Hirdetés
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Sikerült végre vennem egy GC-t.
Az öröm mellé egyből jön egy kis üröm is. Vízzel vannak gondok. A szivattyúról lehúztam a csövet onnan jön a víz, de a szűrőig nem jut el. Gőz van, az működik. Videó. Van ötlet, hogy mivel lehet a baj?
A másik észrevételem, hogy van egy
, ami szabadon van. Erről készítettem egy képet. A saru egy fekete vezetéken van ami a szivattyúra is megy. Nem tudom ennek hol lenne a helye? -
noss
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
nagyon barátságos arcok, meg sem volt beszélve a fotózás,
csak látták, hogy röpül a kismadár és maguktól beálltak
..ilyen ez a sztárság
-
celf
őstag
vegul ezzel a 4 kaveval jottem el:

-
celf
őstag
tegnapi kellemes elmeny: hollandoknal akartam kostolni a kenyai kavejukat, de mondta a srac, h a baristak elmentek enni, de ugorjak be, csinaljam meg...
ugyhogy eletemben eloszor es valoszinuleg meg sokaig az egyetlen alkalommal használhattam egy EK-t
es megcsinaltam a kis thick aeropress receptemet.
nem izlett annyira a kenyai, de persze igy is finom volt. aztan meg megkerdeztem, hogy nyomhatok-e egy kort a columbiai kavejukkal is...
halal jofejek voltak

-
5381
aktív tag
2017 World Latte Art Champion Lehet gyakorolni

-
celf
őstag
na en is kijutottam
kicsit fejetlensegbe erkeztem az utolso 2 orara. a Barnban akartam vennii valamit, de vegul nekik mar nem maradt megvetelre semmi.
vegul 2 helyrol vettem 4 fele kavet
Coffee Pirates Wien
Es a Dutch Coffee Pack-tol (MOK?) -
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
egy lido e-n (vagy kinu m47-en) én is gondolkodom egy ideje, meg is akartam nézni mindkettőt ma. utazósnak jó lenne a családba, a kis hariót meg mondjuk odaadnám vincének
ütős amúgy a fülig érő vigyorod

-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Tudtommal német, de hogy ott is szerelik-e össze...mindenesetre a minősége kifogástalan.
-
SierraFox
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Gratulálok! Használd egészséggel, és kíváncsi vagyok mennyire fog beválni.

Mintha láttam volna kint Comandante darálókat is. Azokat nem nézted esetleg filterre?
szerk: Most látom, hogy nézted.
A Kinu német, csak Romániában kezdték el a forgalmazást a keleti piacon.
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Reggeli torna megoldva.
Kinukat meg tudtad nézni? -
fragola.6035
aktív tag
-
mdav88
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Ha belefér inkább 58mm mérettel kell lelitből is választani, használtam, szerintem nincs gond velük.
57es is volt, ott a kiegészítők limitáltak, de pl hamarosan lesz hozzá ims szűrő.Sőt, ha minden igaz lesz ott saját brand-es gép is, aminek az ára mélyen a lelitek alatt lesz, talán érdemes várni vele egy-egy hónapot, mire a részletek kiderülnek....
-
SierraFox
tag
válasz
John3:16
üzenetére
Beszéltem én is Douggal és Barbbal. Hihetetlenül szimpatikusak voltak mindketten.
Sajnos a Pharost nem lehet úgy futószalagon gyártani mint a Lidókat, ezért kénytelen Doug kézzel összeszerelni, és beállítani a késeket. Azért nincs most éppen Pharosuk, mert az Italmilltől késve érkeztek meg a kések, és ők meg elég régóta úton vannak. Ja és az egyik alkatrésszel (valami csavar) minőségi problémáik voltak. Kb. ősszel lesz megint.
Megnézték maguknak a Kinu M68-at és Doug szerint nincs miért aggódniuk. Mondjuk ezt én is így gondolom.Más: A Lidónál azért tértek át Etzinger késekre, mert az Italmillel folyamatosan problémák voltak. Egyrészt a szállítási idő nagyon hektikus volt, sokszor késve jöttek meg a cuccok. Az Etzinger nagyon gyorsan és pontosan szállít. A másik az, hogy az Italmill gyártási toleranciája miatt többször problémájuk volt a késpárokkal. A harmadik pedig, hogy az Etzinger késekkel kisebb erőkifejtéssel lehet darálni. Ez gondolom az erőkar miatt fontos.
Ha már elhozták, kipróbáltam a Lidókat, hát nekem nagyon nem jöttek be. A Kinuhoz képest nagyon olcsó hatású és sokkal nehezebben tartható tisztán.
-
kozsy18
tag
válasz
SierraFox
üzenetére
Azt a Knoge-t én is sajnálom, nagyon megtetszett, tényleg jött belőle az eper-dinnye kombó.
De tuti, ezentúl én is nyitva tartom a szemem/fülem, hogy milyen filter kofik jönnek tőlük (bízom egy jó etiópban
).
Ami még nekem filter téren ízlett a Rocket Bean-től a Magic Pussy filter pörije (biztos ennek is van szép neve, de azt nem tudom). -
SierraFox
tag
Rengeteg filteres volt, esélyünk nem lett volna mindet végigkóstolni még 3 nap alatt se. Sajnos a Panamaiaknál pont nem próbáltam semmit. Volt egy-két hely ahol nagyon invitáltak cuppingra. Valami nitrogénes cold brew-val kezdtük a kiállítást, na az zseniálisan finom volt.
A nordbeanstől vettünk Kenyát filterezni (ők alapból adtak kétféle mintát), a CM-nek ugye nem volt a Burundiból, aztán nem is nagyon vettünk mást.
Ami biztos, hogy a CM-es srácok nagyon szimpatikusak voltak, és jót lehetett velük beszélgetni. Elő fogok fizetni náluk filterre. -
GML
őstag
A Lelit csak onnan jött , h a Fred miatt az volt nyitva. Majd meglesem a többit a piacon.
-
GML
őstag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Nem mondanám, h az inox annyira bejövős nekem. A lelit meg inkább rozsdamentes.😉
-
adp
őstag
válasz
SierraFox
üzenetére
a panamai standnál kellett volna még filtert kóstolni. ' Sajnos' én ott kezdtem. Utána kb. semmi sem ízlett

8 féle geisa volt, abból nekem 3 nagyon nagyon ütött. Persze a többi is nagyon finom volt. Ami érdekes volt számomra, hogy jobban szeretem a nedves filtereket de itt nekem két ugyanolyan kávé közül a száraz szintekkel jobb volt. -
SierraFox
tag
Filterből a legjobban nekem a CasMo Burundija ízlett. Kár, hogy nem lehet kapni...A másik is jó volt, kicsit teás ízvilág, de az epres Burundi az eléggé ütött.
A legnagyobb csalódás presszó fronton a Black Sheep volt. A Yirga és a sötét pörkölésű presszójuk sem ízlett. Kifejezetten furcsa illata volt.
A legjobb klasszik presszót én csináltam (kis segítséggel) a Faema standján egy olyan 100% arabica blendből, ami 8 féle kávéból volt összerakva. Cappuccinóban is nagyon jó volt. -
John3:16
csendes tag
Én is jártam kint, nagy élmény volt.
Nagyon jókat beszélgettem és fincsi kávékat kóstoltam (meg kaptam ajándékba
). A Mazzer értékesítője szerint a kisebb és a nagyobb darálóik között lényegében csak a napi ledarálható kávémennyiség a különbség, az őrleményminőség nagyjából egyforma - ezen kijelentésért kéretik nem engem megkövezni 
Orphan Espressóéknál megtudtam, hogy a Pharos azért hiánycikk, mert Doug Barber saját kezűleg építi őket (napi 6 db-ot), nem bízza másra, míg a Lido-kat Taiwanban gyártatják.
A Eureka Atom valami hihetetlenül halk, a Conti karos gépe nagyon szép és élmény használni.
Mindehol elmondtam, hogy otthoni felhasználó vagyok, mégis készségesen álltak hozzám.
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
én kósóltam de nekem nagyon nem jött be. 1:1-es kávét adtak mondta a csávó, hogy 20g-ből valami 21.5-et főzött. Az ízek jók lettek volna de én 1:2-re tuti kihúztam volna. Amúgy én átlag feletti presszót csak a casmonál ittam.
-
paljoc
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Na ma sikerült kijutni a WOC-ra, jó volt, jópár ismerőssel összefutottam aztán csatlakoztam fragola topictárshoz, gondolván hogy az előző két nap már kiművelte magát hol mit érdemes megnézni/kóstolni.
Nálam is egyértelmű nyertes a görög Taf száraz etióp filtere volt, kóstoltam még jót a The Barn-tól, de messze nem azt hozta ami emlékeimben élt /mondjuk kiállításon nem egyszerű úgy villantani, hogy bárki bármikor odatoppan az tökéletes legyen/, itt a kislány nem is tudta mi van épp a kancsóban a három kirakott kofi közül, de mondtam nem baj, adjon egy kortyot, majd megmondom mi az!
Casmo száraz Burundija is bejövős volt, a Coffe Collective-hez meg nem fértem oda. Összességében 3 óra után már erősen kóvályogtam, aztán SID-től kaptam egy jó hideg "gyógysört" ami nagyon jól esett, ezúton is köszi, kifele meg egy szarvasburgerrel zártam az esemény megtekintését. "Vizproblémásoknak" is ajánlott a kiállítás, mert nem volt gond a vízellátással. Érdemes volt kilátogatni. A parkolás meg egyenesen kánaán, a bejárati ajtó mellé álltam meg!
/kétkerekűvel/ -
soldier2
őstag
Ha belefér akkor ne gondolkodj. Ez a szint ahol minden forint elköltött pénzt megérzel ízben is. Sokan elhagytuk ezt a szintet, és más, drágább gépek felé mozdultunk, az már a megszállottság/hobbi kategória. A fenti géppark az ami az ésszerűség határain belül van, alatta kidobott pénz. Egy használt gépet meg fél év múlva is el tudsz adni annyiért amennyiért vetted. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 10k nem nagy beruházás, sokan adtunk innen egnnyit apró kiegészítőkre amit szinte soha nem használtunk

-
GML
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Nem arról van szó, hogy nem férne bele bármikor. Csak nem érzem azt, hogy megérné erre költeni. Maradnék a fokozatosság elvénél. Ezért is vennék egy olyan darálót, ami sokáig kiszolgálna, ha arról lenne szó.
A poemiába egy kar/tamper 10-ből megvan. Annyi még belefér. Ha tetszik a macera és a kapott minőség, akkor meg indul a beruházás.
Általában azt az elvet követem, hogy addig maxolom a beruházást, hogy a következő szintlépést már ne akarjam megfizetni.
Pl, ha most megtetszik a macera, akkor lehet, hogy Anna helyett egy Gilda/Victoria, vagy Diana lenne, de a rákövetkező lépcső meg már irreális lenne. -
soldier2
őstag
Persze, hogy lehet így csinálni, a fontos, hogy olyan dolgokat vegyél, amik később is jók. A Fred pl jó ötlet, mert a következő géppel is jól kijön.Plussz karra, poemiás tamperre nem költenék, ha az Anna egy éven belül belefér. Valami jó friss kávé kell bele, és gyűjteni a gépre.
-
szóval, folytatva:
1. daráló:
- ha kevés a pénz: graef 702 (kb. 40e ft)
- ha kicsit több, akkor használt, felújított super jolly valami tuning késsel (kb. 90e ft)2. főző:
- ha kevés a pénz, akkor felújított qm 0650, ha van (45e ft)
- ha kicsit több, akkor full tuning gaggia (rézcső, pid, nyomiszabi) (kb. 100e ft)ezek alatt nincs semmi értelmes, ezek felett pedig már az "elkapott a gépszíj" territóriumban vagyunk.
-
apropó, végül csak nem jutok ki a woc-ra ma.. sem

-
teljesen jó irány, hogy szerzel egy normális darálót. úgy is kelleni fog. graef 702 az általánosan elfogadott beugró, sőt, filterre állítólag erőn felül teljesít. de működik a többi kis kúpos is, köztük az is, amit írtál (csak fölöslegesen drágábbak, ott tényleg csak a dizájnért fizetsz). gépből meg nem kell 80e ft-ot költeni. simi.esp.28 vagy hogyhíjjákanickjétneki hirdetett itt 45e ft-ért egy quick mill 0650-est a minap. na, az például zseniálisan tök jó. megveszed, sosem kell később sem pid-elni, kazánt cserélni, semmit sem tuningolni, csak használni. és a gaggiával ellentétben 3 perc alatt üzemkész.
így 80e ft-ból megvan a daráló+gép kombó, és igenis alkalmas tök jó kávéra. hajrá!
-
Rush77
aktív tag
A 702 és a Fred között én is sokáig gondolkodtam de most egyelőre a budget az erősen behatárolja a lehetőségeket.
Gépek közül pedig amennyiben nem találok normális GC-t úgy én is inkább kicsivel tovább spórolok és az Anna-t vagy Gilda-t veszem számításba.BTW: A hozzáértőknek címezném ezt a kérdést.
Ebay-ről mondjuk ha találok GC-t honnan tudhatom, hogy mennyire van "lefingott" állapotban (nyilván elsőre sehogy). De mégis mert ha mondjuk nem hajlandó + képet küldeni a belsejéről az eladó akkor is igazából mind1, és meg lehet venni mert mindene cserélhető (persze ártól függően)?
Csak hát kérdés, hogy mennyire szállnak el a költségek ebben az esetben. -
titusz248
csendes tag
Én is apránként kezdtem, szarvasi után kotyogós, késes helyett kézi daráló, utána vettem kb 6500Ft-ért egy használt delonghi ec190et. Ez már egy hatalmas ugrás volt a kézi daráloóval még úgy is hogy a kézi egy olcsó szar valami 2000Ft-os retek volt. Ezek után vettem a CM702-t ami - ezeddig - a legnagyobb ugrás izben és élményben is! Aztán remélem hamarosan lesz egy jó gépem is

-
GML
őstag
válasz
Rush77
üzenetére
Nekem is pont ez a tervem, Igaz nem egy 702-vel, hanem egy Fred-del és utána meg esetleg egy Anna. A Poemiát én kb 3 év után vettem meg 3 éve. 1 éve meg egy Nespresso-t, mert az asszonynak inkább a kényelem, mint a minőség a fontos. De az a vicc, hogy a Nespresso az néha jobb, mint egy tégla, bár azt nem csodálom...
-
Rush77
aktív tag
Én a saját példámmal tudok jönni csak.
Nekem egy "ipari hulladék" Saeco Poemia gépem van. Aztán apránként elindultam a (remélem) jó irányba.
Vettem egy nem nyomásfokozós kart, egy tampert meg egy kézi őrlőt hozzá. Már ez is érezhető javulást hozott a frissen pörkölt kávéval.
Most úton van egy Graef CM702 daráló (32k és azt mondják, hogy presszóhoz ez a minimum belépő) amivel további javulás várható a végeredményben és majd amikor év vége felé lesz keret akkor jön a GC vagy valamelyik jobb gép.
Már eddig is fényévekre vagyok eredményben attól amivel és ahogyan kezdtem.
Lehet hülyeségnek fogják itt tartani sokan de szerintem ha nem engedheti meg magának az ember (mint én sem), hogy egyszerre 100k+ kiadjon felszerelésre akkor apránként is lehet érezhető javulást elérni. -
beleriand72
tag
Autós példánál: a Trabiban először kicseréled a motort, mert nem jó, majd a kerekeket, a fő részeket, majd a kiegészítőket, ezek a Trabi kaszniba már nem férnek bele, a végén semmi köze nem lesz a Trabihoz. Ám ha a ráfordított időt, szerelési... költségeket figyelembe veszed kb másfélszer annyit ráköltöttél, mintha egyből megveszed. Kávégépnél is kb ez van, kicseréled először, ami nagyon nem jó, aztán hogy rendesen működjön és ne kávénként kelljen mondjuk fej/kar/stb.tömítést cserélned minden mást mondjuk a legolcsóbb - Gaggia - alkatrészekre, akkor a végeredmény egy jó drága Gaggia lesz. Ám ezzel kávét fogsz készíteni (aminek van néhány paramétere, ami alapján kávénak nevezik) és nem egy általad iható valaminek/kávészerűségnek.
Lehet próbálkozni, hitegetni magad, ez a lényeg (én is beláttam, ízlett a szarvasi után a Saeco Incanto által készített automata kv, aztán vettem egy Rancilio-t...). -
GML
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
Akkor inkább spóroljak és egyszerre cseréljek le/szerezzek be minden kelléket? Ezzel az lesz a baj, hogy a végén nem is lesz belőle semmi, mert mindig inkább hozzá tennék egy kicsit és a végén meg úgy lennék vele, hogy nem fogok 3-4-500-at egy kávéra költeni, amivel még pepecselni is kell.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most van egy (ex) 40 ezres gépem, ami jó valamire, de csak azért hogy egy kicsit változtassak kell minimum 100-150-200 egyszerre. Emellé mehetne egy külön daráló most 50-ért, majd később egy másik gép 80-120-ért. De akkor ezek szerint ez nem jó út?

-
-
GML
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
Ez ezért nagyon más. F1 vs KVfőző.
F1-nél számít a külső is. Egy főző estén meg nem. A beltartalom, ami fontos. Azt meg lehet cserélgetni, nem? De. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Legfeljebb most lecserélem a kart, meg veszek egy darálót. a gép meg a következő. A zenehallgatást sem egyből a 3-400-ezres lánccal kezdtem. -
Ferdzsoo
addikt
Darálót pucolni milyen gyakran illik?
-
tudom, hogy úgy hangzik, mintha csupa hülye sznob lenne itt, ezért csak annyit mondok, hogy amit a többiek írtak, az úgy van, ha valaki gondol egyet és meg akarja oldani olcsóbban/jobban, a végén drágábban jön ki, mert használhatatlan dolgokat vesz.
80e ft alatt lehetetlen kijönni a gép + darálóval, daráló nélkül lehetetlen értékelhető eszpresszót csinálni, 3-4e ft/kg alatt nincs iható kávé.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ott is csak a budai diszpolgaroknak vakitott budavari fesztivál és társai ilyenek.
A jobbak belépő után bekenhagyosak. -
soldier2
őstag
válasz
kellog123
üzenetére
Olyan automata, ami hasonló végeredményt ad, mit a karos gépek nincs, sok pénzért sem. Amiért érdemes pénzt adni az a Gaggia Baby és a 2015 előtti Classic, Rancilio kisgépei, esetleg Lelit, ha van használtan. Mivel egyszerű, és könnyen javítható gépek ezek a használttól félni nem kell. Ha újban gondolkodsz akkor marad a Rancilio Silvia(ebbe utólag kell egy pid, 20-25k-t érdemes rászámolnod az árra, illetve ugrik a garancia), vagy a Lelit (elsősorban a Gilda, Victória, de az Anna sem rossz, ha szűkös a keret). Darálónak Iberital challange, Lelit Fred Graef CM 702 ajánlott, ezek alatt ne nagyon nézelődj, kézzel hajtós sincs olcsóbban.
-
kellog123
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő kávéfőző lennék és szeretném megvásárolni első gépemet. Mi lenne a legolcsóbb, már használható minőségű örlő+gép+tamper -is kell hozzá ahogy olvastam az összefoglalót-? Valamint vannak-e egyáltalán jó automaták, és ha igen mi lenne annak is az alsó ára?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
celf
őstag
Az tökjó. Mondjuk szerintem így is el fogok verni pár ezer forintot kávéra, meg ki tudja mire.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Jövünk. Bár nincs illuziom, hogy három teljes nap is kevés lenne, nem hogy egy fél

-
celf
őstag
lehet egy béna kérdésem? kiállításon itt fizetni kell a kóstolásért?
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Egyre mérgesebb vagyok, hogy képtelenek voltak akár csak 1 napot is hétvégére tenni...

-
fragola.6035
aktív tag
A CasMo cupping is jó volt csomó panamaival.
Jöjjön holnap aki tud, a következő 15 évben biztos nem lesz ilyen rendezvény Magyarországon.
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Tartsuk magunkat a magyaros kifejezésekhez, kéretik a kávé neve magyarul is!

-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
nagyon komolyan néz ki
-
SierraFox
tag
Nagyon köszi a képeket és a beszámolót!

Mennyire jellemző, hogy lehet kártyával fizetni? Azt látom, hogy van ahol csak készpénzzel lehet.
Úgy látom Dougéknak annyira kicsi a standja, hogy a Pharos már nem fért el sehol se.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
- AKCIÓ! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 27% - ÚJ - GIGABYTE RTX 5080 AORUS MASTER 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- 279 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az öröm mellé egyből jön egy kis üröm is. Vízzel vannak gondok. A szivattyúról lehúztam a csövet onnan jön a víz, de a szűrőig nem jut el. Gőz van, az működik.
, ami szabadon van. Erről készítettem egy képet. A saru egy fekete vezetéken van ami a szivattyúra is megy. Nem tudom ennek hol lenne a helye?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)