Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53651) ubyegon2 válasza ALFA (#53650) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hasznos lenne egy linuxos hw teszt program, vagy legalább egy hardver listázó program

Tényleg nagyon nyár van, mert nem értem mit akarsz tulajdonképpen, milyen hw teszt programokra gondolsz? Annyi van, hogy hirtelen eszembe se jut egy sem. Gondolom ha valaki live-ból telepít, akkor könnyedén meg tudja nézni terminalos parancsokkal/programokkal, GUI-s program is van jó néhány, de az ilyenkor nem jön szóba.

Gondolom az a csoda Puppy Linux se magától volt olyan okos, hanem valami program script vagy bármi volt benne, ami kiírta a hw infókat.

Az se tiszta nekem, hogy mi köze metaxx videátorunknak az általad vázolt dolgokhoz, gyakorlatilag ráolvasol mindent, ami nincs benne a videóiban, mikor annak is örülhetnénk, hogy egyre több igen hasznos és kezdők számára is érthető anyagot oszt meg velünk!

Kellemetlen, hogy én próbálok neki segíteni a minimális tudásommal

Ebbe mi a kellemetlen? ;] Ugyanezt csinálom, ha van kis időm, de soha nem éreztem kellemetlennek.

16 hw check parancs

Hwinfo parancsai részletesebben

Inxi parancsai részletesebben

csixy egyébként, ha vesz egy új fűnyírót, arra is megpróbál mindenféle Linuxot telepíteni, ha egy sikerül véletlenül, tuti, hogy azonnal keres olyat, amivel valami gondja támad! :DD

(#53652) #95488640 válasza ALFA (#53650) üzenetére


#95488640
törölt tag

ALFA

Lesz majd programokról is bemutató, hardver listázókról, tesztprogramokról, rendszer karbantartókról, mindennek meg lesz a maga helye és ideje, de sajnos egyedül vagyok, és én is bérből és fizetésből élő ember vagyok, korlátozott szabadidővel. Így is minden szabadidőmet ebbe tolom bele. :)

Igyekszem mindig olyan tartalmat választani ami felmerülhet egy kezdőnél hibaként. És hidd el az én megoldásaim sem tökéletesek, és nem az a frankó amit én mondok, csak próbálok egy szemléletet átadni, és, hogy egy problémának több megoldása is lehet. Pl. Facebookon, az Ubuntu csoportban is posztoltam, ott azt jegyezték meg, hogy ejnye-bejnye a libssl-t nem telepítjük kézzel! Ott se jött át, hogy nem egy egyetemes igazságot akarok átadni, hogy csak az a jó, és úgy, ahogy én csinálom. Ott is el kellett magyaráznom, hogy a szemlélet a lényeg, amit elmondok, hogy 1. gondolkozz mielőtt fórumra mész, 2. olvass GYIK-ot, 3. használj google-t. És ezzel is el lehet hárítani a hibák jó részét. Persze nem akkor ha specifikus, vagy lehetetlen. De legtöbb esetben egy 10 perces google túrás után jó eséllyel minden megtalálható. Csak az emberek lusták, kényelmesek, mert ezt szokták meg Win alatt. Ezt igyekeztem ebben a részben "kinevelni", illetve utat mutatni nekik, hogy másképp is lehet. Na.

De köszönöm, hidd el minden meglátás hasznos, és minden vélemény fontos a számomra. Komolyan!

Mondjuk az udvariasabb bevezetőn nem tudom mire gondolsz. Minden alkalommal köszönök, elmondom ki vagyok, és mit néz a néző és, hogy miről fog szólni az elővetkezendő X perc. Ennél udvariasabb nem tudom, hogy lehetnék? :D

ubyegon2

Köszi, hogy megvédesz minden alkalommal. Jól esik. :)

(#53653) ubyegon2 válasza #95488640 (#53652) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, hogy megvédesz minden alkalommal. Jól esik.

:) Megérdemled a munkád alapján, de egyébként is ezt kéne tennem, ha nem érezném is így! :R

Ha belegondolunk, hogy mindenki csak kritizálna, ezt mér' így, azt mér' nem mondod, etc. akkor normál esetben lelankad a lelkesedés, ahogy remélem a FB csoportokban le is lankad benned, mert az egy másik platform, de nagyon. Az más kérdés, hogy valami miatt ott a nemzeti disztró uralja a teret, gyakorlatilag kifejezetten arrogánsan viszonyulnak minden máshoz. (a ....bocs, most nem jut eszembe milyen magyar neve van)
Ha kimondod, hogy az Ubuntu jó disztró, már hazaáruló vagy! ;)

Szóval nekem még akár hivatalból is támogatnom kéne a munkádat, de ez nem vonzana igazán, sok kezdő visszajelzése igazolja, hogy hasznos a ténykedésed! Egyébként, aki meg ért a dologhoz, de leszólja, az *ja be, mert miért nem csinál akkor jobbat! ;]

Ennél udvariasabb nem tudom, hogy lehetnék?

Mondjuk meghajolhatnál a videóid elején...és jól levernéd a kamerát! :D

[ Szerkesztve ]

(#53654) #95488640 válasza ubyegon2 (#53653) üzenetére


#95488640
törölt tag

>> ahogy remélem a FB csoportokban le is lankad benned

Amm, igen ezt első kézből tapasztaltam pár napja mikor a Magyar linux felhasználók csoportjából anyázások mellett törölték a posztomat, hogy hogy képzelem, hogy merészelek egy segítő jellegű videót kitenni? Mit képzelek magamról, és amúgy is kamu ember vagyok mert nincs kitöltve a FB profilom, és ki kéne zárni még a csoportból is...

Én meg csak lestem, hogy... mi? :D Mi van? :D

Azért vagyok kamu mert nem akarom az életemet facebookon élni, de muszáj egy profil az oldal adminisztrálásához? Jó ég.
Viszont tagadhatatlan, hogy követőbázist tudok onnan szerezni, és ez fontos, szóval muszáj. Mert sose jut el a tényleges célközönségig, ha nem tolom be olyan helyekre mint az, vagy ez a fórum éppen itt. Mert nem magamnak videózok, hanem azoknak akik ezeket nem tudják, és nem találnak magyar segítséget.

(#53655) csixy válasza ubyegon2 (#53651) üzenetére


csixy
addikt

A Manjaronál azért stabilabb a Mint még béta állapotjában is. Nomeg Mintben , Ubiban jobban otthon vagyok.
Abbiztos, hogy amin fw-t lehet frissíteni azt megteszem. Még a biosokat is lefrissítettem (ezt azért szeretem , mert okoz egy kis szívdobogást ;) ) OMG , van aki gumikötelekkel ugrándozik le hidakról , én meg biost szoktam frissíteni.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#53656) ALFA válasza ubyegon2 (#53651) üzenetére


ALFA
senior tag

Annyi van, hogy hirtelen eszembe se jut egy sem.

Az érdekes, engem párszor kioktattak, hogy a ms-ben az eszközkezelő egy marketinges találmány, a linuxokat viszont mérnökök csinálják, így megmaradnak a szabályoknál, ezért kell több különböző helyről összegyűjteni, mi van a dobozban.

Ebbe mi a kellemetlen?

Mondjuk az, hogy tudom, hogy nem értek hozzá, csak próbálok valamit írni, hátha segítek, mire kapom a leugatásokat, hogy minek trollkodok, ráadásul olyanoktól, akik tudnának álaszolni, csak nem teszik.

... azonnal keres olyat, amivel valami gondja támad!

aham, szóval megint árnyékra vetődtem...

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#53657) szeredy


szeredy
újonc

Nemrég feltettem a Conkyt, néha rápillantok... swap usage-nél 70% normális? (1 GB van beállítva swapnek, most 722 MB-nál jár, Vivaldiban van három lap megnyitva, plusz zene megy a youtube-ról. Spotify-t, LibreOffice-t nem is merek megnyitni :DD). RAM-használat 71% (1,3GB/1,83GB). 187 folyamat. Nem sok ez kicsit? :D Ha sok program van elindítva, Win7 alatt a böngésző szokott használhatatlanná válni, de most egy hete egy Linux Mint 18.1 lett feltéve - ami nagyon szimpatikus rendszer, de volt már rá példa, hogy netezés közben iszonyat belassult, aztán befagyott az egész. Újraindítás után megint működött, akár több órán keresztül is, gyorsan töltött be minden programot. Nem tudom, hogy a memóriahasználat miatt lehetett-e ez a pár lefagyás, őszintén szólva nem vagyok egy techzseni. Egy 7 éves Toshiba C650-em van, 2.3 GHz proci, 2 GB ram. Ha volna tippetek, vagy megírjátok, minek nézzek utána, megköszönöm.

(#53658) ALFA válasza #95488640 (#53652) üzenetére


ALFA
senior tag

Na, akkor mégse úszod meg a történetet.

Tegnap éjjel vettem észre a linkedet, és rögtön szóltam is a hátam mögé, hogy "bocs, anyukám, de fontos harci feladat van, ágyba bújás elhalasztva", pechemre akkor lepett meg, amikor megnyitottam, és mellém ülve végignézte, hogy "negyed órát kibírsz velem és utána nincs több kibúvó", majd a végén csak annyit kérdezett, hogy "a viber az egy linuxos vibrátor?" és az ő megjegyzése volt, hogy időnként furcsa a stílusod, amikor fejtegetted, hogy neked volt eszed és előre megnézted a kamerádat egy weboldalon.

Egy furcsa esetet említett, egy csoport sétált előtte az utcán és valaki hozzájuk lépett és valamilyen utca felől érdeklődött, mire az egyikük valam olyasmit mondott, hogy intelligens ember indulás előtt megnézi weben a térképet és szükség esetén kinyomtatva magával viszi, hogy biztosan célba találjon.

Amúgy az én megjegyzésem is a szemléletre vonatkozott, hogy először csinálni kell egy hardver listát, majd ellenőrizni a megfelelőséget és utána telepíteni, de ha szőrősszívű vagy, akkor az első lépés körbekérdezni, hogy egyáltalán milyen hw jó adott linuxhoz és mi az, ami kerülendő.
Én például az első között kaptam egy magyar sose linuxot ajándékba kézikönyvvel, sok cd-vel, söt dvd-vel is, csak éppen nem tudtam évekig használni, mert az akkori gépemen a proci hőmérsékletét még nem lehetett figyelni, amihez a suse ragaszkodott.

A gyakorlatban én is azt látom, hogy először elindítják a telepítést, és ha gond van, akkor visítanak. Csakhát ekkor is kétesélyes a dolog, hogy csak az első hibáig jutnak, vagy megvan a teljes lista, hogy mi mindennel van probléma.

A puppyt azért kedveltem, mert csinált egy teljes listát, hogy mi mindennel van, vagy lehet gond, jó előzetes információ volt, ráadásul egy szövegfájlba gyűjtve.

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#53659) #95488640 válasza szeredy (#53657) üzenetére


#95488640
törölt tag

Szia!

A lapozó fájl használatának gyakoriságát így tudod beállítani.

https://www.youtube.com/watch?v=XO7tSgt3tVI&feature=youtu.be&t=26m44s

(#53660) #95488640 válasza ALFA (#53658) üzenetére


#95488640
törölt tag

>> furcsa a stílusod, amikor fejtegetted, hogy neked volt eszed és előre megnézted a kamerádat egy weboldalon.

Valóban ezt mondtam, de itt azért tegyünk különbséget aközött, hogy ha valaki azt mondja, hogy

"Nekem volt eszem és megnéztem előre egy oldalon, te meg egy hülye gyökér életképtelen p*cs vagy ha nem teszed..."

és aközött, hogy

"Nekem volt eszem, és megnéztem előre egy oldalon, és tégy te is így, hiszen látod, hogy mennyi kellemetlenségtől kímélheted meg magad."

Mert én az utóbbit mondtam, és próbáltam átadni, életed párja meg (mint minden nő, azt ért amit akar, úgy ahogy akarja), az elsőt "vélte hallani". És nagyon nem mindegy. Hangsúlyban sem lenézően és kioktatóan beszéltem szerintem, hanem segítően, ráébresztően.

Mindenesetre köszi a visszajelzést, legközelebb figyelek az ilyesmire is.

(#53661) ubyegon2 válasza ALFA (#53656) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az érdekes, engem párszor kioktattak, hogy a ms-ben az eszközkezelő egy marketinges találmány, a linuxokat viszont mérnökök csinálják, így megmaradnak a szabályoknál, ezért kell több különböző helyről összegyűjteni, mi van a dobozban.

Linuxos guruk lehettek a kioktatók, akik nem nagyon örülnek neki, hogy mindenféle home userek is átszivárognak a Linuxhoz, annak meg nagyon nem örülnek, hogy ezt az igényt egyre használhatóbb desktop Linux disztrók ki is szolgálják. ;)

mire kapom a leugatásokat, hogy minek trollkodok, ráadásul olyanoktól, akik tudnának álaszolni, csak nem teszik.

Van, aki ilyen típus, inkább figyeli, mikor ki mond olyat, amibe bele lehet kötni, de ő maga addig nem mondja el az okosságot. Sokan csak ritkán tesznek ilyet (ha rossz passzban vannak például), mert alapvetően mindenki segítőkész, aki itt rendszeresen megfordul.

Ez a Puppy egyébként nem az, amit itt folytattak vagy remastereket gyártottak belőle?

http://skamilinux.hu/tag/magyar-nyelvu-puppy/

(#53660) metaxx

Szerintem nincs a közvetlen stílusoddal semmi baj, épp emiatt könnyű megérteni. Láttam már jó pár bemutató videót, ami képileg érthető volt ugyan, de az előadó úgy mondta el a szöveges részt, hogy pont azok nem igazán értették, akiknek szólt, a hozzáértők meg minek néznék végig.

Nem megbántva senkit, de akármilyen jók is a videóid, én azért ebből esti közös videózást nem rendeznék. Mivel azonban lehetnek efféle perverziók is, a jövőben kerüld a szexuális segédeszközökkel analóg kifejezéseket! :D Bár igazából ez a félreértés/hallás inkább más okból történt, de nem pszichologizálok, az ilyen nem is túl mély analízisek nem ide tartoznak. Kocsmanyelven könnyebb lenne elmondani, miről volt ottan szó! ;]

A FB oldalas dolgot megértem persze, de komoly elszántság kell oda, fura, de néha az az érzésem, hogy sok ember szerint a FB-on alapból türhe bunkóként kell megnyilvánulni és ezt többnyire sikerrel abszolválják. :(

[ Szerkesztve ]

(#53662) szeredy válasza #95488640 (#53659) üzenetére


szeredy
újonc

köszönöm :)

(#53663) Rimuru válasza ubyegon2 (#53661) üzenetére


Rimuru
veterán

Annyit lehet hallani errol az FB csoportrol, hogy mindjart megyek es betrollkodok valamit. ;] (bar azt nem tudom hogy mit kene keresni azon kivul hogy linux :DDD)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#53665) Misiviktor


Misiviktor
csendes tag

Sziasztok!

Nemrégiben volt egy posztom AMD VGA driver problémával kapcsolatban ( #53603 ) és az lenne a kérés / kérédésem esetleg valaki privátban tudna e segiteni mivel sajnos jelentős javulást nemtudtam produkálni.

Esetleges vakmerő jelentkezőknek előre is köszönöm !!!

(#53666) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53665) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mint írtam neked, kellene több infó. Milyen gép, milyen VGA, melyik disztró melyik verzióját használod... :)

Valamint úgy általában, érdemes kitölteni az adatlapodon a "cuccok" mezőt a géped főbb dolgaival.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53667) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53666) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

System: Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1) dm: mdm Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine: System: Gigabyte product: H270-HD3 v: Default string
Mobo: Gigabyte model: H270-HD3-CF v: x.x Bios: American Megatrends v: F1 date: 11/22/2016
Chassis: Default string type: 3 v: Default string
CPU: Quad core Intel Core i5-7600K (-MCP-) cache: 6144 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 30336
clock speeds: min/max: 800/3801 MHz 1: 2100 MHz 2: 1200 MHz 3: 800 MHz 4: 1400 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Curacao XT [Radeon R9 270X]
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:6810
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0 / 4.4.0-53-generic, LLVM 5.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.0-devel - padoka PPA Direct Rendering: Yes

(#53668) ubyegon2 válasza Misiviktor (#53667) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A múltkori kérdésed után jó néhány választ kaptál, valamit azokból megcsináltál?, Ha még mindig a development PPA-s mesa van fenn, akkor sok értelme nem volt a segítő válaszoknak. :)

[ Szerkesztve ]

(#53669) Misiviktor válasza ubyegon2 (#53668) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

A kártyámhoz csak ubuntu 14.2 es drivert találtam nem 16.04est azt tettem fel mert más nem támogadta a kártyát ez mekkora baj ?

Am igen voltak próbálkozások csak csomaghibákba ütköztem.

[ Szerkesztve ]

(#53670) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53669) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

14.2-es driver az mi volt? Catalyst 14.2?

Mikor feltetted ezt az Ubuntut és mielőtt beraktad neki a mesa-devel ppa-t, akkor mi volt a szitu? Használtad ahogy volt és valami gond volt, vagy egyből be akartad kapcsolni a gyártói drivert majd pedig az vezetett el a mesa-devel használatáig?

Áttekintőül:
Az R9-es radeon 270X az a HD7790 volt leánykorában, csak aztán átnevezték, mert miért ne... Azt a szériát a Catalyst driverek támogatták az AMD részéről, de a Catalyst fejlesztését abbahagyták egy ideje már, helyette rámentek az AMDGPU-PRO driver fejlesztésére, de az még nem tart ott, hogy a régi GCN-es radeonokat is vigye, mint a tied. Majd idővel... Azt hiszem emiatt nem találtál friss drivert az Ubuntuban, mert kényszerűen dobniuk kellett nekik is a Catalyst támogatását, különben megrekedtek volna egy régi kernel és xorg verziónál.

Ahhoz a kártyához amit használsz jelenleg a mesa-s nyílt drivert érdemes használni, csak nem a devel ágról. Ha máshogy nem megy, érdemes újrarakni a disztrók és rendbe tenni ezt a dolgot. Ha valami tearing vagy egyéb gondod van vele, azokra is tudunk megoldást.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53671) Flowtation


Flowtation
őstag

Sziasztok!
Shell script topicban nem kaptam választ, ezért jövök ide a bajommal:

A lényeg annyi, hogy új vasam van (abit b250-hdv lap és g4560 proci) és a deepin (de több más disztróban is, pl. lubi, debian kde, stb.) úgy indul, mintha két monitorom lenne. Más disztróban tudtam jobb klikkel megjelenítés menüt előhozni és a unify display (asszem) cuccal megjavult, de itt a deepinben nincs jobb klikk legalábbis ezen a részén amit látok (feltételezem a jobb oldali monitornak felel meg, mert balra el tud "menni" az egér.)

Kinyomoztam, az xrandr-el eljutok addig, hogy kikapcsolom az eDP-1 outputot. Ezzel a paranccsal jó lesz:
xrandr --output eDP1 --off

Viszont minden újraindításkor, ki-bejelentekzéskor, bekapcskor újra le kell futtatni. Namost erre írtam egy scriptet kepernyo.sh néven:

#!/bin/bash
sudo xrandr --output eDP1 --off

Ezután ment rá futtatási jog:
chmod +x kepernyo.sh

Ezek után terminálból ha elindítom, majd megadom a jelszavam akkor helyreáll a képernyős mizéria. Eddig ok, viszont azt szeretném megoldani, hogy ez lefusson indításkor, bejelentkezéskor. Na ehhez kérnék segítséget, ha lehet szájbarágósat, step-by-step módon, hogy mit tegyek.
Előre is köszönöm!
Ha esetleg menjek a (fenébe :) ) a haladóba akkor ok, csak onnan mentem a shell script topicba.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#53672) freaghill válasza Flowtation (#53671) üzenetére


freaghill
őstag

Szia!

Ha az a kérdésed, hogy hogy tudsz scriptet futtatni indításkor akkor ezt lesd meg:
[link]

(#53673) Rimuru válasza Flowtation (#53671) üzenetére


Rimuru
veterán

a sudo felesleges bele.
Beallitasokban nincs valahol automatikusan indolo programoknak menupont? ott add meg a scriptet.

Vigyázat, csalok!

(#53674) growler válasza Rimuru (#53673) üzenetére


growler
őstag

Csak kíváncsiság !
Az /etc/rc.local-ba beírva, nem működne ?

(#53675) Rimuru válasza growler (#53674) üzenetére


Rimuru
veterán

X inditasa utan kell futtatni ez a fontos, de akkor ott sok mindent le kene kezelni benne hogy mukodjon.

ez szol a kerdezonek is:
Viszont X configban jobb otletnek tunik letiltani, [link]

Vigyázat, csalok!

(#53676) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53670) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Ne haragudj rosszul irtam ...
Ubuntu 14.04-hez szedtem le a drivert a driver pedig letöltött nevén :
radeon-crimson-15.12-15.302-151217a-297685e

Azért szedtem le mert akartam feltenni pár olyan programot amihez kellene a grafikus tuning mert az intel core i5 7600k ába beépitett szerintem gyenge.

De akkor újra teszem. Linux Mint van most de gondoltam ha még 1x újrakell akkor Debian lenne bár még erősen gondolkozom rajta mert jó hogy atöbbi az mindent ad ...

(#53677) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53676) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha gyors grafika kell, akkor ne a Debiant válaszd mert abban mindig régiek az ezzel kapcsolatos csomagok és a most megjelenő újban is azok sajnos...

Viszont, azért nem kell a catalyst / crimson drivert feltenned, hogy ne a prociba épített vga-t használja a gép. Per pillanat nem vagyok képben ezen a téren, de korábban voltak rá nem túl komplikált megoldások, hogy lehessen váltani a videokártyák között. De talán a legegyszerűbb, ha a biosban fixálod, hogy a radeon legyen az elsődleges. (Erre a váltásra a catalyst / crimson sem ad lehetőséget, ha a biosban az intel az elsődleges, akkor azt fogja használni a disztró.)

Ha ez megvolt, akkor lenne érdemes azt a mesa ppa-t beizzítani, csak nem a devel ágról, hanem a stabil ágról.

*nekem is dupla vga-s gépem van, de én letiltottam az alaplapit, így nincs rá gond.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53678) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53677) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Akkor marad a Mint az úgyis ubi alapú meg úgy néztem az a legnépszerűbb.
újrahúzom a disztrót és fixálom a kártyát + keresek egy stabilt mesa ppa-t ha idáig eljutottam jelentkezem :)

Köszönöm a türelmeteket !!!

(#53679) Flowtation válasza Rimuru (#53675) üzenetére


Flowtation
őstag

Köszi a választ!
Automatikusan induló program-beállító nincs, egy olyat találtam, hogy az /etc/init mappába csináljak egy .conf fájlt, amiben az legyen benne, hogy futtassa a kepernyo.sh-t, de ez nem vált be.
Ez van benne:
start on startup
task
exec /home/lorinc/kepernyo.sh

Amit linkeltél oldalt megnéztem, a pipás résznél elakadtam, mert nekem nincs /etc/gdm mappa. A többit nem próbáltam.

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#53680) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53678) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A Mint valóban népszerű, de a legjobb leírások meg kb. az Arch és leszármazottjaira vannak. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53681) Rimuru válasza Flowtation (#53679) üzenetére


Rimuru
veterán

Hogy ne barmoljunk el semmit a rendszerben mutatok egy szabvanyos inditasi modot.

~/.config/autostart mappaban (ha nem letezik akkor ezt is hozd letre) hozz letre egy fajlt, pl ilyen neven kepernyo.desktop (a .desktop kiterjesztes fontos!)
Tartalma legyen ez, itt a lenyeg az Exec sor:
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=kepernyo
Comment=Kepernyo fix
Icon=utilities-terminal
Terminal=false
Exec=/home/lorinc/kepernyo.sh

Rovid magyarazat: a desktop fajlt fogd fel ugy mint egy parancsikot (csak kicsit bovebb), amiket a menuben latsz alkalmazasok azok mint ilyen desktop fajlokbol szarmaznak. Amikor bejelentkezel a fiokodban akkor a rendszer pedig elinditja a fenti mappaban talalhato .desktop fajlokat (tehat ha pl a menubol kihuzol ide egy fajlkezelot akkor azt is elinditja indulasnal)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#53682) Rimuru válasza Rimuru (#53681) üzenetére


Rimuru
veterán

Ami kimaradt, mint mondtam a sudo-t szedd ki ha meg benne van, es a desktop fajl termeszeteset dupla kattal tudod tesztelni.

Vigyázat, csalok!

(#53683) Flowtation válasza Rimuru (#53681) üzenetére


Flowtation
őstag

Köszi szépen, ezzel sikerült! :R :R
Egyébként volt ebben az autostart mappában is egy ilyen kepernyo.sh fájl, de akkor innen csak a desktop kiterejsztés indul?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#53684) #21078528 válasza Flowtation (#53683) üzenetére


#21078528
törölt tag

Igen.

(#53685) sh4d0w válasza CPT.Pirk (#53680) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ha tudnád, hány problémát oldottam meg Mint és Ubuntu alatt az Arch-os leírásokkal... ;)

https://www.coreinfinity.tech

(#53686) CPT.Pirk válasza sh4d0w (#53685) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Höhö, nem csak te! :N

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53687) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53686) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Redszer friss és Biosban eddig is a vga volt használva.

Annyi lenne hogy a csomagkezelőben kiváncsiságból rákerestem h van e benne amd driver és 1:7.7.0-1 van fent ami :
Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Curacao XT [Radeon R7 370 / R9 270X/370 OEM]
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:6810
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes :W :W :W

Illetve intel-microcode hibát jelzett az illesztőprogram-kezelőben... szedtem le a csomagkezelőből intel-microcode csomagot (mivel ugye intel procim van) és a hibáról átrakta a státuszát ismeretlenre. ez mennyire baj? Találtam Mint forumon egy hasonlót es ott volt par instrukciót de előtte itt kérdezném meg hogy mennyire voltam hatökör hogy megtettem illetve kell e vele foglalkoznom? (persze hogy utána néztem forumot miután megtettema csomagtelepitést :D :W )

(#53688) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53687) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez most egy frissen felrakott Mint?

A microcode dologhoz nem értek, azt majd valaki megírja. Viszont a vga-hoz szerintem csak annyi kell neked, hogy a stabil padoka PPA-t használod: [link]

így:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53689) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53688) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Igen. Még forró.

Végrehajtva de:
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes

(#53690) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53689) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem írt valamit az apt, hogy valami valamiért nem rakható fel? Azt hiszem a /var/log alatt van az apt.log, annak érdemes lenne feldobnod a tartalmát pastebinre, megnézném miért nem frissült a mesa.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53692) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53691) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Olyan, mintha az apt-get update kimaradt volna.

Ha bemész a grafikus csomagkezelőben, ott mit ír mesa verzióra?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53693) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53692) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Nem maradt ki az update. Meg updatelt is meg upgradelt is.

Most kapott rebootot és a csomagkezelő a reboot utan jelzett pár szürke frissitendő csomagot a mesara. azokat kézzel frissitettem. és most ez van.

Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Curacao XT [Radeon R7 370 / R9 270X/370 OEM]
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:6810
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.43.0 / 4.4.0-53-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.1.2 - padoka PPA Direct Rendering: Yes

[ Szerkesztve ]

(#53694) ubyegon2 válasza Misiviktor (#53693) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A fenti tömörítéseket tartalmazó hsz-t töröltem. Ha hosszabb szöveges részt, log fájlokat kell ide beraknod, annak megvan a megfelelő módja.

Szerintem az joggal elvárható, hogy legalább a Téma összefoglaló lenyitás nélküli részét mindenki elolvassa és az ott leírtak alapján segítséget!

Segítséget kérő kezdőknek az alábbi videó megtekintése is erősen javallott:

Hogyan kérdezz, alapvető hibaelhárítás

Köszönöm!

(#53695) Misiviktor válasza ubyegon2 (#53694) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Elnézést! :(

Akkor hagyom marad a proci drivere és grafikai magja

[ Szerkesztve ]

(#53696) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53693) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez így frankó! Mehet a játék, vagy amit szeretnél. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53697) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53696) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Annyia bibi hogy nemtudom a chromium miatt -e de fekete csikok négyzetek villognak be a képernyőn ... o.O vagy driver hiba lehet ?

[ Szerkesztve ]

(#53698) CPT.Pirk válasza Misiviktor (#53697) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Csak a böngészőben? Ha igen akkor néz meg másik progikat is.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53699) Misiviktor válasza CPT.Pirk (#53698) üzenetére


Misiviktor
csendes tag

Igen, fox alatt is, alapjáraton a desktopon nem de mappa megynitáskor előfordul.
Illetve Deluge vagy mas megnyitása alatt is

Azt hiszem hamarosan ripityára töröm a vga-t

[ Szerkesztve ]

(#53700) kmisi99


kmisi99
addikt

Sziasztok, adott egy lubuntus rendszer. Anno valami 20GB-os partícióra telepítettem fel, de elég szűkös lett a hely. Valahogy egyszerűen tudnék még extra helyet adni neki? Van bően hely a hdd-n.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.