Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6201) sbazsi válasza Szten Márs (#6183) üzenetére


sbazsi
veterán

nagy buli van a képen. jó zajos. ;)

(#6202) BiriBum válasza aldebaran (#6175) üzenetére


BiriBum
őstag

Ha mégis a bridge mellett döntesz, akkor fontold meg a Fuji S100Fs-t. Nem a szokott körömpiszoknyi érzékelője van, hanem 2/3", így nagyon kellemes képeket lehet vele lőni. Zoom: 28-400, kisfilmesre vetítve. Használom rendszeresen, bátran tudom ajánlani. A tükrös téma persze más világ... :DDD

(#6203) t_a_m_a_s válasza Throme (#6200) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Veszel egy cserélhető objektíves gépet. Miért baj, hogy cserélni kell az objektívet??? Illetve ha nem cserélgeted, akkor minek veszel cserélhető objektíveset?

Nem csesztetésből, nekem is ez volt a legnagyobb parám, hogy cserélgetni kell, és akkor koszolódik a tükörakna, meg az érzékelő... Aztán gyorsan kinőttem ezt a "gyermekbetegséget". Ne riogassuk már itt ezzel a gépvásárlás előtt állókat, mert még a végén vesznek valami ISO80-on is hiperzajos bridget, aztán elmegy a kedvük a fotózástól.... :)

Holnap majd jól beletépünk...

(#6204) DJ Reinhardt válasza Szten Márs (#6197) üzenetére


DJ Reinhardt
tag

Ha a gép mellé jön EU garlevél és számla, itthon is érvényesíthető a garancia, igaz, csak 1 évig.

(#6205) Throme válasza t_a_m_a_s (#6203) üzenetére


Throme
veterán

Nem vettem csesztetésnek.
Nem is akarok senkit riogatni.
Csak megemlítettem, hogy gondolja át.

Aki bridge-röl vált annak számolnia kell azzal, hogy az eddigi 1x - 2x zoom-ja.
el fog veszni egy darabig, vagy vállalja a cserélgetést.

A srác elég bizonytalan még. Egyszer vázba épített stabilizátoros dslr-t akar, másszor inkább a 18x zoom-os FZ38, majd kap egy ihletet mástól és már a Nikonnál jár (nincs vázban stabi)....
Árban is megy egyre feljebb (dupla kittes linkjén már olyan 160k árcédula fityeg).
Számolnia kell azzal, hogy ha később kell neki a kb 18x zoomátfogás akkor van két lehetősége (dslr). Utazózoom (ez nem igazán van kit-ben az alsóbb árkategóriában pl 18 - 200) vagy min. 2 objektív. Ezek szintén költséges dolgok.

Nem vagyok szakértő, így én nem is ajánlok neki gépet, meg objektívet, viszont nem rég jártam abban a cipőben amiben most ő van.

Én most tartok ott - de nem para :) - ahol te valamikor. Egyelőre egy "multifunkcionális" objektív az amire szükségem van. Tudom ennek vannak korlátai és nem annyira pöpec mint egy cél objektív.

Talán pont tőled kaptam linket a képeiddel, amik 18-105 obival készültek. Hát nekem azok nagyon tetszettek és már láttam, hogy addig nem nyugszom, míg nem lesz nekem is olyan lencsém :)

Szerintem sokan vannak dslr gép tulajok akik 1 obival használják azt, csak nem jönnek ide a fórumra. Hobbi szinten megálltak és úgy jó nekik.
Ti itt sokkal komolyabban űzitek ezt a fotós témát, nyilvánvaló, hogy van ezer objektívetek minden szituációra. De nem mindenki akar/tud eljutni erre a szintre.

Voltam kicsit próbálgatni a gépet és bizony kihasználtam a teljes fókusztartományt.
Engem zavart volna, hogy 55mm után obi le és másik fel, vagy 2x végigjárom a terepet egyik majd másik obival :N .

Bocs a hosszú litániáért, nem büntetni akartalak vele :N

(#6206) Szten Márs válasza rumos14 (#6193) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az ugyan mit befolyásolja a zajmosást, hogy a tele végével készült-e vagy sem?

aldebaran: [link]

[ Szerkesztve ]

(#6207) Teemu válasza rumos14 (#6192) üzenetére


Teemu
tag

Szerintem meg a panánál jobb. A teszt szerint.

(#6208) Dorian válasza Throme (#6205) üzenetére


Dorian
félisten

Én FZ5-ről váltottam, egyáltalán nem hiányzik a 12x zoom. Azon is csak arra használtam, hogy legalább vmi értelmes mélységélességet kapjak, itt meg nincs szükség ilyen kompromisszumra. Az 50-200 se nagyon volt még fent.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6209) t_a_m_a_s válasza Throme (#6205) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Ne gondold, hogy bármelyikőtöknél komolyabban űzöm ezt a hobbit, sőt... A technikai háttér alakul ugyan, de idő és/vagy ihlet az egyre kevésbé van. És igen, nekem is a 18-105 van fent, sokszor hetekig-hónapokig. Viszont azt mondom - jórészt a saját tapasztalatomból - hogy az ember hamar elnövi az obicserével kapcsolatos paráit. Sokkal kellemesebb kompromisszum az obicserével együtt élni, mint a tizenszeres zoomos bridge zajos képeivel. De ezt nem is ragozom, mert asszem ebben alapvetően egyet értünk. Azt gondolom, hogy ha valaki tükrösön gondolkodik, akkor a választásnál az obicsere kb a magyar menüvel egyenlő fajsúllyal szerepeljen a döntéshozáskor :))

Az viszont biztos, hogy nem olcsó játék ez...

Holnap majd jól beletépünk...

(#6210) Stitch válasza Szten Márs (#6206) üzenetére


Stitch
őstag

Ha megnézel egy nagylátó végen készült képet az FZ-38-cal, azért nem annyira szörnyű a helyzet, mint azon amit te linkeltél. Azt tudom elképzelni, hogy a tele végén kevésbé részletez az objektíve és a jpg motor meg próbál valamit kihozni belőle (jó sok élesítéssel) és tele lesz a kép ezzel a sok kis pöcökkel. ;] Egy 13x18-as méretet még talán kibírna.

(#6211) aldebaran válasza Throme (#6205) üzenetére


aldebaran
őstag

Igen, így van, bizonytalan vagyok, ezért kérdezgetek itt és olvasgatok mindenfelé.

Mikor ide írtam először, azt se tudtam, mi fán terem a dslr. Most, utána olvasgatások után már kezdem kapiskálni a technikai dolgokat. Először úgy voltam vele, hogy megveszek kitben valamit és kész. De már látom, hogy jobban járok, ha veszek egy vázat és egy 10x-es zoomátfogású AFes objektívet akár használtan is. Mivel ezek olcsóbbak stabi nélkül, ezért stabis váz kell minimális kép-színzajjal. Rájöttem, hogy a LV nem számít.

szerk: ja, és ne menjek összesen 150e fölé.

[ Szerkesztve ]

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

(#6212) Szten Márs válasza Stitch (#6210) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ezek nem túlélesítési artifactok, hanem a zajmosás foltjai. A levegőtávlat ronthat a képen egyrészt, másrészt lehet, hogy (még) részletszegényebb képet rajzol az objektív a tele végén, mint nagylátón, de a zajmosás mértéke zoomállástól független.

(#6213) sbazsi válasza Szten Márs (#6206) üzenetére


sbazsi
veterán

nemtom konkrétan a zajmosást befolyásolja-e, de én több ultrakompakt gépen tapasztaltam gagyi képet. igaz nem ennyire... :U
szerk: a lényeg lemaradt, tele végen. :K

[ Szerkesztve ]

(#6214) sbazsi válasza t_a_m_a_s (#6209) üzenetére


sbazsi
veterán

az ember hamar elnövi az obicserével kapcsolatos paráit
ezt kifejezetten megerősítem. amikor nézelődtem, akkor többször kifejtettem én is, hogy nem akarok obit cserélgetni (és megmaradok a kitobinál)
most meg olyan rutinnal teszem, mint ahogy felveszem a zoknim... :))

(#6215) sbazsi válasza aldebaran (#6211) üzenetére


sbazsi
veterán

használt kizárt? csak mert ha megbízható forrásból, esetleg garival veszed, akkor ha nem válik be, kb árban meg tudsz válni tőle.

(#6216) aldebaran válasza sbazsi (#6215) üzenetére


aldebaran
őstag

Nem kizárt, csak Debiben nem nagyon van eladó. Vagy én nem tom hol keressem. teszvesz,prohardver,vatera már néztem. Meg az alapgépet megveszem újonnan, hogy gari is legyen, a többi lehet már használt. Szerintem.

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

(#6217) rumos14 válasza Throme (#6200) üzenetére


rumos14
nagyúr

"viszont ennek kihasználásához cserélgetni kell őket..."

ajánlom figyelmedbe a topik címét ;)
(kicsit ellentmondást érzek)

szerk: látom, más is hasonlóan gondolkodik. a 18x zoom meg, hát, sztem ez egy mesterségesen gerjesztett igény, a komapkt használóknak nemtom minek ilyen ekv. 5-600mm-es tartomány...
de ha ez kell, ekv. 450mm egy DSLR-hez való 70 (75)-300-as obival nem túl sok pénzből megoldható.

[ Szerkesztve ]

(#6218) rumos14 válasza Szten Márs (#6206) üzenetére


rumos14
nagyúr

nyilván nem a zajmosást befolyásolja, de a tele végén az élesség már lényegesen gyengébb mint nagylátón, egy életlenebb kép elmosva szarabb mint egy éles kép elmosva. és azt sem tudom kizárni h párás, meleg levegő volt a helyszínen, a téma meg jó messze volt. persze attól még hótgyenge.

[ Szerkesztve ]

(#6219) rumos14 válasza Teemu (#6207) üzenetére


rumos14
nagyúr

nem állítom, hogy nem jobb, de még ugyanúgy kompaktos, véleményem szerint.

(#6220) rumos14 válasza aldebaran (#6216) üzenetére


rumos14
nagyúr

apronet.hu, expressz.hu

(#6221) kugyu21 válasza rumos14 (#6217) üzenetére


kugyu21
senior tag

Hát...., a DSLR engem is inkább a képminőség várhatói javulása, mint az obektivek cserélhetősége miatt izgat. Én is egy jobb utazó zoomot keresek (Nikkor 18-105 vagy 16-85, képtelen vagyok eldönteni), a 2 vagy több fix helyett.
Jó, azt tudom, a fixek minőségét a zoom csak kompromiszumosan tudja teljesíteni, de azért mégis. Az analógos korszakomból még nekem is megvan a fényerős 50-es, egy 35-70, meg egy 100-300, de mára már elkényelmesedtem.

[ Szerkesztve ]

(#6222) Throme válasza rumos14 (#6217) üzenetére


Throme
veterán

Ott a pont :R !!
Tetszett, és igazad van, bár a "cserélhető" az feltételes mód (vagyis nem muszáj)! ;)

Én lemondtam a 18x zoom-ról.
Igaz ennek is megvan a "szépsége". Pl lekapod Lomnicot 27mm-el, majd 486mm-el és hopp előtted egy lanovka... csak hát nem túl jó minőségben...

Egyébként annyira tetszik ez a dslr, hogy nem sírom vissza a nagy zoom-ot.
A mostani, majdnem 6x elég lesz.

Én úgy érzem (semmilyen statisztikai adatom sincs) nagyon sokan bridge-ről váltanak dslr-re és így érthető, hogy valahol keresik a 10x - 20x zoom lehetőségét.

Na jó, bevallom már keresgéltem makró obinak valót :B .
Az ára viszont elriasztott. ami fix az kb 90k-tól indul (50mm, 0,19m közelpont).
Ami meg zoom, de oda van írva, hogy "macro" az meg nem tud többet, - szerintem - mint a mostani (közelpont 40 - 50 cm között).

Másrészt az én obim műanyag csatlakozóházas. Talán nem túl célszerű sűrűn cserélgetni.

[ Szerkesztve ]

(#6223) t_a_m_a_s válasza Throme (#6222) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Tájképeknél nekem az a bajom a nagy zoommal, hogy hiába tudod a tőled kilométerekre lévő részletet közel hozni, az a pár kilométer levegő úgyis köztetek marad, ami a képminőségen azért látszik. Viszont állatok fotózására, meg úgy egyébként egy jó 70-300 VR-t nem vetnék meg:)

A műanyag bajonettel kapcsolatban: nem hiszem, hogy átlagos használat mellett ez a cserélgetés gondot okozna. Napi rendszerességgel 10-15-ször meg csak nem cserélgeted...

Holnap majd jól beletépünk...

(#6224) Segnior_Barthez


Segnior_Barthez
senior tag

Sziasztok,
Leendő K-Xemhez melyik obit javasolnátok. Tulajdonképpen univerzális obiként ezt néztem ki, mert 28mm-ről indul, makrózni is lehet vele, és 15x zoomja van. Ám nincs Pentax-os bajonettel. Melyik univerzális obit javasolnátok? A nagy látószög és makró, ami prioritást elvez... de zoom is jól jönne. Kösz

https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/

(#6225) nesa válasza Segnior_Barthez (#6224) üzenetére


nesa
veterán

Nembiztos hogy az ilyenek feltetlen jo megoldasok lennenek,eleg durva torzitasra lehet szamitani.

(#6226) rumos14 válasza Segnior_Barthez (#6224) üzenetére


rumos14
nagyúr

ehhez legközelebbi obi a Tamron 18-250, de ez sem létezik Pentax-ra, illetve mégis, csak éppen Pentax 18-250 néven... tudsz követni? :) de mivel azt nem nagyon kapni itthon, egy Sigma 18-250-t tudnék ajánlani helyette, már ha ragaszkodsz ehhez a hatalmas átfogáshoz.

(#6227) johnjohn válasza rumos14 (#6226) üzenetére


johnjohn
addikt

Teszt
Ha ragaszkodik az átfogáshoz, valóban ez lehet egy használható megoldás. ( Nekem túl lágyak a képek amiket rajzol.)

(#6228) rumos14 válasza johnjohn (#6227) üzenetére


rumos14
nagyúr

láttam ezt a tesztet, nem annyira lelkesítő amit ír.
itt egy kicsit pozitívabb az összkép: [link]
ugyanakkor egy ekkora átfogású obi sosem lesz tökéletes, a tele végén az f6.3-as induló és f11-es ideális fényerő nem túl barátságos.

(#6229) killerjohn


killerjohn
addikt

Nos, megvettem az 500D-t, imádom, beszarás, hogy mennyivel jobb képeket csinál, mint a kompakt :C A FullHD videó tényleg csak 20fps, de a 720p is elég, ott meg adott a 30fps :p
Az alap optika (nekem) bőven megfelel, de szerintem be fogok fektetni egy telefotó objektívbe, de basszus ott is van vagy 1000féle...

ez jónak számít? jó lenne ha 55-től indulna, mert általános fényképre az jó, de a 70 már nem... sajnos az F4-5.6 részt még mindig nem értem, mert 3 nap után még nem vagyok tisztában a fotózás matematikai részével...

http://www.edigital.hu/Teleobjektiv/Canon_55-250/F4-5.6_EF-S_IS_objektiv-p32052.html

[ Szerkesztve ]

(#6230) Szten Márs válasza killerjohn (#6229) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A Canon 55-250 IS objektív abszolút jó kis obi, az áráért a lehető legjobb választás :K
A fényereje az árkategóriájának megfelelő. (Ennek - már az F valamennyitől valamennyiig) a magyarázatába most nem kezdek bele, valószínűleg megteszik majd a többiek, ha mégsem, akkor este, amikor több időm lesz írni, megteszem én)

(#6231) killerjohn válasza Szten Márs (#6230) üzenetére


killerjohn
addikt

köszi a választ! még az tetszik benne, hogy ennek is 58mm a filter mérete :)

55-250 - 4-5.6 - 22-32 azt jelenti, hogy
- 55mm-es fókusztávon 4 a rekesz minimuma (tág), és 22 a maximuma (szűk)
- 250mm-es fókusztávon 5.6 a rekesz minimuma és 32 a maximuma
??

És ha jól értem, akkor minél erősebb a fény, annél kisebb rekesz kell, VAGY kicsi záridő, VAGY ND szűrő?

[ Szerkesztve ]

(#6232) Segnior_Barthez válasza rumos14 (#6228) üzenetére


Segnior_Barthez
senior tag

Helló,
kösz az infokat miindenkinek :R A kérdésem: Az alábbi torzítást 18mm--en -ismereteim szerint a gép (K-x) szoftveres lencse korrekciója hivatott módosítani. Ez mivel jár? Hosszú időbe telik, mire a következő képet el lehet lőni, mert számol a proci és/vagy a profi szem számára még a korrigált végtermék is zavaróan hordós? Mert ha ez kiküszöböli, akkor "csak" a fényerő vesztéssel együtt járó magas záridőből eredő bemozdulás elkerülésére kell félre tenni egy jó álványra... még 50eFt :D

https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/

(#6233) killerjohn


killerjohn
addikt

szerk: hülyeséget kérdeztem...

[ Szerkesztve ]

(#6234) taxy válasza killerjohn (#6231) üzenetére


taxy
csendes tag

Pontosan így van, ahogy írod.
Minél több a fény, annál inkább alkalmazhatsz szűkebb rekeszt, és/vagy rövidebb záridőt, és/vagy kisebb érzékenységet, és/vagy ND szűrőt. Mindez attól függ mennyire sok az a fény....

(#6235) Szten Márs válasza killerjohn (#6231) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, jól érzed, hogy mit jelent.
A rekesznyílás nagysága nem csak a szükséges záridőt befolyásolja (minél tágabb a rekesz, annál rövidebb, minél szűkebb a rekesz, annál hosszabb záridők kellenek), hanem a mélységélességet is. Azonos gyújtótávolság és tárgytávolság esetén a tágabb rekesszel lőtt kép mélységélessége kisebb lesz. Tehát ha szeretjük a szépen mosott hátteret, akkor jó, ha minnél tágabbra tudjuk nyitni a blendét.

Az objektívek jelöléseiről:

EF-S: csak APS-C-s Canon DSLR-en használható objektív
IS: képstabilizált objektív
USM: ultrahangos fókuszmotorú objektív (gyorsabb, halkabb fókuszálás)
DC: Ez Sigma jelölés lesz, tehát kakukktojás. Sigmás terminológiában az EF-S megfelelője, csak APS-C szenzoros gépen használható.

(Közben meg látom, törölted ezt a kérdést, bár nem értem, miért lett volna hülyeség.)

[ Szerkesztve ]

(#6236) rumos14 válasza Segnior_Barthez (#6232) üzenetére


rumos14
nagyúr

nemtom h a K-x korrigál-e, de ezek instant dolgok, nem lassul tőle a gép, észrevehető mértékben biztos nem.
sok esetben amúgy a korrigáltatlan hordótorzítás sem annyira zavaró mint ennél a tesztábránál.
a rövidebb záridő nem csak ahhoz kell, hogy ne kelljen állványt használnod, ennél sokkal fontosabb tényező az, hogy ha mozgó tárgyat, személyt fotózol, ne mozduljon be a kép, a rövid záridő "kimerevíti".
állványt amúgy olcsóbban is tudsz venni, hobbi célra 10k alatt simán megvagy. nem lesz egy atombiztos darab, de legalább olyan nagyon nehéz sem :)

(#6237) killerjohn válasza Szten Márs (#6235) üzenetére


killerjohn
addikt

köszönöm a választ! (taxy-nak is!)

tehát, ha szeretem a mosott hátteret, akkor tág rekesz kell (kicsi érték), de ilyenkor ha sok a fény, akkor buktam, ezért kell ND szűrő? :))) lassan meg értem ám, csak aztán tudjtam gyakorlatban is használni, anélkül, hogy elő kelljen vennem a kockás papírt :)

azért volt hülyeség a kérdés, mert google válaszolt, csak néha elkényelmesedek a fórumban...

(#6238) Szten Márs válasza killerjohn (#6237) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"tehát, ha szeretem a mosott hátteret, akkor tág rekesz kell (kicsi érték), de ilyenkor ha sok a fény, akkor buktam"

Nem, akkor sem buktad. Az EOS 500D legrövidebb zárideje 1/4000 sec, azaz a másodperc ezredrészénél is négyszer rövidebb idő. Ahhoz iszonyatosan brutális fényár kéne, hogy 1/4000 másodperces záridővel ne tudj egy legalább F/2,8-ig bármilyen tág rekeszt választani, de általában még az F/2 környékiek is simán mennek nyári verőfényben is. F/4 meg F/5,6 meg simán.

ND szűrő akkor kell, ha valamiért hosszú záridőt szeretnél elérni, akár több másodperceset, és túl sok fény van ahhoz, hogy ezt megvalósítsd. Pl vízesés vizének lágy elmosásához, vagy hullámok elmosásához stb.

(#6239) killerjohn válasza Szten Márs (#6238) üzenetére


killerjohn
addikt

óóóó köszi (ismét) a választ :) és mindezt ISO = auto értéken tehetem ? :o

(#6240) Szten Márs válasza killerjohn (#6239) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Persze, nagy fényben az automatikua úgyis minimalizálja az ISO értékét, de egyébként ha nyár van, verőfényes napsütés, te pedig tág rekeszen fényképezel, akkor nyugodtan állítsd át auto ISO-ról ISO 100-ra, tehát a legalacsonyabb értékre :K

(#6241) Dorian válasza rumos14 (#6236) üzenetére


Dorian
félisten

A K-x korrigál, hogy milyen hatásfokkal, nem teszteltem, de nem észrevehető a hordótorzítás.
A lassulás csak elméleti, esetleg sorozatfelvételnél jelentkezhet (ezt sem teszteltem) de a hétköznapi használatban nem észrevehető.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6242) kricsi81 válasza killerjohn (#6239) üzenetére


kricsi81
senior tag

Ami megvan adva a gépnek alapérzékenységnek, általában a gép ott a legjobb - a D300-on ISO 200 az alapértelmezett, de lehet ISO 100 is, de ISO 200-on jobb a képe. Persze webes méretben nem nagyon észlelhető a különbség. :)

kovacsrichard.hu

(#6243)



tag

udv

Canon EF 135mm f/2.8 with Softfocus.
Ez mifele lencse akar lenni?soft focus.....?ez ma mar geppel megoldjak.Ez a filmes korszakbol maradt itt vagy mi?Eles kepet csinal,vagy elmosotatt,azt lattam.
135mm szimpatikus,de lehet csak annyival tud tobbet hogy soft???

[ Szerkesztve ]

(#6244) Degeczi válasza kricsi81 (#6242) üzenetére


Degeczi
nagyúr

de, legalábbis a D300 ISO 200 és kamu ISO 100-a közötti különbség bármilyen méretben jól érzékélhető!

ez az ISO 100 uis egyszerűen 1 FÉ-vel túlexponált ISO 200, amit utólag szoftveresen visszanyom = emiatt érthetően jelentősen csökken a dinamikája, könnyen beégnek a csúcsfények, ill. ott a színek is torzulhatnak

emiatt kerülendő, csak "extrém nincs más lehetőség" esetben célszerű használni (de nem nagyon, hiszen pont erős napsütésben valószínű, h kellhet - vagyis amikor a legnagyobb eséllyel előjöhet ilyen beégés)

(a pixinfó hírhedt D700 - 5D összehasonlítása is ezért húzta le régebben a D700-ast, mert hülye módon ISO 100-on tesztelték, és "nahát, sárgulnak, beégnek a csúcsfények..." :W )

(#6245) kricsi81 válasza Degeczi (#6244) üzenetére


kricsi81
senior tag

hmm, csak egyszer-kétszer próbáltam ISO 100-on, (csak a gépben néztem vissza a képet, sz.gépen nem nagyon foglalkoztam vele) de akkor se extrém körülmények között, ott nem nagyon volt különbség - de igazából azért nem használom 100-on, mert hallottam ezt, hogy 200-on jobb.

de elhiszem neked, hogy nagy a különbség :)

kovacsrichard.hu

(#6246) TeeJay válasza kricsi81 (#6245) üzenetére


TeeJay
félisten

ISO200 az alap benne, az jobb mint a 100 ráadásul a vaku kulcsszáma is nagyobb ISO200-nál számolva szóval szerintem még előnye is van :K

pl: SB-900 ISO100-on 34méter ISO200-on 48méter ;)

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#6247) rumos14 válasza Szten Márs (#6238) üzenetére


rumos14
nagyúr

hát ööö, az én gépemen iso200 mellett 1/4000s már gyakran határeset napsütésben f4.5-nél is. tehát iso100-nál az f2.8 már túl fényerős lehet. persze előbb be kell szerezni ilyen obit...

(#6248) Szten Márs válasza rumos14 (#6247) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nekem soha nem volt gondom még F/2-nél sem ISO 100-on. Volt már határeset, de gondom még nem volt. Pedig rengeteget fotózok nyáron igencsak tág rekesznyílásokkal, bőven tágabbal, mint az F/4,5. Fura.
Bár lehet az a titka, hogy nem délben megyek ki, 40 fokban, amikor tényleg kemény a napsütés.

(#6249) killerjohn


killerjohn
addikt

Köszönöm a segítséget!
:C

Annyira belejöttem, hogy lehet hogy holnap veszek egy Canon 55-250 objektívet, mert szerdán elviszem a (7 hónapos) kisfiam tenerifére és van ott egy baró park (Loro Parque), amit szerintem telével tudok csak igazán szépen megörökíteni...

Aztán már "csak" egy macro kell a macskáinkhoz :DD

(#6250) Flashback


Flashback
addikt

Olympus E420-ról mi a vélemény?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.