Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86551) czombos válasza dqdb (#86549) üzenetére


czombos
tag

Amikor megvettem a Q3-at még nem volt Pro széria. Alapvetően megfelel a kábeles használat, de amikor homeofficeban vagyok akkor jól jönne ha bluetoothon tudnék csatlakozni a céges notebookhoz. Attól most tekintsünk el, hogy meg lehetne oldani KVM switch-el is :).
Van valami hátrány a pro változatban a nem pro-hoz képest? Ahogy látom a pro-ban PC plate van, a nem pro-ban pedig steel, PC plate-el nem próbáltam a Q3-at nem tudom mennyire lenne érezhető a különbség.

(#86552) nyunyu válasza grizlisandor (#86547) üzenetére


nyunyu
félisten

Tetszetősek ezek az Akko billentyűzetek, milyen magas kialakításúak, a GMMK-hoz képest?


Ráhajítottam pár Cherry profilú Keychron kupakot a 3098B-re összehasonlításul.
(ANSI Akkokon választható opció a Cherry vagy ASA profil, ISO csak Cherryvel van.)

GMMK1 Cherryvel: 29,6 - 36,4 mm, kihajtott lábakkal 30,0 - 45,0 mm (Ctrl-Esc magasabbik sarka az asztaltól)
Akko 3098B Cherryvel: 29,0 - 40,3 mm, kicsi lábakkal 29,1 - 47,3 mm, nagy lábakkal 29,2mm - 54,1 mm
Akko 3098B ASÁval 30,0 - 41,3 mm, kicsi lábakkal 30,2 - 48,4 mm, nagy lábakkal 30,7 mm - 55,6 mm

GMMK1 sokkal laposabb billzet, alapból kevésbé meredeken emelkedik hátrafelé.
Kihajtott lábakkal kb. az Akko középső állásának felel meg.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86553) Synthwave válasza dqdb (#86541) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ez melyik lehet?

Van transzparens házas is, de ez a One 3 TKL Fujiban volt, amiben ugye nincs RGB.

Amúgy mindig is csipáztam az MX Speed Silvereket, játszani még tán jobban, mint a "prémiumabb" Silver kapcsolókat, csak a reszelősségük nem tetszett annyira. Úgy látszik, nem úszom meg a kulimászkodást.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86554) nyunyu válasza Synthwave (#86553) üzenetére


nyunyu
félisten

MX Nature White? Pár billzetgyártó használja csak ezt a lineáris kapcsolót. (Kb. Gateron Yellow keménység?)

Nagyon taktilis és kemény MX Clearnek mintha sötétebb lenne a stemje.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86555) grizlisandor válasza nyunyu (#86552) üzenetére


grizlisandor
addikt

Köszi, nem tűnik vészesnek. :)

(#86556) dqdb válasza Synthwave (#86553) üzenetére


dqdb
nagyúr

Úgy látszik, nem úszom meg a kulimászkodást.
A lényeg a rugócserén van, azt nem úszod meg, a reszelés nagyja abból jön.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86557) dqdb válasza czombos (#86551) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ahogy látom a pro-ban PC plate van, a nem pro-ban pedig steel, PC plate-el nem próbáltam a Q3-at nem tudom mennyire lenne érezhető a különbség.
A PC puha anyag, a bounce mellett (az egész belső rész mozog fel-le gépelés közben) érezhető flex (a belső meghajlik gépelés közben) is lesz. Ez nálam egyértelmű előny, egy keményebb gépelési érzetet kedvelőnek hátrány lehet. A műanyag plate másik előnye, hogy nem tud pengeni.

Van valami hátrány a pro változatban a nem pro-hoz képest?
Nincsen, sőt, a plate szerintem előny. A problémám a váltás költségével van, szerintem a BT megléte nem éri meg azt a különbséget, amennyit az eladott Q3 és a vadonatúj Q3 Pro ára között kifizetsz.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86558) Synthwave válasza dqdb (#86556) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Az is piszlicsáréskodás biszbasznyi mütyürökkel™ :DDD, ami az én romon lévő kezeimmel nem egy leányálom. Meg normális szerszámok is kellenek hozzá.

------------------------------------------------------------------------------

(#86554) nyunyu: Ez egy MX Speed Silver non-RGB, meg egy fos kamera, csak arra voltam kíváncsi, hogy melyik alfaja (leginkább a full nylon ház miatt; mármint, hogy ez az-e).

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86559) dqdb válasza Synthwave (#86558) üzenetére


dqdb
nagyúr

Négyféle Speed Silver van:

MX1A fekete nylon házzal
MX1A RGB áttetsző polikarbonát házzal

MX2A fekete nylon házzal
MX2A RGB áttetsző polikarbonát házzal

Szóval ami fekete házas, az a Cherrynél biztosan nylon.

A Cherry nem Outemu, hogy 25 változatot toljon ki ugyanabból, így is idén megduplázták a variánsokat ;]

-----
[link]
az évtized üzlete vagy az évtized csalása lesz ez a csomag, még akkor is durván alacsonynak tűnik az ár, ha az öntött ház nem olyan drága (a minőség is persze erőteljesen kérdőjeles)

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86560) Synthwave válasza dqdb (#86559) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ó, zsíros, szerencsére bőven van belőle tartalék is (mármint a Q8 esetén). Akkor majd ezeket fogom meghekkelni, ha meglesznek a szerszámok. Külsőre is jobban bejönnek, mint a PC házas darabok, így meg aztán pláne.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86561) micafighter válasza Synthwave (#86553) üzenetére


micafighter
nagyúr

MX Speed Silver-t még nem próbáltam, de MX Blackből kiindulva a reszelés nagy része szerintem a Speed Silvernél is a rugóból fog jönni. Rugócsere mindenképp, aztán pár hét használat után ha továbbra is zavar a reszelés, akkor megkened őket.

Más: Jönnek a kicsit olcsóbb GMK szettek: [link]

(#86562) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Barátságos életkép by moslék kamera and sárga villanykörte:

Már úton vannak a Cherry profilos retro dye-sub PBT-k :D, bár mint utóbb kiderült, az ideális hangprofilhoz majd valószínűleg a doubleshot ABS lesz az igazán $$$, csak valami textúrázottabb/szemcsésebb köll belőle.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86563) czombos válasza dqdb (#86557) üzenetére


czombos
tag

Köszi, az infókat, igazad van nem éri meg a BT azt a felérat. Viszont érdekelne milyen lenne PC plate-el, lehet beszerzem csak azt. :R

(#86564) acel786 válasza knoxhu (#86516) üzenetére


acel786
csendes tag

játékra is változó kinek mi jell, van akinek mélyen lévő kapcsoló pont, mert ismétléskor nem engedi fel teljesen a ketr, van akinek a speed ahol a magas kapcsolási pont ( ksilh speed család ) miatt hamarabb reagál, es a rovidebb ut is jó, kisebb nyomó erovel (white, silver) . lp-bol is silver vagy mint, banana, ha taktilis kell, (keychron optical lp)

(#86565) acel786 válasza Synthwave (#86538) üzenetére


acel786
csendes tag

outemu tom, vagy jerry? kailh speed silver?

(#86566) PROTRON válasza Domonkos (#86496) üzenetére


PROTRON
addikt

Végül is igen, viszont ennek is előfeltétele hogy megérkezzenek a switch és keycapek a keychrontól, mert a Corne R2G split is low profile, szal az összehasonlításba ez is beletartozik.

Amúgy azért ódzkodom ennek kipróbálásától, mert mi van ha még is el tudom viselni, aztán meg gondban leszek hogy honnan szerzek wireless Corne R2G splite-et occóért. :D

Korábban néztem a wireleses adóvevőt, de azt írták hogy elfogyott és "igyekeznek pótolni a készletet"...de mindenképp tervben van hogy a redoxomat végül ilyen módon vezeték nélkülivé teszem, ráadásul usb hidként valszeg egy hozzácsatlakoztatott egeret is tudnék így használni vezeték nélkül, csak majd még a powerbanket kell jól eldugni, ami elegendő aksival bír a 2 periféria és az adóvevő ellátásához.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#86567) Molydeus válasza Synthwave (#86560) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ha semmiképpen sem szeretnél kézzel kenni, akkor akár az is megoldás lehet, ha egy már majdnem jó switchet veszel alapnak és egy másikkal kombinálod.
Gondolok itt mondjuk egy Gateron G Silver Pro 2.0-ra és átrakni a rugót és a stemet egy full milky Pro-ba vagy KS-3X47-be. Lesz két switched, az egyik olyan, amilyet szeretnél, a másik meg egy még mindig gyárilag kent RGB barát verzió, ami amúgy is létezik mondjuk Yellow-ban. Valószínűleg jobban el is tud menni a HA-n.
A Smoothernél egy ilyen móka 70db-ra 18eFt körül lenne + egy alap nyitogató, ami a kenéshez is kellene. Ebből szvsz 6-7e visszajönne. A vége még mindig nem egy budget megoldás, de nem kellett kenni.

M.

(#86568) Domonkos válasza dqdb (#86510) üzenetére


Domonkos
Ármester

Hat nem tudom. Esetleg ha minden fn-retegen levo funkcio a bal kez alatt van, akkor ott jo helyen lehet, kulonben szerintem nagyon tavol van. Mi lenne egy jobbkezes felhasznalonak az alternativaja?

Ha most kellene ilyen 60% koruli billencset hasznaljak, akkor tuti, hogy a capslock helyere raknam az fn-t, az egyik oldalon (bal) a shift-et es a control-t megcserelnem, de ezeket is csak akkor ha a spacefn valamiert nem jatszhat. Annyira jol adja magat, hogy az fn egy olyan pozicioba keruljon, ami az alap keztartas alatt van - az alap keztartasbol pedig a space a legkezenfekvobb, mert azt nyomvatartva a tobbi ujjal 30+ billentyut nagyon-nagyon konnyu elerni. Es ugye a konnyen elerheto funkciok szamat lehet novelni a huvelykujjak alatti fn-ek szamanak novelesevel, vagy kompozicioval vagy egyeb trukkokkel. Nem kell a billentyuzet szelere szamuzni a gyakran hasznalt billentyuket :N - gondolok itt a control, enter, backspace stb.-re is.

Most hogy nalam 4 fn es a 4 modosito billentyu is a huvelykujjak alatt vannak, kiosztassal ennyire meg nem voltam megelegedve. :K

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#86569) Domonkos válasza Ispy (#86509) üzenetére


Domonkos
Ármester

Egyebkent kivancsi leszek majd, hogy mit hozol majd ki belole! :K

En a foobar-ral es a kombokkal jottem ra, hogy amugy igen eros preferenciaim vannak azzal kapcsolatban is, hogy "milyen alakban" vannak a lenyomott kombinaciok. En az egykezes kombokat nem szeretem. Kemeny kapcsolokkal utalom oket, de kelloen puhakkal is inkabb csak azok jonnek be, ahol az egymas mellett levo ujjakkal, kulonbozo oszlopokon, de azonos sorokban levo billentyuket kell lenyomni. Amibol amugy nem olyan sok van - de azok mondjuk elegge kenyelmesek.
Ha a huvelykujjas kombokat is belevesszuk, akkor a "szorito"/"csipo" kombinaciok is kenyelmesek akar a 3 billentyusok is. Ha a huvelykujjal felfele/kifele kell tolni a billentyut, az nem jo. :(

Ketkezes kombinaciobol azert joval tobb a kenyelmes. Van/lenne annyi, hogy szerintem mindenki le tudna fedni a sajat igenyeit, ha sikerul jo implementaciot talalni. Egyetlen nagy hatranya, hogy az egykezes hasznalat szinte lehetetlen, ha nincsenek egykezes alternativak. Amik amugy siman lehetnek, mert a ket kezen nem kenyelmes helyeket ki lehet tolteni egykezes (amugy meg kenyelmetlenebb) kombinaciokkal mindket oldalon.

De tudat alatt igazabol mindenki csak tobb fn-t szeretne a huvelkujjai ala. :B

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#86570) nyunyu válasza acel786 (#86565) üzenetére


nyunyu
félisten

Kailh Speed Silvernek emlékeim szerint polikarbonát a teteje, mint a régi 75%-omban lévő Speed Coppernek is.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86571) Synthwave válasza acel786 (#86565) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Kailh, de azt írtam is. Csillapított taktilissel vagy kattogóssal biztos nem akarnék játszani, ha nem muszáj.

Vagy nem tudom, mire írod.

-------------------------------------------

(#86570) nyunyu: Az, szóval alapból kiesett.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86572) Synthwave válasza Molydeus (#86567) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ha már szétbontom a kapcsolót rugócsere miatt, akkor olyan mindegy. Ezek a nylon MX Speed Silverek lesznek majd az alanyok. Gondolom, valami 15 mm körüli rugó kéne hozzá. Meg egy kapcsolónyitó, egy lube station, egy ecset, Krytox és egy precíziós csipesz...

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86573) PROTRON válasza Domonkos (#86568) üzenetére


PROTRON
addikt

Nekem már az is gond, hogy amikor rászoktam a Redoxra, megtartottam az eredetileg elgondolt layoutot, amiben a bal hüvelykujjnál van a backspace...amikor bemegyek irodába, hiába már 1 hete visszatértem Redragon Caliburra, az irodai Tizona Spectrumon a space alatt van 3 gomb, pont ahol a redoxnak a visszatörlés így mindig odaütök elsőre backspace megkeresése helyett...pedig azon ott a gyárilag programozott home gomb van. :D

Apropó mi van akkor ha az 5 éves Tizona Spectrumhoz letöltött driver nem akarja felismerni és nem tudom rendesen módosítani a layoutot?
Szeretném legalább azt az alsó 3 gombot átállítani.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#86574) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ezek mennyire jó switch nyitók?

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86575) Molydeus válasza Synthwave (#86572) üzenetére


Molydeus
senior tag

Én a helyedben nem költenék első körben lube stationre. Elsőre nekem is jó ötletnek tűnt, de igazság szerint szerintem csak akkor van értelme, ha nagyüzemben kened a switcheket és/vagy nagyobb batch-ekben egyidejűleg.
Viszont kelleni fog egy 4 karmos csipesz, ha nem akarsz görcsöt a kezedbe a stem-ek kenésénél.
Amig nincs nagy gyakorlatod benne, valószínűleg úgyis több időt el fogsz pepecselni egy-egy alkatrésszel, hogy a lehető legjobb legyen, mert nem szívesen vennéd elő újra, kijavítani az inkonzisztenciákat.
Nekem az vált be, hogy a szétnyitás után az alkatrészek mennek egy kis tálcára, a 4prong csipesszel megfogom a stem keresztjét és letámasztom a switch nyitogatóra. Utána ebben a sorrendben kenem: alja, teteje (ha nem minimalista módon csinálom), rugó talpak és a belső palást, középen egy lapos csipesszel megfogva, ha kész be az aljába, után a stem, az is azonnal rá a rugóra és összepattint a tetővel. Így nincs tárolgatás.
Ha csak egyféle lube-ot veszel, akkor elsőre szerintem célszerű valami 105-205 keverékkel kezdeni, ami mindenre jó, kivéve a stab drótok befogását. Nekem a 205G00 egy kicsit már túl híg volt kezelni, a 205G0 pont jó. Persze ha nagyon biztos a kezed, akkor G2-vel is minden meg lehet kenni, de ahhoz szerintem sok tapasztalat kell.

M.

(#86576) Ispy válasza Domonkos (#86569) üzenetére


Ispy
veterán

Most ennél a konkrét ctrl+win+fn+4 kombónál a bal kéz gyűrűs ujj ctrl, bal kéz hüvelyk ujj win, jobb kéz megmarad egészben az fn-re és így a bal kéz mutató ujjal kényelmesen fel tudok nyúlni a számokhoz 1-5-ig. Szóval jó lesz ez.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#86577) Molydeus válasza Synthwave (#86574) üzenetére


Molydeus
senior tag

Szerintem ez elég drága.
[link]
Van belőle MX és Kailh füles is. Persze ki kell várni...

M.

(#86578) Synthwave válasza Molydeus (#86577) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

A várakozással nincs gond, a türelem a legnagyobb erényem, csak az a lényeg, hogy korrekt célszerszám legyen. Meg kéne már csinálni a PayPalomat...

Ja, nézegettem a lube stationöket, de itthon csak a Gloriousé van, ~18 pénzért. Első körben szerintem itt az Akko switch-ek dobozát használom majd, mert a karton mélyén tálcában jönnek. Mint ezen a képen.

Csipesz: ilyenre gondoltál? Én amúgy ezt néztem (a rugókhoz).

Ecsetnél van valami jól bevált?

Eh, ahogy nézem, a Krytox is külföldi rendelés..

"Persze ha nagyon biztos a kezed,"

Az kizárólag az egérrel az. A 10 000+ óra FPS átka, már félálomban is fix fokos fordulások és autopilot hent. ;] Viszont a piszlicsáréskodás a biszbasznyi mütyürökkel™ a Canossa-járásom. :DDD

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86579) 0xmilan válasza Ispy (#86576) üzenetére


0xmilan
addikt

A ctrl+win+F4 kombohoz konkretan nem kell megmozdulnom a home poziciorol. :DDD
Na jo, a huvelykujjamat 1u-val odebb kell tenni. Jol ki van talalva ez a Miryoku. (Ezen a "Fun Layer"-en amugy modositottam, nalam nem pont igy nez ki)

(#86580) Molydeus válasza Synthwave (#86578) üzenetére


Molydeus
senior tag

Szerintem az a tálca is tökéletesen megteszi.

Az ecsetekben nem vagyok túl jó. Mérnök vagyok, az ecset nem munkaeszköz, az ilyen hobbi/művész izé...:D
Az enyémek ebből a kezdő készletből vannak. Amikor vettem jó áron volt, mind megvan még: [link]
Vannak, akik széles (kb. 3-4mm), lapos fejű ecsetet is használnak, de szerintem mindegy. Én aszerint szeparálom őket, hogy G2-t vagy G0-t kenek velük, mert ezeket teljesen eltávolítani kb. lehetetlen.
Ja igen, a kozmetikai applikátorok is népszerűek, de azt nem próbáltam.

Ez a négykarmos csipesz bár ránézésre ugyanaz, mint a készletben lévő, de nekem ez finomabban jár: [link]

Ez a pici csípőfogó is hasznos 5->3Pinre alakításkor, stab clip-modnál (ha esetleg cherry clip-int is használnál, máshol már nem nagyon szükséges), de arra is kiváló, hogy az ember nekiessen az olcsó ABS ház felesleges merevítőbordáinak. :D [link]

Innen vettem egy ferde (a törtvonalút, nem az ívest) és egy szélesebb lapos fejű csipeszt, de a készleten lévő hegyest is használom néha: [link]
A laposat használom a rugóhoz*, a ferde alkalmas PCB tesztelésre is.
*szerk.: hegyes nekem hajlamos volt a legrosszabb pillanatban hirtelen elfordulni a rugón, a lapossal stabilan meg tudom fogni, de akkor is jó, ha a holeemod ragasztó csíkját kell megfogni vele anélkül, hogy a hegyes elnyírná a vékony anyagot.

Persze biztosan be lehet szerezni ezeket itthon is egy elektronikai boltban.

Eredeti krytoxot pl. innen érdemes: [link]

M.

[ Szerkesztve ]

(#86581) 0xmilan válasza Domonkos (#86488) üzenetére


0xmilan
addikt

En meg rajottem, hogy a Sweep (+ kozel vertikalis tenting) melle mar nem fog kelleni semmilyen csuklotamasz, mert 5 oszloppal a kisujj home pozicioja a legszelen van ugye. :D


Egyelore csak a 6 oszlopos Corne-on illusztralva, de a Sweep alkatreszek mar az orszagban vannak. 🤞

(#86582) dcenter


dcenter
csendes tag

Sziasztok,
keresek egy olyan billentyűzetet, ami:
- kicsi (tablethez lenne),
- vezetéknélküli (ideális esetben bluetooth a tablet miatt, de már teljesen jó lennék a type c -> átalakító -> dongle megoldással is),
- minden magyar karakter fizikailag, matricázás nélkül rendelkezésre áll (pl. az y mellett balra van í gomb) - egy 64 éves végfelhasználó a célszemély,
- max 20e ft.

Azért írtam ide, mert az elmúlt ~másfél órás folyamatos keresésből azt látom, hogy így 2023 végén a fenti egy kb. lehetetlen igényhalmaz. Jelenleg egy rapoo E9070-t használok, ami a fentieket bőven teljesítette, de valószínűleg mellettem ment el az idő :)..

Köszi!

(#86583) PROTRON válasza dcenter (#86582) üzenetére


PROTRON
addikt

Igazából még kéne kicsit specifikálnod, kellene a szélességi és magassági adat is szerintem(vagy a tablet típusa hogy adatlapján meg lehessen nézni).
Meg ugyan nem írtad, de feltételezhető hogy ha ebbe a totyikba írsz, valszeg inkább mecha, vagy valamilyen mechanikust imitálót keresel.
Meg hogy mennyi karakterre nincs(!) szükséged.
Pl nekem kell a felső "F" sor(ugye keresésre ott a ctrl+F, weblap frissítésre ott a ctrl+R, etc...), átlag embernek a numpad sem kell...nekem pl 72 gombos kialakítás a tökéletes, a kurzorok felett 2 sornyi home-end etc gombok...bár az hogy az ESC és a 0 egy gombon vannak, azt át kellett helyeznem...
De sokaknak pl Keychron K7 már lehet belefér a tablet szélességébe.

De azt meg nem fogsz 20k hufból megszerezni, mert még használt piacon is csak nagyon nagyon ritkán adják el annyiért, szerencse és kitartás kell a 1-6 hónapnyi várakozásért és félnaponkénti ellenőrizni a hardverapro vezetéknélküli szekcióját...és reménykedni hogy ne vigyem el előled. :D
De általában 25+, inkább 30k körül árulják az emberek.
Nem tudod esetleg céges számlára venni? Mert ugye boltoknál elég a netto árakat nézni, ami van hogy jobbra jön ki mint Amazon.de

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#86584) PROTRON válasza PROTRON (#86583) üzenetére


PROTRON
addikt

Illetve ezt még kiegészíteném a Logitech MX Mechanical Mini-vel, meg a Logitech Mx Keys mini (nem mechanical), ezek még szintén hasonlóan alacsonyak, a legutolsót igazából lasptop billentyűzetek ellenfeleként találták ki, hasonló de azért jobb billekkel, de eléggé kicsi az esély hogy árban beleférjen.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#86585) Synthwave válasza dcenter (#86582) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ez esetleg?

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#86586) micafighter válasza Synthwave (#86578) üzenetére


micafighter
nagyúr

18k-t nem adnék ki egy lube stationre, az akko Switch doboza teljesen jó erre, de amúgy tálca nélkül sem bonyolult művelet. Kettő felé technika közül valasztanék a helyedben ha így fogsz majd kenni:
A kapcsoló alját ahol a rugóval érintkezik, azt megkenném mindenképp, aztán választasz:

A) vagy megkened az alsó házat (oldalt a slidereket meg a leafet ahol érintkezik a stem lábakkal)

B) vagy ahogy én szoktam, az alsó házat megkenem ahol a rugóval érintkezik, aztán megy bele a rugó, és magát a stemet kenem meg, mikor behelyezem. Végül felső házra megy a Switch film ha szükséges, és kész.

Ha nem fogsz stem holdert használni és kézzel pakolod a stemeket vissza, akkor az A verzió gyorsabb, de én nem akarom kézzel fogdosni a stemet aminek a kenésére időt/energiát/pénzt költök.

A verzióhoz amúgy ecset de feltétlen kell, ahhoz jobb, egy kicsi fejű smink applikátor. B) verzióhoz egy vékony (0 vagy 00) ecsetet ajánlanék.

Szvsz annak nincs értelme, hogy mindkét érintkező felületet (alsó ház mindenütt+ stem) megkened (amit sok kenéssel foglalkozó videóban láthatsz), nagyon könnyű amúgy is túlkenni a kapcsolókat.

[ Szerkesztve ]

(#86587) Ispy válasza Synthwave (#86578) üzenetére


Ispy
veterán

Lubing stationt én végül nem vettem, nem is hiányzik, viszont egy stem holdert igen, az hasznos. Ecset meg 00-ás, papír-írószerből, vagy hobbi boltból, én mondjuk aliról rendeltem, mert lusta vagyok. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#86588) dqdb válasza Synthwave (#86572) üzenetére


dqdb
nagyúr

ami kell:
* TX rugó, GPL 105 és 205 a Keygemtől
* olcsó kapcsolónyitó és 1-2 dolláros csipesz AliExpressről (switch openerből nekem drága van, mert amikor vettem még nem voltak olcsók, az a leetes túl drága noname-nek, ráadásul 2 füles kapcsolókkal nem boldogul, vagy legyen 2-4 dolláros, vagy egy ai03/Kelowa/más neves nyitó 20-25 dollárért, a kettő között nincsen értelme pénzt kiadni)
* applikátor barátnőtől vagy AliExpressről, egyszerűbb, mint ecsettel
* videó megtekintése a minimalista stílusú kenésről, ami nem igényel olyan finom mozdulatokat (a csávó a videóban idegsérülés miatt a bal kezét alig bírja használni ilyenre), mint a stem kenése ecsettel (a lube station előtt így kente a kapcsolókat, de a másik videóban jobban látszódik)
* egy kisebb tégely vagy lezárható zacskó a rugók kenéséhez

ami nem kell
* lube station (kényelmes tud lenni, ha mennyiséget kensz, de 1-2 billentyűzetnyi kapcsolóhoz teljesen felesleges pénzkiadás szerintem)

ha ecsetet használnál, akkor
* 00-s méret a legközelebbi papírboltból

ha a kapcsolóház helyett a stemet kennéd meg, mint a legtöbben
* az említett 4 karmos fogó vagy egy ilyen nyomtatása

Ha már be vannak járatva a Speed Silverek, akkor egy kör lesz a folyamat. Ha még nem, akkor három lehetőség van:
1. stock állapotban használod a kapcsolókat 1-2 hónapig, hogy bekopjanak, aztán szétszedés és kenés
2. rugócsere és úgy használod a kapcsolókat 1-2 hónapig, hogy bekopjanak, ekkor sokkal kevésbé fognak reszelni, aztán szétszedés és kenés (én a rugót nem kenném meg elsőre, hogy másodikra kevésbé legyen macerás)
3. egy másik billentyűzetbe teszed a kapcsolókat, és odaadod valakinek 1-2 hónapra, hogy használja, aztán szétszedés és kenés

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86589) micafighter válasza dqdb (#86588) üzenetére


micafighter
nagyúr

Kínából a Kelowa nyitó is 2-4 dollár :DDD Nyitóbol amúgy olyat vennék, aminek alacsony a pereme, egyszerűbb vele dolgozni. Az említett Kelowa és ai03 nyitók ilyenek pl.

[ Szerkesztve ]

(#86590) dqdb válasza micafighter (#86589) üzenetére


dqdb
nagyúr

Hmm, akkor kikerülhetett a gyártótól a 3D modell és akaratuk ellenére "public domain" lett, mert korábban az sem volt olcsó.

Ebben az esetben Kelowa nyitót kell venni, mert az jó.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#86591) motown5l


motown5l
senior tag

Sziasztok. Valakinek van valami tapasztalalta, vagy véleménye egy logitech g915 lightspeed GLtectile billentyűzetről?Mert elég olcsón hozzá jutottam. Amazon akciós 150 font. De kaptam meg pluszban kedvezményt és így 95 ért meg kaptam

[ Szerkesztve ]

(#86592) Dr. Akula válasza motown5l (#86591) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nekem az elődje, a G613 van, valahol az ágy alatt.

(#86593) nyunyu válasza motown5l (#86591) üzenetére


nyunyu
félisten

Ajtótámasznak talán jó lesz.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86594) Dr. Akula válasza nyunyu (#86593) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

De hát oda van írva hogy prémium anyagokból készült. Ez nem akármilyen ABS fos ám, hanem prémium fos. :)

(#86595) nyunyu válasza Dr. Akula (#86594) üzenetére


nyunyu
félisten

Alin annyiba kerülnek a gyorsan törő kupakjai, amennyiért én PBT szettet szoktam venni. :Y

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86596) Dr. Akula válasza nyunyu (#86595) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nemcsak a kupakjai, az egész billentyűzet túlárazott, 75k a legolcsóbb helyen, ennyiért már sok jobbat tud venni az ember. Corsair 2.0, azok is ráfeküdtek a túlárazásra, persze nem ma kezdték.

(#86597) Mephike


Mephike
senior tag

Hozom a hírt az egeres topicból. A Lamzu kipróbálja magát a billentyűzetek világában is.
Lamzu Atlantis keyboard

(#86598) nyunyu válasza Dr. Akula (#86596) üzenetére


nyunyu
félisten

Sajnos mióta mínusztechék kivették a képletből a tech-et, és pusztán marketinggel pumpálták az árcímkéiket 2-3-5x-re, azóta a minőségük pont annyit romlott, hogy a minőség*ár náluk konstans.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#86599) 0xmilan válasza nyunyu (#86598) üzenetére


0xmilan
addikt

> a minőség*ár náluk konstans.

Lehet, hogy nemsokara kijonnek valamivel, aminek nagyon alacsony az ara es nagyon jo a minosege. :D

(#86600) motown5l válasza Dr. Akula (#86592) üzenetére


motown5l
senior tag

Én G213 rol váltok. LOGITECH marka,elég fontos.volt nekem.

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.