Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
Szia,
nem tudok olyan nem fizetős segédszoftvert Windowsra ami normálisan kezelné az ext fájlrendszert. Lehet létezik driver szinten és csak én nem találkoztam még vele
Mivel Linuxok mindegyike natívan kezeli az NTFS-t, ez így sokkalta egyszerűbb szerintem, valamint ha egyszer valaha valamiért ki kell vennem a háttér ssd-t, azt olvassa minden, akár a fiam wines laptopja is, nem kell semmi buhera. -
csixy
addikt
Gyakran írjá(to)k, hogy a linux milyen flottul kezeli az exfat fájlrendszert. Ezzel szemben ha nem teszem bele az fstabba a partícióját, akkor sárga felkiáltójelet kap a Gpartedben. Ha meg beleteszem az fstabba, akkor csak a rendszergazda írhat bele. Hogy kell akkor ezt jól csinálni, hogy a user könnyen boldogulhasson vele?
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
tordaitibi
veterán
Én évek óta live Linuxokkal menetegetk meggübbedt Wines rendszerekről és még nem találkoztam olyannal hogy ne gázolt volna át szó nélkül root jog nélkül is bármilyen ntfs, akár Windows rendszerkönyvtárakon is.
Kicsit off de leírom,
nemrég felmerült egy feladat, mindentől izolált vékonykliensen csak a W10 használható, spec. célszoft és driver miatt, mivel semmi másra nincs szükség és sietni kellett, nem volt időm kiherélt W10 telepítőt összedobni. A telepített rendszerbe Linux alól bemásztam, és mindent ami nem kellett, értve ezalatt Defendert Edge-tupdate komponenseket, egy vagon rendszerfájlt simán gyalultam.
Vagyis ha van is NTFS jogosultságkezelés, az max. az új Paragon drivernél lehet hogy létezik de én eddig nem találkoztam jogosultságproblémával. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
nagyúr
válasz Gyuri27 #86744 üzenetére
dualbootnál ahol van, kell még meghajtó tárólónak ott egyszerübb, kézenfekvöbb ha az a lemez ntfs.
Miért is tenne bárki ilyent? Annyi modern fájlrendszer van és adott meghajtón belül is particionálhatok más fs-re..., ami tudja az allocate-on-flush-t (delayed allocation), ami többek között a jobb memória és fs kezelést is biztosítja. Szerintem egyáltalán nem kézenfekvő Linux alá NTFS.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Nyilván sokáig még a HDD lesz adattárolásra a favorit, alapból a mágneslemez 100x alkalmasabb erre, mint egy flash alapú memóriacella. Sokan külső házakban lévő meghajtókra mentenek és utána kihúzzák, elteszik, no ezt a HDD tolerálja, a SSD nem annyira, bár ritkán van emiatt adatvesztés.
235 POR Recovery Count smart érték is jelzi komolyabb SSD-nél, hányszor kerül ki áram alól, quasi szabálytalan leállítással a meghajtó és ilyenkor a firmware a boot során mindig helyreállítást végez(ez kockázat, ha nem is nagy). Ez HDD-nél sokkal jobban tolerált, más a vezérlés, más az elektronikai védelem, persze HDD meg HDD között is komoly különbségek vannak meg SSD is van konzumer és datacenter osztályú is, fenti 235-ös értéket is főleg a DC osztály smartja jelzi. Erre nemrég jöttem rá, mikor új szerzeményemet PM883 1,92TB DC SSD-t megnéztem és azt láttam, hogy minden boot/reboot során emelkedett egyet fenti érték. Nyilván mióta OS kezeli direktben, azóta a leállításkori/újraindításkori energiagazdálkodási beállítások már megfelelőek és nem nő tovább az érték.
Ritkán flash NAND-ról tűnt már el minden adat, amikor sokáig nem volt áramellátása.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha jól tudom, nemrég került a kernelbe a Samsung exfat linux drivere, azelőtt mintha a FUSE kellett volna*, hogy kezelje a rendszer. én se szerettem anno, mert sem a smartTV, se a Linux alapú mediabox nem ette meg vele a meghajtókat!
*pár napja valami frissítás során leszedte a csomagkezelő a FUSE-t és a Gparted mégis tudna exfat-ra particionálni, ebből gondolom, hogy már nem kell hozzá
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
Tehát még mindig ott tartunk, hogy tárolásra (hosszú távra) a HDD a nyerő. Régebben Uby tett közzé egy hasznos linket, ahol részletesen le volt írva, hogy hogyan is működnek az ext* fájlrendszerek. (Kérlek Uby ha tudod miről van szó, linkeld még egyszer, vagy küldd el nekem, mert nem találom a bookmarkjaim között!)
exFAT-hoz még nem volt szerencsém, nem volt olyan, hogy indokolt lett volna számomra a használata. (Persze lehet, hogy ami késik nem múlik.)
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
BoB
veterán
válasz tordaitibi #86753 üzenetére
Pont ezért írtam hogy Linux-Win között nem igazán működik. De attól még van, a réginél is volt.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Nos, engem ez a cikk, illetve még inkább a hozzászólásokban kialakult kisebb vita volt az, ami elgondolkodtatott, hogy most SSD vagy HDD. [link]
De igazából vannak ennél komolyabb megoldások is, persze, ha pénz nem számít: [link] Ez elvileg 1000 évig használható marad (csak győzd kivárni ).Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #86759 üzenetére
Az exfat-on kívül légyszi mondj egy olyat amit lekezel a Droid, Mac, Win és Linux és az okostévék.
Na várjunk, én a fenti mondatot arra írtam, hogy ha dualboot van, akkor kézenfekvő a Linuxot is NTFS-re tenni! Semmilyen más eszközre, OS-re nem gondoltam, éppen a smartTV-mre gondolhattam volna, az éppen nem kezelte az exfat-ot sem, az az NTFS-t ette meg nyilván a fat32-t, de az ugye méretkorlátos.
Szóval Linuxot EXT4 vagy más delayed allocation képes fs-re célszerű tenni, plusz még a JFS, ha SSD-ről van szó. Tök mindegy, hogy dualboot vagy single install.
-
nagyúr
Ezt találtam régebbi piszkozatok közé mentve:
Tamás Ferenc: Fájlrendszerek Linuxon
Hirtelen nem találtam mást....bár ez is roppant érdekes írás, mivel pár disztró már alapból nem EXT4-et használ:
Btrfs vs Ext4 – Functionalities, Strengths, and Weaknesses
NTFS-ről Linux esetén nincs is értelme többet szót ejteni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nincs sok gondolkodnivaló azon az íráson és a hsz-ek miatt sem, technikailag semmi nem változott. Jó pár éve ugyan, de akkor azt olvastam, hogy ipari szinten kevesebb HDD-t vesznek és több SSD-t, de ez nem egymáshoz viszonyított szám. Nagy cloud és supercomputeres cégek tárolásra nagyobb kapacitású HDD-ket vesznek és a datacenter osztályú SSD-k is nagyon terjednek, de nem feltétlenól a HDD-ket váltják ki ezekkel minden esetben, hanem a tárolás gyorsítását oldják meg velük, de nyilván sok cloud szolgáltató használ SSD-ket is, premium szolgáltatásokhoz például, ahol a gyorsasággal marketingel!
Konzumer SSD vs HDD vita meg nincs is, azt józan gondolkodással senki nem állítaná, hogy ebben az osztályban az SSD-t érdemes tárolásra használni. Csak a nemrég beszerelt DC SSD-t említem, amit egyrészt nem forgalmaznak, ha igen, akkor 160-200 eft/2TB az ára, ennél azért a HDD jóval olcsóbb még mindig, a professional osztályú is, de nem ez az előnye az ipari szegmensben nyilván.
Egyszóval az, hogy csökkennek az eladások ipari szinten is, kb semmit nem változtat az alaphelyzeten, egyszerűen hibrid megoldások vannak plusz sokkal nagyobb kapacitású meghajtókat vesznek.
No de ha mégis SSD-n akarsz tárolni, neked is javallom a PH aprón kapható datacenter osztályú SSD-ket, ha érdekel, megadom neked is a forrást priviben. Azokra már érdemes tárolni is!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #86765 üzenetére
Nem csoda, hirtelen nagy volt itt a felbolydulás több témában is, ritka az ilyen Linuxos topikokban mostanság.
-
tordaitibi
veterán
Magánvéleményem,
archiválni, mentegetni hagyományos 3,5 hdd, az szerintem 15 év múlva is olvasható, esetleg közvetlen villámcsapás tudja megölni vagy ha leesik 4. emeletről.
Nem a nagyméretűek, a mostanság terjedő 10-12TB hanem a régi 1-2TB max.Amúgy nálam lecsengett a mérethajhászás kb. 2 éve.
Rájöttem hogy az egész internetet nem tudom letölteni, ami igazán nekem fontos az elfér a Megasync 50GB free tárhelyén.
A többi az mind pótolható vagy nem fontos. Zömmel filmek, de erről mint írtam leszoktam mert mindenhol van már normális net ahol megfordulok és online nézem ezeket. Teljesen felesleges letöltögetnem.
Ugyanezen okból eladtam a nasomat 1 éve, minek, csak ment 24-be évekig és hetekig be se léptem. Magánszervert meg nem akartam sose.Jelenleg van 1 darab 1TB ssd az egyik, egy 500GB ssd a másik gépembe, a harmadikba már nem is bővítettem, bőven elég a 128-as amivel vettem.
Van egy 1TB usb ssd ami rendesen nyüstölve van, ez az 1 ami majdnem tele van, és van 1 darab 1TB HDD mentegetni.
Jelen pillanatban az usb ssd kivételével az adathordozóim kb. 40-50%-os kihasználtságon vannak mert nem látom értelmét megtölteni. Minden elérhető online. Ha meg egyszerre megszűnik működni a Mega, a Gugli, a Youtube és a többi online szolgáltató, akkor tökmindegy mert épp világvége van.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #86768 üzenetére
Mondjuk nekem a H*O Max elő van fizetve, ott azt nézek meg, amit akarok. Havi ezeöccá'zé a hülyének is megéri (nekem) Ami nincs fent, az meg V*dea. Ezért tényleg nem is éri meg felmennem torrentre meg letölteni 10+ terányi filmet meg sorozatot, mert a büdös életbe nem fogom őket megnézni. Amit meg szeretek, az szerintem nagyon max elférne 2-3 terán is.
Tehát ezért sem értem ezt a 22 terás HDD dolgot, hogy mi a túrónak? Tegnap este ezen agyaltam, hogy mégis mit tudnék rátölteni, aztán rájöttem, hogy a saját szintemen kb. semmit.
Szerk.: akkor látnám jelentőségét a nagy HDD-nek, ha teljesen átmennék OFFLINE életmódba, szóval zéró internet. Akkor kellene tárolni a filmeket, a játékokat, egy rakás programtelepítőt, az oprendszer isokat, mindent, amit lehet. Ehhez kéne egy nagy pendrive is, hogy, ha valamilyen idegen gépen hozzá tudok jutni az új dolgokhoz, akkor hazavigyem és feltöltsem a saját adattáramba.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Fú milyen vad ötleteim vannak, "kommunikációs remeteség", "offline sziget", stb. Végülis nem lehetetlen, vannak stabil Linux rendszerek, amik mennének frissítés nélkül a világ végéig.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Csak eszmefuttatásként ill. filozofálás szintjén, akkor minek is menjen bármi?
ha full offline bitremeteség a cél akkor tul.képp mindegy milyen os-t nem használsz Izolált környezetben pl. egy W95 vagy dos is elmegy hisz nem tudod mi van kívül, mennyit haladt a világ.
Ha ezt pl. a C64 korában tetted meg, akkor ott azon megrekedtél. -
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #86771 üzenetére
Az egy angol nyelvű írás volt, arra tutira emlékszem, de ez amit linkeltél nagyon hasonló írás volt ahhoz.
Azért átnyálazom holnap, nem árt ha felfrissítem a tudnivalókat!@tordaitibi:
Pont így vagyok vele én is, van egy 500GB-os külső vinyóm, amire mennek a családi fotók, meg a többi személyes cucc. (Meg zenék, mert van olyan amit már szinte sehol sem tudtam megtalálni.) A filmek, sorozatok archiválását meg már évek óta abbahagytam.
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
tvamos
nagyúr
válasz ubyegon2 #86771 üzenetére
Ha mar file rendszerek... smb, vagy nfs?
(#86773) K0zm0
Filmekbol is vannak olyanok, amit nehez megtalalni. Mondjuk nem tudom, minek tartogatok meseket, jovore 18 lesz a fiam... plane, hogy sosem nezte meg velem a Pityke ormestert.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
törölt tag
Atyafiak! Én nem értem itt ezt az agymenést, ami az ntfs-re Linuxot indított el. Tudomásul kell venni, hogy a Linux-os jogosultság kezelés csak UNIX kompatibilis fájlrendszereken működik. Legyen az ext4, btrfs, vagy bármi más. Az ntfs az nem Linux-os fájlrendszer! Hagyni kell a kezelését a Windows-ra. Ha dualbootod van Windows-al, akkor az megoldja. Ha nincs nem kell vele foglalkozni. Külsős, hordozható eszközt ntfs-re érdemes formázni, a hordozhatóság miatt. Rém egyszerű a UNIX-Linux fájlkezelés-jogosultság. Ami nincs senkinek dedikálva kiajánlva az a root-é. Ezt root jogokkal tudod megváltoztatni. Ennyi, és ez így van jól.
A Windows-ról áttérők meg vegyék fel a fonalat. Nincs olyan, hogy jelszó nélküli rendszergazda jogú user! Aki ilyet akar, az mindent is meg akar erőszakolni. -
válasz tordaitibi #86772 üzenetére
Nem a megrekedés a cél, hanem az otthoni offline élet. Jó esetben céges gépen is hozzáférsz az új dolgokhoz, csak Te nem vagy becsatlakoztatva a netre.
-
válasz tvamos #86778 üzenetére
Már hogyne lenne? Win10-et feltelepíted és nem csinálsz helyi júzer fiókot. Onnantól kezdve adminként használod ezt a ragyogóan "biztonságos" rendszert és semmilyen folyamat indításához nem fog jelszavat kérni, csak felugrik egy ablak, hogy kattints az okéra.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem kéne szennyezni a topikot Windowsos faszságokkal!!!!
-
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Tudnátok Linux alá valami kész megoldást ajánlani mail szerver futtatásra?
Sajnos a QNAP NAS-ra nincs semmi értelmes megoldás, így arra gondoltam, hogy virtuális gépet futtatok majd rajta, és felhúzok rá egy Linuxot.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
sh4d0w
félisten
válasz tordaitibi #86768 üzenetére
Nalam az 50 GB nagyon karcsu lenne - es akkor nem beszelek sem kepekrol, sem non-educational videokrol, sem zenekrol.
Igen gyakran elofordul, hogy egy ingyenes fejtagitohoz adnak virtualis gepet - ez mar alapbol esetleg 20-30 GB-ot kiharap a rendelkezesre allo teruletbol, ha tobb is van, akkor ennyi.
Nalam a jelenlegi Documents folder 189 GB - ebben csak trening anyagok, konyvek, kepregenyek vannak, plusz a mar emlitett virtualis gepek.
https://www.coreinfinity.tech
-
sh4d0w
félisten
Azt is rosszul. Nincs rendszergazda jogosultsaga a userednek, pont azert ugrik fel az UAC ablak: "...With UAC, applications and tasks always run in the security context of a non-administrator account, unless an administrator specifically authorizes administrator-level access to the system..."
https://www.coreinfinity.tech
-
nagyúr
Néha egy thread oda fut ki, hogy érintőlegesen a Windowsról is esik szó, nem sok, de időnként valakinek ez becsípődik és morog, mint a bolháskutya! Ne vedd a lelkedre, nem téged utálunk ilyenkor, azért a többes szám, mert régebben én is gyakran beszóltam, ha valaki a Winról kezdett el irkálni! Miki komám se mindig ilyen harapós és nem is akarnánk elriasztani a lelkes kezdő Linuxosokat! (sajna van pár elvetemült topiklakó, aki odaragadt a Winhez és emiatt mindig előjön a téma), főleg Tibi komámra gondolok itt!
Kb annyi a büntid, hogy az idén már nem emlegetheted a Wint!
(#86774) tvamos
Ha mar file rendszerek... smb, vagy nfs?
Arról nincs semmim, csak klasszikus fájérendszerekről olvasgattam anno, alapból ami hálózat, az nekem nagyon kínai!
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
-
tordaitibi
veterán
válasz sh4d0w #86788 üzenetére
Mindenki máshogy él a pc-n és mások a tárhelyigényei.
Én arra céloztam hogy pl. eladtam a nasomat mert értelme nulla volt, a fiam most bővítette az övét 2 darab 6 terás hdd-vel.
Hogy neki mi van rajta és ebből mi fontos... azt ő tudja.
Biztosan van akinek kell ennyi tárhely, az egyik rávoli ismim tv stúdióknak bedolgozó otthonról, videorender és szerkesztés a profilja. Neki a jóisten tárhelye sem lenne elég néha. Sima userre ez azért nem jellemző.
Ja de, egy komolyabb járékkollekció is viszi a terákat. -
nagyúr
válasz tordaitibi #86795 üzenetére
Most meg se szólaltam!
Már meg se kell szólalnod! Minden régi motoros becsípődését tudjuk itt már!
(#86793) Rowon
Egyébként láthatod, milyen jó kis barátságos csapat van itt, nyilván időnként a Windows emlegetése kiveri a biztosítékot, de nem vészes. Ennél jobban csak a stable - rolling vélemények tudnak hangulatot paprikálni!
(#86792) K0zm0
Én is a kevésbé fárasztó napokat várom és közben eszement mennyiségű nyitott tab van a böngirnyón, némelyiket megnyitva csak pislogok, hogy ez meg mi a ragya...de pár napja ugyanez van a önnekcsomagjaérkezett SMS/email-ekkel is, amikor kinyitom xy csomagautomatát, kb olyan, mint a zsákbamacska.
(#86796) tordaitibi
Figyelj, tárhelyből sosem elég! Hiába van négy streaming előfizum meg NAS is, mégis mindig telepakolom a tárhelyeket valamikkel, most is ezért kellett a HP 8570p-be cserélni az 1terás SSD-s 1,92terásra, de nem bánom, mert kellett már régóta egy datacenter osztályú SSD. Néhány éve még elég volt a 120gigás is....
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
-
tvamos
nagyúr
Igen, ez zavar, hogy leokezod, es ennyi... Ha beallitom, hogy jelszot kerjen mindig, ha telepit valamit, akkor meg van, amit nem tudok telepiteni. Szoval, ha ugy szeretnem, mint itt, Linuxon van, az nem mukodik jol.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
nagyúr
Üdv. Srácok helpet kérnék. Egy ilyen brutális Selecline gépre próbálnék felvarázsolni egy Linux Mint-et, néztem ezt a leírást, mit rontok el, hogy amikor bootolnék az USB-ről, akkor bejön egy GNU GRUB version 2 és ennyi.
Ezzel a paranccsal a root-nál elszáll. Lehet Mintnél nem ez van? Illetve hogy tudom kideríteni, nálam hogy hívják a partíciót?
linux /casper/vmlinuz.efi root=/dev/<partition>
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gaming notebook topik
- Hálózati / IP kamera
- PlayStation 1 / 2
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Formula-1
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- További aktív témák...
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest