- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- bambano: Bambanő háza tája
- Kalacskepu: Elrontott Radeon X1950 Pro megjavítása
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- talmida: Változások
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
underdark #54617 üzenetére
Szia,
Kimutatást javasoljuk erre.
Az újabb Excel-ekben képlettel is lehetséges már.
E2-ben a képlet: =KIMUTATÁS.ALAP.SZERINT(Table1[Name];Table1[Year];Table1[ASC];SZUM;0;0;;0)Van egy másik képletem is de sokkal hosszabb.
=LET(nevek;SORBA.RENDEZ(EGYEDI(Table1[Name]));
evek;SORBA.RENDEZ(EGYEDI(Table1[Year]));
sorszam;SORSZÁMLISTA(DARAB2(nevek));
ertekek;REDUCE(TRANSZPONÁLÁS(evek);sorszam;LAMBDA(s;c;FÜGG.HALMOZÁS(s;TRANSZPONÁLÁS(SZUMHATÖBB(Table1[ASC];Table1[Name];INDEX(nevek;c);Table1[Year];evek)))));
VÍZSZ.HALMOZÁS(FÜGG.HALMOZÁS("";nevek);ertekek))A képletben az "ertekek" sorban van a lényeg, ami a SZUMHATÖBB segítségével kiszámolja mindegyik névhez és évhez az értéket. A REDUCE-t arra használom, hogy a kapott értékeket "egymásra tegyem" (függőleges halmozás), mert ezt tudom majd a munkalapra kiírni. A végén még az elejére teszem a neveket.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Még egy lehetőség: Kimutatást készítesz, ahol a name lesz a sorcimke, a year az oszlopcimke és az asc oszlop összege lesz az értékek mezőben. Mivel minden név és év egy számot tartalmaz, így a kimutatás névsorosan fogja az éves értékeket mutatni.
Az összegző sorokat megjelenítését ki kell venned a kimutatásból (kimutatáson állva - Tervezés - Végösszegek - kikapcsolva sorokban és oszlopokban).
Ha új sort vittél be a táblázatba, akkor a kimutatást is frissítened kell, ennyi a hátránya.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Ettől tartottam... (nem a kuszábbá válástól, hanem az adatok ilyen struktúrájától).
Ebben az esetben nem használható gazdaságosan az XKERES függvény, mivel mindig csak egy találatot ad vissza.
Mivel legalább 2021-es Exceled van, ezért használni tudod az EGYEDI és a SZŰRŐ függvényeket.
Az A1 : C5 tartományt átalakítottam táblázattá, hogy a táblázatos címzést tudjam használni.
Az éveket az I1 cellától a következő képlettel kaphatod meg:=TRANSZPONÁLÁS(EGYEDI(Táblázat1[year]))
Az E1 cellába írtam be a kívánt nevet.
Ezután az I2 cellában a képlet (ezt látod a képen is):=SZŰRŐ(Táblázat1[[#Mind];[asc]];(Táblázat1[[#Mind];[name]]=$E$1)*(Táblázat1[[#Mind];[year]]=I$1);0)
Ezt a képletet másolni és beilleszteni kell a mellette levő cellákba (nem pedig egérrel húzni!) és akkor megfelelően működik.
Figyelned kell a $ jelekre a cella címzésekben!Remélem, tudod alkalmazni a saját táblázatodra. Ha nem sikerülne, küldd el privát üziben.
Kiegészítés: Ha a neveket is egy listában szeretnéd látni, akkor a képlet a képen a H2 cellába:=EGYEDI(Táblázat1[name])
Az I2 cella képlete pedig a következő:=SZŰRŐ(Táblázat1[[#Mind];[asc]];(Táblázat1[[#Mind];[name]]=$H2)*(Táblázat1[[#Mind];[year]]=I$1);0)
A nevek helyzetének figyelembe vételével változott.
A képlet az I2 cella mellett levő cellákba másolás - beillesztés továbbra is a megfelelő mód, utána lefelé mindhárom oszlop egyszerre húzható.Üdv.
-
underdark
aktív tag
válasz
Fferi50 #54616 üzenetére
Kösz, de ez így most még kuszább lett
Megprbálom felvázolni inkább így,
Van az adattáblázat, ez egy nagyobb terjedelmű, nem így vannak az oszlopok sorban, nekem csak ez a 3 kell belőle, de az elrendezés az így van soronként a dátumok stb.
Az eredményt azt most én írtam be, hogy oda kéne nekem az a függvény
Köszi! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
underdark #54615 üzenetére
Szia!
Az XKERES függvény jelen esetben a találat sorában levő értékeket tud visszaadni, az FKERES függvényhez hasonlóan, vagyis az A3 cellában levő név sorát veszi alapul.
A "belső" XKERES függvényed ugyanazon táblázat másik oszlopából fog eredményt keresni, ami nem feltétlenül azonos a külső XKERES által megadott sorral!
Ha sor és oszlop találkozásra vagy kíváncsi (ha az évek oszloponként vannak), akkor a belső XKERES függvény keresési tömbjénél a táblázat FEJLÉC-ét kell megadnod, nem az egész táblázatot (ha egérrel csinálod a tartomány kijelölését, akkor mutatni fogja a helyes szintaxist a fejlécre).
Amit a képen mutatsz, az a belső XKERES függvény eredménye - ezt nem tudja a külső függvény értelmezni. Az ablak alsó sorában egy üres = sort látsz, ott lenne a teljes képlet eredménye.
Remélem, jól értelmeztem a kérdést, ha mégsem így lenne, kérlek mutasd meg képen a Táblázat7 egy részletét a "bal felső" sarkából kiindulva (természetesen fals adatokkal).
Üdv. -
underdark
aktív tag
Sziasztok!
xkeres függvényt szeretnék két kritérium szerint használni, táblázatban
itt az ablakban visszadja azt ami nekem kell érték, de ha lekozékom akkor érték hibát ír
mit rontok el?
vagy egyszerűbb volna egy másik függvénnyel?
Köszi! -
dm1970
aktív tag
Szia!
Hétvégén sajnos nem volt időm foglalkozni a próbával, s csak most jutottam el idáig.
Nagy-nagy köszönet, szokás szerint minden tökéletes.
Azért arra szeretnék egy kis időt szánni, hogy feltérképezzem, hogy hogyan működik, mit jelentenek a beállítások.#54611jjohn
Igen, ezt írtam én is.
Köszi Neked is!
Szerintem, ha egy cellában van, akkor a bal5, jobb5 használatával a C1, B1 behelyettesíthető. Kíváncsiságból ki fogom próbálni. -
sopruk
senior tag
Köszönöm a további infókat, tippeket!
Sokat tanultam e probléma kapcsán.
Csak alap dolgokra használom az Excel-t, néhány képletet ismerek
De a mostani keresgélés kapcsán, oktató videók segítségével is felfedeztem pár új hasznos dolgot, ami könnyíti a munkát. Lesz időm nézegetek még ilyeneket, érdemes fejlődni ebben is... -
jjohn
aktív tag
válasz
dm1970 #54604 üzenetére
Szia!
Annyit tudok segíteni, ha a munkaidő kezdete és vége más cellában van.
Akkor ez egy működő megoldás, én ezt használom, percre pontosan kiszámítja a munkával töltött időt.
A szünetekkel variálhatsz a képletben a 40 percet átírhatod 45-re stb.
= (C1-B1) - HA((C1-B1) < IDŐ(8;0;0); 0; HA((C1-B1) < IDŐ(10;0;0); IDŐ(0;20;0); IDŐ(0;40;0)))
-
dm1970
aktív tag
Szia!
Köszi!
Nem sok időm volt tesztelni, de nem tudtam belőle kihozni azt amit szerettem volna. Ránézésre, a legnagyobb gond az, hogy az én táblázatomban a kezdő és a vég időpont 1 cellában van. Próbáltam az általam használt képletből behelyettesíteni az elsőidőpárt B1-nek a másodikat C1-bek, de nem megy, és nem látom át a képletedet (mondjuk az enyémet se nagyon)
#54607Mutt
Neked is köszi!
A kép alapján tökéletes, de sajna 2016 Office van, s ahogy elnézem, ebben ezek közül csak a maradék függvény található meg.dm
-
Mutt
senior tag
válasz
sopruk #54602 üzenetére
Szia,
A keres függvények csak azonos adattípuson (szám vs. szöveg) műkődnek helyesen.
Amikor két külön helyről van adatsorod, akkor sokszor előfordul hogy a típusok eltérőek (
a számok szövegként vannak tárolva).Esete válogatja hogy mi a jó megoldás, de csinálhatod hogy az XKERES-ben azonnal típuskonverziót végzel:
1) mind a keresett, mind a keresési tartományt szöveggé alakítod azzal hogy üres szöveget fűzől hozzájuk:=XKERES([@Termékkód]&"";csv_data[termékkód]&"";csv_data[összeg])
2) mindent számmá alakítasz egy szorzással:=XKERES([@Termékkód]*1;csv_data[termékkód]*1;csv_data[összeg])
Ha a keresési tartomány sok adatot tartalmaz (kb. 50 ezer sor felett van), akkor gyorsabb megoldás, a tartomány mellé egy új oszlopban végzed el a típus átalakítást és azt használod fel kereséshez.
Hasonló technikát lehet használni pl. felesleges szóközök miatti hibák esetén a TISZTÍT függvénnyel.
=XKERES(TISZTÍT([@Termékkód]);TISZTÍT(csv_data[termékkód]);csv_data[összeg])
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
dm1970 #54604 üzenetére
Szia,
...időpár alapján kiszámolja a tényleges munkaidőt a munkaközi szüneteket kiveszi belőle...
1) Az eltelt időszámítására a legbiztossabb megoldás a MARADÉK / MOD függvény használata. MARADÉK(vége-eleje;1)*24
2) Érdemes a HAELSŐIGAZ / IFS függvényt használni, ha több vizsgálatod is van a képletben.Ezek után, ha újabb Exceled van (Excel 2021 vagy újabb), akkor a LET függvénnyel áttekinthetőbbé tehetjük az egészet:
=LET(input;B1;
kezdete;BAL(input;5);
vege;JOBB(input;5);
kulonbseg;MARADÉK(vege-kezdete;1)*24;
kulonbseg-HAELSŐIGAZ(kulonbseg>9+45/60;45;kulonbseg>6+20/60;20;1;0)/60)
Az első 3 sor a bementő adatokról szól.
A 4. sorban számoljuk a két időpont közötti különbséget a MARADÉK függvénnyel.
Az utolsó sorban a HAELSŐIGAZ megnézi hogy a különbség mekkora és levonja vagy a 45 vagy a 20 percet.üdv
-
dm1970
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre, ötletre lenne szükségem, egyszerűen nem sikerül megoldást találnom. Több éve használok egy képletet, ami egy cellába beírt időpár alapján kiszámolja a tényleges munkaidőt a munkaközi szüneteket kiveszi belőle. Sajnos van benne hiba, s amikor ritkán beleszaladok vagy eszembe jut, megpróbálom a javítást, de nem jutok előrébb. A szabály, ha a munkaidő max 6 óra nincs szünet, ha meghaladja a 6 órát de max 9, akkor 20 perc a szünet, 9 óra felett 20+25. Tehát a két időpárt kivonom egymásból, eredmény =<6 nincs mínusz, 6<,<=9 -20, minden más esetben -45 perc.
Készítettem egy mintatáblázatot:
A végén látszanak a hibák, azt nem tudja kezelni a képletem, ha éjszakai 9 órát meg nem haladó munkavégzés van.
Bemásolom a képletet is, de lehet egyszerűbb egy új megközelítésből elindulni, már én sem mindig látom át, mit miért írtam bele. Jó lenne, ha a képlet, másolható lenne mindkét irányba.
=HA(BAL(B1;2)<BAL(JOBB(B1;5);2);((BAL(JOBB(B1;5);2))*60+(JOBB(B1;2))*1-(BAL(B1;2))*60-(BAL(JOBB(B1;8);2))*1-HA(ABS(((BAL(JOBB(B1;5);2))*60+(JOBB(B1;2))-BAL(B1;2)*60+(BAL(JOBB(B1;8);2)))/60)>9,34;45;HA(ABS(((BAL(JOBB(B1;5);2))*60+(JOBB(B1;2))-BAL(B1;2)*60+(BAL(JOBB(B1;8);2)))/60)<=6;0;20)))/60;((BAL(JOBB(B1;5);2))*60+(JOBB(B1;2))*1-(BAL(B1;2))*60-(BAL(JOBB(B1;8);2))*1-HA(ABS(((BAL(JOBB(B1;5);2))*60+(JOBB(B1;2))-BAL(B1;2)*60+(BAL(JOBB(B1;8);2)))/60)>9;45;HA(ABS(((BAL(JOBB(B1;5);2))*60+(JOBB(B1;2))-BAL(B1;2)*60+(BAL(JOBB(B1;8);2)))/60)<6;0;20)))/60+24)Köszi dm!
-
Delila_1
veterán
válasz
sopruk #54602 üzenetére
Mindkét lapon számokká alakítottam a Termékkód oszlop adatait, elkerülendő, ha itt-ott akadna közöttük szöveg típusú. Egy cellába beírtam egy egyest, másoltam, majd irányítottan, szorzásként beillesztettem a jelölt helyekre. Ezután az FKERES függvény (HAHIBA függvénybe ágyazva) végzi a dolgát.
[data.hu] -
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Az XKERES, FKERES, XHOL.VAN függvénnyel vannak gondjaim…
A data.hu-ra feltöltött tábla második, „CSV data” fülön lévő összeg oszlopot szeretném átvarázsolni az első „Terméklista” fülre, az első oszlopokban lévő Termékkódok alapján.
De valamiért nem látja őket semelyik függvény
Az FKERES-t rendszeresen használom kisebb tábláknál, ugyanazon program generálta táblázatok adatainak összefűzésére.
Most egy nagyobb adatbázist kellene hasonlóképpen összevezetni, de az egyik tábla máshonnan lett exportálva CSV formátumba.
Mindkét tábla sokkal nagyobb, a többi oszlopot kitöröltem a szemléltetéshez….
A CSV táblát már próbáltam többféle módon áthozni (mentés másként, kivágás-beillesztés, a jelenlegi táblában csak simán áthúztam a fület a csv táblából ebbe), hátha az a baj.
A cellákat is próbáltam módosítani általános-ra, szöveg-re, szám-ra…
Már több mint egy napom ráment a próbálgatásra, keresgélésre a neten, de nem találom a hiba okát
Van esetleg ötletetek, hogy mi lehet a probléma oka?
Előre is nagyon köszönöm! -
Nori0924
újonc
Köszönöm 😊
Vmit közben összehoztam én is, de én a "barkács" módszert hasznaltam.
A táblazaton kívüli cellákba a ma fgv, es a hónap utolsó napjai:2025.08.31, 2025.09.30...stb.
És így az adott honap oszlopát kijelölve ha fgv-nyel megoldottam vhogy. 🫣
De közben még azt nem tudom megoldani, hogy ha egy oszlopban van szám, szöveg és dátum is, akkor csak a számokat szummázza az oszlop alján. Erre van valami jó függvény? 🤔 -
Hátha valakinek jól jön: Office/Excel promók
-
lappy
őstag
válasz
Nori0924 #54588 üzenetére
Akkor a táblázat sem a legjobb ilyen szempontból
En a következőt tenném
A oszlop nevek
B oszloptol jönnek a hónapok
Valahova betennem a mai dátumot
Minden honap alatt képeznèk egy utolsó napot a Honapok nevei alapján
Ha ez megvan akkor ha a mai datum nagyobb mint a honap utolsó dátuma es a cella üres akkor piros legyen -
Nori0924
újonc
Úgy próbáltam volna megoldani, hogy a táblázaton kívül egy cellába beírom 08.31-et...de nem sikerült a képletet így összehoznom a feltételes formázásnál és egyébként sem jó az elgondolás mert akkor csak azon az egyetlen napon vizsgálja, szeptember 1-én már nem figyelmeztet a hátralékra a piros kitöltő színnel
-
Nori0924
újonc
Sziasztok,
Segítsetek pls! Az excelben hogyan tudom azt megoldani, hogy ha egy adott dátumon (pl 2025. augusztus 31-én) a cella üres, akkor a kitöltő szín váltson pirosra, és onnantól kezdve maradjon piros, amig érték nem kerül bele.
Egy tagdíj nyilvántartó táblához kellene, ha a hó utolsó napjáig nem kerül befizetésre a tagdíj, jelezze nekem a tábla.Köszi!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Silious #54580 üzenetére
Szia!
Csak makróval lehet megoldani, mert egy cella nem tartalmazhat képletet és számot is.
Én azt javaslom, hogy ne gombot tegyél a cellába, hanem csak egy plusz ill. mínusz jelet. A cellát akár színezheted is.
A cellára dupla kattintással kiváltod a növelést ill. csökkentést. Ehhez az alábbi makrót kell a munkalap kódlapjára bemásolnod:Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Target.Column = 1 Then
Target.Offset(0, 1).Value = Target.Offset(0, 1).Value + 1
End If
If Target.Column = 3 Then
Target.Offset(0, -1).Value = Target.Offset(0, -1).Value - 1
End If
Cancel = True
End Sub
Az első oszlop bármelyik cellájába írhatod a + jelet ill. a harmadik oszlopba a - jelet. Mindegyikre működik a makró.
Figyelj rá, hogy hibakezelés és védelem nincs a makróban, tehát megváltoztathatók az értékek (a + és - jel is)!
Nálam így néz ki (az első sorba tettem, de bármelyik sorba teheted, a lényeg az A és C oszlop):
Üdv. -
Silious
tag
Sziasztok!
21-es Excelbe van arra valami megoldás, hogy az alábbi példában
Az A2 cellába egy - gomb, a C2 cellába egy + gomb kerüljön, olyan módon, hogy a B2-ben lévő 15-s számhoz vagy hozzáadjon, vagy elvegyen.
Ezt egy több száz soros oszlopba kellene megoldanom, hogy így könnyebben lehessen elvenni a számból és hozzáadni.
Ami csavar a dologba és itt akadtam meg igazából, hogy a B2-es cellába fontos, hogy mindenképp egy szám szerepeljen, ne képlet vagy egyéb, ugyanis ez a cella egy másik cellának a képlet része.
Van erre valami megoldás? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Sziszifeca #54576 üzenetére
Szia!
Solver használatával tudod megoldani. A Solvert először aktíválnod kell, a következőképpen:
Fejlesztőeszközök (ha nincs ilyen menücsoportod, akkor a Fájl - Beállítások - Menüszalag testreszabása - Fő lapok csoportnál be kell jelölnöd a Fejlesztőeszközök menüpont előtti négyzetet) menücsoportban az Excel bővítményeket megnyitod és bejelölöd a Solver bővítményt.
Ezután az Adatok menücsoport végén fogod megtalálni a Solvert.
Használatához elő kell készülni.
A B10 cellába beírod ezt a képletet:=SZORZATÖSSZEG($A$4:$A$9;B4:B9)-B3
amit áthúzol a C10 cellába is.
Ezután a két oszlopra külön-külön kell elvégezni az optimalizálást a Solverrel.
B oszlopra:
Célérték beállítása: $B$10 cella - értéke 0
Változó cellák módosításával: $B$4:$B$9
Vonatkozó korlátozások - hozzáadás
$B$4:$B$9 - bináris (ezt kell kiválasztanod).
Ezután rákattintasz a megoldásra és ahol 1 az érték, azok a számlák vannak benne az összegben.
Majd megcsinálod ugyanezt a C oszlopra értelemszerűen.Megcsinálni gyorsabb, mint leírni.
Persze, előfordulhat, hogy nem talál megoldást... akkor nem jók a számláid.
Üdv. -
Sziszifeca
őstag
válasz
Sziszifeca #54576 üzenetére
Megoldva, kiszámoltattam nagy nehezen Chat gpt-vel.
-
Sziszifeca
őstag
Sziasztok!
Valami okos ember segítsen nekem
Próbálom egyszerűen leírni:
Amit meg kellene oldanom Excelben, hogy van egy pl. A. oszlop amibe számok vannak. Van 2db számla (pl. egyik 58200Ft, a másik 107100ft). Az A.oszlopban lévő összérték ennek a 2 számlának az összértéke.
Ki kellene válogatnom valahogyan hogy az A.oszlopban lévő számok közül, hogy melyik számok összege melyik számlához tartoznak.
Megpróbálom táblázatba bejelölni:Ezt meg lehet egyáltalán oldani valami függvénnyel?
Ha igen valaki pl ezzel a példával megcsinálja egy xls fájlban és beteszi ide?
Köszönöm szépen aki segít!!! -
Mutt
senior tag
válasz
macilaci78 #54572 üzenetére
Szia,
Ha A1-ben van a cikkszám és soha nem tartalmazhat "|" és "#" (pipe és hashtag) jeleket, akkor B1-ben ez a képlet:
=HAHIBA(CSERE(BAL($A1;SZÖVEG.KERES("|";HELYETTE($A1&"-";"-";"|";OSZLOPOK($B:B)))-1);1;HAHIBA(SZÖVEG.KERES("#";HELYETTE($A1;"-";"#";OSZLOPOK($B:B)-1));0);"");"")
Ezt tudod oldalra másolni, ahányszor kell az újabb részekért.
Excel 2010-ben teszteltem, jónak kell lennie 2016-ban is.A képlet működése:
1) van benne két HELYETTE amivel a kötőjeleket cserélgetjük le egyszer pipe-ra, ez fogja jelezni a szöveg minket érdeklő végét, illetve hashtag-re ami pedig a szöveg elejét jelzi. A HELYETTE függvényben meg lehet mondani, hogyha egy karakter többször előfordul, akkor melyik előfordulását cseréljük le. Az OSZLOPOK($B : B) adja meg, hogy éppen melyiket kell cserélni.
2) Ezek után már csak a két marker közötti szöveg kivágása van vissza. Előbb BAL-al levágjuk a végét (a pipe-jelig tartjuk meg a szöveget), majd a CSERE függvénnyel a hashtag-ig (ami a kezdetet jelöli) mindent semmire cserélünk.Másik megoldás pedig egy 2 soros Power Query lenne, de ez csak akkor ha sok adatod van.
Illetve VBA-val a Split függvénnyel pár soros kódot is lehetne használni.
üdv
-
lappy
őstag
válasz
macilaci78 #54572 üzenetére
Szövegből oszlopok
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Van egy tételjegyzékem, aminek a cikkszám rovatában kötőjelekkel tagolt adatok vannak.
Például: BLC-DBE1-L05-P2R-A14130-F
Ezt szeretném szétdobni tagonként külön-külön oszlopba.
Office 2016-ban mi ennek a menete?Köszi előre is!
-
Mutt
senior tag
válasz
andreas49 #54568 üzenetére
Szia,
Remek.
A LET-ben is célszerű 365 helyett 365.25-el osztani, majd szorozni is.
A napokat pedig tehetjuk egy KEREKÍTÉS-be, ahogy gondolom te is tetted.
...napok;KEREKÍTÉS(eredmeny-evek)*365,25;0);
...Illetve van egy másik megoldás is, ami a rejtett DÁTUMTÓLIG/DATEDIF függvényt használja. Ha van 2 dátumod (1900 utánból), akkor ezzel ki lehet számolni az eltelt évek és napok pontos számát.
=LET(adat1;A1;
adat2;A2;
evek;DÁTUMTÓLIG(adat1;adat2;"Y");
napok;DÁTUMTÓLIG(DÁTUM(ÉV(adat1)+evek;HÓNAP(adat1);NAP(adat1));adat2;"D");
evek&" ev"&IF(napok;" "&napok&" nap";""))
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
andreas49 #54565 üzenetére
Szia,
Visszanézve a problémát a gond, hogy dátumokkal dolgozol, de az eredményed nem dátum, hanem a dátumok különbsége, így a formázás nem biztos hogy jó.
1) Azonban kipróbálhatod cella vagy SZÖVEG függvényben ezt a formázást: "? ?/365"
Az eredmény a fenti adatoknál ez lesz: "19 193/365", vagyis 19 év és 193 nap 365-ból.
Ha zavar a végén a "/365" rész, akkor kell egy hosszabb képlet.2) LET-nél szerintem az a gond, hogy az első két sorban olyan változók vannak, amelyeknél a pontos cellákat kell megadnod ahol az adataid vannak. A #hiányzik arra utal, hogy olyan cellákra hivatkozik ahol nincs adat.
Vagyis ha I2-ben van az 1999/01/01 és a másik dátumot L2 alapján találod meg, akkor így indul a képlet (aláhúzást tettem hogy feltünő legyen):
=LET(adat1;I2;
adat2;XKERES(L2;ALAP!$AA:$AA;ALAP!$AF:$AF); ....A LET-es képletet ha másolod, akkor a nem fixált cellahivatkozások (ahol nincs dollár jel) módosulnak, ezért célszerű a fixálni amit lehet.
=LET(adat1;$I2;
adat2;XKERES($L2;Alap!$AA:$AA;Alap!$AF:$AF);
atalakit;LAMBDA(x;DÁTUM(BAL(x;4);KÖZÉP(x;5;2);JOBB(x;2)));
eredmeny;(atalakit(adat1)-atalakit(adat2))/365;
evek;INT(eredmeny);
napok;(eredmeny-evek)*365;
evek&" év"&HA(napok;" "&napok&" nap";""))
Az újabb Excelben a fenti hosszú képletből csinálhatunk egy saját függvényt a LAMBDA segítségével, ez talán zavaró lehet csak akkor írom ide ha akarod és egyedül nem tudod megcsinálni.
3) Ha nem akarsz LET-ezni akkor itt a csúnya képlet. 2x számolunk ki mindent, de először csak az éveket tartjuk meg (INT - egészrész), másodiknak pédig a tizedesrészt a napokhoz (MARADÉK). Itt ami még fontos, hogy a szökőévek miatt a 365-ös osztás nem elég pontos, 365.25-el 400 évig jók leszünk.
=SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(" ";TRUE;INT((DÁTUM(BAL($I2;4);KÖZÉP($I2;5;2);JOBB($I2;2))-DÁTUM(BAL(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);4);KÖZÉP(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);5;2);JOBB(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);2)))/365.25);"év";KEREKÍTÉS(MARADÉK((DÁTUM(BAL($I2;4);KÖZÉP($I2;5;2);JOBB($I2;2))-DÁTUM(BAL(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);4);KÖZÉP(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);5;2);JOBB(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);2)))/365.25;1)*365.25;0);"nap")
üdv -
andreas49
senior tag
Szia,
Köszi a gyors választ, beírtam a 'SZÖVEG' függvényt :=SZÖVEG(KEREKÍTÉS((DÁTUM(BAL($I2;4);KÖZÉP($I2;5;2);JOBB($I2;2))-DÁTUM(BAL(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);4);KÖZÉP(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);5;2);JOBB(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);2)))/365;1);"éé. nnn") de az eredmény 00. Cs lett a 19. év és 'Cs' nem pedig a napok száma
Az adatok ehhez az eredményhez: $I2 -> 19900101, 'AF:AF' -> 19700627
MS365 Excel HU programot használok -
Mutt
senior tag
Hasznos opciót adtak a legújabb Excelhez, egyelőre csak a beta tesztelőknek érhető el.
Mostantól a kimutatások/pivot automatikusan frissülhetnek amikor a forrásadatban változás van, ha ez engedélyezve van (alapból be van kapcsolva).
Módosítani kimutatásonként a beállításoknál az Adatok fülön lehet megtenni, vagy alapértelmezetten a Fájl -> Adatok -> Alapértelmezett elrendezés szerkesztése -> Kimutatás beállításai alatt lehet.
Sajna adatmodellt használó kimutatásokra nem érvényes ez a beállítás.
Új hozzászólás Aktív témák
- PC Game Pass előfizetés
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD (ELKELT)
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- DELL WD19S dokkoló + 130W töltő
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest