- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
ez a vízhőfok mérés már űrteknikai műszereket kíván szerintem
nálam omron van, egyszer mértük a kifolyót simán a fej alá tartva a mérőt ,és megállapítottuk a teknikussal, minden okés
-
rastacsz
tag
válasz
Flashback #120092 üzenetére
Igen, lassabban adja le bárminek, legyen az az őrlemény, a víz-kávé, vagy a levegő.
A rézzel vigyázni, mert az az érték a "vörös" rézre vonatkozik, azt nem annyira használják, inkább a sárgaréz ami összetételtől függően 120W/mK körül van, erős szórással.
De, mivel a klasszik kivehető szűrő csak a perem környékén ér a karhoz és az anyaga is rm, és csak x vastagságú, így annak sem sok értelme van, hogy a klasszikus összeállítást várjuk megmelegedni (inkább a fej hőmenedzsmentje a fontosabb, pl e61 esetén és ezért működik a decent thermoblock/nem thermoblock feje) -
icm
tag
Ha már Weber kar...
Ami a rozsdamentes mellett szólhatott a gyártás során az az, hogy a furatokat ezidáig mindig rozsdamentes anyagból munkálták ki. @Koxx az IMS YT csatornáján van is egy rövid videó, hogyan készülnek a kosarak. Lemezből kilézerezik a furatokat majd utána mélyhúzzák, peremezik. Visszatérve az anyagokra sárgaréz esetén vagy vörösréz esetén nem tudom, hogy sárgarezet (amit mindenképp bevonatolni kellene ami a furatok esetén akár eltömődést is okozhat) vagy vörösrezet ilyen pontosság mellett tudnak-e lézerezni. Vagy egyeltalán lézerezik-e ezeket az anyagokat.@Flashback: Vörösréz hővezetési tényezője lesz amit írsz (nyilván tudod nem kötekedésből írom), a sárgarézé ~120-160W/mK - a tuning gaggiások kedvenc bojler alapanyaga
Csak a referencia kedvéért az alumíniumé pedig 237 W/mK.
Szépek ezek a számok, ez alapján kb a vörösréz bojler nem lenne akkora okosság, mert rosszabb hőstabilitása lenne mint az alunak. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
zolnagy #120043 üzenetére
Volt egy a felső szűrőbe beakasztott pucér K elem.
Volt ugyan ez a K elem közvetlenül a vízfolyásban.
És volt előmelegített hungarocell pohárban mérés is.
Mindhárom ugyan azt az eredményt hozta +-1°C.
Azért mértem így mert az érdekelt, hogy a kávéra milyen hőfokkal érkezik a víz és ezek tűnt valóságosabbnak.@Uyuarasy ismertem ezt a korrekciós funkciót, de még nem használtam. Megpróbálom majd vele az életet.
@icm logikus amit írsz, mert a víz hőmérséklete minden járaton amin áthalad és aminek kisebb a hőfoka, ott esik. Az lenne a tuti, ha minden eszköz a PID-en beállított hőfokon lenne és ezért kellhet 20 perccet is várni amíg stabilizálódik.
Ha azt mondjátok, hogy a 8-10°C normális a GC esetében akkor kompenzálom a PID-et.
-
public NMY
csendes tag
(budai várnegyedben tudtok ajánlani kávézót? )
-
rastacsz
tag
válasz
Toobee #120089 üzenetére
Kiütés helyett kiöblítés+törlés? mini wc kefe most van hozzá olcsón
Az olcsóbb gyártást laikusként a minimum 2 darabból álló gyártásban gondolom: az alsó, kalibrált furatos lemezt hegesztőrobot varrja rá a majdnem párhuzamos(hogy könnyebben lehessen kiütni a pogácsát) falú hengerből.
Amit annyira nem értek az a rozsdamentes acélnak tulajdonított hőstabilitás. (A teherhordó épületszerkezetekben a pontszerű és vonalmenti hőhídmegszakítást rozsdamentes acéllal oldják meg... Nézzétek meg a hővezetési tényezőt rozsdamentes acél és sárgaréz, bronz, bármi esetén. Persze, dT fontos.
De itt inkább az lehet, hogy a kész ital a "hideg" szűrővel és karral nem különbözik, a meleggel készítettől)Amúgy kéne, de két dolog akadályoz: nincs mire és nincs rá elkülönített zseton
-
bbuffy
senior tag
válasz
justgiveup #120087 üzenetére
Biztos vagyok benne hogy már tervezik a szorgos kis kínai kezek a copyt. Vagy Voldi rajtavan.
-
Toobee
veterán
Semmilyen mérést, publikációt nem láttam róla, egyáltalán. Azt hiszem, Bazsi is ezt nehezményezte. Pedig ott a fizikus haver, Gagné is. Az is érdekes volt, amit valaki írt tegnap, hogy azzal kezdték a promót, hogy könnyű takarítani. Amúgy ez csak részben igaz: az egyenes fal miatt rohadt nehéz kiimádkozni belőle a pogácsát, meg gondolom az alsó AP papír miatt is tapad rendesen. Mivel még finomabbra kell őrölni, rezeg a léc. Azt már látom, hogy az Ode-ok nem valószínű, hogy használhatók lesznek hozzá, már csak a Majorban bízhatok
TDS mérőm sincs, hogy két shotot egymás után össze lehessen nézni, mondjuk az IMS-sel, VST-vel, meg ezzel, de amit én most így hirtelen érzek és tulajdonképpen ezt is keresem: az a tiszta ízek. Átnyergeltem koffeinmentesre, Kawa El Paraiso, baracklé, mondjuk ez elvileg nagyon csalós kávé, szét is lett fikázva pár helyen, de azért nekem tetszik.
Szóval azt már látom, hogy szép kávékat a 9 baros Leliten nem fogok látni, de otthon a flow kittel szeretném használni, úgyhogy még nem engedtem el a szép lefolyást. Kávékalmár videóján például egészen emészthető a végeredmény. Az a baj, nincs is otthon sötét kávé, amivel tudnék gyakorolni, a jó kis filter anyagaimat meg sajnálom eldarálgatni a lefolyóba.
-
válasz
justgiveup #120087 üzenetére
Az mondjuk érdekelne milyen eljárással készítették bele a "furatokat". Víz v lézer? mert ezt mélyhúzással nem hiszem.
A weber yt csatornáján is azért vannak kételkedők meg instantget kütyüboozyk
Felrakhattak volna egy videót a forgácsolásról.
-
justgiveup
tag
Persze, ennek így ebben a formában én is indokoltnak érzem az árát. Főleg, hogy valószínűleg pár százas darabszámról van szó.
De egy nagyon hasonló kosár szerintem kevesebb pénzből kihozható, amire a kereslet is nagyobb lenne valószínűleg, ami pedig meg kedvezőbb árat jelentene a gyártás során.
Tippra amúgy a Decent éppen ezen dolgozik. -
Toobee
veterán
Ez volt még egy indok magamnak: ilyen nyersanyag és gépóradíjak mellett ez olcsóbb biztosan nem lesz sőt, nem lennék meglepve, ha rövidesen 499, vagy 599 dollár köré mászna az ára.
Na, a videót nem sikerült linkelni. Szóval Unifilter syrup rain.
-
válasz
justgiveup #120083 üzenetére
A forgácsolás része sztem elég komoly, igazából én se adnám olcsóbban ha ilyen cucc gyártására adnám a fejem.
-
Toobee
veterán
válasz
justgiveup #120083 üzenetére
4/1 - idáig az ihatatlan vezet + egyszer lelőtte magáról a Lelit, 20 perces konyhatakarítás, mert már jó adag nedű a csészében volt
De valószínűleg az EPF kéne alulra, én meg csak egy Amazonos papírvágóval gyártom AP szűrőből az alulra való, 58-as korongokat, lehet finomabb papírral kellene próbálkozni. Most ott tartok, hogy a céges Baratza Sette 270Wi-n olyan finomra kell őrölnöm, mint a leghisztisebb koffeinmenteseket (nálam azok viszik a pálmát finomság témában). Ezt a finomságot én az Ode-okkal elő sem tudom állítani egyébként. Remélem, a 151F kés tudni fogja, este cserélem ki a 151G-t, amivel nem lehet eszpresszóni, sajnos, pedig ittam vele pár nagyon tiszta italt.
Mondjuk én szeretem, ha összeáll, de valóban, ez a syrup rain, ami jön vele. Ez volt az első kávé vele tegnap este, dokumentáltam a prepet is. Engem már azzal megvettek, ahogy a tamper siklik benne, tényleg elképesztő munka. Egy darabból van az egész, el se merem képzelni, hogy mennyi fém kellett ehhez, mire a fél kilós végeredmény megszületett. Szóval fél kiló...azért egy jó 20-30 percet rajta lehet hagyni a gépen. Legalábbis a céges kis Leliten.
-
justgiveup
tag
Nem vagyok benne az espressozásban, csak mérnökként tudok reagálni. Szerintem a plusz felület és az hogy gyakorlatilag a teljes felület furatolt áramlástanilag megkérdőjelezhetetlen. Biztos vagyok benne, hogy jóval egyenletesebb kioldódást adhat így.
A syrup rain jól néz ki, de annak gyakorlatilag semmi köze ahhoz, hogy belül mi történik. Teljesen sík az alja így nem kezd el középre húzódni alul a csepp, de ez az ízre aligha lehet hatással.
Abban viszont kételkedem, hogy ezt (vagy nagyon közeli eredményt) hagyományos szűrőtartó+szűrőkosár párossal ne lehessen elérni töredék áron. Gondolom ezeket mélyhúzással vagy préseléssel gyártják és több lépésben biztosan el lehetne érni a függőleges falat és közel lekerekítés nélküli éleket. Ne adj' Isten minimális utólagos forgácsolással. -
Flashback
addikt
válasz
Bazsee71 #120080 üzenetére
Utána számoltam mert nagynak tünt a szám, de valóban 46,0069444% azaz 832,5mm² plusz felület. Az talán már érezhetö különbség
Bár szerintem inkább az egységnyi felületen lévö lukak szám lesz a döntö.
1809,6mm² v 2642,1mm²
Toobee: Biztos hogy szép és minöségi darab. Nagyon jónak tünik már a képeken is. Ez egy mütárgy
Lesz elönye is biztosan. Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.
-
-
bbuffy
senior tag
Vannak itthon is pszichok rendesen. Van egy vásárlóm, bár ez inkább gyűjtés, de a régi LSM meg Marzocco limitált kávégépeket veszi.
Ilyen 50-60' évek beli Lollobrigida, Elvis, Monroe meg ilyen pár darabos limitációk. 10-50K euro per db, és ebből egy fal teli!!! Mutatta képeket, hihetetlen. Szóval oké nem sok a kar 400 dollárért -
bbuffy
senior tag
Mérgező topik ez. Egy ideig nem olvastam, és olyan jól elvoltam. Most hogy beugrott a Fio és nekiálltam ketyegni megint, ahogy itt olvasgatok.
Amúgy nálam az NZ akkor dőlt el, szó szerint is, mikor takarítás közben nekivertem a Rocketnek. Mert elég kis pillecukor sajnos. Szerencsére Pont volt ott egy rongy, és annak koccant neki, így semmi baja semminek. De ha nincs rongy ott a karc a gépen. Így beadtam a válópert. Fio a nagy batár súlyával meg se rezzen ha megbököm.
-
-
rastacsz
tag
válasz
bbuffy #120068 üzenetére
Syrup rain
Nincs bottom bend, csak kicsi
Nincs perem
Több a lik, ezáltal egyenletesen oldódik minden (meg az alul-felül papír is ezt segíti)
De az elején azzal promózták, hogy nem kell citronysavazni meg tisztogatni, nem lesz dzsuvás a kar és szűrő között.
Ha lenne egy 58-as készülekem, akkor sokkal jobban várnám a decent féle szűrőt, ami egyszer valamikor hasonló lesz (talán addigra lesz vmi 58-asom is)
-
Toobee
veterán
válasz
#98690560 #120059 üzenetére
Casino Mocca után jól meg kell fontolni, hogy mit szerez be az ember
Roastopus, Awaken, PY Kenya is kiváló lett, Warda, ilyesmiket érdemes nézni. Vagy a kinti menő nevek, de szerintem ár-értek arányban itthon jobban jársz. Egy April, Manhattan, La Cabra, stb. árban jó adag hype is benne van.
-
#98690560
törölt tag
válasz
Toobee #120049 üzenetére
Köszi, ezeket a módszereket nem ismertem eddig, de ahogy nézem, elég mély a nyúl ürege itt is
Presszó profilt vettem, de még az is közrejátszhat, hogy viszonylag friss pörkölés, kicsit hagyom pihenni és majd utána kísérletezek még vele, de ez a jóval hosszabb arány elég jó iránynak tűnik.
addigis beszereztem egy kóstolót a Pacificaffe costa ricaból, de elég nagy csalódás, kb döglött a kávé a csomagban, semmi illata nincs még őrlés után sem. -
Uyuarasy
tag
válasz
RetepNyaraB #120056 üzenetére
Ezt direkt nekem cimezted vagy igy sikerult?
Ha mar viz, en meg mindig egy nagyon alap RO viz + szodabikarbona kevereket hasznalok (TDS ~100 ppm, pH 7.4-7.5, Cl ionok 0.1 ppm alatt (remelhetoleg 0)) es beleneztem a 4-5 honapja hasznalt GC bojlerbe. Mi lehet az a par feher folt a falan? Sima presszokat iszunk, a PID 90-96 °C kozott mozog, a gozcsapot csak kavezas utani vizleeresztesre hasznalom es ezen a kevereken kivul mas nem volt meg benne (citromsav sem). -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Uyuarasy #120055 üzenetére
Csapra vertem a 66mg TDS albán hegyivizet. Olyasféle ásványos savakat hoz ki, mint egy vulkanikus talajon termett olaszrizling. Nem feltétlenül érzem, hogy ez kell-e egy etiópba; ez volt a gondom anno a Nordával is. Meg a cseppnyi kesernye valahol hátul (ami magában a hólé jellegű vízben is megvan). Mivel hoztam belőle 25 litert, most lesz időm hozzászokni, vagy végképp elvetni a gondolatot :)
-
Uyuarasy
tag
válasz
1001erik #120051 üzenetére
Ha mas baja nincs nem egy nagy muvelet kicserelni, csak akkor tomiteseket is erdemes (ezt meg tudod egyben venni Fragolatol), a nagyobb alkatreszeket en Expolygontol rendeltem (pl. felso, also kazan). Meg ha mar szetszeded, adja magat hogy lehet tuningolni is, eleg sok info van rola a forumban
-
bbuffy
senior tag
Evoila
[link] -
1001erik
csendes tag
Sziasztok!
Tanács kéne! Lenne egy eladó gaggia classic ( RI9303/11 ) a gond csak az, hogy Brita szűrt vízzel volt használva 3 évig. Olvastam itt a fórumon a problémáról.Felejtős vagy vehető? Mennyi egy kazán csere?
https://danetti.hu/termek/macap-1-fazisu-daralo-kes/
Ez jó lenne? Otthon neki merjek állni a cserének?köszi!
-
Toobee
veterán
válasz
#98690560 #120045 üzenetére
Szia!
1:2 arányt klasszikus pörkölések esetén lehet jól alkalmazni, szerintem. Tehát jól tetted, hogy feljebb mentél. Ez most itt egy filter pörkölés (nem tudom, hogy te azt vettél-e), én ritkán veszek eszpresszót a Casino Moccától, bár most kíváncsiságból jött pár tétel presszóból is (Yukro már az új, 22 kg-os Probaton készült például).
Szóval én kezdésnek az ilyen kávéknál ezeket szoktam kipróbálni:Blooming espresso
Turbo shot
hosszú előáztatás, majd "normál" lefolyás1:3-1:7 között szoktam tartani a kivonatolást, elkészült italminőségtől függően módosítom ezeket. Nem kell semmi komolyra gondolni, ha például olyan kávé van épp nálam, ahol nem tud elég finomra menni az Ode, akkor csak blooming és turbo shot jöhet szóba, de most itt például még ezzel a hosszú előáztatással is karcoltam alulról a 7 bart, mert nem kér finom őrleményt ez a kávé. Mióta van flow kit, kis túlzással nem ittam még szart, nagyon egyszerű lekezelni vele a hibákat.
Egyébként van sok magyarázó videó, én a Decenttel készülteket keresném, mert ott látsz mindent. Pl.: Turbo Bloom vs Turbo shot on Decent Espresso Machine | Is there any difference?
#120046 koxx: SEP, igen. De csak az app, maga a nyomásmérő nincs meg hozzá, abból csak egy analóg van a gépemen.
Emlékszem, egy időben nagy divat volt az is, hogy már tized fokok mekkora változást hoznak ízben. Szóval én már a fejhőmérőt sem használom, nagyjából megvan, hogy a beállított nyomásértékem esetén mennyit kell hűtőcsapolnom és onnan indítok mindent. Már el is adtam az Y splittert, számomra így szebben mutat a gép. A nyomásmérő fontosabb adatot közöl - szerintem -.
-
hoffman_
nagyúr
kishibásnak tűnő tuning-alap GC jó áron, ha esetleg érdekes valakinek.
-
#98690560
törölt tag
válasz
Toobee #120032 üzenetére
Szia! Érdekelne, hogy ez a recept honnan jött neked, tudatosan készítetted így, vagy esetleg csak egy ilyen beállításon állt az őrlő és kipróbáltad?
Én ugyanezt a kávét vettem és rendesen szenvedek vele. A klasszikus 1:2 arány a 25 mp-es idővel teljesen rossz eredményt ad, a Casino Mocca egy 1:2,5 arányt javasolt hozzá, 35-40 mp körüli csapolással, de szintén szóra sem érdemes az eredmény. Viszont megláttam a te elkészítési módodat és sikerült is rögtön a közelébe lőnöm az őrlőt és láss csodát, majdnem kiugrott az ananász a csészéből. Még nem az igazi így sem, de a jövőbeni próbálkozások kapcsán sokat segítene, ha kaphatnék néhány tippet, hogy hogyan indultál ki az elkészítéssel miután megvetted ezt a kávét, mert nekem az a tapasztalatom, hogy az iskolában tanított eszpresszó készítési anyag az kapásból totál elhasal mondjuk egy CM tételnél. -
icm
tag
válasz
lszlfrng #120041 üzenetére
Le is írtad a problémát, nincs kompenzáció. 10-8 körüli értékek szoktak lenni. Esetedben a 10°C adódik ki - ha minden mérés pontos…
Ha klasszikus értelemben vesszük az a különbség, hogy egyik esetén a víz ahogy áthalad a járaton közben melegszik fel (thermoblokk) míg a másik esetben egy vízzel teli edényed van (legyen bármennyire is kevés annak az edénynek a kapacitása) amit melegítesz. A fűtőszáll elhelyezéseszerintemebben az esetben nem releváns. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng #120037 üzenetére
Ha már kéznél volt a hőmérő (K, és nagyon pontos) gondoltam megmérem a GC-ből kilépő víznek a hőmérsékletét. 90°C-ra állítottam a PID-et és a kilépő víz 80°C volt és nagyon gyorsan esett 70°C alá. Azt hittem bénázok és többször nekifutottam, karral, kar nélkül. Nem változott. Felmerültek a kérdések,
- nálatok mi a tapasztalat?
- van valami spéci módszer a méréshez?
- emeljem fel a PID-et 100°C-ra, hogy 90°C-os vizet kapjon a kávé?A PID-en nincs beállítva hőkorrekció.
És egy off topic: csak nekem tűnik a GC egy kezdetleges thermoblokkos kávéfőzőnek? (Mivel nem a vizet melegíti, hanem a tartályt).
Minden választ előre köszönök!
-
bbuffy
senior tag
És Hogy teljes legyen a füst a fehér vonalnak, Acaia Pearl 49.990.-
hirdetés és képek hamarosan. Kétszer töltöttem mióta megvan, ez mindent elárul. -
bbuffy
senior tag
Fellow Stagg EKG hófehér keveset futott nagyon, egy éve nem filtereztem kb, szóval ez is nagyjából új. 45.000.- Dobozával.
Hirdetés és képek hamarosan. -
bbuffy
senior tag
Köszi az aktív érdeklődést, NZ el is kelt.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
rastacsz #120001 üzenetére
Megmértem a Brikkát. A kezdéskor, a kilépő kávé 78-80°C, utána szépen emelkedik és a végénél - amikor fröcsög - 93-94°C. A teljes lefolyás 60-90mp között volt. A mérést a modernebb, 2 személyes Brikkával készítettem (belül van a súlyszelep) . Van egy 4 személyesem is, régebbi, aminek a tetején van a nagy súlyszelep. Ezzel úgy emlékszem rövidebb ideig - nagyobb elánnal - folyt le a kávé.
-
Toobee
veterán
A 151G kés sajnos nem lesz jó presszóra. Jöhet az F. Egyébként elég tiszta ízeket hozott, csak a nyomásmérő kis se mozdult.
Szóval ezt a különleges tételt, a Casino Mocca Keramot az Ode+MP késsel ittam. Száraz feldolgozású kenyai kávé, ilyet nem sűrűn kapni jó minőségben. Filter pörkölés, nekem bejött. Meglepően édes, nem véletlen szerepel az ananász, szamóca, a barack vonal meg a finom savakat írja le jól (szerintem). Első kávé volt, majd még játszom vele, de azért itt is igaz, hogy a jó anyagot elég nehéz elrontani.
lehet hétfőn jön az unifilter is. -
sz.zs.
senior tag
Vivina café- Nassimocca
Hallott már róluk, esetleg kóstolta valaki a kávéikat? Saját pörkölések, van eszpresszó és omniroast. A Nőtincsi piacon találkoztam ma velük, amit ott ittam Guatemala annyira nem győzött meg, ezért nem is mertem venni. -
Csabszin
csendes tag
válasz
LazacX #120010 üzenetére
A pancsolgatást a drága desztvízzel is kerülöm mostanában. 5 liter csapvizet lassan felforralok-ebbe néha 1 liter saját szűrésű ioncserélt víz is jöhet, kb 1 liter. Félreteszem hűlni, akár egy napra is. Papírszűrőn szűrve áthajtok kb 4 litert Laica szűrőn, coffee@tea betéttel. Ez kb 4 nK fok lesz titrálással mérve, majd a maradékkal tovább keményítem kb 6 nK-fokra.
Ízben inkább jobb, mint a kevert. -
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs. #120019 üzenetére
Egyik barátom itt csináltatott az erősítőihez kóracélból fedlapot, meg előlapot, itt meg tudják hajlítani a csepptálcát is, és valami finom hegesztési módszerrel meghegesztik neked. A fedlapot meg lézerrel kivágják neked szépen. Sajnos nem lesz olcsó, viszont szép lesz. Egyébként, ha találsz olyan céget, ahol vízzel vágnak, az még jobb, mert a lézer megégeti a kóracélt, és a vágás mellett kékes színű lesz, meg ráég a fólia. De le lehet szedni szépen azt is.
-
icm
tag
válasz
lszlfrng #120014 üzenetére
Közben benéztem én is kicsit. Ha sötét és közepesen sötét, akkor mehetsz még lejebb is a hőfokkal, 88-90… és nem is kell turbo shotolni. Mediumra a 90-92… valamiért elsőre ez ugrott be.
Nekem is GC plusz ultimate titanium pro superfinish van (kihagytam valami posztfixumot?) tudom hol és mit mér a szonda
-
vicces1
aktív tag
Idei legjobbab etiópot ittam a Rusty Coffee-ban Akarattyán, tökéletes gyümölcsös savakkal, balansszal, mégis domináns ízjegyek, illatában és állagában is hibátlan, patent hőfokon, vagy csak nem kényeztettem magam manapság, de bitang jó volt.
Nagyon friss pöri is volt, asszem max 2 hetesek.
Jó pofa, hogy kivan téve egy "raklap" kilós kiszerelésű Casino Mocca meg One Eleven, de nem eladó
-Nem mintha megengedném magamnak. -
LazacX
tag
válasz
RetepNyaraB #120012 üzenetére
Ja, nem írtam: csak presszó.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
LazacX #120010 üzenetére
én februárban kevertem 6,5g keserűsó + 4,5g szódabikarbóna + 1L desztvizet puffernek. (talán Rao recept ez?) így 5L DM-hez kell 50g ebből. könnyen lehet, hogy van ennél jobb, de nekem jól működik, legalábbis nem veszek észre problémát. csökkentheted a puffer méretét, nekem napi 4-5 kávéval még megvan az 1L fele a hűtőben.
-
LazacX
tag
Áttérek az Oscarról a vízpancsolásra én is. Jó lesz kezdésnek az 5 literes desztillált vízhez a 0.2 g szódabikarbóna és 0.8 g keserűsó? Ha nincs kedvem folyton kutyulgatni, egy pufferoldat hűtőben meddig áll el?
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Cathfaern #120000 üzenetére
Köszi
, megint tanultam valami újat. Utánanéztem a "turbo shot"-nak. Azt értettem meg eddig, hogy az őrlést kell annyira durvára venni, hogy 20mp környékén csorogjon le. Készítettem két tesztet egyre durvább őrléssel és valóban közelít az íz a brikkához. Az utóíze mindenképp.
Azt is mondják, hogy hiába a durvább őrlemény és gyorsabb lefolyás a kioldódás mértéke majdnem akkora mint a klasszikus presszónál. Ha ez így összejön, akkor a nálam félrecsúszott pörkölést lehet ezzel a módszerrel korrigálni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- E-roller topik
- 3D nyomtatás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Lightyear - befektetési app
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Gombászkönyvek egyben