- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #100397 üzenetére
Sajnos azt nem tudom, hogy milyen pfc van benne, ezért meg nem szedem szét, hogy belenézzek.
Egy TVnél már megjártam maszek négyszöges inverterrel próbálva, igaz előtte egy módositott szinuszosról ment pár évig, csak az egyszerű saját készítésü nyírta ki. -
leweegee
aktív tag
válasz
Batman2 #100396 üzenetére
Szerintem túlpörgöd, egy átlagos fagyasztó ha tele van durrantva, kb 48 órán keresztül tartja a hőmérsékletet, ha félig van m kb 24 órán át. Nem kell nyitogatni az ajtaját.
Esetleg ha elárulod a pontos típusát, meg lehetne mondani milyen táp lakozik benne, ha mindenképp ragaszkodsz az inverteres megoldáshoz. -
válasz
Batman2 #100396 üzenetére
Szia igen jól gondolod és ha greatz-puffer, akkor elmegy ac dc 3szög 4szög mindenről. Pl. nekem 8. éve megy 275V DC-ről a kazánkeringető szivattyúm.
De HA aktív pfc-s a hűtőd tápja akkor nem szabad rákötni.
Ezt meg a hűtő gyártóján kívül nem sokan tudják megmondani, csak ha szétszedik a hűtőt és megnézik a táppanelt. -
Batman2
őstag
Üdvözletem !
Áramszünet lesz a lakásunkban pár órán keresztül, a fagyasztó meg tele.
Van egy nagyobb akku, meg egy 1200W-os inverter (módosított szinusz), adott a gondolat,. hogy az akkuról tápláljam addig, még ha nem is bírja ki 8 órán át, de legalább nem olvad ki.
Viszont a hűtő inverteres kompresszorral szerelt, nem hagyományos, nem tudom, merjem e a nem szinuszos inverterről hajtani ?
Gondolom, a kompresszor inverter áramköre is azzal indult, hogy egyenirányítja a hálózati 230-at, de akkor is nem tudom, merjem e rákötni.
A hagyományos hűtőt régebben már hajtottam erről az inverterről, az ment vele, mégha nem is szinusz volt a jelalak.
Üdv. -
btraven
őstag
válasz
rednifegnar #100393 üzenetére
Igen öcsém már olyan magnót kapott.
-
Ribi
nagyúr
Pont most néztem megint a felső rajzot és nem értettem, hogy miért van C2 oda kötve. Semmi értelme, csak a bemenetet terheli és magától nehezen merül.
Sokkal több értelme lenne Q1 után kötni, pont ahogy a linkeden van.
Mondjuk ott is még biztos ami biztos raknék egy ellenállást sorba azzal a kondival, hogy ne "rövidzár" legyen amíg fel nem tölt.
Na meg a D2 is még alapból vágja az első 0,6V-ot. -
Sziasztok,
forrasztáshoz keresek mikroszkópot, és mivel nem ez a fő profilom, így nem költeném el egy átlag magyar család félhavi keresetét egy ilyenre
Úgy látom, hogy a monitoros mikik egész elfogadható állapotban vannak. Bangoodon találtam az AD209 -et. Van valakinek tapasztalata vele? (youtubon nézegettem, de ott azt mond az ember amit akar
) Esetleg valami másik, amit ajánlanátok?
Köszi -
btraven
őstag
Köszönöm, gondolom ahhoz minden alkatrészt le kellene cserélni a LED-eken kívül. Azt se tudom most milyen tranyók vannak benne, fekete színűek kék csíkkal, felirat nélkül
Kipróbáltam az 1W-os fejhallgató erősítőmmel, ez kihajtja szépen, 7 LED világít, a 8. csak halvány, akárhogy emelem a hangerőt. Gondolom kevés az 5V tápfesz a telefontöltőről.
Most 35 mA megy a LED-eken az LTspice szerint, 6V-ot meg csak elemmel tudnék csinálni. 6V az már 43 mA lenne egy LED-nek.
Viszont ekkora bemeneti fesznél az utolsó LED már 10 mp alatt alszik ki.
Ezt a bleed ellenállást lehet még kipróbálom, ahogy nézem csak az egyenirányítás minőségét rontja, nem olyan szép egyenes a DC jel. Az talán nem okoz nagy gondot?Érdekes hogy anno nem aratott ez a cucc nálam nagy sikert, nem sokra emlékszem, gyanakszom akkor se működött rendesen, akkor még nem volt ilyen erősítőm, aztán hagytam az egészet.
Előtte egy 4 LED-est csináltam, azt használtam jó sokat a BRG MK27-es line out-járól. Az tök klassz volt akkor még lelkes fiatalként. -
And
veterán
válasz
btraven #100384 üzenetére
"Az erősítők mindenképpen 100k ellenállást látnak?"
Nyilván nem, hiszen a Q1 is igényel némi meghajtó áramot, és a D1 nyitófeszültségét elérve az is kezdi szépen levágni a negatív félhullámokat, vagyis olyankor áram folyik rajta.
Itt láthatsz egy hasonló, de korrektebb kapcsolást: [link]. A kiegészítő 'bootstrap' nélkül is elég érzékeny, 500 mV rms már teljesen kivezérli, és kellően nagy, 10kohm feletti impedanciával fogadja a bemeneti jelet. Itt az első fokozat az előzővel ellentétben nem egy NPN emitterkövető, hanem egy PNP bipolár, közös emitteres kapcsolásban, vagyis tisztességes erősítést produkál. -
-
btraven
őstag
válasz
Donki Hóte #100387 üzenetére
A bemenetnél a 1 és 99k ellenállás, állítólag LTspice-ban így lehet csak megadni.
Aztán az ohm értékeket mindig átírni ahogy tekernéd a potit.
-
-
-
btraven
őstag
Tegnap kipróbáltam, előerősítő line-out kimenetéről 1 led világított, de az folyamatosan. Az első led nagyon lusta, ha kikapcsolom akkor is 1-2 mp után alszik el. Gondolom valamelyik kondi tölti.
Aztán CD lejátszó fejhallgató kimenetéről max hangerővel sikerült 4 led-et kivilágítani. Érdekes a 3. és 4. led szépen villog, nem lusták. A bemeneti C1 100uF lett, mert hirtelen azt találtam kéznél. Pár alkatrész hiányzott róla, azokat most pótoltam.
40+ év után is működik a cucc.
Hát nem tudom, lehet hogy ez sima feszültségmérő áramkörnek tervezték, csak én akartam audio VU mérőnek használni.
Mert mire kellene ahhoz rárakni, a erősítő hangfal kimenetére?Ugye azzal nem tudok kárt csinálni hogy a bemenő potit akármilyen állásba tekerem? Az erősítők mindenképpen 100k ellenállást látnak? Bár a potira nincs rá írva semmilyen érték, de gondolom ilyen kilós érték lehet.
-
And
veterán
válasz
Reggie0 #100380 üzenetére
"Emiatt ahhoz, hogy 100mA legyen a Q1 bazisan 14V-nak kell lennie a bemeneten."
Igen, nagyságrendben a szimuláció is hasonló értéket adott, a teljes kivezérléshez meg még ennél is több V-tal nagyobbat.
btraven: növelheted a tápfeszt, de az nem fog változtatni azon, hogy ez a kapcsolás abszolút nem vonalszintű (100mV-os nagyságrendű) jelekhez való. A táppal együtt ráadásként a ledekkel soros 120 ohmos áramkorlátozókat is növelni kell. -
btraven
őstag
Köszönöm, akkor növeljem a tápfeszültséget? Ez egy régi, 40+ éves NYÁK amit előszedtem nosztalgiából, gondolom valamikor a Rádiótechnikában jelent meg. Kapcsolási rajz nincs meg, tápfeszt is csak hasra ütve írtam be. LTspice-szal szimulálgatom, de tényleg az a baja hogy az utolsó 4 tranzisztor nem nagyon fog világítani ha Line-out kimenetről hajtom. Az max 5.6Vpp. Élesben még nem próbáltam, csak 5V tápot adtam neki. Látszólag nem füstöl
Elvileg zenehallgatáshoz használnám hangerő kijelzőnek.
-
Reggie0
félisten
Egy 22uF-os kondin keresztul van megtaplalva, tehat azt is tudjuk, hogy a i=C1*du/dt szerint fog alakulni a kondin.
Ezen felul a diodakon lepcsozetesen csokken a feszultseg, minusz mindegyiknel 0.6V a bazis nyitofesz, osztva 1kOhmmal. Emiatt ahhoz, hogy 100mA legyen a Q1 bazisan 14V-nak kell lennie a bemeneten. Ezen felul a 100mA-hez 1ms-onkent 4.5V-al kell novelni a feszultseget is, hogy a C1 kondi atengedje ezt az aramot. Belathato, hogy ez elegge rovid tranzienskent tud csak megvalosulni, tehat a bazisdiodan ez nagyon kis teljesitmenyimpulzus lesz, konkretan par mJ-t kell eldisszipalnia. (0.1A*0.6V*1ms az 0.6mJ).
Szoval realisan nem lesz itt semmi gond, es ebben a szamitasban meg az sincs benne, hogy igazabol a C1 arama megoszlik, mert C2-t is toltenie kell, tehat valojaban meg gyorsabb feszultsegemelkedes lenne szukseges ehhez.
-
And
veterán
válasz
Reggie0 #100377 üzenetére
Azért a Q1 emittere és bázisa valószínűleg kevéssé szeretné a bőven 100 mA feletti áramokat. Eleve bazi nagy jel kell a teljes kivezérléshez, és a táp feletti bemenőjel elég gyorsan ennyire növelné a puffer tranzisztor áramát. Ennek jelentős része rögtön átmenne az első, majd sorban a többi fokozat diódáin is.
Ribi: "Nyilván megmondják, hogy 5V a javasolt max bemenet, aki fölé megy az vessen magára."
Oké, de akkor mi az értelme annyi fokozatot betenni, amelyek értelmes körülmények között sosem lesznek kihasználva? Szimuláció szerint a 6. ledig 'ér el' a kivezérlés, ha a bemeneti csúcs eléri a tápfeszt. -
Reggie0
félisten
Nem feltetlen problema, ha jobban terhelodik, mert csak a tranzisztorok bazisarama jelent igazabol terhelest a sok 1kOhmon keresztul. Az meg akar hasznos is lehet a bemeneti egyeniranyito-szuro aramkor gyorsabb kisuteseben. Igy minel nagyobb a csucsertek annal hamarabb uriti ki a kondit es kevesebb ideig villannak fel a a magasabb jelszintet mutato LED-ek. Ez akar meg cel es tudatos dontes eredmenyekent is elkepzelheto szamomra.
-
And
veterán
Ettől függetlenül ennyi fokozattal és ilyen alacsony tápfeszültséggel már hamarabb előáll az a helyzet, amit Reggie0 említ: 5V-os csúcsértékű bemenetnél az első hat fokozatnál lesz értelmezhető ledáram, e feletti szintnél pedig a bemeneti forrás durván túlterhelődik. Úgyhogy ez a kapcsolás ebben a formában erősen sántít.
-
ViZion
félisten
válasz
turho #100368 üzenetére
van egy 120x38-as szerver ventim, 6000 rpm...
természetesen brutál hangos, de sok levegőt is tol.
Nem szerelem be, mert inkább a throthling
De Neked ilyesmi kell, ami pwm 800-6k között forog. nem a fesszel játszanék.Proton: yt-on van egy mérnök srác, turbinákat, hajócsavarokat fejleszt. Hihetetlen, h pár trükkel mennyit nyernek. Egy teherhajónál ezek sok tonna gázolajat spórolnak.
-
Reggie0
félisten
Nem. Ha kinyit az osszes dioda, az a tulvezerles, akkor kezd el vilagitani a D7 ami ezt jelzi. A fesz addig megy, ameddig nem fogyott el belole annyi, hogy gyakorlatilag nulla. Szoval ha pl. 1V megy ki Q1 emmiteren, akkor nyit a Q2, tovabbmegy 0.4V~0.6V a D4-en es ez a Q3-mat mar csak reszlegesen nyitja ki, amitol csak pislakolni fog tovabb nem megy a feszultseg a diodasoron.
Ha a Q1 bazisan nagyobb a fesz, mint 5V, akkor a bazis-emitter diodan fog atmenni a teljes emitter aram, azaz mar a teljes terheles megy a bemenetre. De ha a bemeneten van >5V akkor mar terhelhetobb az audio kimenet is.
Raadasul az 1N914 dioda nyitofesze is valtozo, 1uA-nel csak 0.275V, azaz par tized volt bemenetnel mar par mikroampert atkuld az elso led tranzisztoran, aminek 100...800 az erositese, azaz 0.1-0.8mA koruli aramot enged a D3-on igy pislakolni fog. Ha nagyobb a bemeno fesz, akkor ez a jelenseg tolodik a kovetkezo ledre a sorban.
-
PROTRON
addikt
válasz
turho #100368 üzenetére
2 fajta ventilátor alaptípus között(az egyik a proci hűtők miatt az egymáshoz közel lévő lamellákra van kihegyezve, míg a másik meg a nagy átszellőzésre) a helyedben megnézném a versenypiacon a lehetőségeket, hogy adott környezetbe pontosan melyik típus való így visszaállítható a fesz érték amire kell és akkor hangerő is csökken.
Nem csak marketing bullshit, az egyes lapátok kialakításán múlik melyik pontosan milyen környezetbe való, ezért van az élen a Noctua NH D15 a cpu léghűtésben, mert ott a ventilátor lapátainak kialakítása, szöge, apróbb "buborékok az öntvény felületén" pontosan arra a lamellázási paraméterekre van fejlesztve, mérnökileg együtt a borda toronnyal amihez van.Tehát a két alaptípus között nem csak a légszállítást kell nézni hogy az azonos mennyiség legyen, a célfeladatot is nézni kell, de még azt is hogy célfeladaton belül mennyi a légnyomás...etc...
A turbina fejlesztés egy külön szakterület a gépészmérnökségen belüli, áramlástechnikai szakágon belül. -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #100367 üzenetére
A vége 14-14.5 volt lesz, emelném kell Deshroud modhiz a fordulatot vga-n mert lassabb Be Quiet 12 cm ventijeim voltak itthon, ezért melegebb mint vártam.
-
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #100364 üzenetére
Beizzítottam 16-on, bírja....
-
Tudja valaki, milyen bldc motorok vannak az akkumulátoros fűnyírókba?
Lehet ilyet külön vásárolni?
Döglődik a 25 éves fűnyíróm, a háza még jó és ha nem horror, átalakítanám akkusra.
Fiamék vettek egy akkus fűnyírót, igaz a 100.000 Ft kategória és le vagyok döbbenve milyen jól működik. -
-
turho
addikt
Sziasztok! Egy 12 V-os pc hűtőventillátor tápfeszültségét emelhetem 15 Voltra szerintetek, ha kellene még némi plusz fordulat?
-
.-..-.
tag
Urak, egy elméleti kérdés ...
A régi 3.6V NiCd hordó akku helyére látok egy lis panelt, egyszerű 3V 2032 elem foglalattal. Természetesen egy diódával, hogy töltést ne kapjon.
Amit nem értek, hogy miért van egy 200 ohm ellenállás még sorban a diódával.
Mi ennek a célja?
-
válasz
Dr. Szilikát #100360 üzenetére
Ért. Erről a 18V-osmegoldásról nem tudtam (de nem meglepő).
Keresnem kell akkor 12V-nál nagyobb tápot, ha egyáltalán van itthon ilyesmi. Az IC meg tényleg valami szögegyszerű cucc.
Viszont amúgy derengeni mind dereng, szóval nem a LED-eken múlik. Mi tud még ebben elmenni? Inkább zárlatra tippelnék, mert amikor először kap tápot, akkor villan egyet, és gondolom utána megfogja valamilyen áramkorlát. -
Dr. Szilikát
őstag
2835 tokozású COB LED létezik még 18 V névleges nyitófeszültségű is, ahogy látom a neten (1 W / 60 mA). Vagyis sorosan 6 x 3 V chip integrálva.
13 x 18 = 234 V lenne a sor nyitófeszültsége, a szinusz csúcsa ennél több, de azt már leszabályozza az áramgenerátor.
A LED-ek világában viszont létező dolog, hogy mondjuk 2 chip zárlatos lesz (a tokon belül, jelen esetben), marad 12 V névleges. Míg a többinek a 12 V kevés. Megfelelő tápról kellene tesztelni, akár egy 24 V-os tápegység is jó, ha az van kéznél, de ellenálláson keresztül.
-
-
válasz
Dr. Szilikát #100348 üzenetére
Ez itt az. Tényleg nem arany, természetes fényben már reggel is másképpen nézett ki, lámpafénynél csillog hasonlóan, mint a másik oldali. Az ezüst meg csak a tokozás.
Ennyi alkatrész van rajta : -
kisi
aktív tag
Ha jól értelmezem, talán egy Ilyen megoldaná a vezérlésének a problémáját?
-
kisi
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100354 üzenetére
18 voltos akkupakk, 2,5Ah.
Tehát ezek szerint nem léptetőmotor, hanem egy állandó mágneses, hall IC-kel ellenőrzött poziciójú motor..
ViZion: Megvan a vezérlése, de az olyan mértékben integrált, mindent egybe fogó panel, hogy nagyobb munka lenne az alapján kibogarászni valamit...
Ebből a motorból kettő darabot adtam a srácnak(egy kerék motort, brutális lassító áttétellel, illetve a vágófej motorját, ami nagyobb, de nincs áttétele..), egyet megtartottam magamnak. -
Dr. Szilikát
őstag
A linkedről elindulva, a képkeresőn keresztül vannak infók. Bekötés:
https://www.samj.me.uk/posts/wheel_motors.html
Kötés értelmezése:
Tudni kellene, hány voltos akkuról működött és valami BLDC drivert nézni hozzá.
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy léptetőmotor, ami egy robot fűnyíróból lett kiszerelve.
Az ismerősöm egy kreatív projekt keretében szeretné felhasználni.
A szokásostól eltérően 8 vezetékes.
A kérdés az volna, hogy létezhet e olyan pici kínaiak, vagy akárki által gyártott panel, aminek a segítségével ezt egy potméter, vagy rotary switch segítségével meg lehetne forgatni.
A cél nem a preciz poziciójú megállítás, hanem a folyamatos, szabályozható sebességű forgás lenne.
Ha létezik ilyen panel, a beszerzéséhez az e-bay lenne az ideális, sajnos a lakhelye miatt a Magyar boltok nem igazán jönnek szóba..
A segítségeteket előre is nagyon szépen köszönjük. -
-
válasz
Dr. Szilikát #100348 üzenetére
Ez jelenleg villan, majd halványan dereng. Én is várnék egy kondit, de hol a francban lehet... Persze nem egyszerű szétszedni, ha szét tudom, akkor lesznek képek.
Amúgy elég hasonló ehhez, amit betettél. -
Dr. Szilikát
őstag
Vannak ilyen megoldások is, az IC egy lineáris / disszipatív áramgenerátor, az ellenállás egyik lábára megy, azzal konfigurálható a LED-áram.
De pufferkondi nélkül a nullátmenetnél nem világít, ami szemet fárasztó vibrálásban nyilvánulhat meg. Ha eleinte nem is feltűnő valakinek, de valószínűleg nem valami egészséges.
-
Polcz
újonc
válasz
Donki Hóte #100341 üzenetére
Á szuper, köszönöm!
-
Ha nagyon elveszek az ellenállások színkódolásában, akkor ezen az oldalon szoktam a színeket beállítgatni.
Az oldal szerint 5 sávval kódolt ellenállások esetében arany/ezüst színek nincsenek a számértékeket jelölő csíkoknál, arany/ezüst színek a szorzó és a pontosság értékeknél lehetnek. Persze szürke és narancs színek vannak a számoknál, azokat nézheted ezüstnek és aranynak
Ha az általad megadott színeket megfordítom, akkor az tényleg 33 ohmos ellenállást mutat
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem kezdődik arany vagy ezüst színnel és egy fémréteg ellenállás nem szokott így módosulni sem. Nyúlás fogalma ismert ugyan, de viszonylag ritkább és nem így, hogy beáll szépen 33 ohmra, ami még reális érték is:
narancs
narancs
fekete
arany
ezüst= 33 ohm +/- 10 %
Kapacitív előtétes lámpában lehet 33 ohm, mivel a soros kapacitív előtét a bekapcsolás pillanatában kellemetlen áramimpulzust, kapcsolót beégető szikrázást hozhat létre, ha valaki pont a szinusz csúcsára indít rá, amit korlátozni ajánlatos.
Egy megnyúlt ellenállás (a ritkább találkozás mellett) jellemzően megviselt külsőt is mutathat, mert már annyit izzadt életében, magas hőfokon, hogy bele is fáradt.
-
PROTRON
addikt
Mennyire faék egyszerű az a LED lámpa?
Csak mert bizonyos digitális LED szalagok esetében pont 33 ohm ellenállás kell a zavar hatások csillapítására hogy ne vibráljanak a LED csipek a szalagban.
Lehet más okból is kereken ilyen értékű, nem feltétlen azért mert tönkre ment, vagy mert 1-esnek kellett volna lennie. -
Ezüst arany fekete arany arany
Ez milyen ellenállás lehet?
LED lámpában van biztosíték címén, ahogy azt szokták mostanában... 33 ohm mérek rajta, gyanús, hogy ennek 1ohm-nak kéne lennie. -
-
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Adott egy 4 illetve 6 AA méretű sorbakötött NiCD cella. (gyerekjátékból) Ami elhasználódott. (a ráírt 700 illetve 2000 mAh is elég megmosolyogtató számomra)
Azon morfondíroztam, hogy van otthon egy marék jó állapotú tölthető NiMh elem és azzal helyettesíteném.
Létezik vmi "slim fit" tok hozzá? -
erikke17
őstag
válasz
Donki Hóte #100319 üzenetére
Köszönöm teszek náluk egy próbát
Remélem sikerrel járok ahogy nézem cikkszám alapján elvileg be szerezhető a kapcsoló
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Donki Hóte #99969 üzenetére
Megjött, igaz csak 9db-ot csomagolt a pingpong, de mindegy, nekem úgyis csak 1 kellett. Kicseréltem a termosztátban pár napja, és jó, szóval az volt a baja.
-
-
Helyből van pl. ilyen
Ennek csak annyi baja van, hogy +- táp, vagy 12V...Meg van LM393, az jobban hangzik...
(Közben leesett, a 10bit ADC csak 1kg-tudna mérni, ha 1g pontosság kell
)
-
-
And
veterán
Ahogy gondolod. De a dolog problémásabb annál, minthogy egyetlen tranzisztorral szépen meg tudjad valósítani: a celláról elég kis szintű és differenciális jelet kapsz, ráadásul az átlag Arduino-k ADC-je 10-bites. Az említett modul ezt magában megoldja, és 24 (effektív ennél nyilván valamivel kevesebb) bites szigma-delta ADC-je van.
-
-
And
veterán
A kettős tápfesz egy op-amp esetén általában viszonyítás kérdése, hiszen nincs 0V / GND lábuk. De van dedikáltan egytápfeszes (5V körüli) kialakítás, aminél a bemenet is lemehet nulla környékére és a kimenet is rail-to-rail. Pl. a Microchip gyárt ilyeneket, ezek beszerezhetőek a ChipCad-nél, lásd mondjuk az MCP601 típust.
De a HX711 képességeit és árát elnézve annál jobban nem fogsz kijönni.. -
válasz
erikke17 #100317 üzenetére
Ez a hivatalos magyar Blekkendekker márkaszervíz elérhetősége:
blackanddecker@hu.fixit-service.com
Őket kérdezd meg az alkatrész ügyében, nagyon segítőkészek. Nekem jóval ebay ár alatt adtak alkatrészt, a postaköltséget viszont fizetni kell, ha nem miskolci vagy (helyileg ott vannak).
-
Hello,
Nyúlásmérő bélyeghez kéne nekem valami, ami lehetőleg 5V-ról tud erősíteni annak a kimeneti feszültségén annyit, hogy egy Arduino analóg bemenetén mérni lehessen
Van valami ötletetek?
Nyilván lehet venni HX711 modult, de ha venni akarnék, akkor már vettem volna
Van itthon 4560, 4558, OP275, LM358, BC548, 558... Viszont a műveleti erősítők szinte mind dupla tápot kérnek, és 5V körül már egy tápos módban nagyon kérdés a működésük.(Nem akarnám bonyolítani, persze ha nem megy egy 5V-ról (még inkább 4,2V), akkor fogom
)
Napokban megmérem, hogy mit ad ki a nyúlásmérő mondjuk egy 4V tápról, akkor okosabb leszek. -
erikke17
őstag
Sziasztok
Van egy Black and Decker ütvefúróm kb 10 éves le dolgozta már magáét
Viszont ma el kezdett dilizni a kapcsolója vagy teljes gázon megy vagy abszolót semmi, néha működik a fordulat szabályozás de ritka vagy menetközben ingadozik.Ilyen kapcsoló van rajta: FA1-4/2BEZ-T
Ilye találtam ami 6Amperes de sajnos 125VAC, FA1-6/2BEZ-T
Lehet ezt valamivel helyettesíteni? Van rajta egy irányáltó valójban balra lassan forgott csak jobbra fúrás irányában szabályozott volt
Előre is köszönöm -
-
And
veterán
válasz
tordaitibi #100314 üzenetére
Úgy tűnik, hogy ezt neked találták ki: [link].
-
Sziasztok fiatalok. (és vének
)
555-tel meg lehet csinálni,
ha megkapja a 12V tápot, 4-5 másodperc múlva adjon egy 1-2 másodperces impulzust, és utána nyugton maradjon az örökkévalóságig, de legalább a táp elvételéig?
4093-al menne nekem ez de sajnálom a nagy 14 lábú tokot meg maradna 2 nand kapu felesleges -
Vladi
nagyúr
No odáig jutottam, hogy b7000 vagy inkább t7000 a ragasztó ami nekem kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #100309 üzenetére
Közben rájöttem, hogy van ez a polarizációs réteg. De azt hiszem a tévémen ilyen műanyag, vag yplexire lett rátéve. Ezzel a fóliával nincs baj, csak maga a plexi vált el. csináltam fotót de rettenetes lett.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Vladi #100307 üzenetére
Polarizációs fólia, a kijelző lényeges része. Amellett, hogy a mindenki által ismert fényes vagy matt felületet is biztosítja, de nem csak ez a feladata. Aliexpressen szokott lenni méretre, öntapadó réteggel. De én is csak futólag láttam, mert valaki linkelte, valahol.
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Nem nagyon van tv szerelés meg ilyen topik, ezért hátha itt tudjátok:
Vettem egy használt lcd tévét. Okésnak tűnik, de a képernyője előtt lévő üveg, vagy plexi, vagy nemtommi az levált. Az látszik, hogy gyárilag ez egy ragasztott cucc, de 70%-ban elvált a ragasztása. Ezt milyen ragasztóval kéne csinálnom? -
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #100304 üzenetére
Ja, de ezek koppintasok. Nekem azzal volt bajom, hogy NXP-t kertem es NXP markajelzessel es tipusszammal egy valojaban nem NXP gyartmany kerult a panelra, igy elkerulni se tudtam azt, hogy a kinai belsovel kuzdjek.
-
ViZion
félisten
válasz
Donki Hóte #100304 üzenetére
Ezekkel azért többen tisztában vagyunk, pl. ESP-nél a használt VRM harmat gyenge, ennek megfelelően kell tápolni/bigyókat ráaggatni.
Vettem gyufásdoboz méretű 62 A zigbee relét és sorolhatnám.
A kollégám szokta mondani, h azt írnak rá, amit akarsz/a vevő kér.
Szal. 200 A mini relét is tudnának prezentálni, ha igény volna rá... -
válasz
Reggie0 #100303 üzenetére
Kína most pont azt csinálja, mint Japán 50 éve és Dél-Korea 25 éve, gátlástalanul koppintanak mindent. Olcsók a termékeik, de olyanok is.
Egy átlagos kínai tranzisztor kb. felét-kétharmadát tudja, mint az eredeti nyugati alkatrész, persze az otthoni barkácsoláshoz általában bőven elég ez is, csak tisztában kell lenni a koppintott alkatrész korlátaival.
Itt írtam pl. egy méretes hamisításról, az eredeti TI TPA3116 IC-t lekoppintották a kínaiak CS8673 néven (az eredeti 50 W-os teljesítményével szemben 33 W teljesítménnyel). Ezzel nem is lenne gond, csakhogy egyes kínai erősítőkbe hogy, hogynem olyan CS8673 IC-k kerülnek, amelyeken mégis TPA3116 felirat van
Persze nagyon gyorsan kiderül, hogy töke van a menyasszonynak, hiszen a két IC a valóságban teljesen máshogy néz ki, persze az összehasonlításhoz le kellene feszegetni a felragasztott hűtőbordát, meg tudni kellene, hogy az eredeti Texas IC hogyan néz ki
-
Reggie0
félisten
válasz
baly81 #100302 üzenetére
En mondjuk digikey, mouser, farnell, tme, distrelect es hasonlokra gonolok. Amugy lehet ugyanaz a kinai es konrados cucc, de gondolom az erintkezokon a bevonatolas vastagsagat nem merted meg. A muanyag froccsontes valoban nem lesz szamottevoen kulonbozo, de az ordog a reszletekben rejlik. A kinai barmi is lehet, akar ugyanaz es jobb is, a normalis cuccoknak meg normalis adatlapja van amirol minden pontosan kiderul, azaz biztosan tervezhetsz vele. Ez az egyik oriasi kulonbseg.
En pl. tavaly gyartattam panelt kinai beultetessel (jlcpcb) es hiaba valasztottam normalis nyugati alkatreszeket(pl. tranzisztort), telivagtak kinai hamisitvannyal. A kinai beforraszthato karos-rugos sorkapocs adatlapjan pedig csak a muanyagfroccsontes utan megmarado butykoket felejtettek el feltuntetni, igy nem tudtak tobbet egymas melle sorolva beforrasztani...
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0 #100301 üzenetére
Én is osztom Donki Hóte véleményét! Nálam is rengeteg kínai biszbasz van. Persze, ha valamibe specifikus vagy minőségi kell, akkor megveszem azt. Nagy általánosságban azért elmondható, hogy ha nem a legolcsóbb vackot veszed meg, akkor kb ugyan az a minőség amit itthon a "nagy'bótokból" vásárolsz.
Nálam a Conrad-ból rendelt KDC kapcsoló is azt támasztotta alá, hogy totál ugyanaz, amit ~1 évvel előtte az Alin vettem.
6,3-as csószósaru debreceni üzletből vásárolva vékonyabb anyagból; gagyibb kialakítású volt (pl. nem volt rajta a középső pont beütés, ami a lecsúszás ellen biztosít) mint a china export... -
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #100293 üzenetére
En ezert vasarolok komolyabb disztributoroktol es minosegi gyartmanyt. Azoknal nincs ilyen meglepetes
De vegyel 1206-os SMD-t, arra ra van irva es teljesen komfortos es olvashato meretu.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest