- HThomas: Az ideális home office monitor nyomában
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mister_X: Tényleg le kell nyelnie az embernek az önbecsülését?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave567
addikt
Na egy kis helyzet jelentés, Manual 7407mhz-ről csökkentettem XMP1 7200mhz-re, bclk 100.1-ről vissza is ugrott, sima 100-ra.
Stabil volt az FPS-is simán hozta a 162-őt 7407-en, 7200 viszont be esik rendesen, és élvezhetetlen.
Itt már CInebench R23 alatt 2 db WHEA error is fogadott.
Mondom akkor kiveszem az XMP-t, Auton hagyom, de itt már nem indul el a gép, narancs LED világit az alaplapon, CMOS, full alap minden....
Na nézek egy BIOS-t, hátha megjavítja. -
Dave567
addikt
Nem frissítettem még, utolsó előtti van, 2 nappal gép elhozatal után dobták ki a BIOSt.
Nem tudom mennyire szedi szét, vagy mennyire lesz jó az Új BIOS miatt a PROCI UV, le kell mentenem az adatokat, illetve ki másolni a profilt.
Training ki kapcsolva.
Most át szerkesztettem, a TRFC-t, meg a TREFIT.
-
Dave567
addikt
Azért tovább eljutott, de van hiba.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Dave567 #66957 üzenetére
Valóban jól nézett ki régen.
Ami fura, de nem érdekes, hogy régen nem volt difi a vdd és a vddq közt.
Most van.
Régen 1.41V körül volt mindkettő, most 1.46/1.41V.Csak próbára, tedd vissza 1.41V-ra mindkettőt és kapcsold ki a vddq training-et.
Amúgy én átszabnám teljesen, de nem akarlak bonyodalmakba kergetni.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Dave567 #66953 üzenetére
Szívesen.
Ez honnan van? Én ilyen időket és feszültségeket biztosan nem írtam.
Az biztos, hogy nem xmp, mivel nyoma van néhány értéken.
A "pontos" időket én táblázatból számolgatom ki.
Feszültségeket meg hosszú időn keresztül megosztottuk egymással oc fórumokon, aztán lettek az "átlagolt/kb." Értékek.
Ezeken elég jól meg lehet saccolni már.Ez a profil volt már működőképes? Rossznak nem mondanám, de sok laza, a feszültségek magasak.
Alaplap is nagyban befolyásolja, Hero nem egy sokak által használt lap. Nagy tapasztalat nincs.TM5 is legyen az usmusV3 verzió, minden más nem olyan jó.
Vagy ez egy xmp, aztán trefi megtekerve?Sajnos mások profiljára semmi garancia, de nagyvonalakban jó kiindulás.
Én másképp kezdtem, jedec 5600-on. Aztán minden 400 mhz-et arra rá megépítettem, figyeltem mi változik lineárisan, mi emelkedik és hol drasztikusan.
Talán a legjobb ha nem akarsz sok időt belerakni, az xmp-t "szorítgatod".
Azaz xmp betölt, ellenőriz, szorít, ellenőriz, némi fesz elvétel/emelés teszt, hogy hogyan reagál.
Usmus gyorsan, rövid ciklusokkal, áthatóan pörgeti. Nem tölt hoszzú időt egyfajta cikluson, mint pl az extreme. -
Dave567
addikt
Köszönöm zebra, próbálkoztam, amit Te megadtál, meg még pár mentett profillal is.
Sajnos mind hibás.
Szoftver esetleg okozhatja a gondokat?
-
zebra_hun
veterán
válasz
zebra_hun #66951 üzenetére
Bocs, egy betű lemaradt. Mondjukbszemély szerint nem kedvelem ezt a spéci elnevezéseket.
A tx az vddq_cpu helyesen. A q lemaradt.
Szokták vdd_cpu-nak helytelenül az mc-t is írni. Az pedig vdd2.
Mindegy, legtöbb helyen csak, tx, mc, vdd/q, sa.Lényeg, az ivr transmitter vddq bios-ban
-
zebra_hun
veterán
válasz
Dave567 #66949 üzenetére
Ezeket nevezik a fórumokon picit másképp:
- CPU System Agent Voltage Override [1.12000] ///SA (System Agent)
- High DRAM Voltage Mode [Enabled]
- DRAM VDD Voltage [1.47000] ///VDD (VDD_Mem)
- DRAM VDDQ Voltage [1.41000] ///VDDQ (VDDQ_Mem)
- IVR Transmitter VDDQ Voltage [1.2000] ///TX (VDD_CPU)
- Memory Controller Voltage [1.30000] ///MC (VDD2)
Nekem is elég néha a sok hasonló elnevezésből. Egyszerűbben érthető, ha csak "mc", "sa", ""tx", stb. ahogy a hwinfo is írja. -
dh1
csendes tag
válasz
Aprósólyom #66917 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Ezt a TX-nek mi a neve pontosan, ezt kellene változtatnom, de se hol ne látom ki írva a BIOS-ban.
Zebra írta nekem másik Topicban, hogy meg próbálkozna ezzel.
Vdd 1.47V
Vddq: 1.41V
Tx: 1.21V
De TX-et nem találom. -
Baryka007
addikt
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
arabus #66943 üzenetére
A memóriatraining bootkor fut le. Ha progival menet közben mókolsz az nem lesz jó, mivel a training a mókolás előtti értékekhez igazított csomó mást. Lehet örülsz, hogy dekafa stabil, belövöd bioszba a mókoltat, aztán jön a meglepi.
Egyszóval ddr5nél el lehet felejteni a win alól belenyúlok játékot. Személyes tapasztalat. -
válasz
Baryka007 #66944 üzenetére
Pont nem vártam tőled ezt a választ,de elmondom neked ezeknek az értékeknek az állitgatása semmit nem ér.
Nem hoz szinte semmit viszont a stabilitást szépen bukod is.
Viszonylag buta memóriák ezek az on die ecc-t használó memóriák és könnyen kezdenek hibázni.
Hidd el,ki sem tudod mérni hogy mikor milyen scenárióban dobja el magát.
Én szeméyszerint registered ecc memóriákat használok de még azokat is meg lehet fektetni igy.
Ami hoz az ha a cl értéket tudod levinni,az összes többi mókolás az nulla.
Azt remélem tudod hogy minden ddr5 memória képes cr1-re,de olyan buta bios és Me kombót csináltak a raptorhoz hogy nem igazán lehet beállitani.
Minden más procival simán megy.
Innentől kezdve a raptor az egy kihalt állatfaj.
Az Arrow lett volna egy igen jó proci ha hagyják Gelsingernek belerakni az adamantine cash-t,de mivel drágább lett volna az előállitás igy egy vacak lett belőle egy kiherélt szemét. -
zebra_hun
veterán
válasz
zebra_hun #66938 üzenetére
Alapok:
Legfontosabb, hogy kikapcsold a VDDQ idomítást.
- Vddq Training [Disabled]
Ugyanitt érdemes a Round Trip Latency-t is bekapcsolni:
- Round Trip Latency [Auto] - (Elfelejtettem, de nem gáz. Tekervényes RTL-nél segít helyre billenteni, de az RTL már árulkodik az instabilitásról, ha nem szép)
Ezeket meg akkor kapcsolod ki, ha bemész az RTT/ODT/RON cuccokba. Mély víz, csak akkor!!!
- Dimm ODT Training* [Disabled]
- Max RTT_WR [ODT Off]
- DIMM RON Training* [Disabled]
Nagyon jól lehet stabilizálni velük rendkívül alacsony feszültségen.Ezután a feszültségek beadása:
- CPU System Agent Voltage [Manual Mode]
- CPU System Agent Voltage Override [1.11400]
- High DRAM Voltage Mode [Enabled]
- DRAM VDD Voltage [1.44000]
- DRAM VDDQ Voltage [1.38000]
- IVR Transmitter VDDQ Voltage [1.17000]Mást nem kell piszkálni.
Utána fixáld a memók értékeit. Ne hagyd auto-n.
- BCLK Frequency : DRAM Frequency Ratio [100:100]
- Memory Controller : DRAM Frequency Ratio [1:2]
- DRAM Frequency [DDR5-6800MHz]A 6800MHz-hez ezt állítsd be feltétlen:
- Ctl0 dqvrefup [146]
- Ctl0 dqvrefdn [64]Sok apró dolog van, ami hidegindításkor félre szokott menni. A nem használatos szálakat is el kell varrni:
Nálam így néz ki az egész RTL, ODT, RTT, RON szekció, ezért a fentebb mutatott dolgok letiltva. Megkerestem az egész részt magam.
ODT_READ_DURATION [Auto]
ODT_READ_DELAY [Auto]
ODT_WRITE_DURATION [Auto]
ODT_WRITE_DELAY [Auto]
DQ RTT WR [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM RD [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM WR [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK DQS [34 DRAM Clock]
GroupA CA ODT [240 DRAM Clock]
GroupA CS ODT [0 DRAM Clock]
GroupA CK ODT [0 DRAM Clock]
GroupB CA ODT [60 DRAM Clock]
GroupB CS ODT [40 DRAM Clock]
GroupB CK ODT [40 DRAM Clock]
Pull-up Output Driver Impedance [48 DRAM Clock]
Pull-Down Output Driver Impedance [40 DRAM Clock]
DQ RTT WR [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM RD [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM WR [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK DQS [34 DRAM Clock]
GroupA CA ODT [240 DRAM Clock]
GroupA CS ODT [0 DRAM Clock]
GroupA CK ODT [0 DRAM Clock]
GroupB CA ODT [60 DRAM Clock]
GroupB CS ODT [40 DRAM Clock]
GroupB CK ODT [40 DRAM Clock]
Pull-up Output Driver Impedance [48 DRAM Clock]
Pull-Down Output Driver Impedance [48 DRAM Clock]
Round Trip Latency Init Value MC0 CHA [Auto]
Round Trip Latency Max Value MC0 CHA [Auto]
Round Trip Latency Offset Value Mode Sign MC0 CHA [-]
Round Trip Latency Offset Value MC0 CHA [Auto]
Round Trip Latency Init Value MC0 CHB [Auto]
Round Trip Latency Max Value MC0 CHB [Auto]
Round Trip Latency Offset Value Mode Sign MC0 CHB [-]
Round Trip Latency Offset Value MC0 CHB [Auto]
Round Trip Latency Init Value MC1 CHA [Auto]
Round Trip Latency Max Value MC1 CHA [Auto]
Round Trip Latency Offset Value Mode Sign MC1 CHA [-]
Round Trip Latency Offset Value MC1 CHA [Auto]
Round Trip Latency Init Value MC1 CHB [Auto]
Round Trip Latency Max Value MC1 CHB [Auto]
Round Trip Latency Offset Value Mode Sign MC1 CHB [-]
Round Trip Latency Offset Value MC1 CHB [Auto]
Round Trip Latency MC0 CHA R0 [Auto]
Round Trip Latency MC0 CHA R1 [0]
Round Trip Latency MC0 CHA R2 [0]
Round Trip Latency MC0 CHA R3 [0]
Round Trip Latency MC0 CHA R4 [0]
Round Trip Latency MC0 CHA R5 [0]
Round Trip Latency MC0 CHA R6 [0]
Round Trip Latency MC0 CHA R7 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R0 [Auto]
Round Trip Latency MC0 CHB R1 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R2 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R3 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R4 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R5 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R6 [0]
Round Trip Latency MC0 CHB R7 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R0 [Auto]
Round Trip Latency MC1 CHA R1 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R2 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R3 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R4 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R5 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R6 [0]
Round Trip Latency MC1 CHA R7 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R0 [Auto]
Round Trip Latency MC1 CHB R1 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R2 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R3 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R4 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R5 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R6 [0]
Round Trip Latency MC1 CHB R7 [0]Időzítések:
Ezeket gondosan kiszámoltam, indult is egyből. Nem extrém OC, de az XMP-től sokkal jobb.
Maximus Tweak [Mode 2]
DRAM CAS# Latency [32]
DRAM RAS# to CAS# Delay Read [40]
DRAM RAS# to CAS# Delay Write [16]
DRAM RAS# PRE Time [40]
DRAM RAS# ACT Time [52]
DRAM Command Rate [2N]
DRAM RAS# to RAS# Delay L [12]
DRAM RAS# to RAS# Delay S [8]
DRAM REF Cycle Time 2 [448]
DRAM REF Cycle Time Same Bank [Auto]
DRAM Refresh Interval [131071]
DRAM WRITE Recovery Time [24]
DRAM READ to PRE Time [12]
DRAM FOUR ACT WIN Time [32]
DRAM WRITE to READ Delay L [16]
DRAM WRITE to READ Delay S [4]
DRAM CKE Minimum Pulse Width [17]
DRAM Write Latency [30]tRDRD_sg_Training [Auto]
tRDRD_sg_Runtime [16]
tRDRD_dg_Training [Auto]
tRDRD_dg_Runtime [8]
tRDWR_sg [18]
tRDWR_dg [18]
tWRWR_sg [16]
tWRWR_dg [8]
tWRRD_sg [Auto]
tWRRD_dg [Auto]
tRDRD_dr [0]
tRDRD_dd [0]
tRDWR_dr [0]
tRDWR_dd [0]
tWRWR_dr [0]
tWRWR_dd [0]
tWRRD_dr [0]
tWRRD_dd [0]
tRPRE [Auto]
tWPRE [Auto]
tWPOST [Auto]
tWRPRE [Auto]
tPRPDEN [2]
tRDPDEN [41]
tWRPDEN [Auto]
tCPDED [17]tXP [26]
tPPD [2]tXSDLL [2559]
tXSR [417]
Ezek nagyon fontosak:
- MRC Fast Boot [Disabled]
- MCH Full Check [Auto]
- Mem Over Clock Fail Count [2]
- Training Profile [Auto]
- RxDfe [Auto]
- Mrc Training Loop Count [2]
- Realtime Memory Frequency [Disabled]1 órát teszteltem ma, egész jónak bizonyul. Lementettem a 3001-es BIOS-t, ha kell átküldöm. De jobb, ha tudod is mit csinálsz. 1 táplekapcsolós újraidomítást csináltam, az is sikerült.
Ilyen lett a fent leírt profil:
Kiváncsiság hajtott, azért építettem egyet. Nagyon magas feszt pakol a lap XMP-nél. Az zavart is ad a jelekre, nem csak káros és felesleges.
Kimásoltam mindent, ha gondolod add be ezeket. De egyet se hagyj ki, mert akkor borul.Megj.:
100% garancia nincs, mind más és más. Venti legyen rajta. RFC ha nem a die, emelni kell. De az sztem a die.
Sok sikert! -
zebra_hun
veterán
válasz
winotto #66937 üzenetére
A VDDQ a lényeg, az az alacsonyabb.
Gyorsba összedobtam egy 6800-as profilt, de most nincs időm kitesztelni.
6800C32A fesz kombó nagyjából működik, de lehet rajta finomítani. Majd leírom a BIOS dolgait, elég sok nincs a képen. ATC ráadásul a WTR 16/4-et 22/10-nek írja...
Kiindulásnak jó.VDDQ Training feltétlen legyen kikapcsolva!!!!
MC 1.29V
SA 1.11V -
zebra_hun
veterán
válasz
winotto #66934 üzenetére
Nem mondom hogy tetszik, de kiábrándító a TX -en kívül nincs.
1.44V? Elég sok a 6800-hoz.Én ~1.17V-ot használok a 8000C36-hoz. De a TX együtt mozog a VDDQ-val, ami meg a VDD-vel.
150-210mV difi szokott lenni a TX és a VDDQ között. Ez működik magasabb feszeken is, de nálam pl. ez az alsó határ:1.17V - 1.38V - 1.44V
De megy magasabban is, 1.21V - 1.41V - 1.47V:Én törekszem megtalálni a legalsó pontot is, aztán majd döntök a visszapakolás mértékéről.
Ez itt pl egy léghűtéses oc, 1.17V - 1.38V - 1.44VTöbben teszteltük, nem extrém oc, így a léghűtés is megfelelő. De rengeteg a képen nem látható adat fixálva van.
Kicsit próbálgasd, eleinte szívás tudom. Ne add fel. De ez jobb lesz, egyedi minden, rá kell érezni.
Mivel az alap jedec jó, csakis a ddr5 vicceskedik. Az pedig vicces.Még vmi.:
Készíts egy 6400 CL 30 36 36-ot ha meguntad a kudarcokat. Hátha jobb kedvet ad. -
zebra_hun
veterán
Apex-nél ami 95%-ban mindenkinél bevált:
VDDQ + 60mV=VDD
VDDQ-190mV=TXAmit megpróbálnék, hogy 1.20V TX,
1.38V VDD,
1.44V VDDQ
MC (VDD2) 1.28-1.30V
SA1.12V(Én csakis az A Die dolgokat jegyzem, remélhetőleg az) 24Gb-os M Die is hasonló.
De egyszer sem láttuk az időket. Ha ott farkas hiba van, akkor aztán lehet játszani a feszültségekkel.
Asrock is jó, de a legjobb az új pyhwinfo. -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #66923 üzenetére
Eredmények:
55.973-55.950-55.875-55.811-56.024-55.700-55.777gép kikapcs, táp lekapcs, bekapcs stb utáni teszt:
55.826-56.008 a két teszt után már nem írt ki pontszámot 3 alkalommal csak engedte egy idő után a run t mikor végzett, majd újra írt:55.853-55.908-56.029
Remélem mindent jól csináltam -
fudi2002
Topikgazda
válasz
winotto #66922 üzenetére
Azért ez elég kellemetlen, hogy egy apex 2 slotos szuperlap alapból nem tud egy szutyok 6400 xmpt kezelni
Bocsánat ez kigyütt...Naszóval én amit meglesnék:
TX 1,25v
IMC VDD 1,2v
System agent 1.1v
Mrc fastboot kikapcs
Természetesen xmp II-vel.
Benchmate->Y-cruncher 0.7.10->PI 2.5b futtasd legalább 5x.
Ha lemegy, akkor gép kikapcs, táp lekapcs, bekapcs gomb megnyomkod, táp bekapcs, gép bekapcs és újra teszt. -
winotto
tag
UV beállítása után szeretném ha a Ram is legalább a ráírt értéket/6400/ hozza megbízhatóan.
Ebben kérném a segítséget mit hogyan csináljak.
Jedec alapon minden ok ,de ha bekapcsolom az XMP 1 et akkor idő múlva hibára fut.
R23 teszt közben mért értékeim:XMP 1 bekapcsolása után:
-
Lion81
tag
válasz
Aprósólyom #66916 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66919 üzenetére
1600cl10et minden hulladék memó tudott anno. Én biztos megküldeném 1.6v-al 1600cl10ben. De itt más lesz a gond. A lap bootkor két modult lát, ezért gyanakszok valami lap inkompatibilitásra kétoldalas ram pl. A 32gb amúgy is a max amit kezel, lehet át kéne nézni a kisbetűs megjegyzéseket.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66917 üzenetére
Corsairnál a verziószámmal azonosítható a chip. A képeken látszik, hogy páronként eltérőek, de a párokon belül azonosak. Ddr3nál nem kellene számítson, de ha pl az egyik pár kétoldalas az sztem belepofázhat a játékba. De csak tippelek.
-
Aprósólyom
addikt
Amíg nem nézünk alá mi van a borda alatt, addig az SPD infó az erősebb "kártya" (CPU-Z infó), üti a matricát. Csak akkor fog kiderülni az igazság, ha a borda alá nézel.
De az a szitu, hogy nem tudja meghajtani azt a kettő modult is a CPU-Z igazát erősíti.Sajna ilyen ez a használt piac, vannak benne buktatók.
Én nem költenék már ilyen sokat DDR3-ra. Amit linkeltél az nem 1db 8GB, hanem 8GB-os kit, 2x4GB modullal. 11ezer forint 8GB-ra vetítve, az már bőven DDR5 árkategória. Szerintem ne költs ilyen nagyságrendben egy öreg rendszerrel.
Lehet venni 4-8 forint között 8GB 1600MHz modulokat is újonnan. Viszont amire figyelned kell, ha jól emlékszem az alaplapod manuáljában azt olvastam, hogy 8GB-os modulból 2 oldalast kezel (kvázi 512Mbites chpek).
Ugyanis léteznek 1 oldalas 8GB-os modulok is (1024Mbit/1Gbit chipek).Én az árukeresőn ezt találtam, amiről a gyártói oldal szerint lehet tudni, hogy két oldalas 8GB-os modul: https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/silicon-power/8gb-ddr3-1600mhz-sp008gbltu160n02-p132543259/
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Lion81 #66915 üzenetére
Az a helyzet, hogy az számít, mi van hűtőborda alatt, hiába ugyan az a típus (KF3200C16D4/8GX) a chip változhat (Sk Hynix AFR, DJR, stb..., Samsung E-die, C-die, stb..., Micron E, F, M, J stb...) és ez az egyik legfontosabb, hogy ugyan az legyen. Kvázi az is iszonyat macera, hogy pont ugyanolyan Kingston kittet szerezz be a használt piacról, ahogy az is, hogy eladod a jelenlévőt és veszel tökéletesen ugyan olyan 4x8-t vagy 2x16-t.
-
Lion81
tag
Sziasztok!
Szeretnék bővíteni memóriát a gépben, mert most jó ára van. Amiről beszélek az egy DDR-4-es rendszer Kingston Fury Beast DDR4 3200mhz 2x8GB cl16 DC KIT 1.35V (KF3200C16D4/8GX).
Az alaplapomon 4 DIMM foglalat van ebből az 1/3 foglalatban vannak a ramok Dual-ban hajtva.
A kérdésem a következő:
Ha ugyan ilyen tulajdonságú és márkájú memóriát veszek DC KIT-ben, de más a száma akkor működni fog-e rendesen a 4x8 GB vagy mindenben (számozásban is ) ugyanolyannak kell lennie?
A Dualt megnéztem menni fog a 4x8 GB mert azt írták, hogy az 1/3 is dual meg a 2/4 is dualban megy.
Még mielőtt azt mondjátok, hogy vegyek 2x16GB-ot inkább akkor mondom, hogy néztem, de macerásabb lenne (újonnan drága használtan ritka) és még árulgatnom kéne a régieket stb... is így meg kijönne 12-15k-ból használtan a + 2x8GB DC KIT-ben.
Néztem teljesítmény videókat is és hát szinte semmi változás vagy elhanyagolható eltérés volt sebesség terén a 2x16 vagy 4x4 GB modulok között.
Esetleg ugyanilyen tulajdonságú, de más márkájú ramok működhetnek együtt?
A válaszokat előre is köszönöm. -
dh1
csendes tag
válasz
Aprósólyom #66913 üzenetére
mindent is próbáltam
de semmi
vagy két 667MHZ DDR3-1333 9-9-9-24
vagy két 667MHZ DDR3-1333 10-10-10-27az megy de a 4 modul együtt csak 16 GB-ként
bár keverve még nem próbáltam
azt értem nehezenhogy a a matricázás alapján 2 - 2 egyforma RAM-om van de a System Browser már 3 félét ír
én konkrétan azt hittem a XMP érték esetleg felülírható ... vagy nem
?
egyébként 13-15 éve vettem a duplán a CML8GX3M1A1600C9 RAM-okat, de az egyik meghalt és gariba cserélték
ezt a két CML16X3M2A1600C10 4 napja vettem ... gondolván 32 GB melóra jobb lesz
csak hát ...
gondoltam most veszek
4x db. G.SKILL 8GB Ares DDR3 1600MHz CL9 KIT F3-1600C9D-8GAB
https://ipon.hu/shop/termek/gskill-8gb-ares-ddr3-1600mhz-cl9-kit-f3-1600c9d-8gab/1566009
és lecserélem a problémás CORSAIR-eket ...
vélemény? -
Aprósólyom
addikt
Nem hiszem, hanem hűtőbordát cserélnek, aztán gazdát cserél. Neki jó, mert 2 RAM-ja van összesen. Eladja és már senki se tudja mi hogy volt.
Szerintem az SPD hihetőbb és akkor viszont neked 3 féle RAM-od van. És szerintem ezért nem kezeli sehogy se az a kettő RAM-t az CPU memóriavezérlője. Ezért nem is írja ki a BIOS. infót ad róla, hogy mit tudna SPD szerint, csak a proci IMC-je nem kezeli.
Ez egy feltételezés, de szerintem ezért tapasztalod ezt a kettőséget.Vagy
Az van amit fudi mond és windows "beragadt" és reinstall. Én korábban ezért javasoltam Live OS-t, hogy csak ezért az infóért ne kelljen windowst reinstallálni.
(Bár nem hiszem OS bug, mert a MOBO BIOS se mutatja a kezdő oldalon mind a 4 modult. A BIOS is csak mint SPD infót mutatja neked azon a grafikus infó oldalon. Kvázi (gondolom/feltételezem) tudja olvasni az SPD-t, de ettől még a proci IMC-je nem tudja kezeli a rendszer memória részeként, mert ahhoz sok neki már ez a varia.
Ezért is gondoltam, hogy esetleg alacsonyabb JEDEC értéken (933 vagy 1066-on még ki lehetne próbálni, hátha segít - bár kis esélyt adok neki). Ha másra nem ez a próba legalább hibakeresésre jó lenne.Ui.: Jah, akár hamisíthatnak is. Szoktam szerelős videókat nézni, úgyhogy javasol ezt-azt a youtube. Kínából rendelhetsz Li-ion feliratú "akku"-t, ami valójában egy 18650-es cellába csomagolt homok.
Hatalmas nyereség homokot eladni Li-ion akku árban.
-
dh1
csendes tag
igen ezt én is észrevettem de már hűtőborda cimkét is hamisítanak?
vagy RAM-ot? -
dh1
csendes tag
érdekes ...
8GB (1x8GB) x2 van a 9-9-9-24-re írva
míg a
16GB (2x8GB) x2 van 10-10-10-27-re írva
ezt most vettem észre ... ez normális? (de már én nem vagyok az az)
2x8-nak vettem a 9-9-9-24-et
őrület :(
-
fudi2002
Topikgazda
De, így jó. Mind2 megoldás jó kellene legyen. Nem teljesen értem amúgy, mert a biosz egyik részében csak 2 modult lát, a másik részében a képnél 4 modult mutat, a cpuz 32gb-ot lát. A 16-ot egyértelműen a max memória opció miatt csinálja, de hogy azt miért nem tudod kikapcsolni passzolom. Újratelepítés, jobb 5letem hirtelen nincs.
-
dh1
csendes tag
DDR3_A1, DDR3_B1
DDR3_A2, DDR3_B2
ebben sorrendben
DD3_A1 667MHZ DDR3-1333 9-9-9-24DD3_B1 667MHZ DDR3-1333 10-10-10-27
DD3_A2 667MHZ DDR3-1333 9-9-9-24
DD3_B2 667MHZ DDR3-1333 10-10-10-27
de próbáltam így is
DD3_A1 667MHZ DDR3-1333 10-10-10-27
DD3_B1 667MHZ DDR3-1333 9-9-9-24
DD3_A2 667MHZ DDR3-1333 10-10-10-27
DD3_B2 667MHZ DDR3-1333 9-9-9-24
vagy nem jó? -
dh1
csendes tag
izé ...
Ez van a gépben
-
Aprósólyom
addikt
Próbálj ki egy Live OS-t, amit tudsz futtatni egy külső HDD-ről vagy USB pendriveról.
Bár már az gyanús, hogy az alaplapi BIOS sem konzisztens.
Én kipróbálnám alacsonyabb JEDEC szabvány szerint, 1066-on vagy 933-on.UI.: Azt látod a CPU-Z szerint 3 féle part numbered van? Ez a 4db modul nem 2-féle, hanem 3 féle típus. Lehet ezért nem akarja az igazságot.
2 félét még lehetne: 1-1 típusú párt A1-B1 és A2-B2 foglalatokba tenni. A három féleség miatt lehet nem akarja a CPU memóriavezérlője őket kezelni. -
dh1
csendes tag
Természetesen megvolt
Új hozzászólás Aktív témák
- Vizsgálat indult, a Meta chatbot gyerekekkel folytatott romantikus beszélgetést
- Fogyjunk le!
- TCL LCD és LED TV-k
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Subaru topik
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen egeret válasszak?
- Crypto Trade
- Bittorrent topik
- Aggódnak a cégvezetők, Trump még több Intel-üzletet akar
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest