Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jveres
csendes tag
válasz
vTamas35
üzenetére
Ezt hagy cáfoljam. Én filter pörkölésű kávéból készítek rövid italt, 1:2.5 aránnyal. Na most ezen nulla (azaz nulla) a krema, de az ízétől eldobom az agyam, és a kávé értelem szerűen nem döglött. Akkor ez a te leírásod szerint nem működne. Pedig igen. Erről beszélek. Én értem, hogy a krema ad egy elsődleges jelzést, de... (ld. előbbi példát)
És megint csak nem azt hirdetem, hogy az általam vitt utat kell követni, csak nem értem a krema ilyen szintű előtérbe tolását (ld. előbbi példa)
Kicsit, ahhoz tudom hasonlítani, amikor valakinek otthoni kávézásnál fontos, hogy a daráló 3.5mp vagy "csak" 5mp alatt nyomja ki a 15/18/20/x gr-ot. Nem mindegy? Otthon nincs jelentősége a 2mp-nek szemben egy profi felhasználásnál, ahol a sokszor 2 mp jelentős. -
sortiefish
tag
Nálam még tart a kezdő fázis emiatt én nem, de aki tud 1-2-3 stb. megközelítően egyforma kávét készíteni és pontosan ismeri az általa elkészített kávé ízét próbaképp szedje már le a cremát a kiskanállal és cuppingoljon egyet. Kíváncsi lettem változik-e valamit az íze van crema nincs crema.

-
vTamas35
csendes tag
válasz
jveres
üzenetére
Azt próbálják itt megértetni a srácok, hogy a crema állaga a kávé és kivonatolás minőségének legjobb indikátora. A crema nem "menő", vagy egy divat ami majd elmúlik,
(hacsak nem jön divatba a rosszul elkészített, döglött kávé)... Azt is garantálom, hogy az alatta megbújó kávé íze is hibás lesz, ha nincs crema. Ha meg nem ízlik az espresso azzal a fránya, rosszízű cremával a tetején, akkor tessék filterezni.
-
jveres
csendes tag
Utolsó bejegyzésem a témában: ha már liszt. Korábban fel sem merült, hogy a habarás ne lisztből készüljön (voltak is lisztes ízű ételek), aztán jött, hogy pl. egy borsó főzeléket saját magával (jelen esetben borsóval) sűrítsd és véleményem szerint sokkal finomabb.
Egyébként pedig minden fejlődik és lehet, hogy x éve a vastag krema volt a "menő" de korábban ki csinált világosabb pörkölésű kávébabból rövid italt? Korábban nem voltak gyümölcsös ízvilágü kávék. Ezzel nem azt mondom, hogy ez az egyetlen út, de van más is érdemes kipróbálni -
leKri
újonc
válasz
Deer76
üzenetére
Bazsee71 jól mondja!
Kék elefánt és a Hét kávézó véleményem szerint kiemelkedő a többi, Szegeden működő kávézók közül. Maximális szakértelem és lelkesedés mellé kellemes hangulat és segítőkészség is párosul. Mindkét helyen általában kétféle kávét tudsz megkóstolni, a Hét-ben mindig van egy klasszikus sötét pörkölés, és egy világos. Az Fáncsi egy nagyon hangulatos belső udvarban található a belváros közepén, a Hét pedig egy klasszikus belvárosi utcában, ami szintén megér egy látogatást. Esetleg még az Antique Cafe.
Majd számolj be, milyen volt
-
Deer76
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
Nem, bár nem tudom mennyi napja lett őrölve, ennyire nem értek hozzá. Nekem még nincs brikkám, nem gyakoroltam vele.
Más. Szegedieket kérdezem: szerintetek melyik/melyek a legjobb kávézó/k Szegeden? Ahol ihatnék egy jól elkészített eszpresszót 1x? (Akár többféle kávébabjuk is van.)
-
jveres
csendes tag
Reménytelen.
Ha a példádnál maradunk, akkor az szerintem közelebb áll a kávéhoz, hogy mit szólnál ha a Ferrarid úgy szólna, mint egy Trabant? Más: tejberizs savanyú tejből. Más...
Egyébként amit a kreman látsz, az az ízben is megmutatkozik. Na már most ha (szerintem) a krema rossz ízű, akkor a folyamathoz semmit nem ad hozzá. -
Bazsee71
őstag
Van esetleg tapasztalata a fórumtársaknak a különböző Mazzer 151 késekkel?
151A - Major egyfázisú kés
151B - Major háromfázisú kés, Royal/Stark egyfázisú kés
151C - Major Drogheria késElvileg csak az élek felső síkjának dőlés szöge tér el, a C a legmeredekebb/"agresszívebb".
A 151F pedig a legdurvább, kicsit eltérő késprofillal.
-
waxos
csendes tag
válasz
jveres
üzenetére
Azért érdekel, mert bő fél éve presszózok napi szinten, és ha vmi új dolgot tapasztalok, akkor arra próbálok magyarázatot találni. Nálam ez most úgy nézett ki, hogy az utóbbi időben rendszeresen azt tapasztaltam, hogy a crema már közvetlenül csapolás után sem alkot összefüggő felületet, és nagyon hamar el is illan, holott ugyanennél a kávénál (P&Y Indian choko)korábban nem így volt. Ízben viszont finomabbakat húzok, mint full kezdőként. Először ráfogtam a kávéra, hogy biztos hanyatlásnak indult, de ma reggel az utolsó adagot csapoltam belőle és levett vízhozammal is jött bőséggel, úgyhogy a kávén nem múlhatott, max az én bénaságomon. Ennyi a történet, nem több.
-
Csápájev
őstag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Ez melyik típus és mennyibe kerül?
-
waxos
csendes tag
Az őrlemény eloszlása a szűrőben befolyással van a crema mennyiségére?
-
Hami33
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Csak akkor vettem mikor elfogyott az otthoni készlet. Most elég sok kávét kipróbáltam ,de mindig a veronesi kávékhoz térek vissza. Holnap bontom majd az il moretto-t kiváncsi vagyok
2 féle Meseta kávét probáltam még ,sajnos nem jöttek be ,annyira nem voltak frissek szerintem 
-
Hami33
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Gondoltam
klasszik olasz ízeket szeretem én is ! Molinari ,veronesi stb. Most veronesi super oro van nálam terítéken éppen ! Jobban bejött mint a ciok cream.Hasonló ,mint a molinari rosso ,csak izgalmasabb !Valami iszonyat testes kávé,tömény csokis karamell. Ajánlom mindenkinek ! -
And06
aktív tag
-
Frawly
veterán
válasz
Wolfy999
üzenetére
Végül a te tipped nyert. Igaz a szelepet is megigazítottam, hogy ne ragadjon le, de tényleg, kevesebb vízzel már nem fröcsögött ki a kávé. Mondjuk trükkös, mert a vízjelzést az alsó részében kerestem, közben meg a felső részében van a H2O, amit először M20-nak olvastam, azt hittem először, hogy valami típusjelzés, aztán esett csak le, hogy ez az a jelzés.
-
válasz
simi.esp.28
üzenetére
nem tudom eldönteni, hogy most dicsekszel vagy sajnáltatod magad...

-
simi.esp.28
csendes tag
A kony tényleg nagyon új, de most leszinterezve matt fehérre a robur is elég impozáns lett. Kapott új állítótárcsát meg késeket, így már semmi baja. Ami kicsit fáj, az a gyári electronic tölcsér rá, kb 40k és sok idő mire megjön. A cukrásztölcséres mod szerintem nem olyan jó, mert alacsony a gyárihoz képest, nem ér le a villáig, de azért még lehet adok neki egy esélyt, kb 10ed annyiba kerül..

-
soldier2
őstag
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Ezzel könnyen hazavághatod a darálót (nekem majdnem sikerült). A sima rizs nem darálható, a boltban kapható előfőzött is túl kemény. Vsz usabol ered a dolog, az ottani "minute rice" puhább, azzal elboldogulhat a daráló, de fölösleges dolog. Porszívó, néha kést kiszeded és tisztítod (én ezt sem csinálom).
-
Ferdzsoo
addikt
Ez a daráló tisztítása rízzsel? 2 teáskanál rizset ledarálunk majd szétszedjük és kipucoljuk ez mennyire jó megoldás tisztításra?
adp:
OK. Köszi. Akkor csak szétszedem és porszívó meg ecset... -
SirRasor
addikt
Üdv ismét!
Egy utolsó kérdés zárásként:
Bialetti Brikka és Moka express tekintetében olcsóbb fajta bolti darált kávé esetén is lehet érezni különbséget a Brikka javára? Nyilván nem 2 évre vesz ilyet az ember, szóval ha az olcsóbb kávékból is képes többet kihozni, mint a Moka, akkor egyértelmű a választás.Ja lehet elméletben diskurálni, de lehetőleg olyan írjon erre, aki mondjuk próbálta is.
-
kozsy18
tag
Gyári új késem még nem volt hozzá, de ezzel 3-4 mp alatt eltűnt a 18,5 gramm.
Ahhoz képest ami benne volt, ez fénysebesség.Valaki kérdezte korábban, mennyit nyel el a Jolly takarítás után: 0,6 gramm.
Egy filtert készítettem vele gyorsan, a random beállítás ellenére egész jó lett a lefolyás ideje, ízre pedig érzem az előrelépést, de még barátkozni kell vele.
Van kb fél-1 kiló döglött kv-m, de még erősen gondolkozom rajta, hogy áttoljam-e rajta. -
Pé
senior tag
válasz
Rush77
üzenetére
Tuti hogy a kávé nem smakkol. Más oka nem lehet. A szemcsenagyságra nem annyira érzékeny a dolog, eléggé tág határok közt mozoghat. A lényeg, hogy espressotól érezhetően durvább legyen, de 1-2 ricni ide vagy oda nem probléma. Ugyanennyire nem érzékeny a kávé mennyiségére sem. Én a 4 személyes Brikka kosarát peremig szogtam rakni, nem méricskélem hogy mennyi. Finoman megkocogtatom, és lehúzom a tetejét egyenesre. Megy bele a hideg víz, mérsékelt lángon melegítem. A súlyszelep + a kávé eléggé vissza tudja tartani a vizet. Mivel itt a melegítéskor az a lényeg hogy a víz térfogatváltozása idézze elő a túlnyomást (ezért kell hideg víz hogy a térfogatváltozás minél jelentősebb legyen). Tehát ha jó a hőfok, és jó a levegő víz arány, szinte mindig van robbanás. Ha pedig nincsen crema, az 100% hogy döglött kávé.
-
Wolfy999
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én idén síelésen kipróbáltam, hogy nem vittem a Mini Millt, hanem előre ledaráltam a Major-on otthon és kb olyan adagokba csomagoltam, ami 1-2 nap alatt elfogy. Napról napra hanyatlott érezhetően a dolog, de 3-4 napig még egész jó volt. Bár nem csináltam összehasonlítást, de simán lehet, hogy a 3 napos Major produktum még verte volna a friss Mini Mill őrleményből készült Brikkás kávét. Utána már eléggé lapos lett a kávé. Nem ihatatlan, csak elhalványodtak vagy eltűntek az ízek. 2 hétre már nem futnék neki így.
-
Rush77
aktív tag
Megvolt a reggeli első próba a brikka-val.
Csak a kisérlet kedvéért annyit változtattam, hogy 15-ről 16 grammra mentem fel (épp hogy enyhén púpos legyen a kosárban). Most viszont nulla crema mellett semmi robbanás csak egy szégyellős sziszegés. ízre meg továbbra sem ihatatlan inkább csak nagyon híg ízvilág.
Érdekes, hogy a La piazza ennyire nem adja ezt most pedig friss. Presszóban mégis masszív cremát hozok belőle.
Megyek kipróbálom a másik kávéval.Ami nem változik. Szűrt víz a jelölésig, Skerton beállítás (1 kör -3 állás).
-
sz.zs.
őstag
Ezt szerintetek van értelme kipróbálni Brikkába (kizárólag nyaralás alatt),
vagy nagyon gáz lehet? -
Rush77
aktív tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Én ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam mert elég nagy a koffeintoleranciám. Meg régebben sikerült kifejlesztenem egy tuti módszert az (el)alvásra.
Amikor még egyedül laktam és unalmamban heti 8 küzdősport edzést lenyomtam (heti 4 alkalom) általában este 8-tól 10-ig és az adrenalin a fülemen folyt, nem tudtam aludni hajnal 3-ig.
Hülyeségnek tűnik de kb 3-4 hét folyamatos gyakorlással (értsd mindennapi szenvedéssel) sikerült eljutni oda, hogy lefekvéskor arra gondolok, hogy nem gondolok semmire és most már ezzel a módszerrel kb 10 perc alatt el tudok aludni (10-ből legalább 7-szer). Úgy is, hogy mondjuk lefekvés előtt egy órával még bedöntök egy presszót, bár este 6 után igyekszem nem kávézni csak kivételes esetekben.@(#58420) ronin s8
Volt robbanás és a fölső részben nagyon szép sűrű crema volt de ahogy levettem a tűzről és elkezdtem kiönteni el is tűnt jóformán az egész. -
Sinisi
senior tag
Ennyi koffein mellett sanszos, hogy nem mostanában lesz itt alvás :-) hacsaknem decafoztok, habár abban is akad némi koffein :-))
-
Rush77
aktív tag
Na hát meg volt a második próba. kettőt vissza tekertem a Skertonon és ugyanúgy 15g. Az eredmény minimális crema épp, hogy egy picivel több mint az előzőnél. Ízre nem is tudom sok különbség nem volt.
Menjek fel a mennyiséggel egy picit?
Az ami meg Roninnak lejött az álomvilág egyelőre

Reggel tovább próbálom. Csütörtökre meg kell lennie
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
az biztos, hogy amíg nem cserélsz, nem tudhatod, hogy pontosan mit is vettél

-
Frawly
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nekem tegnap délután jött meg a két személyes Bialetti Birkka
kotyogó, de csak ma ittam vele kávét. A tisztítása, szétszerelése nekem könnyűnek tűnt. Tényleg finomabb és erősebb kávét főz, mint egy mezei noname kotyogó, súlyra is érezni, hogy van benne anyag, meg ez a felső szelep is oltári nagy ötlet benne.Amiért írok: valamit elronthattam az első főzésnél. Forralt, forró vizet tettem bele, és csak addig öntöttem tele, hogy ne takarja el a biztonsági szelepet. A kávét előmelegített rezsóra tettem fel, kis lapra, közepes fokozatra, meglehetősen lassan főtt le, pedig nem tömörítettem a kávét a kosárban, elég lazán tettem bele, meg messze nem tele. Sőt, az utolsó másodpercekben akkorát buggyant, hogy tele lett a tűzhely mind a négy rezsólapja kávéval, mivel kivágott a kotyogó teteje, a fele kávém odalett. Szóval volt fincsi crema, majdnem mindjárt bele az arcomba
Ennek hogy tudnám a jövőben elejét venni?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Horgász topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1ÉV GARANCIA-Kártyafüggetlen, MS4091
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus 400W
- MÉG OLCSÓBB Thinkpad P52s workstation: Core i7 8650U, 32GB RAM, P500 VGA új kijelző / akkumulátorok
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(hacsak nem jön divatba a rosszul elkészített, döglött kávé)... Azt is garantálom, hogy az alatta megbújó kávé íze is hibás lesz, ha nincs crema. Ha meg nem ízlik az espresso azzal a fránya, rosszízű cremával a tetején, akkor tessék filterezni.

Ha a példádnál maradunk, akkor az szerintem közelebb áll a kávéhoz, hogy mit szólnál ha a Ferrarid úgy szólna, mint egy Trabant? Más: tejberizs savanyú tejből. Más...
még sosem éreztem, hogy "hú de jó lenne crema nélkül". meg, ahogy irtuk, a crema a jó kioldás jele. Hozzátartozik az eszpresszóhoz. mint sportautóhoz a motorhang
Bármit próbáltam, ihatatlanul keserű volt.
), de nem visz rá a lélek a Segafredora, 100x inkább az általad is említett Ciok Cream.
Gondoltam

kotyogó, de csak ma ittam vele kávét. A tisztítása, szétszerelése nekem könnyűnek tűnt. Tényleg finomabb és erősebb kávét főz, mint egy mezei noname kotyogó, súlyra is érezni, hogy van benne anyag, meg ez a felső szelep is oltári nagy ötlet benne.