Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53551) Klaus Duran válasza lev258 (#53550) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Kellet neki +1 újraindítás mert nem volt hang. :(((
[kép]
Ezek a szabad hely miatt lettek volna relevánsak?
Még egyszer köszönöm.

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#53552) lev258 válasza Klaus Duran (#53551) üzenetére


lev258
veterán

Igen. Ugyanis az tud csúnya dolgokat okozni. De nálad nem ez lesz a gond.
Most látom, hogy talán akkor sikerült?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#53553) Klaus Duran válasza lev258 (#53552) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Igen. Átléptem és beírtam a másikat de nem irt ki semmit.
Most ,,tökéletesen" működik

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#53554) herdsman12


herdsman12
őstag

Win 10 mellé, másik partícióra, ideiglenesen telepítenék Linuxot. Partíció kérdést megoldom a többi a kérdéses.
Van megoldás, hogy a Linux majdani eltávolítása a lehető legegyszerűbb legyen, ne kelljen szenvedni a Win rendszerbetöltő helyreállítással?

(#53555) King Unique válasza herdsman12 (#53554) üzenetére


King Unique
titán

Ennek így nem sok értelme van, ha már helyből úgy indul a dolog, hogy később majd biztosan el akarod távolítani...Mármint akkor minek akarod élesen feltelepíteni? A kipróbáláshoz elég pl. a virtuális gép, vagy egy pendrive-ról futatott Live / perzisztens Live rendszer. De lehet akár kompletten USB-s háttétárra is telepíteni, amiről az összefoglalóban vannak leírások. Utóbbi esetben éles telepítés lesz, ellenben a helyi lemezen lévő OS működésébe nem zavar bele.

Egyébként, ha van 2 külön fizikai háttértár, akkor megoldás lehet a 2 OS külön-külön drive-ra történő telepítése. Ez esetben, ha az egyiket eltávolítod, illetve törlöd a meghajtóról, akkor elvileg nem zavar bele a másik működésébe.

Ha csak 1 db HDD / SSD van, akkor Legacy boot módnál pl. az alábbi megoldás opció lehet. Viszont ez UEFI-nél már nem működik. De, ha utóbbinál van külön Windows Boot Manager és mondjuk azt állítod be elsődlegesnek, akkor a Linux bejegyzésének, illetve partíciójának törlése után is elvileg bootolnia kellene a Windowsnak. Az UEFI boot menüt machinálni, bejegyzéséket törölni / hozzáadni stb. lehet Linux alól az efibootmgr paranccsal, aminek használatáról pl. ezen cikkben van leírás. Windows alatt meg pl. az EasyUEFI program használható ezen célra.

Amúgy szükség esetén a Windows rendszerindításának helyreállítása is simán megoldható. Igaz, Legacy módnál az egyszerűbb, ellenben UEFI-nél már kicsit macerásabb. De amúgy más megoldás is opció, mint pl. a Macrium. Sőt, utóbbival a Linux telepítése előtt le lehetne menteni képfájlba, vagy klónozni a Windowst. Majd szükség esetén utóbbi utána könnyen visszaállítható lenne.

[ Szerkesztve ]

(#53556) #95488640 válasza herdsman12 (#53554) üzenetére


#95488640
törölt tag

Szia!

Nem sokára lesz ebből is egy videó a csatornámon, ha gondolod kövesd figyelemmel.

(#53557) King Unique válasza #95488640 (#53556) üzenetére


King Unique
titán

Ami jellemzően virtuális gép és Legacy boot lesz...Viszont már a korábbiaknál is aktuális lett volna az UEFI. Sőt, igazán jól éles telepítés formájában lehetne bemutatni az egyes dolgokat. Persze azt tudjuk, hogy ez nem várható el minden egyes alkalommal 1-1 videó kedvéért.

[ Szerkesztve ]

(#53558) .mf


.mf
veterán

Sziasztok!
Sok-sok év kihagyással kicsit megkopott az amúgyis szegényes tudásom, egy kis help kéne.
Vala az openwrt-s routeremen egy 2 TB-os winyo ext4-es megosztott adatpartícióval, ami kezd megtelni. Vettem hát egy 3 TB-osat, s gondoltam a routerrel ~10 MBps-os másolgatás helyett előveszem a régi linuxos (xubuntu) gépet, USB helyett SATA-val gyorsabb lesz (én naív -- 33 MBps, amit hajlandó max...)
Gparteddel szépen megformáztam a winyót ext4-es partíciókkal (tbsz, mert 2.x TB-nál többet nem kezel, meg kapott swap és extroot partíciókat is) - first mistake: gparteddel mindennek root:root lett az ownere. Kellett egy kis idő, hogy megtaláljam, hogy mit lehet csinálni, a régin az adat-partíción már én:én voltam az owner, de chown nem igazán hatotta meg, csak végül chmod 777 -R-re lett hajlandó írhatóvá tenni.
Gondoltam a szívások után itt már végre sínen vagyok... de mint kiderült, csak annyira, mint József Attila. Se dd, se cp nem akart működni, permissions illetve directory miatt. Akkor legyen ágyúval verébre, rsync.
rsync -avr --progress /media/uuid-1/ /media/uuid-2/
Így a nagyját átmásolta, de random foldereknél csak ennyit írt:
rsync: send_files failed to open "/media/uuid-1/folder": Permission denied (13)
rsync error: some files/attrs were not transferred (see previous errors) (code 23) at main.c(1070) [sender=3.0.9]

Most ismét ráeresztettem, de már sudo-val. Megint elkezdett másolgatni, de néhány foldert átugrik. Remélem csak azokat, amik már át lettek másolva... Ha valamit rosszul csináltam volna, valaki meg tudná mondani, hogy reggel amikor munka előtt ránézek, már jól folytassam?
Köszi

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#53559) #95488640 válasza King Unique (#53557) üzenetére


#95488640
törölt tag

Igen, és igen. Mindkettőben teljesen igazad van.
Az a tapasztalatom, egyébként hogy az emberek jelentős hányada ha új laptopot vesz, akkor azt előtelepített DOS / Liunx-al veszi a jelentős árkedvezmény miatt, és a szomszéd Józsika aki ért a géphez majd feltelepíti. Ami túlnyomó többségben Legacy-t fog szülni, még ha eredendően UEFI-re is van állítva, mivel mondjuk ki a szomorú valóságot, úgyis tört Windows fog rákerülni. Ezért nem tekintem az UEFI-t egyelőre számolandó tételnek. De nagyon jó, hogy említetted, mert így erről is tudok beszélni.

(#53560) #21078528 válasza .mf (#53558) üzenetére


#21078528
törölt tag

Olyan nincs, hogy a chown nem hatja meg...
'chown -hR felhasználó fájl/könyvtár' formában használd.
Ezek után szükség esetén lehet a felhasználó jogait pofozgatni a chmoddal.

(#53561) Rimuru válasza King Unique (#53557) üzenetére


Rimuru
veterán

Miert lenne jobb elesben bemutatni? Virtualis gepen miden lenyeges dolgot meg tud mutatni, csak egy gyari efi hianyzik, de az ugyis mas az oszes gyartonal (plusz mindegyik gany kod) igy elfer egy n+1-edik ami virtualis gepen fut.

Vigyázat, csalok!

(#53562) .mf válasza #21078528 (#53560) üzenetére


.mf
veterán

De, mert én teljes partíció (/dev/sdc2) ownershipjét akartam megváltoztatni, hogy azt simán egybe felmountolhassam /mnt/share alá a routeren, ahogyan a másiknál is volt (teljes partíciónak én voltam az ownere).

Közben éjszaka még lefutott jópár előtte kihagyott fájlon, de reggelre még mindig maradt néhány, amit továbbra is kihagyott. Ekkor vettem észre, hogy közös bennük, hogy xfce file managere mind x-es ikonnal jelzi őket, aztán látom, hogy bár a partíciónak én vagyok az ownere, ezen fájlok és folderek mindegyikének 1001 az ownere. Úgyhogy kapott a felmountolt source partíció is egy chmod -R 777-et, és úgy már elkezdte a többit is másolni és hozzáférhetővé tenni

Azóta jött egy másik hidegzuhany: a sok partíció miatt a kicsiket (swap, extroor, és a 2 TB-on felüli rész) egy extended partícióba tettem, ami elsőre a gépen még látszott, de router már nem látott a lemezen partíciókat, és a gépre visszadugva unallocated......... Utána olvastam neten, hogy gparted az extendedet néha képes így elcseszni... gparted gpart is csak keresett-keresett, de nem tudta helyrehozni... úgyhogy gyalu, swap és extroot partíciók kuka (igazából úgyse használtam őket, mert velük nem volt hajlandó a lemez spindownolni), s csak két partíció (az is csak a 2 TB limit miatt) és másolás újrakezd...

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#53563) .mf válasza .mf (#53562) üzenetére


.mf
veterán

Na jó, gpartedből elég. Amit az előbb gpartedben megformáztam (létrehoztam a két ext4 partíciót), felmásoltam pár fájlt próbának, unmountoltam. Kiszedem és usb házból átraktam közvetlen sata-ra, mert ugyan a 33 MBps se hűdegyors, de usb-vel csak 1.5 jött... Eredmény: két random méretű unknown partíció és mellettük random méretű unallocated space... fasza... inkább megformázom és particionálom puttyval a routeren keresztül...

szerk: lol, router pedig egyből látja és fel is tudja mountolni a két partíciót...

[ Szerkesztve ]

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#53564) King Unique válasza #95488640 (#53559) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt, ha FreeDOS kivitelben veszik a gépet, akkor az új vasak ott is UEFI-sek lesznek és korántsem biztos, hogy mindenki(nek) az alapértelmezett boot beállításokat megváltoztatva telepít(enek) rá új OS-t. Ami egyébként a másik platform rendszereinél nem feltétlen lesz mókolt, mivel manapság ott a tisztaszoftveres, MSDNAA stb. lehetőségek. Illetve manapság egyre több átlag user gépén látom, hogy ott figyel az EFI partíció. Másrészt az előtelepített gépekre is van kereslet, amelyeken jellemzően Windows szokott lenni. Ha újabb vas, akkor pedig UEFI-s. Tehát, ha egy ilyennél akar valaki dual-boot megoldást, akkor megint csak aktuális és számolni kell vele! De egyébként elég csak beleolvasni az itteni topikokba, ahol mindkét platform rendszereinél egyre gyakrabban kerül szóba az újfajta telepítési mód.

De mindegy, úgy állítod össze a videókat, ahogyan jónak gondolod. A kezdőknek már így nagy segítség lehet, illetve bizonyos általános dolgokat valóban jól lehet virtuális gépen is szemléltetni.

[ Szerkesztve ]

(#53565) herdsman12 válasza King Unique (#53555) üzenetére


herdsman12
őstag

Nem akartam untatni a közönséget a részletekkel. Ez egy tartalék állományba helyezett Sony Vaio, i5-M430, 4GB RAM, 1 db 500GB HDD, AMD (ATI) Mobility Radeon HD 5000 laptop, tele a Sony spec és egyéb programokkal, emiatt a Win-t nem piszkálnám, ha nem muszáj.
Legacy/UEFI nincs (esetleg ez így a Legacy?), ritka egyszerű a BIOS.
Live módon túl vagyok, perzisztens mód nem izgat, HDD-re telepítve próbálnám, ha nincs más megoldás, akkor telepítem szabályosan a win mellé.
A Linux eltávolítása két eset miatt jöhet szóba, újból munkába állítják, esetleg nem szereti a Linuxot.

(#53556) metaxx

Ha a kérdéseimre jön a válasz, akkor megnézem, de gyors legyél.
A D-ből szeletelek egy 30+XGB-os darabot, a rendszerbetöltő lesz kérdés, így emlékeim szerint.

(#53566) #95488640 válasza King Unique (#53564) üzenetére


#95488640
törölt tag

Igen, egyébként elég sokszor futok bele mostanában vadi új gépeknél az UEFI-be én is. Bár attól függ hol veszed.
Egyébként simán meglehet, hogy a te ismeretségi körödben mások a felhasználói szokások. Ami gépekhez engem hívni szoktak, 90%-ban már át van állítva Legacyra, pontosan azért mert aki tudja mit csinál nem fog bajlódni az UEFI-vel. Plusz ahogy mondod is, ott a rendszer visszaállító partíció, ami megint csak megeszik tizen X GB-ot tök feleslegesen. Mindig elmagyarázom az új tulajoknak, hogy szép meg jó, az 1 gombos visszaállítás, csak szokják meg, hogy akkor annyival kevesebb a tárhelyük. Rendre kérik, hogy tüntessem el onnan, ők a tárhelyet választják.
De persze más emberek, más szokások. :)

(#53567) #95488640 válasza herdsman12 (#53565) üzenetére


#95488640
törölt tag

>> "de gyors legyél"

Ja voll mein general! ;]

(#53568) ALFA válasza ALFA (#53533) üzenetére


ALFA
senior tag

Erre senki? :F

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#53569) csiki_92


csiki_92
aktív tag

Sziasztok!

Adódott egy kis problémám, remélem valaki tud itt segíteni. Opensuse Tumbleweed-t telepítettm a laptopomra (HP Folio 9470m), szépen fel is men mindenfajta gond nélkül. Néhány dolgot beállítottam, semmi extra, tálca kinézet és hasonló, azomban néhány újraindítás után nem jut el a boot a grafikus felületig. Fekete képernyőn kér egy localhost nevet és egy jelszót. Root-al be tudok lépni és mint egy terminálban, tudom használni a gépet, de grafika nélkül nem az igazi. Ezt már 3x megcsinálta...

Ha tud valaki megoldást a problémára, azt megköszönném!

[ Szerkesztve ]

(#53570) #95488640 válasza csiki_92 (#53569) üzenetére


#95488640
törölt tag

A logokba érdemes lenne belekukkantani, hogy mit mondanak, mert így látatlanban tudod, a fene se tudja megmondani mi lehet a baja, de a logok mindent elárulnak. ;)

[ Szerkesztve ]

(#53571) kovaax válasza csiki_92 (#53569) üzenetére


kovaax
őstag

A Tumbleweed-ben a legfrissebb cuccok vannak, és még nincsenek mindig rendesen összereszelve, szóval az ilyesmi elő tud fordulni vele. Egy fél évig szórakoztam vele, de sokszor döcögött itt-ott. Aztán váltottam Leap-re, az sokkal stabilabb volt, de valamivel régebbi csomagok vannak benne.
Az rpm-es disztrókat valahogy így tudnám sorbarakni frissesség és kockázat szerint:
openSUSE Tumbleweed > Fedora > openSUSE Leap > Redhat & CentOS
Mondjuk a középső kettőben nem vagyok 100%-ig biztos.

Ha valamiért a Tumblit akarod mégis használni, akkor frissítsd a csomagokat, és hátha megjavul. Vagy a júzer könyvtáradban töröld ki a konfig könyvtárakat (feltéve ha jól értem, hogy install után működött rendesen, csak miután beállítottál néhány dolgot, akkor mehetett félre valami).

Szerk.: Vagy ahogy az imént ajánlották, próbáld a logokból kitalálni, hogy mi ment félre.

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

(#53572) csiki_92 válasza #95488640 (#53570) üzenetére


csiki_92
aktív tag

& kovaax: köszönöm a tanácsokat, közben már sikerült megoldani. Az volt a gond, hogy a tearing-et szerettem volna csökkenteni az Ubuntu topic összefoglalójában lévő módszerrel. Ennek hála valamiért az egész X11 mappát nem látta a rendszer. Live-ból átmásolva az X11 mappát megoldódott. :))

[ Szerkesztve ]

(#53573) King Unique válasza herdsman12 (#53565) üzenetére


King Unique
titán

A lemezkezelős screenshot alapján Legacy boot szerinti telepítés van nálad, ugyanis az UEFI-s máshogyan néz ki.

A Legacy telepítéshez jól használható pl. ezen cikk. Viszont nem feltétlen muszáj külön home partíciót létrehozni, mint ahogyan a cikkíró is csinálta. Elég akár egy swap, illetve a többi mehet / csatolással a rendszernek. De, ha az előbbit választod, az is ok.

A rendszerbetöltőt pedig alapértelmezetten magára a háttértárra szokták tenni, vagyis az sda-ra. Viszont ez esetben felülírja a GRUB a Windows rendszerbetöltőjét és a Linux eltávolítása után előbbit a korábban említett módon helyre kell állítani. Ha ezt nem akarod, akkor célszerű az általam említett telepítési módot használni.

[ Szerkesztve ]

(#53574) King Unique válasza #95488640 (#53566) üzenetére


King Unique
titán

Hát nem feltétlen a hol, hanem inkább a mit és a mikor. Az új vasak pedig manapság általában eleve UEFI-sek és a telepítés is az rajtuk, függetlenül attól, hogy hol veszik.

Az egyébként igaz, hogy a Legacy boot szerinti telepítés általában egyszerűbb és az UEFI-vel olykor meg lehet szívni. Viszont attól még az előbbi elavult és vannak bizonyos korlátai.

"megeszik tizen X GB-ot tök feleslegesen"

Az az előtelepített gépeknél a gyári recovery partíció, ami ugyanúgy megvan Legacy telepítés esetén is. Lásd pl. a fórumtársnál. Ami egyébként hasznos lehet, ha pl. a rendszer összeomlása / garanciális ügyek esetén vissza kell állítani a gépet az eredeti állapotba. Ellenben Windowsnál a(z) Legacy / UEFI telepítésnél létrehozott plusz partíciók nyilván nem foglalnak utóbbinál sem x GB-ot. Ahogyan nálam pl. az Ubuntu 16.04 is csak egy ~ 480 MB-os EFI partíciót hozott létre pluszba az automatikus particionálást választva.

[ Szerkesztve ]

(#53575) #95488640 válasza King Unique (#53574) üzenetére


#95488640
törölt tag

Egyébként igazad van, nincs is vita köztünk, a legacy korlátozott, és elavult, teljesen jogos. Én az UEFI-vel viszont úgy érzem magam, hogy a gép irányít engem, nem én őt. Pontosan ez a bajom a XP-től felfelé minden Windows-al is. Ez az elsődleges oka, hogy csak linuxot használok.

(#53576) szeredy


szeredy
újonc

Sziasztok! Szeretném kipróbálni a Linuxot, de egyelőre a Windowst sem hagynám el, és mellé telepíteném fel. Jópár éves gépről van szó (Pentium Dual-Core 2.3, Intel GMA 4500M, 2 GB RAM), nem tudom, hogy melyik disztribúció lenne a legjobb. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm! :))

(#53577) csixy válasza herdsman12 (#53565) üzenetére


csixy
addikt

Dugjál bele egy pendrájvot az lesz az sdb . Linux telepítéskor a grubot az sdb-re pakoltasd. Ennyi. Ha a winyóról bootolsz, akkor a winnyóz jön be, ha meg a pendrájvról, akkor a grub menü fog indulni.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#53578) user12 válasza szeredy (#53576) üzenetére


user12
őstag

Én azt javaslom, hogy először inkább tölts le egy Live image-et és azt próbáld ki. Ha tetszik, akkor telepítsd fel, ha viszont nem nyeri el a tetszésedet, max buktál egy fél órát :)
Nekem hasonló gépen Debian fut KDE-vel, szerintem teljesen jó.

Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

(#53579) szeredy válasza user12 (#53578) üzenetére


szeredy
újonc

rendben, köszönöm :) .

(#53580) #95488640 válasza szeredy (#53576) üzenetére


#95488640
törölt tag

Szia, ismételten pofátlanul ajánlnám magam. :)

Én egy Linux Mint 18.1 KDE-t javaslok, mert nagyon hasonló a felülete
a Windowséhoz, ami megkönnyíti az átállást, a windows mellé telepítéséről
pedig az alábbi videó segít eligazodni.

https://www.youtube.com/watch?v=C0655PSxcec

(#53581) szeredy válasza #95488640 (#53580) üzenetére


szeredy
újonc

köszönöm, megnéztem a videót, nagyon informatív és követhető, gratulálok! Holnap teszek egy próbát a telepítéssel (2 gb ram tényleg elég ehhez a disztribúcióhoz? -- ez lenne az első linuxom, bocsánat, ha evidens a válasz :D ).

(#53582) user12 válasza szeredy (#53581) üzenetére


user12
őstag

Elég hozzá a 2GB :)

Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

(#53583) CPT.Pirk válasza szeredy (#53581) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A KDE-s ChakraOS a boot után kb. 510MB körül eszik a ramból. A céges gépen Debian fut KDE-vel, 2GB ram mellett egy 2 magos Core2Duo procis laptopon, még az is elég volt mindenre.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53584) #95488640 válasza szeredy (#53581) üzenetére


#95488640
törölt tag

Köszi, és ne félj, 2GB ramon simán menni fog minden gond nélkül. :)

(#53585) .mf válasza .mf (#53563) üzenetére


.mf
veterán

Eszem-f...om megáll... Ezen röhögni fogtok, és hátha tanulságos másnak is.
Kezdeti felállás: openwrt-s routeren USB-n 2 TB-os lemez, amin fogytán a hely.
Vettem egy 3 TB-os lemezt
Terv: leporolom a régi Ionos gépet, mert azon van xfce, azon particionálom az új lemezt, majd a régiről SATA-val pikk-pakk átmásolom az újra a cuccot.
Valóság: 3 nap szívás.
Long story short: hiába particionálom a gépen és másolom fel rá az adatokat (2 TB 33 MBps-mal ez fél nap és az azt következő éjszaka - USB-n pedig valamiért 2 MBps-nál tetőzött), a gépből kiszedve, USB-re rakva és routerre feltolva csak üres lemezt lát, gépre visszarakva szintén unrecognized. Akkor legyen routeren particionálva, gépen SATAval töltve. Na de 3 TB már GPT, a router ugyan olvassa, de csak fdisk van rajta, ami MBR-only és 2 TB-nál elfogy a tudománya. Akkor talán a Gparted a ludas? Konzolon parted, erre meg fdisk partition misalignmentet ír, még align optimal-lal újrarakva is. Már a sata és és sata-pwr kábeleket cserélgettem, hátha ott valami, de is ugyanaz. Aztán az USB-ről SATA-ra dugdosást megunva megpróbáltam, csak a particionálást a gépen USB-vel. Partició és tesztfájl reboot után is megvan. Routerre át: ott is működik. Nosza winyo ki és át SATÁra: unrecognized. USB-re vissza: partíciók és tesztfájl ott vigyorognak.
Akurvaéletbe...
S még az USB-s másolási sebesség is megjavult, most már az is 33 MBps

Szóval SATA lemez SATA-n formázva és feltöltve, USB-s külső házban unrecognized, és vica-versa. Láttatok már ilyet?

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#53586) freaghill


freaghill
őstag

Sziasztok, váltani szeretnék Ubuntu 16.04-ről Debian stable-re.
Ezt meg tudom valahogy oldani Ubuntun dist-upgrade-del, vagy kénytelen vagyok Debiannal újrahúzni a gépet?

(#53587) lev258 válasza freaghill (#53586) üzenetére


lev258
veterán

Teljes újrahúzás kell, másképp nem megy.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#53588) szeredy válasza #95488640 (#53584) üzenetére


szeredy
újonc

köszi szépen, a video alapján pakoltam fel, minden remekül ment, király útmutató volt (még a magamfajta bölcsész se tudott eltolni semmit :D). most már linuxról írok, szép felület, aztán a többit majd menet közben meglátom :)

(#53589) #95488640 válasza szeredy (#53588) üzenetére


#95488640
törölt tag

Igazán örülök, ha segíthettem. :)

(#53590) #95488640


#95488640
törölt tag

Jó estét srácok!

Elkészült, a "Hogyan távolítsd el" videó. Ez segít könnyen, gyorsan egyszerűen visszaállítani a Windows boot-ot, adatvesztés nélkül. Persze Ne csinálja senki, mert a linux az jó értem? :D

Jó szórakozást.

https://www.youtube.com/watch?v=ELZINgRjRgw

(#53591) Rimuru válasza #95488640 (#53590) üzenetére


Rimuru
veterán

Gyari lemezkezelot hasznalni? majd King Unique jol racsap a kezedre vannak jobb proprietary cuccok. ;]
Nem is tudnam hogy igy ki is elo lehet hozni ezt a boot menut, valahol a settingben is ott van.
*kezeles: panelen windowsgombra jobbkatt.

Vigyázat, csalok!

(#53592) King Unique válasza Rimuru (#53591) üzenetére


King Unique
titán

A nem lefoglalt terület leválasztásához megteszi a gyári lemezkezelő is. Ahol a swap és az Ext4 partíció is megjelenik elsődlegesként és a törlési opció aktív. Tehát ezek törléséhez is elég. De bizonyos komolyabb műveletekhez már inkább külső programokat célszerű használni.

Amúgy nem szükséges külön kijelentkezni, illetve ez a shiftes újraindítás sem, mivel a 8-as óta közvetlenül a gépházban is meg lehet oldani.

[ Szerkesztve ]

(#53593) #95488640 válasza King Unique (#53592) üzenetére


#95488640
törölt tag

Na ezért szeretek ide járni, mert itt normális emberek vannak, és épkézláb kifejtik a mondandójukat.
Nem úgy mint Facebookon, mert ott először felháborodtak, hogy hogyan merészelek posztolni olyanról videót, hogy a "Linux eltávolítása", aztán kisvártatva törölték is a posztot. Hurrá. Az ember így akarjon segíteni. :) Na mindegy.

A lemezkezelő tekintetében pedig, igen nyilvánvalóan a bonyolultabb lemezműveletekhez, nem használnék én sem ezt a cuccot, de ehhez az egyszerű 2 kattintáshoz bőven jó, és átlátható felület. És ugye elvileg az a cél, hogy minél kevésbé zavarjuk össze a kezdőket. :) Anélkül is nagy a zűrzavar a fejekben sajnos.

(#53594) Pulsar


Pulsar
veterán

Sziasztok. Van egy raspberry pi-m, amin rapbian fut. Volt egy kis áramszünetünk minap és azota a pi nem indul. Rádugtam monitort, és látom hogy emergency mode-ban indult el. A journalctl -xb -t végig nézve az ntfs particio mountolásával van a gond. Umountoltam a meghajtokat, fsck-t rá küldtem, de ugyan az a hiba. Ugyan ezt megcsináltam a gépen is, mindkét particioval. Az ext4-esen talált valami dirty bit-et amit eltávolitott, azota mindkettőn lefut hiba nélkül, de a rendszer csak nem indul. Valakinek van még ötlete?

(#53595) freaghill


freaghill
őstag

Sziasztok, ismét egy kérdéssel fordulnék hozzátok.

Milyen distrót ajánlanátok egy öreg, gyenge Lenovo R52-es laptopra, amit szüleim használnának?
Eddig csak windows volt a kezük alatt, így minél egyszerűbb legyen az áttérés és minél problémamentesebben fusson.
Youtube, google maps, hasonlók menjenek.

Xfce-t néztem, nem tudom mi a véleményetek erről.

Köszi előre is!

[ Szerkesztve ]

(#53596) CPT.Pirk válasza freaghill (#53595) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az xfce az asztali környezet, elérhető sok disztróra. Kicsi és könnyű, de helyette az LXDE-t javaslom, mert az barátságosabb, olyan XP-s a felépítése.

Lehet válogatni a disztrók közül:
Debian LXDE-vel, Lubuntu LTS, stb.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53597) freaghill válasza CPT.Pirk (#53596) üzenetére


freaghill
őstag

Köszönöm! :R

(#53598) ubyegon2 válasza freaghill (#53597) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kapitányunk néha elfeledkezik arról, hogy az LXDE tényleg olyan, amilyennek leirta, de a Debian alap nem biztos, hogy nem hozzáértőknek való. Ha te is olyan profin beállítod, mint Kapitányunk a nagyszüléknek, akkor persze nincs semmi gond.

Ha nem vagy túl profi, akkor érdemes lenne megnézned az LXLE disztrót is!

Youtube, google maps, hasonlók menjenek.

Ezek annyi memóriával nem fognak szárnyalni. :(

[ Szerkesztve ]

(#53599) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#53598) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Én csak annyit állítottam rajta pluszban, hogy frissítsen magától a háttérben, meg került rá flash. Nem atomfizika. :N

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#53600) freaghill válasza ubyegon2 (#53598) üzenetére


freaghill
őstag

Intel Pentium M770-es proci fog most belekerülni illetve 2 GB ram. Így sem? :)
De ránézek erre az LXLE-re is.

Köszönöm neked is. :R

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.