixek, esetleg valami limited) akkor használhatod őket a digitális vázon is, ha Tamron 28-80 vagy hasonló a filmesen is belépőkategóriásnak számító obijaid vannak azokat ne rakd digi vázra, mert kiábrándító lesz a látvány.
Digitális fotó a mai szenzorokkal (Pentax K-x, K-r, K-5 vázak) már simán lesz olyan hó, mint a filmes, a raw-file-ok* pedig a digitális "sötétkamra" feelinget is biztosítják.

* Olyan formátum aminél a képfeldolgozó programokkal te állítod be az "előhívás" értékeit (zajszűrős, fényerő, élesítés, színtér, stb.)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9340) atm*RefeeZ


atm*RefeeZ
tag

Sziasztok!

110-150e pénzből szeretnék olyan belépő szintű gépet, amitől nem várom el, hogy támogassa a Live View-t, hogy vízálló legyen, hogy 12412412 Mpixel-es legyen a tökömnyi szenzorméret mellé, hogy beszéljen, netán ugasson. Szeretném, ha tudnék vele RAW-ot menteni, volna lehetőségem a későbbiekben megajándékozni egy vakuval, és esetleg még Battery Grip-et (bár tudnám, ennek mi a magyar neve) is tudnék rá biggyeszteni (lehetőleg nem Third Party-tól, hanem gyártótól). Nem bánnám, ha CMOS volna a lelke CCD helyett, de a CCD nem kizáró tényező. Nincsen különösebb márkafóbiám, úgyhogy ha észérvekkel alátámasztva valaki azt tanácsolja, hogy vegyek egy TávolbalátóKépleképező 2010-et, el fogok rajta gondolkodni.

Ha valami marhaságot írtam/kértem, javítsatok a legnagyobb nyugalommal, nem szeretnék hülyén meghalni. Ha nem voltam elég részletes, akkor megpróbálok összeszedni további olyan tulajdonságokat amikre vágyok, vagy épp nem szeretném őket a jövendőbeli masinámban látni.

Az eddig elképzelt kamerákat nem sorolnám fel, mert nem kívánnék vele senkit befolyásolni. Ha nagyon távol álltam az ajánlataitoktól, akkor legfeljebb megkérdezem, hogy amit kifundáltam magamtól, az miért kevésbé jó.

Köszöntem előre is!

(#9341) Alexios válasza atm*RefeeZ (#9340) üzenetére


Alexios
veterán

Szia!
Új vagy használt gépben gondolkozol? Ha csak új játszik szerintem ebben az árkategóriában olyan nagy különbségek nem lesznek(azaz de, én Canon 1xxxD-t nem vennék). Illetve a ma kapható összes új dslr szerintem mind cmos-al van, raw-ba tudnak menteni, stb. Illetve a Pentaxokra(K-x, K-r) nem érhető el battery grip.

Ha használtban is gondolkozol, akkor sem nagyon tudok mást mondani, az általad felsorolt kritériumokat azért a legtöbb gép teljesíti.

(#9342) atm*RefeeZ válasza Alexios (#9341) üzenetére


atm*RefeeZ
tag

Halló!

Szeretnék új masinát venni így első nekifutásra, aztán később, mikor/ha egy kicsit tapasztaltabb leszek, esetleg bevállalok valami használt gépet, de zöldfülűként, olyan ismerős hiányában, akinek bármi köze van a témához, nem mernék más keze alól szerezni semmiféle készüléket:)

Canon 1xxxD sorozat nálad miért nem játszana? Ennyire notóriusan rosszak valamiban? A két Pentax gépet meglesem rögvest, összehasonlítom őket az eddigi szerelmemmel, aztán meglátjuk mi sül ki belőle:)

A válaszodat pedig köszönöm!

(#9343) Alexios válasza atm*RefeeZ (#9342) üzenetére


Alexios
veterán

Nálam azért nem mert fogtam már kézbe, és nekem nagyon műanyag, rossz kézbe venni, stb :DDD Arra ügyelj, hogy ha pl. Canon-t választasz, akkor IS-es(képstabilizátoros) objektívvel vegyed, mivel az anélküli verzió nem csak a képstabilizátor hiányában különbözik, hanem optikailag is rosszabb. Nikon-oknál nem tudom mennyire fontos neked, de a d3100-ban pl. nincs előzetes tükörfelcsapás(ettől függetlenül nekem ha most kéne gépet vennem ez lenne a favorit), illetve szintén a nikonokban nincs magyar nyelv, ez van akinek zavaró. A pentax-ok se rosszak, de azokat csak azért említettem meg, mert nem érhető el hozzájuk battery grip, te meg azt mondtad ez fontos neked:)

(#9344) nesa válasza atm*RefeeZ (#9342) üzenetére


nesa
veterán

Ha hasznalt keszulek jatszana aztmondanam vegyel olympus E520 at igaz markolat csak utangyartott letezik hozza de akinek van nempanaszkodik, raadasul egy igen franko duplakit is beleferne az arba kitobik talan a legjobbak a piacon amiket hozza adtak, van LV, stabi....

(#9345) Mercutio_ válasza Alexios (#9343) üzenetére


Mercutio_
félisten

D3100-hoz létezik gyári grip?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9346) Clemi


Clemi
veterán

Sziasztok!

Hosszú kompakt gépes felhasználói múltam után szeretnék belépni a DSLR kamerák világába.
Mivel kezdő vagyok ebben a világban (persze 15-20 évvel ezelőtt nekem is Praktika, Nikon, és persze Zenit forgott a kezemben) tanácsot szeretnék kérni a készülék típusát tekintve.

Mit kinéztem az a Canon EOS 1100D kit, vagy a Nikon D3100 kit. Árban teljesen megegyeznek, a tulajdonságaik alapján amiket olvastam a két gépről, nem tudok dönteni. Ebben kérném a hozzáértők segítségét. Melyiket ajánljátok inkább?
Tudom jön a kérdés mire akarom használni. Nyaralás alatt, kirándulások alatt, na és persze a lakásban megörökíteni a családi eseményeket. Apropó! A korábbi kompakt gépekkel sokszor fotóztam csak úgy "kapáslövéssel" amikor csak rávittem a fókusz vörös segédfényét a célra, és lőttem, és akkor nem a komponálás és a minőség volt a cél, hanem hogy egyáltalán megörökítsem a soha vissza nem térő pillanatot. Ezekkel a gépekkel tudok egyáltalán ilyet csinálni?

Köszi előre is a válaszokat.

(#9347) nesa válasza Clemi (#9346) üzenetére


nesa
veterán

Canonba nincs segedfeny csak vakuvillogas ami nemsokat er, anyagminoseg erzesre nemeri el a duplo jatek szintet, nezd meg a specifikaciokat de en aztmondom egy ideig jol ellennel D3100 + 18-105 os obival ami azert sokkal jobb mint a canon kitobi.

(#9348) Necc válasza Clemi (#9346) üzenetére


Necc
addikt

"kapaslovest" barmivel tudsz csinalni, akar egy mobiltelefonnal is.
Pusztan attol, hogy veszel egy dSLR gepet, a kepeid semmivel se lesznek jobbak, avagy vonzobbak a szemnek.

Egy dSLR geptol (a kompakthoz viszonyitva) az alabbiakat vard el:

1) Sotetben jobb minosegu kepeket csinalhatsz (nagyobb szenzor vegett es esetleg fenyeros optikaval)
2) Ezerszer gyorsabb fokuszalas
3) Manualis fokusz lehetosege (vannak olyan helyzetek, ahol a kompakt mindig mellefokuszal)
4) RAW falj (avagy digitalis negativ, bar ezt ritkan csucskompaktok is tudjak)
5) Kulso vaku lehetosege, bar ezt is meg kell tanulni kezelni hogy ne porkolje ki a temat
6) cserelheto objektivek, az eppen aktualis celnak megfeleloen, es nem a megazoomok hajkuraszasa

Amit ne varj el a dSLR-tol:

1) a kepeid hirtelen csodalatosan jok lesznek (mint amit pl. a neten is lathatsz)
2) ugyanolyan kezelni, mint egy kompaktot (tegnap kimentem fotozni egyet az uj gepemmel, ez az osszes kepet kivetel nelkul elb...tam (brutalisan alulexponalt, teljesen felrefokuszalt, stb.))
3) valaha is zsebre fogod tudni vagni ha epp nem kell

Tanacsot gep ugyben majd a tobbiek tudnak adni.

Ja igen apropo: nehany esetben jobban jarsz ha kitobi nelkul veszel gepet, es netan nemi plusz keret raforditasaval veszel egy jobb objektivet (ugyanis elegge sokan fikazzak a canon 18-55 szerias kitobjektiveit).

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#9349) atm*RefeeZ válasza nesa (#9344) üzenetére


atm*RefeeZ
tag

Bár játszana.. de ahogy írtam, nem vagyok elég jampi ahhoz, hogy bevállaljam.

Az imént olvastam egy terjedelmesebb tesztet az 550D-ről, és ha a gugli tényleg a barátom volt, akkor úgy tudom, hogy a Nikon párja nagyjából a D90 lehet - árban mondjuk egy 20 ropi többletet jelent, de 100e kredit fölött a tök fog egy kis extrán sóherkedni. Amit eddig sok helyen ajánlottak, az a D3000 meg a 3100. Nyilván összehasonlíthatatlanul jobb a képminősége az előbb említett 2 kamerának, mint az utóbbiaknak. A kérdésem az, vajh megérheti-e dupla árat fizetni valamelyik jobb gépért, ha nem kifejezetten szeretnék vak sötétben fotózni (tehát a magas ISO kevésbé lesz szükséges), és ha elsősorban egy DSLR-t megtanulni kezelni volna a célom, amellé, hogy megpróbálok fejlődni a portré fotózás terén?

(#9350) Mercutio_ válasza atm*RefeeZ (#9349) üzenetére


Mercutio_
félisten

D90 legfeljebb szenzor terén párja, egyébként (szolgáltatások, kezelhetőség, 2 tárcsa, keresőkép mérete és világossága, stb.) bőven jobb mint a canon.

D3100+18-105 ha nem akarsz sokat költeni a dologra tényleg egy jó alternatíva :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.