Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mustaros: Torrent jó dolog, de már nem használom.
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
-
LOGOUT
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl.: "50.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl.: "Lásd az adatlapomon."
● Pl.: "i9 14900K, MSI 5080 Ventus, Gigabyte Z790 AORUS, 2db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl.: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl.: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PH! Ajánlott tápegységek (a teljesség igénye nélkül): link
Tápos kibeszélő offtopik: link
Új hozzászólás Aktív témák
-
CriticalHit
addikt
válasz
Frorika1972
üzenetére
Kérlek, írjál majd tapasztalatokat a HX1200i + 5090 kombóról ide: [link]
-
-
_Atesz
Topikgazda
válasz
ricsip
üzenetére
Saccra egy fél hatékonyság-fokot érne, illetve simítana az egyenfeszen is, főleg, ha egy használt tápról beszélünk, ahol már el vannak fáradva a kondik.
Rowon
Egy ideig forrasztgattam, de eléggé költséges lett mára egy közepesen komoly műszerész felszerelés is (speciális páka, hozzá spec hegyek, elszívó, digitális mikroszkóp, BGA rework gép, stbstb...) Azt a pár munkát, ami lenne, le szoktam passzolni egy helyi szakinak. -
-
ricsip
addikt
válasz
_Atesz
üzenetére
Ha van unatkozó műszerész tápfeljavító a csoportban, csinálhatna 1 ilyen blogposztot before-after, mérési grafikonokkal, igazolandó h. pár darab 500 forintos alkatrész használatával +30 ezer forintos árat elérő eszköz színtjét tudja-e hozni egy amúgy gagyi-alkatrészes olcsó táp? Vagy ennél azért többet számít maga a topológia, ami viszont már komplett újratervezéssel járna.
-
ricsip
addikt
válasz
Rowon
üzenetére
Bq system power 11 450w van nekem ilyesmi retro gépekben. Akkor van szopás, ha az atx12v csatlakozó 20 pin-es (nyilván p3 alaplapokon mind az lesz), és közvetlen mellette van alkatrész, ami miatt a +4 pin-es része a csatlakozónak bele fog akadni ezekbe. Ugyanis a BQ idióta módon nem 20+4-es szétszedhetőre csinálta meg a csatlakozót, hanem fixen egybe van építve. Ha nincs oldalirányban semmi ilyen akadály, akkor 20-as alaplapi lukba bedugható a 24-es csatlakozó, no problem. Amúgy a system power 11 már atx3-as. Csak a szabván, szerint 450w-ig nem kötelező a 12vhpwr csatlakozó, ezért az SP11 széria legkisebb tagján így nincs is. De ettől még maga a táp az atx3 szabványú, nem atx2-es, mint ahogy az SPL táplista írja! Az 550w-oson pedig természetesen már van 12vhpwr.
Ha akadály van az alaplapon, és kell h. szétszedhető legyen a 24 pin-es csatlakozó, akkor a másik táp fajta ami nekem bevált az az adata xpg pylon 1 550w / 650w-os. Ez még csak atx2-es, de az retro gépnél amúgy is tökmindegy. Amilyen hülye az árazása ennek mostanában, pl. alza-nál tartósan pár ezressel a 650w-os olcsóbb mint az 550w-os. Ezért holott még az 550w-os is overkill nekem, 650-est vettem ezekbe a gépekbe.
-
_Atesz
Topikgazda
válasz
Rowon
üzenetére
Volt egyszer egy ilyen romantikus gondolatom, hogy átkondizok egy bronze tápot japán kondikkal, és megmérem előtte és utána is a hatásfokot bizonyos terhelések mellett, esetleg veszek egy kézi oszcilloszkópot és mérek azzal is.
Szerencsére elvetettem ezt az amúgy kiváló ötletet.
-
válasz
_Atesz
üzenetére
A jelenlegi FSP350-60APN is megy még, de, attól, hogy a feszültségek stabilnak tűnnek terhelés alatt multiméterrel mérve, az még nem jelenti azt, hogy a hullámzás nem nagy. Átkondizni ezt a tápot szerintem sok értelme nincs, szerintem meg tudnám csinálni, de maga a konstrukciója is olyan, hogy nem tizenévekre tervezték.
-
_Atesz
Topikgazda
Pont azért nem ajánlunk ATX 2-est, ha nem tudjuk, hogy milyen csatis. Nem mellesleg a 9070XT 260k-tól indul, tehát csak tegyék hozzá azt a pár ezrest egy ATX 3-as táphoz.
Nem az alapján kellene ajánlanunk, hogy egy táp egy esetben mennyit ment. Sok géppel találkozok, ahol a mai napig megy a Codegen és hasonló márkák, ettől még nem lesznek ajánlottak.
-
jeni
félisten
válasz
_Atesz
üzenetére
9070XT nem volt irva,hogy 1x16pin csatis.
ha addig nem fosott be az a táp akkor tovább-ra sem fog.
ha pedig régi géphez kell akkor nem kell oda ATX 3.1
a Seasonic S12 II Bronze -520W sokan nem szeretik,leírták- erre tessék a gyereknek közel 7 éve (vagy több) hibátlanul teszi a dolgát-mindennap megy a gépében. -
F.B.I.
veterán
Akkor a spórolás miatt maradhat a VE verzió (jelenleg egy 500W - os táppal megy már 4 hónapja, alulfeszelve)?
-
válasz
_Atesz
üzenetére
Henlo? Jeni, 2010 óta vagy jelen ebben a topikban, miért ajánlasz ki Litepower RGB és EVGA W2 tápokat?

Nem akartam kommentálni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Első blikkre az FSP Vita GD szimpatikus, bár árban kívül esik az elváráson, viszont a 100 wattot tudja az 5 voltos ágon, ami bőségesen elég lesz. -
jeni
félisten
válasz
F.B.I.
üzenetére
célnak lehetséges,de többen írták a VE verzió vissza butított.
persze ez az árazáson látszik is.
Van a Fractal Design Ion+ 2 650W (660W) ami hasonló árban van akkor inkább azt.
9070XT lehet nem is kérne többet-bár egyes oldalak szterint 750W a javalott ahhoz.
ha az kell:
FSP - VITA GM 750W 80+ Gold tápegység - VITA-750GM -
F.B.I.
veterán
[Ez az ADATA VE variáns] is ajánlott, 9070XT mellé?
-
jeni
félisten
válasz
Rowon
üzenetére
Az aprón keres jó fajtát.
pl.:
nem oly régiek és a célnak megfelelnek. feltéve ha gari nem fontos ennyiért
Thermaltake LitePower RGB 450W
EVGA 500 W2 500W
ha vatta új kell:
FSP Fortron VITA BD 650W
Seasonic Core BC-650 ATX 3.1
még ha overkill ennyiért
ADATA XPG PYLON 550W
Be quiet! SYSTEM POWER 11 450W
Lehet érdemes azt is figyelni,hogy ha netalán később új gépet venne akkor oda is jó legyen. -
Sziasztok,
Max 20k, de nem bánnám, ha minél kevesebből kijönnék.2.: Milyen gépre kötnéd?
Pentium III 733
Acorp 6VIA96A alaplap
Sapphire Ati 9600 Pro 128 MB AGP
PATA HDD - 1 darab
PATA ODD
floppy
30 éves felsőtápos gépház+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
5 voltos ág stabil legyen, ennek a confignak inkább ez kell, mint 12 és szuper lenne, ha nem lenne nagyon zajos. Jelenleg egy nem tudom megmondani hány éves FSP350-60APN tápegységgel üzemel. Ventilátort ma olajoztam meg, most már csendben van az is, de jobban aggaszt az, hogy mindkét oldalon CapXon kondik vannak. Púposnak nem púpos egyik sem, de az nem jelent semmit, oszcilloszkópom vagy komolyabb laborfelszerelésem meg nincs, hogy vizsgálgassak egy amúgy is max 2-3k forint értékű tápot.

A kérdést az szülte, hogy ez egy elég régi hardver és mások a követelményei. Modern tápok közül szerintetek mit érdemes ennek adni? Állítólag a csoportos szabályozású tápok jobbak a retró vasak alá.
Szerk.: ja egyébként nagy igénye nincs, 3DMark-kal terhelve falból mérve 50-55W körül vesz fel a teljes gép, szóval inkább csak az lenne a fontos, hogy az 5V stabil legyen. -
Frorika1972
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Oksa köszi. Meg is jött, majd jövő héten a szaki be is dobja.
-
CriticalHit
addikt
válasz
Frorika1972
üzenetére
Nem. A gyári beállítás tökéletes.
Esetleg a "Cooling-Custom Curve " opcióban egyedi venti profilt állíthatsz ha esetleg túl hangosnak találod a gyári szabályozást. A 0 fordulatszámot azonban nem javaslom. -
Frorika1972
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Köszi alaposabban utánanéztem - olvastam a táp után, és végül megrendeltem a Corsair HX1200i (2025). Mivel láma vagyok a témában még azt szeretném megkérdezni, hogy az iCUE-ban piszkáljak valamin, pl. az egysínes vs többsínes állítást, stb. Köszi.
-
KAMELOT
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nincs semmiféle buktató. Jó táp az!
2022-es tápról beszélünk. Raktráron maradt! -
_Atesz
Topikgazda
válasz
anthony19920
üzenetére
Vagy amit CriticalHit írt, vagy ha tényleg ennyi HDD-vel tervezel, akkor ez a táp:
Corsair RM1000x ATX 3.1 link , és mivel 3db 4-es SATA kábel jár hozzá, de 5 periféria konnektorja van (ezért kell az 1000W-os), akkor 2db eredeti Corsair SATA moduláris kábelt még rendelsz hozzá, pl. ebből link (vagy ha találsz olcsóbban ugyanilyen gyárit akkor onnan), így jobban el tudod osztani a terhelést az 5db kábelen, egy kábelre 2-3 HDD menne. -
CriticalHit
addikt
válasz
Frorika1972
üzenetére
-
jeni
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Hela 850R Platinum
Manufacturer (OEM) High Power
Jó gyártó mert a Fractal Design tápegységeit is ő gyártja.
A+
Erre a márkára nem adnak hosszú év garanciát.
A ventije folyadék csapágyas.
A buktató szerintem csak ez lehet:
3 év max 5 év garancia. -
Mr.Csizmás
titán
guys, ezzel másfél napig szemeztem az alzán, 29k volt [SilverStone HELA 850R Platinum] végül lecsaptam rá, haver épülő gépébe jó lesz. lehet valami buktatója?
-
Frorika1972
csendes tag
válasz
LackoMester
üzenetére
Ok köszi a megerősítést.
-
anthony19920
csendes tag
Sziasztok! Egy éppen készülő NAS/Video render "szerverhez" keresünk éppen tápegységet, és ezzel kapcsolatosan szeretném a segítségeteket kérni

- Ez még képlékeny a választott processzortól függően, de alapvetően 50k körül lenne a keret rá, de ha érdemes akkor 70k-ig fel tudunk menni. (egyszerűség kedvéért feltételezhetjük, hogy 2 keret van, ~50k és ~70k)
2.: Milyen gépre kötnéd?
- Asus ROG STRIX Z790-A GAMING WIFI D4
- Intel i7 12700K/14700K (beszerzési ártól függően)
- 64 GB DDR4 RAM
- 3x 2TB m.2 SSD
- 1x RTX 3070
- 1x Intel X710-DA2 hálózati kártya
- 1x LSI 9500-16I HBA
- 12x 16TB HDD (vegyesen Seagate Ironwolf Pro és WD Red Pro)
- 2x SATA SSD
- Fractal Design Define 7 gépház
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
Alapvetően egy különlegesebb igény lenne: szeretnénk elkerülni (vagy legalább minimalizálni) a SATA/SATA vagy Moxel/SATA elosztók használatát, így olyan táp lenne az ideális, amin akár 14-15 SATA tápcsatlakozó is található (sok reményt nem fűzök hozzá
).
Emellett plusz pont:
- Mivel a gép a nap nagy részében nem csinál semmit, ezért plusz pont ha alacsony terhelés mellett is jó hatásfokkal dolgozik.
- Irodában helyezkedik el a gép, a ház is annak fényében lett kiválasztva, hogy csendes legyen (már amennyire lehet), így szempont lenne a halk működés
- Full moduláris kialakítás ennyi eszköznél nagy segítség lenne
A fő felhasználása a gépnek NAS funkcionalitás lesz, 0-24 működéssel. Alapvetően nem erről zajlik a video vágás, itt csak a nyers/kész anyagok tárolása történik, ez egészül ki időnként ad-hoc módon videó rendereléssel (napi kb. 1-2 óra).
Próbáltam visszakeresni a topicban, de nem nagyon találtam hasonló kérdést mostanában. Előre is köszönöm ha tudok segíteni
-
marinea2
addikt
válasz
Frorika1972
üzenetére
Ilyen tapom van. roger.smith kollega most gyartja nekem hozza a kabelt. Keresd meg itt az apron, nekem mar sokszor segitett.
-
LackoMester
addikt
válasz
Frorika1972
üzenetére
Hát erős felhozatal, mind2 táp felső kategóriás versenyző, abszolult ajánlott kategória, de én a BQ melett tenném le a voksomat, mert hatékonyabb Cybenetics Titanium besorolású meg saját BQ ventivel szerelve.

-
Frorika1972
csendes tag
válasz
LackoMester
üzenetére
Konkrétan a be quiet! Dark Power 14 1200 vs Corsair HX1200i (2025) C14 között vacillálok.

-
LackoMester
addikt
válasz
Frorika1972
üzenetére
Jó, ajánlott táp, RTX5090- re meg pláne kell a 1200W.
-
Frorika1972
csendes tag
Most még csak 4070ti van, de jövőre 5090 kártyát, vagy ha lesz 60 széria, akkor abból. Esetleg ettől van hasonló minőségi táp, vagy ez a legjobb választás ebben a kategóriában? Köszi a segítséget!
-
válasz
Frorika1972
üzenetére
Mit akarsz rákötni? 5090-nél erősen ajánlott a táp gyári kábel, az alatti kártyára meg mehet a minőségi utángyártott is.
-
Frorika1972
csendes tag
Üdv Szakik!
Ezt a tápot néztem ki: BE QUIET! Dark Power 14 1200W
1. Kinéztem hozzá saját márkás 90 fokos BC073 kábelt, és ez biztonságos, vagy inkább a dobozban mellékelt kábellel kössem össze az nvidia kártyát?
2. Van e esetleg javaslat olyan másik tápra, ami hasonlóképpen csendes és minőségi, és annak kábelei flexibilisebbek, külön harisnyázott? Y70 házba menne. -
zsero
aktív tag
1. A legolcsóbb megbízható megoldást keresem.
2. Dell Optiplex 3040 MT ill. 5040 MT-be szeretnék GeForce 5060-at bekötni. Ehhez keresnék SFX tápot, amit elvileg egy filléres adapterrel Dell-essé lehet alakítani.
Ezekre találtam árukereső / SFX alatt:
Lian Li SP750 V2 750W - 46.3k
Seasonic Focus SGX-650 650W - 49.8k
Chieftec CSN-650C 650W - 37.0k
FSP Dagger Pro 650W - 44.1k
Chieftec CSN-550C 550W - 30.4k
ADATA XPG PYMCORE 850W - 50.8k
Ezek körül mindegyik ok? Pl. Chieftecek is? Optiplex SFX moddal van valakinek tapasztalat? -
looser
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
A Power Zone 2 akkor ajánlott? Itt ugyan a 750-esről ír a topictárs, de felteszem ez áll a 850-re is.
-
degec
senior tag
válasz
LackoMester
üzenetére
igen de az csak itthon nagykerbe atx 3.0 ban kapható, ha már ennyit költök rá 3.1-et vennék.. csati miatt van is értelme ahogy nézem..
-
degec
senior tag
válasz
LackoMester
üzenetére
-
degec
senior tag
válasz
LackoMester
üzenetére
750 persze az lészen, köszönöm nagyon Mester ! -
degec
senior tag
válasz
LackoMester
üzenetére
Bocsi. fele elszállt szerkesztés közben, VGA max 200k-s kategória, 5060, vagy intel...
Jól gondolom, hogy ez a Seasonic amit írok, néha teljesen passzív üzemmódban létezik ? Csak akkor kezd felpörögni ha, kezd melegedni?
Új hozzászólás Aktív témák
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Idővel kicsúszik az aljzatból a 12V-2x6 tápkonnektor?
- Hír Növelhetik VGA-nk túlélési esélyeit az ASRock tápjai
- Hír "Aranyos" tápok huppantak le az FSP tervezőasztaláról
- Hír CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Hír Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Hír Az Enermax tényleg nem viccel, ha az új tápjának garanciaidejéről van szó
- Videó Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- Xbox Series X|S
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Építő/felújító topik
- Milyen routert?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16e 128 GB White 100% Akkumulátor 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple Watch Series 10 GPS+Cellular 46mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)