Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
Kösz. Akkor még egy nyers vélemény debsa-nak.
A Solotamp hiába 200 Euró, de az minimum egy Toyota Prius, a Tiéd pedig egy Dacia TLX, amit nem fognak odatenni a Slayer vagy Linea mellé.
A gyártásminőségre még sokat kell gyúrni, rengeteget. Ha a szemed nem műszaki beállítottságú, akkor szakember véleménye kell. Én addig nem marketingelnék, amíg nincs egy legalább középkategóriás termék. Példának csak a Pál Dani cuccát hoznám, amit ha odatesznek egy Slayer mellé, akkor az oda van téve. Nem kell szégyenkezni. De hozhatnám a sajátomat is, de az már nagyképűség lehet és nem is engem dicsérne, hanem a gyártót (aki mellesleg szerintem a világ egyik legjobb esztergályosa). Az ár nem annyira számít, mint a minőség.
És egyetértek az előttem szólóval, kevesebb angol, mert This is Hungary. -
lagoon79
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
ha sikerül jófajta automatát kapni ismerőstől, akkor vszeg igen. az elmúlt fél évben kb. 5-ször ha be volt kapcsolva (ebből egyszer vízkőtelenítés miatt). de csak tapasztalt/hozzáértő szakinak adnám majd.
-
Bazsee71
őstag
Fragola maroktamperéhez annyit, hogy én már csak akkor állítom, mikor nagyon muszáj (pl. CasMo-nál kellett, meg PY-BeanOn kávék közt is), mert azt tapasztalom, hogy úgyis mindig jó.
Egyébként próbálok én is lezserkedni, minél kevesebbet ügyködni egy kávéval:
- kávé mézesüvegbe előre kimérem,
- őrlök a kosárba, Major tölcsért söpröm,
- a kart 1-2x lekocogtatom a pultra, így a Fragola-féle tölcsérről is lehullik a feltapadt kávé a kosárba,
- Keresztapper egyengetőjével 3x jobbra, 3x balra, 1 kocogtatás, majd még 1x balra,
- maroktamperrel nyomok egyet, kiveszem, majd nyomok még egyet (utóbbi az oldalfalról lehulló szemek miatt).A Major tölcsér söprögetést kellene még valahogy kiiktatni, az kb fél perc az 1 perces műveletből. Már gondoltam arra, hogy teszek rá egy fedőt, amire felcsavarozok egy átfabrikált ablaktörlő lapátot, hogy csak meg kelljen forgatni. De ezzel sincs időm foglalkozni mostanában...
Keresztapper egyengetőjénél azért kocogtatok egyszer, mert a nyomásszabályzó által szükséges finomabb őrlemény rátapad. Egy kocogtatás viszont elég, és minden a kosárban van.
-
ronin s8
senior tag
Nekem az elsö hét után nagyon pozitív tapasztalataim vannak az EBC Tool-lal. Figyelni mindegyik eszköznél és módszernél kell, így itt is. Tapasztalatom szerint az őrlemény pontos kiadagolása és az eloszlatás az, amit nem lehet megspórolni, de ami azután következik, azt ez az eszköz tökéletesen végzi el.
-
általában súlyra csinálom, 18 gramm. de nem mindig, mert vannak a tipikus fajsúlyúnál jóval kisebb (szárazra, "túlpörkölt") és jóval nagyobb (még nedves, "alulpörkölt") kávék. szóval néha akár 19 gramm is lesz a 18-ból, néha meg 17,5.
de még ezzel együtt is állítgatom a fragola-féle maroktampit elég gyakran.
persze, tudom kontrázni is magam: aminek végképp nincs nagyon nagy jelentősége, az a tömörítés erősségének utolsó 10-20%-a. magyarán, egy fix magasságú eszköz is jó lehet az esetek 99%-ában, mert legfeljebb picit jobban vagy picit kevésbé kell megnyomni. nem nagy ügy, a pogi tökéletesen sík, szinte mindegy, hogy ott volt-e plusz 1-2 mm vagy sem.
ezzel együtt sem mernék fix magasságú eszközt venni, mert lehet, hogy egyes, nagyobb térfogatú kávéknál végül nem tudom rendeltetésszerűen használni.
egyébként meg ne sértődj meg, senki sem az eszközt kritizálta, csak a mellé körített forradalmi, világújdonság, örökre megváltoztatja a kávés világot stb. marketinget.
az eszköz valószínűleg tök jó, írok majd privátban, szívesen kipróbálom, mert hiszen miért ne? -
vendingo
veterán
Most, hogy pár kávén túl vagyok vele leírnám, hogy én mit látok:
Sima kávéfogyasztó vagyok, gyorsan, finomat a legkevesebb szöszmötöléssel szeretek inni, akár kompromisszumokkal is. Kávét nem fagyasztok, wdt-t nem alkalmazok, simítani nem szoktam, nem mérem ki mérleggel a kosárba szánt őrleményt. Simán csak ledarálom a kávét, párszor megütögetem, tömörítek aztán húzom a csészébe. Miért? Mert k.lusta vagyok, vagy nincs időm, és így is egész jó eredményt szoktam kapni, ami nekem megfelel. Nem váltogatom naponta a kávékat, kosarakat. 1-2 hetente szokott lenni nálam kávé és a hozzávaló kosár variálása.
Most, hogy használom ezt az eszközt, már simítok is, mert semeddig se tart, nem vesz el időt az életemből. Ahhoz már tényleg nagyon lustának kell lenni, hogy 1 fordítás és pörgetés ne férjen bele valakinek az idejébe.
Azt nem mondom, hogy sokkal jobb lett a kávé, nem érzek ki belőle extra ízeket, nem váltotta meg a világot, de rosszabb biztosan nem lett. A lényeg, hogy tettem egy lépést a jobb kávé irányába.Ezt a terméket kinek nem ajánlanám? Akik naponta váltogatják a kávéjukat, kosarukat. Nekik kicsit macerásabb a használata, mert állítgatni kell rajta, ha mindig a maximumot akarják kihozni az adott cuccból. Vagy vesznek belőle még egyet és akkor 1 gonddal kevesebb, igaz így már eléggé zsebbenyúlós.
A létjogosultságát leginkább olyan helyeken látom, ahol mint én nem sűrűn váltogatják a kávét, kosarat, vagy van kedvük fél percet rászánni a beállítására. Én mint mondtam lusta vagyok, nekem naponta nem fér bele 1-2x fél perc. Fél perc nagyon sok idő, azalatt csomó mindent tudok csinálni.

Ennek a terméknek kávézókban látom a legnagyobb segítségét, ahol nagy pörgés van, nincs idő szöszmötölni, eszközöket pakolgatni, na meg ahova olyan embereket vesznek fel, akiknek közük sincs a kávézáshoz. Nap elején beállítják a darálót, meg a tampert, aztán mehet az egyenletese simítás és tamperolás, nem lesz az, hogy most erősebben tamperoltam, vagy gyengébben, mindig ugyanolyan lesz. A simítás meg tényleg hasznos tud lenni, főleg, hogy sok kávézóban kupacra tamperol rá a nyári munkáját végző kisdiák, aki kávét is csak a mekiben ivott.
Eddig egy legolcsóbb alu tampert használtam, amivel olyan lett a tömörítés amilyen. Néha kicsit megcsúszott a kezem, akkor félre lett nyomva, ha kicsit kupacosabb volt az őrlemény nem számított, simán rányomtam. Nem szeretem a b.szakodást, csak had igyak már egy kávét, főleg, ha reggel 4-kor kelek és sietek a buszra.
Nyugodtan mondhatjátok, hogy igénytelen voltam/vagyok, de én kávét fogyasztani jobban szeretek, mint kávét készíteni.Nekem bejött a cucc, alig várom, hogy végleges terméket birtokolhassak.
-
debsa
csendes tag
Ok.
Nincs több irás a termékröl.
Ha vki kérdézni szeretne tegye privátba.Ha másnak akartok hinni, és nem magatoknak. Ti tudjátok.
Sorry mindenkitöl.
-
vTamas35
csendes tag
Szerintem is több értelme és szimpatikusabb marketing lenne a tényeket bemutatnod, pl. csinálhatnál összehasonlító videókat a konkurencia termékeivel, hogy a tiéd X másodperccel gyorsabb, ennyivel egyenletesebb a kioldás (refraktométer adatok stb.) ráadásul harmadáért adod...
Az "ULTIMATE" eszköz, forradalmi találmány, jobbá teszi a világot, megszünteti az éhezést Afrikában, sőt ha mindenki ezt veszi akkor minden bizonnyal elhozza a világbékét szöveget hagyd meg a laikusoknak, ha a mainstream piacra kerül a termék. Persze átjön a lelkesedésed, de pont ettől veszítheti hitelét egy potenciálisan teljesen jó termék.
Azért sok sikert, támogatunk minden magyar kezdeményezést!!!
-
lagoon79
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
"hátha csak én vagyok ilyen beszűkült" - nem, nem csak Te vagy

-
debsa
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
hááát. bár úgy lenne hogy szakítani lehetne belőle....
most néztem az
instán az új videóját.
ott ugyan azokat a hibákat követte el, mint az ocdoszlatás nélkül rányomta az őrelményre és tömörítve simította
tömörítés végén beszorult és csapott egyet a szűrőtartóval. kár hogy nem csinált vele egy shotot. az egész pogácsát össze törte vele....innovációk azért születnek, mert fejlődik a világ és tudásunk
ha nem lennének "agymenések" még ma is a statikus tampert használná mindenki vagy tömörítés nélkül dobná fel a fejre....én még az út elején tartok, és a magyaroszági kávéstársadalom igen csak ár érzékeny....
itthonra biztos hogy nem dobnék piacra egy 200€-s eszközt.
már csak azért sem, mert a kávézók nagy része, nem veszi hanem kapja a gépet...ez a kütyü nem a szentgrál, nem a godshot eszköze. e nélkül is lehet szuper shotot húzni.
ez csak az egyenlet egyik variánsának kipipálása.
emlékezzetek csak vissza arra, hogy mennyi időtökbe került, hogy helyesen, vízszintesen tömörítsetek.
ezzel az eszközzel, és amúgy az összes maroktamperrel tudás nélkül tudtok
TÖKÉLETES tömörítést végrehajtaniSimi, köszönöm a jó kívánságokat. én nagyon bizakodó vagyok.
tudom hogy ez az ULTIMATE eszköz.elég sok ötletem van, hogy miket kellene még megvalósítanom, úgyhogy az elkövetkező időszakban még fogok termékekkel megjelenni.
elkötelezett vagyok, kávé rajongó, és szinte csak a kávéban élek. nagyon sok olyan dolog van amit lehet jobbá, egyszerűbbé tenni. én ezért dolgozom.
egyszer talán el jön az az idő, amikor bármelyik kávézó beülhetünk ha tökéletes espresso-ra vágyunk....
én ezt szeretném elősegíteni. tudásommal, eszközeimmel.
-
simi.esp.28
csendes tag
És vajon a kávézók ennyire árérzékenyek amikor a 10-20k eurós kávégépük mellé kell tampert vagy akármit vásárolni? Szerintem inkább a minőségre érzékenyebbek, ha ilyen kütyükről van szó, mert gondolom nem a benzinkutakat meg kocsmákat akarod te sem becélozni vele.
Én továbbra sem érzem annyira szükségességét egy csomó új eszköznek, szerintem divat lett mindenkinek kijönni a saját agymenésével a puqpresstől a kvarc bevonatos felsőszűrőig.
Ami mostanában lett elterjedt és tényleg értelme is van az a "maroktamper", de sasa sestic ocd-je után mintha mindenki akarna egy szeletet szakítani pl. az őrleményeloszlatás biznicből is.Megmondom őszintén, én a mostani kütyühullám előtt is ittam nagyon jó kávékat itt pesten, hogy mi lesz az a forradalmi újítás/eszköz amitől akkora minőségbeli ugrás lenne hát nem tudom, (de lehet pont a te motyód). Tudom nem nagy megfejtés, de szerintem még mindig inkább az alapanyagon, vagyis a kávén és a pörkölésen múlik az egész, erre kellene a legjobban odafigyelni.
edit: elég otromba nagy, de szerintem fémből van csak le van szinterezve, a magasságjelölés meg lézerrel gravírozva, vagy festve. az hogy simít vagy tömörít, gondolom csak attól függ, milyen magasságra van állítva.
egyébként sok sikert neked, hátha csak én vagyok ilyen beszűkült! -
debsa
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Simi:
viszont nézd meg a videóját is az instán:
május 3elég gyorsan fejlesztette ki a végleges formát.
a vidről nekem úgy tűnik hogy műanyagból van.
illetve hogy a simítás egyben tömörítés is.....az enyém viszont nem tömörít. csak simít.
a tömörítést a másik oldal végzi el.méretre is sokkal magasabb, és több gyűrűből áll, ugyanúgy mint az én első variációm....
hihetetlen....
szinte egy időben készültünk el....
az enyémet április 24én adtám át sopronban a segafredo tulajdonos/baristájának.... -
debsa
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
A Solo tamp 1 hónapja jött ki...
azt már láttam.
ezt még nem
ez viszont budapesten fog debütálni.hál istennek 185€....
azért az én 60€-s áram kissé szolídabb lesz
úgy látszik, másnak is eszébe jutott, hogy jó lenne a két funkciót egybe gyúrni....
-
simi.esp.28
csendes tag
A svéd costas pörkölőnek is van egy ilyen cucca, nagyon hasonlít az általad tervezettre vagy fordítva.
Dani egyik prototípus pörgettyűje volt nálam, aminek a használata valóban segített az egyenletes kioldódásban, szemre is kevesebbet csatornásodott a kávé a használatával, mint nélküle. Viszont ha valamilyen más őrleményeloszlatást csináltam csapolás előtt majd tömörítettem, én már nem éreztem volna ki a különbséget, de elképzelhető, hogy nálam profibbaknak menne.
Kíváncsi lennék Matt Perger véleményére az eloszlást segítő eszközök meg simítók szükségességéről, szerintem ő pont a legegyszerűbb tapping mellett van ami után jöhet egyből a tömörítés. Minden egyéb pont a drága időből vesz el és a szükségessége is kérdéses.
btw: van valaki rajtam kívül aki a zamat szó olvasásánál egy jó szaftos marhapörköltre asszociál ?

-
debsa
csendes tag
Ákos, Parci, azt hiszem én sem írtam mást....
"...ha ez a maradék víz több mint 1-2 mm akkor a pogi teteje pocsolyásodik. Ízben nem fog sokat jelenteni, csak koszos lesz tőle a mosdó vagy kuka, ki hova dobja ki...
ha a ti logikátokat követem, akkor ti a súlyt fixáljátok. mindegy hogy milyen kávé, annak a súlya marad.
nem írtátok le a rutinotokat, ezért az alábbi forgatókönyveket vizionáltam:1. az időt fixáljátok
mivel a súly adott mondjuk 18g, azt mondjátok hogy 30mp alatt jöjjön le a kávé.
ennek a hatása az lesz, hogy minden egyes kávétoknak más más lesz a tds-e és extrakciós %-a, és a kihozatali aránya is.2. kihozatali arányt fixáljátok
legyen mondjuk 1:2höz csak hogy a könnyebb számokat válasszam.vagy ti hogyan lövitek be a receptet? segítsetek hogy megértsem a ti rutinotokat is, mert így tudok én is tanulni és változtatni a saját szemlétemen is.
köszi
-
debsa
csendes tag
Miért épp ez az eszköz?
igen van marok tamper. pl fragoláé, ami jó és olcsó is.
igen van oszlató is: pál danié. ami szintén jó lehet, bár én még nem próbáltam.Nem én találtam fel sem a tömörítést és sem a simítást.
én a kettőt vontam össze.
Elsősorban a kávézókra koncentrálok, mivel az ő világukkal foglalkozok. minél több eszköz van a pulton, annál kevesebb a helyem
és a helyből van mindig kevés.
tamperből ideális esetben két fajta van az őrlő mellett
egy normál és egy 7g-os vst.
ha még egy eszköz bejön a képbe, annak eleve nem lesz saját helye.
ide rakom, oda rakom, keresgélnem kell, ha nyüzsi van és nem találom akkor inkább nem használom.továbbra is hiszem azt, hogy a simításra szükség van a tömörítés előtt.
sokkal fontosabb ugyan az eloszlatás, de ha már eloszlatjuk az őrleményt és időt szánunk a maximális minőség előkészítésére, akkor a simítás is elvárható.gondold végig, vagy ha van mindkét eszközödből, mérd le hogy mennyi idő az amíg kivitelezed.
klasszikus, na jó inkább ideális esetben két eszközzel ez így néz ki
őrlés
oszlatás
kézbe veszed a simítót, pörgetsz
leteszed a simítót a helyére
felveszed a tömörítőt
tömörítesz
leteszed a tömörítőt
megy fel a gépre.és itt nincs belekalkulálva a nyüzsi, vagy hogy nem a helyére tetted vissza az eszközöket.
ellenben az eszközömmel, mindez csak 15 másodperc kérdése.
sasold meg a videt:
EBC Tool rutin - YoutubeAnyagi szempontból miért olcsóbb egy eszköz mint kettő....
egyébként van a dalla corte-hez is.
54.5 átmérőjűt gyártattam hozzá.2 féle kivitel van.
az állíthatós és a fix. a fixet egyedileg arra a méretre gyártják le, amit a megrendelő kér.
mivel az nem állítható fele annyiba kerül.
Azaz kicsit kevesebbe.8500 Ft-ba
Mindenki más elméletben hisz.
Tudom, hogy attól hogy vizes lesz a pogácsa még a csészébe kerülő eredmény finom lehet.
Leírtam hogy hogyan készítem a shotot. Én a technikai adottságok függvényében a maximumot pakolom bele.
Én abban hiszek, hogy minél durvábbra kell őrölni, mert a durva őrleményben szebb ízek jönnek ki, mint a finomnál.
Én azt a véleményt fogadom el, és vallom, hogy minél finomabb egy őrlemény, annál több fines van benne, ami eltömítve a kosarat, túlkívonatolt, keserű ízt ad a kávénak.
Ha egy kávéból a maximumot szeretném a csészémbe kapni, akkor annyit fogok adagolni, amennyi maximálisan a kosárba belefér, és matt perger rutinját követem, hogy az ideális zamatot megtaláljam.
adag -> kivanat -> idő
lehet hogy elfogult vagyok vele szemben, de én tőle tanultam rengeteget. és ő az aki mással is megosztja a tudását, hogy tanulni lehessen tőleNem gondolom, hogy mindenkinél többet tudnék az espresso készítésről.
de imádom és rajongok érte.
és hiszek az eszközömben, hogy változást adhat sokaknak. -
oké, de "maroktamper" van már a piacon, itthon is. oszlató is. ergo a forradalmi részt nem értem. praktikusnak praktikus. szívesen kipróbálom én is egyébként, csak hogy itt válaszoljak, ha van dalla corte méretben. ugyanakkor az állandó térfogatú kávéval nem értek egyet, nekem nem ez a tapasztalatom, hogy bármi is az alapanyag, azonos térfogatra gyúrok. a casmo kávékat például relatíve finomra "kell" őrölni, a fajsúlyuk is nagy (világos pöri), ahhoz, hogy ugyanodáig érjen a szűrőben tömörítés után, mint mondjuk egy saját pörkölésem, kéne belőle vagy 20 gramm a szokásos 18 helyett. na, akkor meg le sem jönne.
-
debsa
csendes tag
Az egyik legnagyobb probléma majd minden, de elsősorban a képzetlen baristáknál, a tömörítés helytelen kivitelezése, vagy hiánya.
Ez az eszköz ezt küszöböli ki.
Felébreszti az igényt a differenciálódásra a konkurenciától.
Felébreszti a tanulás vágyát....Azokon a helyeken, ahol ezt használják, megnő a kávé élvezeti értéke, és konzisztensen jó eredményt produlál.
Mindegy hogy egy 3rd wave kávézó vagy egy espresso brand képviselőjéről van szó.
A kávéból a max hozható ezzel ki.Összességében, mindenhol növekedni fog az elfogyasztott kávé minősége.
Én ezt vizionálom....
-
debsa
csendes tag
válasz
vendingo
üzenetére
Köszi Ronin, és Balázs a dicsérő szavakat. nagyon jól esnek.
Hiszek abban amit csinálok, és nincs mögöttem senki aki finanszírozná mindezt. Egyedül csináltam a honlapot, a videókat, a fényképeket, mindent.Ha nem hinnék benne, nem fektettem volna bele már most egy rakás pénzt, időt és energiát.
Hiszem azt hogy ez az eszköz forradalmasítani fogja a kávékészítést.
mind otthon, mind vendéglátóhelyen.Tudom hogy ezzel az eszközzel bárki el tudja végezni a tökéletes tömörítést és annak előkészítést a simítással.
Tudom azt is, ha kilépek vele az európai piacra ott nagyobb sikereket fogok elérni, mint itthon. Már csak amiatt is, mivel a legolcsóbb simító 3x ennyi. És abban még csak tamper sincs.
De én az itthoni baristáknak szeretnék először a használatát biztosítani. -
bl4ze
veterán
válasz
Gravity1234
üzenetére
+1 fagyasztót javaslom !
Évek óta fagyasztok, bevált jó módszer. -
Deadzone41
őstag
Valaki próbálta már a ZM kést SM95-be, vagy majorba?
-
adp
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Hutobe ne. Fagyasztoba szabad csak. Javaslom oszd szet dupla py zacsiba tedd a fagyasztoba a felet. Amikor elfogy akkor pedig vedd ki es igyatok.
De szerintem meg az is jobb ha mondjuk 1 het alatt elfogy egy zacsi ha siman ketteszeded igy kevesebb levegot kap.En 4. Napon ereztem hatarozottan a romlast legutobb a yirganal. 6. Napon mar nem izelett, ihato volt de tudom milyen volt bontaskor igy inkabb a fagyaszto
-
Gravity1234
tag
Lehet...este megnezem meg az elozo javaslatokkal.
Sajnos 4-5 nap alatt mi ketten tuti nem isszuk meg a 250-es zacsit. Lehet nem is kavezunk minden nap, bar azt is hozzateszem ennyire "eloregedni" meg nem igazan tapasztaltam PY kavet, pedig 90% ban tole rendelek mar ha tenyleg ez az oka. Mostantol akkor tudatosan beteszem a hutobe 1 het utan.
-
SierraFox
tag
Nekem a PY LXRből több mint egy hét után is érezhetően jött a Yirga íz, simán zacskóban tárolva. Lehet, hogy nem a legfrissebb volt, de azért én nem nevezném döglöttnek. Viszont küzdtem vele egy darabig, hogy jó legyen.
-
ronin s8
senior tag
-
adp
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
2 hét alatt az fixen bedöglött. Nálam a py kávék nagyon max 5 napig bírják, utána megy kapucsínóba valakinek. Ezt az újat igaz még nem ittam,de tuti ez lesz a gond. Ha a 92 körül nem jön be, akkor gyorsítsd ahogy Parci is írja 22-25körülre. De csodát ne várj ennyi idő után.
Szerintem ezzel meg is tanultad azt, hogy ha nem iszod meg 4- 5 nap alatt be kell tenni a fagyiba
-
találtam itthon egy caravelt (kösz és bocs, mgy -- cserébe dzsuvátlanítottam és úgy adom vissza hamarosan
), úgyhogy végre tudok kávét inni! kicsiket, savanyúkat, bizbasz szűrővel szerencsétlenkedőset, de kávét! -
vendingo
veterán
Ma volt szerencsém az EBC Pro Tool-hoz, amit egyenesen a készítője mutatott be nekem.
Kicsit szkeptikusan álltam a dologhoz amikor először halottam róla, de élőben eléggé meggyőzött, használat közben meg végképp.
Amikor megtudtam, hogy alumíniumból készül, már temettem is a dolgot, de kézbe fogva minden rossz érzésem távozott. Fogtam a könnyített és a nehezebb változatot is. A nehezebb változat nekem szimpatikusabb, éppen megfelelő a súlya, nekem a könnyített kicsit fura volt, de biztos meglehet szokni. Ha rozsdamentesből készülne, szerintem túl nagy lenne a súlya, illetve teljesen feleslegesnek tartom. Csak annyi előnyét látnám a rozsdamentesnek, hogy esetleges leejtésnél kevésbé sérül, de kialakításából adódóan ha talpára le van téve, nem fog felborulni, elgurulni.Hétvégén majd lövök képeket, illetve írok alaposabb beszámolót is, de az első benyomások nagyon pozitívak.
-
Gravity1234
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen, de azert a Yirga meg ez a Kilimanjaro azert kozel nem ugyanaz a gyumolcsossegu kave. En is csinaltam hogy a teljes zacskot kimertem 18g-onkent kis uvegekbe es hutoben taroltam. Yirganal talan erzehetoen segitett hosszabb idore is. minden mas kavet egyelore cask siman bontok, kimerem a duplat, vissza tasakozom, plusz bele egy muanyag dobozba. 2 het. hmm hmm nem tudom lehet ennel mar hatareset lenne?
Mindenesetre este megnezem akkor magasabb hofokon es esetleg ezt a picit gyorsabb lefolyast is. -
Bazsee71
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Múltkor próbáltam, hogy tettem el mézesüvegbe Yirgát, illetve a zacskót bontogatva méricskéltem reggelente. 1,5 hét alatt nagyon sokat romlott az utóbbi, míg a mézesüvegben vígan elvolt. 2 hét szerintem elég neki, hogy eléggé visszaessenek az ízek, szerintem már döglődik. Csodát nem tesz a magasabb hőfok, de szerintem valamelyest javulni fog a helyzet.
-
válasz
Gravity1234
üzenetére
általában odáig lehet viszonylag határozottan kijelenteni ezt a hőfok dolgot, hogy nagyon sötét pörköléshez, pláne, ha robuszta is van benne, ritkán jó a túl magas hőfok. világos pörköléseknél jellemzően kell a magasabb hőfok. de ezen belül aztán minden ér, próbálgatni kell, kialakul egy idő után a rutin.
ha keserű ízeket kapsz és minden hőfokot végignéztél már, akkor próbáld meg kicsit aluloldani a kávét: durvábbra darálsz, gyorsabban jön le, értelemszerűen nem is lesz olyan komplex, de hátha keserű sem. az is valami

-
Gravity1234
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Durvan 2 hete bontottam meg. az elso 1-2 csapolas nagyon kellemes volt es igeretes, azota probalkoztam mas orlemennyel, meg homerseklettel de sehol nem jot mar elo, es most hogy visszalltam a standard 29 sec koruli csapolasra, 4-5 nel inditom meg, mar ez sem hozza.
A homerseklet emelessel lehet el vagyok kavarodva, de nem eppen a homerseklet csokkentesevel tudom a gyumolcsoebb izeket elocsalni? Megnezem 90-92 fele is, de akkor ez meglepo less szamomra.
Yirgat is 86-88 korul szoktam, es az brutal finom.
Az aluloldottsagon pontosan mit ertunk?
-
adp
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Én fentebb mennék vele hőben, ha lentebb nem jó. Ahogy Balázs is írja. Próbáld meg 30sec körül belőni kb 92 fokra Milyen vizet használsz?
-
Bazsee71
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Mennyi idő telt el az első csapolás óta?
Én általában 92-93 °C (csak az arányok miatt írom, tudom minden gépen más) körül szoktam kezdeni PY kávéit, ha pedig nem jutok dűlőre vele, akkor ugrok 4-5 fokot felfelé-lefelé is.
Az általad írt értékek alapján megpróbálnám 94-95 °C körül is. Ha kicsit is döglődik a kávé, akkor a magasabb hő nálam szokott segíteni, illetve tapasztaltam olyat (persze ez nem általános), hogy így tűnt el az a keserűnek tűnő íz. Azért írom, hogy tűnő, mert szerintem nem keserűség, inkább az aluloldottsággal járó mellékíz.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Miert nem tudok elovarazsolni tobb gyumolcsosseget a Paljoc fele Tanzania Kilimanjarobol? Az elso csapolasnal ereztem valami speckot, kellemes volt, azota semmi...
Szinte teljesen kesernyes akar hol csapolom, mar lementem 84-re is, most epp 86-87. Allitgattam az orlemenyt is, most standard 4-5 masodpercnel indul meg, de probaltam mar ugy is hogy 9-10-nel csepgtettem.
Otlet? -
titusz248
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Köszi megnézegetem ezeket is. Van már annyi hely, hogy ihaj

-
adp
őstag
válasz
sortiefish
üzenetére
Eleg meno lett az omronnal. Majd kesobb a nyomasszabalyzo ha mar oke a kavezas igy aztan meg vagy egy darabig

Majd megyek aztan segitek en is beloni

Akos -
soldier2
őstag
válasz
vicces
üzenetére
Lassan egy éve, hogy egy kis londoni kávézóban ittan JB által pörkölt kávét. Az is német pörkölő,és bár nem annyira híres, de nagyon jó volt. Hoztam is haza anno, és itthoni szettel is emészthető volt.
Celf: kézi őrlőt nem vennék még egyszer a Kinu M38 alatt. (Helor 101, Kommandante, Lido, Pharos úgy tudom mind drágább, a Mahlgut, Kinu M68, HG1 és társairól nem is beszélve, az elmebeteg kategória
). A felsoroltak közül viszont bármelyiket le lehet csapni, amelyik belefér a keretbe. Drágábbak a Rhino és Mini mill jellegű szutyadékoknál, de legalább használhatók, és elromlani sem fognak. -
meander
tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Nézd Parci ott szalad a PID-ünk
na nem baj, csak megjön egyszer a mienk is... -
sortiefish
tag
-
Upo
addikt
válasz
sortiefish
üzenetére
És te vitted vagy ő adta? A baby primo-t tervezem majd hozzá vinni, és ha már egyszer megcsináltatom akkor lehet ennyit megérne. Azért a rex az nem egy szépségkirálynő, az evo-mon az van, de arra nem érdemes sokkal többet költeni.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
+ha fog kellene Paljoc kávé, akkor 10€ körüli postáért tudok küldeni neked, ha ő nem tud hozzád küldeni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
sortiefish
üzenetére
Sok jó kávét vele, nagyon jó kis gép! Az Omron PID brutál jól mutat rajta, csak hát az ára...

-
mdav88
aktív tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Szép az az omron pid, csak mocsok drága.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
Az Atom a Műteremben kiprbálható, tetszetős darab... A Mignon nekem valahogy nem jön be, ettől még persze lehet kiváló szerkezet.

-
John3:16
csendes tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Helló! Nekem Mignonom van, 1,5 éve használom. Az előző darálóm Graef cm 702 volt, ahhoz képest elég nagy előrelépés. Sokkal jobban szétválasztja az ízeket és precízebben állítható. Kompakt, masszív, jól használható darab. Finomabb beállításon rögösít. Mini habverővel szoktam elkeverni és így nem befolyásolja a csészeminőséget. Pár tizedgramm pontossággal kiadja a belerakott kávémennyiséget, ha kipiszkálnom a kiömlőt.
Nemrég készült róla teszt:
http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1644:eureka-mignon-idokapcsolos-kaveorlo-bemutato&catid=47&Itemid=112 -
kozsy18
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Valóban a berendezés az, ami a szűk keresztmetszet lehet.
Ha nem akkreditált laborba kell a szoftver, akkor vannak ingyenes vagy ahhoz közeli verziók, csak picit kutatni kell.
Amennyiben nincs lehetőség nagy felbontású mikroszkópra, akkor egy DSLR + előtét vagy egy fordító adapter és egy állvány segíthet (persze nem kiváló megoldás, de vállalkozókedvűeknek, otthonra megfelelhet kísérletezni). Ezek pedig elterjedtebb dolgok, mint egy 50-1000x-es nagyítású Olympus fémmikroszkóp.
-
Bazsee71
őstag
válasz
kozsy18
üzenetére
Azért ehhez elég komoly műszerek kellenek, illetve a képelemző szoftver sem két fillér. Szerintem elég elérhetetlen, ha csak nincs bejárása valamelyik műszaki egyetem laboratóriumába, vagy nem egy méréstechnikával foglalkozó cégnél dolgozik. De gondolom akkor nem jött volna a fórumra a kérdéssel.

-
Csápájev
őstag
Az Eureka Atom -ról és az Eureka Mignonról mi a véleményetek?
Használt ilyet valaki tartósan? -
kozsy18
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
De. Ilyen és hasonló problémákhoz képelemző szoftverek léteznek (pl JMicrovision).
Hagyományos optikai mikroszkópos elvek is vannak (főként anyagtechnológiai vonatkoztatásban):
pl: adott méretű kör hány szemcsét metsz, ismert méretű körbe foglalt szemcsék száma, referencia fotók (ezek átlagos szemcseméret meghatározásra szolgálnak).A másik megoldás, ami az iparban használatos és jó eredményt ad a lézerdiffrakciós készülékek (drága).
Illetve a harmadik, ami elterjedt a már említett szitálás. -
Bazsee71
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Ha meg tudsz birkózni a savakkal, akkor én ajánlom még az etióp kávékat is, azokban tombol a gyümölcsösség, jól elkészítve pedig édeskés is.
A brazil kávék nem erről híresek, bár akad azok közt is ami meglepően édes tud lenni, de alapjáraton az általad leírt csoki-karamell dominál, illetve az erős testesség.
-
titusz248
csendes tag
Lehet, hogy hülyén hangzik, de nem tudom még, hogy melyik vonal jön be leginkább, Úgy érzem most kezdek csak ismerkedni a kávé igazi zamatával
Ezért kipróbálok mindenfélét. Leginkább valami édeskés fajta lenne talán a nyerő. Nagyon édesszájú vagyok ha ételről van szó, de meginni nem tudok semmi cukrosat - elképzelni se tudom a kávét cukorral. De mint itt is néhányan ahogy olvastam - nem vetem meg a tejjel való ivást. Igaz csak cappuchino szinten, a latte már sok(k). Olvastam itt, hogy a jó presszó magától édes, persze gondolom, hogy ez is attól függ miből van. Arra gondoltam, hogy legközelebb brazil kávét próbálok elvileg az csoki-karamell 
-
titusz248
csendes tag
Köszi a tippeket. Milyen kicsi a világ. Vagy inkább érdekes. Megnéztem a Kafe Karlint, az nagyjából közel is van. És ott a képen a srác, mondom de ismerős. Aztán olvasom, hogy járnak piacokra. Itt minden hétvégén nagyon jó termelői piacok vannak egyébként. Aztán eszembe jutott, hogy vagy 2 éve láttam őt az egyik piacon. Néztem is, hogy mi a fene sznob gyerek csepegteti a vizet egy szűrőbe egy csicsás fém kannából és mennyi ember van körülötte. Őrület volt, mert egész reggel beszéltek mindenkinek mindent elmagyaráztak(legalábbis próbáltak) Akkoriba csak nevettem rajta, nem is nagyon ittam kávét. Mennyit változtam te jó ég...

-
titusz248
csendes tag
-
bl4ze
veterán
válasz
titusz248
üzenetére
Ha a 3rd wave kávé bejön, és nem a klasszik talján vonalat keresed, van ott lehetőség bőven.
Kavárna Místo
EMA Espresso Bar
Kafe Karlín
Alza Café
AnonymouS Coffee
ESKAszóval van válazték

Ha klasszik cucc érdekel, itthoni kézműves kávé is küldhető, nem drága kiküldeni.
(2 kilós csomag €10.80 GLS futárral)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

na nem baj, csak megjön egyszer a mienk is...