Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Vladi
üzenetére
A Graetz-híd egy tokba van integrálva. Sok esetben a nagy pufferkondira mérve zárlat kimutatható, mármint nem a kondi zárlatos, csak közvetve, tehát ez ilyen gyorsteszt. Csak előbb feszültséget szokás mérni, hogy a kondi nem maradt-e feltöltve.
Van lehetőség az olvadóbiztosíték helyett izzólámpát betenni próbára, ilyen kisebb tápoknál 40 W megfelel. Legfeljebb nem mindenki tart már otthon izzót.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Megtaláltam mindkettőt, megmértem, de nem mértem zárlatot. Az egyenirányító az 4 db dióda, nem? Mert mind a négyet megtaláltam és mind azonos értéket mutatott. Elvileg ennek jó nak kell lennie. A tranzisztoron meg elég nagy ellenállást mértem.

-
Vladi
nagyúr
Srácok!
Segítsetek kicsit, azonosítani egy alkatrészt. ezen a képen, jobb felső sarokban karikázva. Barna kocka.
Én úgy sejtem, hogy ez egy biztosíték. Amin nem mérek folytonosságot.Ez egy 9002-es ps2 tápegység. A gép nem kap áramot, se kép, se hang. bejövő ac-t mérek eddig ez alkatérzsig, utána már semmitse. Úgy sejtem villámot kaphatot. Egyébként fillérekért vettem a gépet, mint működésképtelen eszközt.
A pát típusa: EADP-34CF illetve a sony így ismeri: 1-474-119-11. Kapcsolási rajzot nem találtam hozzá, csak a majdnemilyen modellhez.
-
laed
aktív tag
-
ekkold
Topikgazda
Részlet az 1978-ban megjelent, Vakáción a Mézga Család című rajzfilmből: [link]
Ismerős valakinek a történet?
Amúgy a hobbielektronika.hu-n perceken belül kimoderálták. Bizony itt tartunk,
tiltólistás lett a Mézga Család -
laed
aktív tag
válasz
sztanozs
üzenetére
Mi tudok veluk csinalni?
Kihajítani az ablakon. Vagy van valami elképzelés? Kéne tudni hogy a cucc mennyit fogyasztott, és akkor esetleg cserélhetőek a cellák benne. Amúgy egyben nem lehet kapni, vagy drága?? Lehet kapni csavarhúzókészletet ami viszi az ilyen csavart is, a kérdés csak az, hogy megéri-e?
-
Ribi
nagyúr
C3-ra 0.7ohmot mutat az gondolom nem egészséges

C6 elvilel 47n, de 56n-t mér, gondolom az még okés. Bár ha már ott vagyok érdemes azt is cserélni.
Van ezekre valami fontos paraméter, vagy bármi megfelelő kapacitás+fesz értékű megfelelő? Kerámia vs fólia? Pontosan annyi legyen a kapacitás, vagy 3n3 helyett ha kicsit nagyobb az mit okoz?
C6 elég fura jelőlésű: 2G, 47nJ5, de nincs fesz ráírva. -
Van harom B&D aksim, amibol kettot nem hajlando tolteni a tolto (pirosan villog). Az egyik 18V 1.5Ah, a masik 18V 2.0Ah. Az egyik aksi viszonylag friss, de a masik kb 3-4 eves. Mi tudok veluk csinalni?
Valami fura csavarral (torx aminek a kozepen van egy pin) vannak szerelve, nem hiszem, hogy egyszeruen szet tudom szedni. -
Sir81
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Gondolom egy ilyen dobozkát összerakni nem is tudnék... Akkor kuka a projekt. Köszi!
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mármint a C6 vagy a C3?
Ezeket érdemes kiszedni és megmérni? -
Ribi
nagyúr
Plusz egy dolog ami szar volt az a kapcsoló
.
Eléggé el volt szenesedve.
Megkapargatva "bekapcsol", de csak a cső két végén enyhén vörösen pislákol.
Puffer kondin van 312V.tordaitibi: nincs tapasztalatom ilyen javításával, de nem vagyok járatlan elektronikában.
Azért kédezem mit érdemes mérni. -
Szia ez egy elektronikus fénycső-előtét.
Javítása, ha nincs rutinod az ilyen kapcsolóüzemű önrezgő táp +elektronikus fénycsőgyújtó terén akkor kb. = a kudarccal.
Vagy veszel egy bármilyen 18W elektronikus fénycső-előtétet helyette, vagy kukázol egy hagyományos fénycsőfojtó+gyújtó kombót, vagy elengeded az agészet és veszel egy ledes fénycsövet. -
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Retek, tényleg hasonló ~3ohm körüli ellenállást lehet mérni a régi me az új csövön is.
Akkor az elektronika szart be. Hát megpróbálok méricskélni, de asszem ebből nem sok minden lesz. -
laed
aktív tag
Közben megelőztek a válasszal.

Akkor mellélőttem, mert azt hittem hagyományos fénycsőarmatúráról beszélsz.
Szerintem vághatod ki az egészet a fenébe. Ha van kedved szórakozni vele, el lehet szórakozni az alkatrészek ellenőrzésével. Az a kérdés, mi romlott el benne. (Kondenzátor, félvezető, egyéb.) Aztán lehet próbálkozni a hibás alkatrész cseréjével. -
Dr. Szilikát
őstag
Először a fénycsövet kellett volna kimérni, miután a két végén, két mérhető izzószál van. Nem neon, nincs benne neongáz, ami ebben van, amihez fénypor sem kell, miután az ionizált neongáz a látható tartományban emittál:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Glimmlámpa
Az elektronikus előtétnél nem a feszültségre kell menni, hanem vagy működik, vagy nem. Pufferen 325 V DC. Az elv nem bonyolult, a kompakt fénycsövekkel megegyező:
http://www.pavouk.org/hw/lamp/en_index.html

AI-alapú áttekintés
A "3 sávos fénycső" kifejezés olyan fénycsövekre utal, amelyekben a foszforréteg három különböző sávban bocsát ki fényt, ami jobb színvisszaadást eredményez. Ez azt jelenti, hogy a tárgyak színei természetesebben jelennek meg, mint a hagyományos fénycsövek esetében.
Részletesebben:
A hagyományos fénycsövek egyetlen foszforréteget használnak, ami nem adja vissza a színeket olyan pontosan, mint a napfény.
Ezek a fénycsövek három különböző foszforréteget tartalmaznak, amelyek különböző hullámhosszú fényt bocsátanak ki. Ennek eredményeként a fény spektruma szélesebb és a színek jobban visszaadhatók.
Előnyök:
A 3 sávos fénycsövek jobb színvisszaadást biztosítanak, ami különösen fontos lehet olyan helyeken, ahol a színek pontos megjelenítése fontos, például üzletekben, galériákban vagy otthoni környezetben.
Színhőmérséklet:
A 3 sávos fénycsövek elérhetőek hideg, meleg és természetes fehér színhőmérsékletben is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. -
Ribi
nagyúr
válasz
baly81
üzenetére
+laed:
Első körben az a kérdés hogy tudom kideríteni, hogy a táp a rossz vagy miért nem világít az új csővel. [kép]
Szétfeszegettem a tápot, így néz ki, csak ez van a lámpában. Hirtelen rámérve a biztosíték jó. De nem tudom mennyi feszt ad ki az egész. Lehet méricskélni? Nem adnak ki ezek sok feszt? -
baly81
aktív tag
Talán fényerőben nem érted volna el a hagyományost egy LED-es csővel kiváltani, de nálam nem okozott nagy élettani hatást... Alig észrevehető a különbség.
Nálam is tönkrement a tarolómban egy cső, a többi pedig elég fáradt (halvány) volt már. Kib*ßtam mindent az armaturából, csak a csőtartó foglalatokat hagytam bent. Újravezetékeltem, szerencsére gyorscsatis volt a foglalat. Belementek a led-es csövek. Kevesebb áramfelvétel ami 4×8W, (a 4×18W, +trafó veszteséggel -szerintem- minimum 100W). Fényerőben ennek ellenére nem igazán vettem észre módosulást, és nem meleg a cső (mondjuk alu hátlapos).
Amúgy nekem sincs halvány fingom sem, hogy mi lenne ez a sáv amit a boltos mondott. -
Ribi
nagyúr
Sziasztok,
Pult feletti neon világítás megpusztult, hirtelen felindulásból vettem egy másik csövet, de nem működik. Szóval utólag indulna a mi is rossz feltárás.
A foglalatban egy tápegység van "18w g13 t8" felirattal, semmi más, ami benne volt cső: YZ18RR26, amit vettem :Fénycső T8 18W F18W/865 daylight 6500K 26x590mm (59cm, 60cm) G13 FT8/18W/860.
Méretre jó. Oda volt írva, hogy van hagyományos meg három sávos. Ez nem tudom mit is jelent, 3 sávost vettem, mert abból volt. Ez számíthat?
A neon tápjának milyen feszültséget kellene kiadni?
Hogy álljak neki a hibakeresésnek, mit mérjek? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Sir81
üzenetére
Hiába nagyobb feszültségű terhelés nélkül (a feltételezés szerint), ha ráterhelsz, leesik a feszültség, ami az áramgenerátoros mód lényege.
LED-nél a vágási lehetőséget mindig jelölik, ott sem úgy meg, hogy csak ránézésre. Létezik monitorba szerelhető, vágható LED-sáv, ott is hasonlóan.

Egy példa, EL tape:
https://www.adafruit.com/product/415
Kétfelé vágható, mivel mindkét végén van csatlakozó, de azt írja, hosszúság nem számít. Van lent egy videó is a kötésről.
-
Sir81
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Temus cucc. Ott írja hogy darabolható. Az a baj hogy ez így már rohadt macerás időigényes. Balfasz voltam azt hittem ez a filament led ahol csak nyesed forrasztod és kész is a cucc... 3D nyomtatáshoz gondoltam például egy név vagy forma világítására de így már kuka az egész mert nem éri meg a belefektetett időt főleg ha eladásra kínálod tömegtermelésbe...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Sir81
üzenetére
Az el szalag teljesen más mint egy led - gyakorlatilag egy légmentesen zárt, világító kondenzátor. Ennélfogva váltóáram/feszültség kell az üzemeltetéséhez. A feszültség nagysága is szinte biztosan több mint 3V. Típustól függen n*10V....n*100V szokott lenni, a frekvencia pedig n*100Hz....n*1kHz.
Nem mindegyik darabolható, ahol vetted ott kell utánanézni. Az nem lehet, hogy a vágásnál összezártad a két szálat benne? -
Sir81
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm! Közben rájöttem hogy ez egy el vezeték foszforeszkálo anyaggal. A dobozka végén található vezetékbe egy sima 3 voltos led diódát dugtam és világított rendesen. Akkor jól gondolom hogy nincs feszültségnövelés?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Mármint a LED-tokon belül szokott anyagfáradásos hiba előállni. Mivel ezek párhuzamosan kapcsolódnak, a vibráló darab kiiktatható teljesen, hogy ne zavarjon, a többi még használható.
Feltételezve, hogy rendes javításra nincs valaki berendezkedve, tok műanyag részeit lerombolod egy fémeszközzel, alatta lesznek a fémfülek, azt meg leforrasztod.
#101162 Sir81
Úgy kell vágni, hogy zárlatba ne kerüljön, illetve ellenőrizni. Ha nem tartalmaz feszültségnövelő elektronikát és a tekercs csak zavarszűrő, akkor itt is párhuzamos chipek szerepelnek.
-
Ablakos
addikt
Usb-ről táplált laptop lámpa 6db led-ből az egyik villog/vibrál. Érintkezési hiba lehet, érdemes próbálkozni a javítással vagy kuka?
-
Sir81
senior tag
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem... Vásároltam valamiféle led szalagot ami elméletileg vágható méretre. Neki is álltam de rájöttem hogy itt valami nem stimmel. Elméletileg ez egy úgynevezett filament flexibilis led de gyakorlatilag fogalmam sincs mi ez... Felnyitottam a dobozát. Elméletileg 2x1.5 voltos elemmel megy de a nyesés után hiába próbáltam élete lehelni bele sajnos nem sikerült...
-
laed
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
A kérdés inkább a töltési karakterisztikára vonatkozik, ezeknek a motorba való ólomakksiknak 14.4V a maximális töltési feszültsége
A szünetmentesbe való akksiknak is.
-
biker
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
ja hát akkor semmi gond
a zárt zselés is ólmos akku, csak nem folyik hanem zselé, ugyanaz a karakterisztika -
válasz
biker
üzenetére
Persze ez világos, bár nem nagy akksiról van szó, 12V / 11.2 Ah, alig nagyobb, mint a 7 vagy 9 Ah-s riasztóakksik.
A kérdés inkább a töltési karakterisztikára vonatkozik, ezeknek a motorba való ólomakksiknak 14.4V a maximális töltési feszültsége, felette már gázasodni kezd, nem? -
Bocs a picit off.
Nincs valakinek, vagy nem tudtok MO.i elérhetőséget 51 pin LVDS átalakítónak? 0,3mm raszteren én nem tudok már forrasztgatni.
[ilyesmi]
-
baly81
aktív tag
Korábbi hozzászólásom... Ha tetszik a készülék és az igényeidnek megfelel, akkor ajánlom.
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Nem a lagjobb.
Hacsak nem 300-400m2 az épület,és mindenhol padlófűtés.
jobban jártak volna a 2 szint zónázásával.
2 termosztát 2 zónaszelep 1 zónavezérlő.
Ha a cirkó beépített utókeringetéses, ez emlékeim szerint kb. 90-91-es gyártás után mindbe benne van akkor még érdekesebb a megoldás.
A cirkónak kell állandó 230.
Ugyanerről a fázisról és nulláról viszed a 2 + keringető tápolást és a 2 szobatermosztásztot is.
A temosztátok kapcsolnak 1-1 normális relét vagy inkább a legkisebb mágneskapcsolót amik kapcsolják a cirkót.
Hidraulikusan meg remélem nem felejtették ki a vízkörből a 2 kör 2 darab visszacsapószelepét.
Az jó a ha szivattyúk elektronikusak.
Össze kéne hangolni a vízhozamot a cirkó beépített szivattyújával különben lehetséges a hangos üzem, zúgni fog a csövekbe a víz a nagy áramlási sebességtől. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Babetta-X
üzenetére
A processzoros szivattyú önmagát automatikusan szabályozza, illetve csatlakozhat hozzá hőmérő szenzor is. Az adott típus dokumentációját kellene megkeresni szerintem.
https://www.szivattyubolt.hu/elektronikus-fordulatszam-szabalyozasu-szivattyuk-85
Az elektromos fordulatszám-szabályozású szivattyúk tökéletesen alkalmazkodnak az adott fűtési rendszerhez, mivel a készülék munkapontja pontosan beállítható. Azon fűtési rendszerek esetében, ahol a radiátorokon automatikusan, a helyiség hőmérsékletének megfelelően nyitódó-záródó szelepek vannak, folyamatosan változik a rendszer térfogatáram-igénye. Egy modern szivattyú reagál erre; ennek köszönhetően pedig a meleg víz keringetése a rendszer aktuális igényéhez mérten változtatható, illetve a fűtési költségek is csökkenthetők.
A korszerű szivattyúkban a kifinomult vezérlőelektronika már alapfelszereltség
A régebbi berendezéseknél a fentiekhez még kiegészítő eszközöket kellett alkalmazni, ma viszont a kifinomult vezérlőelektronika már a szivattyúk alapfelszereltsége. Elektronikus fordulatszám-szabályozású szivattyúkat gyárt például a Wilo vagy a Grundfos.
Különböző szabályozási módok
A fordulatszám-szabályzás történhet állandó és változó nyomáskülönbségre is. Az első esetben a szivattyú adott térfogatáram-tartományon belül növeli vagy csökkenti a motor fordulatszámát a mért nyomáskülönbségnek megfelelően. Változó nyomáskülönbség esetén pedig a berendezés visszaméri a nyomáskülönbséget, és úgy változtatja a motor fordulatszámát, hogy a nyomáskülönbség az előre beállított módon módosuljon. A szabályozás alapja lehet az állandó hőmérséklet is: ebben az esetben a fordulatszámot a szivattyú egy külső hőmérséklet-jeladó jele alapján szabályozza. -
biker
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
igen, csak a töltés lesz érdekes
kisütéskor ok, hogy a 7-9Ah helyett 45-55Ah lesz rajta, sokáig bírja, de töltéskor ha egyszer lemerült, hát eltart 3 napig mire feltölti majd
-
Üdv mindenki!
Gyors kérdésem lenne. Van egy régi APC szünetmentes tápom, akksiját helyettesíthetem-e motorindító ólomakkuval? Feltételezem, a 230V-ra alakításkor mindegy az elektronikának, de a visszatöltés szempontjából is megfelelő lenne?
Köszönöm a válaszokat. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Babetta-X
üzenetére
Lehet, hogy azért zavartak el, mert eleve nem jó így?
Nem vagyok fűtésszerelő, csak amit láttam eddig rendszert, ott mindig 1 szivattyú volt.
Most egy 6 lakásos házban lakom és úgy tudom, hogy csak a bojlernál van szivattyú. A lakásokban elektromágneses szelepek vannak. Helységenkét termosztáttal. 5 kör, 5 termosztát. Padlófűtés.
Másik lakásban radiátorok voltak, ott a radiátoron volt a (tekerős) termosztát. Ilyeneket már lehet kapni digitális formában is. De szivattyúból nem láttam egyet sem a lakásban. Szerintem ott is csak egy volt a kazánnál.
A családi házban is 1 szivattyú hajtotta a vizet és a radiátorokon lehetett állítani az átfolyást. Még csak nem is termosztátos.Emellett szerintem fontos megemlíteni, hogy két szivattyú kétszer annyi fogyasztás.
Míg ezek a mágnesszelepek két állásúak, így csak a váltáshoz kell áram. A radiátorra szerelhető digitális termosztát meg gondolom elemes. A sima tekerős, meg tapasztalós.Ha mindenképp az elképzelésednél akarsz maradni, akkor jó lenne tudni, hogy a kazánod mi alapján kapcsolja a fűtést.
Egy gázos házban laktam eddig, ott az átfolyó víz kapcsolta be. Ha túl kicsi volt a nyomás (mert a főbérlő kicentizte a fizetést, a vizesek meg elzárták a csapot pénteken), akkor nem volt melegvíz. Inni tudtunk. Ez esetben elég csak a keringetőt kapcsolni.
Ha valamilyen elektromos jel kell a kazánnak, akkor relés megoldás lehet talán a legjobb. A termosztát egy-egy (vagyis összesen kettő darab) relét kapcsol. Az egyik relére az egyik keringető van kötve, a másikra a kazán. Ez az egyik kör. A másik ugyan így néz ki, annyi, hogy ott ugye a másik keringetőt kapcsolod. A kazánról ugyanazt a kábelt kell kettéágaztatni, ami majd a termosztátok reléjére megy és ugyanazt a kábelt kell egyesíteni, ami a relék másik oldaláról lejön és rámegy a kazánra. Mivel így ugyanarról a jelről van szó, így mindegy, hogy egyik kapcsolja vagy másik, esetleg mind a kettő, nem lesz gond. -
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ez így kevés infó...
Milyen fűtés van, padló/radiátor/egyéb...
Milyen kazán, hogyan vezérelhető?
Mekkora ház, hány helyiség, hol mi az igény...?
Szintenként elég egy termosztát? Okosotthonban nem gondolkodtok?
Minden ház más, mások a lakók, a helyiségek hőigénye. Amit itt írunk, vagy az okosotthonban az valamilyen lesz, de közel sem ideális...
Fura, h aki átépítette, az ezzel nem foglalkozott.
"Ha jól gondolom szintenként olyan termosztát kéne, ami tudja kapcsolni külön a szivattyút és a kazánt is ha kell..."
igen, kb. most ez a helyzet.
"ezeket sorba kéne kötni" ööö, nem, nem sorba. Ha van pontos adat mindenről is, akkor le tudjuk írni, de valószínűleg jobb lenne, ha szakember átnézné és megoldaná a vezérlést. -
Babetta-X
senior tag
Átzavartak a fűtésszerelés topicból
Lehet inkább elektromos kérdés szóval ide teszem fel. Adott egy régi FÉG kazán, viszont ezen kívül a teljes fűtési rendszer le lett cserélve, és szintenként leválasztva. Ez azt jelenti, hogy jelenleg két külön keringetőszivattyú van. Hogy kéne ezt bekötnöm? Ha jól gondolom szintenként olyan termosztát kéne, ami tudja kapcsolni külön a szivattyút és a kazánt is ha kell, illetve ezeket sorba kéne kötni, tehát hogy bármelyik tudja kapcsolni adott esetben a kazánt de a szivattyúból csak a neki kellő induljon el. Nagyon rosszul gondolom? Illetve ez egy szabályozható szivattyú, de nem teljesen vagyok tisztában vele, hogy önmagát szabályozza hőmérséklet függvényében, vagy azt is vezérelni kéne? Chatgpt mondott ilyen okosrelé megoldásokat, amiben szintén látok logikát, de ha valaki tud biztosat azt megköszönöm 
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm szépen a választ.
Berajzolnád hova és milyen ellenállást rakjak?
Ha nem rakom pcb -re akkor a vezetékeket kell leragasztgatnom, és dugdosmom, hogy ne látszon.
Egyszerűbb, ha csak a ledek vezetékeit kell dugdosnom.
2- led előre és hátra az 3-3 vezeték. Elég lesz azt dugdosni.
Ja, plusz a 2 ldr, akkor az még 4 vezeték.
Fogalmam sincs hogy fogom elrejteni.Most a 3 állású kapcsolóval szenvedek. Se ebay-en ,se amazon-on nem lehet venni. Nem akarok 2 db 2 állásút, de úgy tűnik az lesz.
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Ez áramkör vadszereléssel fél körömnyi helyen kivitelezhető. Én nyákot se csinálnék neki.
Jól írták nincs hiszterézis, ez +1 darab ellenállással megoldható és nem fog pislogni a billenési ponton.
Beépíted, a trimmernél kis lyukat hagysz és élesbe beállítod a billenési küszöböt olyan fénynél illetve sötétnél ahol akarod hogy kapcsoljon. -
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a választ.
Igen, azt tudom hogy mit csinál, de csak elméletben és a programban. Nem tudom , hogy sötétben be fog e kapcsolni.
A ledek nem vilagitanak vissza az autó belsejébe, az igen rosszul nézne ki.
A kapcsolóknak, potinak fúrok lyujat, és elemet is lehet majd cserélni, de ezek nem ott lesznek ahol a pcb.
Még nem tudom mennyire tudom össze húzni a pcb-t.
De az egész elektronikát el kell rejtenem. Nem sok hely van.
Az autó hossza 15cm.kb 8x8 as helyem van elemnek kapcsolóknak, potinak, nem tudom oda tudom e zsúfolni a pcb- t is.
A fényt a felkapcsolt lámpától kapja, ha leoltom a lámpát akkor felkapcsol.
Lesz kapcsoló kikapcsolni, és direktre kapcsolni.
Kulonben este világítana. Tehát nem gond a küszöb.
Ez inkább projekt mint hasznos dolog.
Sztem párszor bekapcsolom és utána porosodik. -
And
veterán
válasz
lanszelot
üzenetére
"hogy csináljam hogy az LRD minimális ellenállás változására felkapcsoljanak a ledek?"
Ez a kapcsolás pont ezt csinálja, csak épp hiszterézis nélkül. Magyarán a kapcsolási pont környékén előfordulhat, hogy sűrűn ki-be kapcsolgat, és ezt a jelenséget akár a vezérelt ledekről az LDR-re visszajutó fény is kiválthatja.
Mod: vagy arra gondolsz, hogy a potméterhez sem fogsz hozzáférni összeszerelés után? Mert úgy nem lesz egyszerű, az LDR-ek karakterisztikája nem egyforma, még azonos típuson belüli példányoknál sem egyezik tökéletesen. -
lanszelot
addikt
Hello,
[kép]
Egy pici modell autóba szeretnék első, hátsó lámpát, ami sötétben automatikusan felkapcsol.
A kapcsolási rajz ott van, azt tudom.
Mivel pici az autó az LRD-t nem tudom kitenni, autón kívülre.
Csak bele. Viszont vannak rajta lyukak ahol jut be némi fény.
Tehát a sötét és a teljesen sötét között kellene különbséget tenni.
A kérdésem az lenne, hogy csináljam hogy az LRD minimális ellenállás változására felkapcsoljanak a ledek?Kimérni nem tudom mert először be kell szerelnem az elektronikát és csak utána tudom össze rakni.
-
Postas99
őstag
Inkább bedobok egy újat:
Úgy is említettem, hogy helloweenre készülök.
[Az új creepy cucc] készül Smithsys kollégának köszönhetően. Nélküle nem jöhetne létre ez az új horror baba! A szemeit SG90-es szervo és egy ESP32 fogja vezérelni, lesz benne még egy hangmodul is. A baba ijesztő hangon fog énekelni. Ezer köszönet a kollégának, hogy elkészíetette hozzá a mechanikát!!!!!! -
rostiron
őstag
Sziasztok.
Autó motorvezérlővel foglalkozik valamelyikőtök ?
-
And
veterán
"a DCF-es adótorony nonstop nyomja a pontosidő jelét"
Így van, egy perces időkerettel és 1 bit/sec adatsebességgel folyamatos az adás, így ha van jó vételi szint, legrosszabb esetben két perc alatt sikeres lehet a szinkronizálás. Az adatkeret a hibás vétel ellen tartalmaz némi védelmet, három helyen is van az adatkeretben 1-1 paritásbit. Nálam szintén AA-elemről megy a többségük, de a vétellel láthatóan mindegyik spórol, a 20+ éves példányt beleértve. Van napelemes, belső gombakkuval ellátott, az is csak hajnalban próbálkozik a vétellel. Olyankor sokkal nagyobb az áramfelvétel, mint normál működés közben. De sosem láttam még egy napon belül, hogy sikeres vételt jelezve akár egyetlen másodpercet is szétcsúsztak volna. De tuti lehet olyan ócska konstrukciót készíteni, hogy ez megtörténjen
. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
pfff.... mi a ráknak kellene több óra, ha mindegyik ugyan azt mutatja?
-
-
laed
aktív tag
de az én DCF-es óráim az utolsó sikeres vételt követő 24 órán keresztül jelzik a szinkron meglétét, és takarékossági okokból csak éjszaka néhány alkalommal próbálkoznak a vétellel.
Nem mindegyik ilyen. Az enyém óránként próbálkozik NON-STOP. Aztán ha van vétel, szinkronizál.
Egyszer ránéztem neten, a DCF-es adótorony nonstop nyomja a pontosidő jelét. Szóval ha nem a vételben, akkor az egyéni konstrukcióban lehet hiba, ha ilyen eltérés előfordul. Van több is, de ilyen tesztet sose csináltam, mert nem 1 helyen vannak, és a vétel meg nem kiszámítható, hogy hol van és hol nincs. Nem írtad miről megy, az enyém ceruzaelemről, és évekig bírja 1 elemmel. Az megtörténhet (mert nem írtad, honnan az infó) hogy csak este van DCF-vétel. (Európai szinten érzékeny a napszakra és az időjárásra.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Battlefield 6
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Suzuki topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Elden Ring
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 4GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W11 I HDMI I Cam I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3054, 96% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3370,94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3604
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Én úgy sejtem, hogy ez egy biztosíték. Amin nem mérek folytonosságot.

.

Lehet inkább elektromos kérdés szóval ide teszem fel. Adott egy régi FÉG kazán, viszont ezen kívül a teljes fűtési rendszer le lett cserélve, és szintenként leválasztva. Ez azt jelenti, hogy jelenleg két külön keringetőszivattyú van. Hogy kéne ezt bekötnöm? Ha jól gondolom szintenként olyan termosztát kéne, ami tudja kapcsolni külön a szivattyút és a kazánt is ha kell, illetve ezeket sorba kéne kötni, tehát hogy bármelyik tudja kapcsolni adott esetben a kazánt de a szivattyúból csak a neki kellő induljon el. Nagyon rosszul gondolom? Illetve ez egy szabályozható szivattyú, de nem teljesen vagyok tisztában vele, hogy önmagát szabályozza hőmérséklet függvényében, vagy azt is vezérelni kéne? Chatgpt mondott ilyen okosrelé megoldásokat, amiben szintén látok logikát, de ha valaki tud biztosat azt megköszönöm
.