Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Ahogy néztem Dritan Alsela videóit, például ezt a Barista work flow videót, a folyamatban van egy mozzanat amit nem értek, hogy miért csinál. Nevezetesen azt, hogy a dugattyús gépén mielőtt felteszi a kart, lehúzza egy pillanatra, és kienged egy kis vizet. Gondolkoztam ezen, de nem jöttem rá miért csinálja. Több tippem is lenne, 1. leöblíti a felsőszűrőt az előző főzés kávézaccától, 2. dugattyú előmelegítés, 3 dugattyú hűtés. Ezek közül a legvalószínűbbnek a felsőszűrő öblítést tartanám, de kíváncsi volnék a Ti véleményetekre is."Failure is always an option." Adam Savage
-
Zen42
tag
válasz kozsy18 #111938 üzenetére
Legnagyobb bánatomra sajnos végül nem derült ki akárhogy is próbáltam, hogy milyen kávé volt. De biz' Isten nem a karácsony fűszerkeveréket főztem le kávénak.
Annyit sikerült csak kideríteni, hogy nem kommersz kávé volt amire eredetileg tippeltem hanem valahonnan külföldről hozták, de a lényeg már titok marad.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Szeretnék helyette egy Timemoret. Avx kettes csomagot valaki szeretne felezni?
-
SoundON
tag
válasz rastacsz #112093 üzenetére
Persze, abszolút boldogság hogy lassú léptekkel de már a nagyok is fejlesztenek, szépen lassan A kések közötti távolságmérés, önmagát "0"ra beállító őrlők, pontosan elmentett állások pontos és automatikus visszahívása nagyon klassz dolgok! De hogy a presszógép megbeszéli az őrlővel hogy ki mit változtasson, milyen presszó készüljön az még messze van
-
rastacsz
tag
válasz SoundON #112092 üzenetére
Az eversysből kiindulva (lehet, hogy a rendezvény elején, vagy kávé váltás után kóstoltam, de nem volt nagy szám, sikerült jobbat innom kézzel csapoltból, ami inkább a minőség hullámzását mutatja a standokon) még messze van az állandóan tökéletes espresso, pedig abban integrálva van minden.
Ezekből a fejlesztésekből nekem már az is tetszik, hogy egy-egy eszköz már legalább adatokat gyűjt. Eddig nekem a mazzer egy stabil, de konzervatív termékeket gyártónak volt meg. Itt meg már van kések közötti távolság mérés, nem csak számmal megjelölt "fokozat", ami pár éve még nem is volt nullázható. (ezzel pl egy több üzletes kávézó könnyebben tud információt megosztani az egységek között) A felső késtartó kiszerelhetősége anélkül, hogy a beállítás elveszne pl javítja a karbantarthatóságot (ezt több gyártó már régebb óta alkalmazza.)
Az adatok ismeretében a gépeket kezelő pl nagyobb eséllyel indul a jó irányba(pl, mint a számítógépes futómű állítás, ahol piros - sárga - zöld tartomány van, de lehet azt még tweak-elni) , amivel jobb produktum érhető el.
Én sem vagyok meggyőzve az automatikus állításról, mert akkor egy mindent egybe integrált automata is elég, nem kell tedd ide - tedd oda funkcióra redukált ember.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
SoundON
tag
válasz rastacsz #112091 üzenetére
Én csak azt állítom hogy amennyire jól hangzik ez, annyira nincs mögötte még semmi. Legalább is nem volt paradigmaváltás 4éve, pedig ha ez működne akkor az lett volna.
Szerintem ameddig van még olyan része a folyamatnak ami se nem presszógép, se nem őrlő és ameddig a kicsorgó kávé valós hőmérsékletét sem tudja pontosan egyik gép sem, nemhogy a TDSét és ameddig a PUQpresses őrlők alá nem lesz szerelve egy őrlemény analizátor meg egy újabb startup MRIpuck pogácsalátó, addig ez csak egy szép elképzelés. Talán majd egyszer az eversys féle szuperautomaták...
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz Toobee #112089 üzenetére
A sárga mazzer mellett a nagy gép egy Rancilio classe 20. A rancilionak van saját iot megoldása connect néven. De a másik képen pedig a mazzer saját appja van, aminél a kávégép adatai között az extraction time és csillag látható a var alpha, var beta var gamma alatt, meg az, hogy valsz USBn csatlakozik a kávégép és a datastreamje is látható .
Ami még baromi érdekes, hogy a major VP már tudja, hogy a kések milyen távolságra vannak egymástól (burr distance 0,450). És még mindig időre őrölnek, nem tömeget mérnek, de majd egyszer.
Ja, a mazzer appon keresztül az újabb elektronikus vezérlős őrlőket már régebb óta lehet távolról menedzselni. Pl őrlési időt állítani, statisztikákat lekérdezni.
Aztán az is lehet, ahogy SoundON írta, már volt ilyen és nem sajátot fejlesztettek, hanem licencelik és /vagy összeálltak a többi gyártóval.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Érdekes, hogy az új Mazzerek tudnak kapcsolódni a kávéfőzőhöz és önmagukat beállítani. Az nem derül ki, hogy mely gépekhez és milyen paramétereket figyel.
-
tag
válasz rastacsz #112081 üzenetére
Hát, kinek a pap, kinek a paplan... De:
Az, hogy hány profil tárolható és használható, háttértár és algoritmus kérdése. Előbbi nem milliós kérdés, utóbbi meg még kevésbé, csupán választás.
Ezt a bonyolultságú elektronikát meg szoftvert vsz. néhány 10e Ft-os kategóriába soroljuk, nem milliósba. - A mosógépem ~250k HUF ennél többet tud elektronikában meg okosságban, kommunikál külső okoseszközzel, és mechanikával is rendelkezik, nem is olyan rosszal. - Igaz, nincs hozzá karabineres kertésznadrág...
...szóval: érteni vélem, hogy egy szűrő mitől tud 10-20eHUF-ba kerülni, azt is, hogy egy őrlőkés pár mitől lehet 60-80e HUF - ezekhez kell érdemi kutatás-fejlesztés. De ami egy presszógépben van, az az én olvasatomban (a szűrőt kivéve) egy átfolyáskontroll és egy hőmérsékletkontroll egység. Ezek pedig szorgos mérnöki kulimunkával elkészíthető dolgok, nem forradalmi újítások, és nem predesztinálnak milliós értéket.
Azt is elhiszem, hogy eszementen elszállt a szárnyasló a haszon ambíciókkal, de ettől még nem látom sem indokoltnak, sem egészségesnek, sokkal inkább egy eltorzult szemléletmódnak.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
rastacsz
tag
A mazzer omega kézi 259€-ért várható. Közvetlenül a mazzer shopban (ő, van már ilyen?) kapható az EU-ban. [link] a rövid bemutató videóhoz és az infókhoz.
@qvik27
Csatlakozom a ranthoz, SoundON által felsorolt gépeket átfutottam és pl a la marzocco strada leírása kiemelte, hogy több egyedi profilt is tudsz menteni. Azt viszont, hogy mit jelent a több, keresni kell.. 10-12ezer €, és 5(öt) profilt tudsz menteni.... (USB-n keresztül pedig fel-le tölthető)
Dalla corte mina is 5, de ez csak 7k€. És van mobilra app!
Mvp hydra megint a 10k usd kategória és 5 Profil, a fel-le töltésről nincs infó (nem is lehet?)
R nine one, 5 profil+1 fél automa. (fel-le töltésről itt sincs infó)
A sanremo most 12 profilt tartalmaz. Ami a fentieket tekintve igenis sok!
Elhiszem és bízom benne, hogy ezek tényleg jó kávét készítenek, sőt még az is lehet, hogy akár a bolti téglát is képesek ihatóvá tenni.
Decent meg csúnyácska, zajos a membrános pumpái miatt, de ezer profilt tud.
Igazából egyiknek sem vagyok célpontja. Ja, kérdés, hogy ezek mellé milyen őrlőt érdemes? Kafatek, titus és társai, vagy a kommersz ek43, ceado? Vagy jó a niche, eureka mignon?[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz SoundON #112068 üzenetére
Háát... Szóval valóban érdekelne az az elképesztő technikai vívmány, amitől egy ilyen gép 2M+ árú lesz.
-- Flame on --
Neb...uk má' meg! Felfedezték az érintőképernyőt, vagy az időben lefutó teljesítményvezérlést??(...vagy azt nem is tudja, csak a fix értéket a csapolás alatt?..)
Talán a 12 "memory slot"? (Hű, ez aztán gavalléros!)
Áháá - ez lesz az: a karabiner a csávóka játszós nadrágján!
Ugyanez a véleményem a múltkori Lelit témában. "Azért vacak, zörgős, sorjás, mert csak 650000.- Huf az ára"?? Még jó, hogy lehet kapni!
-- Flame off --
Red Baggies Guatemala "Las Amapolas" - phühh, ez, kérem, nagyon rendben vanBinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
mézespálinka
senior tag
válasz lszlfrng #112024 üzenetére
Ezeket kipróbálom. Találtam egy ugyan ilyen pid+ssr kombót itthon, (anno kettőt rendeltem, hogy legyen tartalék), a pidet kicseréltem, egyszer jó volt, azóta nem, úgy hogy nem a pid lesz a ludas :S Kicserélem még az ssd-t, megnézem a gőz-re mit reagál, aztán max marad a hőelem :S
-
lszlfrng
csendes tag
válasz PeterAgos #112036 üzenetére
Köszi az értékes infókat.
Szemezgetek a Behmor-al. Az ára a legjobb a Gene és Hottop hármasból. Talán még tuningolni is lehet (mint a GC-t) és programból vezérelni. A gázos (pl Kaldi) pörkölőkről nem olvastam a fórumon, mintha mindenki csak elektromosban gondolkodna, pedig nem lehet olyan ördögtől való.
Azt olvastam, hogy a Behmor programja csak közepes pörkölésig tud. Neked sikerült ezt felülírni pl. manuális módszerrel és beállításokkal?
-
vicces1
aktív tag
válasz zolnagy #112056 üzenetére
Fehérvári vagyok.
Arra értettem, hogy nem csak 20 helység van ahol iható kávét kapsz, ahogy ez a lista hiteti.Úgy általában mondom, kóstolni kell bátran ismeretlen helyeken is, ahol normális őrlő-gép szett van, van esély leginkább klasszikból egy jó presszóra.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
SoundON
tag
válasz rastacsz #112052 üzenetére
Igen én is azt néztem hogy ez szemcseméret analízis szempontból nem egy precízen kalibrálható műszer a maga 250-300mikronos lépésközeivel, ami jó esetben pont egy őrlemény teljes spektruma kellene hogy legyen.Talán az is baj, hogy nincs megfelelően szétszedve az őrlemény. Tehát az összetapadt göbök becsapják a műszert, ami azt hiszi hogy azok nagy szemcsék. Talán ezért van ilyen széles spektrum szinte az összes mérési eredménynél. Bélának is megírtam a FBon, hátha ez utóbbin még tud finomítani. Egy ecsettel szét lehet szépen szedni.
-
zolnagy
őstag
Köszi mindenkinek. Hát akkor ez van.
Holnap megnézem valahol. Itt vagyunk a központban a Bazilika mellett.
A hotelben ittam egy kávét, ami olyan, háát ittam rosszabbat is, de szívesen beugrottam volna a pult mögé, hogy állítsak az őrlőn.
A gép amúgy egy Simonelli Musica, tehát alkalmas lenne. A kávé olyan klasszik fajta, nem lenne rossz, ha kicsit finomabbra lenne állítva az őrlő.
Így most kellett hozzá egy kis cukor.
Megnéztem a fácsén a környéken levő kávézókat, de látszatra mindenhol inkább a sütikre, meg a látványos kávékölteményekre mennek rá. A Negra kávézót néztem ki ezekből, meglátjuk.@vicces1,
melyik kávézót ajánlanád? Te helyi vagy?[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz qvik27 #112044 üzenetére
qvik27 & SoundON
A titus eloszlási görbéi régen ilyenek voltak, igaz, ez a kúpos sík hibrid késes.
A cm-200 user manualja (haha, ez egy egyszerű quick User guide-nak is kevés) nem nagyon részletezi, hogy a particle analysis funkciót mennyire lehet birizgálni, az x tengelyen milyen tartomány és felbontás legyen. Lehet, hogy csak cuppinghoz szánták?RetepNyaraB +1 kell a link az összefoglalóban.
-
zolnagy
őstag
Volt itt egy kezdeményezés, ahol a városok szerinti ajánlott kávézókat foglalta össze egy táblázat, amit bárki bővíthetett, de most nem találom, keresővel sem.
Most megyünk Esztergomba és megnéztem volna, van-e ott valami ajánlott.
Nem lehet ezt betenni az összefoglalóba? -
lazoltan
csendes tag
Sziasztok!
Van esetleg valakinek kapcsolási rajza Turmix TX10-hez? A fűtés visszajelző lámpa bekötésével vagyok bajban mert eltűnt a kép amin rajta volt. 2 lehetőség van rá.
pumpat kellett cserélnem, de akkor már opv-t kap meg új csöveket, aztán egyszer csak darabokban találtam
A gyárnak állapotokat nincs már dokumentációja ehhez
"A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
tag
Nepáli Everest Supreme:
Aki szereti (mint én is), hány fokon, mennyi ideig csapolja?
Köszönet!BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
-
SoundON
tag
válasz rastacsz #112039 üzenetére
Hát én nem tudom hogy ezek a 700asok mik, de amiket én láttam ott a presszós középértékek kb 400-450mikron körüliek amin nem is csodálkozom... mint ahogy azon sem hogy az AVX jobb mint a Nautilus
Amin én csodálkozom az az hogy miért ilyen széles spektrumban őrölnek ezek az őrlők? Vagy miért ezeket méri ez a nem kifejezetten olcsó kütyü? Arról nem is beszélve hogy az izgalmas rész pont 100 alatt lenne, de méginkább 50körül, a fineoknál, miközben ez 300mikron alatt csak egy oszlopot mutat. De miért is? Kb olyan ez mintha egy hőmérő az ablakban azt mutatná nekünk hogy kint éppen 0-25C fok közötti hőmérséklet van... amivel nem vagyunk beljebb -
HÁZIGAZDA
válasz #85578752 #112038 üzenetére
(persze ez az a pörkölési szint, amit én szeretek)
de akkor teljesen, ahogy mostanában szoktam:
- 2,5 percig 125 fokon
- 2,5 percig 190 fokon
- utána 230 fokon
- recsegés (jól hallható tompa puffanások) kezdete után kb. 1,3 perc, de kávéja válogatja, hogy picit több vagy kevesebb
- utána azonnal ki a gépből tálcára, hidegrene csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
rastacsz
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz PeterAgos #112036 üzenetére
a gene-nél nehéz hallani a reccset a sok kiegészítő zaj miatt, de némi rutinnal azért bőven hallható. én is úgy csinálom, hogy recsegés kezdete +1,3 perc kb., aztán korábbi tapasztalatok alapján pár tizedperc +/- az adott kávénál.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Szabász #112035 üzenetére
Hát, bevált-bevált, még meg volt a Gene-m, amikor megérkezett a Behmor. Két hétig együtt próbálgattam őket. A Behmort nehezebb takarítani, agresszívebb (jobban kell figyelni az utolsó másodpercekben, mert igen könnyen olajossá pörköli a szemeket), többet sem teszek bele, mint a Gene-be, de valahogy mégis ez mellett döntöttem.
Zöldet a győri Kapucínerben veszek (most El Salvador a kedvenc, előtte Jamaica Blue Mountain és Kenya AA volt a napi betevő), de nyerset csak helyben adnak el, nem küldenek. Próbálkoztam az AVX-el, de egy-egy csomag nem igazán jött be, Kapucíner stabil minőség, közel van.
Igazából - túl a pörkölés örömén - a logisztikát segíti nekem a házi pörkölés. Veszek egyszerre 3-4 kg zöldet, mindig annyit pörkölök, amennyi elfogy. (Egy szubjektív tapasztalat: próbáltam előre pörkölni úgy, hogy 3 hetet pihenjenek a babok, de ez nem jött be. El Salvadorból nekünk a 7-10 napos pörkölés ízlik a leginkább.)#111999 Parci - Igazad van, de van egy lüke pultmegvilágító lámpám, ami nagyon visszacsillogott a Gene üveghengerén, a Behmor most nem csillog, de alig látom a babokat . A reccsek viszont sokkal jobban hallhatóak, így hangra, illatra és első reccstől számított időre pörkölök. Már belejöttem...
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
csak mivel én egy őskövület vagyok, nincs faszbukom, és nem is lesz remélem fényképet se kérnek,mert gondban lennék az előhívásával no de ez van.
-
bbuffy
senior tag
-
lszlfrng
csendes tag
válasz mézespálinka #112012 üzenetére
Ha bekapcsolod a középső gőz kapcsolót, akkor felkúszik a hőmérséklet (meg a nyomás is) ? Ha igen, akkor a szenzor jó.
A legegyszerűbb lenne kérni kölcsönben egy pidet és azzal kipróbálni. Ezzel kizárhatod a maradék kettőt.
10%: Bele is kellene nézni és meghúzni a vezetékeket, csavarokat meg a csatlakozókat hátha valami érintkezési hiba (amikor beindul a pumpa az meggyógyítja).
-
-
SoundON
tag
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #112016 üzenetére
Nekem se kerek valami. Mérési hibára tippelek, láttam a képeket is. Nincs eloszlatva a mérőterületen szépen az őrlemény. Gondolom ugyanúgy szellosen kellene lennie, mint a Gagné appos fotóelemzés esetén.
-
mézespálinka
senior tag
-
bl4ze
veterán
Urak, valakinek van esetleg eladó 41mm tamper segédje?
Egy nagyon kedves barátomnak kellene, fragola nem tud már adni belőleKöszi
.:. bl4ze .:.
-
veterán
válasz hyperspace #112002 üzenetére
Ez Iatti fórum társunké.
Megelőztek.
Azt hittem már rég elment.
[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
iatti
aktív tag
a lagymatag érdeklődésre való tekintettel felraktam oda is.
-
MODERÁTOR
Itteni kollega hirdette meg. (iatti talán?)
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
hyperspace
őstag
Fehér NZ 240-ért avx aprón. [link]
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Napelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Parfüm topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok