- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99394 üzenetére
el kellett adnom
Pedig decket már alig lehet kapni......
-
coco2
őstag
válasz
Azoknak a szalagoknak még abszolút jó tárolás mellett is volt kb 6-8 év élettartamuk, de 15 nagyon maximum. És akkor a márkásakról beszélünk. A magnós világ pedig legalább 25 éve a múltba veszett, de végleg. Ha ott is vannak nálad bőröndben, a gyakorlati használhatóságuk már megkérdőjelezhető. Berakod egy magnóba, az akár lazán csak eltépi minden 10 centiméteren, meg kinyújtja, mint egy régi zoknit, és társai.
-
ViZion
félisten
válasz
TDK nagyon gáz volt, több albumukat megvettem, de nem szólt jól.
ui. rengeteg kazim van, gyakorlatilag a house/rave korszak legjava... -
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99384 üzenetére
Kicsike pontosítás végett a fejnél a zavaron túl a statikus mágneses térerő azért volt probléma, mert telítés fele küldte a fejben lévő vasmagot, ami önmagában elnyomta a szalagról érkező jelet, de minimum erősen torzította. Idővel pedig tönkrement az a fej.
-
Nekem is van egy szatyorral kazetta.
Dizsiztem 4 évig anno, króm, metál, TDK és más minőségi kazetták.
Igaz meghallgatni nem tudom őket mert az Orion SM250 , Aiwa meg a Nakamichi deckemet egy költözödés után helyhiány miatt el kellett adnom. Meg még sajna sok mást is.
Életem egyik legszebb korszaka volt a 4 év diszkózás meg a hangosítás. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #99391 üzenetére
Ezer hála a tapasztalat megosztásért, pontosan ilyenek kellenek nekem.
Hasonlót tapasztalok, csak az a fura, hogy van amikor a kimenetek felcserélése után mégis helyreáll az effekt. : O
12V DRGB a szalag.
WS281x a szalagon lévő vezérlőm, de azt még nem sikerült kiderítenem hogy az "x" melyiket jelöli, pl 0, 1, 2, 2b...etc...Kimenetenként 2 db 1.5 [m], tehát kimenetenként 3 [m] szalag és 3 + 10 [m] 0.5 mm2 vezetékezés lesz.
20 szegmens / m, 1 szegmensben 3 LED van, tehát 30-32 szegmens, 90-96 LED lesz 1 sáv, tehát 1 kimeneten 60-66 szegmens összesen 180-192 LED-et kell csak kihajtani és vezérelni.
Tehát 1 kimeneten 12VDC 2x 1.8A-nyi LED szalag.Bíztam benne hogy 8 kimenetet tudok használni, ami vezérlőnként 480-528 szegmenst jelentett volna, de egyre inkább úgy tűnik duplázódik a vezérlő költsége, valamint a kötések mennyiségéből eredő későbbi hibalehetőség... xD
-
válasz
PROTRON #99388 üzenetére
Ilyen LED szalagokkal nincs tapasztalatom, csak a WS2811/WS2812 5 voltos digitális színes "hagyományos" LED szalagokkal.
Azoknál úgy van, hogy van egy maximális címezhető DOT szám, ha ezt a DOT számot meghaladod, akkor a szalag típusától függően vagy az egész szegmens elkezd össze-vissza villogni, vagy a maximum feletti DOT-ok nem világítanak.
Csak úgy lehet a problémán túllépni, hogy szegmentálni kell a szalagokat és a maximális DOT számnál el kell vágni a szalagot és a következő szegmenshez új vezérlőt rakni
Természetesen a maximális DOT szám kicsit több, mint amennyi az általánosan árult 5 méteres tekercsben van, így vagy feldarabolsz egy tekercset és hozzátoldod az 5 métereshez, vagy 5 méterenként beraksz egy vezérlőt.
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99389 üzenetére
Viszont én nem szeretek forrasztgatni, így mit javasoltok, mivel lehet ezekre a gpio shieldekre rácsatlakozni?
Mert azt látom hogy azért eléggé sűrűn vannak egymáshoz a pin-ek hogy bármi más csatlakozó fejet használjak...most kipróbáltam a fehér színű jst elővezetékelt csatikkal, azok stabilan állnak benne, de ugyanúgy 0.14-0.22-es vezeték lehet benne, így franc se tudja, pedig 10 cm után már ott a kengyel, onnan 0.32-es bekötő vezetékkel kötöttem a LED szalagot.Az egyetlen gpio board amin kengyeles csatlakozás van a nyákra forrasztva, annak meg más szélességű a belső láb távolsága, tehát a 4 féle esp32nodemcu-ból csak 1 típust lehet rádugni amiről tudom hogy csak 4 szalagot képes kezelni...és boardon nincs tápkör tehát külön DC-DC konverter kell hozzá.
Az adatsorba kötött ellenállást még nem próbáltam, csak azt hogy 1 egész szegmensnyi LED szalagot sorba bekötöttem a szalag elé, a 3 LED csippel...
De mivel úgy tűnik kifejezetten a szegmens és a kimeneti csatorna mennyiség növelésével ugrik meg a probléma, ezért feltételezem hogy a board részéről van kevés nafta.Van még 1 db próba 1.5[m] szalag, meg 1 db maradék 3.5[m] szalag, csak azokat el kell hoznom a helyszínről hogy tudjak további teszteket tolni...
Azt gondoltam hogy ha megtalálom a wled leírása szerinti "classi ESP32 can control 9 strip multi strip config" csak plug and play lesz...esetleg 1-2 óra beállítás configolás és kész... -
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #99388 üzenetére
az erősáram ugyan ez, csak a fogása más...
Ezek a cérna ékony jumler kanócok tényleg csak breadboardra valók, inkább vmi jobb vezetéket használj, ha ilyen sok van egy helyen.
WLed doksi jó, írja, h melyik pinek ajánlottak, melyik tilos.
A gnd közös, vagy nem lett összekötve?
Adatra a sorba kötött ellenállást próbáltad?
ha még nem a sokméteres vezetékezésed van, akkor nem hiszem, h a signal strenght a baja. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99310 üzenetére
Nu most volt időm a következő próbálgatáshoz, sajnos még mindig nem tartok ott hogy a végleges összeállításban
A vezetékek kb szabadon lógtak, bocsi még mindig nem fotóztam.
Ezek a jumper kábelek viszont baromi megbízhatatlannak tűnnek nekem, szal ezért vagyok gondba hogy pontosan mivel javítok, mivel rontok a helyzeten.Ha a vezérlőn szoftveresen beállítottam 3 LED szalag kimenetet, szalagonként 8 szegmensre, akkor még jól működik.
Amikor bekapcsoltam a 4. kimenetet szintén 8 szegmensre, már jött erőteljes villódzás. Ha bekapcsoltam az 5. kimenetet is, akkor az utolsó 2 szalagom teljesen lekapcsolt. Ezután szoftveresen össze vissza ki-be kapcsoltam és átállítottam a GPIO kimeneteket, aztán hajlandó volt kiadni erre az utolsó két szalagra is, de mindig valamelyik szalagon vacakolt az effekt, volt hogy csak kis mértékű villódzás, volt hogy az egész szalag.
Igazából azzal is gondban vagyok, hogy melyik számú GPIO-k azok amiket "stabilabbnak" lehetne nevezni, meg melyek azok amik csak próba szerencse alapon vagy műxenek vagy nem.Próbaképp szoftverbe bekapcsoltam mind a 8 kimenetet, ha az elsőn 8 szegmensre állítottam és a többit csak 1 szegmensre, akkor még az első szalag rendesen működött, a többi között látszódott némi flickering.
Ha több szegmenst aktiváltam, akkor teljes flickering, de van olyan effekt aminél rendesen lefut az effekt, csak épp a szín beállításra egyáltalán nem reagál. Végig fixen sorban beállítja a szegmenseket első piros, aztán zöld, aztán kék és ez így végig fixen beállítódik és nem reagál a vezérlés hiába állítanám az egész szalag mind a 8 szegmensét 1 színre.
De legalább mind a 8 szalagon végig fut a "hullám" effekt, azaz egy 4. szín, és csak nagyon kicsi flickeringet látok...
Ahogy látom 4 kimenetnél többet használva, ahogy növelem a szegmensek számát, egyre erősebb a flickering.
Tehát szerintem a data kimeneten vagy a fesz esése a gond, vagy a leadható áramerősség. De a tévedés jogát fenn tartom.
Hőkamera alapján a vezérlő egyelőre nem melegszik túl.Mivel erősárammal foglalkozom, így nem tudom pontosan hova nyúljak, jelenlegi tippjeim:
-az ESP-WROOM egyik GND kivezetéséről adjak a 4 vezetékes LED szalagom "F0" jelére egy GND-t?
-vagy helyette az alap 12V betápról adjak erre a szálra GND-t?
-vagy valahogyan egy erősítő lapkára kéne 3.3V-ot külön ráküldenem a GPIO shield 3.3V-os kivezetéséről és azon keresztül küldeni a kimeneti data jelet? Tehát kimenetenként külön "erősítés"?
Mert pl quinledhez láttam a kiegészítők között ilyesmit...[link] -
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #99377 üzenetére
60 évvel ezelőtt egyetlen lehetőség volt: SZAPPANOS DOBOZ!
-
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #99384 üzenetére
Oké, akkor megy vissza a motorra és a magnó kap egy demagnetizálást biztos-ami-biztos alapon.
Köszönöm mindenkinek az infokat. -
válasz
.-..-. #99375 üzenetére
Az anyaga permalloy, vagy mumetall, ezek a vasnál is nagyobb mértékben képesek mágnesesen árnyékolni és puha, hajlítható.
Ez elengedhetetlen volt pl. kazettás magnók motorjainél ahol a motor egy olyan lejátszófejtől volt 4 centiméterre aminek az előerősítője 10-100 mikrovoltos bemeneti érzékenységgel rendelkezett.
Ha nem lett volna árnyékolva a motor, behallatszot volna a forgása mivel a lejátsófej a szalagon lévő icipici mágneses változásokat érzékel, mit szólt volna egy 2 nagyságrenddel nagyobb mágneses zavarásra?Vagyis a henger feladata a motorból kijutó elektromágneses zaj csökkentése.
-
coco2
őstag
válasz
.-..-. #99380 üzenetére
Azokban a motor testekben egy bazi nagy mágnes gyűrű van a fétest belső oldalán, és olyan körmyezetben voltak használva, ahol a mágnesesség ártalmas (@rednifegnar-nak jó szeme van, én már rég elfelejtettem az anno magnószalagos időket). Ami műanyag alapú cucc volt rajtuk, az mágneses szigetelésnek volt.
Visszarakhatod, ha nem zavaró számodra, vagy szigetelést preferálsz. Kötelezőnek nem kötelező.
-
.-..-.
tag
válasz
rednifegnar #99379 üzenetére
Igen, ez a szurke szalag, ami korbefut a henger oldalan.
Szoval erdemes volna ezt visszatennem? -
4D4M
senior tag
válasz
Donki Hóte #99377 üzenetére
Itt elég sok méret és anyag rendelkezésre áll, eddig mindig sikerült találnom.
-
Ti milyen dobozkába szoktátok rakni az elkészült elektronikákat
Kellene 2-3 db kis doboz viszonylag stabil kivitelben, vállalható kinézettel.
-
.-..-.
tag
A DC villanymotorokon milyen célt szolgál a "szürke" szalag, ami körbeveszi a motor testet?
Van egy ilyen villanymotorom, de az előző tulaj ezt leszedte, majd ragasztószalaggal visszarakta a motorra.
Kell ez nekem rá?
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #99367 üzenetére
Sajnos a legtobb feher led a kek leden alapul(450nm) es nem az ibolyan(405nm), azert is olyan szarok szinvisszaadasban, es cserebe magasabb a hatasfokuk.
-
-
ViZion
félisten
1200 Ft az ESP32, ezért is adnak aranyat már. Sajnos ez nem lenne megoldás, hiszen PWM...
és a freki se sok:
The frequency range of LEDC is from 10Hz to 40MHz - however, higher frequencies require a smaller bit depth which means the output is not that accurate for frequencies above ~300kHz.
kieg a LED PWM-hez:
A PWM frequency of 5 kHz can have a maximum duty resolution of 13 bits, which results in a resolution of ~0.012% or 213=8192213=8192 discrete levels of LED intensityA PWM frequency of 20 MHz can have a maximum duty resolution of 2 bits, which results in a resolution of 25% or 22=422=4 discrete levels
Tehát nem érdemes agyonszaggatna, nem lesz szép az átmenet.
zur Info: default az 1000 Hz, nálam 800-on vannak (mert ez kerek szám), semmi nem vibrál. De ez a téma már fentebb is túl lett tárgyalva, olyan kicsit, mint a forró tepsi.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99365 üzenetére
Mint amikor én is beállítottam egy TV-t monitorként, de a fényerő zavaró volt. Ha menüben leveszem a háttérfényt, az PWM szaggatással jár, vagyis 100 % fényerőn még nem vibrál, de lejjebb már kimutatható.
Akkor jön az, hogy maradjon 100 %, inkább a generált áramot csökkentem egy kis beavatkozással. Erre a kép "besárgul", csökken a színhőmérséklet. Ezt korrigálom a menüben hidegebb árnyalat beállításával, vagyis az LCD RGB szintjeivel végeredményben.
A PWM-mentes monitorok tudomásom szerint ugyanezt csinálják, csak szoftveresen összehangolja, hogy milyen RGB-beállítás szükséges adott háttérfény mellett, hogy ne színeződjön el.
#99363 mzso
A fehér LED ibolya chipen alapul, ami a sárga foszfort gerjeszti. Ha növeljük az áramot, ez a hideg árnyalat jobban áthatol a foszforon, miközben a foszfor saját emissziója nem képes olyan arányban követni.
Amellett az ibolya LED színhőmérséklete magában is változik, mivel emelkedik a chiphőmérséklet, amitől megváltozik a spektrum, ez a kibocsátott energiával, illetve teljesítménnyel van összefüggésben. Hasonló az izzólámpáknál is tapasztalható jelenséghez, például a halogénizzót magasabb hőfokra hajtják ki, ezzel együtt a színhőmérséklet is nő, a hagyományos izzóhoz képest, aminek melegebb a fénye.
-
-
válasz
Dr. Szilikát #99362 üzenetére
Ha már háttérvilágítás.
A mostani villódzásmentes(nek) mondott monitotoroknál hogyan oldják meg a fényerőszabályzást?
Analóg nem lehet mert akkor kis fényerőn durván elmászik a színhűség, ott egy fehér led már nem fehér hanem egészen más.
Ha meg nem analóg, hogyan lesz flicker-free? -
coco2
őstag
válasz
t72killer #99346 üzenetére
A kábel eleje meg vége ne víztócsában legyen, esőben ugye nem hagyod kint / nejlonnal letakarod + common sense. Mármint a mobil áramfejlesztőt. Kábelekből annyi 3 méteres hosszabbítót dugsz össze, meg Y töltő elágazót, amennyit akarsz. A csatlakozásoknál használd azt a szélesebb nejlonos tapintású szikszalagot, amit bármelyik papírboltban megkapsz (ne a villenyszerelők keskeny szigetelőszalagját használd, vizes környezetbe kicsi feszültséghez nem az jó), és tekerd körbe nagyon csúnyán. Nem lesz szép, de utána akár a víz alatt vezetheted az áramot. Ha nem adat átvitelre kell, hanem csak töltésre, akkor a kábel hossz nem para. Mondjuk 100 méternél is hosszabb már talán ne legyen, mert elkezd esni valamennyit a feszültség, de az minden.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #99355 üzenetére
Aham. De ahhoz kéne jó sok kHZ-es, hogy alacsony fényerőn se legyen érzékelhető villódzás. Gondolom olyan meg nincs, max ha magamnak készítenék aranyáron. Nekem egyelőre a PWM hátrányai kevésbé szimpatikusak.
Ezt a színhőmérséklet változást láttam már említve. Ez miből következik? A foszforban más spektrumban keletkeznek a fotonok? (Gondolom a LED frekvenciája nem változik)
Az hogy nem azonos mértékben kezdenek világítani az kevésbé zavaró. Volt korábban ilyen tákolt megoldás. Nagyon kis fényerőn lehetett csak látni különbséget. Meg amikor lekapcsoltam és nem egyszerre hunytak ki. (tartott vagy 2 percig amíg mind elsötétült.)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99359 üzenetére
De a LED-szalag sajátossága, hogy rajta vannak az ellenállások, míg a tápponton fix feszültségre van tervezve (12 / 24 V stb.).
Az egy szakmai alapvetés, hogy LED esetében az áramot állítjuk be, korlátozzuk, vagy épp stabilizáljuk, de a LED-szalagok esete speciális annyiban, hogy konkrétan stabilizált feszültségre készültek, azaz feszültséggenerátoros táplálásra.
Régebben volt olyan eset, TV-szerelős fórumon, amikor a nagyokos, aki magát TV-szerelőnek tartja, egy monitort épített át 12 V-os LED-szalag megvilágításra.
Képes volt a szalagot egy áramgenerátoros modulra kötni, hogy ő majd aztán megoldja az áramgenerátoros meghajtást, mert valahol hallotta, hogy azt úgy kell.
Na most, aki ismeri a 12 V-os LED-szalagok felépítését (3 LED + 1 ellenállás sorosan, majd ezek ismétlődnek párhuzamosan) lehet némi elképzelése, hogy egy ilyen hálózat áramgenerátoros táplálása gyakorlatilag butaság és még problémák forrása is lehet (ha egy LED megszakad például, illetve a nyitófeszültségek változásai miatt is nem kívánatos hatásokkal jár).
Egy laikusnak persze nem is kell ezt tudni, csak azon szoktam néha kiakadni, hogy olyan emberek szerelnek TV-ket, akik alapvető áramköri ismeretekkel nincsenek tisztában, több hasonló példával találkoztam akkoriban.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #99359 üzenetére
Igen, olvastam az előzményeket is, és ebből a szempontból természetesen egyetértek Veled, a hőmérséklet, meg több más tényező befolyásolja az áramfelvételt, hiszen a ledek ellenállása nem fix. Ugyanakkor ezek a led szalagok a rajtuk lévő soros ellenállással be vannak állítva egy névleges feszültségre, az ellenállás az áramkorlát. Persze a névleges feszültségig, de mint tudjuk mindent ki lehet nyírni, az áramgenerátornak is van egy max. feszültség, amit elvisel. Ha ezt a névleges feszültséget nem lépi túl, akkor nagy bajt nem csinál, a rákapcsolt feszültség csökkentésével (és természetesen így a rajtuk átfolyó áram csökkentésével) szabályozni tudja a fényerőt. Az más kérdés, hogy nyilván ez sem feltétlen lesz stabil, fix érték.
-
-
-
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #99356 üzenetére
Arra a tényre valóban így lehet rámutatni, hogy a sima feszültségcsökkentés nem lesz egyenértékű a PWM-mel. Viszont akkor inkább azt mondanám, hogy egyikünknek sincs igaza, tehát sem a feszültségre sem az áramra nem tekinthetünk mint a szabályozott paraméter, mert egyik sem változik (vagy mindegyik – ahogy tetszik).
Hovatovább ez nem is egy szabályozás (a táp feszültséggenerátoros szabályozását leszámítva). Ez csak egy vezérlés és az idő a paraméter (: -
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #99356 üzenetére
"1% kitöltésnél mégis éppenhogycsak parázslik pedig a 2A ugyanúgy átszalad rajta. Igen persze a szemünk átlagol. De a folyamat lejátszódik, így működik, és nem feszültséget szabályzol. Az 12V mindig."
De nem is áramot, hisz az is fix, ahogy a példádban említed. PWM-nél az időt szabályozod, ez ebből a szempontból nem jó példa.Munkavégzéshez kell az áram, de azt Ohm bácsi szabja meg. Ha ugyanazt az ellenállást (jelen esetben ledszalag) kisebb feszültségre kapcsolod, az áram is csökkenni fog. A feszültséget terhelés nélkül, üresen is szabályozhatod (ahogy említed, ott még nincs áram), majd az így beállított kisebb feszültségre ugyanazt a fogyasztót kapcsolva a teljesítménye is kisebb lesz.
-
PWM-nél minden periódusidő nyitott idején a teljes áram átfolyik a ledeken, pl. 2A a szalagon.
1% kitöltésnél mégis éppenhogycsak parázslik pedig a 2A ugyanúgy átszalad rajta. Igen persze a szemünk átlagol. De a folyamat lejátszódik, így működik, és nem feszültséget szabályzol. Az 12V mindig.
Analógnál lehetne erről parttalan vitát nyitni és 4D4M fórumtárssal isTartom hogy maga a feszültség tehetetlen, az csak a lehetőség, a konnektor két luka között is mindig ott van mégse csinál semmit. Ha ráakasztok egy hősugárzót akkor már lesz áram is, az ami munkát végez.
A meddőáram is melegíti a vezetéket pedig vektoriálisan nincs neki feszültség komponense, akár épp nulla lehet a feszültség, mégis melegít a meddőáram.
A fezültséggenerátor könnyebben kezelhető, emészthető az emberek nagyobb részének mint az áramgenerátor.
Nem elképzelhetetlen hogy butaságokat beszélek, meggyőzhető vagyok ha valaki mást állít és igaza van. -
Dr. Szilikát
őstag
Nem kell, inkább csak lehet, de ez a rosszabb megoldás, vannak hátrányai.
Korrekt megoldás a tápfeszültség PWM-szaggatása.
Mivel magam is használtam pár esetben egyszerű DC-konverteres szabályzót a fényerő csökkentésére és neked ez volt egy ilyen kérdésed, hogy adott 2 db potméteres tápegység, ez is egy támogatható megoldás, kompromisszumokkal. Egyénileg lehet, hogy neked így tetszik, akkor miért ne, ki kell próbálni.
-
válasz
rednifegnar #99347 üzenetére
Köszi, ez jó ötlet!
-
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #99350 üzenetére
Ez most inkább csak egy szemantikai nézeteltérés. Nyilvánvalóan nem én foglak kioktatni elektrotechnikából, de a szabályozott paraméter itt most konkrétan a feszültségszint.
A feszültséggeneratoros táp PWM szabályozása. -
mzso
veterán
válasz
Szóval végkövetkeztetés: A LED szalagoknak a feszültségét kell szabályozni, ha szabályozni akarod a fényerőt.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Azért tegyük hozzá, hogy fesz korláttal ráeresztesz monnyuk 10V-ot, hogy ne melegedjen túl akkor elég nehéz árammal megölni. Mert hát akár mennyi áramot is akarsz te abba "belenyomni", fesz hiányában elég nehéz. Ledeket is nyilván lehet fesz koráttal használni, csak nem javasolt mert túl könnyen megszalad. Egyik sincs a másik nélkül. Nyilván értem mire gondolsz.
-
Ott is áramot szabályzol csak az előtétellenállás ellaposítja az amúgy nagyon meredek feszültség-áram görbét, ezáltal megszüntetve az általam leírt jelenséget. És a folyamat végeredménye amit írtál,
"a 12V-os LED szalag fényerejét 7.5-12V intervallumban feszültséggel lehet szabályozni"
Pedig nemSzinte mindenütt amikor feszültséget szabályozol, az áramot állítod ezzel, ohmos fogyasztók, fűtőszál, ledek, stb.
Az átfolyó áram melegít, világít, motort forgat, ebédet főz, nem a két vége közötti feszültség, az csak "áthajtja" az áramot a fogyasztón.
Természetesen a köztudatba sokkal egyszerűbb a feszültségszabályozás kifjezés, én is ezt használom de mögötte szinte mindig közvetett vagy közvetlen módon az áramot szabályozzuk.
Előtétellenállással pl. 1 méteres 24W/méteres szalag
7,5V->0,2-0,3A
12V->2A.
Ha nem lenne ellenállás,
7,5V->0,7-0,8A
12V->20-25A azaz a szalag halála.
Az áram ölte meg, nem a feszültség. -
mzso
veterán
válasz
Donki Hóte #99339 üzenetére
Oké. Kösz az ötletet.
-
mzso
veterán
válasz
ViZion #99338 üzenetére
Éppen, hogy szokványos feszültségekre vannak belőve (Ahogy Dr. Szilikát jobban is leírta), az én esetemben 24V.
A grafika nem tudom mit mutat. De az áram csak ugyanannyi lehet az egyes szakaszokon mert sorban vannak a LED-ek. Ezen felül max a LED-ek szórása játszik szerepet, és esetleg a hosszú szakaszoknál a feszültség esés, de ez betáplálás probléma.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Fecogame #99341 üzenetére
nem tudom. meg azt se, hogy ez valoban tulfesztol van e.
nalunk inkabb az szokott lenni, hogy elmegy, majd nehany mp mulva visszajon, majd ujra elmegy vagy par perc mulva visszajon egy mp-re es hasonlok.
erre azt eszeltem ki, hogy lesz egy magneskapcsolo (mint a forgo gepeken levo), azt teszek az erzekenyebb cuccaimhoz levo aljzatok ele.
igy az elso kimaradasnal megszakitja es majd kezzel en visszakapcsolom, ha mar jonak itelem a helyzetet. igazabol mar minden meg is van hozza, csak ossze kene tennem. -
t72killer
titán
-
válasz
t72killer #99333 üzenetére
Amit céges telefonoknál látok, amiket nem kímélnek, a C csatiba beülő mocsok több gondot okoz, mint maga a csatlakozó szétszakadása, kopása.
Vagy a töltőáramkör szokott még meghalni. Konkrétan itt a több ezer telefonból amit az elmúlt években kiadtunk, visszavettünk, javítottunk, egy kézen megszámolható mennyiségű volt olyan, aminek a csatlakozója volt rossz. -
coco2
őstag
válasz
t72killer #99333 üzenetére
Na ez egyszerre 3 kérdés mixelve
Azok a kábelek futtatott kábelek. Amit 2-3 millió alatt árulnak, biztosan nem aranyból vannak. A nyers tömeg nem jön ki olcsóbban.
A csatlakozó kopása helyett a tágulás a nagyobbik probléma. Maga a frame kezd el szétfeszülni minden csatlakozásnál. Sokkal valószínűbben okoz az kontakthibát, mint felületi kopás vagy korrózió. Laptopoknál nem figyelted még meg?
Aranyozott kábelt használni inkább menőzés dolog. Egészen máshoz relatív kérdés, mint praktikához.
-
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #99342 üzenetére
nem jól tudod, nem lehet feszülségre, csakis áramra szbályozni egy févezető ledet
~
Azt jól tudja, hogy a 12V-os LED szalag fényerejét 7.5-12V intervallumban feszültséggel lehet szabályozni. -
Nem. nagyon nem de ezt sokan nem tudják, nem értik miért nem lehet ledet feszültséggel hajtani. Csakis áramra lehet szabályozni.
A lednek pozitív a hőfoktényezője, azaz minél melegebb, annál kisebb az "ellenállása".
Te egy szuper tápról beállítod egy megfelelő fényerőt, itt legyen pl. 2,125V amit igényel és itt ebben a munkapontban felvesz 20mA-t.
Elkezd melegedni. Táp atomstabilan marad 2,125V, a led a melegedés miatti kisebb ellenállása miatt már nem 20 hanem 25mA-t vesz fel. Ez természetesen tovább melegíti, ettől nő az áram, ettől mégtovább nő a hőmérséklete és ez egy önmagát erősítő folyamat, a neve hőmegfutás. Ezt minden félvezető így csinálja, ezért is van pl. végerősítókbe hőkompenzálás különben az is megölné magát.
Lényeg hogy nem, nem jól tudod, nem lehet feszülségre, csakis áramra szbályozni egy févezető ledet mivek áramra szabályásnál logikusan lehetetlen az előbb leírtak. -
Egy Shelly Plus 1 okosrelémet már kinyírta (vélhetően) a túlfeszültség. Elment az áram egy nagyon rövid időpillanatra, majd visszajött, és azóta nem működik.
Vettem egy másikat, viszont szeretném megelőzni az ilyen problémákat a jövőben. Mit lehetne betenni az okosrelé elé, hogy ne kapjon több feszültséget, mint kellene?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #99338 üzenetére
Kicsit keverednek a dolgok. Ezek a LED-szalagok adott fix feszültségre vannak méretezve, ami lehet DC 12 / 24 vagy éppen AC 110 / 220 (230) V is.
Ez konkrétan feszültséggenerátoros meghajtás. A LED-szalagon az ellenállások biztosítják az áramkorlátot, illetve áramgenerátoros jellegű meghajtást. 12 V-os esetében 3 db LED sorosan + 1 ellenállás állítja be a LED-ek áramát.
220 / 230 V-os szalagon 60 LED + 60 ellenállás (elosztják az ellenállásokat is több darabra), amit egy kis Graetz-hidas dobozka hajt meg, ennyi az egész, vibrál is rendesen.
Példának okáért a fehér LED névleges nyitófeszültsége 3 V, elvileg 3 V esne az ellenálláson is, így 4 x 3 = 12 V, noha a valóságban nem pont így oszlik el. Amellett hőfokfüggő is, meg az öregedéssel is változhat. Hiszen épp azért van szükség ellenállásra, hogy némi rugalmasságot tudjon biztosítani a nyitófeszültség változásaival szemben.
De mivel nagyjából 2,5 V-nál már "parázslani" kezd, így jön ki a kb. 7,5 V indulószint.
Noha lehetséges olyan COB megoldás is, amikor 4 db chipet kötnek sorosan 12 V-ra, ott már 4 x 2,5 = 10 V kell nagyjából a minimális fényjelenséghez. De az előzményben szereplő szalagot (fajtát) láttam már a neten, lekapirgálták róla a sárga foszforral kevert szilikongumit, ellenállások is voltak alatta, a megszokott kötésben:
-
Vedd meg a kinézett LED szalagot, meg vegyél egy szabályozható feszültségű tápegységet.
Kezd el próbálgatni a lehetőségeket, nézd meg, hogy hogyan változik a két színhőmérsékletű rész fényereje a rákapcsolt feszültség függvényében.
Ha a változó feszültség által elért fényerő változás alapján úgy látod, hogy az eredmény megfelel neked, akkor vedd meg a másik tápegységet és használd a cuccot változtatható feszültségű tápegységekkel.
Ha meg úgy látod, hogy az eredmény nem éri el az általad elvárt szintet, akkor meg vegyél egy megfelelő PWM kontrollert és használd azzal.
-
ViZion
félisten
Konkrétan le lett írva. Ezek a ledszalagok áramgenerátoros meghajtásra vannak kitalálva, ha elkezded az elején letekerni a feszt, a vége halványabb lesz, nem lineárisan egységesen halványul. Mindenki poénból szabályoz PWM-el, a potira pont senki nem gondolt. Azt is többször írtuk, h nem kell két táp, mert minek?
Öhm, a rákapcsolt feszültségtől függ az átkergetett áram, de az nem lesz mindenhol ugyan az, ahogy a feszültség sem, ezt írtuk le már ötször, de itt egy rajz is:
Külföldi fórum, ott is szarul tudják, nem potival bizgerálják. Meglepő.
De ezt már eldöntötted, csináld. -
mzso
veterán
válasz
Donki Hóte #99323 üzenetére
Gondolom kényelem, meg divat, meg lehúzás.
"Csakhogy a LED szalagok fényereje nem sok korrelációt mutat a rájuk kapcsolt feszültséggel
"
Öhm, a rákapcsolt feszültségtől függ a fényerejük, úgyhogy nem tudom mire gondolsz. -
t72killer
titán
-
Tito62
csendes tag
Segítséget kérnék! Van egy videókátyám igaz nem mai gyerek a típusa : Nvidia GeForce 9800M GTX a laptopomon a drájver telepitve okés, de van egy hibakódja 43-as .Hogyan javitható? Válaszokat köszönöm. A neten még nem találtam megoldást ez idáig. Köszönöm.
-
t72killer
titán
Sziasztok, ha védeni akarom a telefon USB-csatiját a kopástól, van értelme aranyozott (arany=puhább) csatlakozójú töltőkábelt venni, hogy inkább a kábel kopjon és ne a telefon?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #99323 üzenetére
12 V-os szalagok 7,5 V körül kezdenek parázslani és onnan 12 V-ig éri el a max. fényerőt. Úgyhogy nem egy lehetetlen dolog, ha valaki ehhez ragaszkodik, működik éppen.
Vannak hátrányai is, például a nyitófeszültségek szórása miatt, eleinte (főleg ebben a parázsló tartományban) nem mindig egyforma a fényeloszlás. De ahogy növeljük az áramot, általában elég hamar kiegyenlítődik a szalag hossza mentén és feljebb ez már nem zavaró.
Továbbá a LED-ek színhőmérséklete áramfüggő, de PWM-szabályzással stabilabban tartja a színhőmérsékletet, változó fényerő mellett is, mivel így a csúcsáram állandó max. értékű, csak meg lesz szaggatva.
Ezt lehet érzékelni a TV háttérvilágításoknál is, ha a PWM csúcsáramot csökkentem (a meghajtó áramgenerátor áramát), a kép melegebb árnyalatba megy, amit az LCD-n (vagyis a menüben) lehet esetleg korrigálni hidegebb irányba. A menüben állítható háttérvilágítás viszont PWM elven csökkent (a generált DC szaggatásával).
De mivel a kérdésben két potméterrel akar játszani, beállíthatja éppen a kívánt színhőmérsékletet, ha valakinek úgy is megfelel.
-
coco2
őstag
válasz
ViZion #99322 üzenetére
>indokolatlanul drága
Pont az ellenkezője!
Ha újrahasznosítható állapotban tartod meg mindazt, amit használsz, valójában semmibe sem kerül a 20. barkácsolás sem. Éppen azért breadboardozok.
A mostanihoz megvan minden egyéb "legó darab", egyedül normális nyomógombjaim nincsenek
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #99326 üzenetére
relével az a baj, h nekem volt ami kiszedve kapcsol, stabilnak tűnik, a panelban meg nem jó, nem úgy kapcsol, mint közvetlenül tápról. Kevesebb feszt kap vagy valami.
Bár mérve minden jónak tűnt. Cseréltem ua. tulajdonságúra, az meg jó volt. Nem nagy összegek és akkor az is új, még 10 év mire beég.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #99325 üzenetére
Holnap bent a rendes eszközökkel még körülnézek a nyákon, de smd kerámia kondik mind egészségesek, azokon túl meg van 1 darab elkó. Amennyire látom, nem is igazán van más ezen a részen, csak GPIO-k amik közvetlen mennek a darlington IC-re, azok mellett van 1-1 smd kondi.
Miután levettem ezt az IC-t, a relét összehasonlítom egy társával aki ugyanilyen típusú. A társa most nyeli be az áramot, de ő is a megdöglött IC-re van kötve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #99271 üzenetére
Digitális. Na de most eljutottam odáig, hogy nem a korábban feltétezett dolgok, mint a klixon, a lámpa trafó az ok, valamint az összes fűtőszálat is kimértem, mindegyik jó és egyik sem vezet a védőföld felé.
Hanem a vezérlőpanelen az MCU mellett van két darlington IC (NCV1413B) a relék meghajtására, abból az egyik az szikrázott és egy lába meg van feketedve. Viszont a relé amit kapcsol az erre nem ad okot, az szépen működik ha adok rá 9V-ot akkor felvesz 70mA-t.
Ez az IC körül egyik-másik kondi lábán a védőföldet mértem, azt nem tudom mit keres ott de ha valami az IC-ben ment el akkor ott lehet az a testre zárás probléma amit vizsgáltam pénteken.Egyszer szerzek IC-t és kicserélem, aztán meglátjuk. Mert egyébként b. drágán adják ezt a panelt ha meg kéne venni.
-
Azon a szabályozható kimeneti feszültségű tápegységen levő potméter az egység nevéből eredően a kimeneti feszültséget szabályozza. Csakhogy a LED szalagok fényereje nem sok korrelációt mutat a rájuk kapcsolt feszültséggel
Ha a LED szalagok fényerejét a rájuk kapcsolt feszültséggel pontosan lehetne szabályozni, akkor szerinted miért vesznek az emberek a tápegységgel összemérhető összegbe kerülő LED drivereket és PWM kontrollereket
-
coco2
őstag
válasz
ViZion #99313 üzenetére
Gyanítom, hogy valaki szerint szentségtörés, de a breadboardokkal az a szitu, hogy ha normálisan hajlítgatott drótozást használsz hozzá, ami rendes átmérővel passzol a lukacsba, azok biza nem esnek onnét ki csak azért, mert pakolászod, és a breakout boardok szintjén összehuzalozott elektronikai alkalmazások egész időtállóak a próbapanelban. Több helyet foglal, igen, de nem mechanikailag irstabil, és nem kell forrasztgatni az alkatrészeket (amiket utólag az áramkörrel együtt dobok annak okán).
Szóval lehet, hogy furcsa, de a helyetekben nem törnék pálcát fölötte csak azért, mert "nem szokás". A "szokás" szó részint azt jelenti, hogy bármikor megváltozhat.
-
mzso
veterán
válasz
ViZion #99317 üzenetére
Hát ha ezek amiket linkeltél úgy működnek ahogy kéne, még mindig nem találkoztam hozzájuk épkézláb kézi vezérlővel. A szabályzóknál horror áron vannak kívétel nélkül vezeték nélküli megoldások, és egyet leszámítva mind elemes. Nem tudom miért olyan bonyolult két potméterrel egy filléres vezetékes irányítót csinálni...
Az olcsóbb LED vezérlőknél, amiket néztem ott van két csatlakozás PUSH-al jelölve, sőt a legolcsóbbnál a képen expliciten emlegetnek valami push kézi szabályzót, a szabályzóknál viszont nyoma sincs ilyennek.
Szerk.: Ja, most nézem ezek csak "vezérlők" még így is kell egy egy külön táp. Ami még jobban drágítja a dolgot. Táp+CCT vezérlő+kézi vezérlő
Akkor már nem egyszerűbb két szabályozható táp? (Kár hogy olyat nem találtam ami nem kinti, kétcsatornás és potméterrel szabályozható.)
-
mzso
veterán
válasz
Donki Hóte #99276 üzenetére
Hát adott, mivel a képen látszik, hogy a 12V ág közös. De a tápot is mutatta már, szabályozható feszültségűek, úgyhogy a táp szabályozna is.
Tehát nem egy táp lenne meg CCT kontroller mint a képen, hanem két táp, mindkettő szabályozható. -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #99275 üzenetére
Kösz. Akkor végül is működne az eredeti elképzelés.
-
mzso
veterán
válasz
ViZion #99267 üzenetére
Ott a képen, hogy milyen a szalag, külön CW és WW rész. Mivel mindkettőt külön szabályozni kell azt csak két táppal tudom. És innen jött a kérdés.
"lehet, h van ilyen, de akkor kell vmi jobbat keresni. pl. [link]"
Ezt nem tudom mennyire lenne jó, de még valami interfész is kell, ami megint probléma és költség. A távirányítókat kifejezetten utálom, valami fali kéne. És ezekhez mindig valami gusztustalan vezeték nélküli megoldás van csak, még akkor is ha fali.
"De inkább itt kérdezd a vezérlőt, mert többet ismernek biztosan, mint én
"
A LED világítás topicban nem nagyon szoktak reagálni led szalagos kérdésekre.
-
coco2
őstag
válasz
Gyula84 #99294 üzenetére
Még egy picit pontosabban olyan lenne jó, ami vagy egyáltalán nincsen panelban, vagy olyan panelban van, amin legalább 2 oldalon vannak tüskék - a mechanikai kialakítás miatt.
Én ezt a dolgot használni szeretném, ami azt jelenti, hogy egyben kell lennie. Egy nyomógomb az rendszeresen mechanikai terhelést fog kapni. Az nem állhat a levegőben, és még felfekvésében is stabilnak kell lennie. Meg az sem hátrány, ha olyan formában van, hogy utána el tudom rakni későbbi használatra. Az a módszer, hogy tüskesor helyett ellenállás lábakat forrasztok bele, úgyhogy nem lesz, ami elemelje a board-ról, azért egy kicsit tré. Persze nem kizárt, hogy végül azt teszem majd, de nagyon nem szeretném. Egyébként abban az esetben egy mezei próbanyákot fogok fűrészelni, és akármilyen mikiket arra rádrótozni, aztán annak az alján fognak lábak kilógni, csak hát nem lesz emberi látvány egy kicsit sem
-
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #99308 üzenetére
Sok mas lehetoseg nincs, mint merni vagy megelozni a problemat, de meg ezek elott van 1-2 otletem:
Lehet azon a kis kozos szakaszon vagy eppen a wago-nal, csatlakozonal nagy az atmeneti ellenallas es ez problema. Kezdetnek megprobalhatod a led szalagok csillagpontjaba atkotni a tapegyseg foldjet. A wago-nak amugy is fos nagy az atmeneti ellenallasa egy forrasztashoz kepest ugy altalanossagban is.
Ha ez nem segit, akkor a kovetkezo kerdesem, hogy a zold jelvezetekeket hogyan vezetted? Osszefogtad pl kabelkotegelovel vagy szalagkabelen megy? Milyen hosszuak?
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99306 üzenetére
Ok, ha már vetted a fáradtságot, akkor megrajzoltam a helyesbítést, elvégre én vagyok aki segítséget kér
De tényleg, a vezeték hosszaknak ilyen téren egyáltalán nem szántam jelentőséget!
A próba kötést már szét is szedtem, szal nem is tudnám fotózni se, de most összerakni sincs kedvem így hogy a teló is messze van. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99305 üzenetére
Valóban a sematikus rajzok ilyen szempontból félrevezetőek lehetnek, ebben a rajzon azért nem szerepelnek vezeték hossz adatok, mert nincs "távolság". Ez utóbbi csak "próba" bekötés volt, nem a végleges, próbából kb azonos pontban vannak csillagban elágazva.
Erősáram terén azt szoktuk jelölni, hogy mi van azonos feszültségű sínezésen, de a távolságokat másik típusú rajzon jelöljük.
A LED szalagok azonos wago-ra lettek kötve, nincs "arrébb" rakva, azonos pontból kapták párhuzamosan a feszt.
Annyi hogy a LED wago-s elágazása előtt van egy DC '"Y" kábelem, hogy a rendes DC dugaszokat tudjam használni, így az ESP ennek az "Y" kábel gyári DC dugójába lett dugva, míg a másik ág DC dugojáról rögtön a wagok-ba a 12 VDC a LED szalagoknak. -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #99304 üzenetére
Az autocaddal az a baj, hogy a sematikus rajzok nem feltetlen tukrozik a fizikai elrendezest.
A rajzod alapjan azt mondanam, hogy az a gond, hogy az ESP32 es a ledszallagok kozotti kozos GND vezetekszakaszon mind a hat led szalag arama atfolyik, igy az ESP-nel levo GND ponton kisebb a feszultseg, mint a led szalagok GND pontjan. Ez effektive azt jelenti, hogy a LED szalagoknal a jelvezetekeken erkezo feszultseg csokken.
Ezen ugy javithatsz, hogy nem hasznalsz kozositett GND-t, hanem az ESP32 GND bekotesi pontjabol kulon-kulon GND vezeteket huzol mindegyik led szalaghoz. Igy:
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99303 üzenetére
Inkább autocad huszárkodnék, messze van a telefon...
Íme a jelenlegi állapotok vezetékezési rajza:Tehát a GND-k külön összekötése nem történt meg, csak a betáp oldal azonos.
Még azt láttam neten, hogy mivel ez a szalag rendelkezik a "D0" érintkező (ami a sima DATA) mellett "F0" érintkezővel is, lehet hogy arra kéne kötni a 12V tápegység GND-jéről még 1 szálat?
Vagy erre inkább az ESP32-nek az egyik GND-jét kéne kötni?
Ez a szalag: -
PROTRON
addikt
De én továbbra is egy adott projekt keretein belül mozgok, ami fentebb ki van fejtve.
Ott pedig a cél a LED szalagokhoz használt 12V DC tápokra kötni a vezérlést is, hiszen azonos betáp GND kell az ESP32 board betáp 5V-jához mint a LED-ekhez...Nem akarok további GND közösítéseket, még több kötési hibalehetőség..de lehet nem úszom meg.
Ezt azért megfuttatom:
Fentebb írtam hogy ha 5 db Led szalag van az ESP32-re kötve, akkor még nem látok hibát a vezérlésben, lekopogom, de megy pöccre.
Ha a 6.-at bekötöm, akkor azonnal mindegyik szalagnál elszáll a vezérlés és össze vissza kapcsolgatnak a szalagokon az egyes csipek.
Lehet hogy ezt még megoldaná ha az ESP32 egyik kimeneti GND-jét összekötném a LED szalagok bemeneti 12V-hez tartozó GND-vel?
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch OLED 64GB fehér játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung U28E590DS 60Hz 4K TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3314, 94% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 95% Akkumulátor
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Macbook Air M1 512GB // Számla // Garancia //
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest