Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Öregszem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz gpbenedek #57598 üzenetére
A nyomáskapcsoló az új gépekben ugyanezt szolgálja. Az egyetlen gond, hogy a beszorult levegőt kézzel kell kiengedned (ha csak nem veszel egy megfelelő szeleppel ellátott kupakot.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
gpbenedek
csendes tag
A reggeli rohanásban jópárszor előfordult velem, hogy túlmelegedett a pavoni, mert nem tudtam rá eléggé figyelni és bukó lett a reggeli kofi. Dobtam elé egy pidboxot, és úgy tűnik, hogy létezik előmelegítési egyensúly. (Max ) 103 fok bojlerhő -> 87 fok fejhő. Shot előtt nyilván adni kell neki egy kis löketet, hogy meglegyen a kellő nyomás&hő. Reggel teszt.
-
celf
őstag
válasz Wolfy999 #57596 üzenetére
igen ez mondjuk valoszinu. en sem foglalkoznek vele.
de gondoltam megkerdem, hatha vkinek van felesleges.alapvetoen nem a filterezes miatt veszem, hanem "kiserletezni" akarok vele. aeropress kavet tovabb szurni. megnezni, h mennyi zaccot enged at az oldalan AP.
rendes filer kave tovabbra sem a nagykedvencem, szoval ez csak masodlagos. aztan ki tudja.
ill. nagybatyam rakapott a french presse, de az meg vegkepp egy zaccos dolog, szoval neki fogom eljotekonykodni sztem.
vagy csak veszek kettot
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Nincs valakinek egy fölös' V60 műanyag (vagy akár nem műanyag) drippere amitől megválna némi Forint ellenértékében?
-
Sinisi
senior tag
válasz peestike #57592 üzenetére
Remélhetőleg annyival mint a szűrt vízhez képest a norda víz ;-)
De most komolyan, csupa jó hsz-eket lehet róla találni és itt van ez is. -
peestike
őstag
A szűrő rendben van, nem kávé. vizet brita kancsó szűri. Használat után mindig el van mosva, napi 2-3 használat van. A penészre már én is gondoltam, de ez az izé nem penész állagú, keményebb valami. Szaga sincs. Majd próbálkozom, ha meg kinyírom, akkor kuka.
Egyébként egy forever prestige 3 személyes. Már 2. ugyanebből, de minőségileg gyengébb, mint a korábbi, szűrő teteje sorjás volt, az alsó rész sem volt túl tetszetős. Nem tudom bialetti mennyivel lenne jobb...42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deadzone41 #57589 üzenetére
Majd rápróblok, hogy mennyire lesz érezhető a különdbség mondjuk egy nordához képest.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deadzone41 #57583 üzenetére
Magnézium citrátot, himalája sót, szódabikarbónát adok ahhoz a vízhez amit itthon iszunk (időnként Ca-t is) de a kv. gépbe ezeket nem rakom, ahhoz tiszta NaCl-t használok. Azért gondolom, hogy az így rendben van mert szerintem a vízlágyításnál is ez lenne a végeredmény, így csak abban látom a különbséget, hogy ezt az eredményt gyanta nélkül érem el. A gyakorlat eddig azt mutatja, hogy működik a delej (kémia) mert nem eszi a víz (bármit jelentesen is ez) meg a gépgépem (sem az alu, sem a réz bojlerben nem láttam ennek nyomát) és nem is vízkövesednek...
De ha nem jól gondolkodok akkor szívesen veszem az ötleteket, mert kib@szni sem akarok magammal, sem mással.
Megtaláltam a vízről (lágyításról stb...) szóló czikket.
-
Sinisi
senior tag
válasz peestike #57581 üzenetére
Hátha valaki konkrétan be is tudja azonosítani... de addig is:
Ezt biztos a víztől van? Nekem úgy néz ki mintha kis kv.szigetecskék lennének (de gondolom biztos, hogy rendben van a szűrőd). Az jutott hirtelen eszembe, hogy nem e "éhes a vized" (bár azt nem tudom, hogy annak milyen a megnyilvánulása a különböző anyagokon), emlékszem, hogy volt erről it is szó, olvasgass vissza a fórumon, valaki linkelt is róla egy jó irományt. Hirtelen ezt találtam.
Amúgy milyen szűrt vizet használsz? Nálunk RO. van amit szimpla NaCl-el (TDS kontroll! mellett) sózok vissza utólag.
-
peestike
őstag
sziasztok!
kotyogós kávéfőzőben csak szűrt vizet használok, aztán az alján megjelentek a víztől az elváltozások.
mivel álljak neki takarítani, hogy ne kapásból marassam szét savval az alut?
nem vízkőnek néznek ki a pöttyök, vizes polír tuti lehozza, csak gondolom van valami barátibb megoldás is.
köszönöm szépen!
így néz ki képen42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Sinisi
senior tag
válasz Wolfy999 #57579 üzenetére
Lehet, hogy benéztem valamit de kb. 2 ilyen hsz-t láttam elvétve... javítson ki valaki ha tévednék de szerintem ez még bőven tűréshatáron belül van.
Egyebekben részemről még örülök is neki, hogy előjött ez az oldala is a kv.zásnak, mert egyrészt úgy érzem igen hasznos tapasztalatokat osztottunk meg egymással (én mindenképpen sokat tanultam abból, hogy kinek mi vált be a kv. okozta bántalmak enyhítésére pl. tervezem kipróbálni Aldis tejet a kv.-mhoz), másrészt már nem
érzem magamat annyira egyedül e téren. :-) -
Wolfy999
tag
Sracok, aki off topikot ir (mint gyomorproblemak) hasznalja legyszi az off topik gombot. A tobbsegnek sikerul, de nem mindenkinek. Elegge elment a tema most ebbe az iranyba, akit nem erint a tema sokkal konnyebben at tudja tekerni. Koszi!
-
senior tag
Hirtelen azt hittem, hogy az Fb Refluxos csoprtba tévedtem
Nekem unokaöcsém gyógyszerész, Optacidot ajánlott, ami beállítja a gyomor ph-ját... azt mondta 1 hónapnál tovább ne szedjem a Pantoprazolt. Nem is szedem, bár a doki erőltetné. Ha gáz van, benyomok egy tasak Acido-git-et.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Mano66
senior tag
Nálam a refluxot az erős paprika hozza elő.Amit imádok enni.Ekkor jön a képbe a "Lansacid" nevű gyógyszer.Párnap szedés és újra ehetem a paprikát.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
zscz
tag
"szóval, helyzettől, gyomortól, embertől, kajától, napszaktól, tegnaptól és még hárommillió dologtól függően simán működhet, hogy zabkását eszel (az amúgy is lassan lebomló szénhidrát). vagy tejet iszol. vagy bármi más, érdemes próbálkozni, a mai világban szinte csak szemetet etetnek velünk, el is felejtettünk már odafigyelni a szervezetünk visszajelzéseire. pedig jelez szerencsétlen. próbálkozni kell, figyelni, tapasztalni."
Odafigyelni a szervezetünk visszajelzéseire. Itt a lényeg. Alapból nem túl jól táplálkozik az ember, főleg, ha rá van szoktatva az irgalmatlan mennyiségű szénhidrátra. Mint apám, még a tésztához is kenyeret kell ennie, mert kívánja. ez függőség. Le kell róla jönni aztán rögtön elkezd működni a szervezet.
Én ha bemegyek a boltba, akkor azt veszek, amire ha ránézek megkívánom (itt most alapanyagokról beszélek), és bátran meg merem venni az alapanyagokat.
Tényleg mindig így eszem. De kenyér pl hetente max egyszer ha hazakerül. Tészta is igen ritkán. Hús, zöldség, gyümölcs pedig állandóan. És nincsenek emésztési problémáim és gyomorégésem se.
Ja és még valami.Műkaja, műfűszer pl delikát, ha lehet akkor kilőve (ezt persze időnként csak úgy poénból megszegem, de ilyenre félévente egyszer van példa)
Ez a hozzáállás kb ugyanaz, mint hogy nem veszek bolti tégla kávét.
-
-
And06
aktív tag
válasz Sinisi #57569 üzenetére
igazából rossz dolgot még senki nem tudott róla irni, leszámitva az izét(azaz annak a hiányát). én edzés előtt is szoktam enni, arra is nagyon jó
parci: nekem amúgy nem volt olyan vészes mint nektek a leirások alapján, valószinüleg csak szólt a gyomrom, hogy nem kéne reggel éhgyomorra kávézgatni, meg narancslevet vedelni
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #57571 üzenetére
kikérdezem anyámat a részletekről, de amikor ő azt mondja, hogy azt nem lehet folyamatosan szedni, akkor annak oka van. nekem egyszer, 5-6 éve volt egy kúrám, akkor talán 2-3 hónapig szedtem. egy álom volt, nyilván (kaptam egy kóstolót abból, hogy milyen a normálisan működő emberek élete ). azóta volt pár hullámvölgy, de most borult fel annyira, hogy muszáj megint egy kört nyomni.
amúgy az a vicc, hogy ennek még szezonalitása is van: tavasszal, ősszel rosszabb a helyzet.
ja, az meg természetes, hogy ha abbahagyod, átmenetileg megugrik a savtermelés. már csak ezért sem olyasmi ez, hogy hol szedem, hol nem.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ronin s8
senior tag
Más. Szuper kávékat nyomok a 4 személyes Brikkával Dallmayr tégla Prodomo-ból!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Az orvosom azt mondta, ha kell, kettőt is bevezetek egy nap (persze nem egyszerre), de nekem elég az egy is. Egyszer próbáltam elhagyni pár napig, de elkezdett égni a gyomrom, úgyhogy szedem tovább.
Ez most elkeserít, amit írsz..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
ja, egy utolsó gondolat, aztán lepörgök a témáról és iszom egy kávét :
a szénhidrát, vagy akár a tej valóban segíthet: az egyensúly úgy működik, hogy ha valamilyen irányban kimozdul a gyomrod ph-ja, a szervezet korrigál. azaz, elvileg, hogy ha savasító dolgokat fogyasztasz, nem termel annyit. ha meg iszod a "lúgosító" csodalöttyöt, akkor bizony savat termel.
szóval, helyzettől, gyomortól, embertől, kajától, napszaktól, tegnaptól és még hárommillió dologtól függően simán működhet, hogy zabkását eszel (az amúgy is lassan lebomló szénhidrát). vagy tejet iszol. vagy bármi más, érdemes próbálkozni, a mai világban szinte csak szemetet etetnek velünk, el is felejtettünk már odafigyelni a szervezetünk visszajelzéseire. pedig jelez szerencsétlen. próbálkozni kell, figyelni, tapasztalni.
5381: a fogaid miatt is érdemes vizet inni a kávé után. atom savas, ott marad a szádban, szépen eszi a zománcot (nem csak az alu vízterítőt )
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deer76 #57551 üzenetére
"Nekem a paprika szokta megülni a gyomrom. Azt hiszem a héja miatt van, legalábbis volt kolléganőm mondta, hogy neki is ilyen baja van vele. "
ezt írtam is tegnap: igen, a héjának magas a cellulóz tartalma, ahogy a paradicsoménak is. ezt nem tudod megemészteni, de a szervezet azért ezerrel megpróbálja: savat termel hozzá.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz Ferdzsoo #57565 üzenetére
hát nemtom, nekem olyan, mint a sör: iszogatom, aztán egy idő után nagyon hirtelen kell pisilni, és nem is egyszer. de amúgy igazad van, rémlik már, hogy olvastam ezt valamikor. hátha másodszorra meg is jegyzem
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
azt tudom mondani, mint fragolának: ha működik, csináld, tök jó, hogy nem kell gyógyszer. szerencsésebbek vagytok nálam, sajnos nekem 15 éves korom óta szarul működik ez. nem részletezem, mert már így is szétoffoltuk a topikot, de több annál, hogy néha savas. mindig savas. és rosszul zár, alul-fölül. stb.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Ferdzsoo
addikt
Ez nem feltétlen van így mint ahogy sokan azt hiszik.
Ezen az oldalon elég sokat ír amúgy is Szendi a kávéról érdemes elolvasni a tévhiteket és a tényeket.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #57550 üzenetére
ronin: biztos, hogy jól elvagy, mert a protonpumpa-gátló tényleg olyan, mint a glialka a gyomoknak: ott nincs kérdés, az megold mindent. de azt nem szabad hosszútávon szedni!!! az arra jó, hogy egy lehetetlen helyzetből kijössz, és amikor kijöttél, akkor onnantól kurvára odafigyelve nem hagyod megborulni az egyensúlyt.
a szervezeted azért nagyon jó alkalmazkodó, sok abuzálást elvisel és igyekszik mindig visszaállni az egyensúlyi állapotába. szóval simán lehetséges, hogy egy célzott kúra után évekig fenn tudod tartani gyógyszerek nélkül is.
de azt - szerintem* - felejtsd el, hogy a protonpumpával "oldod meg" a problémát, majd vígan kávézol, borozol. szori
* anyám orvos, húgom biológus, meg hát jó sok kolléga van az ismerettségi körben
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
And06
aktív tag
kb 2 éve nekem is beütött egy kicsit a savproblema, de szerencsére sikerült rendbetenni. kávé előtt mindig eszek valamit, igy ezzel nincs baj. a savas italokat viszont kerülöm, mert azok viszont igen durván betesznek, igy sajna nincs narancslé, se bor ivás. tejet a laktóz miatt amúgy sem ihatok.
ez a szénhidrát kérdés érdekes, mivel nekem az egyik aduász ha nem jó a gyomrom egy adag zabkása, amúgy is egészséges, bár m.o.-n szinte mindenki utálja. -
HÁZIGAZDA
jókat írsz
a kávé vízhajtó egyébként, természetes, hogy beleszól a vízháztartásba.
egyébként, aki bizonytalan, de vannak ilyen-olyan tünetei: utálatos dolog, de érdemes elmenni egy gyomortükrözésre. pár perc, és minden kiderül. például, ahogy írod is, egy rosszul záródó gyomrot nem biztos, hogy megérez a user. én évek óta tudom, hogy van bajom ilyen téren, nem is kicsi, most mégis meglepett, hogy bár azt hittem, kontroll alatt tartom, de nem, és bizony éjjel, mély álomban jöttek fel a savak és emiatt lett háromszor tüszős a mandulám (pontosabban a sav csak megmarta, aztán könnyen elkapott már bármit).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Ferdzsoo #56774 üzenetére
Jelenlegi főzésünk. Változtatások az előző videóhoz képest.
Kibontottuk az AVX-es silver blendet talán ez a legfontosabb változtatás (május elejei pörkölés, így biztosan friss).
Beszereztünk egy pontos mérleget, így tizedre (századra) szépen kimérhető a kávémennyiség. (16gramm)
Gosti kolléga jóvoltából be le lett csekkolva a vízhőfok (103-as pid-nél jön 90,5 fokos kifolyó) ami igazából eddig is jó volt, de most már legalább tisztában vagyunk az eltéréssel.
OPV-t végülis sikerült kitúrnom és a 12-bárt lecsavartam 9.5-10-re.
A darálóba csak a frissen őrlendő mennyiség van beleöntve darálás előtt és 1-el durvábbra lett véve.
Előáztatás ki lett kapcsolva, mintha anélkül krémesebb lenne ami lefolyik.Röviden ennyi, de szvsz ég és föld a különbség a 2 héttel ezelőtti főzésekhez képest.
Megszűnt a sokszor keserű íz is.
És ami a legfontosabb mindegyik főzés hasonló jól sikerül, nem pedig full random mint akkor.
Ez leginkább a pontosan kimért 16 grammoknak köszönhető szerintem.[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #57542 üzenetére
nem mész szembe és biztosan nem véletlen, de sajnos nem is ilyen egyszerű ez mindenkinek. én például ihatok bárhogy/bármennyi tejet, nem segít, sőt, pár órával rá még rosszabb helyzetbe kerülök (pedig próbáltam igazi, tehenészettől vett tejen át mindent).
a gyógyszereket viszont valóban érdemes elkerülni, amikor csak lehet. amikor viszont nem lehet, akkor áldás, hogy vannak. a minap írta egy ismerősöm nekem, hogy ne szedjek antibiotikumot a tüszős manduláimra, hadd tanuljon már meg végre védekezni a szervezet... na, szóval az ilyen baromságok még a gyógyszereknél is többet ártanak például.
amúgy tök jó, hogy tejjel kipipáltad ezt a gondot, valóban végtelenszer egészségesebb, mint gyógyszerrel. irigyellek.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57551 üzenetére
Az a fater aki kotyeszozik. Cukrot én mindegyikbe rakok. Legalább is addig amíg nem sikeredik olyan koffeet gyártani amibe úgy érzem, hogy nem szükséges. Vagy a kávézás is számomra olyan lesz mint mint a borozás, aminél hosszú út vezetett az igazi szárz fajták megkedveléséig és mostanra már el sem tudom képzelni, hogy mit szerethettem az édesekben annyira...
A palermót még nem kostoltam, ezt a veleceit még élvezem egy kicsit, illetve kipróbálom majd a kevesebb kv. magasabb aránnyal is, hogy milyen, de azután azt verem csapra. Szerintem pár nap és eljutok odáig.
A velencei mostmár szépen beadja a csokit az utóízében is!
Pid: 96fok. 18g kávéból a cél a 36g víz, amiből 37 lett 16 mp alatt.
A kremát viszont nem értem, hogy miért nem mutat világosabb árnyalatot a 94 fokhoz képest...
[kép] [kép]szerk.: ahogy haladok a durvább darálás irányba egyre jobban szétköpködi a nakedből a kv-t... :/
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Csak annyit dobnék hozzá ehhez a gyomorsav témához, hogy nem biztos, hogy van reflux, vagy gyomorégés, ill. bármilyen tipikus tünet, viszont van a háttérben egy túlzott savtermelés.
pl. ha gyakran szorít az ember torka, vagy mintha "gombóc" lenne a torokában az már figyelemfelkeltő tünet. valószínű egy reflexes izomkontrakció van ilyenkor, a nyelőcső sphincter izmai próbálják zárva tartani az utat felfelé.
ill. pl. ha a fogakon saverózió van (fogorvos szokta észrevenni)
izzadékonyság is kórjelző lehet.. émelygés is, enyhe szédülés szintén.
gyakori torokfájás, gyulladás a garat, orrüreg stb környékén.
Ha megvan hozzá az elhatározás, én esetleg megpróbálkoznék egy rendszeres sporttal, ha jelenleg éppen nincs semmi ilyen. A szénsav-bikarbonát puffer rendszer elég fontos dolog. Tüdő + vese aktívan résztvesznek ebben.
Egy max 135-140-es pulzussal, heti legaláb 3x. szobabicikli pl. nagyon jó lehet szerintem. Nem kell elmenni terembe, gyorsan hozzáférhető, télen is kényelmes, praktikus.
Lehet, hogy semmi hatása nem lesz a gyomorsavra, de sok másra viszont bőven, amiért mindenképp megéri csinálni.Egyébként nem vettétek észre, hogy a kávéfogyasztás kicsit belezavart a szomjúságérzetetekbe?
Én amióta magamhoz viszonyítva több kávét iszom, nem vagyok igazán szomjas, csak ha már vészhelyzet van, akkor érzekelem, hogy mi van.[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
-
Deer76
aktív tag
válasz fragola.6035 #57542 üzenetére
A tejjel nekem sincs bajom, úgy érzem inkább használ, mint árt, bár nekem gyerekkoromban volt fehérje allergiám. De pl. egy nagyon másnapos napon az aludt kecsketej nagyon jól esett.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Deer76
aktív tag
válasz Sinisi #57510 üzenetére
Ja azért csodálkoztam, mert azt hittem kotyogóssal csináltad. Mondtam magamban, hogy hát ilyet még sosem produkáltam.
Egyébként most főztem egy 3 adagost, amit ketten iszunk meg, még most is érzem a kellemes kávé ízt. Most cukor nélkül ittam, de szerintem egy kocka azért kell bele. Palermo aranyáról mi a véleményed?.
Savakról: alap, hogy nem iszom éhnyomorra kávét vagy eszek utána 1-2 falatot. Mondjuk napi 1 kávénál többet sosem iszom, sokszor azt is csak az íze kedvéért vagy gyakorlásként. Nekem a paprika szokta megülni a gyomrom. Azt hiszem a héja miatt van, legalábbis volt kolléganőm mondta, hogy neki is ilyen baja van vele. A gyomrom égett már almától (soha, de soha nem kombinálja senki éhgyomorra az almát és az étcsokit), de pl. narancstól sosem.
[ Szerkesztve ]
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
ronin s8
senior tag
Eddig (erős egy éve) elég jól elvoltam a protonpumpa gátlómmal, de most elbizonytalanítottatok... A Salvus víz hosszú távon nem megoldás. Én évekig ittam, és nem kezdtem el fosni tőle, mint sokan (az ízéről ne beszéljünk), de az aztán tényleg csak tüneti kezelés.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Csápájev
őstag
Nekem a csípőset nem bírja a gyomrom Nem szeretnék kimaradni!
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Jól tudod. Épp ezért adják gyakran este. Mivel éjszakára jelentkezik a hatása, az üres gyomorban így nincs annyi sav. A Salvus me úgy hat mint a Rennie, meg a szódabikarbóna, és nem befolyásolja a sav termelést.
Sinisi: az a dietetikus zöldségeket beszél, a részletekkel nem untatlak, de a protonpumpa gátlókkal gyakorlatilag leállítható a savtermelés. A Salvus hatása meg a Kálciuméval vetekszik (hinni kell benne és akkor hat.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
addikt
ezt a protonpumpa-gátlót azt hittem csak poénból irjátok mint a legvégső földöntúl csoadfegyver a gyomorsav ellen.
pár hete nekem repcemézet ajánlották a gyomorsavra egyébként. szerencsére csak ritkán jön elő nálam ez a probléma. de ha igen akkor még a falat is a torkomon ragad. egyszerűen nem csúszik. legfőképp ha pálinkázok. szóval az felejtős már jópár hónapja. viszont érdekes, hogy a kávé semmit sem befolyásol. van hogy itthon ülök és 2 óránként lehúzok egy duplát. délután meg alszok egy jót:)
-
Rush77
aktív tag
válasz kozsy18 #57545 üzenetére
Nekem anno jó pár évvel ezelött egy munka/egészség védelmi oktatáson mondták, hogy amennyiben valamilyen erősen savas dolgot nyel véletlenül az ember akkor hideg tejet kell inni mert az semlegesíti a maró hatást. Amúgy amikor nekem is felmegy a savam akkor segít a tej. Főleg a 2,8 és a 3,5-ös.
-
kozsy18
tag
válasz Sinisi #57544 üzenetére
Még egyetem alatt, amikor egy nagyobb bulit követően eljött a másnap romboló ereje, akkor ittam rá egy pohár tejet, nekem bevált.
Amúgy az aldis új 2,5-ös laktózmentes tej nagyon finom és elég jól habosítható latte arthoz[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Sinisi
senior tag
Kihez érdemes fordulni? (mert pl. én már jártam természetgyógyásznál, ibr system stb...)
fragola: Nálam is ellentétesen hatnak a tejes, tejtermékes dolgok, azaz nyomják a savat (nem mellesleg a menetközben megtalált laktózintolerancia is szűkítette ezt a kört).
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Sracok megkellene talalni a fo okat, es elmulna a gond. A tuneti kezelestol idovel majd mindig nagyobb dozisra lesz szukseg, de a problema nem szunik meg.Az a baj az okkutatasra a legtobb belgyogyasz/ diatetikus keptelen,csupan egyszerubb megtanitani egy hatoanyagot es kiirni
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
Lehet hogy szembemegyek az orvostudománnyal, vagy az egész a véletlen műve, de nekem pont a tej segített a savtúltengésben. hónapok óta szenvedtem vele, majd abbahagytam a savlekötőket és a szódabikarbónás szenvedést és elkezdtem tejet inni, reggel 3-4 decit, ha előjött a sav akkor még pár kortyot, plusz néha meghúzom a süteménybe használt Havana Club üveget. Kb. másfél hónap után alig van savproblémám, és ez tart már jó ideje. Nem azt mondom, hogy így kell csinálni, de nekem tuti bevált, és inkább így csinálom, minthogy vedeljem a gyógyszernek nevezett mérgeket. Az Aldis 3.5-es tej még elég jó is.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Sinisi
senior tag
válasz ronin s8 #57539 üzenetére
Nálam a tapasztalás szerint Parci kolléga egyensúlyelméleti megközelítésével van a legjobban összhangban a hosszú lépés. Olyannyira, hogy a pantot már-már el is felejtem bevenni. (és 80mg-ről a 0-ig eljutni ez legalábbis számomra korábban elképzelhetetlennek tűnt volna).
A sör (szvsz) a legkímélőbb alkoholos ital a gyomorproblémásoknak, deh ha valakinek a bor az igazi akkor az nagy pech. Ezért és persze a kv.-zás öröméért is megéri áskálódni a témában, az egyéni paraméterek figyelembevételével.
Szal ha megvan az a balance akkor akár jöhet a magasabb csersavtartalmú robis blend is :-)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #57539 üzenetére
"A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egy szelektív protonpumpa-gátló"
akkor persze, hogy nincs gond az irgalmatlan mennyiségű savval sem, amit beviszel (4 kávé + bor + fröccs az bizony több napra is sok gyógyszer nélkül). viszont ez, amit szedsz, atombomba, amit nem lehet hosszútávon szedni (már ha nem akarsz sokkal komolyabb bajokat). legalábbis a házi orvosom szerint (édesanyám).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ronin s8
senior tag
válasz Sinisi #57536 üzenetére
Én reggel beveszek egy Pantoprazolt, és azzal működik minden. Napi 4 kávéig biztos nincsen gond, és pár pohár bor, fröccs is belefér. Sört nem iszom, tehát arról nem tudok nyilatkozni. Whisky-t ha lehet, kerülöm.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Sinisi
senior tag
Az biztos, hogy az nagy előrelépés volt, számomra, hogy ébredés után egy órán belül étkezzek (és persze ez alatt mint utóbb kiderült nem a kávézást kellett érteni :-) ) Ha ez nincs betartva akkor az inzulintermelés (úgy emlékszem, hogy napokra) megborul, ez meg húzza maga után a többi előbb-utóbb érezhető következményt...
Mint ahogy a kv. beállításánál is nem kevés összetevőt veszünk figyelembe ahhoz, hogy minél jobban megközelíthessük az egyensúlyi állapotot.
Szóval igen, +1 az egyensúlynak... -
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #57536 üzenetére
a lényeg az egyensúlyon van, amit tényleg csak a megfelelő étkezéssel (és ebbe az is beletartozik, hogy pontosan eszel, nem éhezteted magad egyszer sem, ahogy túl sem tömöd) működik, anélkül mindenképp felborul. a protonpumpa stop akkor kell, amikor felborult és bármit csinálsz, nem tudod helyreállítani. de egy durva gyógyszer, méreg, hosszútávon nem is lehet szedni. szóval az ilyen "sokkterápia". előtte-utána minden a diétán múlik.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Sinisi
senior tag
Ezt én is így hittem, de több doki kiokosított, hogy kell annak a vacaknak a savas közeg mert különben nem úgy hat ahogy kellene...
Amúgy passz mert nem tapasztaltam különbséget, akár étkezés közben is bevehettem... erre azt mondták, hogy hát persze, hogy nem éreztem a különbséget! Hiszen ennek folyamat jellege van, tehát nem úgy hat mint a renie, hogy esetileg bedobok egy levéllel ha kell, hanem ha pl. szedem már egy ideje és abbahagyom akkor még egy nagyon rövid ideig csökkentett mennyiségű sav fog termelődni. DE! azután mikor rájön a szervezet, hogy szabad a gazda számítsak a növekedett savmennyiség előállítására (pár hétig!) mert elkezdi teljes gőzerővel termelni... Pfff...
Egyebekben beszéltem egy dietetikussal Ő azt mondta, hogy a protonpumpagátlók nem annyira hatékonyak mint a salvus + diéta...
Az biztos, hogy még mindig nem tudtam teljesen kiismerni a kasznit, van, hogy istenkirály minden de van úgy hogy prorjába hullik minden (és sajna az utóbbiból jut ki a több).
Egyetértek az élet tényleg harc!
-
Sinisi
senior tag
Egyelőre tennék még a kisebb arány felé néhány lépést, azaz egyelőre csak a durvítok a darálmányon és tartom (próbálom :-) ) az 1:2-tőt, főként, hogy ha már a renekát "beáldoztam", a számomra finomabbnak ható "ristrettó" (nak hitt) mennyiségirány még megmaradjon, hátha ennek a vége is is jól áll majd az ízlelőbimbóimnak :-). De ígérem rá fogok próbálni a kevesebb kv.ból nagyobb arányra is miután így reményeim szerint beállt az íze. Ki tudja, a végén mégis az fog jobban ízleni! ;-)
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #57527 üzenetére
Hát nekem a salvus érezhetően sokat segített. Reggel éh gyomorra 1-1,5 dl-t le kell valahogy préselni (mert az íze tényleg borzasztó). Azonban ebben az a visszás, hogy ha valaki ezzel egyidejűleg a protonpumpa gátlók csoportjából is nasizik (mert annak is ez lenne a lényege, hogy éh gyomor+sav) akkor ha a bogyó bevétele előtt salvus vizet iszik az kioltja a savat...
Pl. a gasztrodokim szerint a "puffasztó" zöldségek egy mítosz, szal ha puffadsz akkor az bizony valaminek az allergiás tünete pl. lisztérzékenység stb... (szerinte)... hát passz (mert már kb. egy jó éve kérem, hogy akkor nosza neki egy fullos élelmiszer, adalék, pollen, coffeines ... allergiás vizsálatot a betegnek! szvsz ezt azért nem írja ki mert (ahogy utánanéztem a magánban elvégezhető ilyen jellegű vizsgálati áraknak ami ha jól tudom nem ennyibe kerül az eü intézménynek, neki vmiért olcsóbb, de ez csak informális info...) csak az élelmiszer része 70 rongy... de apró lépésekkel a cél felé már ezt-azt megnézek és az szerencsére negatív és hogy ne legyen már annyira full off: a coffeinre nem vok allergiás!!!!!! (de természetesen ez nem aszt jelenti, hogy a coffee nem piszkálja a gyomrot! de akkor mit is jelent?! :-) )
Próbálkozni kell, hogy kinek mi válik be és figyelnie a saját szervezete reagálásának hullámzását is a különböző dolgokra. Nálam pl. a sport, diéták, sok tiszta víz nem nagyon hozták a várt eredményt :/
A lényeg, hogy a gondolások kedvence elkezdte megmutatni a jobbik oldalát:
Jelenleg:
Pid:94°C , 18g kv. 25 mp lefolyás, 35g lé és már azt mondom, hogy így már (ahhoz képest, hogy honnan indultunk) jó (az utóíze bár már finomnak hat azért egy idő után átkúszi a keserűbe, mint egy jó komló :-). De az ember ne legyen már annyira megalkuvó ha a kv.-járól van szó! Szóval még állítok rajta.Ja és azt írtam már, hogy ajánlásra az uccsó kettő shotot már nem a renekával húztam?
Egy kicsit el kezdett köpködni a nakedban és ha ez tendenciaszerű marad max átváltok a nem naked karra, vagy megérdeklődöm fragolánál, hogy van-e készleten maroktampja.
L:/dl/upc/2017-06/99893_img_2713.jpg][kép] -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #57518 üzenetére
Mindenkepp, par hetig ki akarom probalni. Meg addig a sajat porijeimmel szorakozok.
A keseket meg megkoszonom . ugysem tudom mit veszek bele veglegesen, kettot meg nem vennek hogy csak ott alljonJol megutaztatjak a daralot. Romabol indult aztan Bologna, azta mostmar nemetorszag es Nurnberg
Ezert mondjak hogy minden ut Romaba vezet?
Nem talaljak a jo utat[ Szerkesztve ]
-
-
Bazsee71
őstag
Nem, ezt most nem onnan.
Külföldi fórumokat túrtam, hogy miként lehetne összehozni a Gene-t Artisannal, és a keresőszavakra hozta ezeket az egyszerű tuningokat. Majd ha lesz egy kis szusszanásom, akkor lehet hogy itt is bekötöm a feszszabályzót a fűtőszál elé, és akkor nagyon szépen lehet szabályozni. Túlzásba nem akarom vinni, csak éppen egy kicsit belassítani a kezdeti szakaszban. Kínából pár dolcsi egy fogyasztásmérő, ott a feszt és teljesítményt is lehet látni, szóval reprodukálható lesz a dolog.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57518 üzenetére
ja tényleg, azt nem is mondtam, hogy ma fater csapra vert a "slow motion" módon pörkölt sidamómból némi babot. nagyon krémes (nem úgy értem, hogy cremás), jó értelemben savas, finom kávé lett. a pörkölés szemre egyébként nem lett homogénebb, mint amikor simán berakom a gépet a célhőmérsékletre és kész, de az íze jóval lágyabb. mint egy cognac kontra karcos skót whisky
honnan volt a tipp, hogy érdemes nyújtani a felfűtési szakaszt? darálópodkeszt?
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Sinisi
senior tag
Hát igen, nem kevés időmbe került mire eljutottam odáig, hogy egy jó (de akár egy rossz) kv.-nak is (mindig) "okosan/jól" erősen javallott megágyazni, akárcsak egy jó bornak :-)
A paradicsom/paprika infót köszi!!! Már értem, hogy miért igyekeztem (ösztönösen) kerülni ezeket és hogy miért szedegettem ki a héjját a lecsóból ha arra csábultam, hogy ilyet fogyasszak (+ így már van értelme a hámozott paradicsomnak is, amit el nem tudtam képzelni, hogy miért pucolnak meg, azonkívül, hogy esetleg az íze valamiért nem OK).
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #57519 üzenetére
zöldségeknél vigyázz mondjuk a paradicsommal és paprikával: egyrészt a paradicsom jó savas, másrészt mindkettő héja cellulóz tartalmú, amit nem tudsz megemészteni. persze a szervezet ezt nem "tudja", úgyhogy próbálkozik: ezerrel savat termel. ergo, a sült zöldségeknél a sült paradicsom, paprika hiába finom, inkább csak bajt okoz.
egyébként tényleg nem egyszerű téma ez. és nekem is az vált be, hogy sült répa, gyökér, cukkini, gomba, némi hús, zéró tejtermék (esetleg kis sajt) és főleg zéró szénhidrát.
kávét meg csak kaja után, szigorúan. reggel, éhgyomorra halál.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Sinisi
senior tag
Nekem már nem egyszer a kis olajban, serpenyőben némileg átsült zöldésgmix nyomta föl úgy a savamat, hogy egy-két óra és ki is jött (és sajna nem alul). Azóta kerülöm az ilyesminek az önmagába való fogyasztását.
Jól átfőzve lehet, hogy más lenne a szitu, azt tapasztaltam, hogy nyersen a zöldésgek gyilkosabbak a gyomromnak, mint a frankón érett gyümölcsök.
Azt hallottam, hogyha szénhidrátot és fehérjét is fogyaszt egy étkezés alkalmával az ember akkor elméletileg a gyomor savat és lugot is olyan mennyiségeben választ ki, hogy azok kb. kioltják egymás maróhatását. (nekem ez nem volt bejövős).
Ezért a borokból is a kevésbé testesek jönnek inkább szóba.
Á, nem is olyan egyszerű ez a kérdés!
-
Bazsee71
őstag
Na azé'!
Már most hiányolom a régi késsel összeszedett rutint. Ott nagyot nem tudtam hibázni a lefolyással, másodjára már mindig megvolt hova tekerjem, finom pozicionálás is könnyen ment. Most meg két kézzel kapaszkodok a tárcsába, hogy csak egy leheletnyit tekerjek rajta, aztán imádkozom, hogy jó legyen. Adok neki időt, hogy kiderüljön, hogy ez szokható-e.
Arra viszont emlékszem, hogy a Major azzal lopta be magát a szívembe, hogy hamar ráéreztem az állításra, egy kezes bárány volt. Annak meg örülök, hogy a Mazzer kés előtt próbáltam a gyárival is a frekvenciaváltót, mert nagyon adta.
Szóval adp, nyúzzad csak a gyári késsel az SM97-est, jó lesz az. Majd ha összefutunk viszek neked kopott gyári kést, csak hogy legyen viszonyítása alap, illetve vagy a 151F vagy a 151A (ez pont bejáratva) típust oda tudom adni tesztelni, csak még nem tudom megmondani addigra melyik lesz a gépben.Pörkölés:
Ma úgy toltam, hogy 170 fokon 6:30-7:00 perc, aztán 200 fokon 6:30-7:00 perc, utána feltekertem 230 fokra, és az első reccs közepe felé visszavettem 220-ra. Így olyan 17-18 perces körök voltak, már sokkal jobban néz ki, mint a múltkori. Most inkább kicsit sötétebbre hagytam, mint hogy megint alulpörkölt legyen. A Brando Honduras szépen recsegett, illetve a Guatemalánál is észre lehetett venni. Ma elfogytak a Brando gyakorló kávék (szüleim automatájába amúgy perfekt, napok óta őrölt kávéval etetik a masinát, megvárták míg pörkölök nekik ), a következő hetekben nekifekszek a Rohkaffee csomagoknak, illetve Paljoc mester is adott egy mintát a Tanzániából, na arra nagyon kíváncsi leszek (annál azért izgulni fogok ).Deer76: én nem kotyogózok, évente kb. 1x, így tanácsot nem adnék, de ahogy látom a fórumtársak már a tettek mezejére léptek .
Szerk.: egyik barátom is sokat küzd a savakkal, és anno a salvus víz bevált neki (csak hát nem valami finom cucc...). Egyébként keményen étrendet váltott, sportol, fogyott, azóta nem hallottam panaszkodni. Vagy csak régen boroztunk egy jót.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #57514 üzenetére
nézd, a kávé rohadt savas. a bor is. a tejtermékek savat csinálnak. a fehérje is. a szénhidrát is. szóval, ha savgondjaid vannak, akkor lehet sült zöldségeket enni. és kb. "más semmit". a baj mértéke határozza meg a diéta szigorúságát.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz radi8tor #57512 üzenetére
aranyos vagy, de nem ma kezdtem ezt az ipart, kb. 20 éve szenvedek tőle. szedtem már protonpumpa-gátlót is, fogok is megint. a quamatel és társai az kb. mint halottnak a puszi, nálam annál durvább a szitu.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #57503 üzenetére
ha a savakkal küzdesz, akkor üdv a klubban
amúgy helyreállt a világ rendje: a tegnapi első casmo shot után most már tudtam, hogy hova kell állítani a darálót és hogy kell csapolni, a vámpíró kolumbia ennek megfelelően atom savanyú is lett
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57508 üzenetére
Ez a v. gondolások, és a friss pörkölés + a nagyobb nyomás (aszem kb. 9X magasabb a kotyeszénál) eredményezi, hogy a csapoláskor még annyi Co2 oldódik bele a mennyei mannába aminek az eredménye végül is a crema (a képen láthato, hogy a hab megannyi buborékból (CO2-ből) áll).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Milyen széket vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest