-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65818 üzenetére
Szupi, de menthető a másik is sztem.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
FearFmRadio #65816 üzenetére
Nem vennék Bs lapot top i9 alá..
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
FearFmRadio #65814 üzenetére
Na az meg ott egy ddr4es alaplap
Z790et nézz azért 14900k aláSzakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
FearFmRadio
tag
válasz
fudi2002 #65813 üzenetére
Jajjj elnézést be néztem neharagudj.
"Alaplap ASUS PRIME B760M-A" -
fudi2002
Topikgazda
válasz
FearFmRadio #65812 üzenetére
Öö na várj. 14900kt írtál, a b650 egy amd lap. Valamit félreértettem?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
FearFmRadio #65809 üzenetére
2x24es kitet nézz 6400cl32est.
Ezt minden z790es lap kezeli.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
5leteseN
senior tag
Ha holnap is ráér: "varró-boltban" szokott horgoló-tű(eleve kicsi), vagy hasonlóan kicsi méretű kötő-tű lenni.
Mindkettőnek van "kampós" vége, ami ehhez a helyreállító művelethez kell. -
viperabácsi
addikt
Az csak görbe tővel vissza húzható óvatosan !
Lap csere miatt úgy is ki kellene szednedAz Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65805 üzenetére
Innen nézve el van hajolva.
-
Demokatona
tag
válasz
viperabácsi #65804 üzenetére
Ez még korábbi kép.Nemrég raktam össze.Lehet nem állnék most megint szétszedni.Inkább veszek másik alaplapot.
Privát üzenetre illik válaszolni , de ha ezt elmulasztod , akkor bunkónak tartalak .
-
viperabácsi
addikt
válasz
Demokatona #65803 üzenetére
Nézz rá teljesen merőlegesben , esetleg dobj egy képet is róla , ha csak hajlott akkor óvatosan tű és nagyító vissza lehet hajlítani ha szerencséd van.
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
Demokatona
tag
válasz
viperabácsi #65800 üzenetére
Köszönöm nektek!
Én nem vettem észre.Az eladó alig használtnak adta el.
[ Szerkesztve ]
Privát üzenetre illik válaszolni , de ha ezt elmulasztod , akkor bunkónak tartalak .
-
fudi2002
Topikgazda
-
5leteseN
senior tag
válasz
viperabácsi #65800 üzenetére
+1, : ahogy ITT jeleztem is:
"CPU-foglalat, alsó sorok, harmadik alulról(felfelé) számolva, jobb szélső?
Remélem, hogy csak optikai csalódás..."
[ Szerkesztve ]
-
viperabácsi
addikt
válasz
Demokatona #65799 üzenetére
A pirossal karikázott láb hiányzik ( jobb alsó sarok )
[ Szerkesztve ]
-
Demokatona
tag
Nincs rá lehetőségem.Majd veszek egyet lehet.A procit működő gépből vettem.Előttem vette ki az eladó a saját gépéből.Az alaplapot mástól vettem.Egyébként működik így a gép,hogy B1 és B2ben van a memória csak jó lett volna ha Dualba mennek.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65796 üzenetére
Ki kellene próbálni másik lappal.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65793 üzenetére
A2ben ha semmi ram nem megy, akkor vélhetően ő a ludas. Alaplaphiba.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
FearFmRadio #65792 üzenetére
Mire fogod használni a gépet?
-
FearFmRadio
tag
válasz
fudi2002 #65780 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ.
64/128gb között gondolkozom.
Gondoltam hogy ne keljen egyáltalán jó pár évig hozzá nyúlni a géphez ezért szeretnék minnél többet bele rakni.
-Néztem hogy minnél több a ram azzal együtt lassul is?
(1-2 fps eltérést mutattak a YouTube videók már ha lehet ennék hinni)
-ha a processzor csak 5600mhz ír... Akkor ha a rám pl 8000mhz akkor ez 2 külön dolog nem befolyásolja egymást?Nem tervezem az OC-t. A ház belsejébe szeretném a lehető leghüvösebb hőfokot
(off: ezért is terveztem vizhütést cpu-ra, arctic 420 iii-t) -
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65790 üzenetére
Nekem a házaimnál mind olyan helyen voltak amire véletlenül sem lehet rányomni. Amúgy nem árulok el sztem nagy titkot, hogy profil mentés létezik és 30mp alatt visszatöltöm.
Amúgy konkrét válasz a kérdésedre, az gyakorlatilag cmos+restart egyben.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65787 üzenetére
Csavarhúzóval zárd rövidre és nyomkodd meg a bekapcsoló gombot közben.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65785 üzenetére
Overclok fail? Nem úgy volt, hogy clear cmos megvolt?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65782 üzenetére
Mind1 amúgy, xmpvel is szokott működni.
-
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002 #65778 üzenetére
A lap QVL listáján mindkét 7200g.skill ram Intel XMP-s
5leteseN bizony onnan hiányzil 1 pin
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz
Demokatona #65775 üzenetére
CPU-foglalat, alsó sorok, harmadik alulról(felfelé) számolva, jobb szélső?
Remélem, hogy csak optikai csalódás...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
FearFmRadio #65779 üzenetére
Hi
Igen
Nem.
Mennyi memó kell és mire?
Lesz ram oc?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
FearFmRadio
tag
Sziasztok
Hosszu távra Tervezem most össze rakni egy PC-t
(2030 ig nem szeretnék hozzá nyulni / Fejleszteni max takaritás/pasztázás).
PC DDR5 ramokkal kapcsolatba szeretnék információt gyüjteni .-Ha jol tudom minnél kisebb a CL érték annál jobb ugye ?
-Ha az intel 14900K 5600mhz(ram) képes kezelni . akkor fölösleges
5600mhz nagyobb ramot vennem ugye ? (gondolom én)
-64Gb többet fölösleges Dual Channel-ba belerakni ?
- RAM hütésnél Elég a Passziv vagy érdemes még közvetlen a ramok mellé egy ventilátort Terveznem ?Köszönöm a tanácsokat
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65777 üzenetére
Sztem ha már, akkor expos.
-
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002 #65772 üzenetére
Melyiket érdemesebb venni ?
Árban nincs számottevő különbség
Trident Z5 RGB xmp
Trident Z5 Neo RGB Amd expo
ASROCK B850I Lightning WiFi ba menne egy 8700g melléAz Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65775 üzenetére
Okés,.eddig jó. A2ben 1 biztosan működő modullal?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Demokatona #65773 üzenetére
Hi
Azt a garantáltan működő 1db modult rakd be a2be, ha ott nem indul akkor a esélyesen a lapod a2 slotja halott vagy a proci imcje is kaphatott vagy a procit vedd ki a foglalatból és nézd meg az alaplapi lábakat nincs-e vmelyik elhajolva pl, megégve.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Demokatona
tag
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni.
Van egy ilyen konfigom:
MSI Z490-A Pro
Intel i9 11900
Hyperx Predator 2x16 GB DDR4 3600MHz HX436C17PB3K2/32
Az a problémám,hogy csak a B2 foglalatban indul el a gép.Ha beteszem az A2 foglalatba a másik ramot akkor nem,csak felváltva világít a CPU és a Memória debug led.Ha a B1 foglalatba teszem mellé akkor elindul mind a kettővel,de akkor nem lesz Dual Channel.Az alaplapon a leg frissebb Bios van.Már az elemet kivettem és vissza tettem,de nem volt változás.Másik két foglalatba betettem ez a kettő mellé másik ramokat(DDR4 2400MHz HyperX)azzal is csak felválva világítottak a hiba ledek.Egy csavarhúzót már odatettem a jumperhez is pár másodpercre.Mit tudok még tenni?Privát üzenetre illik válaszolni , de ha ezt elmulasztod , akkor bunkónak tartalak .
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65771 üzenetére
Szia
Semmi. A gyári oc profilt leszámítva.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
viperabácsi
addikt
Üdv !
Lenne egy olyan kérdésem , hogy mi a különbség a két ram között ( azt látom , hogy az egyik Intel XMP a másik meg AMD EXPO )
Ezen kívül ?
1- Trident Z5 RGB F5-7200J3445G16GX2-TZ5RS
2- Trident Z5 Neo RGB F5-7200J3445G16GX2-TZ5NRW[ Szerkesztve ]
-
gézu
őstag
Sziasztok, egy kis segítség kellene.
Adott 4x8Gb 3200 cl16-os Ballistix (set: xmp2) modul, ami sokak szerint lazán megy 3600mhz-en is. Nos ez nem jött össze, mert az aida stresszteszt instant kékhalál. Lazítottam az időzítéseken cl 18-ra, és biztonságképp a memfeszt 1.4v-ra emeltem, a vccsio, sa meg az 1.15v defaultról 1.2v, 1.24v-ra lett állítva. Így betonstabil 3600-on. Viszont, ahogy feljebb mentem 3733mhz-re, már a bios is csak safe módban indul el 5 perc tipródás után. Szóval túl hirtelen ez az összeomlás, van valami komoly hiba a beállításokban, amit nem tudok. 4 modullal úgy tudom kb. 4000mhz az elérhető.
A timingek 3200 és 3600mhz-en:
[kép] [kép][ Szerkesztve ]
If you can't be a good example, then you'll just have to be a horrible warning.
-
5leteseN
senior tag
válasz
CJ4567 #65767 üzenetére
Igen, a 3734M/ts túloldalán lévő fele (1867)MHz érték miatt volt "gyanús".
Így az arányosan vett MHz-eimből becsülhető RAM teljesítményem rendben is lenne(ha mind meg is lenne), csak a kis-
sugdossa a fülembe: ha csak 2666MHz lesz az alaplapom maximuma, akkor minek lövöm el rá a 3200MHz-es Crucial Vengance 2x16GB-omat! ...ami ráadásul (állítólag) jól túlhúzható még!
Jól túlhúzható?
Van vele valakinek tapasztalata esetleg? -
Toomy
senior tag
Végre jók a G.Skillek.
Lecseréltem az Asrock B760m H2/m2 lapot egy
B760M PG RIPTIDE-re és abban egyből indultak együtt, XMP III-al a
gyári 6400Mhz 32-39-39-102 cr2-n.
Most 6800Mhz-nél tartok, de szerintem tovább nem is megyek vele.
Hát most nagy kő esett le a szívemről. -
Baryka007
őstag
Én is megnéztem, hogy tudjam hová tenni
4200 cl16-16-16
-
5leteseN
senior tag
válasz
CJ4567 #65764 üzenetére
Kösz-kösz.
Ha jól látom, akkor 2x16GB, gondolom két-csatornás RAM-üzemmód.
Azt viszont (nem ismerve ezt a programot)nem tudom, hogy 1866MHz-en futnak, vagy ez még duplázódik a valóságban.
Nálam ugyanis a CPU-Z a kiírt RAM-MHz-nél felezi a RAM-on szereplő MHz-et: 2400MHz-esnél 1200MHz-et ír ki, stb...
Programja válogatja ezek szerint. -
fudi2002
Topikgazda
-
5leteseN
senior tag
válasz
fudi2002 #65760 üzenetére
Csibész, huncut (és 5letes
) vagyok: ha nem megy a MHz-ekkel, akkor a DDR4 fizikája szerint az időzítésekkel is meg kell(-ene) tudnom közelíteni a 3200-es teljesítményét!
Mi a véleményed?
Milyen-hány lépcsőfokok is vannak a 2666MHz és a 3200MHz között?Ezt a CPU-t fejből nem tudom: Hol van a memória időzítő? A CPU-ban, vagy a chipset-ben(vagy
) ?
Most:
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Akkor szálljunk be játékba
:
...a felső sorban szereplő vason szeretném az alsó sorban szereplő RAM-okat az XMP-3200 sebességre táltosítani!
Lehet?
Ha lehet, hogyan?
...és az eddig bevált "előleg" : -
5leteseN
senior tag
Érdekesség:
A 2x4GB 2400MHz-s DDR4 21.500MBps-eket tudott a "winsat mem" teszten, a 2x16GB 3200MHz-es modullal 40GB-ra bővülve pedig:
kb 29.000MBps-t+
Mindkét esetben két-csatornás üzemmód, 2400MHz en!...miért-hogyan? Nem rossz, nem rossz, mindig jól jön ilyen javulás, de ...
[ Szerkesztve ]
-
iceQ!
addikt
válasz
fudi2002 #65751 üzenetére
Akkor nem voltam hülye
Köszi szépen.EXPO profilból most a kettest állítottam be, az jó? Vagy mi a különbés az 1 és 2 között?
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
Volt egy kis update, így kapott a gépet új alaplapot, procit meg memóriát. A memóriákat szeretném alap 4800-ról 6000mhz-re emelni.
Ezek vannak benne: G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
LAP: ASUS TUF GAMING B650-PLUS
A memóriákat a szürke részbe tettem állítottam is EXPO profilt de a bios még mindig azt írja hogy 4800mhz. Mit rontottam el?Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
Toomy
senior tag
Egyesével gyári értékeken 2 órát ment a memtest64 v1.0 minden gond nélkül.
A kockás képernyő meg azért volt, mert 1x 6800Mhz-en indult magától.
XMP III-at adva a biosban gyári értékeken szépen mennek egyesével.
De a Hardveraprón megfejtette egy kolléga hogy mi a gond.
Ezt a memóriát a lapom csak Raptor Lake proceszzorokkal támogatja,
nekem meg i3-12100F Alder Lake van.
Szóval vagy processzor csere van vagy a memória. -
Toomy
senior tag
Nem volt jó a 4800MT/s-es budget samsung ram amit vettem.
Kínomban egyesével raktam bele a G.Skill-eket és az egyikkel elindul.
Fel is települt szépen a windows 11pro.
Majd elkezdtem a szórakozgatást.
Betettem a másikat nem indult.
Visszaraktam amivel telepítettem és elindult.
Majd megint be a másikat és azzal is elindult. Windows betöltődött
majd nemsokkal utána ez a képernyő fogadott.
Újraindítás és belépve a biosba a 6400-as ramot 3600-asnak ismeri fel.
Manuálisan bekonfiguráltam a gyári értékeket, majd indítás.
Szépen elindult bejött a windows majd egy aida sebességteszt.
Kikapcs másik memória is behelyez de úgy egyáltalán nem indul a gép.
Most csatázhatok a sráccal akitől vettem. Gondolom az lesz a duma hogy ott a garilevél és garanciáztassam le...
Nagyon remélem hogy nem ez lesz a hozzáállás. -
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #65743 üzenetére
Sok időt és rosszul elégetett adrenalint spórolsz, ha teljesen egyforva, valban párban használ-vett RAM-ot veszel.
Ez akettő nem is azonos RAM(rank) szervezésű, látszik a különböző számú és elhelyezkedésű RAM chipekből.
Lehet, hogy az előző tulajnál működött, de én nem javaslom.Tévedtem már javaslatokban, de ilyenekben ritkán!
Egyforma RAM az ajánlott vétel! -
Pityu.
nagyúr
Nem tudom jó helyre írok e,egy dell inspiron N5110 laptopba szeretnék ramot cserélni 2x2gb helyett 2x4gb-re.Nézegettem a ramokat és 1600-ast is bele lehetne rakni csak visszavenné 1333mhz-re vagy lehet olyan,hogy nem fog működni vele?Most samsung ramok vannak benne de szerintem ez már cserélt mert nem pont egyforma a kettő
Nézzek ramot a hardveraprón vagy akár ha ebből veszek két darabot az is jó lehet vagy túl noname ramok ezek?Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
Toomy
senior tag
Megjött az új lapom.
Beletettem egy i3-12100F-es processzort és
a használt de még bőven garis 2x16gb ramokat.
Persze hogy nem indul a gép, pedig már olyan bios (4.08)
van rajta ami támogatja a memóriákat.
Remélem nem sok ennek a procinak a ram amiket vettem.
Mert a proci ram támogatása csak 4800MT/s, a vásárolt ramok
meg 6400MT/s-ek.
Holnap veszek egy budget 8gb-os 4800MT/s memóriát és megpróbálom azzal. -
Toomy
senior tag
Ja hát igen, ezt észre se vettem.
-
egerj
tag
Igen, ezt csináltam, és mindenütt csak az AD5U kezdetű memóriák voltak felsorolva.
Most - mert ez egy előző gépemből maradt ami egy 690 es alaplap volt - megnéztem találomra egy Z690 Phantom Gaming 4/D5 lapot, ott is csak az AD5U volt ...Azért fontos, mert építenék egy új gépet, amibe egy 14900K kerülne, és a meglévő 32Gb ramot jó lenne felhasználni..
Kösz a választ.
Akkor marad a próba.... -
egerj
tag
Sziasztok!
Van 2 db 15Gb Adata 4800 as memóriám. AD5S480016G-S DDR5 4800 SO-DIMM
lehetséges, hogy a 1851 es és 1700 alaplapokban ez nem működik?Jenő
-
Toomy
senior tag
válasz
Baryka007 #65733 üzenetére
Köszi az infókat!
Letöltöttem az asrock timing configurator-t és a MemTweakit -et,
de egyiknél sem tudom átírni az értékeket windows 10 alatt sem.Amúgy ez gyárilag 4400Mhz-es ram, szóval XMP-be alapból kellene vinnie.
4266Mhz-en atomstabil, de ha feljebb megyek és be is lép windows-ba,
talán még az aida test lefut, de ha ráeresztek egy folyamatos tesztet,
szinte azonnal leáll hibával. Szerintem a 8700K-s procimnak itt lehet a vége.De ha be tudom üzemelni valamelyik configurátort akkor még az általad írt
értékeket megpróbálom.
A Z390-es asus gyári lap fórumjában írják, hogy többeknek már a 4266Mhz sem jön össze. -
Baryka007
őstag
Abból a korból nem sok képem maradt meg.
Amennyi infó van arról a ramról nem sok derül ki róla ... De ha megy 4266 ot, akkor jó eséllyel B-DIE ... Max DJR ... De ezekből az időkből következtetve ez inkább B-DIE ...Adj a VCCIO/SA nak 1,3v ot
Írd be a ramoknak ezeket az időzítéseket:
Szükség szerint hagyhatod 18-19-19 en, de akkor a TCWL 17 legyen !És ezzel fogsz még sokat gyorsulni !
Ha minden stabil, akkor kezdj el elvenni a VCCIO/SA feszből, és a DRAM ból is...
Keresd meg a Vmin-t. És kész[ Szerkesztve ]
-
Toomy
senior tag
válasz
fudi2002 #65731 üzenetére
Köszi, benézek oda is.
Amúgy azt már sikerült kihegyeznem.
A 6 magból a 2-es főleg, de a négyes is jobban melegszik a többinél.
1.35V-al 5000Mhz-en elvan játékok alatt simán, mert ott nincs 100%-os terhelés.
Ezen a procin 1.4 - 1,45v -ig el lehet menni egy jó vízhűtéssel és van amelyik 5200-5300Mhz-en is megy annyival.
Amúgy szigorúan vízzel hűtöm.
Viszont ha ráeresztek egy prime95-öt akkor azonnal túlmelegedik (85-90fokig) a 2-es mag és azt vissza is veszi a 100%-os terhelésről.
Van itt a HA-n egy srác aki nagyon profi delidelésben.
Lehet hogy az eladás előtt elküldöm neki, hogy a következő tulaj vígan használhassa minden körülmények között 5000Mhz-en. 15-20 fokkal hűvösebben. -
Toomy
senior tag
válasz
fudi2002 #65705 üzenetére
Feldobtam egy új win10-es rendszert és ott kicsit gyorsult 4266Mhz-en.
Rá tudnál esetleg nézni erre a videóra, hátha találsz valamit ami nem jó értéken van?Amúgy olvasom a lap fórumában, többeknek még a gyárilag megadott 4266Mhz-et sem sikerül elérniük.
[ Szerkesztve ]
-
Baryka007
őstag
válasz
fudi2002 #65721 üzenetére
Ne haragudj a kellemetlenség miatt
Csak a napokban ugyan ezt megkaptam a másik oldalról, és most kijött belőlem...
Kerio:
Ha ki lett próbálva mindkét memória külön-külön és csak az egyikkel hibázik akkor a ram a hibás !Ezt még meg lehet spékelni azzal, hogy ha mindkét ramot, másik-másik slotban próbálod ki !
És akkor itt jön a trükk, ha ebben a helyzetben is (tehát minden ram-slotban) ugyan az a ram modul hibázik akkor tuti az a rossz...
Viszont, ha csak egyetlen slotban de csak abban és az az egy ram, akkor BIOS, - Szoftver probléma ...
Ha csak egy slotban, de abban bármelyik ram, akkor pedig alaplap
És itt tovább lehet menni, egy elhajlott lábra (a foglalatban) vagy esetleg huzalozási hiba, esetleg kis valószínűséggel de szintén lehet BIOS hiba ez is ! Esetleg Firmware (ha AMD oldalon is van) de ezekre csekély esélyt látok !
Összességében tehát ezek[ Szerkesztve ]
-
Kerio
őstag
válasz
fudi2002 #65717 üzenetére
EXPO-n volt, de amikor auto-ra tettem, nem csinálta. Lehet, hogy tovább kellett volna hagynom, és bedobta volna. Mert amikor egyesével próbáltam, akkor is később hibázott, mint mikor bent volt a kettő.
Szerencsére még benne voltam a 30 napos visszaküldésben, így visszatudtam tenni a zöld kismanó boxba.Egy G.Skill Flare X5 kit-et rendelek helyette.
Köszi a segítséget! -
Kerio
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Lefutattam Testmem5-t és már az elején dobálja a hibákat.
A RAM-ok
RAM Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
Asrock X870 Riptide alaplapban vannak, a CPU egy 9800X3D. Sajnos már az előző alaplappal is ugyanezt csinálta. A BIOS-ban EXPO-ra van állítva. A kérdés, hogy mi ilyenkor a teendő? Előre is köszönöm!
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
looser #65707 üzenetére
Fél éve volt hasonló esetem, amikor a gyárilag gyorsabb RAM-os DDR3 MHz-eit nem tudtam kihasználni, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az időzítéseit szinte az előző (lassabb) MHz-es beállításokra vettem "vissza". A "vissza" azért van időzőjelben, mert valójában ez az előző MHz-es változatra utaló "vissza" gyakorlatilag szinte a már a CPU-ban lévő régi memória-vezérlő miatt nem kihasználható MH-es teljesítményűre(Na jó: a már hiányzó magasabb MHz-es RAM + teljesítményének "csak" 75-80%-ára
) gyorsította a "winsat mem" eredményt.
Inygen van, ajándék, megbízhatóan! Egy teszt mindig javasolt ilyen esetben!
És ahogy említettem: mindezt megbízhatóan, állandóan hozza! Az adott (FPS hajszoló) játékos azóta sem reklamált, szerintem jól megy az így OC-zet("túlhúzott") RAM-os Gamer-PC-je.Ha hétvégén lesz időm(az életem nem teszem rá), akkor kíváncsiságból egy normál RAM beállítással s kipróbálom!
Ha megelőzöl egy ilyen(MHz vissza, időzítés "fel"=> a "gyorsítósra") próbával, szerintem szívesen vesszük!
-
koxos:8]
senior tag
Üdv!
Van 4X8gb 3200mhz-es cl16-os kingstone hyperx fury rgb ramom, szerintetek érdemes lecserélnem 3600-as cl16-os vagy 4000-es cl18-as ramram ami 2X16 lenne.
Mennyi pluszt hozna fps-ben játékokban kb? Mert játékra használom a gépet.
Egy asrock b450m pro 4-f alaplap mellé mennének a ramok és egy 5700x3d proci mellé. -
looser
addikt
válasz
5leteseN #65682 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Arra lennék még kíváncsi, hogy mivel a magasabb órajelet nem fogja kihasználni a cpu, az alapból magasabb késleltetés miatt esetleg a jelenleg használt CL17-es ramok is átállnak CL22-re? Vagy fordítva? Tehát képes-e a 3200MHz/CL22 ram alacsonyabb freki mellett alacsonyabb késleltetésre?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Toomy
senior tag
válasz
fudi2002 #65705 üzenetére
A VCCSA és a VCCIO kapott manuálisan 1.200v-ot.
Így elindult 4300Mhz-en, bejött a windows, lement egy aida speed test,
és fél órát futtatam a rendszeren belül a memtest64-et. Majd leállítottam és
az aida le volt fagyva, azután eltünt az asztal és elkezdett szürke képernyővel
villogni 5mp-ként. Csak a kikapcsoló gombbal tudtam leállítani a gépet.
Most visszaállítottam 4200Mhz-re és így használom a gépet napokig, majd
dos alatt is indítok rá egy memtest-et.
Ha így jó lesz akkor marad így és ezzel a beállítással fogom eladni.
De ha szarakodik így is akkor marad a 4éven keresztül gond nélkül
használt 4000Mhz 19-19-19-43 cr-n.[ Szerkesztve ]
-
Toomy
senior tag
válasz
fudi2002 #65703 üzenetére
Amúgy az XMP egy csomó dolgot átállított a ram-oknál amikhez nem nagyon nyúlunk.
4400Mhz nem sok a 8700K memóriavezérlőjének?
Az ezelőtti lapomnál sikerült kinyírni egy 5820k-t a sok memória próbálgatásokkal.
Az SA kapott manuálisan 1.300v-ot, el is indult megint 4400Mhz-en, de kékhalál.[ Szerkesztve ]
-
Toomy
senior tag
Csak nem hagyott nyugodni. Este még olvasgattam és próbálkoztam egy kicsit.
A1-B1 -ből átraktam A2-B2 -be és ott az XMP I profillal el is indult 4400Mhz-en
19-19-19-46 cr2 -n. Aida speed teszt is lefutott elég szép eredménnyel.
Viszont a Chrome -ot az indításnál folyamatosan visszadobta a tálcára. Majd 2 perc múlva kék halál.
Visszavettem 4200Mhz-re (időzítésak maradtak) és most ott ketyeg 9 órája.
Windows-on belűl futtatam memtest64-et 1órán át és semmi. Majd dos-ból is megnézem.
Gondolom itt lehet a processzor memóriavezérlő határa.[ Szerkesztve ]
-
Toomy
senior tag
válasz
fudi2002 #65700 üzenetére
Megvolt.
El is indult 4200Mhz a gép és windows11 is betöltött.
Aida speed teszt lefutott, de az eredmények alapján nem voltam
előrébb mint a 4000Mhz 18-18-18-43 cr2 -es értékekkel.
Mivel 1-2 héten belűl lecserélem a konfigot ezért nem is babrálom tovább.
4 évig így is tökéletes volt és a következő tulajnak is biztos jó lesz.
Azért köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Ukrajnai háború
- Tudományos Pandémia Klub
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Házi hangfal építés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Hibátlan - KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM memória kit
- Hibátlan - CRUCIAL Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz CL16 RAM memória kit
- Hibátlan - KINGSTON HyperX Fury 8GB DDR4 2400MHz CL15 RAM memória modul
- Crucial 2x4GB DDR3 asztali RAM egyben eladó (megy dualban)
- G.SKILL 2x16GB Trident Z RGB DDR4 4600MHz CL20 KIT F4-4600C20D-16GTZR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest