Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#85551) hibavissza válasza MrChris (#85549) üzenetére


hibavissza
veterán

[link] Erre a kettőre gondolok. Amit linkeltél az is jó. A DxO méréssel ellentétben az üveg totál be van bukva a GX80-nál. Elméletileg a GX80-nak világosabbnak és zajosabbnak kéne lennie.

[ Szerkesztve ]

(#85552) hibavissza válasza hibavissza (#85551) üzenetére


hibavissza
veterán

Bocsi kifutottam a szerkesztésből...szóval a jobb oldali, üvegen látható fénycsík viszont erősebb a Panán. Ebből gondolom, hogy a megvilágítás nem volt konstans.

(#85553) MrChris válasza hibavissza (#85551) üzenetére


MrChris
nagyúr

Hát nekem ez a különbség már nem annyira számít. Pipettával kimérve a fehér lap RGB-t Pana ~227, Oly ~224. Lehet, hogy ezt már látni. A csíkoknál szerintem elvitték és visszavitték a lámpákat, de csak majdnem ugyan oda tették le. A 20 megás versenyben a GX8 is hangyakukinyival mákosabb DP-n, mint a PenF, ott hajszálra azonos a világosság.

(#85554) Speeedfire válasza b.vr (#85550) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Jól van. Majd legközelebb a gyúrós topicban kérdezem meg, hogy melyik kamera mit tud. Nem akarok senkit se félrevezetni. :P

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#85555) b.vr válasza Speeedfire (#85554) üzenetére


b.vr
őstag

Azért érted, csak hogy a legfrissebbet vegyük, leírsz egy ilyet hogy "De az OI.Share elvileg nem megy vele", legalább a PH! saját E-M1-et ismertető cikkét elolvastad volna, van benne rész az O.I.Share-ről és hogy mindent lehet vele állítani wifi-n keresztül :)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#85556) #86322688 válasza Mercutio_ (#85509) üzenetére


#86322688
törölt tag

összehasonlítottam egy belépő dslr-t egy oly epl-el.....tényleg nem találtam különbséget, iso-záridő kapcsán, dettó ugyanaz az eredmény jött ki, a franc se érti ezeket a méréseket, kezdem azt hinni hogy kamu az egész, már iso terén is jártam így más géppel, hogy mást mutattak mint én láttam, pedig még látok... ja, dinamikában szemre jobb az oly, az biztos, nem kicsit.

(#85557) Speeedfire válasza b.vr (#85555) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Ritkán olvasok ph teszteket. De nem is ez a lényeg...

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#85558) b.vr válasza Speeedfire (#85557) üzenetére


b.vr
őstag

Példaként hoztam a fórum saját honlapját, amúgy nekem tökmindegy milyen teszteket/ismertetőket olvasol, de _valamit_ azért csak olvasnod kéne, főleg mielőtt leírod hogy "ha jól tudom akkor ilyen meg ilyen problémák vannak" meg "elvileg ez és ez nem megy". Legközelebb azért legalább egy linket hozzál (és lehetőleg ne a blikk.hu-ról) hogy figyeljetek itt ezt és ezt olvastam, kérdezném mi erről a vélemény. Szóval valami alap azért legyen már.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#85559) hibavissza válasza MrChris (#85553) üzenetére


hibavissza
veterán

Akkor a DxO ISO méréssel mi van? Ott is arrébb tették a lámpát? :) Mondjuk úgy sem tesztábrák alapján veszünk gépet....

(#85560) Speeedfire válasza b.vr (#85558) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Bocs Főnök, meghúzom magam. ;)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#85561) un2112


un2112
tag

Megírtam én is a magamét erről a nagyon durva üvegről: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2.8 Pro.

(#85562) trlala válasza un2112 (#85561) üzenetére


trlala
aktív tag

Tényleg jó obi ez. Egy ideje már szemezek vele, de eddig sikerült magam lebeszélni róla.
:)

(#85563) un2112 válasza trlala (#85562) üzenetére


un2112
tag

Magam is pont így vagyok vele. :)

(#85564) Studi válasza trlala (#85562) üzenetére


Studi
addikt

Én nem látom benne azt, ami miatt lecserélném a jó öreg 50-200SWD-t. :)

(#85565) pandoukht


pandoukht
csendes tag

Sziasztok!
Egy Canon PowerShot S200-as kompaktról álltam át Panasonic GX80-ra, amit sok mindenre használnék majd, de főleg tárgyfotózásra. Még nagyon messze vagyok attól, hogy kiismerjem, de az már látszik, hogy kicsit csalódást okoz a 12-32-es kitobi fényereje, ami f3.5-5.6-os rekeszt jelent. A kompakt f2.0-5.9-et tudott, és a 2 meg 3,5 között érezni a különbséget. Várható volt, persze, akkor is javasolták a cserélhető obis topikban a nagy fényerős fix/manuál lencsét a tárgyfotózáshoz, szóval ez van... a kérdés, milyet?
Adja magát a H-H025 fix 25mm, f1.7-tel, ami nem is _annyira_ drága, de mit érdemes még megnéznem? Valami használt manuál csodát adapterrel (és akkor nincs autofókusz)? 50e fölé nem nagyon mennék. Az új Olympus lencsék közül ami hasonló kaliber, inkább 80e+-ért láttam.
Köszi

(#85566) Schanyee válasza pandoukht (#85565) üzenetére


Schanyee
senior tag

Tárgyfotózáshoz fényerős objektív? Nem igazán látom az összefüggést. Nem okoz csak problémát ha a tág rekesz miatt kicsi a mélységélesség? Lehet másak a terveid meg igényeid, alapvetően nagyon jó és sokoldalú objektív lehet a 25 1.7, de ha csak tárgy a fotózásod célja akkor arra a kit objektíven felül nem költenék. Azt is hasonlóan rekeszelve használnád, hogy az egész tárgy éles legyen.

Próbálkozz, a GX80-ban nagyon jó a stabilizátor, így elég hosszú záridőket is ki tudsz tartani ha nincs állványod (ami amugy tárgyfotóhoz fontosabb mint egy objektív). Plusz a Canon-hoz képest jobb a végeredmény magasabb iso-n is, így a záridővel is többet tudsz játszani.

[ Szerkesztve ]

(#85567) pandoukht válasza Schanyee (#85566) üzenetére


pandoukht
csendes tag

Köszi, állvány van, egyelőre tényleg nem volt sok időm rá, hogy alaposan kipróbáljam, játszom majd a záridővel. Lehet, hogy általában nem előny a szűk mélységélesség, de itt néha textúrákat kell kiemelni, akár úgy, hogy a tárgy egésze már nem számít, vagy tárgycsoportból kiemelni egyet a sekély DOF-fal, vagy egy texturált felületen (pl, öreg faasztal) álló kisméretű tárgyat lefotózni úgy, hogy előtte-mögötte már elveszik minden. De mindenképpen kísérletezek még, mit tudok kihozni a kitből.

(#85568) jjeahh válasza pandoukht (#85567) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Az új gépedben jóval nagyobb a szenzor, szal lehet, hogy a sima kitobival is el tudsz érni számodra megfelelő DOF-ot... nyitott rekesszel és zoomolj bele amennyire csak lehet. Meg az sem hátrány, ha a háttér minél távolabb van. Amúgy ha csak a szűk dof a cél és nem elég a kitobi, akkor túrj neten egy filléres helios 44-2-őt + M42 adaptert hozzá és kész... Ha élesség és kontraszt is kell, akkor zuiko auto-s 50mm F1.8 vagy minolta md 50mm F1.7, ezekhez más adapter kell.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#85569) MrChris válasza pandoukht (#85565) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha a boké a fontos, akkor jó választás a 25-ös. Lehet próbálkozni a régi és olcsó manuálokkal, de csak ideig-óráig fog megfelelni, mert nyitva nem túl élesek, általában 2.8-ig rekeszelni kell. A 25-ösből előfordult néhány gyenge példány, egyik kollégának garis is volt és cserélték, tehát érdemes tesztelni.
Másik natív objektív az Oly 45/1.8, valamint a Sigma 60/2.8, ennek azonos kompozíció esetén hasonló mértékű a háttérmosása mint a 45-ösnek és nagyon éles, míg a 45-ös 2.2-nél jön meg igazán az éle.
Semleges hátterű tárgyfotózáshoz azért ajánlott állványt használni, meg a jobb tárgybemutatáshoz a nagy mélységélesség, azaz szűk rekesz, hosszú záridő, alacsony iso. Valamint majd állványon kapcsold ki a stabit.

(#85570) .mf


.mf
veterán

Jól kiszúrt velem tegnap az FL-LM2 kisvaku.
Végre összeállt a legó-bringám, feltekertem gyorsan vele a Gellérten a rétre pár fotóra, mivel az idő már közeledett a sötétedéshez, bedobtam a 36R-t is a táskámba. Ott vettem csak észre, hogy a 36R-ből múltkor kifogyott az akku, és most csak a miniszettel voltam fent, nem volt nálam tartalék. Sebaj, van a kisvaku, felrakom azt, egy kis fillre amíg sötétedik blue hour elején még az is elég. Lövök 2-3-at, még minden működik, áttolom másik helyre a bringát, és elkezd össze-vissza működni, pl. lövök -2 alexpó és vaku +0.3, minimált villant; vaku +0.7 hajszállal erősebb; vaku +1.0 villant egy jókorát, túl sok is lett, vissza 0.7, nem villan... Onnantól kezdve 80%-ban el se sült, bármit állítottam, fill, slow, slow2, manual. Kikapcsoltam, levettem, megtörölgettem a kontaktokat, semmi. Ma este itthon megpróbáltam megint, hogy behalt-e, vagy hátha a hideg miatt volt, de semmi. Ellenben a délutáni fotók után az akku már elkezdett villogni, úgyhogy kicseréltem másikra, erre azzal egyből villant... :W
Legalább valami figyelmeztetés lenne, hogy "hé öreg, csak fullos akkuval vagyok hajlandó elsülni"

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#85571) suits


suits
tag

Hali!

Panasonic g7 vagy g80 menüjében van olyan opció hogy vertikálisan tükrözi a képet/videót?És lehetőleg már igy is jelenití meg az lcd-n?

(#85572) Ereshkigal válasza suits (#85571) üzenetére


Ereshkigal
őstag

A G7-nél forgatás van (balra/jobbra), csak képekre működik, és ha elforgattad, utána úgy jeleníti meg később is.

(#85573) totálkezdő válasza .mf (#85570) üzenetére


totálkezdő
tag

Hát igen, ez a baj velünk, hogy azt hittük, hogy a vevők piaca van. Azaz, hogy a piacgazdaság olyan, mint Börcsök Mária Tapsifül című versikéjében (Kaláka megzenésítés) "Milyen furcsa eladó, a vevőt lesi, várja". Pedig hát nem, ez a gyártók piacgazdasága, azt vesszük, amit ők (a mi igényeink figyelmen kívül hagyásával) gyártanak nekünk. Pl. az a szolgáltatás, amit a kis Canon kompaktomba (A650IS, milyen jó kis markolata van, kihajtható kijelzővel) a(z ingyenes) CHDK feltelepítésével (ez 2008 óta létezik) kaptam, hogy a négy ceruzaakku állapotát százalékosan mutatja (és még rengeteg hasznos dolgot nyújt), tudtommal csak valamelyik legújabb Olympusban jelent meg.

(#85574) Lassú Víz válasza .mf (#85570) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Bosszantó, de vissza tudsz menni újra elkészíteni a képeket. Azért az egy tanulság, hogy ha szarakszik a kis vaku, akkor érdemes egy akkucserét bevetni. Nem gondoltam volna, hogy annak ilyen jelei vannak. Az, hogy nem exponál a gép, amíg nem tölt fel a vaku, az érthető. Ekkor sem ártana a keresőképbe valami ordítóan nagy figyelmeztetést betenni, hogy miért nyomod hiába a gombot. Főleg ha a külső vaku sem vitéz az akku probléma kijelzésében. Pl. a Godox TT685 esetén egy olyan vékony üres akku ikon villog, hogy szemüveg nélkül alig látom.

Ami az utolsó mondatot illeti, azt nem akartuk tudni rólad.

;]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#85575) Warton


Warton
őstag

Használtan szeretnék beszerezni egy mft-s gépet max 100k-ért, de inkább alatta. Főleg manuál obikat használnék rajta. Cél: kirándulás jó időben, makrózás, általános felhasználás, semmi extra.
Leginkább oLympus gépeket néztem M5, m10, m10II. Melyiket lenne érdemes beszerezni mostanság? Egyáltalán van valamilyen lényeges különbség a fenti gépek között, mert én nem nagyon találtam. :U

[ Szerkesztve ]

(#85576) andersen10 válasza Warton (#85575) üzenetére


andersen10
aktív tag

GX80? (szerencsével 100 alatt kifogható, én 95-ért vettem pár hete használtan) 4K video, gyorsabb (állítólag) AF mint a felsorolt Oly vázaknál, kompaktabb méret (ha számít).

[ Szerkesztve ]

(#85577) voriae válasza andersen10 (#85576) üzenetére


voriae
tag

A gyorsabb AF jól jön majd a manuál obikkal! :) nemúgy a fos EVF, ami a GX80-ban van. Én rámennék egy használt EM10II-re! Jobb kereső, szebb színek (tudom...).
Különben nekem nem tűnt fel a jobb AF az 1. gen EM10-zel szemben (mindkettőt használom párhuzamosan), viszont pl. a stabi ezerszer jobb a Panában. Különben igen, a GX80 szuper gép, én is nagyon szeretem. De épp a kérdezőnek lehet nem ez a legjobb most.

(#85578) Mercutio_ válasza totálkezdő (#85573) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pont azok a plusz funkciók amiket a CHDK-val vagy Canon dslr-nél a magic lanternnel kapsz nem a gyártók akkori jó szívének köszönhető, hanem külsős opensource kezdeményezés eredménye :(
Nézd meg ezek nélkül mit nyújtanak az érintett vázak... ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#85579) totálkezdő válasza Mercutio_ (#85578) üzenetére


totálkezdő
tag

Akkor bocsánat, félreérthetően fogalmaztam, mert pont azt akartam hangsúlyozni, amit Te is leírtál.

(#85580) Warton válasza andersen10 (#85576) üzenetére


Warton
őstag

4k nem kell, nem szoktam videózni csak fotó. AF szintén nem játszik, mert amiket ráaggatnék azok mind manuálok.

(#85581) andersen10 válasza voriae (#85577) üzenetére


andersen10
aktív tag

Igaz, MF esetén hatványozottan fontos a jó keresőkép. A GX7 után is nem értettem miért érzem gyengébben a GX80 keresőjét, mert elvileg ua. az kereső technológia van mindkettőben. Rájöttem az a különbség, hogy a GX7 kereső jobban hátranyúlik, így közelebb van a kukukcsalencse a pupillához.

AF:
Csinálok a köv hokimeccsen egy tesztet, egy harmad a GX80-al, egy az E-M5 II-vel, ua. obival (75 1.8), kíváncsi vagyok CAF -ben lesz-e és milyen eltérés.

(#85582) Mercutio_ válasza Warton (#85580) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha manuálozol csak, akkor lehet jobban jársz egy Fuji vázzal :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#85583) Warton válasza Mercutio_ (#85582) üzenetére


Warton
őstag

Igazából csak a cropfaktor miatt lenne jobb, de volt már egy Fujim és csalódás volt, úgyhogy kihagyom, azért köszi.

(#85584) Tua válasza andersen10 (#85576) üzenetére


Tua
tag

C-AF-et ritkán használom, de az S-AF Panasonic GX80-ban határozottan gyorsabb, mint az EM5/10 párosban.

(#85585) Tua válasza Warton (#85575) üzenetére


Tua
tag

Ha csak manuálozol, akkor szerintem az E-M10 II jelenleg a legjobb választás az általad felsoroltakból.

(#85586) suits válasza Ereshkigal (#85572) üzenetére


suits
tag

Hm...
Az nem jó nekem.Olyan opció nincs hogy ha kihajtod és magad fele fordítod az lcd-t akkor úgy lásd magad mint egy tükörben?(jobb kezedet a jobb oldalon látod vagy nem tudom hogy irjam le)Meg úgy is rögzit képet videót?mint mondjuk telefon front kameráján ? Vagy esetleg a mobil app-os szoftverében?

(#85587) MrChris válasza suits (#85586) üzenetére


MrChris
nagyúr

A G6-omban nem volt ilyen, valszeg a többi hasonló forgatósban sem. A gf7-nek van kifejezetten szelfis lcd-je, még annál lehetne tükör opció, de még nem botlottam bele.

(#85588) scarabaeus válasza suits (#85586) üzenetére


scarabaeus
őstag

"Meg úgy is rögzit képet videót?"

A kijelzést még meg is érteném, a tükörhöz szokott beidegződések miatt, de miért jó a valóság tükörképének rögzítése? Háttérben esetleg tükörírású szövegekkel, egyebekkel.

Quoth the Raven "Nevermore."

(#85589) suits válasza scarabaeus (#85588) üzenetére


suits
tag

Fene se tudja miért de én így vagyok fotogén.(lehet nagyon nem szimetrikus az arcom? :F )A feliratok a háttérben meg nem érdekelnek :) Jobb bokeh-s obi úgyis elmossa :)

G80-ban esetleg lehet ilyen funkció?

[ Szerkesztve ]

(#85590) asdf_ válasza suits (#85589) üzenetére


asdf_
veterán

Rogziteni kb. halalbiztosan nem rogzit semmi forditva, ha valakinek ez kell, post-ban flippeli a videot, kb. ket kattintas.

(#85591) Terapeuta


Terapeuta
őstag

Sziasztok.
Az normális dolog, ha "filmfelvétel" alatt C-AF Tracking-ben az obi halkan kotyog (12-40)? Most megfigyeltem, képkészítéasnél is kotyog.

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#85592) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Végül csak sikerül megcsípni egy oly 45-öt HA-ról. Ez már tényleg úgy rajzol, ahogy én szeretném. :D
Viszont furcsa, hogy LR alatt a lens correction-nél nincs ott, hogy Built in. Vagy hasonló szöveg szokott ott lenni.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#85593) Grga_Pitic válasza Speeedfire (#85592) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

Lehet, hogy furcsa, de biztosíthatlak, hogy ez normális. Nekem sincs ilyen szöveg, más MFT objektívvel se.
Gondolom az MFT RAW-ba rakott korrekciós adatok miatt.

[ Szerkesztve ]

(#85594) szőröscica


szőröscica
addikt

Sziasztok!

Utazóobjektívnek 14-140-es Pana vagy 12-60-ast javasoljátok inkább? Igazából nem tudom, hogy valaha is lett volna szükségem akkora átfogásra, amit előbbi tud.

Egy 14-42-es kitobit és a 45 F1.8-at váltaná nálam.

(#85595) MrChris válasza szőröscica (#85594) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ez abszolút tőled függ, nekem a 12-60.

(#85596) szpetri válasza szőröscica (#85594) üzenetére


szpetri
tag

Vedd figyelembe, hogy 14-140-es Panából kétféle van! Nekem egyik sem volt, úgyhogy jó szívvel ajánlom bármelyiket ;]
Ellenben ha kiváltaná az említett kettőt az új, akkor előtte nagyon gondolkodj el, hogy a 45-öst mennyire nem használod. Az egy nagyon príma obi, alapobira nem biztos, hogy becserélném. Pláne ha a 14-42 a Pana féle II-es verzió. Ott egy 12-60 nem biztos hogy annyival többet ad, hogy érdemes lenne beáldozni a fixet.
Persze ha csak porosodik a 45-ös, és nagyon beindult a "váltani akarok" vezérhangya, akkor nincs min gondolkodni.

[ Szerkesztve ]

(#85597) Terapeuta válasza szőröscica (#85594) üzenetére


Terapeuta
őstag

Én abban erősítenélek, hogy a 12-14 mm a kardinális kérdés. Az a 2 mm jobban fog hiányozni, mint a 60-140. Beltérben biztos.
És én is arra szavaznék, hogy a fixet csak alapos indokkal engedd el :). Sötétben szerintem csak azzal fogsz tudni fényképezni.

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#85598) Terapeuta válasza Terapeuta (#85591) üzenetére


Terapeuta
őstag

Közben egy kicsit magyarítok: tehát C-AF trackingban videó-felvétel alatt normális dolog, ha - vélhetően a követéskor - halk, kotyogó hang jön az (12-40) obiból?

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#85599) Speeedfire válasza Grga_Pitic (#85593) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Akkor nem vágom, hogy mi van. :N

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#85600) szőröscica válasza Terapeuta (#85597) üzenetére


szőröscica
addikt

Sosem hasznalom a 45-ost, hirtelen felindulasbol vettem meg. A 14-42 meg szerintem az elso, 7 evvel ezelott adtak kitobikent a G2-es Pana melle.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.