Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sic.Transit
csendes tag
Bakker, jobbulást! Úgy emlékszem, kávés arcok közül Simi szenvedett ilyen nagyon hosszabban és nagyon megváltozott ízérzékeléssel.
Nálunk a covidban a kölyök elég korán kapta meg, és neki konkrétan sok előre feldolgozott cuccnak volt okádék íze, azt mondta. Lassan múlt el, de elmúlt.

-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
frozy
üzenetére
Ha a néha az havi szintű, akkor jó lehet bármelyik presszós őrlő. / Életem filterét egy Mazzer Mini-n őrölték.
Abban gondolkodj, hogy egy presszó őrlőt elég macera belőni, és a filter / presszó őrlemény elég messze van egymáshoz képest, hogy naponta / naponta többször átállítsd, és akkor a bent maradó pangó hatásáról nem is beszéltem. Mert két presszóban kb. nem érdekes, hogy van benne 0,2 g az előzőből, de egy filterben az már komoly túloldást jelenthet, és a presszóban is csatornásodást, ha abba meg az előző filterből kerül bele nagyobb szemcse.
Szóval ha gyakran, akkor a legutibb a külön őrlő, vagy tényleg folyamatosan 0-ra jöjjön ki, amit beletöltesz. Ha ritkán, akkor csak ezért nem kell külön őrlőt tartani.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
justgiveup
üzenetére
Squid / Ignacio Rodriguez / Embrujo a RoastOpus-tól, nettó ferment. Presszóban, filterben is van, ha érdekes, Bp-n tudok is belőle adni,
-
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Ehh, megkérhetlek, hogy hagyj ott egy szettnyi darabot a RoastOpus standon? Bazsival megbeszélem.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
DG790401
üzenetére
Ha gép alkalmas rá (tehát nem impulzuskapcsolós), akkor nem okozhat kárt benne.
Tárolás: Ha lehet, ne tárold, idd meg minél hamarabb. Ha muszáj tárolni, akkor amiben, ahogy legjobban el tudod zárni a levegőtől, és csak akkor nyitogasd, amikor veszel ki belőle. Hosszú tárolás esetén fagyasztás.
-
Sic.Transit
csendes tag
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
A RoastOpus kínálat is folyton változik, a kategórák (Seahorse, Starfish, stb.) az eligazodást segítik, hogy nagyjából mit várjunk az adott kávétól. Ha nem is Paloma, Karaván szintű útmutatás (amiket megpróbálnak kb. azonos ízűre keverni-pörkölni mindig, de segít az eligazodásban.
Személyes tapasztalatom és ízlésem szerint a RoastOpus cuccok kb. mindegyike ütős, legalábbis uncsi kávéval én nem találkoztam tőlük. Legfeljebb volt, amelyik nem a számomra legérdekesebb volt, de az sem volt unalmas, üres, vagy szar.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Érdekes lehet.

-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Ez így talán a legrosszabb forgatókönyv, ha ilyen lassan fogy, akkor vagy készíts kevesebbet, vagy használj többet, hogy fogyjon rendesen. Ha áttérsz 2 L-es mennyiségekre, az gondolom elfér azért a hűtőben.
Mindenképpen hűtőben és/vagy legalább sötétben érdemes tárolni, és alaposan mosd ki használat után a tárolóedényt, de igazából ellenjavallt klórt nem tartalmazó vizet ennyi ideig tárolni úgy, hogy azért időnként kinyitod, tehát szökik bele baci a levegőből.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
hyperspace
üzenetére
Akkor elnézést mindenkitől, régebben AVX pörkölt.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
thomasrc
üzenetére
Nekem ugynailyen nyitott karom van/volt, mint náald a felső. Évekig használtam gond nélkül, ezzel a tömítéssel: https://expolygon.hu/index.php/webshop/termek/700623-kartomites-kupos-cimbali-12-272
Zsolti szerint egy szar, nekem bevált. Simi ajánlotta, akinek CM Szabi ajánlotta, és a Silviához jó volt.
A gyári naked kar is szar a zöld tömítéssel nekem.
-
Sic.Transit
csendes tag
Én a Rancilio Silviához használtam, azzal tökéletes volt.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Nixon18
üzenetére
Szia, én a jelenlegi filter kínálatból mindegyiket iszom itthon, ajánlani azt tudom, amelyik jobban illik a Te ízlésedhez: Ha izgisebb-savasabbra vágysz, akor Starfish vagy Siren filter, ha édesebb-"barnább" kávéra, akkor Seahorse.
Én egyébként most legjobban az új peruit élvezem, fasza édes-meggyes.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Nekem van (fehér), közepesen jól használható, azért az acaia sokkal átgondoltabb, és gyorsabb. Nincs probléma szerintem a sebességével, én mondjuk filterre használom. (nekem a kínai ékszermérleg sem elég lassú presszóra, megtanultam együttélni vele, 2g-mal hamarabb állítom le a pumpát, mint amennyit szereték)
A hangja valami brutál, azt azonnal ki kell kapcsolni.
A B22-ben ugye nincs bluetooth, csak kijelzi az értékeket.
A stopper funkció kézzel indítható, vagy automatán, ekkor visszaszámol 3-2-1, és az utána hozzáadott tömeggel indítja. Ez tök jó filternél, presszónál nem tudom értelmezni, mert ugye pumapindítástól mérek időt, ha érdekel. Az automata időmérés leállítása is elég véletlenszerű, nincs olyan, hogy mondjuk az utolsó hozzáadott tömeg után 3 sec. leáll, vagy ilyesmi.
Ha megmozdítom, van hogy leáll. -
Sic.Transit
csendes tag
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
JackFeryll
üzenetére
Miért kellene bele megvenni a Red Clix-et?
Annyira, de annyira finom filter kávét lehet vele készíteni, amit - persze szigorúan saját tapasztalat alapján - nem sok helyen kapni meg.
-
Sic.Transit
csendes tag
Skacok, van valakinek felesleges, eladó zacckiütője? Ilyesmi, mint amit Sz. Zs. is árult. Köszi!
-
Sic.Transit
csendes tag
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
home.barista
üzenetére
Mindegyikre rá van írva, vagy rá kell, mert így szól a jogszabály.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Itthon merre? Van valami tuti taktikai/EDC/buschcraft/lemezlovas akármi oldal, ahol érdemes nézelődni?
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Köszi srácok!
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Elkelt a Piccola POD.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
joeypapa
üzenetére
Szia, mindkettővel lehet jó kávéból és vízből fasza italt készíteni.

Az AP sokkal több teret ad a kísérletezésre (tudsz vele előáztatni, a nyomással játszani), míg a V60-nal sokkal könnyebb konzisztensebb kávékat készíteni, ha egy receptet tartasz, illetve ott 3 dologgal tudsz játszani: őrlemény, hőfok, felöntés. Az új V60 Switch-csel már lehet előáztatni is.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Ha esetleg az extra szerelékeket külön eladnád, engem a vízforraló és a csésze nélkül érdekelne!
-
Sic.Transit
csendes tag
Srácok, valakinek van elfekvőben lévő Gaggia naked karja? Az ismert céges linkek nekem is megvannak, de gondoltam, hátha valakinél csak a helyet foglalja.
-
Sic.Transit
csendes tag
Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:
- 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
- a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
- A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
- A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
- A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
- Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
- Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.
-
Sic.Transit
csendes tag
Parci: Ezen most kb. 6-8 a két extrém véglet közötti rücnitáv.
Bbuffy: Hát ja, csak a késpár 110 EUR, plusz teljesen felújított, csapágy, elektronika, festés, párhuzamosítás, és már laminált skálázás is van rajta.
-
Sic.Transit
csendes tag
Ez olyan régi Jolly, hogy még Mestre.

Annyi a különbség talán a Jolly-hoz képest (legalábbis ami nekem volt), hogy a Jolly-nál a presszó tartomány után kb. még 2 "számnyi" rész volt a kések összeéréséig, itt pedig közvetlenül a kések összeérése előtt van a presszó szakasz, de sosem volt még kevés.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Simán. Illetve hogy műszakilag mennyire volt küzdős, azt Fragola tudja.

Picit én is tartottam tőle, hogy bizonytalan lesz a presszó tartomány, de eddig mindent sikerült beállítani. A normál Mazzer-nál megszokott, "pár rücnin belül van az élet" alkalmas kb. ide is, picit szélesebb talán.
-
Sic.Transit
csendes tag
Keresek 41-es tampert, lehetőség szerint fa nyéllel.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Az a helyzet, hogy ha elkezd az ember egy ilyen szögegyszerű gépet használni, és konstans fasza eredményt ér el, akkor hosszú távon kb. annyira indokolható egy pumpás csilli-villi gép az időnként betérő vendégek végett, mint autóvásárlásnál kombit - pickupot venni, mert időnként el kell vinni valamit valahova.
Ha kiszámolja az ember (őszintén, nem hajlítva a matekot), akkor jobban megéri akkor kombit, utánfutót, platós akármit bérelni, amikor valóban kell.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- CES 2026: ámulás és bámulás a Keychron háza táján
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Villanyszerelés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple asztali gépek
- Gumi és felni topik
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- OnePlus 15 - van plusz energia
- További aktív témák...
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- JBL Partybox 320, GARANCIÁLIS
- Új könyv: Grandpierre Attila: Az élő világegyetem könyve
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- Playstation Portal 6 hó garancia, számlával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI GF63 Thin 10SC Gamer - i5 10500H 16GB DDR4 1TB SSD GTX 1650 4GB Max-Q W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest