Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5651) Rez_Grof válasza TeeJay (#5643) üzenetére


Rez_Grof
őstag

Tegnap megtapiztam 450D-500D-D90-D300 csapatot.
A D90 a nyerő, a D300 nagyon drága :O, a Canon gépem meg nagyon legonak tüntek fogásra, igaz egy kicsit jobb helyen voltak rajta a gombok, de majd a D90 menüjét még kipróbálom hogyan kezelhető, mert az aksi le volt merülve.

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#5652) Degeczi válasza Rez_Grof (#5651) üzenetére


Degeczi
nagyúr

nagyon jól kezelhető, amatőr használatban nem futsz bele semmilyen limitbe

szinte minden elérhető dedikált gombokról, még a fókuszmódok is, ami nem, az rátehető programozható gombra, és az info gomb második lenyomása pár gyakori dolgot azonnal enged változtatni (ilyet a D300 sem tud, csak a 300s, vagy a 700)

a D90-en egyedül a mérete zavaró, ha nagy a kezed és korábban nagyobb vázhoz volták szokva (a gyakorilatilag tökéletes méretű D70 után ezért nem tudtam sehogysem megbarátkozni vele)
de átlagos kézzel valszeg ez sem lesz gondí

(#5653) BiriBum válasza Rez_Grof (#5651) üzenetére


BiriBum
őstag

Még azért a k-x-et is taperáld meg szerintem. ;]

(#5654) rosta11


rosta11
tag

Én kezdőnek eleve nem ajánlanék olyan gépet, amiben nincs magyar menű, hacsak nem tudja az angolt középszintnél jobban. Ilyen értelemben az induló gépnek, mint volt Sony A300-as tulaj az induló Sonykat ajánlom, mint a A230, A330, A380. A magyar nyelv mellett azért is javaslom ezeket, merthogy minden pontban részletesen, kisiskolás módon szájbarágja, hogyan kell fotózni éppen abban az állásban a géppel és miért. Egy kezdőnek mindenképpen egy ilyet ajánlanék. Aztán egy-két év múlva, ha már belőtte magát, akkor el lehet adni a cuccot, tovább lehet lépni.

A továbblépésről csak annyit, hogy per pillanat a még mindig amatőröknek tudom ajánlani a Sony A500-at, vagy az A550-et. Szintén magyar menűs, már kevesebb a magyarázó szöveg, ez már a középszinthez tartozik inkább. A szenzor, a processzor nagyon jó, az ISO-ban nagyon jól teljesít, másodpercenkét 5/7 képet készítenek. Kétféle Live view van bennük, az egyikkel manuális állásban is lehet tökéletesen élesre állítani a képet. Egy másik újdonság a kézből készíthető HDR kép, ezt azt hiszem csak ezek tudják még. A 18-55-ös kitobija az összes márka közül a legjobb. Általában sok régi, jó minolta objektív kapható használtan a piacon.

A cucc bármikor használtan eladható, van rá vevő és csak a gépeken van ilyenkor árcsökkenés. Ha akar bármikor átállhat az amatőr egy teljesen más vonalra. Nekem a nikont ajánlották a D90-et, de mint amatőrnek az A500 felel meg számomra leginkább. Ugyanakkor tudom azt, hogy bármikor továbbléphetek a kanyikonok irányába is, de másfelé is.

(#5655) nord_ válasza rosta11 (#5654) üzenetére


nord_
veterán

Én kezdőnek eleve nem ajánlanék olyan gépet, amiben nincs magyar menű, hacsak nem tudja az angolt középszintnél jobban.

Egy tükörreflexes gépnél az ember a menüt kábé akkor használja, amikor első alkalommal beállítja a vázat. Van ott annyi dedikált gomb, hogy nem kell menüzni.
Angol tudás se nagyon kell hozzá, lévén, ezekhez a gépekhez is jár magyar nyelvű használati utasítás. ;)

(#5656) Degeczi válasza rosta11 (#5654) üzenetére


Degeczi
nagyúr

alapszintű nyelvtudással bárki jól elboldogul ezekkel a menükkel, csak pár kifejezést kell megszoknia - és azok legalább folyamatosan, mindenütt egyértelműek, nem kell azon gondolkozni, vajon mit is akartak itt a rövidítéssel kifejezni
(ráadásul ilyen kamerákat többségükben nem általános iskolások vagy nyugdíjasok használnak, márpedig egy mai fiatalnak amúgyis érdeke a nyelvtudás: máshol is gondjai lesznek még, ha már egy ilyen egyszerű eszköz menürendszere is problémát jelentene)

(#5657) rosta11 válasza nord_ (#5655) üzenetére


rosta11
tag

A szakmai angolom megvan, mégis élveztem a primitív angol menűs kompakt után a magyar menűt. Nekem nagyon megkönnyítette a gép használatát. Nem szeretek fotózás közben fejben szöveget fordítgatni.

Amikor a kompaktom után megvettem az A300-at, nekem szépen rendben meg kellett tanulni használni a dslr-t. Még egy objektívet sem tudtam lecserélni normálisan, és minden gondot okozott a gépen. Sok idő és kattintás kellett, mire felfedeztem, hogy a magam szintjén hogyan tudom a gépet megfelelően használni a legkülönbözőbb helyzetekben és gyanítom, hogy még mindig csak a töredékét tudom kihasználni a tudásának. Nekem mindenképpen sok segítséget jelentett volna, ha a Sonynak ezeket a kezdőknek készített vázait vehettem volna meg.

Persze vannak akik már eleve ilyen tudással vesznek meg egy vázat, hát azoknak tényleg nem való kezdő gép. Már nekem sem kell, de ehhez két év és magyar menű is kellett. Kezdőnek mindenképpen a magyar menűt ajánlom. Sokkal könnyebben használhatják a gépüket, gyorsabban tanulnak. Igazából az amatőrnek sem ajánlom az angolt, mert ha gyors helyzet van, akkor bukhat a dolog a fordításon.

(#5658) Szten Márs válasza rosta11 (#5657) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szerintem ha fordítgatni kell fejben, nem pedig magától ránézésre, fejben fordítgatás nélkül jön a jelentése a szónak, akkor ott még nem annyira combos az a nyelvtudás. Vagy csak nagyon iskolában tanult, magolt, stb. Nekem szinte az összes programom angol, és a különböző kütyüimet sem állítom át magyarra, mert néha idegesítenek a béna fordítások - és soha egy pillanatig nem zavart, vagy lassított, vagy bármi. Lényeg a lényeg: szerintem egy jó közepes, de aktív és rugalmasabb nyelvtudással nem jelenthet ilyesmi gondot. De ezt mindenki eldönti maga.

[ Szerkesztve ]

(#5659) TeeJay válasza Degeczi (#5652) üzenetére


TeeJay
félisten

oké ezt beszéltük hogy alapjáraton a kisujj nem túl stabil a D90 vázon viszont 16ezer körül megvan rá a Meike portrémarkolat és utána viszont brutálisan kényelmes lesz egész nap markolni, szóval akkor már nem indok hogy a D70 után a D80/D90 széria váza kisebb fogást kapott. ;)

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5660) TeeJay válasza Rez_Grof (#5651) üzenetére


TeeJay
félisten

ajajj a D90-hez képest a Canon 450D elég kényelmetlen, a D300 meg tényleg nagyon király csak hát sajnos az ára túl sok egyszerű haladó szellemű fotósoknak.
pedig nekem is volt lehetőségem D200 D300-al fotózni párat és én is szívesen vettem volna de inkább maradt a D90 + portrémarkolat mert azzal is kényelmesen lehet fogni a gépet :R

ja és nézz bele a keresőbe is mert a Canon 450D 500D pentatükrös keresővel rendelkezik ami egyrészt jóval kisebb méretben mutatja az objektíven keresztül a képet, másrészt nem is olyan világos mint a D90 és a D300 penta prizmás keresője!!!

[ Szerkesztve ]

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5661) TeeJay válasza rosta11 (#5657) üzenetére


TeeJay
félisten

ha lenne magyar menü a gépemben akkor is angolul használnám mert sokszor olyan gagyi módon tudnak pár dolgot "ferdíteni" hogy pont azzal szívsz ha magyarul keresed miközben angolul egyből beugrik hogy mire is céloztak...
a kezdők meg ne azzal indítsanak hogy bekapcsolják a gépet hanem olvassák el a 300-400oldalas használati utasítást és utána próbálkozzanak a fotózással :DDD

tipikus esete ez annak hogy pár csaj ismerősömnek az volt a lényeg hogy pink vagy rózsaszín legyen a fényképezőgép, az hogy mi a márka és mit tud az lényegtelen, aztán a használati utasítást persze 1x sem olvasták, de mikor valamelyik fotó nem oké üvöltenek hogy mi a fene van... pedig magyar nyelvű gépet vett mindegyik a környezetemben még se egyértelmű nekik... ;)

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5662) Degeczi válasza TeeJay (#5659) üzenetére


Degeczi
nagyúr

sajnos azért nem ilyen egyszerű a helyzet:
- a markolat természetesen nem teszi távolabbra az obifoglalatot, márpedig az egyik fő gondom az volt a D90-el, h az túl közel került (mivel vízszintesen is összement a gép), és vastagabb obit használva nem férnek el kényelmesen az ujjaim, az obihoz nyomódnak (ami különösen azért kényelmetlen, mert a felső oldalukon nem párnázottak az ujjak). D70-en semmi ilyet nem tapasztaltam, mert nem csak magasabb volt, de az obifoglalat is messzebb volt rajta, és persze a nagyobb vázakon sincs ilyen gond
- a portrémarkolatnak hátrányai is vannak: a kisujjnak már 1 centi is elég lenne, h fogást találjon, de a markolat persze ennél lényegesen magasabb. Így aztán elég böhönc lesz vele a gép (magasabb, mint akár egy profi váz!), a talpán többé nem áll meg csak a legkisebb obikkal, hosszabb telével számomra kimondottan romlik a fogás (mert az előre is terjeszkedő markolat miatt nem lehet a vázhoz közel alátámasztani bal tenyérrel), és még portréállásban sem tökéletes a használata, mert nehéz AF pontot választani (a nagyobb vázakon került AF választó is a markolatra. MB-D80 esetén csak tárcsával áttekerésre van mód, ami nem vmi barátságos)

nekem ezért nem volt jó megoldás a pótmarkolat - egy váz legyen alapban is kényelmes, úgy sokkal jobb (D70-hez is léteztek más gyártóktól ilyenek, de föl sem merült, h kellene)

(#5663) rosta11 válasza TeeJay (#5661) üzenetére


rosta11
tag

Igen, ismerem Azt a típusú embert, aki mindent eredetiben szeret olvasni és sikitozik a rossz magyarosításra hivatkozva, de a többség, a normál ember nem ilyen. A normál ember szimplán meg akar tanulni fotóz készíteni a dslr-el is. Ehhez pedig kiválóak például a kezdő sony gépek által nyújtott online magyar nyelvű oktatási anyagok, amelyek nagyban segítik a kezdőket. Szerintem.

(#5664) Degeczi válasza rosta11 (#5663) üzenetére


Degeczi
nagyúr

elég belefutni pár idióta, értelemzavaró magyarításba, és utána rögtön angolra állít mindent az ember magától, még a telefonon is (annak idején egy Ericssonon azért nem tudtak pár óráig elérni amikor fontos lett volna, mert rosszul fordítottak le egy menüpontot. Azóta angolul használom a telefonokat is, ha csak lehet...)

ráadásul egyik gyártó így, a másik úgy fordít - míg az angol kifejezések azonosak és tömörek (a magyar nyelv sajnos nem nagyon, ezért nehéz a rövid menüpontokhoz találó szövegeket írniuk)

(#5665) Balinov válasza TeeJay (#5661) üzenetére


Balinov
félisten

ez igy van, TeeJay, RTFM mindenekelott...D5K-m manualja kb 2-300 oldalas, felenel sem tartok, de mar igy is egy csomo dolog megvilagosodott.

Forditas: angolul, csak is es kizarolag. Hosszutavon praktikusabb, nameg igy is elsajatit az ember egy jo adag angolszokincset.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#5666) Songo válasza Degeczi (#5650) üzenetére


Songo
senior tag

Hát sajnos pedig ígyvolt beállitottam a maunális értékeket és az lcd-n tlejesen feketekép volt belelestem az obijektívbe és hát behúzta a függönyt szinte teljesen gondolom egyszerűen nemjutott be elég fény ezért nemtudott képet csinálni
ez az egy dolog amitől rettegek
a tulaj tükör reflexesével nemvoltak ilyen gondok ott a kukucskálón át minden látszott

(#5667) Szten Márs válasza Songo (#5666) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ettől ne rettegj, az FZ20-nál is szinte minden kétséget kizáróan valamilyen meghibásodásból eredően viselkedett így. Tükörreflexeseknél (is) úgy működik a dolog, hogy teljesen mindegy, milyen szűk blendét állítasz be, mindig az adott gyújtótávolsághoz tartozó legtágabb blendenyíláson marad az objektív, és úgy komponálhatsz, és csak az expó pillanatában ugrik a beállított rekeszértékre - pont azért, hogy a komponálást ne zavarja.

(#5668) rumos14 válasza nord_ (#5655) üzenetére


rumos14
nagyúr

hát a menüt azért csak használja az ember többször is. főleg belépő gépen nincs mindenre dedikált gomb, pl. fénymérés, fókuszpont kiválasztására. sztem itt amúgy nem az angol jelent problémát, hanem az, hogy a kezdő júzer magyarul sem érti meg, hogy melyik opció a gyakorlatban mit jelent.
Rosta kollégának kicsit ellentmondva: én Sony-t használok, de inkább angolul, mert úgy tanultam meg a kifejezéseket, és a magyar fordítások, rövidítések kvázi értelmezhetetlenek gyakran.

(#5669) TeeJay válasza Degeczi (#5662) üzenetére


TeeJay
félisten

melyik objektívbe ért bele az ujjad?
én 2méteres gyerek vagyok, jó nagy kezem van de a 18-105-be nem lóg bele az ujjam pedig az 76mm átmérőjű ha jól emlékszem. az igaz hogy a markolat alul belóg az objektív alá de engem pl egyáltalán nem zavar még eddig. lehet ha veszek egy rövidebb objektívet akkor nehezebb lesz tekerni de egyelőre megérte a markolat és tökéletes a gép fogása számomra.
D70 méretű vázat ma meg már alig kapsz mivel a D300 D300s is valamivel kisebb lett gondolom profi D3 D3x vázakra meg nincs pénze a földi halandóknak.

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5670) Degeczi válasza TeeJay (#5669) üzenetére


Degeczi
nagyúr

a kitobik persze a kevésbé vastagok közül valók, a fényerős vagy hosszabb teléknél volt zavaró a D90 miniatürizált mérete
(különösen pl. a Tokina 50-135/2.8 vagy Sigma 18-50/2.8, de lehetne még sorolni)
ugyanez volt a bajom a mini Canonokkal (350, 450): az obifoglalat nem kerül odébb markolattal sem, csak ott még kevesebb a hely

valóban picit kisebb a D300 markolata is mint a D70-é volt, a kialakítása miatt azonban mégsem rosszabb, és a kisujjnak még éppen lehet helyet találni rajta

neked bevált a D90 + markolat, rendben - de ez nem garantált mindenkinél, én sehogysem tudtam megbarátkozni vele, ezért írtam

(#5671) rosta11 válasza Degeczi (#5664) üzenetére


rosta11
tag

Számomra alap egy gépnél, hogy magyar legyen a menűje. Találkoztam már persze a kínai fordításokkal, mint a kínai "DVD játékos" leírással :), de itt nem ilyenre gondolok. Teljesen más cégekre, Sonyra, meg a többi komoly, vérprofi társaira, akik nem engedhetik meg maguknak a kínai mentalitást. Ezek normális fordítást adnak a berendezésekhez.

Számomra a magyar menű otthonos, kellemes érzés, nem szívesen használnék újra angolt... :N

(#5672) Degeczi válasza rosta11 (#5671) üzenetére


Degeczi
nagyúr

a magyar nyelv akkor sem lesz kompaktabb, ha a Sony fordítja...
(amúgy régóta "Sony-Ericsson" volt már a telefonok neve, amikor belefutottam egy ronda, és több típuson is átívelő félrefordításba. Nem igazán márkafüggő ez sem)

hideg rázna ki egy olyan menütől, amiben pl. "alapértv.állít" meg "autokikeresővel" (!), "lejátsz.kijelz." szerepelnek - míg ugyanott angolt választva jól érthető, és más kamerákról is ismert kifejezések szerepelnek

ráadásul "magyar menü" esetén is van a Sonyk menüjében jópár angol kifejezés (OVF, LV, DRO, Eye-Start, Steadyshot), így aki teljesen analfabéta a nyelvhez, annak így is meg kell tanulnia ezeket

(#5673) t_a_m_a_s válasza rosta11 (#5671) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Mindenkinek van valami fixa ideája, neked úgy látszik a magyar menü :)

Nekem nagyon alap az angolom, de 3-4 komolyabb szoftvert és a fényképezőt is angolul használom, és nem is tudnám megszokni magyarul egyiket sem... (egyet értek az előttem szólóval, hogy minden magyarításnak a nyelvünk kompaktságának a hiánya szab gátat) Hidd el, a fotós emberek többsége angol menüvel nyomja, ez ilyen. Szvsz sokat mondok, ha van 150 szó, kifejezés a fényképezőgép menüjében, amikből egy csomóhoz semmiféle olyan angoltudás nem kell, amit nem tudnál bármelyik zenecsatorna hallgatásával elsajátítani...

Ha meg belemélyedsz a fotós internetes szakirodalomba, rájössz, hogy halott ember vagy angol nélkül. Szóval szerintem itt speciel nem kell annyira erőltetni a magyart.

[ Szerkesztve ]

Holnap majd jól beletépünk...

(#5674) TeeJay


TeeJay
félisten

egyezzünk meg abban hogy az emberek nagy részének az fontosabb hogy zajmentes szép éles képeket csináljon a váza minthogy most angol vagy magyar nyelvű a menüje...
a haladó meg profi vázak területén meg teljesen hidegen hagyja szerintem a tulajdonost a menü nyelve, inkább az érdekli hogy zajtalan ISO 3200-6400-at kapjon mert azért ad ki milliós összeget ;)

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5675) máyköl válasza TeeJay (#5674) üzenetére


máyköl
veterán

Így van. :K

(#5676) rosta11 válasza t_a_m_a_s (#5673) üzenetére


rosta11
tag

Azt hittem, hogy a kezdőkről szól ez a topic és nem azokról, akik nyakig benne vannak a témában. Most adtam el az a300-as gépemet egy üzlettulajnak, akinek fontos kikötése volt, hogy adjak a géphez magyar nyelvű használati utasítást és direkt nem írok manualt. Az rendben van, hogy mi amatőrnek nevezhetők naponta bújjuk a különféle angol nyelvű teszteket, van olyan eset, amikor még japán oldalra is eljutunk, de a topic nem a mifajta állatfajtáról szól, hanem a kezdő fotósról.

Valami ütős érv kellene, hogy meg tudj győzni arról, hogy egy kompaktról áttérő, angolt rosszul tudó emberkének rosszul jönne a magyar menű, sőt a funkciók manuálszerű részletes ismertetése a képernyőn.

(#5677) Dorian válasza rosta11 (#5676) üzenetére


Dorian
félisten

Szerintem nem akar meggyőzni téged :D

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#5678) t_a_m_a_s válasza rosta11 (#5676) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Igaza van Doriannak, nem akarlak meggyőzni, csak elmondtam az én véleményemet :) Elvégre erre is hivatott ez a fórum, nem csak mindig arra, hogy megapixelekről és fókusztávokról beszélgessünk.

Én sem vagyok benne nyakig a témában, és az én angolom nagyon sokszor kevés egy angol nyelvű teszt, ismertető megértéséhez is. Mégis azt mondom, hogy gépválasztásnál kábé az utolsó helyen szerepel az, hogy van-e angol menü vagy nincs. Én egyszerűen így szocializálódtam, amikor elkezdtem számítógépen dolgozni, a szakmai programjaink még angolul "beszéltek", Amikor kijött a magyarítás, csak vertük a fejünket a falba a sok hülye fordítástól, és végül maradtunk az angolnál. Így a többi műszaki ketyerémnél sem volt fontos, hogy magyarul beszéljen. Valamint gondolj bele: én egy harmincas srác vagyok, akinek oroszt plántáltak a fejéve néhány évig, majd németet a némettanárrá avanzsált orosztanárok, angollal a huszas éveim körül találkoztam először. Az alapfokú nyelvvizsgámmal kábé egy nyolc-tíz éves gyerek szintjén vagyok angolból, mégis tudom használni a fényképezőmet. Szvsz nincs olyan ember, aki a mai világban tud használni használ 5-6 féle kütyüt (laptop, pda, telefon, dvd játékos, fényképező) és legalább ezt a szintet nem üti meg angolból... Elhiheted, nem vagyok barátja annak, hogy mindeki mindent angolul használjon, sőt törekszem minél több magyar kifejezést használni (pl vásárolni járok a shoppingolás helyett:) ), de itt a mi nyelvünknek nem sok létjogosultsága van, és ezt el kell fogadni annak, aki fotózással szeretne foglalkozni...

[ Szerkesztve ]

Holnap majd jól beletépünk...

(#5679) Rez_Grof válasza BiriBum (#5653) üzenetére


Rez_Grof
őstag

Nekem az túl aprónak, tünt a többi mellett a vitrinbe. :(

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#5680) Songo válasza Szten Márs (#5667) üzenetére


Songo
senior tag

Na meglestem szerencsére senki nemhazsnálja a manuális beállitásokat így az 1évvel ezelötti még bennevolt
F8.0 és 1/160 volt beállitva ahogy manualra váltok összehúzza a függönyt és már csak a napsütésből látszik valami a szoba full sötét

(#5681) Degeczi válasza Songo (#5680) üzenetére


Degeczi
nagyúr

valszeg már a keresőben azt próbálja mutatni, ahogy a kép kinéz majd, ezért már akkor beállítja a rekeszt

kompaktoknál ez ritka, mert nincs sok értelme
az is lehet, h átkapcsolható viselkedés, vagy pl. A módban nem tenné, csak M-ben

de mindegy: DSLR-eken saját, mai obival nincs ilyen, csak nagyon régi, manuális (vagy más rendszerhez való) obik esetén fordul elő ilyen működés

(#5682) Szten Márs válasza rosta11 (#5676) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"Azt hittem, hogy a kezdőkről szól ez a topic"
"de a topic nem a mifajta állatfajtáról szól, hanem a kezdő fotósról"

Én nem látok sehol semmiféle kikötést arra nézve, hogy ez a topic most kiknek is szól, kezdőknek, haladóknak, mániákusoknak, amatőröknek, hivatásosoknak stb stb. Szóval ez a topic pont mindazoknak szól, akik olvassák.

(#5683) Songo válasza Degeczi (#5681) üzenetére


Songo
senior tag

köszönöm szépen akkor ő a nyertes :D

(#5684) scream


scream
veterán

Sziasztok!

Szerintetek inkább kezdőknek Oly E-520 vagy egy használt Canon EOS-450D a jobb ? :F

(#5685) nesa válasza scream (#5684) üzenetére


nesa
veterán

Nemis kerdes hogy en az uj garancialis E-520 at valasztanam, kittobival jelenleg meg kaphato es csak 99k az ara , ne gondolkozz sokat.

(#5686) toldy


toldy
őstag

Olvasok én sokat de azért szeretném megkérdezni.

Szeretnék vásárolni egy Olympus E-P1 gépet, kinek mit gondoltok róla?
Nem vagyok nagy fényképész de szeretnék elmélyülnia témába valamint nemek fontos lenne a méret is.

Egyébként van bolt ahol 170e lenne az ára az alapcsomagnak szerintetek megéri?

[ Szerkesztve ]

Az élet nem habostorta.

(#5687) stevve válasza toldy (#5686) üzenetére


stevve
nagyúr

Én nehezen tudnék egy ilyen kicsi és könnyű géppel fotózni, bár ez lehet megszokás kérdése is. Kompaktról váltanál? Ja, azt mondják, lassú az AF rajta (mint a kompaktoknál). Szerintem az a 170 K elég sok érte. Kicsit kevesebbért lehet venni EOS-t is, bár a kis méret akkor már annyira nem érvényesül, amit kiemeltél.

(#5688) toldy válasza stevve (#5687) üzenetére


toldy
őstag

Van itthon egy Fuji és egy Oly, úgy hogy igen arról. Az AF "gondokat" olvastam de sajna nincs viszonyítási alapom hogy eltudja dönteni ez engem mennyire is zavarna. Jol tudom van még 2 gép ebben a "kategóriában" ? Úgy is csak május/júnisban fogok tudni csak gépet venni így addig még csökken het az ára (vagy megtetszhet másik gép).

Az élet nem habostorta.

(#5689) stevve válasza toldy (#5688) üzenetére


stevve
nagyúr

Az AF csak picivel gyorsabb, mint egy kompaktban. Ha az zavar, akkor ennél is fog.

"Úgy is csak május/júnisban fogok tudni csak gépet venni így addig még csökken het az ára (vagy megtetszhet másik gép)."

Jó gondolat. ennyiért nem éri meg elkapkodni. :K

Én csak kettőt tudok, legalábbis Olympust: LINK

[ Szerkesztve ]

(#5690) Topa00


Topa00
tag

Szeretnék venni németből egy fényképezőgépet, ami egy ottani Media Marktból lett vásárolva, garis még. kérdés, hogy ha esetleg valami baja lenne akkor az itthoni Media markt-ba is érvényes a garancia?

(#5691) stevve válasza Topa00 (#5690) üzenetére


stevve
nagyúr

Kétlem, de ezt legjobb tőlük megkérdezni: LINK

Általában ugye az ilyen üzletek nem gariztatnak, hanem kijelölnek neked egy partnert, ahová viheted, ha baja van.

[ Szerkesztve ]

(#5692) ttoth


ttoth
tag

Sziasztok!

Szeretnék venni egy gépet, és eddig kettőt néztem ki, de választani nem tudok, és nem is értek hozzá, hogy mire kell figyelni. A két kinézett a Nikon D3000 és a Canon 1000D. Anynit tudok, hogy mindkettő belőpőszintű DSLR, gyári kitben, mindegyikhez jár egy objektív, árban kb <130e körül vannak. A kettő közül melyiket? illetve ha valami ezen kívül eszetekbe jut... Köszönöm

Űűű, de szép eketárcsa!

(#5693) rosta11 válasza ttoth (#5692) üzenetére


rosta11
tag

Ha kezdő vagy és nem értsz a tükörreflexesekhez, akkor a Sony A230-at, vagy az A330-at ajánlom. Magyar menűje van, könnyen eligazodsz rajta. Az LCD kijelzőn részletesen kommentálja, ábrákkal mutatja be, hogy az adott állásban mit hogyan kell fotóznod.

Minőségben tudják azt, amit a másik kettő, hozzá a váz stabilizált és nem kellenek hozzá stabis objektívek. Egészen jó minőségű AF-es Minolta objektíveket lehet kapni hozzá használtan. Az objektíveket egy-két év múlva ugyanazon az áron tovább tudod adni. A vázat kb 20 000 vesztéssel passzolhatod majd tovább. Persze ez függ a forint árfolyamától is. És mellesleg megtanulsz fotózni....

(#5694) Zoli bácsi válasza ttoth (#5692) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Arra figyelj, hogy a Canon 1000d-hez mindenhol a régebbi, stabi nélküli, és optikailag is gyengébb kitobit csomagolják.
Ha kitobival akarod használni, én a Nikont mondanám.
Esetleg nézd meg az előbbre már ajánlott, Oly E.520 kitet edigitálnál 99e.-ért. :)

(#5695) Segnior_Barthez


Segnior_Barthez
senior tag

Sziasztok,
Úgy veszem észre magamon, hogy a Pentax K-x irányába fogok elmenni, de ez még változhat a Canon 500D irányába... Majd kiforrja magát. Lenne egy elég triviális kérdésem: milyen tipusú (csatlakozás) obikat kell nézegetnem, melyek használhatóak a K-x-el? Mert gyakran lelek olyan obikat, melyekhez nem írják oda, hogy millen vázzal kompatibilisek. Vagy mindegy, mert vmi. közgyűrű, átalakítóval "minden" megoldható? kösz

https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/

(#5696) Szten Márs válasza Segnior_Barthez (#5695) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

K bajonett, avagy Pentax csatlakozás. A boltokban általában simán a Pentax objektívek ikonra kell kattintani, ritkábban használják a hivatalos nevét, a K bajonettet.

(#5697) Segnior_Barthez válasza Szten Márs (#5696) üzenetére


Segnior_Barthez
senior tag

Kösz Márs :DD

https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/

(#5698) TeeJay válasza rosta11 (#5693) üzenetére


TeeJay
félisten

úgy látom nálad a magyar menü a leglényegesebb pontja a váznak :DDD
azért mert valaki kezdő lehet hogy az angol menüvel simán bármit be tud magának állítani, pláne hogy van magyar nyelvű használati utasítás is hozzá :)
nekem a Nikon angol nyelvű de olyan részletes érthető könyvet adtak hozzá hogy mindent egyből lehet érteni, amit meg nem azt bekapcsolt géppel próbálgatom hogy egyből lássam mit csinál. könnyű beletanulni az angolba is ;)

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5699) djtofe válasza taxy (#5050) üzenetére


djtofe
csendes tag

A következő fényképezők között szeretnék döntésre jutni:

Pentax K-x
Olympus e-620
Sony Alpha 550

Véleményetek szerint melyik a jobb választás? Árban ezek férnek bele a keretembe.. Nikonokban nem annyira gondolkozom, mert d90-től lenne az ami tetszene, az meg már drágább egy csöppet. E-30 at vagy pentax k-7 et szerettem volna de az már sokba lenne most nekem ...

A másik kérdésem, hogy érdemes KIT-ben venni ezeket vagy inkább csak a vázat vegyem és utánna nézek hozzá obikat?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ÜDv. Feri

(#5700) nesa válasza djtofe (#5699) üzenetére


nesa
veterán

Mindenkepp kittbe vegyed, olympusnal meg a dupla kitt is nagyon jo valasztas lehet, igazabol neked kell eldonteni melyiket veszed, meg javaslom tapizd meg oket esetleg probald is ki melyik az ami igazan megfelel neked ,lenyeg hogy kenyelmes legyen a vaz fogasa szamodra .

En PL a Sony A 200 at nagyon kenyelmesnek ereztem siman vettem is volna :K ellenben az A-230 nagyon benara sikerult.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.