Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Syl: UPS - te áldott!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok erre kifezett topikot nem találtam így itt kérdezném meg aki esetleg jártas benne, lenn egy ram kit amiben az egyik modul tönkrement. [LINK] a mostani helyzetet tekintve nem túl szerencsés. A ram-nak az adatait lekérdzetem a hivatalos oldalon. 2019.01 gyártás. Mivel nem mai sajnos már semmi nincs meg hozzá csak a ram. Van esély rá, hogy le tudom gariztatni? A válaszokat előre is köszönöm.
-
válasz
Aprósólyom
üzenetére
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
www.overclock.net->forum->search és az ő hozzászólásaikra keress rá.
Anta777, ugye a tm5-nél az ő profilját is használtuk.
Veii
Nyálazd át a hozzászólásaikat, írnak a szabályokról is. Meg más hasznos dolgokról is. -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Olyasmire gondoltam, hogy némely BIOS megjegyzi, hogy egyik időzítés milyen képlettel függ össze a másikkal. Valami ilyesmi táblázat lenne jó mindegyik időzítéshez.
Igaz, lehet a Ryzen DRAM Calculator ezek alapján számol, csak ezt az infót sehol nem láttam még róla.A próbálkozás tiszta sor. Már túl vagyok pár féle chipen, csak a DDR4 timingok összefüggéseinek a mélylélektanába nem vetettem bele még magam.
Kb. ott leragadtam, hogy a tFAW-t 4 többszörösével érdemes állítani és 16-nál kisebb nem lehet működőképes a DDR4 technológiai korlátai miatt. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Én így hirtelen a zen timing calculatort (techpowerupról pl) javasolnám. De az a baj, az is csak olyan irányadó féle. Sajnos a kézzel állítgatás, tesztelés és szenvedés ddr4-en sem teljesen elkerülhető bár sokkalta egyszerűbb mint ddr5-ön.
Én a cad-okat és procodt- pl az oc fórumokon javasolt értékekkel lőttem be, cadok elsőre jók is voltak, proc odtvel picit játszottam asszem, de ennyi. A single rank vagy dual rank és a modulok száma kb ezeket sablonszerűen meghatározza. Kis túlzással persze.
-
zebra_hun
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
"Töltsd le a képet és nagyban láthatod az adatokat. Ezért nem érdemes gyors megaherces ramot venni játékra. "
Ez elég nagy sületlenség. Ez nekem elég is volt.
Ingame játékmenet. Hiszen már olyat is olvasni, hogy a benchmark amit direkt mérésre készítenek, nah, azok mérésre nem valók...
- CP77 Videó (Itt a cpu oc profitot is hozzáraktam) (def 5600) (bal alsó és bal felsőt nézd)
- Hogwarts Videó (Ezt direkt DDR4-gyel csináltam)
Ezt pedig gondosan mértem, elemeztem. Rengeteg eredmény, csakis a ram oc profitról.
Talán azt elfogadom, hogy egy XMP nem jár itt, de hogy van hozzáadott értéke az tuti biztos.
-
Baryka007
addikt
Értem mindkettőtöket... Szerintem rendben volt az amit az AI írt, persze a valós tapasztalatok tibcsitől tényleg az volt, hogy a CKD-t jobb kikapcsolni !
De !Azt is tegyük hozzá, hogy azon a szinten ahol Tibcsi üzemelteti a ramot, ahol az utolsó ohm ellenállás is be van lőve tized pontosan... Ott nincs szükség a CKD modulra, mert az ellenállásokkal Tibcsi sokkal jobb jelintegritást kreál mint amennyire a CKD feljavítaná a jelet !
Szóval én azt mondom, amíg nem hegyezed annyira ki a ramot (és itt most tényleg fél éves folyamatos állítgatásról beszélek) addig egy 8600-8800 ig még inkább hasznodra lehet a CKD ... És könnyebb vele tisztán belőni hibamentesre egy ramot, mint anélkül ! De nem jobb ! És ezt fontos kiemelnem!Fudi amit írt, hogy 2 ram slotos alaplap, csak hogy értse mindenki mi a probléma a jellel és miért kell CKD modul az egészhez...
Ez azért van, mert a CPU és a ram között egy csomó rétegen mennek a huzalok... ezeket a jobb alaplapok már árnyékolják !
Valamint a 4 helyett 2 ram slotnak is az az egyetlen célja van (Az ilyen OC lapoknál) hogy a jelet nem zajosítja semmi ! Ugyanis azok a pici érintkezők, mind antennaként funkcionálnak, és teli vagyunk 5g, wifi -> 2,4/5ghz gsm stb... jelekkel amik mennek... Ezek ilyen őrületes magas frekvenciákon már durván elrontják a jelet, és így lesz zajos a kommunikáció a CPU és a ram között magas órajelen... Ennyi !
Ezért jobbak a 2 slotos alaplapok, és ezért lehet jobban tuningolni olyan alaplappal, amin van árnyékolás a ram és a cpu huzalok felett !
És hogy befejezzem ezt a hosszabbra sikerült hsz.-t! Amit az AI írt pidzse-nek az szinte teljesen reális és igaz !
De a manuálisan beállított dolgok > automatikusan beállított dolgok!
Ez sajnos mindenre törvényszerűen igaz ! És a CKD automatikusan állít valamit, ami sokat segít, de egy "mester" manuálisan tapasztalatból ezerszer jobban betudja lőni ! De az rettentően időigényes !
Viszont már egy átlag feletti usernek is, aki mondjuk ~20 időzítést már beír a dram timingban, annak is már nagy segítség a CKD !
Aki már az összeset beállítja, és az ohm ellenállásokat se (főleg azokat) nem hagyja ki, annak pedig hátrány!
Egyébként az ilyen apró beállítások után még a feszültség éhsége is szépen visszaesik a ramnak... A tiszta jel, kevesebb fesszel is elmegy... A magas fesz amolyan erőltetés már, de bizonyos pontig működik !
Remélem így van egy átfogóbb válasz !
Aki tud hozzátenni, vagy javítani a hozzászólásomon, az nyugodtan tegye meg!Peace !
-
pidzse4
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Szerintd hülyeség amit irt az AI nekem és azt ide bemásoltam ?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm Fudi!
Ezek szerint az időzítésekre messze nincs olyan hatással, illetve leginkább marginális lehet, az IMC-freki kapcsolatához képest.Ui.: Neked esetleg van DDR4-hez olyan excel táblád, amibe be lehet írni az időzítéseket és kiszámolja, hogy egyik-másik ODD időzítés-e és mire érdemes módosítani? Buildzoid videójában láttam, hogy ő csinált magának ilyet.
Á, csak AM4-en vagyok.
És az AI RAM felvásárlásig ez biztos így is marad.#67454 pidzse4: Ne haragudj, nem sértésnek szánom, hanem nyugodtan veheted reális kritikának, de ezt téves önhittség... Nem véletlen kezdtem úgy, hogy "mesterek..." és zártam le úgy, hogy "előre is köszi az értő válaszokat." De bele is írtam, hogy már beszéltem mesterséges okoskodóval, aztán bevágsz egy elég gagyi összefoglalót, sokkal gyengébbet, mint amilyen beszélgetésen én már túl vagyok egy AI-val.
Ui.: Erősödik a jelenség, hogy egyre többen összekeverik a szakmai fórumok célját a szocial media platformok komment szekciójával?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Hi
Nálam rutinosabb fórumtársakkal egyeztettem, pár időzítésbe bele tud szólni az imc minősége:
TWTR illetve tRCD_WR. -
pidzse4
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
1. A lényeg – az IMC továbbra is a CPU-ban marad
A klasszikus felállás ma is ez:
👉 A memória vezérlése továbbra is a processzor IMC-jének feladata.
A CPU-ban lévő IMC dönti el:
milyen időzítéssel kommunikáljon a RAM-mal
melyik csatornát használja
hogyan történjen az olvasás/írás
hibajavítás, training, stb.
A CUDIMM-ben lévő chip nem teljes értékű memóriavezérlő, hanem inkább egy:
órajel-újraépítő + jelintegritás-javító logika
Ezt hívják a modulon:
CKD – Clock Driver / Client Clock Driver
A hagyományos DDR5 UDIMM-nél:
CPU IMC → közvetlenül küldi az órajelet a RAM chipeknek.
Nagy órajeleknél (7200–9000+ MHz):
a jel torzul
nő a zaj
instabil lesz a rendszer
A CUDIMM ezért:
✅ a CPU-ból érkező órajelet újragenerálja helyben
✅ tisztább jelet ad a DRAM chipeknek
✅ stabilabbá teszi a nagyon magas órajeleket
De:
❗ a parancsok
❗ a memória protokoll
❗ a vezérlés logikája
továbbra is a CPU IMC-től jön.
Régi UDIMM:
CPU IMC → közvetlen RAM
CUDIMM:
CPU IMC → CKD chip a modulon → DRAM chipek
De a „főnök” még mindig a:
👉 processzor IMC-je
Ezért van az, hogy:
egy gyengébb IMC-jű CPU-val
→ a CUDIMM sem fog csodát tenni
egy jó IMC + CUDIMM
→ 8000–9000+ MT/s is stabilabb lehet
Tehát:
A CUDIMM nem kiváltja az IMC-t, hanem tehermentesíti és segíti. -
pidzse4
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Én nem vagyok mester
de azért egy rövid gondolatott megosztok veletek.
Tegnapig nem is tudtam hogy van cudimm és az udimm memoria. Mármint az udimmről tudtam csak a cudimmről nem
.
De utánna néztem . A cudimm memoriát azért jobb használni mert nem terheli meg a cput vagyis az IMC-t vagy mit. Ezért stabilabb magas órajelen mert saját vezérlő csipje van a memoriának. Ami ugye régen nem volt az udimm memoriáknak ezért is volt probléma mert nagyon terhelte az IMC-t. Szóval a kérdésedre a válasz igen kihat nagymértékben pont ezért találták ki az uj ramot a cudimm ramot. A gyártó is ezt ajánlja .
Kizárólag Intel® Core™ Ultra 200 K sorozatú asztali processzorokkal és kompatibilis Intel® Z890 lapkakészlettel rendelkező alaplapokkal való használatra tervezték.Persze ez nem azt jelenti hogy csak azokon megy mert megy a memoria régebbi alaplapokon is de a legjobb neki a 200K és a Z890.
Ezért is vásároltam én is olyat kedden meg is kapom. Sokan vannak akik nem is tudják ezt az új ramot és, hogy miért jobb. Mivel sokan meg vannak elégedve a 6000,6400 ramokkal alacsony 30,32 vagy az alatti időzitéssel és ezért nem tudnak erről az újról. Az alacsony memoriákhoz meg nem kell cudimm mert az nem terheli le a IMC-t annyira mint a 8000 vagy fölötte lévő ramok.

-
Aprósólyom
addikt
Mesterek, ti mit mondtok, az IMC minősége kihat a RAM időzítés tuningra is? (Rosszabb IMC X MHz @ lazább timing; Jobb IMC X MHz @ feszesebb timing)
Én eddig ezen nem agyaltam, csak gondoltam az elérhető Frekire kihat az IMC minőség, oszt jó napot...
De ma rákérdeztem a mesterséges okoskodóra, hogy timingre is kihat-e. Szerinte igen. Hosszasan ecsetelte, szinte meg is győzött. De tényleg így van-e? Mik a tapasztalatotok?
Előre is köszi az értő válaszokat.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
pidzse4
üzenetére
Fórumtársunk használt cudimm ramot 285k-val, a vicces hogy a clock drivert ki kellett kapcsolja és úgy ért el asszem 9400mhze-t vele.
Leírtam korábban, tudom majd csak saját károdon fogod elhinni.
A potenciál erősen ott van a hynixM 2x24-es kitekben, de azt ki kell tudni hozni belőle. Vehetsz cudimm ramot, menni is fog vélhetően 8800mhz-en xmps időzítésekkel, aztán még azzal sem fogod tudni hozni amit egy kifacsart 8200mhz tud. Utóbbiba bele kell tenni hónapokat és nem kevés energiát kitartást. Előbbihez meg pénz kell, aztán meg majd itt olvassuk hogy semmit nem ér a magas frekis ram.
Ami tulajdonképpen félig igaz állítás, mert azzal a részével tökéletesen egyetértek, hogy xmp-vel parasztvakítás, hogy 8000-8400-8800mhzek. Tökre ugyanazt fogja hozni, szinte hibahatáron belüli méréssel a valóságban. De ha birizgálod, feszíted, hűtöd, tovább feszíted, na az hoz látványos eredményt.[link] És ne feledd, amit a képen látsz nem kevés meló és 2 dimm slotos lap, mert ilyet 4 dimmessel nem fogsz tudni ha fejre állsz se. Ja és a ram Nála - illetve nálam is - vízzel hűtve.
-
pidzse4
aktív tag
Ki mit tud a cudimm és az udimm memoriákról. Érdemes a cudimm memoriát venni van az udimm is ugyan olyan jó? Annyi hogy 8000 mhz és fölötte . Van már valakinek tapasztalata e téren használt már valaki ilyíet meg olyat?
-
chinook
újonc
Sziasztok!
Adott a egy GIGABYTE B760M DS3H DDR4 lap,vettem hozzá 2db Kingston 8GB DDR4 3200MT/s CL22
ramot,be lett helyezve a 2 ,4 slotba ahogy írja a manual,minden megy kivéve a dual channel a biosba is csak single ként van a két ram a legújabb bios van fent mi lehet a probléma? -
_seth_
veterán
Ram részletre is...
-
_seth_
veterán
Legalább lemaradtál

Én csak néztem, hogy a 42-ért vásárolt 2x24GB DDR5 mellé kellene másik 2x24GB, eleve azt se tudtam, hogy a 4 modullal baj lesz annak ellenére, hogy az alaplapon rajta vannak. És figyeltem, hogy ááá 56-ért nem veszem meg, majd ha olcsóbb lesz... következőnek ránéztem már 136e volt, utána 193, de volt már 200 fölött is.
Szóval igen, elszálltak az árak "kissé". -
Zadia
senior tag
Sziasztok.
HÁT nem kicsit maradtam le a történésekről.
Gondoltam veszek jelenlegi 2x16GB Patriot Viper Venom DDR5 6000MHz CL30 EXPO memóriáimhoz még egy párat. A múlt évben vásároltam ezeket újjonan 36k-ért.
Most nézem az árakat 228k ??????

Egy darabig nem fejlesztek se memóriát,se vga-t se ssd-t.
-
pidzse4
aktív tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
A lapom elvileg birta volna 8200 ha jol emlékszem.A fene se tudja már miért nem ment de nem ment . Hiába volt 2x16 gb ramom ami 8000 mhz gyárilag nem menbtcsak a 7600. 8000 mhz is elindult de nem volt stabil az istenért se tudtam stabilizálni 2 perc mem stresz után kifagyott mindig. 7800 mhz pedig 5 perc után általában 7600 on tökéletesen ment. Olvastam olyan lapokba megy ahol 2 dimm foglalat van de azok 300.000 ft lapok annyit nem akartam rákölteni. Most 285K procim van simán megy probléma nélkül 8000 mhz a ramom. Nem kell állitgatni kisérletezgetni simán megy stabilan. Ezért mondom hogy proci és alaplap függő.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
_seth_
üzenetére
Bár a kolléga eléggé leegyszerűsíti itt előttem, a valóságban a ddr5 baromira nem ilyen egyszerű. Minden mindennel összefügg és a magas fesz ugyanúgy hibát okozhat mint az alacsony fesz. Namost a vdd 1.25v-hoz pl tx 1.4v jó volt, lehet hogy vdd 1.1v-hoz már baromi sok és azért fekszik ki. Ezért írtam, sajnos ez játékos. Mindezt megbonyolítja a ram training, ami simán tud olyat, hogy meleg indításnál hibátlan, lekapcsolod a gépet, reggelre meg félretraingezik és kékhalálozik 1000-el.
Hogy kézzel foghatóbb legyen, kommersz lappal 6400cl32->7200cl32 kb 4 hónap tesztelésembe volt.
Kihegyezett rammal innentől 8000cl36ért, majd 8200cl38ért küzdöttem újabb 1,5 hónapot. 8400 össze se jött akkor.
Aztán másik ramkittel (és erre kihegyezett lappal) 8600cl38 5 nap. Jobb nem összeszámolni a beleölt időt, és messze nem számítok hardcore usernek eme téren.
Neked kell eldönteni, hogy szórakozol-e vele vagy hagyod.
Egy biztos: a ram képes 1.1v-on stabilan üzemelni. A micron(crucial) az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb memória gyártó cégek egyike. Nem tuning ram, de amit ráírnak azt tudja és pont. -
_seth_
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
Na, tegnap 1.25-ön volt a fesz, de gondoltam megnézem mit tud alacsonyabbon, ha már elvileg az 5600-at tudnia kellene 1.1V-on, onnan kb 5-6 órás szívás volt visszahozni, hogy újra működjön, most viszont 5600mhz és csak 1.1V, fél óra c23+furmark egyszerre nem volt probléma a gépnek, majd nézek még célzottan stress tesztet, így most nem User profile a ram mhz/spd/volt hanem XMP1 mód, ez korábban nem akart üzemelni. XMP1-ben 1.1V-ot ad neki alapból a lap.
A hiba ott volt, hogy a tuti beállítás nem volt elmentve korábban a biosban, na most el van, ha változtatok és nem lesz jó akkor könnyebb lesz visszatérni a jóra. Ha idővel bármi gond merülne fel akkor pedig majd emelek szép lassan a ram feszültségen.
-
_seth_
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Ráment még egy "kis" idő, némi olvasgatás és chatgpt, de most már stabil indításkor is, menet közben is, több óra stressz teszt és képfeldolgozás során tesztelve is hibátlan. Biosban memória kezelési menüpontokat kellett állítani hozzá, a feszek amiket írtál, a ram 1.25V-n maradt, állítólag úgy stabilabb ebben a lapban. 5600mhz maradt, minden megy, ennyi volt a cél

-
-
zebra_hun
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
Sokat tudnék a témában regélni, de nem fogok.
Röviden:
Totális GPU limited van, de ez egy üres, semmitmondó jelenet. Keress egy komplex, daráló jellegű részt, és ott nézd. Ahol a GPU képes beesni 90%-ra, vagy az alá.
Ott van még amit Fudi írt, hogy milyen az a 8000MT.
A képen azt látom, hogy a grafikai célként kimaxolt beállítás alatt a GPU gyenge. 98%...
Az ilyen "egyedül állok a mezőn", nem ideális ilyenre. Egy erősebb GPU mellett persze látnál változást, ha rendes oc-kot készítettél volna. -
pidzse4
aktív tag
Leteszteltem melyik a jobb 4K ultrára a 6400 CL 32 vagy a 8000 Cl 38 .
Töltsd le a képet és nagyban láthatod az adatokat. Ezért nem érdemes gyors megaherces ramot venni játékra.
-
pidzse4
aktív tag
Sikerült a 6400 Mhz ramomat 8000 Mhz re huzni és stabilizálni. Nem hittem volna hogy ennyit bir de birta.

Hihetetlen de megy ennél tovább már nem birja. Bőven jó. lehet adok még rá egy kis feszültséget 1,4 van most de 1,45 re felnyomom lehet jót tesz neki de lehet instabillá változik még nem probáltam majd letesztelem azt is.
-
derkobals
csendes újonc
Rendben, köszönöm. Most találtam az EMAG-on egy 16 GB 2400 Mhz-es, SO-DIMM modult, az Emag csak forgalmazza, egy román raktárban van, 30.000. Kb. fele ár a többinek. Ez gyanús lehet, hogy túl szép, hogy igaz legyen?
-
derkobals
csendes újonc
Sziasztok! Van egy régi laptop, amiben most 8 GB DDR4 2133 Mhz RAM van. Bővíteni szeretném, egy 16 GB-os modullal. Lehet ez 2400 Mhz is, vagy egyáltalán mire kell odafigyelnem. A laptopba ugyanolyan típusú megy, mint egy desktop PC-be? Köszönöm.
-
_seth_
veterán
Itt tart most, a ram 1.25V-ra van állítva, megnézem, hogy lehet-e lejjebb venni belőle.
Mindenesetre 4 modullal megy az 5600.
pidzse4:
A ramokat én bontottam ki, zsír újak voltak, nem is hiszem, hogy hibásak lennének, viszont neten olvasva a 4 modul valóban nem szerencsés és a Z790-es lapokhoz képest a B760 is gyengébb ilyen szempontból. Csere jó lenne, de akkor a jelenlegi helyett 2x64GB DDR5 kellene, viszont mint írtam korábban a feldolgozás során a ram sebessége hibahatáron belüli javulást hozna csak, innen jött az, hogy akkor a jelenlegi szettből legyen kihozva az amit tud maxon. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
pidzse4
üzenetére
Nem írtam ilyet:
"Azt azért irjuk hogy emelj a feszültségen ne 1,1 járasd hanem 1,25 mondjuk mert azon stabilabb lehet a memoria."
A memória részt direkt nem írtam hogy piszkálja, amit az xmp ad az elég kell legyen.Hogy tiszta legyen, a memória és a hozzá közvetlenül tartozó fesz:
VDD és VDDQ (nem = a vddq cpuval)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- Friss alaplapszériát avat az ASRock
- Raspberry Pi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Silver használt, karcmentes, 100% akku, garanciás 2028.11.21-ig MM
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Dell Latitude E6410 i5 M560, Nvidia NVS 3100M 512MB GDDR3, 4Gb RAM, 250GB HDD, jó akku, számla gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- 16 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - több típus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
) De most így, hogy linkeled elkezdem átnyálazni a végén lévő forrás hivatkozásokat tüzetesebben. Azt még nem tettem meg és ha jól látom, akkor ott további részleteket lehet fellelni.
de azért egy rövid gondolatott megosztok veletek.