Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6401) sbazsi válasza aldebaran (#6400) üzenetére


sbazsi
veterán

külső vaku, plafonra irányítva. :))

(#6402) Degeczi válasza aldebaran (#6400) üzenetére


Degeczi
nagyúr

el nem tűnnek a színek, csak ronda a közvetlen rávillantás, valóban az egy külső vaku egyik legfontosabb haszna, h azt a plafonra is lehet irányítani, így természetes hatású megvilágítást kapni - csak persze fehér legyen a mennyezet, ne színesre festett

(#6403) aldebaran válasza Degeczi (#6402) üzenetére


aldebaran
őstag

Köszi a válaszokat.

Van egy régebbi vakum ami kábellel csatlakozott a fényképezőhöz. Gondolom, itt az nem megoldható, vennem kell egy automatikus vakut. (Bár ez a vaku nem mozgatható :((( )

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

(#6404) Degeczi válasza aldebaran (#6403) üzenetére


Degeczi
nagyúr

átalakítóval lehet használni azt is, ha megméred a talpfeszültségét, és az nem nagyobb, mint amit a kamera elvisel (gyártónként változó, hogyan tervezik a kamerák vakuáramkörét. A legtöbb csak alacsony feszültségre van tervezve, pár Voltra, de pl. a Nikonok 250V-ig használhatóak)

de ha még a feje sem fordítható fölfelé, akkor nem érdemes vele kínlódni, sokkal egyszerűbb (de persze drágább) egy adott típushoz való rendszervakut használni, automatikus, TTL méréssel
(mert a régi vakut persze teljesen manuálisan kellene használni, ami beállított portrénál nem gond, mozgó gyereknél nagyon is. Ami még beválhat, az egy olcsóbb régi, de saját fényérzékelős vaku, amit annak automata módjában is lehet használni: nem olyan pontos mint egy TTL, de egészen jó eredményt tud adni)

(#6405) aldebaran válasza Degeczi (#6404) üzenetére


aldebaran
őstag

Köszi a választ. :R

Na, nem elég, hogy a tükörreflexesek világába bejött egy csomó új fogalom, amiket kezdek megérteni, most meg jön a vakuk világa. Igazából első olvasatra egy szót se értettem. Kezdhetek megint guglizni. :O Hát ebben a világban tényleg sose lesz vége a tanulásnak és a pénzköltésnek. De ez a szépsége... vagy nem? :D Ráadásul ezt a ttl-t pl az edigitalnál a honlapon egyből nem is írják. Meg hogy melyik vaku melyikhez jó, az se mindig van ott. :(((

Szerintem inkább úgy lesz, hogy megveszem az 520ast, lövök pár képet, ízlelgetem, aztán majd döntök a vakuról.

szerk: ja, a vakum elemes, csak valahogy csatlakoztatni kell egy madzaggal a fényképezőhöz ami a régi -nem digitálishoz- lehetett (a smena symbolhoz :B ).

[ Szerkesztve ]

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

(#6406) Degeczi válasza aldebaran (#6405) üzenetére


Degeczi
nagyúr

attól, h elemes a vaku, simán lehet több száz volt is a talpán - és többnyire van is a régieknek
(bekapcsolod, megvárod, h visszajelzi a készenlétet, és egyszerűen megméred mekkora feszültség van a csatlakozó kapcsain)

ez a régi kameráknál azért nem volt gond, mert ott egyszerűen mechanikus kapcsoló zárta a vakuáramkört a megfelelő pillanatban, a mai digitális vázakon azonban természetesen már elektronikusan történik a kapcsolás - egy félvezetőnek pedig megvan a maga terhelhetősége, nem visel el bármilyen feszültséget

(#6407) rumos14 válasza aldebaran (#6396) üzenetére


rumos14
nagyúr

a kérdés nem túl egzakt (milyen megvilágítottságú szoba? mi számít zajosnak?), de az egzakt válasz az, hogy nem lehet. ha csak mesterséges megvilágítás van a szobában, fényerős objektívre és iso800-ra lesz szükséged. olcsó fényerős obi pont Oly-ra nincs nagyon, ill. valamelyest talán zajosabb is a Canon/Nikon-nál.

(#6408) Zoli bácsi válasza kugyu21 (#6390) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Kedves fórumtárs! Hasonló cipőben járunk, én is néztem a D5000-es Nikont, sőt, majdnem elcsábultam a Canon fele. De: Ha hozzáspórolsz még 40e. forintot a D5000+ 18-105 vázhoz, akkor vehetsz egy D90-est, ugyanezzel az obival. És lesz egy középkategóriás géped, két tárcsával, státusz LCD-vel. 100e. expóra tervezett zárszerkezettel. Meg aztán a Nikon szerviz nem olyan hírhedt, mint a Camera KFT. :D
Nekem egyenlőre elég lesz a 18-105VR obi, kiegészítve egy 35mm F/1,8-as obival.

Sok zsé nekem az a negyedmilla. De ha elköltöm a 180e. forintot a Canonra, vagy a D5000-re, azthiszem később bánkódnék, miért nem vettem meg a D90-est. 3 éve D50-est vettem. Aztán irigykedve néztem a D70S+ Nikkor 18-70-es kittel fotózókat, és sajnáltam, hogy nem adtam 50e. forinttal többet a nagyobb kitért. Mert azon van LCD védő plexi...meg jobb az obija.....meg nagyobb a keresője... :O
Lehet hogy kiröhögtök érte, de így éreztem.

Aztán hogy őszinte legyek, szerintem egyik géppel sem járnál rosszul, én az obik meg a hűség miatt Nikonra szavaztam.

(#6409) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#6408) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A D50 keresője ugyanakkora, mint a D70-é, meg D70s-é.

Igazából igényektől függ a dolog. 50-70 ezer forint nagyon sok pénz lehet. Van akinek nem, de azért nem ez az általános. Rengeteg egyéb dolgot lehet vele kezdeni.
Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy tényleg kihasználnánk-e azokat a pluszokat, amiket a nagyobb modell kínál. Tényleg szoktunk-e úgy fotózni, olyan fotózási szituációba kerülni, ahol a két vezérlőtárcsa előnye kijön, és bizony egy pillanat alatt kell egyszerre mondjuk az expókompenzációt, meg a rekeszt állítani, anélkül, hogy levennénk a tekintetünket a keresőről. Nagyon fontos lehet, de sokunknak egyszerűen nem lesz rá soha szüksége. Biztos, hogy kell-e nekünk az az LCD védő plexi. Ha befóliázzuk, vagy akár natúron hagyjuk és figyelünk rá, mennyi karc esik rajta? Erről, akinek volt már gépe, van tapasztalata, meg tudja ítélni, hogy vajon egy plusz sok tízezer HUF elköltésénél mennyire számít.

Meg kell nézni, hogy mi is a képeink végfelhasználása, milyen formátumban, méretben nézegetjük a képeinket. A/3+ -os nyomatokat készítünk, vagy maximum 18x12cm körüli képeket? Vagy inkább monitoron nézzük, monitorméretben, kb. 1-1,5 megapixelre leméretezve a képnézegető szoftver által? Esetleg emellett néha 10x15cm-eseket kidolgozunk?

Meg kell nézni, hogy milyen szituációkban is fotózunk. Tényleg annyira nagyon fontos nekünk, hogy milyen is a képminőség ISO1600-on, meg 3200-on.
A tesztek kegyetlenül be tudják vezetni az embereket az erdőbe. Igen, kissé zajosabb, igen, mintha mások lennének a színek, mintha ez meg az. Kicsit ráteszünk, lesz kicsit jobb. Felkeltik a birtoklási vágyunkat, azt a vágyat, hogy fene, én igenis a jobbat akarom, miközben a valós igényeinkkel nem biztos, hogy egyeztetjük ezeket a vágyakat. Plusz olyan dolgok, hogy más a szín, más a zaj, piff, lehet hogy a teszteléskor más volt a külső hőmérséklet, már befolyásolja a zajt. Más objektív van a gépen, már más színeket kapsz. És akkor, ha neadjisten valaki JPG-ben használja a DSLR-ét, akkor a gépen belüli igencsak sokféle JPG beállítás hatásáról nem is beszéltünk. Ha RAW-ban fotózik, az előhívás, sőt az előhívószoftver szerepéről. Mindegy, térjünk vissza az eredeti kérdéskörhöz, kissé konkrétabban.

Irigykedve nézted a D70-eseket, de vajon tényleg adott volna neked annyival többet az a modell, hogy ennek ezt az irígységet valós tartalommal töltse meg, igényekből adódóval, olyan igényekből adódóval, amit a D50 nem tudott teljesíteni, de a D70 tudna, nem csak egy olyan emberi tulajdonság szülötte, hogy vonz minket a tökéletesebb, a jobb, akkor is, ha a különbséget mi nem is használnánk ki?

A D5000 és a D90 között is hasonló a szitu. Biztos, hogy annyi reális, általad kihasználásra kerülő, realizálódó pluszt ad az a D90 a D5000-el szemben, vagy a Canon EOS 450D-vel ami megéri a plusz fene tudja mennyit? Amiből mindenkinek a fantáziájára van bízva, hoy mi mást lehetne még csinálni.

Persze a te döntésed és neked kell tudni. De vedd revízió alá. És tegyen így mindenki gépvásárlás előtt, ne szaladjon el vele a ló csak azért, mert egy tesztben egy objektív ennyivel meg annyival jobban teljesített, miközben monitorméretben nézegeti otthon a képeit. Dettó a magas zajszintnél. Dettó a két vezérlőtárcsánál. A státusz LCD-nél. A jobb objektíveknél. Mindennél.

(#6410) BiriBum válasza Zoli bácsi (#6408) üzenetére


BiriBum
őstag

Én pedig pont ezért nem értem, hogy miért szabadultál meg a Pentax gépedtől. Annyi plusz pénzért, amit a D90-be raksz, lehetett volna 2 kedvedre való lencsét venni hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#6411) BiriBum válasza Szten Márs (#6409) üzenetére


BiriBum
őstag

Csak a kereső kérdéshez... Ugye a filmes gépek keresője olyan 0,75x-ös, normál 50-es objektív használata esetén. Nos, hogy lehet akkor a jóval kisebb keresőjű DSLR-eké 0,85x-ös, 0,95x-ös stb. Csak nem ez is a crop faktorral van szorozva?

(#6412) Degeczi válasza BiriBum (#6411) üzenetére


Degeczi
nagyúr

így van, cropos DSLR esetén is ugyanarra az 50 mm-s obira vonatkoztatnak, nem a látószögben megfelelő 35-ösre

(#6413) Throme válasza Szten Márs (#6409) üzenetére


Throme
veterán

Nagyon egyet tudok érteni hsz-eddel!
Akik Nikon felé kacsingatnak és a D3000 fölé teszik a mércét szinte kivétel nélkül megkapják a 'vegyél D5000 helyett D90-et' ajánlást.
Tényleg kihasználják a D90 által nyújtott előnyöket?

Persze mindenkinek szíve joga, hogy mire költi a pénzét, de ez a 'még 40k, meg még 40k...', ilyen alapon gyűjthet mindenki D3s-re vagy ki tudja mi van még afelett....

(#6414) BiriBum


BiriBum
őstag

Csak egy kis ízelítő, hogy sokszor elég egy D40 is... :DDD [link]

[ Szerkesztve ]

(#6415) máyköl válasza scream (#6384) üzenetére


máyköl
veterán

60ezerért egy Nikon D50 váz + 50 1,8 objektív nagyon megéri! :K

(#6416) Throme válasza kugyu21 (#6390) üzenetére


Throme
veterán

Számomra nagy húzóerő volt a 18-105. Kerestem, de én se találtam más gyártónál ezt az átfogást.
Ráadásul az ára is normális, főleg kitben.
Főleg kezdésnek szvsz jó választás.

(#6417) máyköl válasza BiriBum (#6414) üzenetére


máyköl
veterán

Ez meg a nagybátyám képe. :B

(#6418) Zoli bácsi válasza Szten Márs (#6409) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Már hiányoltalak, Nagyúr. :)
Utánanéztem. A keresőt tényleg nem kellett volna irigyelnem, de eddig meg voltam győződve, hogy a D70s pentaprizmás volt. :B
Bár igazából az akkoriban istenített 18-70-es obit irigyeltem.
Tisztában vagy vele, hogy a mostani vásárlás előtt is tesztek, tesztképek tucatjait néztem át.
Első körben, tanulva a tavalyi esetből az objektívparkot néztem át, melyik gyártónál találom meg az igényeimet, a közalkalmazotti buxával egyeztetve.
A Nikkor 18-105VR, és a 35mm f1,8 obik miatt a Nikon mellett döntöttem, és hát úgy is tudod, hogy nekem valahogy arrafele húz a szívem. Még a D50 zárjának abnormális viselkedése ellenére is.
A dinamika és zajszint értékek tanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy nekem CMOS kell, azaz a D3000 kiesett. Viszont a D5000 a 18-105 obival 210e. ft. 40e.-el több a D90 ugyanezzel az obival.
70 ezret nem érne meg a különbség, de a 40e.-nél már hezitáltam. A tesztképek nézegetése közben persze képbe került a Canon is, a 450D és az 500D. Egész jó lett az IS kitobi, és a fix olcsó 50mm-es obi miatt gondolkodóba is estem. A magyar nyelvű menü, és a dedikált ISO gomb szintén a Canon fele húzott a D5000 ellenében.
És igen, amire azt hiszem rátapintottál, az emberi tulajdonság, hogy jobbat akarunk. Hatalmas késztetést érzek, hogy a belépő szintű gépek után egy középkategóriást birtokolhassak. Az adóvisszatérítésnek hála, pénz is jól meglenne rá.....
És a felhasználás? Családi képek, kirándulások, portré az utódról. Nagyjából ISO400-ig, néha 800, ezen érzékenység fölött elvétve használnám. A képeket lemezre írnám, néhányból készülne kisméretű papírkép, 1-2 jól sikerültről A4-es nyomat. Próbálkoztam régebben RAW fájlokkal, de most erős késztetést érzek, hogy kipróbáljam csak RAW formátumban a fotózást, és a gép előtt alakítsam kedvemre a fotókat. Mondjuk erre azóta érzek késztetést, mióta beszélgettem egy biológus hallgatóval, akinek a hobbija történetesen a fotózás.
Hát ez van. Gépet venni kellek, az már szent, a D50-est már tavaly a nejemnek ígértem, szereti is használni, bár most megint kölcsön van adva kollégának családi eseményhez. :)
Hála istennek a tavalyihoz hasonló hirtelen felindulásból elkövetett gépvásárlás (Postaládaürítés, szórólap nézés, gépvásárlás, mindez kb 30 percben) nem fenyeget, minden nap nappal dolgozom. Azért előre megfontolt szándékkal meg fogom venni a masinámat. :K

(#6419) Zoli bácsi válasza BiriBum (#6410) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Mikor eladtam, szó sem volt D90-ről, egy belépő Nikont szerettem volna helyette.
Akkor legnagyobb gondom volt a kit optika minősége, illetve hogy őszinte legyek, a kinézett 100e. körüli obira nem is volt zsé. Soxor alulexpózott,néha félrefókuszált.

(#6420) nesa válasza rumos14 (#6407) üzenetére


nesa
veterán

100k korul vannak az uj f/1,4 es obik ami ugyan nem olcso de talan nemis olyan draga.

Kerdeses azis hogy szukseg van-e olcso obira(PL 50k) mertha a dragabb (max 120k) jobb minoseget kepvisel aztmondom nincsra szukseg :)

[ Szerkesztve ]

(#6421) kricsi81 válasza BiriBum (#6414) üzenetére


kricsi81
senior tag

Attól nem lesz jobb a kép, hogy D3-mal van lőve... Csak vannak helyzetek, amikorra egy D40 szintű gép már nem elég - ettől függetlenül egy amatőrnek a legtöbb esetben tényleg elég a D40 is.

kovacsrichard.hu

(#6422) Flashback


Flashback
addikt

Kamera kft ennyire rossz? Ma beszéltem velük (hogy mikor érvényes a canon gari..) a telefonban rendes volt a lány :)

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#6423) belulo


belulo
csendes tag

Sziasztok!

A Nikonos fórumról irányítottak ide. Segítségeteket szeretném kérni. Régóta fotózok saját kedvtelésemre, előbb filmes vagy digitális gépekkel. Valamikor Beirette vsn volt az első masinám, majd egy Chinon CE4-et vettem használtan (a hozzá kapott obira nem emlékszem), majd innen egy új Sigma SA5-re váltottam (28-105mm F3,8-5,6 UC-III). Aztán besöpört a digitális világ: Fuji Finepix S5000. Ezt használom azóta is, illetve mellette egy Olympus mju 730-at.

Régóta szemezgetek a DSLR-rel, de talán most jött el az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. Nem mondhatom, hogy a pénz nem számít. Az eddigi gépeim is mind kompromisszumos megoldások voltak, mégis éveken át nagy örömöt szereztek nekem. Nem vagyok elkötelezve semmilyen gyártó iránt. Nagyon tetszik a Nikon D90. Ugyan talán még éppen meg tudnám venni alapobival, de aztán nincs tovább. Eszem megálljt mond. Használt gépet nem szívesen veszek, túl nagy rizikónak érzem. Néztem a Canon 550D-t, és az 500-at is. Mindkettőt a 18-55 IS obival. Néztem a D5000-et is, nem rossz. Mindezeket meg is tapogattam, nekem mindegyik tetszik, alakja is jó a kezemhez. A 550D kb 50ezer Ft-tal drágább mint az 500. Igaz vannak benne újdonságok, de nem tudom, hasznos-e számomra. A videó része abszolút nem érdekel. Ahogy most látom, ezt az összeget egy kis spórolással inkább másra költöm (obi, vaku).

Egy kis útbaigazításra van szükségem. Akár rtfm is lehet. Ebben a kategóriában mi jöhet még szóba? Talán kiolvasható, jelenleg az 500D a befutó. Nincs valami számegyenes, amin ezek a gépek rajta vannak, hogy egymáshoz képest mit tudnak?

Köszönöm a segítségeteket.

--belulo

(#6424) kugyu21 válasza Zoli bácsi (#6408) üzenetére


kugyu21
senior tag

Köszönöm nekem tökéletesen elég a D5000. Ez a kategória teljesen kielégít engem, még így sem használnám a gép tudásának legalább 80%-át. Én a kompacttal is jól elvoltam csak egy kicsit jobb minőségre vágytam.
Elsősorban utazáshoz, családi rendezvényekhez használom tehát a súly és a méret is jelentősen befolyásol. Ezért sem kell a nagyobb testvér.
Eredetileg D40X-et néztem ki csak elcsábultam az LV miatt. A két tárcsa sem izgat általában úgyis csak expozició korrekciót használok annak eredményét pedig jó ha látom.
A prioritás használatkor sem kell a második tárcsa, ha pedig a manuálra vetemedek akkor az idő már végképp nem számít.
Nekem még a jpg fájlok kiválogatása és utólagos korrigálása is megterhelő viszont nagyképernyős LCD tévén szoktuk nézni.
Hosszú válogatás után odáig jutottam, hogy keresek egy jó objektivet és amelyik márkának találok egy megfelelő obit annak a gépét veszem meg hozzá.
Már éppen letettem a voksomat a Nikon mellett a D5000 + 18-105 páros személyében amikor az 500D-t is megtaláltam jóárasítva, de nincs meg a 18-105 megfelelője.
Ha a D5000 kitnek is csökkenne az ára, az megkönnítené a döntést.
Szóval ezért hezitálok, de nem abba az irányba hogy nagyobb vázat vegyek.

(#6425) bubi92 válasza belulo (#6423) üzenetére


bubi92
őstag

1.
2.
Itt van két "számegyenes" :U :R
Az első kicsit több gépet tartalmaz.

(#6426) kutga


kutga
nagyúr

Sziasztok!

Még a nyár előtt szeretnék venni egy fényképezőgépet, és az ultrazoomok mellett a tükrösök felé is kacsingatok.

Konkrétan egy Olympus E-420-as gépet néztem ki kitobival, mert ez a legolcsóbb, és ennél többet nem akarok rákölteni.

[link]

A kérdésem annyi lenne, hogy aki esetleg használ már ilyet be tudna-e linkelni pár ezzel készült képet, mert kíváncsi lennék mit tud a kitobjektív. Amire használnám: épület, tájfotók, makró (mindenféle dolgokról :)) ), néha portrékészítés és éjszakai fotózás.

Let the Zone take me if I am.

(#6427) rumos14 válasza nesa (#6420) üzenetére


rumos14
nagyúr

tervezek venni egy bitangjó 50/f1.4-est én is, de addig azért örülök, hogy ~30k-ért beszerezhető egy f1.7-1.8-as.

(#6428) Stitch válasza kutga (#6426) üzenetére


Stitch
őstag

Szia!

Azt az ötezret már ne sajnáld erre; [link]. Így lesz nagylátószöged épületfotózáshoz és ez a kit-objektív már tényleg egy remek darab. A szokásos szöveg; mielőtt megvennéd tényleg menj el egy S@turn-ba vagy MM-be és fogd kézbe a gépet. Véletlenül se vedd meg látatlanul, nehogy csalódás érjen.

Ha komolyan érdekel a fotózás én a helyedben megpróbálnék spórolni még egy kicsit (tényleg nem sok) és egy másikat választani. Nem egy hónapra vesz az ember egy ilyen gépet..

(#6429) rumos14 válasza kutga (#6426) üzenetére


rumos14
nagyúr

ez a szett három ponton gyengélkedik: a váz fogása meglehetősen rossz, nincs benne képstabilizátor és a kitobi sem az igazi.

(#6430) Degeczi válasza kutga (#6426) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ez nem a normál kitobi, ezzel nincs igazi nagylátód (csak 35 mm-nek megfelelő látószöget ad, szemben a szokásos 28-al)

(#6431) kutga válasza rumos14 (#6429) üzenetére


kutga
nagyúr

Üdv!

Azt hogy rossz a fogása én is olvastam már több helyen.

Egy ismerősöm a Sony A230-at ajánlotta, abban van CCD stabilizátor, a fogása nem tudom milyen, vmikor kipróbálom.

Az itt kapható kitobiról mit lehet tudni?

[link]

Stitch: egyelőre csak hobbiszinten fotózgatok, ezért nézegetem ezeket a belépő gépeket. Ha megtetszik a dolog, később nézek egy objektívet meg esetleg egy külső vakut, de ez egyáltalán nem biztos. :)

[ Szerkesztve ]

Let the Zone take me if I am.

(#6432) rumos14 válasza kutga (#6431) üzenetére


rumos14
nagyúr

az új Sony 18-55-ös kitobi nagyon jó, egy szinten van a Canon, Nikon, Oly aktuális kitobikkal. az A230 egy fapados gép, a fogása, hát, megintcsak elég gyenge (pont a 2 legrosszabb fogású vázat hoztad fel). 89,9k a Westend MM-ban.

(#6433) kutga válasza rumos14 (#6432) üzenetére


kutga
nagyúr

Üdv!

A "fapados" jelző a kialakítására értendő, vagy a szolgáltatásai is alulmaradnak a konkurensekének?

Let the Zone take me if I am.

(#6434) Messer22 válasza kutga (#6431) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

Használt 520 kit-re gyűjtsél...
jó a fogása és stabis.

Messer

(#6435) Stitch válasza Messer22 (#6434) üzenetére


Stitch
őstag

Igen, én is e-520-ra gondoltam (#6428)-as hozzászólásban. Ezért is írtam, hogy még egy kicsit kellene hozzátenni és tudna venni egy e-520 dupla kitet (újonnan 130k!). Ahogy te is írod; jó fogás, jó kit-objektívek.

(#6436) rumos14 válasza kutga (#6433) üzenetére


rumos14
nagyúr

igazából mindkettő és egyik sem. a pohár vagy félig tele van, vagy félig üres. és hasonló okosságok :) a felhasznált anyagok sztem okésak, ennyiért stabilizált gép tisztességes dolog, de az a fogás... tényleg neked kell kipróbálnod, te tudod, neked elfogadható-e. illetve túls sok gombok lespóroltak, túlságosan le akarták egyszerűsíteni a kezelést sztem.

(#6437) belulo válasza bubi92 (#6425) üzenetére


belulo
csendes tag

Köszönöm, valami ilyesmire gondoltam.

--belulo

(#6438) nesa válasza rumos14 (#6432) üzenetére


nesa
veterán

Amugy szerintem csak elsore ilyeszto a fogasa az OLY E-4xx sorozatnak, mar tobbszor probaltam es mar semmi gondom vele, sot tervezek 1 olcso E-400 vazat beszerezni.

(#6439) Messer22 válasza nesa (#6438) üzenetére


Messer22
senior tag

HI
kompakt helyett jó az, de csak a 14-42-vel, telézéshez már inkább 5xx és 6xx sorozat való.
jó a 400-as, csak vigyázz ne az akciós MM szériából fogjál ki! :(

Messer

(#6440) máyköl válasza nesa (#6438) üzenetére


máyköl
veterán

Én is már vagy 15x próbltam E-4xxx -es Oly vázat, de még mindig utálom kézbe fogni. Ez személyfüggő. A kéz méretétől nagyon sok függ, nem lehet ilyet mondani, hogy jó-e a vázw fogása vagy nem, ezt neki kell eldönteni, kézbe fogni. Lehet, hogy neked teljesen kézreáll, neki meg borzalmas fogásúnak tűnik a váz.

(#6441) kutga


kutga
nagyúr

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm aki segített, vmikor felkerekedek és kipróbálom ezeket a gépeket mintaboltban. :R

Let the Zone take me if I am.

(#6442) nesa válasza Messer22 (#6439) üzenetére


nesa
veterán

Hy masodik gepnek lenne az E510 melett ill az asszonynak, szerintem kivalo darab, olyanyira hogy meg sokis, kepminosegbe meg nincs kulonbseg ,lehet itt igy meg ugy fikazni megis sokat eladnak belole es a hasznalt piac nincs aranytalanul tele veluk .

Ismerek pecsen 1 csavot az fuji S3 pro-rol valtott E410 re kerdeztem is hogy hat hogyan... :U nem-e furcsa utanna de nem panaszkodott :N peddig kb a 2 veglet fogas teren.

Amugy nekem csak egy ujjam zavarta kicsit ez a resz.

(#6443) Messer22 válasza nesa (#6442) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

aprókon szokott lenni elég E4xx váz, esetleg obi is egy jobbfajta kompakt áráért...
mondjuk 510 mellé érdekes választás, bár turista fotózni 1/2-1 napra inkább egy 4xx-et cipelnék :)

személy szerint a 400/410 fogása jobban tetszik, mint a 420-é, az inkább zavart..

510 kellett az 1Kg-os jupiter 21m-hez ;)

Messer

(#6444) nesa válasza Messer22 (#6443) üzenetére


nesa
veterán

Ertem en de minek vennek meg jobb vazat mert maykol szerelmes a kanyonba es mas nemis letezik neki attol nekem meg jolehet , ha anno a ZENITen jovolt a jupiter akkor ezen is el kell birni mivel ennek jobb a fogasa mint a Zenitnek.

Az 510 hez kepest ez 1 pici jatek asszonynak jo lenne ,25 os fixel kene valami jo aron, de most csak levegot birok venni.

(#6445) TeeJay válasza Throme (#6413) üzenetére


TeeJay
félisten

azért szerintem a D5000 és D90 18-105kit közötti 40ezres árkülönbség már megfontolandó

ezért kapsz 3"-os 920K pixeles TFT-t
pentaprizmás keresőt
mélységélesség ellenőrző gombot, dedikált ISO gombot
két tárcsát, valamint picit gyorsabb sorozatot
felső státusz LCD-t, külső vakuk vezeték nélküli kezelését
ráadásul jobb akkut ami kijelzi pontosan mennyi kraft van még benne
illetve mivel itt az akku aknában van csatlakozó lehet rá venni rendes portrémarkolatot
ami például egy elég fontos dolog, legalábbis számomra

ja és kihagytam hogy a D90-ben van AF motor így pl egy AF 50/1.8 objektívet lazán rá lehet dobni de akár ott az AF 85/1.8 is, és ezek nem drágák viszont piszok jól rajzolnak.
sajnos ezekről pl le kellene mondani D5000-nél mert ott csak manuális fókusz lenne

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#6446) Degeczi válasza TeeJay (#6445) üzenetére


Degeczi
nagyúr

"le kellene mondani D5000-nél mert ott csak manuális fókusz lenne"

ami ráadásul hangyányit még nehezebb lenne mint a D40/D60 esetében, mert azoknál is kisebb vmivel a D5000 keresője - ezért tényleg AF-S obik mellett érdemes maradni az 5000 esetén

(#6447) kugyu21 válasza TeeJay (#6445) üzenetére


kugyu21
senior tag

Igenez mind igaz, de pl. engem ezek közül csak a jobb LCD és a DOF ellenörző gomb érdekel (a D5000-ben nem tudom hol tart az aksi?), a többinek most még nem érzem égető szükségét.
Viszont a +40k mellett nagyobb a súlya, és elvesztem a hajtogatható kijelzőt. És ezek nálam többet számítanak, tehát szerintem nem mindenkit érdemes rábeszélni a nagyobb testvérre, aki viszont használja a D90 plusz szolgáltatásait annak pedig biztosan megéri az árkülönbözet.

(#6448) BiriBum válasza kugyu21 (#6447) üzenetére


BiriBum
őstag

A kihajtható LCD inkább hátrány, mint előny, a súly és a fogás ízlés kérdése, de a tükrösöknél a stabil fogást egyértelműen a nagyobb súly biztosítja.

(#6449) kugyu21 válasza BiriBum (#6448) üzenetére


kugyu21
senior tag

Szerintem ezek önmagukban nem előnyök és hátrányok, hanem tulajdonságok amelyek az egyik felhasználónak jó a másiknak meg nem. Mindenki másra és másra használja a gépet. Egy kihajtható kijelzőt is, ha sohasem hajtod ki akkor nem kihajtós, de ott van a lehetőség, hogy amikor mégis szükség van rá akkor használhasd.
Nálam a súly igen is gondot jelent, mert reggeltől-estig mászkálás közben egyáltalán nem mindegy mekkora gép huzza a nyakam/vállam. Én a kompaktomat is stabilan tudtam fogni, ha meg az nem volt elég akkor hozzáfogtam valamihez vagy állványra raktam.
Pont ezt akartam mondani, hogy egyes gépek ajánlásánál a tulajdonságaikat ne elönyökként és hátrányokként tüntessük fel, annak elbírálását bízzuk a felhasználóra.

(#6450) Degeczi válasza kugyu21 (#6449) üzenetére


Degeczi
nagyúr

az egyik 600, a másik 700 gr - nem hiszem, ez tényező lenne a nyakban bárkinek is...
(vagy ha igen, akkor a 18-105 sem jöhet szóba, hiszen majd' félkilós, szemben a 200 gr-os 18-55-el)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.