Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6951) Messer22 válasza Slowman (#6949) üzenetére


Messer22
senior tag

HI
Ne misztifikáljuk már túl ezt a keresőméretet. a pentaxé jobb csak ebben az árkategóriában..
a többi egérmozi, egyébként az oldalarány miatt az oly-k magasságra ott vannak, csak szélességben kisebb a többihez képest.egy D3000, 1000D keresője nem lesz húha kategória egy oly mellett...viszont van nagyon jó élőkép az oly-ban!
2 jegyű vázak és fölfelé már igen.. :))

Kx AA-s-al megy, de válogatós: eneloop és társait szereti csak..

Messer

(#6952) Messer22 válasza bosston (#6948) üzenetére


Messer22
senior tag

HI
ekvivalens gyútáv (35mm-s filmhez viszonyítva) a 40-150-ből 80-300mm-s lesz a 2x szorzó miatt, a szenzoron alkotott kép.

Az előtétlencsével makrózhatsz, növeli az objektív nagyítását.

Messer

(#6953) Slowman válasza bosston (#6948) üzenetére


Slowman
aktív tag

A az adott objektívek (ekv.) zoomátfogása nem előtétlencséktől függ (az egy egész más tészta), hanem a szenzor méretétől (és még sok más dologtól) de jelen esetben a 2X-es szorzót a szenzor mérete adja. A régi filmes időből a 35mm-es kisfilmes képkockához, digitális vázaknál FF-nek hívott (full frame = teljes képkockás) szenzorhoz mérten adják ki a szorzót. Az Olykba a 4/3-os szenzor ennek pont a fele, a többi gyártó APS-C szenzort használ ebben az árkategóriában Canonnál 1.6X a szorzó a többinél 1.5X. Profi szegmensben (pl.: 1D szériába) a Canon használ még APS-H-t ez 1.3X (pontosabban 1.28) szorzót ad ki, de ez számodra most nem érdekes. Ha a megfelelő számmal szorzod meg a használt objektívet megkapod az ekvivalens gyújtótávolságot. Minden gyártó a kisfilmes rendszer alapján számozza az obijait (azthiszem csak az Oly számozza a saját rendszere alapján, de ott könnyű ekv-re számolni mert csak 2X-ezni kell), így ha azt nem cropos vázon használod, hanem 35mm-es filmes gépen vagy FF szenzoros digit vázon akkor azt már nem kell sehova sem szoroznod az van ami rá van írva az obira.
[link] [link]
Ezeknél a linkeknél az Oly méretét a 4/3 és a Four Thirs System jelzi. Tehát az Oly által adott kit (14-42)-> 28-84mm (ekv.) és (40-150)-> 80-300mm (ekv.). De ugyanígy a többi gyártó cropos vázaknál forgalmazott általásom kit is hasonló átfogást ad pl.: (18-55)-> ~27-83mm (ekv.) (55-200)-> ~ 83-300mm (ekv.) Canonnál kicsit több mert ott 1.6 a szorzó. A viszonyítás kedvéért az ekvivalens gyújtótávhoz tartozó látószögek [link]
Dióhéjban ennyi, remélem érthető volt ;) .

Messer22:
Nem akartam én túl misztifikálni, de az tény, hogy sokkal kényelmesebb egy pentaprizmás kereső mint a pentatükrös :K . Tapasztalatból mondom, hogy egy 500D keresője után áldás volt a sajátomba (K10D) nézni. Ettől függetlenül nem tagadom, hogy emellett sok más jó tulajdonsága van az Olynak, és nem írtam olyat előzőleg sem, hogy ezért rossz választás lenne az Oly. Írtam is, hogy meg lehet szokni, de jobb ha tisztába van ezzel az ember és kipróbálja, hogy megfelelő lesz-e vagy sem. És azt hiszem írtam is, hogy tökéletes választás lesz az E-520. Ttalán a mezőnyből a legjobb is ár/érték ha figyelembe veszi az Oly hátrányait pl. kis markolat (kvázi nincs is), kicsi kereső, drága obik, a 4/3 rendszer kompromisszumai zajosabb kép nagyobb mélységélesség, vagy adott esetben ez a rendszer neki előnyös is lehet pl kisebb hordozhatóbb méret, kiemelkedő kitobik, használható porleválasztó rendszer, LiveView, azt hiszem Olympuséknál jól lehet utólag kalibrálni az objektívek hibáit is stb. Nem akartam én lehúzni az Olympust félre értés ne essék, csak elmondtam, a negatívumokat. De szerintem egyik gyártónál sem kampányoltam és próbáltam objektív maradni.

[ Szerkesztve ]

(#6954) Messer22 válasza Slowman (#6953) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

Az obikra mindenhol a 35mm-re vonatkozó érték van, pont ezért van a kavarodás a fejekben :(

Aztán számolgassa mindenki a gépe szenzora szerint mennyivel kell szorozni a feltüntetett értékeket..(a legszebb az, ha KF formátumú obit adapterezel fel kisebbre :) )

az oly szenzor 1/4-e a 35mm-s területének..

bocsi a kiegészítésért :DDD

Messer

(#6955) Slowman válasza Messer22 (#6954) üzenetére


Slowman
aktív tag

Nem zavar, hogy kijavítottál, ez csak természetes :K .
Most, hogy jobban átgondoltam és megnéztem azt az ábrát, igen tényleg 1/4 :D . Csak eddig annyira nem is foglalkoztatott ez a 4/3 rendszer, hogy egyszerűen elkönyveltem, hogy 2X szorzó=1/2 szenzor, de nem :B .
Az ekv-el kapcsolatban is baromságot írtam, de ezzel tisztában voltam eddig is nagyjából, csak mire átgondoltam és leírtam összekavartam ;] . Szóval bocs mindenkitől, és ha bosston elolvassa az előző hsz-t akkor Messer22 kiegészítésével értelmezze, ha pedig nagyon zavaros inkább kitöröltetem, ne legyen itt kavar, aki csak read only fórumozik nehogy félreértsen valamit.

(#6956) bosston


bosston
tag

Üdv!
Kezdem kapisgálni a dolgokat mindenféle számítgatással együtt, köszönöm az infokat! Az Olympus E520-ról: lemondanék a gépről, mégpedig az obipark hátrányai és a mindössze három fókuszpont miatt, ezek olyan dolgok, amikben nem szeretnék kompromisszumot kötni. Az első gáton tehát túljutottam: megelégszem egy abszolút belépőszintű géppel, így árban marad a korábban említett hármas, a Nikon D3000, a Canon 1000D és a Sony a230. Nekem a Sony tűnik a legjobb választásnak, mivel jelenleg 95 ezresért kitben memkártyával és táskával vesztegetik, míg a másik két modell kitben 10ezerrel drágább, ráadásul ha jól tudom ennek a legnagyobb a keresője, ami nálam fontos szempont. Erősítsetek meg vagy tántorítsatok el, mindenesetre kösz a választ előre is!

(#6957) Slowman válasza bosston (#6956) üzenetére


Slowman
aktív tag

Az ilyen összecsomagolt kiteket nem javasolnám. Eléggé gyér minőséget szoktak összeállítani, itt általában a tapasztalatlanabbakat szokták lerántani és elsózni a gagyik cuccokat. Szvsz arra a táskára meg kártyára nem mernék alapozni. Mindenképp javaslom, hogy fogd kézbe a gépeket, mert az is egy nagyon erős érv lesz, hogy kézre áll vagy sem. A Sonynak speciel elég fura a kialakítása (kicsit kompaktos). Nem használhatóak a Sonyval a szabványos középérintkezős vakuk és kioldók, de biztos, hogy valamilyen adapterrel ez áthidalható. És csak Memori Sticket fogad. Viszont egész jónak mondják az új kit obit optikai minőségét a kitek között természetesen, (egyébiránt obifronton ki tudsz fogni régi Minolta obikat amik jó minőségűek és olcsóbbak valamivel a mostaniaknál természetesen ezekkel van AF-ed is ha AF-es obit választasz, mert a Sony komplett átvette a Minolta régi bajonettjét.) Viszont műanyag bajonettes az új kitobi ha jól tudom. Az A230-on nem levehető a szemkagyló, ami nem biztos, hogy jó dolog. Elég kevés dedikált gomb, pl nincs vaku gomb csak menüs állítás, innen kiindulva kb a lehető legkevesebb gomb van rajta. Nincs benne LV. Viszont van benne "szemre induló" AF és van benne stabilizátor egyéb hasonló apróságok. Azért helyén van ez a gép ebbe a kategóriába sztem, de én inkább a negatívumokat soroltam fel, nem azért mert nem szimpatizálok a Sonyval. Szerintem hamarabb lehet úgy szelektálni, hogy mi nem szimpatikus. Ha ki akarod próbálni, pl a WesEnd-be a Sony márkakereskedésbe ki lehet próbálni ki van állítva taperolhatod, nyomkodhatod stb.

(#6958) Messer22 válasza bosston (#6956) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

Következő kedvenceim :W

A profi vázak használói kivételével, bár néha ők is..mindenki csak a középső AF pontot használja, mert a gép nem tudja hogy te mit akarsz! 2. az obi AF pontossága is a középső szenzoron nagyobb..canon-nak van olyan témamódja, hogy A-depht.. a lényege hogy több af ponttal próbálja elérni a lehető legnagyobb mélységélességet..

obipark: erre harapok! az olynak kevés, de mind jó minőségű,felépítésű és optikailag kiváló objektívje van.. 3 kategória szinttel.

Az most szempont, hogy a többi márkánál van egy csomó hulladék? a jobbfajta kompaktok leverik ezeket..ropogós műanyag, használhatatlan af, optikailag értékelhetetlen a többség..
ja, igen legalább olcsóak..

A választás persze a tied. de a sony tényleg kezdő gép és nem igazán alkalmas a fejlődésre, a jobbfajta obikat aranyáron mérik(mint mindenhol)
DE mindenképp fogdosd meg, próbáld ki ha lehet!

Messer

(#6959) Slowman válasza Messer22 (#6958) üzenetére


Slowman
aktív tag

Én mindenképp a gyűjtögetést egy K-x-et javasolnám ebbe a kategóriába, elég best buy és felül teljesíti a kategóriát, de ez már 140k (mindentől függetlenül, nem vagyok cső pentax fan egyáltalán). Szóval baromi jó lenne ha nem lenne egy irtó nagy hátránya szerintem, hogy a keresőben nem látod melyik fókuszpontot használod/választod nekem ez nagy hátrány. Természetesen ez nem mérvadó annak aki csak a középsőt használja vagy sok manuális üveget használ vele mert azzal úgy is csak a középső működik. Én speciel sokszor használom a többi fókuszpontot is kb csak a két legszélsőt nem használom, de csak azért mert azon már nagyon gyérül talál fókuszt. Ebből a szempontból pl a Pentax baromi jó mert, értelmesen vannak szétosztva a fókuszpontok nem túl távol és nem túl közel. Meg ugye nem gomb lenyomás és tárcsa tekergetés kombinációjával kell állítani körbe körbe lsd. Canon. Szóval ha átállítod Selectre a fókuszpontot baromi gyorsan tudod állítani (jó sportfotó közbe nem, de elég gyors szinte minden máshoz).

[ Szerkesztve ]

(#6960) Messer22 válasza Slowman (#6959) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

Igen, advanced user szintet is bőven kielégíti a KX! ha lenne keret rá nekem is kéne a többi mellé :))
az AF gondolom megszokható :)

na igen, a sportnál nincs idő állítgatni, oda sebesség meg nagyon drága obi kell :DDD

Szerintem ennyiért igen jó vétel, a képességei alapján főleg!

Messer

(#6961) bosston válasza Slowman (#6959) üzenetére


bosston
tag

No igen, viszont a Pentax k-x kit már 140k körül mozog árban, ezzel pedig a konkurensei is megváltoztak: ha a további gyűjtést javasoljátok, amit egyre jobban vélek kihámozni a kommentekből, a Pentax k-x vs Canon 450D versenybe lépünk be - mik a tippek, ki lesz a nyertes?

(#6962) Messer22 válasza bosston (#6961) üzenetére


Messer22
senior tag

HI
a KX jobb váz! többet tud! és jobban megéri..

Messer

(#6963) Slowman válasza bosston (#6961) üzenetére


Slowman
aktív tag

Nah ez már egy "értelmesebb" kategória az előzőt nagyon nem preferálom mert sok a kompromisszum, ahogy halad felfele az ember a ranglétrán úgy tűnnek el a gondok, meg a pénz is a számláról :D . De ettől függetlenül az előző szegmens nagyon jó azoknak akik kisebb költségvetéssel "játszanak" mégis jut lehetőség betörni a DSLR világba. Még mindig jobb mint egy kompakt vagy 2000X zoomos bridge.
Mint mondtam, a K-x egy nagyon jól eltalált masina (nem véletlen kapott TIPA díjat, nem lehet csak erre hagyatkozni, de azért ez is valami), de engem roppantmód bosszantana, hogy nem látom a fókuszpontokat :U . De van akit nem, szóval ezt ki kell próbálni. A 450D a K-x-el összevetve szerintem alul marad a fókuszpontkijelzésen kívül (ami a K-x-en kívül mindenbe benne van nem is értem, hogy hol voltak a tervezők ennél a résznél, ez egy igen buta és értelmetlen spórolás volt) kb az összes feature gyengébb, de ez nem is csoda hiszen egy jóval régebbi darab a 450D (2008 január). Szvsz nem túl fair összevetni. De árban valóban ott van, és később nagyon egyszerű a kategóriaváltás, már ha ez egyáltalán cél. Még meg lehet említeni a Nikon D5000-et és a Sony A450-et ezek is szóba jöhetnek. Körbe kell járni az obiparkokat és az alap dolgokat amik kizárják a versenyből nálad a gépet. A lényeg, hogy az ismét 4 versenyzőből ki kell zárni a számodra legunszimpatikusabbat - ami, azért szokott menni - aztán már csak 3 van. Azt tartsd szemelőt, hogy a létező legkevesebb kompromisszumot kelljen megkötnöd a gépnél és az obiknál. Tehát nagyon fontos, hogy egy rendszert választasz nem csak vázat. Megvan mindegyiknek a maga előnye. Nézd körbe, hogy árba és minőségbe melyik gyártó obikínálat jön be. Ha a közeljövőben lesz keret fentebb lépni akkor feltétlenül azt is tartsd szemelőt.

(#6964) darago


darago
csendes tag

Sziasztok!

Nálam az alábbiak a versenyzők:
- Canon EOS 1000D
- Sony A330
- Olympus E520

Ti melyiket tanácsoljátok.
Kinti, benti fényképezéshez használnám. Az E520-al már dolgoztam az egy egész jó konstrukció, a Sonyit fogtam a kezemben, canont még nem is láttam.
Valószínűleg a Sony és a Canon között kell döntenem, kérlek segítsetek tapasztalatokkal, főként képminőség érdekelne (sötétben is).

Köszi.

Laci

(#6965) priusz válasza darago (#6964) üzenetére


priusz
aktív tag

Ha csak a képminőség a kérdés akkor talán a Canon van egy hangyányit előnyben. Viszont az a váz valami borzalom az anyagminőséget illetően, fröccsöntött gagyi hatású műanyag, mekem nem szimpatikus. Mindenképp fogdosd meg mielőtt megveszed ha amelett döntesz!

Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!

(#6966) Throme válasza darago (#6964) üzenetére


Throme
veterán

Helló!

A cameralabs.com oldalon a Sony és a Canon (Oly-t nem tudom mert én nem néztem..) gépeket bemutatják.
Csak vigyázz, mert az említett oldalon a Canon 1000D 18-55 IS kitobival szerepel és itthon ha jól tudom egy ideje csak a régebbi 18-55-el (képstabi nélküli) árusítják, ami állítólag nem annyira jó. Azon a fényképezőn is a régebbi 18-55 volt amit én nézegettem.

Canon-t és a Sony-t én "tapiztam" boltokban. Az előbbin nincs gumiborítás, így izzadós kézben jobban csúszkálhat. A műanyag házzal nem problémáztam.
Az utóbbi gép kicsit kényelmetlen.
DE ezt a részét úgy is te döntöd majd el....

Képminőség megítélésére én a neten fellelhető mintafotókat használtam fel.

Nekem még elég szimpatikus a mostanában bejelentett Sony a290, a390.
Mivel friss termék az ára egyelőre nyilván magas. A Pixinfo-n ezekről találsz egy cikket.

Azt viszont nem értettem, hogy miért a Sony és Canon közt kell dönteni, mikor az Oly-t is jónak tartottad és próbáltad is :) ?!

(#6967) Sza_Sa


Sza_Sa
senior tag

Sziasztok!

Egy hónapja van egy D90-em 18-105 kitobival. Viszont pár napja egy ismerősöm felajánlott egy 50d-t 17-85-ös obival, teljesen újat, magyar garist, most fogja kapni a cégétől ahol dolgozik, és nem kell neki. Igazából az a kérdés hogy megéri eladnom a d90-et és megvenni tőle az 50d-t? A Nikont elég jó áron tudnám eladni, szinte nem buknék rajta semmit, és igazából csak egy dolog zavar benne, a kicsi markolata. Azt hittem meg tudom szokni, de nehezen megy, az 50d nekem jobb fogású. Viszont szerintem a nikon menüje számomra egyszeübbnek tünik, nembeszélve arról hogy be tudom állitani rajta a minimum záridőt és a min-max iso-t, amit a canonnál nem találtam meg. Legfőképen rekesz-módban szoktam fotózni ott pont jó hogy alig kell figyelnem a záridőre, és az iso is behatárolható.
Nagyjából ennyi, ki mit mond, váltsak vagy sem?

"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."

(#6968) t_a_m_a_s válasza Sza_Sa (#6967) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Konzultálj johnjohn kollégával, ő is valami hasonlót "művelt" nemrég...

Holnap majd jól beletépünk...

(#6969) Degeczi válasza Sza_Sa (#6967) üzenetére


Degeczi
nagyúr

megértem, én sem tudtam megbarátkozni a D90 méretével, elsősorban ezért lett belőle végül D300 - talán ez is opció lehet, mostanában nem drágák azok sem, és akkor marad a Nikonos menü, szolgáltatások, AF rendszerben pedig ég és föld
(de valóban szimpatikus, és roppant jó fogású a 40D/D50D is - ha úgysincs más cuccod, még egyszerű lehet a váltás)

(#6970) johnjohn válasza Sza_Sa (#6967) üzenetére


johnjohn
addikt

Megéri. Végső érvnek még mindig ott az olcsó 70-200/f4 L a Canonhoz !

(#6971) Sza_Sa válasza Degeczi (#6969) üzenetére


Sza_Sa
senior tag

D300 sajna nincs, viszont lenne egy d300s váz, csak az marha drága nekem 360 ezerért adnák szintén új, szintén onnan. Akkor arra sem lenne pénzem, hogy vegyek egy obit hozzá, legalábbis az mostanság nem jönne össze megy a kocsi műszakira, hopp egy százezer :W Egy csupasz vázzal meg vajmi keveset érek.

"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."

(#6972) rumos14 válasza Sza_Sa (#6967) üzenetére


rumos14
nagyúr

édes gondok... részemről annyi h a 17-85 egy hirhedten kuka obi, míg a 18-105 egy híresen jó...
szóval obira is költhetnél rögtön legalább egy százast, használt 17-55-re, vagy új 15-85-re (és a 17-85-öt elpasszolod).

(#6973) johnjohn válasza rumos14 (#6972) üzenetére


johnjohn
addikt

Ja, vagy egy remek Tamron 28-75/2,8,nálam bevált. :K

(#6974) rumos14 válasza johnjohn (#6973) üzenetére


rumos14
nagyúr

(vagy 17-50/2.8, ha kell nagylátó.)

(#6975) Slowman válasza rumos14 (#6972) üzenetére


Slowman
aktív tag

Ennyire borzalom a 17-85, még a 18-55 IS-nél is rosszabb? Photozone.de nem húzta le annyira, csak azt írta, hogy kompromisszumokat kell kötni a kényelem érdekében. Középen kellően élesnek írta, csak a végeken lágyul és a széle kicsit, elfogadható CAt produkál. A torzítás viszont elég Rn'R az tény ;] .

[ Szerkesztve ]

(#6976) johnjohn válasza Slowman (#6975) üzenetére


johnjohn
addikt

Igazából nem annyira rossz, a kitobinál azért szebben rajzol, csak a torzítása magas a 17-es végén, meg a CA magas, bár azt ki lehet szedni remekül ha RAW-ot használsz. Az árához képest nem az igazi, használtan még meg is érheti.

(#6977) Slowman válasza johnjohn (#6976) üzenetére


Slowman
aktív tag

Csak azért mert szeptemberre tervezek egy 50D-t, és ha nagyon gázos akkor nem kittel venném. Kitbe kb ugyan az az ár mint normál esetbe kb 10k-t spórol az ember ezen. Abban reménykedtem, hogy legalább ez egy kicsit jobb minőség mint a sima 18-55 kitek szoktak lenni. Azon is gondolkoztam már, hogy csak váz és egy használt 18-55 (~20k) átmenetileg és utána venni rá valami normális alapzoomot. Úgy akarnám lebonyolítani a váltást, hogy addigra összejöjjön annyi pénz a mostani eladásával, hogy beleférjen egy 50/1.8, 85/1.8 480 EX II meg battery grip. Telének egy 70-200/4 kéne legalább de nem lenne baj ha IS is lenne benne az meg most úgyse fér bele. Az alapzoomot meg alig szoktam használni szinte csak a 18mm rakom fel a mostanit is 90% az 50/1.4-et használom.

(#6978) máyköl válasza Slowman (#6977) üzenetére


máyköl
veterán

Na, nem is tudtam, hogy váltani tervezel. :)
Most váltottam sima kitobiról, IS -es típusra, 50D-t meg tegnap próbáltam remek váz, szerintem kezdetnek jó páros.
Alapzoom-nak szerintem 17-40 F4L, ha már lesz keret lecserélni a kitet.
50 1,8 -ról szinte csak jókat tudok mondani szintén, remek objektív, egyedül az af-ével van bajom. :(((
85 1,8 -at még nem próbáltam, sztyui-nak van, nagyon szereti, szerintem ezzel sem jársz rosszul. A vakuból most mire gondoltál? 430 EX-re, vagy 580 EX -re? Mert tudtommal 480 EX nincs, de lehet, hogy csak én nem tudok róla. :K
A Battery grip-ből utángyártottat, vagy eredeti Canont akarsz? Szintén most vettem, remek segédeszköz, sokkal-sokkal jobb fogást ad, és persze nagyon nagy előny, hogy dupla akkuval megy a gép, már megvettem hétfőn, majd beleraktam azt az akkut, amit adott hozzá a srác (eredeti Canon), majd az én utángyártott akkum, és még mindig tele van, a gép szerint, pedig azóta csináltam már egy jópár expót.
Telének a 70-200 kitűnő, múltkor volt szerencsém kipróbálni egyet, remekül sikerült darab. :)

Tehát nagyjából már próbáltam a cuccokat, amiket említettél, szerintem jó dolgokat választottál ki. :K

(#6979) Slowman válasza máyköl (#6978) üzenetére


Slowman
aktív tag

Az a bajom, hogy a 18-55 nem tudom mennyire tudja kiszolgálni az 50D-t. Szerintem szinte semennyire, mert ha tudná azzal is adnák sztem. De ez csak felvetés volt részemről, hogy ez egy költségkímélő megoldás, ha már rosszat veszünk olcsón vegyünk rosszat ;] . Ha majd úgy is csere lesz.
A 17-40/4 persze, hogy jó alapzoomnak de az ára nem szimpatikus :U . Az a baj, hogy alapzoomot nem tudom eldönteni, hogy 17ről induljon vagy 24ről. Szóval alapzoommal nem foglalkozom egyelőre.
A vakut benéztem, természetesen a 430 EX II-re gondoltam, elírás.
Battery grip meg természetesen eredeti Canon. Reményeim szerint és az eddigi tendencia szerint ne változtatják olyan gyorsan, hogy minden váznál mondjuk újat kéne vennem szóval, szerintem megéri mert egy darabig ugyanaz lesz és hosszútávon jó vétel.
Az a helyzet, hogy most a két fix meg a vaku amit nagyon akarok az alapzoom meg tele az egy körülményesebb és drágább mulatság lesz és arra most nem lesz keret. Ez mind attól függ, hogy mennyire jó állást sikerül kifognom, ha jót akkor lehet több is belefér, ha rosszabbat lehet nem lesz markolat (illetve először még be kell fejezni a sulit, de ez záros határidőn belül meg is történik, pár nap.) Mindenesetre reménykedem és ha jövőhónaptól dolgozok lesz annyim, hogy félre tudjak rakni és kicsit tudjak újítani. Ebben a történetben még kicsit sok a ha,de és lehet... szeretném, ha szeptemberre lenne is belőle valami.

[ Szerkesztve ]

(#6980) máyköl válasza Slowman (#6979) üzenetére


máyköl
veterán

Értem. :)

(#6981) Doom válasza Slowman (#6979) üzenetére


Doom
aktív tag

Itt tesztelték ezt a párost.

(#6982) johnjohn válasza Slowman (#6979) üzenetére


johnjohn
addikt

Tamron 17-35/2.8-4, Tamron 28-75/2.8-ez használtan kijön 140 000.-ből, hosszas próbálgatás után Én ezeknél maradtam. Van fölé egy 70-200 f4 L, és nekem elég is. Plusz egy Helios M42.

(#6983) Slowman válasza johnjohn (#6982) üzenetére


Slowman
aktív tag

Én is gondolkoztam már ilyen megoldáson, hogy két zoom egy wide és egy közép. Csak akkor már nem 17-35 hanem 10-20, de az jóval drágább is és nem tudom, hogy kihasználnám-e. Az számomra mindig örök kérdés lesz, hogy miért nem Sigma 24-70? Mindenki a Tamron 28-75 ajánlja. Pedig ránézésre a Sigma kicsit komolyabbnak tűnik. Ettől függetlenül elhiszem, hogy a Tamron jobb, csak engem valahogy a Sigma jobban meggyőzött így képről, bár még soha nem fogtam kézbe. Ez még nagyon a jövő. Egyedül azt sajnálom majd, hogy ha a Pentaxnál maradnék a K-7-be 100% optikai lefedettségű 65% ekv. keresőméret, szemben a 95% lefedettség és 58% keresőmérettel szemben az 50D-nél. Viszont az megnyugtatott, hogy nem csak gomb+tárcsával lehet már ebben a kategóriában fókuszpontot választani Canonéknál, hanem lehet csak a joystickkal állítani (legalábbis a tesztek ezt mondják) mert az x00D sorozaton csak kombinációval lehet és eléggé idegesítő, hogy csak körbe. Majd a nyáron alaposabban körbe akarom járni a témát, hogy megfelelő lesz ez nekem vagy sem. Mert eddig csak egy ötlet az egész, de nem tudom, hogy mennyit nyerek és vesztek vele pontosan. Egyelőre gyűjtök szorgalmasan és most nem bővítek a jelenlegin amíg nem dőlt el mi lesz a sorsa.

[ Szerkesztve ]

(#6984) johnjohn válasza Slowman (#6983) üzenetére


johnjohn
addikt

Ha ráérsz, szépen kijössz Piliscsabára az Egyetemre,itt vagyok egész nap, és kipróbálod amiket írtam, és akkor nincs lutri. Ha kézbe veszed, lősz vele párat, és visszanézed monitoron, elég meggyőző lesz.

(#6985) anjani182


anjani182
őstag

Üdv!

Új vagyok a témában, ma szereztem be életem első DSLR gépét egy Nikon D3000 + 18-55 kit obi személyében.

Az élőkép funkció miatt húzott a szívem a Canon 1000D felé, de valamiért mégis a Nikont vettem, talán mert újabb kicsit (kicsit talán többet is tud???). Majd kiderül jó választás volt-e. :B

Forever and ever, let's make this last forever.

(#6986) Szten Márs válasza anjani182 (#6985) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szerintem jó választás volt, legalábbis szerintem megbánni nem fogod :K És persze grat a géphez :C

(#6987) anjani182 válasza Szten Márs (#6986) üzenetére


anjani182
őstag

Köszi, a baj ott van, hogy nem értek hozzá, egyelőre az amatőröknek szánt módokat fogom használni :B

Forever and ever, let's make this last forever.

(#6988) t_a_m_a_s válasza anjani182 (#6987) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Szvsz ne az auto módot használd, nyomd inkább "P"-ben. Akkor már minimális tudással is kordában tudod tartani az ISO-t, a vaku is csak akkor villan ha te is szeretnéd, illetve tudsz kicsit játszani a rekesszel és/vagy záridővel, a többit meg majd a gép hozzáállítja ;)

Holnap majd jól beletépünk...

(#6989) Degeczi válasza t_a_m_a_s (#6988) üzenetére


Degeczi
nagyúr

így van!

zöld módban (és a téma módokban) nagyon durva korlátozások vannak, amik használhatatlanná teszik azt :O (pedig különben akár hasznos is lehetne egyfajta gyorsan elérhető beállítás-bank-ként egy-egy téma mód) Nem lehet állítani a
- képjellemzőket (élesítés, kontraszt, színtelítettség)
- fehéregyensúlyt
- expókompenzációt
- rekesz/zársebesség viszonyát
- fénymérési módot
- vakukompenzációt
- vaku ki/bekapcsolását

a téma- és a zöld auto módok célja így sajnos az, h ha egy totál analfabéta eltekergetné a fönti beállításokat fogalma sincs mire (és azt sem tudja, h a menüben van visszaállítási lehetőség), akkor se készüljön technikailag teljesen rossz kép

a P mód mindezektől a korlátozásoktól mentes

(#6990) anjani182 válasza Degeczi (#6989) üzenetére


anjani182
őstag

Még nem nagyon ismerem a gépet, de szerintem a GUIDE módban van lehetőség ezeket állítani és a gép el is magyarázza mi mire való (igaz angolul, de ez nem gond). Mert a GUIDE módon belül van egy "Easy operation" és egy "Advanced operation" menü is, és ott már engedi ezeket állítani, legalábbis ha nem is mindet, de nagyrészét. :K

Forever and ever, let's make this last forever.

(#6991) redzsi


redzsi
senior tag

Sziasztok!

Olvastam egy ilyet:

"canon semmivel nem csinál jobb képet mint ez a gép" - Canon 500D+Sigma kitobi vs. Panasonic FZ38-ra írta saját tapasztalata alapján a szerző.

Én magam ezt nagy túlzásnak tartom, de mi az igazság? Bogarat ültetett a fülembe, nem volt nehéz, mivel még zöldfülü vagyok.
Pl. Canon EOS 1000D, v. Nikon d3000 a kitobival sokkal jobb, mint akár egy FZ38?

Kérdezem azért, mert filózom. A két belépőszintü DSLR gép közül az egyiket tervezem megvenni. Kitobival használnám, ugyanis nem nagyon tudnám fejlszteni.

Hobbi, családi, természet,időnként éjszakai fotózásra, nem ritkán gyenge fényviszonyok között (beltérben) használnám.

[ Szerkesztve ]

(#6992) Szten Márs válasza redzsi (#6991) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hol olvastad? Szeretek ilyeneket olvasni, jók az alacsony vérnyomásra :DDD

Dinamikára, zajra (zajszűrtségre) sokkal (!!!) jobb lesz bármelyik DSLR a Panánál. Sokkal. A kitobik felbontása nem valami csúcsszuper, ezt vedd figyelembe, de a Pana zajszűrése miatt még a részletgazdagság is jobb lesz a DSLR-ekkel még kitobival is. Szóval abszolút hülyeség, amit írt, nem is kicsi.

Szerk: olyan, hogy Sigma kitobi, meg nem nagyon van. Adják valahol csomagba azt a Canont valamilyen Sigmával? A Canon EOS 1000D-t hivatalosan kétféle kitobival adják, az egyik a 18-55 a másik a 18-55 IS. Az IS nélküli verziótól tartózkodni kell, akkor sokkal inkább a Nikon kitet ajánlom. Az IS-es verzió korrekt.

Szerk2: Az írás, amit Throme ajánl, itt található: [link]

Throme: előfordult már, hogy egyes boltok saját akció keretében adtak ilyen-olyan objektívvel csomagban vázakat, pl a MediaMarktban valamelyik Oly mellé csomagoltak Sigma obikat egy éve körül.

[ Szerkesztve ]

(#6993) Throme válasza redzsi (#6991) üzenetére


Throme
veterán

Helló!

Én ajánlom figyelmedbe Szten Márs írását - sajnos nem került be az 1-es hsz-be - amit a #6924 hsz-ben található linkről elérsz (bridge vs slr).

Másrészt, szerintem nézz szét mintaképek után a neten amiket az általad választott fényképezőkkel lőttek. Megkönnyítheti a döntést!

Mondjuk én ezt a "Sigma kitobi" dolgot nem igazán értem, hisz adott váz gyártó - legjobb tudomásom szerint - a saját obiját adja kit-ben. Tehát, a Canon esetében Canon kitobi. Persze lehet tévedek....

[ Szerkesztve ]

(#6994) Throme válasza Szten Márs (#6992) üzenetére


Throme
veterán

..megelőztél... :)
pl ilyen esetnél gondoltam, hogy a bridge vs slr írásod elérhető lehetne...

(#6995) Szten Márs válasza Throme (#6994) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

[link] - itt el lehet olvasni a hozzáértő emberünk véleményét. Finoman azért kiigazítottam :)

(#6996) redzsi


redzsi
senior tag

Itt olvastam:
[link]

06/22-ei írásban található az idézett szöveg. :)

Nem igazán tántorított el a DSLR-től, de gondoltam megkérdezem itt, hátha van esetleg minimális alapja.

Köszönöm a tanácsokat!

Majd írok, hogy melyikre esett végül a választásom.:)

Üdv.

szerk.: No még egy kérdés, ha már szóba került az obi
EF-S 18-55 mm - ebből számotokra kiderül, hogy a stabilizált változat-e, vagy sem?

[ Szerkesztve ]

(#6997) Szten Márs válasza redzsi (#6996) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ha mellé van írva, hogy IS, akkor van benne stabilizátor, ha nincs melléírva, akkor nincs - vagy csak lefelejtették odaírni, de ez a kevésbé valószínű eset, szóval ez a stabilizátor nélküli verzió lesz, ami nem csak a stabilizátorral kevesebb, mint az IS-es társa, de képminőségre is lényegesen roszabb. Kerülendő.

(#6998) Throme válasza Szten Márs (#6995) üzenetére


Throme
veterán

...hát elolvastam. Szerintem sokan örülnének egy Canon 500D-nek 120 ropiért. Még "sigma kit obi" nélkül, csupasz vázként is jó ár lenne érte.....

(#6999) Szten Márs válasza Throme (#6998) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Jé, erre fel sem figyeltem - kissé fáradt vagyok már :B De igaz, érdekes 120 ezres Sigma kitobjektíves EOS 500D lehet az :U

(#7000) Degeczi válasza Throme (#6993) üzenetére


Degeczi
nagyúr

valóban ez a tipikus, de ha más forgalmazó állítja össze a kitet, akkor persze bármi lehetséges

volt is ilyesmire példa, asszem MM-ban forgalmaztak régebben bizonyos Olympus vázat Sigma obival kitben

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.