- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: 20 év a Prohardveren
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- aquark: Zsebszámológépek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Óraátállítás
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gubabela
senior tag
válasz
Surda-
üzenetére
Annyira nem néz ki rosszul, azt hittem, hogy rendes darabok olvadtak rá, nem ilyen kis nyomok vannak, bár a krómozás már eléggé eltűnt. Citromsavazni próbáltad? (jó tömény oldat, fogkefét belemártod, megsúrolod, kicsit hagyod rajta és megismétled) Lehet, hogy lehoz valamit. Bár ilyen nyomok nekem is vannak a fejen, de se szaga nincs gőzöléskor vagy főzéskor, se ízben nem érzékelek semmi bántót.
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Kevesebb extrakcios idovel es mas arannyal, vagy utolag higitva vizzel nekem teljesen korrekt volt a py simao, yirga
-
Surda-
őstag
válasz
gubabela
üzenetére
Kicsit sötét a kép,de ilyen, hideg zsíroldóval se akart mozdulni.

Sajnos itthon nem olyanok a körülmények,mint egy szerviznek berendezett helységben,baromi macerás még fejre fordítani is, ráadásul technikából örökös felmentésem volt, Pierre Richard hozzám képest tehetséges ezermester, úgyhogy Fragolára fogom bízni a kicsikét.

És veszek bele gyári kartömítést, nekem ezek az utángyártottak mindig bekeményedtek, most meg ez...
Lassan már annyit költöttem rájuk,hogy akár vehettem volna egy gyárit is. Mindegy, tanulópénz.
Csak azt sajnálom,hogy most megint egy darabig nincs itthon a gép,amit nehezen bírok
-
-
adp
őstag
-
-
bacskait
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
-
And06
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
a legközelebbi beszerzéskor rendelek egy jó filternek valót, addig felesleges is próbálkoznom valóban.
-
gubabela
senior tag
válasz
Surda-
üzenetére
Van nekem is belőle itthon, de inkább a gyárit használom, az rugalmasabb is. Elvileg pedig jónak kell lennie, még nem hallottam róla, hogy másnak is így megolvadt volna. Valami keményebb műanyaggal próbáld meg kikotorni belőle, a fej krómozott, ki kell jönnie, annyira csak nem gyógyult bele. Fémmel ne kaparászd, mert megsérted a felületet. Vagy lehet, ha megint felmelegíted mint amikor gőzöltél, akkor lehet, hogy megolvad annyira, hogy könnyebben el lehet távolítani, csak vigyázz, nehogy megégesd magad! Ha nagyon nem megy, akkor ki kell venni a kazánt, levenni a fejet róla és megpróbálni kiégetni belőle.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Holnap megint megpróbálom, járó motorral, ahogy javasoltad.
Már arra is gondoltam, hogy a fenti állíthatós része két részből áll
és a légnyomás elmegy a kettő összetételénél.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Járó motornál próbálj pumpálni. Igazából akkor működik hibátlanul, ha elsőre - amikor a garatot totál zárja az őrlemény - jól záródó "beöntést" adsz. Az mindent visz, tized gr alatti hibával.
-
fragola.6035
aktív tag
Nálam a french press a bolondbiztos eszköz. Ha egyes kávékkal Kalitán nem tudom hozni az ízeket, a FP általában akkor is hozza.
Mindig filterhez pörkölt, speciality kávét használok, pl. CasMo.
15/250g, vagy arányosan kevesebb, de legtöbbször 10/170-180. Mazzer SJ az összeéréstől 4-4.5 számnyit nyitva.
Norda víz 95-97 fok, egyből felöntöm az egészet és egyből megkeverem kissé. Utána már nem keverem.
4 perc körül megtöröm a habot, hogy lemerüljön az összes szemcse.
10 percig áztatom, majd ha túl sok a hab, akkor leszedem, ha kevés, akkor csak simán lenyomom a FP szűrőjével.
Egy éve filterezek, mára már szívesebben iszom filtert, mint presszót.
presszóhoz pörkölt kávéból nekem még nem sikerült értékelhető filtert készíteni, sem PY-ból, se semmilyenből. -
Surda-
őstag
Megfejtettem mitől van fura, "öblítő szag" gőzöléskor.
A kartömítés konkrétan megolvadt a melegtől, ráolvadt a bojler aljára. Kivettem,ragadt mindenhez
és azonnal megcsapott a jellegzetes szag. Most tiszta gumi a bojler alja, vagy hát az,ahová a vízterítőt felcsavarozom.
Az a bojler alja,ugye?
A kérdésem,hogy ezt az olvadt gumit mi szedi le hatékonyan és egyedül nekiálljak-e vagy bízzam ezt szakira? -
kozsy18
tag
Sajnos a Mazzer skálája nekem nem sokat mond

Kristálycukortól picit durvább őrleménnyel próbáld. Áztasd elő 50-70 ml-el, akkor keverd meg, pihentesd, majd öntsd fel úgy, hogy ne kavarodjon fel nagyon az ital és a tetején megmarad az őrlemény. Utána lehet dugattyúzni és ha jól jött össze a dolog nagyobb lesz az ellenállása. -
Bazsee71
őstag
Pacificaffé Costa Rica Tarrazuból képtelen vagyok egy jót húzni. Vagy túl savas, vagy egyből megjelenik egy keserű mellékíz. 25-50s között végigpróbáltam a skálát, illetve 90-98 °C-os tartomány is kipipálva. Pár nappal túl volt az egy hónapon a kávé amit küldtek, létezik hogy ennyit fáradt volna? Azóta fagyasztóban van.
-
kozsy18
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Úgy értettem, hogy a BWT és a Aqua Select szűrői között

Egyéb iránt ez a szimpla szűrőbetétes BWT kancsókhoz jó? -
Gravity1234
tag
válasz
kozsy18
üzenetére
Hogy erted a minosegben?
Mi mindenre ezt a szurt vizet hasznaljuk, ha forro vizet forralunk azt is ebbol ontjuk a gyorsforraloba, csapvizbol max pohar vizet iszunk.
Ezen felul nekem csak mozgatta a fantaziam hogy vajon ezek a szurokancsok valoban szurnek e es segitik e a vizkemenyseget, en a kavezashoz kifejezetten ezert vettem a vizkemenysegmerot, mert tudni akartam kb mire szamitsak citromsavazas teren.
A barista.hu szakuzlet szervizese mondta (meg anno gepvasarlaskor, informalodaskor) hogy nezzem meg a vizkemenyseget (nem osszetevesztendo a PH-val) es ha kozepesen kemeny, vagy lagy akkor eleg 2-3 havonta, ha ennel kemenyebb akkor lehet akar havonta is. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces
üzenetére
:-). Gyorsan megtaláltad. Ma délelőtt lőttem. Kíváncsi vagyok, mit szólnak hozzá a polkorrekt amerikaiak. Lehet, hogy kitiltanak a home-barista-ról. Belöktem nekik a Grinders szekcióba. Amúgy ez épp 11-es. Őrlője válogatja. Az otthoniakhoz nem szükséges a 13-as, a gasztrókhoz viszont elengedhetetlen.
-
weinmaker
őstag
válasz
paljoc
üzenetére
Oké megnézem akkor. Az biztos, hogy nem forró a kar, inkább langyos. Próbáltam egy harmadik kávéval is, hogy kizárjam a kávé gondot (bár biztos voltam benne, hogy nem az, mert más gépen meg nincs bajuk) és biztos, hogy nem kávé probléma. A celsius is rendben van, mert közben csináltam egy resetet is.
-
kozsy18
tag
Lehet rosszul tudom, de a PF-hez durvább őrlemény kell, mint a V60-hez.
Tölcsérben én 50-60 ml-el áztatok 30-40 mp-ig elő és 2x borítom rá a vizet, így 3:00-3:10 a process.Amit FP-nél észrevettem (bár eddig nem sokat csináltam), ha nem kevered meg a folyamat során, akkor a lé tetején egy összefüggő réteget képez. Ezzel együtt áztatod adott ideig, nem töröd meg, hanem vele együtt nyomod le, akkor lágyabb lesz az italod.
-
vicces
addikt
válasz
viharhozo
üzenetére
saeco odea-át használtunk meg valami más modelt is a cégtől anno. a csepptálca és a pogigyűjtő napi szinten visszapenészedett pedig naponta takaritottuk. legfőképp én vagy a főnök faterja. ami még undoritó volt, miután rányomtam a kávégombra nyomott egy kis vizes köpetet a csészébe aztán egyből jött is a kávé. esélyem sem volt kiönteni azt a trutymót. de az is lehet hogy előáztatás akart lenni csak nem úgy sikerült.
inkább egy teljesen manuál gép+őrlő drágán, még ha ez az ár tényleg nagyon csábitó is.
-
And06
aktív tag
válasz
vikla007
üzenetére
úra próbálkoztam, még 1 fél számmal durvábbra vettem az őrlést (a netes leirások alapján már jónak kell lennie a mazzeren a beállitásnak). illetve tejhőmérővel mértem a viz hőfokát, igy az is közelebb kellett kerüljön a megfelelőhoz. jelenleg igy néz ki a process: mazzeren espresso állás +2,5 szám, 18g kávé, 300g forrásviz. a hőmérő szerint 92-95 fok között öntöttem rá (mindent előmelegitettem). első körben 150g vizet, 40mp után kavar, majd a maradék 150g vizet.
a folyamat ránézésre jobb lett, de izre az áttörés elmaradt, igaz kicsivel az is jobb lett, egyáltalán nem keserü, eddig sem volt az, egy édeskés iz is ott van, de gyümölcs sehol. mostmár a kávéra gyanakszom, annak ellenére, hogy világos pörkölés, mégis espressonak készült.
minden tanácsot szivesen veszek, merre induljak innen? (egyelőre a frenchpressnél maradva).egy konkrét kérdés: a 2személyes press-ben lehet 1 adagot húzni, vagy maradjak a dupla adagnál?
-
vicces
addikt
ilyen "pumpát" hol lehet szerezni??
-
sz.zs.
őstag
Az, hogy csapolású után a szűrőben a pogácsa tetején áll némi víz mikor leveszem, normális?
-
kozsy18
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Minőségben tapasztaltál eltérést?
Ha korrekt, lehet kipróbálom, a Laicát pedig édesanyámnak ajándékozom. -
kozsy18
tag
-
weinmaker
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Na akkor biztosan bibi van, mert egyáltalán nem forró akar, még sokkal több idő után sem. Most át fogom nézni az összes beállítást. Az lehet, hogy nem megy benne a fejfűtés?
-
zolnagy
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére

-
zolnagy
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Így van sztem is nagyon kemény, de azért a linkelt oldalon is látszik, hogy nem olyan ritka.
Hol vettél vízkeménység mérőt és milyet? Én is kíváncsi vagyok, mennyi lehet itthon, és mennyit lágyít a víztartályba tett patronom.
-
zolnagy
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Akkor nálatok elég lágy a víz. 20-23 mondjuk már elég keménynek számít. Itt Győrben 12,5 - 17,5 városrésztől függően.
-
bacskait
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Nálunk 20-23 nK a víz. Ha ennél csak 2-3 fokot csökkentene, az a semmivel lenne egyenértékű.
Szerintem 2 foknál többet kell csökkentenie. -
VANESSZA1
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Milyenek az utángyártott szűrők? Hol vásárolod? Milyen típust?
-
Gravity1234
tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Szia!
En BWT kancsot hasznalok, sima utangyartott szurokkel (mar tobbszor csereltuk) es bemertem vizkemenyseg merovel a csapvizet es a kancsobol kijovo vizet. A csapbol kozepesen kemeny a viz nalunk a kancsobol kijovo pedig 2 vizkemenyseg fokkal kissebb, szoval tok jol szur.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
A legprofibbak kávézás szempontjából a BWT kancsók, ezekhez viszont relatíve drága a patron (2.000 ft/db, vagyis 2.000/hó)
Nekem Brita kancsóm van, ilyet nagyáruházakban 4-6ezerért lehet kapni. Ebbe lehet tesco utángyártott patront venni (Tesco konyharészlegen). 2000/3db. -
viharhozo
addikt
Semmi, mar irtak.
-
soldier2
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Na arra kíváncsi leszek, hogy fog neked ízleni a Yirga. Nagyon más, mint Miket ittál eddig. A Chokónál magasabb hőt kíván, és kicsivel talán durvábbra kell darálni. Ezzel talán megspórolsz pár kidobott shotot.
Vtech: sajnos drága kávét vettél, jót nem. Bár egy időben ittam a Tchibo premium kávéit, annyira nem rosszak, de kevesebbért jobbat kaphatsz.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Azért na...
Kóstoltad?
Én egy időben hobbiból kóstolgattam ezeket a kávékat, és bár nem egy világszám, de azért nem rossz, csak kicsit unalmas. Amikor kifogytam itthon a Pacifi/CM/PY kávékból, pont jó volt. Az Omnia/Tchibo vonalnál sokkal jobb.
Tény, hogy lehet venni ennél jobbat, olcsóbban. De azért ez már nem a hulladék kategória.
Azért ennyire ne legyünk már sznobok, kérem...
Az más kérdés, hogy a kolléga elég reménytelen darab, lehet, hogy egy darabig inkább a kávézókat kellene járnia referenciát kóstolni, és utána belevágni a kísérletezésbe. A kotyogóval (Moka Express) én is szenvedtem egy darabig, amíg megfelelő végeredményt kaptam (pedig akkor már volt pár év gyakorlatom), pedig az kevesebb változós szerintem, mint a Brikka. Igazából a türelem hiányzik. Mert mindig mindent azonnal akarunk, ugye.
VANESSZA1: az egyszerűbb megoldás, hogy veszel egy vízszűrő kancsót, és szűrt vízzel töltöd föl, sokkal olcsóbb lesz, mint a beépített patron. Én a Saeco Odea-t a kezdetetkőt így használom, a leggazdaságosabb a tesco brita kompatibilis patronja, havi 700 forint.
-
weinmaker
őstag
Catler Saga folytatás. Kezdek arra gyanakodni, hogy az lehet a baj, hogy a fej és a kar nem melegszik át rendesen. Hiába mutat a gép készenlétet, nagyon messze van a hőstabil álapottól, és hiába hagyod akármeddig melegedni, az energiatakarékosság miatt lekapcsol, és kihűl. Amikor a Gaggiából vagy quickmillből kiveszem a szűrőkosarat vagy a kart az konkrétan forró, ennél meg csak langyos. Valahol itt lehet a kutya elásva.
-
VANESSZA1
őstag
Sziasztok,
Van egy Saeco Xsmall-om,és ebbe keresek Saeco Aqua Clean víz, vízkő, szűrőt. Tudnátok ajánlani valami jó beszerzési forrást ahol emberi áron van?
Köszönöm. -
Gravity1234
tag
válasz
vtechun
üzenetére
Szia!
En is nagyon kivancsi voltam a Malabarra, sok jot irtak rola itt a forumon, igy az utolso 1-2 honapban azt rendeltem ketszer is, kozepes porkolesut.
Ami meglepo volt, es tanulopalya hogy (1 napos porkolesut hoznak ki Kavekalmartol) es en ezt azonnal meg is bontottam es elkezdtem beloni a gepet, de sehogy sem sikerult. Se a lefolyas, se az iz semmi. Konkretan egy 250g-os rament szinte 1 het alatt amikor is kiderult, hogy bizonyt ezt (vagy nem tudom ez barmelyik kavera igaz e) nem szabad megnyitni ennyire frissen. Jo masfel hetet vartam mire megnyitottam a masodik zacsit es abbol lass csodat maris tokeletes kavet lehetett csiholni.
Izre nekem bejott, abszolut nem savas, kellemes viszont leven en/mi keveset kavezunk, napi 1 de nem is biztos hogy minden nap iszunk ertelemszeruen elkezdett oregedni es ugy bizony mar a vege nekem nem izlett. Mar 87 fokra levittem a gepet, mert annyira keresernyes volt. 80%-ban flat whiteot iszom, es ahhoz pedig nem igazan paszol a malabar.Ugyhogy most Paljocztol Yirgat kertem, ezt meg nem probaltam. Ma vagy holnap lesz megbontva.
-
Bazsee71
őstag
válasz
vtechun
üzenetére
Azok alapján nyilatkoztam, amiket itt felsoroltál. És annak ellenére, hogy nem próbáltam, ezt a teszkós kávét sem a minőségi polcra tenném (másik fajta járt már nálam, az sz@r volt).
Az őrlés a Melange-nál is friss volt, amit pár hete őröltek presszóra?
Kérem...Szerintem nem tudtad, hogy mit is akarsz, mikor megvetted a Brikkát, továbbá képtelen vagy elfogadni, hogy minőségi kávét kíván. Pedig Parci már a konyhanyelv egyszerűsége alatt két emelettel elhelyezkedő példát is hozott neked, de akkor se. Ha nem keresed a savakat egy kávéban, akkor a kapszula, vagy a Szarvasi + Tchibo Family lesz számodra a megfelelő.
És mindezt nem azért írom, mert vasárnap reggel nincs jobb dolgom, mind veled kötekedni, csak azért, hogy aki kezdő szettet és jó kávét keres, azt nehogy félrevigye az írásod. Kezdésnek, minimális költségvetéssel, jó kávéval megtámogatva igenis jó kávét ad a Brikka.
-
vtechun
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
az ipari hulladék szerintem a Karaván, Paloma, meg ezek, sokan mégis azt isszák.
Ez a kolumbiai kávé, ami szeptemberi pörkölésű, ipari hulladék lenne?
az őrlés meg mindegyiknél friss volt. Egyszerűen szerintem a brikka túl savas kávét csinál. Lehet akkor is savas lenne vele, ha 2 hónapig levegőn lenne őrölve

Majd a Malabar-ra kíváncsi leszek
-
Keil Walker
aktív tag
Sziasztok! Amazon.de-n akciós ma ez az automata: [link]
Jó gép ez?
Ingyenes szállítás Magyarország területére és elvileg a garancia is érvényes itthon. -
GAgyiXyXy
aktív tag
Sok hezitálás, ingadozás, elcsábulás de sikertelen vételi kísérlet után ma végre én is boldog tulaja lettem egy egy vatta új Silviának. Még csak átöblíteni volt időm, na meg egy ratyi szimplát húzni. Majd holnap ismerkedünk.
Mire a család felébred, már lesz bennem egy pár kv az tuti
Remélem lesz közte legalább "egy szódával elmegy" kategória is. Először így szűzen szeretném kitapasztalni, így kihozni belőle amit lehet. Tetszetős, ámde komoly darab. -
Bazsee71
őstag
Örs vezér tér környékén tudtok esetleg egy jó kávézót? Az app legközelebb a WarmCup-ot mutatja, de annyira nem mennék be.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ket hetet irt ra. Annyi ido alatt kulfodrol is megvan. Gondoltam addig is csak jobb lenne valami precizebb meret.
Es ezt annyira nem ertem, egy 58mm kosarjoz tartozo tampert miert nem lehet a kosar tenyleges meretere kesziteni? Utolag meg keves lehetoseg van finomitani...
-
mdav88
aktív tag
58.5-58.7 kozti tampert keresek, akad esetleg elfekvoben, vagy honnan erdemes beszerezni, emberi aron?
-
soldier2
őstag
-
verti1
aktív tag
-
trouble
senior tag
Szia!
A te tapasztalatod szerint, milyen kávét érdemes a Brikkába rakni egy jó presszó érdekében ?
Én idáig két Kávékalmáros frissen pörkölt kávéval próbálkoztam,nekem savas,"durva, "intenzív"
lett az eredmény
Kellemes,krémes, jól iható kávét szeretnék( vágom, hogy ez nem egy presszógép )!
Minden szemcse állítást ( Hario mini ), és egyéb neten fel lelhető trükköt kipróbáltam !
Köszönöm ! -
And06
aktív tag
itthon csak ikeás frenchpress van, igy csináltam: adagok: 8g kávé, kb 150ml csapviz. Lépések: előmelegitem a presst, őrlés superjollyn az espresso állástól 2 számmal(nem ricnivel) durvább irányban. Betöltöm a kávét, rá annyi forróvizet, hogy ellepje (nincs hőmérőm, de mikor már nem lobog akkor öntöm), 1 percet vár, kavar, maradék viz ráönt, még 3 percet vár, lenyom, kész. ez igy garantáltan kávéizü lesz
mondjuk espressonak pörkölt kávék vannak csak itthon ...
igazából nem tudom, jó-e ez a technika, googlen találtam
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Spórolós topik
- Gyúrósok ide!
- EAFC 26
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Adobe Photoshop
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI Claw A1M 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB digital játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Akció!!! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga PRO 9 Ultra 9 285H 32GB RAM 1TB SSD RTX 5060 8GB 16" QHD+ OLED 3év Prémium GAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
szerintem....