Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
b3Ro
senior tag
Sziasztok.
Kis segitseg szeretnek kerni.
Kdenlive-ban mikor videot akarok renderelni, a kovetkezo hiba uzenetet kapom (Linux Mint):mlt_repository_init: failed to dlopen /usr/lib/x86_64-linux-gnu/mlt-7/libmltrtaudio.so (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/mlt-7/libmltrtaudio.so: undefined symbol: pa_simple_drain)
[h264_vaapi @ 0x7fcd94005dc0] Driver does not support some wanted packed headers (wanted 0xd, found 0).
[h264_vaapi @ 0x7fcd94005dc0] Driver does not support packed sequence headers, but a global header is requested.
[h264_vaapi @ 0x7fcd94005dc0] No global header will be written: this may result in a stream which is not usable for some purposes (e.g. not muxable to some containers).
PPA-bol van felrakva a Kdenlive, es tokeletesen mukododtt, mig egy frissites nem jott harmadikan az mlt-hez.
-
nagyúr
válasz Petya XT #86384 üzenetére
Azt hittem, írtam neked is minap.....
Szóval a lényeg, hogy ha rendszeres a dolog, akkor egy módja lenne a hiba okának kifigyelésére, hogy terminalból indítod a Celluloid-ot (akár Firefoxot is) és amikor tapasztalod a hibajelenséget, akkor megnézed, mit ír ki a terminal a jelenségre és azt a szüveget berakod ide, onnan már talán ki lehet indulni!
De akár az ebben lévőket is próbálhatod:
Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
growler
őstag
Lehet hogy koztudott, de...
inxi legujabb verziora frissitese:
/etc/inxi.conf -> B_ALLOW_UPDATE=true
sudo inxi -U
Proba pl.:
inxi -Famzy -
csixy
addikt
válasz #63718632 #86404 üzenetére
A részemről mindössze annyi, hogy van olyan vasam amiben van elég RAM ahhoz, hogy a Linux Live Kit segítségével készített pillanatfelvételt szőröstől bőröstől fel tudom tölteni bele. Így kapok egy villámgyors rendszert és kikapcsolás után elfelejt minden utólagos előzményt amit az aktuális használatkor beletermeltem és a bogarakat is, amik esetleg közben belemásztak. Ez egy körömnyi pendrájvon elfér az aprópénz között a pénztárcámban. Ahol találok egy vasat bele tudom dugni és használni. A slaxosítás azért kell mert egy HDD-re telepített tuningoló példányom is van belőle és ha ezen megcsinálom a frissítéseket , akkor a frissítések során megcsinált changes mappa tartalomból csinálni tudok egy újabb akarmi.sb modult és azt a pendrájvos verziómba is bele tudom építeni .... egyszerűen belemásolom a modules mappába. Tehát egy router fw-hez hasonló squashfs alapú kényelmes rendszer konzervem van, amit még frissíteni-fejleszteni is tudok. A fejvakarás csak akkor aktíválódik, ha elkerülhetetlenné válna egy újabb kernel használata. Próbáltam már a kis slaxot is többször feltuningolni, de mindig a saját dugámba dőltem. Sokkal egyszerűbb egy kész nagyobb rendszerből egy nagy slaxot csinálni. Nem értem, hogy T.M. miért válassza ketté ezeket, nevezetesen a Linux Live Kitet és a Slax linuxot. Miért nem szól arról, hogy a kettőt egybe is lehet gyúrni.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
5leteseN
senior tag
Itt (vagy másik alfórumban, nem emléxem sajnos, Bocs) láttam egy egyszerű parancsot, ami grafikusan(is,) mutatta a rendszerben éppen elérhető tárolók(hdd, SSD,...) sebességeit.
Mi is volt/lehetett ez?
-
5leteseN
senior tag
válasz 5leteseN #86410 üzenetére
...valamint: A pendrive-ra(ezentúl csak pd) telepített MX-Linux-om továbbra is hol felismerhető -elindul/nemindul, hol nem is látja a notebook.
Amikor felismerődik és nem indul:
ls /dev-nél nem is làtja -furcsa módon- a már elindult Linux meghajtót.
Vmi: "UUID... not exist." a hibaüzenet.
...holott a hdd-t látja, de semmi mást, pedig a Bios még látta, Linux(menü, Grub) pd-meghajtót, hisz a grub elindul, majd recsss...Amikor látja, és elindul, akkor mindig vannak egyébb tárolók, asszem' az sdg1 -et használja.
A grub menüben hd1-ként szerepel a root útvonal, nem sdg1-ként.
Lehet az is a hóba oka, hogy telepítéskor volt vmi bonyolodás az üdítő, mbr, egyebek körül.Lehet, hogy tisztítaná a képet, ha uefi-vé lehetne tenni a jelenlegi rendszert.
Ezt lehet a jelenlegi telepítés megtartásával?További információ: más uefi-s pd-t mindig felismer a nbook.
Ventoy-t is mindig, MX-Linux Live pd-t(iso) is.initramfs -u (-v) és Grub Update1 ezerszer, hiba(véletlenszerű felismerés -BIOD),- és utána szintén véletlenszerűen sikeres elindulás a grub menü után) megmaradt.
Szerintem a hiba kettős: az uefi/mbr telepítéskori baki, és a root útvonal eltérö meghatározási módjaiból adódó hibák összeadódnak.
Hosszú lett, de igyekeztem egy több napos kérdezz-felelek fórumozást lerövidíteni.Várom a megoldáshoz vezető kérdéseket és válaszokat főleg. +
-
törölt tag
válasz 5leteseN #86411 üzenetére
A Grub csak egy rendszer indító. Neki csak azt kell megmondani, hogy honnan indítsa a rendszert. Ezt /dev/sd...... formában nem tudod megmondani, mert azok lemezek és partíciók még sehová nincsenek felcsatolva. A rendszered még nem él. Majd ha elkezd indulni a rendszer az már az fstab alapján felcsatolja a lemezeket, partíciókat. Neki csak az kell, hogy melyik lemez, melyik partícójáról kell indítani. Ennek a formátuma a hd0,1 vagy hd1,1 stb formátum. Hanyadik lemez, hanyadik partíciója. Nagyjából, tömören.
[ Szerkesztve ]
-
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Fstab szerkesztésben elakadok!
Van egy ilyen USB winyó:
Disk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk model: nal USB 3.0
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x9a4e7d50
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 976773119 976771072 465,8G 7 HPFS/NTFS/exFAT
Ilyen UUID vel:
01D8F10F6886D560
Az fstab-ba ezt próbálom, de nem bootol, gondolom valami hibás:
UUID=01D8F10F6886D560 /media/ ntfs-3g defaults 0 2
Tudna valaki tanécsot adni, hogy szerkesszem, hogy jü legyen?
-
tordaitibi
veterán
válasz huliganboy #86414 üzenetére
Hú ez így ....
Minek az ntfs-3g? Tudja anélkül is.
Valamint nem adtad meg hogy milyen néven csatolja fel, így elég nehéz lesz mountolni ha nincs milyen néven.
Itt az enyém példának.
elöl az UUID.
Utána hogy hova csatolja, bele kéne venni a saját felhasználói neved/mappát mert gyökérkönyvtárba jogosultságproblémák lesznek. nálam ezt az uuid-t aero_data néven csaolja de itt megadhasz bármit, pl. kutyafule, macsakorra stb.
Utána az auto, no kommnet,
majd a többiből a nofail az érdekes, ha esetleg nincs jelen a lemez akkor se hal meg a boot.UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
huliganboy
addikt
válasz tordaitibi #86415 üzenetére
Köszönöm úgy néz ki ezzel működik
-
Petya XT
aktív tag
válasz ubyegon2 #86406 üzenetére
Szia, köszönöm, nagyon hasznos dolgok vannak a linkelt anyagban.
Egyenlőre nem tudtam reprodukálni a hibát, bár gyanítom a swap, a kevés RAM(4GB) és a használt appletek körül kell keresgélnem. Mindenesetre érdemes volna rámozdulnom komolyan erre, mert Mint-nél ilyen durva grafikai hibát még soha nem láttam. Mintha egy pillanatra megállna az egész cucc, tokkal-vonóval. Nézegetem tovább. korábban ugyanezzel a vassal soha nem volt vele semmi baj. -
natë
nagyúr
Sziasztok, egy Asus X415-ös laptopra (11. generációs i3, integrált intel gpu, 8Gb ram, SSD) telepítenék Linuxot. Kezdő vagyok (nem abszolút, használtam már Linuxot).
Mit bír el ez a vas? Maradjak inkább az xfce-n és társain, vagy gnome is mehet akár?
Köszönöm! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Bármelyik Linux mehet arra a gépre, mindegyiknek kisebb igényei vannak mint egy Windowsnak.
Az xfce felület az minimalista, a Gnome az fullos de alapból túl egyszerű. Cinnamon, KDE meg még van pár felület amit még nézz meg, mielőtt döntesz.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
natë
nagyúr
Köszönöm!
A Manjaro-t, az Ubuntu-t és a Zorint nèztem ki. Ubuntut már próbáltam melós gépen, Zorin Pro-t is, a Manjaro-t meg nagyon dícsérik. Más Ubuntu disztrók, illetve Suse nem jönnek be. -
5leteseN
senior tag
Nekem az MX-Linux, és az itt ajánlott Porteus is tetszett, mindkettő "szinte megduplázza" a géped teljesítményét egy W10/W11-hez képest, hasonló feladatú programnál .
...de: Szinte mindegyik Linux sokkal jobb (fajlagos) teljesítményre képes ugyanolyan "vason" a Windows-okhoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz Petya XT #86422 üzenetére
Ne is mond! Kb. 3-4 napja szívok egy MSI Leopard laptoppal és a Manjaro KDE-vel, amin egyébként egy betonbiztos Windows volt. Már minden volt mint a bucsuban.
1. DVD-ről nem tudtam telepíteni, mindenképpen USB-ről kellett. Eddig sose volt gondom a DVD-s telepítéssel.
2. wifi-t folyamatosan dobálja a Live környezetben valamiért (windows alatt semmi gond nem volt a wifivétellel --> nem hardveres gond) Amúgy a normál gépem is rendszeresen csinálja az utóbbi időben.
3. a telepítés nem tudott végigmenni valami kígyó miatt (python error vagy nemtommi) Lehetséges, hogy összefügg a 2. ponttal.
4. nagy nehezen felcammogott valahogy a distro, első frissítés utáni újraindításnál a tty-ben találom magam . Ezzel nem tudok mit kezdeni úgyhogy kezdhettem az egész folyamatot elölről a 3. pontról.Jelenleg épp a sudo pacman -Syu zajlik, miközben épp egy kecske nyakát vágom a sötét Linux istenségnek, hogy valami pozitív is történjen már.
Úgyhogy le vagyok döbbenve, mert eddig nem voltak ilyen rossz tapasztalatom a Manjaroval. Lehet, hogy megpróbálkozom a Minimal verzióval, hátha...
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Petya XT
aktív tag
válasz Warton #86425 üzenetére
....képzeljél el engem, aki még csak felhasználói szinten sem nagyon ért hozzá. Nyilván az alap dolgokat be tudom állítani, ami kell felteszem, személyre szabom. Ez mondjuk a KDE volt. Első frissítés: vagy nem is sikerül, ilyen olyan függőségek, kulcs, tanúsítványok, vagy nyögve nyelősen. Oké, örülök, ezt túléltem, működik minden. Jön az AUR, mert bizonyos progikat csak ott találtam meg, ott kezdődik a probléma, hol ez törik, hol az, függőségek nem megfelelőek, stb.
Ez nem az én szintem. Nagyon lelkesen kotortam le a Mintet a gépről, egy hónap után ugyanolyan lelkesen tettem vissza. Mágusok kezében biztos kezesbárány, de átlagos felhasználónak problémás szerintem. Én besokalltam tőle, pedig a Cinnamon fapad után a KDE nagyon bejött.Nem mondtam le róla, de majd később visszatérek rá. Azt is meg kell tanulgatnom, mert egészen más mint egy ubuntu alapú akármi. És igazából ehhez sem nagyon értek. Megértettem a struktúráját, az elvét, de komolyabb probléma esetén nem tudok mit csinálni, mert annyira nem értek hozzá, mindig itt kötök ki egy probléma esetén.
-
5leteseN
senior tag
válasz tordaitibi #86424 üzenetére
De.
Szerintem és saját tapasztalatból, Pl:
Yt-videók,
sok alkalmazás egyidejűleg,
böngésző...W10 alatti megoldás szaggat/"meg-se-nyekken", használhatatlanul lassú, Linux alatt folyamatos lejátszás, használható sebességű program, és egyéb hasonló "tünetek"...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Petya XT #86426 üzenetére
Minten meg előbb-utóbb a hozzáadott PPA-kkal kell valamit csinálnod, mert pl. megakasztják a frissítést... Amúgy jah, a Manjaro nem Arch, így az AUR csak egy lehetőség, amit nem garantálnak, hogy jó lesz neked.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tordaitibi
veterán
válasz 5leteseN #86427 üzenetére
5 év dualboot után, 5 Linux disztró, W10, W11 több gépen, napi szintű használata mellett biztosra kijelentem hogy ott nagyon komoly telepitési, beállítási, driver és egyéb probléma van.
Még egy ultraszutyok Atom Z83xx gépen is 4 évig Wineztem (mert azon meghalt minden Linux, a fél hardverkészlet nem működött) és lehetett használni.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz tordaitibi #86432 üzenetére
Semmi gond, én el tudom viselni, ha valakinek más tapasztalata/véleménye van.
Sőt, ezt a képességet másról is el tudom képzelni és el tudom fogadni.
+ -
K0zm0
aktív tag
Miért ne használj Manjaro-t?
Az oldalon van egy counter, röhögtem rajta egy jót: "It has been 3d 22h 48m 30s since Manjaro !$%&?*# up."
(No offense, mindegyik OS-nek megvannak a nyűgjei, ebbe csak véletlenül belebotlottam. )"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86428 üzenetére
Minten nem használok PPA-t, így probléma sincs vele.
Igen, az AUR problémás. Beállítod, rászánsz pár órát, szinkronizációk stb, utána frissítés és el sem indul. Mégsem a Macrium a megoldás minden frissítés előtt, bár azt kellett volna. Igazából az AUR-ból is három progi kellett volna csak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, Ubi vonalon PPA-k vannak. Arch vonalon AUR, vagy Manjaro esetében a disztró sajátja. Én eddig mindent megtaláltam magamnak a Manjaro saját közösségi tárolójában, de persze másnak más igényei vannak.
De mondok neked egy merészet, ha amúgy játszol is a gépen, akkor nézd meg a RegataOS-t, az OpenSuse alapú KDE-s disztró. Én is ki szeretném próbálni, csak még nem jutottam oda.
Petya XT: én igen, mert csak úgy lehetett friss mesa-t rakni Mintre.
-
Ueda
senior tag
Nem a minimal verzió, hanem az EndeavourOS lenne a következő lépés. Ha ott is ugyanazok a hibák vannak, akkor nincs mit tenni. Ha nem próbálod ki, akkor sose derül ki, hogy mit nyernél vele. És egy dicsérő írás : A Linux disztribúció, amiért a leghálásabb voltam 2020-ban - EndeavourOS (fordítás) .
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
BoB
veterán
válasz CPT.Pirk #86438 üzenetére
Arch vonalon is vannak PPA-k (csak nem úgy hívják őket, hanem unofficial user repository-nak): [link]
Az AUR meg tök mindegy hogy Arch-nál vagy Manjaro-nál van használva, ugyanúgy nem hivatalos még mindig.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Petya XT #86441 üzenetére
Igen, meg újabb kernel is fontos. Milyen HW mellett milyen hiba van?
BoB: azért nem mindegy, mert a Manjaro nem Arch. Alapból nincs is engedélyezve benne az AUR elérése.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz CPT.Pirk #86443 üzenetére
Fejtsd ki miért nem. Az egyetlen különbség, hogy Manjaron vissza vannak tartva csomagok pár hétig, ha már az újra épülne, akkor amíg nem frissül lehet probléma. Amúgy tök ugyanaz, és ha nálam AURos gond van az pont ugyanúgy gond Archon meg Manjaron is.
A gyárilag telepített grafikus csomagkezelőben lehet hogy nincs engedélyezve, de amúgy meg ugyanúgy elérhető, nincs szükség semmiféle engedélyezésre.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ennél azért több a különbség. De vannak komplett videók a témában, pl itt egy friss: Manjaro is NOT Arch
-
BoB
veterán
válasz CPT.Pirk #86446 üzenetére
Az eredeti állítás nem az volt hogy a Manjaro Arch-e, hanem az hogy az AUR nem úgy működik Manjaro-n, mint Arch-on.
Ezzel kapcsolatban egy mondat hangzik el a videóban: "They both support things like the AUR" (angolul nem tudóknak: mindkettő támogat dolgokat mint pl. az AUR"
Arra meg inkább nem válaszolok milyen lekezelő egy ilyen totál kezdőknek szánt videó linkelése.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Na próbálom a hibákat debuggolni. A telepítési probléma a HDD-ből fakadhatott. Nem tudom miért, de most kicseréltem egy másikra és simán mennek a dolgok.
Viszont a wifi továbbra is probléma. A témában elmerülve, úgy látom mások is küzdenek ezzel: DuckduckGo Persze valós megoldást nem találtam még ezek között. Mindenki a wallettet mondogatja, csak épp az én laptopomon nincs feltelepítve, illetve nem látom, hogy fenn lenne.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Ueda
senior tag
válasz Warton #86448 üzenetére
A kwallet engem a böngésző miatt idegesít. Fel szoktam rakni a kwalletmanager csomagot és a beállításoknál kiveszem a pipát belőle és ezután békén hagy.
Ezek vannak fent nálam :$ pacman -Qs kwallet
local/kwallet 5.99.0-1 (kf5)
Secure and unified container for user passwords
local/kwalletmanager 22.08.3-1 (kde-applications kde-utilities)
Wallet management tool
local/signon-kwallet-extension 22.08.3-1 (kde-applications kde-network)
KWallet integration for signon framework
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Jogász topic
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Windows 11
- AliExpress tapasztalatok
- Wuthering Waves
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen légkondit a lakásba?
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
Állásajánlatok