- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabifotos
senior tag
Köszi a válaszokat.
Méricskélek majd, hátha találok valami biztit.
Látok rajta soros pineket, tök jó lenne, ha lehetne resetelni, de nem ilyen egyszerű sajnos.
Vagy legalább lehetne kapni hozzá töredék áron elektronikát.
Az új akkukat ez jól feltöltötte, rendesen szakította is az áramkört, amikor beesett egy cella feszültsége. Látszólag működött, aztán most teljesen letiltott.
Visszakerestem, láttam, hogy Te is küzdöttél vele...
A dühítő az, hogy egy új porszívó ára egy új akku és amúgy tök jól működik maga a gép, de mivel túl okos akku van hozzá, más akkuról elindítani így művészet. -
mezis
félisten
válasz
szabifotos #99197 üzenetére
Üdv!
Pár évvel ezelőtt küzdöttem egy Jimmy porszívó akkujával. Talán ugyanez a típus volt.
A töltésvezérlő 3 - 3 akkucsoportra dolgozott. Ebből az egyik 3-asat nem töltötte fel rendesen és aztán készenlétben le merült ez a 3 akku.
Kicseréltem mind a 6 akkut, ugyanezt csinálta a töltésvezérlő. (Az eredeti akkuk is jók voltak.)
Előbányásszam az elektronikáról készült képeket? -
válasz
Dr. Szilikát #99196 üzenetére
Faja
Nekem inkább az volt fura, hogy mintha egy tekercs lett volna 4 lábbal, de akkor a közös ferrites verzió lesz.
@szabifotos : Vannak erre leírások, "Dell battery hacking""-ra keress, asszem így láttam. Nem triviális dolog.
Akkor ez valami normálisabb BMS lesz. Először a földet kell elvenni tőle, mert ha nem azt, akkor észreveszi, hogy kiesett egy cella, és azonnal kiüti a biztosítékot. (A 3 lábú biztosíték jó? Ha van rajta?) -
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #98679 üzenetére
Sziasztok!
Még mindig porszívó akku a téma. Jimmy JV51.
BMS elektronikát resetelt már valaki?
Egyszer csak megállt a porszívó, töltésre nem reagál.
Találtam egy orosz kommentet, hogy más is így járt, hogy cellát cserélt és letiltott az elektronika.
Természetesen nem találok kínában sem elektronikát. Valakinek ötlet?
-
Hello,
Miért lehet egy USB adatvonalon tekercs, vagy ellenállás? Van egy USB-s cucc itt, amin összetört egy ilyen cucc, de ez olyan, mintha a D- D+-on egy olyan tekercs lenne, ami mind a két adatvonalon rajta van. Vagy ez 2 tekercs lehet, közös ferriten?
Rákerestem az IC-re, amihez megy, de az adatlapja kb. 0, semmi említése ennek, meg más, ezzel szerelt NYÁK-okon sincs ilyesmi. Kipróbálom majd átkötve, csak nem értem, hogy miért lehetett ez ott? -
scarbantia
aktív tag
válasz
Reggie0 #99180 üzenetére
A legtöbb laborgép levilágítója is RGB LED-et, vagy színes lézert használ.(Igaz, ezek szkennelés után dolgoznak, de sokszor a laborszkennerben is RGB LED van.) A papíron is csak színrétegek vannak, szóval a lényeg, hogy a fény és a színszűrő/papír passzoljon egymáshoz, de ahogy írtad is, jó szűrőt kell csinálni.
Igazából maga a film a színszűrő, kérdés, hogy az adott színt arányosan tudjuk-e szétválasztani a három színcsatornára, vagy valamelyik (pl. zöld) a három közül megengedőbb.
Nagyon konkrét példákat láttam arra, hogy mennyivel jobb egy-egy öreg szkenner színleválasztása, mint bármelyik mai digitális gépé. Egyszerűen mások a tervezési szempontok. A PhaseOne Trichromatic szenzorra mondjuk kíváncsi lennék. -
scarbantia
aktív tag
Az ő problémája az, hogy a fényképezőgépének a színszűrői hatalmas átfedésekkel dolgoznak. Ez azért van, mert a szenzor érzékenységét lehet így növelni, a színleválasztás kárára. Nyilván szoftveresen ezt igyekeznek kompenzálni, profilozni, de ettől még jócskán egybemosódnak az árnyalatok. A bayer rács egy másik dolog, nyilván az is okozhat elmosódást a színekben.
Igazából a befotózós szkennelésnek a legnagyobb hátránya ebben van. Az RGB LED-es megvilágítás debayer multiexpóval ígéretes lehetőség, de nem biztos, hogy tökéletesen megoldja a problémát. A másik, hogy a felbontás kisfilmnél még rendben van, de ahogy megyünk feljebb, úgy már nagyon hamar kevés lesz minden 50 megapixel alatt. -
bagarol
tag
válasz
PROTRON #99187 üzenetére
Okééé, akkor mit szólsz
ehhez [link] , meg ehhez [link] és ehhez [link] .Off:
Amit ajánlottam IC-t, most vettem 50 db-ot bruttó 60 huf/db áron.
Jó 555 helyett, nem kell nagy kondi,ell.áll. és olyan időzítést, jelalakot állítok,
amit akarok. Persze, ez egy egyszerű példa, de az Olimex árul 1 euroért
ilyet [link] pl. -
-
PROTRON
addikt
válasz
bagarol #99185 üzenetére
Ez most nem otthonra kell, hanem egy telephelyre.
Az hogy a latopokkal wifire csatlakoznak az irodisták 1 dolog, de infrastrukturális kérdéseket csak vezetékes kapcsolatra bízok. Még ha csak egy folyosón lévő díszvilágításról van is szó...
Pl a terhelés mérése shellyvel történik azért, mert semelyik másik okosökoszisztéma nem biztosí 120A terhelhetőséget vezetékes ethernet kappcsolattal, hiába lettek volna olcsóbbak a vezérlések. -
Reggie0
félisten
Igazabol a szurok sorrendje nem szamit. Ha ugyanezekre a hullamhosszokra van hangolva a bayer szuro az erzekelon akkor mindegy, hogy feher fennyel vagy harom monokromatikus fennyel lett megvilagitva. Mert a harom monokromatikus feny vegulis olyan hatas, mintha a szenzorrol a feher ledre athelyezed a bayer szurot. Inkabb az a fontos, hogy jo szurot kell csinalni.
-
PROTRON
addikt
válasz
bagarol #99182 üzenetére
Naja, ezen a körön már azért túljutottunk...örömmel jelenthetem hogy elég 1,75ösével...
Najó azért nem, még keresem azt a "CLASSIC" megnevezésű csippel szerelt boardot, ami 9-esével kezeli és rá tudok kötni valahogy ethernetet...de első körben egy ethernettel felszerelt boardot fogok kipróbálni, aztán meglátom hány szalag fér rá... -
rednifegnar
senior tag
eloszor irtam egy litaniat de sztem van aki ezt mar jobban kifejtette, sok fele elv van ezert nem lehet egyikre se mondani hogy rossz vagy nem jo. szines kepnel mindig tortenik valamifele szurozes, akar tobb lepesben is, optikai es elektronikai is, mert alapszinekbol all ossze a szines kep (ez analog optikai nagyitas eseten is igy megy).
https://www.filmscanner.info/en/CCDSensoren.html -
válasz
rednifegnar #99160 üzenetére
A színes negatívot nem jó széles spektrumú fénnyel szkennelni, mert rossz lesz a kép, a filmet nem arra tervezték. A legjobb 3 diszkrét hullámhosszon, amik nem fedik egymást.
-
PROTRON
addikt
Na a 2023-as bejegyzések után kicsit tovább olvastagva a 2024-eseket, a fentebb általam is megtalált ethernetes esp32-es boardot végül sikerült másnak LAN-on kersztül elérnie...
Csak a statikus fix IP beállítása nem megy a saját menüjéből, ez volt korábban az egyik oka az összeomlásoknak, de automata router általi DHCP kiosztással sikerült egyeseknek elérnie...
Már csak kéne vennem egyet és kipróbálni hogy mennyi az annyi, hogy mennyit kell majd végül összerakni amikor már a 64 szalagot kell vezérelni, nem csak 2-3 dbot. -
MoP_FX 57
őstag
E32. Alapvetően nem a cikkszámokat keresem, azok megvannak mind a javítókészletre (61131378984), mind a komplett kábelkötegre (61121388357). Azokat nem lehet kapni.
A kérdés arra irányult inkább, hogy vajon egy standard fejről beszélhetünk vagy valami speckóról. Tehát van-e értelme ilyen irányban gondolkodni a pótlásán...
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99170 üzenetére
Köszi és hogy Schmittelted a linkemet, ilyen egybegépet keresek hazai bolti forrásból.
De a fentiek alapján egyedileg kell majd összerakni.
Köszi a tippet arra az ethernet shieldre, ehhez merre fele találok leírást, hogy mit hova kell kötni?Naja, a fenti leírást már átfutottam, de az nem ragadt meg hogy a "classic ESP32" tudna 9 stripet is, de a Hestore-nal melyik lehet az?
-
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #99165 üzenetére
Azt is nézd meg, h melyikre tudod felrakni a WLED-et. Az S3 az 4 strip csak, S2 az 5 db.
Van SPI ethernet shield is, persze ehhez pár lábat fel kell áldozni.
ESP32-POE-ISO-IND: jó lehet, de ki kell vhogy deríteni, hány strip mehet rá.RPi-t nem nézted? Azon van ethernet, sok ki-bemenet, elvileg tudna WLED-et futtatni. Azt nem tudom, h pl. multiplexerhez mit szólna a ledszalag, mókás lenne, ha tudnád azzal egyszerűsíteni. Olyat találtam, amivel több inputról lehet egy szalagot vezérelni, de Neked a fordítottja kellene
Ezt is találtam, nem néztem meg alaposabban...
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99129 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat, féltem tőle hogy csak a fapados összeszerelgetés marad.
Elsőre ezeket néztem ki:
ESP-WROOM-32-ESP32S [link]
Ezzel a "kifejtő adapterrel", hogy a 8 db elmenő data szálat betudjam kötni ESP32S-TA-38P [link]
De ezen nincs ethernet lehetőség, ami továbbra is hibajegy, a wifi vagy bt nem elég.
USB-ből tudok ezeken ethernetet csinálni?
Aztán szembejött még ez: ESP32-POE-ISO-IND [link]
Hangsúlyozom, engem nem a POE hanem az ethernet kapcsolat érdekel, csak ezutóbbi esetben nem tudom értelmezni hogy ez önmagában is tudná vezérelni a LED szalagokat, legalább 8-asával, vagy valami közös boardra kéne ráillesztenem a másik "WROOM"-al?Mert nekem csak 1 ethernet port kellene, tehát az is jó ha utána máshogyan vezetékezve továbbítani tudnám az adatot mondjuk a wroom-os "modulok"ra...
-
MoP_FX 57
őstag
Sziasztok!
Van valakinek arra tippje, hogy a képen látható csatlakozó lehet-e valami szabvány csatlakozóelem, ami kapható?
Két ér megy bele, és azok vannak kivezetve ilyen jack-jelleggel.Köszi és üdv.
-
Reggie0
félisten
válasz
scarbantia #99162 üzenetére
PWM-et konnyu PWM mentesiteni, ugyanazok a passziv alkatreszek kellenek hozza, mint egy kapcsuzemu tapba. Azaz, kondi, induktivitas, meroellenallas es kesz is van.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Donki Hóte #99159 üzenetére
Szóval valami programozható csoda kéne hozzá?
Azzal lehet PWM mentes vezérlést csinálni?
A legjobb az volna, ha a szkenner indításkori kalibrációja után beállított expozícióhoz képest, az adott kép hisztogramjához lehetne állítani a fényt. Persze ezt nem lehet büntetlenül, a filmnek is van vége, meg nem is minden esetben akarjuk csúcsfényig tolni a hisztogram szélét, de mindenképp hatalmas szabadságot jelentene a különböző képek szkennelésénél. A másik, hogy a szoftver képes multi-expozícióval szkennelni, és így a két képet rétegelni. Ebben az esetben a második, hosszabb záridős expót lehetne plusz fénnyel megtolni. Külső fénnyel próbáltam, nagyon ígéretes.
Első körben megpróbálnék annyit, hogy a gyári előtét ellenállásokkal feltápolni egy szabályozható tápegységről, és valahol kéne legyen egy pont, ahol passzol a három szín. Persze a két szkenner színcsatornánkénti érzékenysége eltérhet, így vagy nem ott van az a pont, vagy nem is jön össze a gyári ellenállás értékekkel. -
scarbantia
aktív tag
válasz
rednifegnar #99160 üzenetére
Indításkor fényt mér, színhőmérsékletet állít, és jobb esetben kompenzálja a háttérvilágítás egyenetlenségeit. (Sajnos ezt nem mindegyik driver tudja, a gyári igen, de az meg elég őskövület.)
Egy CCFL csöves szkenner nem tud állítani semmit a fényen. Bekapcsol, bemelegszik a lámpa, és megméri, ehhez állítja a színt, illetve az expozíciós időt. Még az sem mindegy, hogy bekapcsolás után mikor indítjuk a programot, mert eltérő lesz a mérés. Az analog gain beállítás is konkrétan az expozíciót változtatja. A szenzor jelerősítése szerintem esetemben fix, de ezt nem tudom ellenőrizni. Simán rá lehet akasztani bármilyen háttérvilágítást, kérdés, hogy mennyit kell kompenzáljon, na meg az IT8 kalibrációnál szoftveresen mennyit kell még csavarni rajta. Próbálgattam külső fényekkel, nagy lehetőség lenne a szabályozható fényerő. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #99159 üzenetére
ezek a filmszkennerek olyanok, hogy sajat magukat merik vissza, nem ugy van hogy bekapcsol valami led-et az ember aztan kesz mukodik. megvan milyen szinhomersekleten uzemel es azt bekalibralja bekapcsolas utan, ez akar tobb perces folyamat is lehet.
ha leszedi valaki a burkolatot es nezi a ledeket akkor szemmel is latszik hogy allitgatja le fol a fenyerot es az rgb ertekekekt kapcsolgatja, gyors egymasutanban mindenfele mintaban, stb.lattam mar elgyengult cfl csoves szkennert, az is kalibralja magat es persze van egy szint amig tudja korrigalni a hibakat, ennek az eredmenye szemcses zajos kep lesz, hiszen noveli az erositest.
amugy is jobb szkennerekben lehet allitani az analog gaint es multisamplet,multipasst stb. -
válasz
scarbantia #99158 üzenetére
Ebben van egy kis tapasztalatom.
Lehetséges-e analóg módon a fényerőt szabályozni anélkül, hogy az RGB arányok ne csússzanak szét?
Elvileg lehetséges, de nagyon bonyolult megvalósítani , úgyhogy inkább azt mondanám, hogy a gyakorlatban nem
Tavaly paprika/paradicsom magok keltetéséhez csináltam WRGB LED-es fényforrást és próbaképpen csináltam jópár fényerősség mérést különböző színbeállítások mellett. Az jött ki, hogy a különböző színű LED-ek áramerősség/fényerő karakterisztikája teljesen különbözik egymástól
Gondolom, hogy pluszban ez még attól is függ, hogy milyen típusúak, gyártmányúak e LED-ek.
Azt el bírom képzelni, hogy hosszas méricskélés, sok vesződség után tudsz olyan vezérlőt építeni, ami a rendelkezésedre álló LED készlettel 3-4 diszkrét fényerő fokozatban állítható, azonos színhőmérsékletű fényt ad (fokozatonként esetleg +/- 1-2 fokozattal eltéríthetően a vörös vagy a kék irányában), de ezt fokozatmentes módon megvalósíteni otthon nem tartom valószínűnek
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Egy filmszkenner háttérvilágításának a cseréjén agyalok. Az eredeti világítás CCFL csöves, öregszik, nem pótolható, és szerintem már a homogenitása sem tökéletes.
Beszereztem egy másik filmszkenner RGB LED-es modulját, elsősorban az optikája miatt, precíz kondenzoros megoldás, szép homogén vetítéssel, és kis faragással tudnám a meglévő szkennerhez illeszteni. Eredetileg arra gondoltam, hogy a LED-eket úgy is dobni kell belőle, de megtetszett a gyári megoldás, így ha a fényerő elegendő, akkor lehet megtartanám.A háttérvilágítás cseréjében még ezek motiválnak:
-Szabályozható fénnyel, növelt fényerővel jobban belelátnék a sötétebb részletekbe, alulexponált diafilmekbe. Multiexpóval növelhetem a dinamikát, csökkenthetem a zajt.
-RGB megvilágítással jobban illeszthetem a fényt a szenzor színszűrőjének hullámhosszához, így elméletileg javíthatom a színleválasztást, precízebb színvisszaadást kapnék már hardveresen.
-Ha színcsatornánként szabályozhatnám a háttérvilágítást, akkor IT8 kalibráció előtt balanszírozhatnám a szenzort, pontosabb kalibrációt és alacsonyabb zajszintet elérve. Nem beszélve a negatívoknál az alapfátyol csökkentésének lehetőségeiről.
-Nagyobb fénynél a szkenner csökkenti az expozíciós időt, így kevesebb a zaj, és kicsivel gyorsabb a szkennelés.
Szóval:
-Adott egy RGB+IR LED modul, ismeretlen LED-ekkel. (Egyedi chip-ek, aranyszálas bekötéssel közvetlenül a nyákra téve, optikai epoxy alatt.)
-Az eredetileg hozzá tartozó szkenner alaplapján az előtét ellenállások értéke ismert, a tápfeszültség nem. (nincs ilyen szkennerem)
-35-100mA között teszteltem, az RGB+IR modulok jelentős feszültségkülönbséget mutatnak, ezért is van gyárilag balanszírozva. (~1,5-3,65V@35mA/2db LED sorban)
-Olyan négycsatornás LED tápegységre lenne szükségem, aminek a fénye egyáltalán nem vibrál(Változó záridejű expozíciókkal üzemel a szkenner, tehát sávos lesz a legkisebb vibrációra is.)
-Lehetséges-e analóg módon a fényerőt szabályozni anélkül, hogy az RGB arányok ne csússzanak szét? (Illetve külön szabályozni az arányokat, és együtt a fényerőt?) Gondolom a fényerő egyáltalán nem lineáris a különböző színű LED-eknél, így erre ötletem sincs.
-Van-e mód valahogy kideríteni, hogy a LED maximum mekkora áramon üzemelhet? (hűtés megoldható)
A tápra két praktikus lehetőség biztos lenne, pl. 5V USB, vagy a CCFL cső 110V-os invertere előtt 24V-ot lehet az alaplapról levenni. Bár ez utóbbitól kicsit félnék, elég érzékeny ketyere.
Előre is köszönöm a segítséget, sajnos nem vagyok jártas a témában, de igyekszem kikupálódni. -
estikornel
tag
-
ViZion
félisten
válasz
estikornel #99108 üzenetére
A linkeden a megfejtés:
NZXBee•4y ago
Hello,
I am sorry to hear that your power button is no longer working. Please contact our support team here: https://nzxt.com/support requesting a new USB module and we will be able to help you out :)
De ha kiméred, hogy az alis kapcsolónak megfelelő ennek is a kapcsolása, akkor többet tudunk. Így nehezen mondanám rá. h ezt forraszd be. -
estikornel
tag
válasz
estikornel #99108 üzenetére
Légyszi valaki erre is, ház csere lenne a közeljövőben de szeretném hibátlan állapotban tovább adni és sok idő mire megjön. : (
-
rostiron
őstag
Azt hiszem profi vagyok.
A lámpa ismét hibátlan. Egy másik kondi volt a hibás. A sárga és az infra vevő között volt egy 16v/100 μF amit kiforrasztottam és 6.1 μF mutatott a multiméter.
Betettem egy jót helyette ( pont találtam itthon ) és Voálá.Köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
rostiron
őstag
válasz
rednifegnar #99151 üzenetére
cserélgettem azt is, de semmi.
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99150 üzenetére
Nincs más adat.
Amit linkeltem ott két csatornát ír. A kép alapján a kimenet is 3 szál. -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99147 üzenetére
Az van ráírva a driver-re hogy:
(25-40w)x2
input:ac 110-265V
output: DC 108-150V 240mAAmit linkeltem [link] az jó helyette ?
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #99147 üzenetére
...míg végül kisül belőle valami.
pl. a kondi, na az megrázó lenne -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99145 üzenetére
Igen mindegyik.
Közben írtam a fiúnak akitől vettem, hogy rossz. Kapásból rávágta hogy a vezérlő kinyúlt és hogy küld egy új vezérlőt.
Azért ezt jó lenne megcsinálni. Van esélyem ? -
rostiron
őstag
A plusz kondi nem segített. Pedig valami a bemelegedéssel van. Áramot kapot semmi nem történt. Úgy hagytam, 1 perc múlva villogni kezdett és 4-5 perc után abbahagyta azt is. De a távirányítóra még mindig nem reagál. Megnyomok egy gombot akkor villannak egyet a ledek. [link]
mezis : meg tudom mérni a kapacitást, mennyi az esélye hogy az a rossz ? -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99140 üzenetére
Igen azt tudom
Megpróbálom akkor.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99138 üzenetére
A nagy kondi 400V 33 μF találtam itthon 400v 10 μF Próbára jó lehet ??
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rostiron #99137 üzenetére
Ha bemelegedve stabilizálódik és utána már nem szakadozik, azt okozhatja éppen a nagy puffer kiszáradása is. Ilyen esetben teljesen kihűlve ismét villoghat, ahogy próbál újraindulgatni.
Azért nem egyértelmű, mert TV-s tapasztalatok szerint még ilyet is képes produkálni egy hibás LED. Viszont a valószínűség szerint előbb csak egy ágon, nem kettőn egyszerre. Ott pedig két független tápkör látható, külön trafóval, ami elvileg nem befolyásolja egymást.
Meg kell várni, míg áramtalanítás után kisül teljesen a puffer, vagy kíméletesen kisütni, utána hidegen kapacitást mérni, kondit kiforrasztva. Esetleg ráforrasztani egy másik puffert párhuzamosan, próbára.
-
rostiron
őstag
válasz
rostiron #99136 üzenetére
Mikor így bekapcsol nem reagál a távirányítóra, várok egy kicsit akkor akkor reagál egy gombnyomásra. Többre nem aztán megint várok... aztán megint reagál . Össze-vissza hol jó, hol nem.
Szerk: Most kb 5-10 perc elteltével minden ok. Reagál rendesen a távirányítóra.
Mi lehet a rossz ? -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99135 üzenetére
Igaz hogy ebből nem értek semmit,
de megpróbálnám megmérni ha mondjátok hogy mit.
Most pl. felkapcsoltam villogtak egy kicsit , aztán bemelegszik megáll a villogás, de a távirányítóra nem reagál. Nagy kondin most így DC332 voltot mérek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rostiron #99133 üzenetére
Ez egy kétkörös áramgenerátoros driver, amit a 2 db IC alkot, 1-1 kimeneti pufferkondival.
A nagyobbik kondi a szokásos hálózati puffer, 325 V nagyjából. Soros kapacitív előtétet kb. 10 W teljesítményig alkalmaznak, ami még vállalható reálisan, vagy lehet része csak a távszabályzó vevőprocesszorának tápellátásában, a sárga kondi mellett lévő kis elkóra pufferelve például. Vagy a sárga kondi lehet csak zavarszűrő és a készenlét is a főpufferről megy.
146 V üzemi feszültség lehetséges, névegesen 3 V-os LED-ek esetében 50 taggal, vagy 6 V-osnál 25 tokkal. Vagy akár 9 V-os SMD tok sem ritka megoldás.
Amikor a sor megszakad, az áramgenerátor feszültsége felugrik maximumra, de általában ettől le is tiltja magát nullára és csak újraindítva éled újra (off / on).
-
rostiron
őstag
válasz
tordaitibi #99132 üzenetére
A nagy elkón AC vagy DC re kell kapcsolni a műszert ? Nem vagyok szakmabeli.
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #99131 üzenetére
Ha rámérek a kimenetre és mérhető a feszűltség, akkor rendesen világitanak a ledek.
Amikor nem jó akkor feszültséget se tudok mérni. DC 146V mérek az lehetséges ? -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rostiron #99130 üzenetére
Általában azt hiszik az emberek, hogy driverhiba, holott gyakrabban a LED-ek szoktak megégni, szakadozni. A soros kötésben már 1 db hibás LED is az egész sort szaggatja, oltja ki.
Viszont "kétszínű" sor esetén előbb az egyik szín hibásodik meg inkább, a valószínűség szerint.
Mindamellett ez nem is hit, hanem vizsgálat kérdése. Az biztos, hogy a felesleges rendeléseknek nincs értelme, amikor csak úgy ránézésre kitalálnak valamit.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Van egy mennyezeti led lámpám ami ilyen távirányítos ,szabályozható hideg vagy meleg fehér.... aminek a tápja szerintem bedöglött. Néha világít, de a távirányítóra nem reagál.
Vagy nem is világit, vagy vibrál . Szóval sz....r
Tudok venni hozzá másik vezérlést ? Ha igen tudnátok ajánlani, linkelni ?
Csináltam képeket, több infóm nincs. [ez jó lehet ?] -
ViZion
félisten
de igen, az elektronoknak is van tömege...
PROTRON: ha megnézed, a nem ajánlott bolt (és a klónjai) angol, csak a szla magyar. De az angol engedély ezer éve nem él, a cím fake. Alis cuccokat húz be szkriptel és még alis ár alá árazza. Utalsz előre -csak azt lehet- és kész. Rendőrség nem nyomoz, mert kis összeg, bankot nem érdekli, ha nincs hivatalos eljárás és kb. ennyi a történet. Nem tudom, h mennyit hoz neki(k) havonta ez a bolt és miért nem lépnek a rendőrök... Vannak rá jó hosszú oldalak, ahol a károsultak mesélnek. Szerencsére én megtaláltam ezt a rendelés előtt...
Ami megbízható bolt szerintem, az pl. Hestore (picit átlag feletti ár), Conrad (drága), RS online (csak céges, drága), iotcentrum, modulshop (innen sokat vásároltam), microcontroller.hu (itt is sokat vásároltam, hibás rendelést javították), wireless-bolt, do-it-smart, elektrobot (kis választék).
Esetleg RPi vezérlő? Nem csináltam, mert ennyire még nem volt szükségem. De sokkal több kraft, mint az ESP-ben és van hozzá GPIO is. De a programozását skippelem, ilyesmire nem használtam még
-
bagarol
tag
válasz
PROTRON #99124 üzenetére
Közben rájöttem egy egyszerű-részben-megoldásra.
Mi van, ha összekötöd DI-ket? Mindegyik ugyanaz mutatja.
Mi a megoldás ? Késleltetni kell az egyes szalagokat.
És mivel lehet késleltetni ? Másik ledekkel. Mennyi egy "vízcsepp" ? 10 led?
0-tól 10-ig random elé kell rakni, véletlennek fog tűnni.
Ez átlag 5*32=160 led. Számlára beszerezhető. Persze ez csak ehhez és a hasonló
programokhoz jó. A max 10 a program ismerete nélkül csak hasraütés.
Be kell dobozolni, hogy ne világítsanak és ennyi. -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99120 üzenetére
Igen láttam, írtam is hogy ezt már elkezdtem tanulmányozni, ezért kérdeztem ehhez is beszerzési forrást (melyik megbízható boltot ajánljátok és hogy mit vegyek), hogy alkatrészenként mire figyeljek, hogy ethernetre is fel tudjam majd csatlakoztatni.
Aztán szembejött az ethernettel felszerelt WT32-ETH01-es modul, csak azt sem találom másik boltokban a fenti, nem ajánlott weblapon kívül...
Tehát nem gond ha csak WLED-el oldható meg, csak segítséget kérek, hogy miket vegyek hazai boltból, melyikből.Köszi a kész cuccos linket, tudsz esetleg hazai forrást?
Van némi költség keret, bár azért az hogy 12 csatornásból 4db-ot vegyek az kicsit húzós egyelőre...azért ráírok 1-2 DMX512-őt árusító boltra, de azt is figyelembe kell vennem, hogy én nem 512 irányba forgatható színpadtechnikát akarok irányítani amire ezt a DMX rendszert kitalálták, csak 64 db nyavalyásan egyszerű LED szalagot.Kínában minden sarkon lenne 8 bolt ahol válogathatnék, de idehaza szegényes a kínálat...
-
troll81
addikt
válasz
Donki Hóte #99122 üzenetére
Már ellátta az energia visszanyerő funkciót a fluxuskondenzator betáplált részén a kiegyenlítő elő szűrők között a 60hz szinushullamok csúcsait csillapítja.
Köszönöm -
válasz
troll81 #99109 üzenetére
Ez egy fluxuskondenzátor
Használat előtt legalább egy órát dimetil-acetát-kloridban kell áztatni, hogy feltöltődjön.
Autóba úgy kell bekötni, hogy fém részekhez ne érjen hozzá, grafén kábellel kell az üzemanyagszűrő után csatlakoztatni.
Ha visszaértél a jövőből, akkor 10-15 percig hagyni kell hülni, szóval a start-stop rendszert kapcsold ki az autóban és hagyd, hogy fluxuskondenzátor szép lassan az összes protont disszipálja
-
bagarol
tag
válasz
PROTRON #99119 üzenetére
Sajnos, kész megoldást nem tudok, ezért linkeltem az IC-t.
A probléma: ha sorba vannak kötve, egyszerre jelenítik meg az adatot, ha párhuzamosan,
a második szalagot töltöd, de az első már megjeleníti, és hol van még a 32.
Tehát a szalagokat egyszerre, párhuzamosan kell feltölteni.
Erre linkeltem az IC-t. Mindegyik szalaghoz egy IC. I2C slave-ként felprogramozva,
feltölteni rájuk a nekik megfelelő adatot és egy parancsra egyszerre kiküldik.
Persze a sebesség nem túl gyors.
Viszont nem kell külső alkatrész, igaz csak 5 voltos. -
PROTRON
addikt
válasz
bagarol #99114 üzenetére
Összesen 64 db, egyenként másfél méter hosszú, 12V, címezhető RGB led szalagot szeretnék szegmensenként címezve vezérelni.
Ezek közül 32 olyan szál van amiket nem lehet felfűzni, tehát mindenképp 1-1 külön csatornára kell kötni és a másik 32-t nagyon nagy macerával lehet megoldani, de még talán megoldható. De biztosabb lenne itt is egyenként bekötni.Jelenleg "futófényt" kellene fel paraméterezni, ami a megfelelő sorrendben és idő eltolással indítja az egyes szalagokon a végig "runningg water" effektet.
De a jövőben azért más effektet is be kéne tudni állítani, ha már maguk a LED szalagokban ott a potenciál.Ehhez keresem a költséghatékonyság és laikus számára emészthetőbb, "'egyszerűsített" összeszerelhetőség határán a megoldást.
Ezért tűnt jónak a QuinLED dig octa, de az csak 8 szálat képes vezérelni egyelőre.De mivel nincs hazai beszerzési lehetőség erre a típusú célgépre, ezért érdekel még hogy milyen módon tudnám ugyanazt a funkciót (Wled-el ESP32 etherneten keresztül vezérelve) megvalósítani, honnan tudok hozzá alkatrészeket rendelni.
Elsőre DMX512-es vezérlőt is néztem, de az is csak 8 csatornás. Meg ahhoz nincs softverem...egyelőre. -
mezis
félisten
válasz
ersekla #99115 üzenetére
Be is kell azt a képet illeszteni. Vagy képként vagy csatolmánynak.
-
ersekla
újonc
válasz
tordaitibi #99089 üzenetére
Szervusz.
Nézd csak meg, valahogy így gondoltam.
A Tuya konnektor mérése.
Most a bojler nincs a “teljesítményszabályzón”, de szépen látszik a reggeli napfelkelte és a naplemente.
Amikor nem rajzolódik a grafikon akkor a bojlert fűtöm.
Kb. 10W-al indít, és olyan 1600W amit tudnak a napelemek. -
estikornel
tag
Sziasztok!
NZXT S340-es gépház bekapcsoló gombja nagyon nehézkesen működik, ezért szeretném a mikrokapcsolóját kicserélni. Milyen típusú lehet ami van benne? Mellékeltem képeket méretekkel. A teljes switch magasságában sajnos nem vagyok biztos, hogy csak a sötétebb szürke kerethez vonatkozik vagy pedig a teljes de úgy emlékszek inkább az utóbbi. Természetesen a középső lábak távolsága és mérete szintén lemaradt utólag nézve, nem is én lennék... remélem ennyiből talán ki lehet találni.
[Itt egy reddit link is, ez egy H500-as de ugyanígy néz ki csak itt ki van szerelve teljesen]
[link] Ezt találtam aliexpressen, ez áll hozzá a legközelebb. Ez jó lehet?
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Esetemben egy tabletről lenne szó, és így kimondva egy egyszerű USB-C cseréről. Ami komplikálja a helyzetet, az, hogy sajnos mint utólag kiderült, gyárilag is rosszul volt beforrasztva a csatlakozó, ezért kellett töltés során egy picit megfeszíteni egyik irányban. Egyébként egy kínai tabletről van szó ami az egyik gyerekemé, Mi, már egyszer cseréltünk rajta Type-C csatlakozót, de már akkor is volt 2db. PAD felszakadásunk, de lényeg a lényeg, töltött, működött. Ekkor én vásároltam mágneses töltőkábelt hozzá, pont a csatlakozó kímélése miatt, amit persze a gyerek 2 nap után kiszedett belőle, mert amikor mamánál volt csak rendes kábellel tudta tölteni. Több hónappal később egy alkalommal amikor töltőn volt a tablet, a macskánk, valahogy lelökte, és a csatlakozó sajnos ismét megadta magát, annyival rontva a helyzeten, hogy további PAD-ek szakadtak fel, ami sokat segít a teljesértékű javíthatóságon. Viszont nem is feltétlen ez lenne a cél, mármint a teljes funkcionális működés, már az is elégséges lenne amennyiben töltésképes lenne a tablet, az USB-s adatforgalom nem olyan fontos és egyébként is megkerülhető.
Tehát egy ilyen 16 lábú USB TYPE-C csatlakozóról van szó, és az lenne a kérdésem, hogy a tápellétás, vagy töltés működéséhez elegendő lenne e a jelölt lábak bekötése? Nem vagyok műszerész, de arra következtetek, hogy ezek a lábak felelhetnek ezen funkció működéséért.
Előre is köszönöm! -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #99102 üzenetére
16-16 szál eléggé gagyin összerakott gipszkarton falakba kellett besüllyeszteni, hogy az egyikből a másik sávba történő átvezetékezés sem volt kivitelezhető, meg a forrasztgatás is még tovább nehezítette volna ha minden szalag mindkét végén kell...de főként a fal sajátossága hogy nem kéne erőltetni...sokszorozni a hiba lehetőségeket.
Amúgy egymástól a 2 csoport (2x 32 sáv) kb 9 méterre vannak egymástól, az egyébként mennyire nagy távolság ilyen data szálaknak? Vagy azt még megtudná ugrani 0,5-0,75-ös réz vezetékkel, 12V-on?Tudsz ajánlani hazai bolti beszerezési forrást ethernet porttal ellátott ESP32 boardhoz? Fontos hogy le tudjam igazolni a beszerezést...
Még ezt találtam:
WT32-ETH01 [link] -
PROTRON
addikt
Egy újabb témával jelentkezem.
Van 64 db 1,5 méteres digitális, címezhető, rgb led szalagom. Az már leesett, hogy ha ezeket párhuzamosan rákötöm 1 db data vezérlésre, akkor mindegyik szalag ugyanazt az effektet fogja lejátszani, nincs lehetőségem egyesével megcímezni őket, csak akkor ha sorba kötöm.
De adott feladatnál, nincs lehetőségem sorbakötni, ez van.
Én naív laikus, azthittem, a CLK szálnak van ilyen téren relevanciája...Laikusoknak mint én legegyszerűbb, de nem túl olcsó megoldás, hogy 8 db, egyenként 8 csatornás LED vezérlő, pl Quin LED Dig Octa egyesével bekötni a 64 data szálat...
De elgondolkodtam, hogy létezik-e nem túl bonyolult, de jóval olcsóbb megoldás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bitcoin topic
- World of Warships
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3070
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest