Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #18098 üzenetére
Ez a kettő javallott pid hiján pedig.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
válasz ronin s8 #18096 üzenetére
Pisil a gép. Egérfarok helyett. Egyre sűrűbben, teljesen át van takarítva természetesen. Egyedűl a vízterítő nem volt levéve. Nincs meg a stabil 9 bar nyomás az opv nél és a műszer is tãncol. De az opv is át van takaritva. Nálam megállt a tudomány ezért szakértő kezekre biznãm a hölgyet.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
adriankoooo
senior tag
Srácok, van valamiféle iromány arról hogy hogy lehet PID nélkül lavírozni Gaggiával a hőmérséklettel? Ne, tudom hogy hűtőcsapolás -e a jó út, vagy figyelni a fűtést jelző ledet.
-
adpeter
tag
válasz -HajTömeg- #18092 üzenetére
Az esküvői fotód Surdi?
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
Toobee
veterán
válasz -HajTömeg- #18092 üzenetére
Még hasonlít is rád
-
bbuffy
senior tag
Pesten kávégépszerelőt, HX-hez értőt, kit javasoltok? SID-en kívűl.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
Toobee
veterán
válasz -HajTömeg- #18087 üzenetére
Írja, hogy már nem is ugyanazt a kávét isszák.
-
Eyesis
őstag
válasz Toobee #18085 üzenetére
Igazad van, de itt most nem arról van szó, hogy másnál más darálón 1-esen darálva jó nálam meg rossz.. Nálam pont ugyanaz volt minden, és szeptember végén a naked karral még lassítani akartam a lefolyáson, mert a legfinomabban daráltam (még nem állítottam a darálón, de már terveztem) erre most nem folyt át rajta semmi, csak pár csepp olaj, ami engem meglepett...
Na mindegy majd lesz ez még jobbEyesis
-
Toobee
veterán
válasz Eyesis #18083 üzenetére
Ezeket az értékeket felejtsétek már el. Őrölsz, ha befullad megyünk durvább őrlemény felé, ha átzubogott, akkor meg finomabb irányba (és itt most feltételezem, hogy a többi rendben van). Az is sokat segíthet, ha beszerzel egy szitát és nem közvetlen szűrőbe őrölsz, hanem a szitába.
-
Eyesis
őstag
ez a hőáramlás és reakcióidő konkretizálva, hogy néz ki? Erősen filózom egy PID-en, de nem tudom, hogy emiatt -e, de nagyon nem megy a kávé főzés most... (két hét nyaralás után elfelejtettem mindent, és míg korábban 0-án daráltam, most 4-esen kell. Mondjuk az is igaz, hogy elfogyott az a kávé, amit előtte ittunk, lehet attól is függ...
Eyesis
-
mester6
tag
Én is írtam, hogy először Te is közdarabbal csináltad, aztán jött a menetfúrás!
Ha valaki mégsem akar fúrni annak itt a megoldás.]
Ahogy írtam, nekem van még egy db amely , friss, jóminőségű kávéra is cserélhető az értékek figyelembevételével.
[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz paljoc #18066 üzenetére
Én is így csináltam először, de igaza lett Sidnek, hogy lassítja a hőáramlást ( Amit eleinte én sem hittem el. .
Aztán megfúrtam és duplájára gyorsult a reakció idő.Inkább vész esetére ( mert más eseményt nem tudok elképzelni, hogy kiszedjem belőle a pidet, csak max, ha tönkre megy. ) csináltattam egy ilyet, a fordítottját:
A régi termosztát megy bele, majd be a 6-os menetbe.Ja és a hőelem nem Metrikus menet, de gondolom észre vetted. Eressz rá egy menetmetszőt.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Két féle kávé létezik. Az egyik a "sajnos van még belőle", a másik a "sajnos már alig van belőle". :-)
Szerintem siman megprobalhatsz kicsit hutocsapolni es utana kar fel es csapolas. A hutes hosszaval lehet jatszani ennel a kofinal szerintem, noha Gaggianal altalaban nem szokas hutogetni, de ez a kofi tenyleg alacsony hofokon jo. Plusz a lassu lefolyas ami meg fixen meglegyen. -
Balus
tag
Az alacsony hőfokot megpróbálom majd előállítani. A Delonghival nem volt ilyen probléma
Sajnos a kávéból még van fél kiló (anno www.kvzzz.hu-n vásárolva ), úgyhogy próbálkozom.
Hűtőcsapolás segíthet? Vagy az teljesen felborít mindent és maradjak a stopperes megoldásnál?
-
HÁZIGAZDA
azért sikerült jól a két nagyon lassú, csöpögős, ristrettós lefolyás, mert olyankor sokkal lassabban emelkedik a hőmérséklet a kávépogácsában csapolás alatt (hiszen jól kevesebb forró víz megy át rajta). magyarán a többi csapolásnál az ideálishoz képest túl magasra szökött a hőfok.
ki kell tapasztalni, hogy hogy tudsz alacsonyabb hőfokon csapolni. nem tudom, hogy milyen hosszú egy fűtési ciklus a gaggiánál (az időkülönbség a fűtés lámpa kikapcsolása és a következő bekapcsolása között), de a lámpa kialvása után közel annyit kéne várnod, nyilván olyankor a leghidegebb (fűtés után közvetlenül meg a legmelegebb).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
adpeter
tag
Megégeted,azért keserű. Valószínűleg a két sikeres eresztéskor
pont jókor indítottad a csapolást. Alacsony hőfok kell neki.
PID nélkül ez csak a fűtési ciklusok figyelésével tudod reprodukálni.
Nekem ehhez nem volt türelmem,úgyhogy inkább PIDeletem."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
paljoc
tag
Erre emlekszem, olajos feketere porozett kave volt, de hibaktol mentes, legalabbis ami a tesztre erkezett. Se égés foltok, se krateres hibak, csak full sotet del olasz stilusu pori. Nagyon alacsony hofok kellett neki es csopogos lefolyas, ott volt jo. Nagy csodat nem szabad varni tole, nagyon olcso kofi, de emlekeim szerint a fenti keszitessel kategoriajaban korrektnek szamitott. Magasabb hofokon valoban kesere volt.
[ Szerkesztve ]
-
Balus
tag
Egy kis segítséget kérnék, mert megakadtam a fejlődés útján. Ha egyáltalán elindultam...
Adott egy Gaggia Baby, egy Iberital daráló. A kávé Lollo Caffee - Classico.
Eddig összesen 2 alkalommal sikerült produkálnom olyan kávét, amit minden nap eliszogatnék. Sajnos azóta nem sikerült reprodukálni, mert mindegyik keserű.
Próbáltam LM szűrővel 7-8-9 grammal. Ebből lett a két jó kávé, ami inkább ristretto lett. (Nem kevés próbálkozásból). Aztán azóta csak keserű kávét tudtam főzni.
2 irányba indultam el:
Kávémennyiség konstans és a darálón állítottam. Ez nem segített. Lett sűrű keserű kávé és hosszabb keserű kávé (kevésbé tömény keserűség).Aztán a Gaggia dupla szűrővel is próbálkoztam (16-18 gramm kávéval). Itt figyeltem arra hogy mikor kapcsol a lámpa. Próbáltam 30, 60 és 120 másodpercre csapolni (már felmelegített géppel). De sajnos így sem lett jobb.
Külsőre gyönyörű a kávé. Rengeteg crema. Csak keserű.
Van valakinek ötlete, tapasztalata?
-
zolnagy
őstag
Faema Family szett az ebayen: [link]
Igaz, csak No-ba szállít, de talán hajlandó hozzánk is. -
mester6
tag
válasz paljoc #18068 üzenetére
Szerintem is jól fog működni. A dinamikus rendszerben azért vannak időállandók, amit figyelembe kellene venni, de itt azért ez szerintem is elfogadható, kicsik a távolságok!
Az is igaz, hogy én is csináltam GC-be PID-et , magamnak és ott M4-es hőfokérzékelőt alkalmaztam.
Nekem az nagyon bejött.
( Még van is egy Auber Pt 100 M4-es érzékelőm, ha valakit érdekel.)[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz mester6 #18067 üzenetére
Kicsit elnagyolva kezelven a dolgokat abbol indultam ki, hogy a gyari termo is egy hasonlo rez idom, ami be van tekerve a bojlerbe, es a fala felfejszik arra. Itt detto. A PID szonda 13mm hosszu szara vegig be lesz tekerve az idomba, az eleje szinte a bojler falaig er, ugy lett az egesz meretezve. Meglatjuk majd mit tud, de extra hőlengest nem prognosztizalok!:-)
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz paljoc #18066 üzenetére
Ilyet csinált a Jolti is elsőre, de aztán lecserélte " menet fúrásra". Szerintem a toldó darab egy vezeték, a saját jellemző hővezetésével, ez pedig nem javítja a szabályozás jellemzőit. Gondolj bele, hogy ez a vezeték végtelen hosszú és akkor sok idő kell míg eljut a hő a végéhez. Ekkor már lengésbe kezdhet a rendszer.
Hol van az optimum? Hát természetesen a direkt csatlakozásnál amikor is az érzékelőnek nincs külön tömege és hőtehetetlensége. A köztes darab természetesen működik, de kompromisszumok árán.
Egyébként szép a toldó darab, biztos szeretni fogod így is a PID-et! Gratula. -
adpeter
tag
válasz fragola.6035 #18061 üzenetére
No,hogy ez nem volt 7kg az tuti. Max a fele. Lehet,hogy ez a magyar piacos kiadás. Lelit LIGHT!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
paljoc
tag
Kinel van az OPV beallitasahoz a muszerem?? Egyszeruen elfelejtettem kinek adtam kolcson, de most kellene. :-)
-
-
WiZARD
addikt
válasz fragola.6035 #18046 üzenetére
Addig muxik a vegyunk sajatot, amig az jo minoseg, es amig majdnem mindenbol van sajat. Itt sajnos a legtobb cuccbol csak szar lenne, ha a magyarhoz ragaszkodnek...
Vagy elmebeteg aron luxus kategoriaban van jo magyar.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
fragola.6035
aktív tag
válasz tariattila #18030 üzenetére
Ezek az almás cuccok az USA-ban egészen jó árban vannak, ráadásul 10 amerikai közül 9 hazai terméket vesz akkor is, ha az kicsit gyengébb, mint az import. Ettől lettek ilyen erősek, hogy így gondolkodnak, hogy ennyire nacionalisták. Nekem ez tetszik bennük.
Nálunk ezt kiölték az emberekből, kell még néhány évtized, hogy rend legyen a fejekben. Amíg tej helyett "mleko"-t veszünk, addig itt nem lesz rend.Ha valaki itt megvesz egy dupla áron eladott almás cuccot, nincs azzal semmi baj, kinek mi a fontos.
Valaki sznobságból veszi, valaki pedig azért, hogy boldog tőle.
Én biztos nem adnék egy telefonért 15 ezernél többet, vagy egy autóért 500 ezernél többet. De nem volt ez mindig így.https://caffe35.webnode.hu/
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #18040 üzenetére
Igen, de mindenen nem szabad gondolkodni! Ami egyszer jó volt, és jó, azon nem kell változtatni.
A szarbaxnál viszont egyértelműen egy gyenge minőségről van szó, és amúgy sem rongáljuk magunkat a hippi kultúrából kisarjadt amerókai igénytelenséggel.
Jobs megmondta: a Kicsidepuhával egy baj van: nincs ízlésük. Minden probémájuk ebből fakad.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Ezt az "almafanatizmust" ne vetítsük már ki mindenre, ha kérhetem.. .
Én nem tartom magam alma fannak, de mégis gondolkodás nélkül olyat veszek/vennék mindenből, korábbi és jelenlegi tapssztalataim alapján.
Ez az "alma választás" viszont még véletlenül sem inspirál arra, hogy beüljek egy Starbucks-ba.Ugyanis a két dolog merőben ellentétes irányú, pusztàn csak a divat köti őket össze.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
adpeter
tag
Egyik ismerős megkeresett,hogy lecserélné a régi gépét. Ajánlottam neki párat a megadott árig.
Belevettem a listába a Barista szaküzlet által újonnan forgalmazott egykaros PID-es Lelitet.
Képről ezt választotta,de mivel nem ismertem a gépet,mondtam neki,hogy óvatosságból megnézem.De jól tettem! TE ÚRISTEN!
165.000 forintos gép. Gyári PID.
A kar 57-es szűrőket fogad. Leveszem....kb 10deka párizsi érzetre,de lehet sokat mondok. Full fém,mondja a srác. Szegény,nem akartam kiábrándítani...pár milliméter vastag, valami.... érzetre alumínium vagy bakelit fémbevonattal!Oké,kar vissza,óvatosan......puff kb 90 fokot fordítok a karon...ja nem! A géppel együtt! Bazzz....jó ha van 2 kg a gép. Oké....újra....óvatosan,gépre rátart.....éééés NYEKLIK AZ EGÉSZ HÁZ B@..MEG!!! Ilyen nincs!!! és mégis van.
Érted haver?? Látszik,hogy csavarodik,deformálódik,nyeklik az egész!!
Mivel láttam,hogy nem kandikamera,a srác meg nagyon rendes volt,így inkább udvariasan elköszöntem.
"holnap hozom a pénzt és viszem" mondtam lányos zavaromban!Meg sem álltam a a Momenti-ig. GC-a puttonyba! PID bele és örök gép,normális anyaggal!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adpeter
tag
válasz -HajTömeg- #18018 üzenetére
Az a vicc,hogy borzalmas "dög" szag áradt belőle,zacskón keresztül is!
Az tuti,hogy a kábszer kereső kutyát kilométerekről hatástalanná teszi!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
tariattila
veterán
!nekem! ez az almafanatizmus kb a neszepresszó, kapszula/pod stb.. életérzéssel hasonlatos..
olcsó hardverrel, egyszerű kezeléssel jól túlárazzuk...
a polgár meg észre se veszi , hogy miért is olyan gördülékeny a rendszer...
jól animált szemfényvesztés....ez majdnem off lett, még szerencse, hogy beleírtam pár kávés dolgot
-
bbuffy
senior tag
-
RBJ
addikt
Sose bírt meghatni az amerikai életérzés. Nálunk mindenből a leg leg leg van kell.
Csak az a baj, hogy az európai értékrend is felejtésbe van lassan és itt lassan amerikás lesz minden.
Remélem nem. Mondjuk én még többségében még mindig szalonnát eszek reggel.[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
SiD-
tag
van egy cimborám, aki az almás informatikai termékek legnagyobb rajongója (az ismerőseim között, de úgy abszolút értékben se semmi), ő pl. az amerikás életérzésért jár oda. most próbálom terelgetni, hogy legalább az otthoni kávéját ne ott vegye meg.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
-
-HajTömeg-
őstag
Ebben medium jelölés alatt fekete és koromfekete szemek voltak.
paljoc Ez az amcsi kávék lényege.
Azaz van egy íztelen lötty,amibe muszáj szirupot, tejszínt, stb. rakni,hogy iható legyen.
Az eszpresszó világához semmi köze ezeknek a "kávéknak".[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
paljoc
tag
válasz WiZARD #18021 üzenetére
Ma reggel a kolleganom egy Starbucks-os poharral az kezeben erkezett a meloba megelozven hogy ut kozben elaludjon, gondolta egyszer kiprobalja. Felig volt, azonnal el is kertem hogy megkostoljam, aztan mar boritotta is a csapba es nyomta a gombot a GetUp-ot tartalmazo Saeco automatan.:-) Azt mondta vallalhatatlan a büdli tartalma. :-) Amugy olyan maci kave es a 3in1 izvilaga koze lottem be a kostolas alapjan.
Mikor napkozben kisetalok gyros-ert a Kiraly utcaba es elhaladok a tök üres Antikvarium mellett, majdan a 2 percre levő körút sarki Starbucks mellett, melynek utcafronti atlatszo portalja mogott folyamatosan ulnek a kövér apukak es anyukak a kövér kisgyerekeikkel meg kinai nenik, hatalmas tejszinhabos teteju bödönök mögött...hat elgondolgoztato....de ez van!:-)[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
Anyámék hoztak Milánóból vmi kis kvzóból vmi helyi pörkölésű cuccot. Na az is olyasmi mint itt a legsötétebb
Picit más ízre ez a fekete Sidamo, mint a Paljoc féle volt. Asszem ez az olasz vonal nem annyira az én világom...Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
SiD-
tag
válasz -HajTömeg- #18015 üzenetére
Starbucks színskála. Balról jobbra: blonde, medium, dark.
[ Szerkesztve ]
-
adpeter
tag
válasz -HajTömeg- #18015 üzenetére
Köszi a kóstolót! Beraktam azt a 30 dekányit a "raktárba" kb, 35 kilo szemes kávé mellé.
Zacskón keresztül elnyomott minden szagot,illatot. Bevallom férfiasan...kóstolás nélkül
kib@..tam a csába!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
ronin s8
senior tag
-
And06
aktív tag
bohóckodásiból összeöntöttem a maradék etiop yrgat kenyával, 10-8g az etiop javára. érdekes, hogy a kenya mennyire rátelepedett, az etiopot szinte nem is lehetett érezni belöle
-
mutyi
őstag
No nem tudom egyre gondolunk-e,de felemeltem lefényképezni a kikapcsolt gépet és elég erőteljesen csepegett,már-már folyt az aljából.
Ott lennie kell valami tömítésnek,ez nem normális szerintem,a mögötte levő kábel is kap így belőle.
Ahol folyik az a tartály része, a jobbra eső rész meg a túlfolyó.[ Szerkesztve ]
-
-
mutyi
őstag
Hetek óta azt figyelem, hogy a Gaggia Baby Twin gépem alatt,szélén mindig látok némi vizet.
De napok óta mintha egyre gyorsabban kerülne alá víz,hiába törlöm ki, pár főzés és pár visszaeresztés után,szivárog a gép aljánál.
Mit lehet vele kezdeni?
Bosszantó,mert a munkalap állandóan nedves és nem szeretném azt sem,ha valakit megrázna az áram. -
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #18004 üzenetére
Az a problémám, hogy akkor kétoldalt már alig maradna hely, én meg ott fogom felcsavarozni, ill a vezetékek is ott mennek. A gőzcsőhöz lesz felcsavarozva, majd teszek róla fel képet, ha kész lesz.
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #17993 üzenetére
Én is ilyet vettem a Brasilia Ladyhez, csak még nem volt időm összerakni. Nem voltam itthon, most meg lebetegedtem. Igazából még le is kellene újra porfestetni a házat, mert a szerelés során megsérült a festés.
Hanolfe topiktárs segített és csináltatott hozzá dobozt. Ezúton is nagyon szépen köszönöm Neki a segítséget!
Ilyen supportot egyik gyár sem ad, még ha újonnan veszek is vmit
Még egyszer Tőled tapasztaltam ilyet, amikor vettem tőled a fehér Brasilia örlőt (rossi bfd) és aztán újracsapágyaztad nekem.
Azóta is bánom, hogy eladtam. Annak csak az volt a baja, hogy túl nagyok voltak benne a fokozatok. Bár most már tudom, hogy egy teflonszalag tuninggal valószínűleg azt is fokozatmentessé lehetett volna tenni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest