- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Bethesda kórház
- Yézi: Ryzen 7 1800X tuning (vs. i7-2600K...?)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Flashback: Olcsó emulátoros kézi konzol R36S
- GoodSpeed: WELLPUR KVITA GF85 - JYSK - tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Egy új, érdekes szexuális segédeszközt próbálgatok. A neve EBC Tool: Espresso Barista Concept Tool. Debsa fejlesztette, és úgy tudom, már le is van védetve. Egyelőre a prototípus alumíniumból van.
Az eszköz a tömörítés mentes elsimításra és az egyenletes tömörítésre való.
Az első tapasztalatok nagyon bíztatóak, szép egyenletes lefolyásokat tudok vele elérni. Nem pótolja az eloszlatást (arra mást kell alkalmazni), de egy kosár egyenletes (darálóból történő) telepakolása már gyakorlatilag elegendő hozzá. A mennyiség volumetrikusan adott, azaz egy adott kosárba mindig ugyanannyi őrleményt kell pakolni. Ez a látszólag leegyszerűsítő eljárás megold néhány elvi problémát is...A kávé Paljoc egyhónapos Sidamo-ja.
-
Toobee
veterán
Erre csapjál le nyugodtan. Jó áron adják.
Vagy (sokkal) drágábban, a másik ajánlott kisgép.
-
Zaji
őstag
Ha van valakinek eladó vagy tud eladó Gaggia Classic-ot kérem szóljon. Köszönöm.
-
sz.zs.
őstag
Szerintetek vajon melyik daráló szűrőkar tartóját lehetne ráhebrákolni a Graefre, ami meg is tartaná a kart?

-
Csápájev
őstag
erről a darálóról mi a véleményetek?
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ha jól tudom csak a Roburnak lehet így kivenni a belét, a többit érdemesebb maszkolni és fényezni. Én egy SJ-nak vettem ki az állórészét és úgy vittem porfestetni, de szerintem nem éri meg a szétszedés/összerakás macerát a dolog, csak egy jó fényező kell.
Nekem eddig több rossz tapasztalatom van a mahlkönig/baratza gépekkel, ezzel nem igazán tudok mit csinálni, ezért ajánlani sem tudom őket nyugodt szívvel. De persze örülök annak ha valakinél már régóta jól teljesít mint pl. blazenél, vagy a körbeadott sette.
-
válasz
weinmaker
üzenetére
nemtom, fater imat lux darálója teljesen normálisan használható. kell neki két pofon, amikor végzett
, meg ugyanúgy műanyag, de 30-40e ft-ért ez még emészhető. 120e ft-ért amúgy sem ilyen settét vennék újonnan, hanem valami masszív cuccot használtan. egy super jolly f64 evo késekkel valami 95e ft volt fragolától, felszabályozva. én tudom, hogy mit választanék... -
soldier2
őstag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Hát ez brutális. Nekem is ez volt az érzésem, a Hg-1 megérkezésekor, látva a Robur késeket, hogy ha beledobom a Luxot, ez fogja és ledarálja ha beleteszem

Gosti: a használhatósága nekem is tetszett. El nem állítódott, a tartósságáról meg nem tudok nyilatkozni.
-
Gosti
csendes tag
Most éppen egy Settét próbálgatok, és bizony (könnyen szerelhető, kb. 10 perc alatt szétszedtem és össze is raktam
- tehát láttam/tudom, hogy műanyag) nagyon bejön, a könnyű állíthatósága/takaríthatósága/programozhatósága okán. A kőbaltához hasonló szolgáltatásokkal bíró
Iberital/Ascaso vonal után felüdülés, hogy tizedgramm pontossággal, szépen, a szűrő közepére lövi az amúgy igen konzisztens őrleményt. -
persze, de ezért mondom, hogy ha műanyagozik, akkor érdemes a legolcsóbb, tudhatóan használható cuccot venni (graef, ibi, ascaso, imat). épp ez a gondom, hogy azok 30-40e ft, ez a sette meg 120e ft, közben meg "hasonlóak". a sette a felér éri az árának...
(blaze variója meg azért nem referencia, mert kb. ő az egyetlen, akinek működik ilyen régóta. van vagy tíz ellenpélda, ahol egy évet sem bírt ki)
-
Gosti
csendes tag
...azért ne essünk túlzásba:a Baratza Sette, Mahlkönig Vario, Iberital Challenge, Eureka Mignon Istantaneo stb. kategóriában az őrlők tömege 3,5-4,5 kg, szóval mindegyikben van műanyag gazdagon. Jómagam évekig használtam Iberitalt, s egy késcserétől eltekintve semmi bajom nem volt vele. Ascaso i-mini i2 dettó. A Mahlkönig Vario első generációjából pl. Blaze legalább 4 éve nyúz egy példányt, tudomásom szerint gond nélkül. Paljoc a kis Catlerrel nyomta vagy 2 évig...
Mazzer Mini E: 10,2 kg - de az ugye, már más minőségi,-és árkategória.
Mazzer Robur: 28 kg - látom, itt lassan az lesz a beugró a fórumba
, de ettől még...khmmm...nem a home grinder kategória. -
beleriand72
tag
A Catler őrlő szakértői, karbantartói szinten otthoni felhasználásra? Ár/érték arányban?
-
Bazsee71
őstag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Na jó, ez már fegyver, nem daráló.

Gondolom festik az öntvényt, azért meztelen.
A Major is így lehámozható, vagy azt maszkolva festik csak? -
verti1
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Édes Istenem, de szép!
Na erről beszélek egyébként, ez merev, nyomatékos és tartós. A settére visszatérve én biztos nem adnék érte ennyit, de még a felét se. -
And06
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére

-
Toobee
veterán
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Ruhát nem adtak hozzá?

-
válasz
simi.esp.28
üzenetére
ez az évezred képe!!!

a settéhez vegyétek hozzá azt is, hogy az első szállítmányok kései full sorjás szarok voltak. atcéla már külön kivárt, nehogy kapjon belőle, be is rakta a képet a sajátjairól, de éppenséggel még az is sorjás volt, csak kevésbé.
biztos kényelmes használni. amíg működik. de egyetértek, graef vagy mazzer...
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
verti1
üzenetére
Én eddig itthon 4 settéről tudok amiben pár nap-hét alatt meghalt a motor, egynek meg a mérleges elektronika adta be a kulcsot.
Volt már szerencsém varioba is motort cserélni cirka 30k-ért, ami azért már egy graef ára. Nem ritka jelenség az őrleményfinomság elcsúszása is, nem is csoda, totál műanyag az egész..
Ilyen motoros kis kúpos őrlőt graef árkategória fölött nem vennék az biztos.Jó ez elég szemét lesz, de összehasonlításképpen(balra vario, jobbra robur):
-
verti1
aktív tag
Persze, de itt nem a tartóssgról beszélek hanem a pontosségról, ebben a mazzer felépítése etalon bármennyit darálsz egy nap. A mini is pont ilyen felépítésű, gyengébb benne a motor annyi, pedig az is otthoni. Ez a sette egy ipari hulladék szerintem a beltartalmát illetően. Hario mini mill kontra kinu pl. Pedig azzal aztán csak tényleg otthon darálsz. Dizájn, elektronika, marketing éppen csak, hogy nem lebeg a konyhapulton. Megveszed, egy év alatt beszarik azután kidobod. Annyi szerintem a bibi, hogy nyugatra nem fáj sokaknak a 400 euro, itthon meg már a 30 ezres graef is lélektani határ, ami egyébként komolyabb műszaki tartalommal bír mint ez a vacak 120- ért. Szerintem
-
adp
őstag
válasz
verti1
üzenetére
nem a sette-t vagy akármelyik másik kis kúposat védem de sok értelme nincs összehasonlítani egy otthonit amivel jobb esetbe darálsz 2-3-mat egy nap, egy iparival amivel meg akár napi 200-at

Szóval amit egy mazzer pöröghet 3-4 nap alatt egy jobb helyen, addig otthon pöröghet ugyanannyit egy ilyen 1 év alatt -
Bazsee71
őstag
Nincs ott a leírásban, hogy nem alkalmas rá. Csak nincs felsorolva.

Nem tudom már melyik csoportban, így visszakeresni sem tudom, de vitatkoztam Bélával, mert azt írta a Skerton alkalmas presszóra, nekem meg van otthon, és tudom, hogy nem. Aztán konkretizálta, hogy a Plus változatról van szó, ki is próbálta, és alkalmas rá. Biztos vagyok benne, hogy éppen csak megugorja a lécet, de időszakos használatra jó lehet. Érdemes rákérdezni, mert ha leírja, hogy igen, aztán kiderül, hogy mégsem, akkor mehet vissza a feladónak.
-
verti1
aktív tag
Ezt ma találtam, lehet hogy jól szerepel a teszteken, kényelmes, de a tartósságával komoly fenntartásaim vannak.

Fél év presszózás után, jó kis világos pörikkel azért megnézném ezt a szép műanyag szerkezetet, "csapágyat" ha egyáltalán lehet annak nevezni...
-
Zaji
őstag
Erre a nyomásfokozó szelepre nem nagyon van ötlet. Itt a fórumon közismert szervizest tudtok ajánlani? Nem szeretnék 12500 forintot adni egy ilyen karért amikor az egész főző ér 10 000 forintot...
-
Upo
addikt
válasz
Csápájev
üzenetére
Köszönöm, és tényleg annyi!
Először megijedtem a teljesítmény láttán, aztán rájöttem, hogy a fűtőszálon levő teljesítményt írták be, de arra nem gondoltak hogy mivel 2 fűtőszál van, ezért szorozni kéne kettővel... Jó lesz ez.Amúgy nekem a keresés ezt adja avx-es találatnak: [link], és 16000 az ára.
-
Upo
addikt
válasz
enterlaci
üzenetére
Teszkómetróósaninterspár nincs a környéken? Valamelyiknél biztos ott lógnak. Nálunk csak 1 tesco van, de ott lógnak, ha elviszed mintának a régit akkor biztos lehet találni.
Innen a délvidékről ez nekem annyitra 1st world problem-nek tűnik, ahol bármihez majd 100km-t kellene autózni (oda-vissza 200). Ugye dél felé külföld, kelet-nyugat-észak felé meg csaknem illetve több mint 100 km egy nagyobb város, ahol még mindig nem elérhető minden. És akkor Bp-en van ilyen gond, ahol mindent lehet kapni, csak ne kelljen pár kerülettel arrébb menni...
-
Csápájev
őstag
Lehet erre gondolt.
Nem vagyok szaki,nem tudom jó-e bele ez a bojler,csak rákerestem. -
enterlaci
senior tag
Egy jó ideje nem használtam a Brikkát, hétvégén pedig kellene szóval előszedtem hogy mi van vele.
Kiszedtem, megpróbáltam elmosni, de ragad még mindig, nem tenném vissza. Van valakinek román gyártású 4 személyes Brikkához gumi tömítése? Vagy hol kapok ma-holnap délelőtt dél Bp-en?

71,5x55x3,5mm ha jól mértem
-
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Azért ajánlottam a CM702-est, mert azzal gyorsabban megvan a friss kávé, mint az őröltes doboz nyitogatásával és az őrlemény kanalazgatásával.
(Különben megint írtam volna a Hario Skerton Plust, de szüleimből kiindulva újonnan betérőknek ezt már nem teszem, dísznek drága.)Segafredo meg nálam tiltólistán van, rágondolok és összerándul a gyomrom.

-
sz.zs.
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Persze, teljesen igaz, de van aki - mint ahogy ő írja is - hogy nincs idő vele foglalkozni. Az már más kérdés, hogy egy évvel ezelőtt még én is azt írtam volna

100 szónak is egy a vége, a felsorolásból a Segafredo Brasil, szinte minden CBA-ban, Sparban kapható, és viszonylag elfogadható Brikkával... ( annak, aki még nem ivott frissenpörköltet
) -
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én írtam neki másik topikban, hogy nem igen lehet bolti téglával tölteni, az ajánlott kávék többsége pedig nem mindenhol elérhető, vadászni kell (na meg úgyis hamar bedöglik).
A javaslatom az lenne, hogy 30e-ért egy CM702-es darálót, az ajánlóból kiválasztani egy szimpatikus pörkölőt, és máris ugrik egy dimenziót. Szülinapra, vagy karácsonyra meg jöhet egy komolyabb kotyogó, esetleg Brikka, vagy kezdő presszó gép, attól függően mennyire kapnak rá.
Amikor vettem a Graefet, már az is hatalmas élmény faktor volt, hogy magamnak őrlöm a kávét.Szóval igaz, hogy lehet bolti téglával is tömni, de kérdés hogy egy kezdőt akarunk-e azzal szívatni, hogy keresgélje a hozzá való őrleményt. Sajnos ennek sokszor az a vége, hogy inkább felkerül a polcra az eszköz.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Salex1
üzenetére
A Brikkát miért ne lehetne síma őrölttel tölteni?!
Ha lenyitod felül az összefoglalót, ott van a Brikka how to, abban le van írva hogy mely bolti őrölt kávé ajánlott hozzá!
De a legjobb minőséget itt is a frissen pörkölt alapanyag hozza.
Én a múltkor a Csészényiben vettem Columbia Supremot, le is daráltattam velük kotyogóshoz, még bontás után két héttel is sokkal jobb eredményt adott mint bármelyik bolti tégla. -
Salex1
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném egy kávéfőző kiválasztásában. Az asszony nagy kávés (én nem iszok), most egy alap kotyogós van, ami 4-6 személyes, ennyit meg is iszik reggel, tejjel alaposan higítva. Általában sima alap őrölt kávét veszünk, illetve néha szoktam neki venni egy-egy prémium-ot, amit otthon őrlünk (mákdarálóval
). Sajnos a reggeli rohanásban nincs mindig idő erre, ezért az alap felállás az előre őrölt.
Szeretnék neki ajándékba venni egy gépet. Egyáltalán nincs elképzelés, de jó lenne 30e alatt maradni. Néztem esetleg a Bialetti Brikkát, de azt elvileg nem lehet sima őrölttel tölteni.
Mit ajánlanátok? Ha lehet a filteres/kapszulásat az első körben kerülném. -
Csápájev
őstag
A két gép között óriási különbség van. Egy tuningolt Classiccal gyakorlatilag az otthoni kávézást hobbi szinten ki is lehet maxolni. Pláne, ha nem gond neked a szerelés. Röviden: A Classicban ott a fejlesztés lehetősége, mikor épp keztetést érzel rá, Evoval nem tudsz továbblépni. Egyértelműen Classikot vennék a helyedben.
-
Zaji
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
Jobb lenne ez, de ezt nem tudom élőben megnézni.
Jó lenne egy megbízható forrás.Szerelés nem okoz gondot.

Második kérdésemmel kapcsolatban tud valaki segíteni?
Illetve van egy Poemia gépem. Ki szerettem volna takarítani és szétesett a nyomásfokozó szelep. Sajnos nem tudom összerakni újra. Mindig kiugrik a nagyobbik rúgó a helyéről. Ebben tudna nekem segíteni valaki?
Mindjárt csinálok róla egy képet hátha úgy beugrik valakinek, hogy látott már ilyet. -
Csápájev
őstag
A leggyengébb már ajánlott gép. Nincs benne három járatú szelep, azaz nem engedi el rögtön a nyomást, ha csapolas után hamar leveszed a kart, szetdurran a kávépogácsa. Az opvjet is maceras állítani, pidelni is ritkán szokták. Nekem volt, szerettem is, de azt mondom hogy ha van rá keret akkor sokkal inkább egy régebbi Gaggia Classic!
10mp alatt olyan 70ml körül kell lenni a vízhozamának. Ne legyen ránézésre leharcolt.
A többit max teljes szetszedes után látod. Pl hogy mennyire kráteres a bojlere. -
jveres
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Idézem Spencer Hillt: Pontosítok annyiban, hogy a Mazzer Robur volt az egyik alany, és az EK43 a másik. Az italok pedig az LM Shot Brewer-rel készültek. A kezdeti próbálkozásokban az volt a tapasztalat, hogy mivel a Robur szemmegoszlása szélesebb spektrumot ölel át, így ennél határozottabban lehetett érezni azt, hogy éppen milyen íz összetevőt hangsúlyoz ki az adott profil. Az EK-nál a szűk spektrum miatt a profil változtatások inkább az általa hangsúlyozott íz intenzitásában jelentek meg. A végén, mikor már ezeket a hosszabb csapolásokat készítettük, már gyakorlatilag ez a különbség eltűnt a két daráló között. Nehéz lett volna megmondani melyik-melyik. TDS-t nem mértünk, aminek olyan prózai oka van, hogy nincs nekem😊.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
Ezt a típust ugyan nem ismerem, de kérdés, hogy 22e-alkuért mennyit tud. Ha neki ennyi rá a keret, és annyit tud mint az ára, akkor akár meg is veheti.
Csuppp: eléggé beletrafáltál, ahogy soldier2 is írja, ezzel egy jó darabig jó leszel, a 2 év gari is nagy biztonságot ad, hajrá!

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- UAG tokok mutatják meg a Galaxy S26-ok formáját
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- LEGO klub
- Telekom mobilszolgáltatások
- ASUS notebook topic
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- PlayStation 5
- Újabb hét, újabb Galaxy S26 képek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch OLED 64GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V INTEL Arc 140V 32GB 1TB SSD 16QHD+
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:83%
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

: egy második generációs példányt használtam tán 2 hónapig, és bizony, sokszor sz@patott azzal, hogy csak úgy elmászott az őrleményfinomság
...ment is a háztól.
Iberital/Ascaso vonal után felüdülés, hogy tizedgramm pontossággal, szépen, a szűrő közepére lövi az amúgy igen konzisztens őrleményt.

). Sajnos a reggeli rohanásban nincs mindig idő erre, ezért az alap felállás az előre őrölt.