- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
Sziasztok! Szükségem lenne egy analóg áramkörre ami behúz egy relét 500ms körüli időre ha áramot kap, majd elengedi és úgy marad. Csak mikor először áramot kap akkor húzza meg. Kipróbálnék mikrokontroller helyett valami analógot.
Áramszünet után kellene egy eszközt bekapcsolni gombnyomással azonnal.Ha valakinek van valami egyszerű rajza megköszönném
-
Barret001
addikt
[EZT] nézzétek! Van még ennél lejjebb?
-
válasz
Reggie0 #98197 üzenetére
Pontosan csak nem akartam belemélyedni a gate felületének méretébe.
Ami eléggé egyenes arányos a nyitott csatorna ellenállásával.
Igbt vonalon nem teljesen értek egyet veled.
Fetnek csatornaellenállása van, igbt-n meg feszültségesés.
Adott, pl. 50A áramnál:
fet, 1,5mohm, 3,75W disszipáció
igbt, 0,6V esik, 30W disszipáció.
Véleményem hogy kis feszültségen, 80-100V a fet jobb,
nagyobb feszültségen meg az igbt.
mivel egy nagyfeszültségű fetnek már sokkal nagyobb a csatornaellenállása és itt már egy igbt kimenet, bipoláris tranzisztor előnyösebb.
Sokkal robosztusabb és strapabíróbb kialakítás de ezek az előnyök 5-600V felett érvényesülnek igazán.
Fenntiek a saját meglátásaimat tükrözik, mindenre nyitott vagyok a témában, észérvekre pláne. -
Reggie0
félisten
válasz
aujjobba #98195 üzenetére
Teljesen. Az ellenallast a csatorna szelesseget novelve lehet csokkenteni, ami szuksegszeruen noveli a gate kapacitast, mivel a gate lefedi a csatornat. Legalabbis tranzisztorcsaladon belul. Vannak egzotikus szerkezetu tranzisztorok, amelyek egyeb geometriai trukkokkel csokkentik a csatornaellenallast, de jellemzoen azoknal is van valamilyen egyeb hatulutoje, mint pl. nagyobb szivargas lezart allapotban, vagy nagyobb transzfer kapacitas. Ha kis kapacitast es kis feszultsegesest vagy melegedest szeretnel, nagy aram mellett, akkor az IGBT lesz a jarhato ut.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98194 üzenetére
Mennyire altalanos az, hogy amelyiknek alacsony a vezetesi ellenallasa, annak viszont (viszonylag) magas a kapu kapacitasa?
Lehet nem igaz ez igy, csak amiket eddig neztem adatlapokat nekem ez jott le beloluk.
Tehat ha helyes a sejtesem, donteni kell alacsony vezetesi veszteseg es az alacsony kapcsolasi veszteseg kozott, de javitsatok ki ha tevedek. -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98190 üzenetére
Szóval szimulátor szerint a MOSFET nyitása elég nehezen szabályozható.
Olyan 6-7 másodpercnyi Gate kapacitás töltés után kaptam csak egy kellően lassú tranziens átmenetet, ami cirka fél másodperc alatt tölt fel egy 220u elkót.
Ha 1 másodperces RC tagot használtam, akkor a MOSFET nyitása alig tart pár ezred másodpercig.
Meg ugye kikapcsoláskor is lesz így egy jó hosszú brown out, ha ennyire lassú az RC tag töltése.
Persze a szimulátor az nagyon generic vonalon mozog, főként csak tanulásra használtam.
Így a mosfet-et nem lehet nagyon paraméterezni. Gondolom egy valós mosfet valamennyire eltérhet a szimulátortól.Ezen nem lehet még gyurmázni kicsit?
Lehet mégiscsak egy 3 állású kapcsoló és egy 3k-s ellenállás lesz a megoldás. Az elég lágyan, alig 4 mA-rel tölt fel egy 220u-hoz hasonló méretű elkót - kb 1 másodperc alatt -, mint amiket ezeken a vezérlőkön látni szokás. Ezt elbírja egy pici tolókapcsoló is.Szóval a középső állás lesz a JST dugó -> kapcsoló -> ellenállás -> vezérlő. A második fokozat meg a MOSFET nyitása a fő ágon telibe.
Felteszem ha töltve van az elkó, akkor nem lesz szikra se.
Van vmi hiba az elképzelésben? -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98190 üzenetére
6-7V bőven elég. 3 cellás Lipo vagy Lifepo4 szokott lenni benne. A vezérlő 9V-nál kapcsol ki legkésőbb.
Milyen típusú mosfet-et vettél? Amit én találtam Ali-n az "csak" 160A és az Rds az 4,5 milliOhm. -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #98188 üzenetére
Nekem egy dugaljas meg egy csak okostelefonról vezérelhetővel van tapasztalatom. Mindkettő rendben működik. Sonoff-nak van távirányítóval is vezérelhető változata.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98185 üzenetére
Így már világos.
Ez még jobb!A kérdésem még mindig áll, hogy milyen felfutásra kellene méretezni a fő ágon?
Mi az az idő, ami alatt kíméletesen feltöltenek az elkók és nincs szikra? 1 s? 1/10 s? 1/100 s? -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #98186 üzenetére
[link]
Lakáselosztó nem fogja visszatartani az elektromágneses hullámokat? -
DonThomasino
veterán
Villanyszereléshez keresek vezeték nélküli villanykapcsolót,
ami normál kötődobozba illeszthető, és a lakáselosztóban
kapcsolgatna valamit le fel. Létezik ilyen normális minőségben? -
válasz
Teasüti #98183 üzenetére
RC tag nem az akku meg a vezérlő közé hanem a fet gate-re megy, most melóba vagyok, ha hazaértam lerajzolom neked.
Így a fet, mivel a mikrosec alatt képes kapcsolni, nem ennyi idő alatt hanem pl. 1 sec alatt fog nyitni.
Utána mintha ott se lenne, ha megfelelően kis csatornaellenállásút használsz akkor nem kell hűteni.
Pl. én 1,5milliohm 360A feteket használok.
3 állású kapcsolóval jó lenne de megintcsak oda jutottunk hogy mivel egyik állásában átfolyik rajta a teljes áram, nagy lesz a fizikai mérete. -
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #98180 üzenetére
Okay, köszi a segítséget mindenkinek, megpróbálom egy nagyobbacska kondival.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98180 üzenetére
Még vmi: hogyan méretezzem az RC tagot erre a feladatra? Mi szükség van az extra kapacitásra?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98179 üzenetére
Ez megmagyarázza a szikrát. Köszi!
Rajta szeretném hagyni az akkumulátort az elektronikán az állandó rendelkezésre állás miatt. Demo gép amit hordok magammal, szóval nagyrészt a kocsi hátuljában pihen és csak néha van elővéve pár percre.
A szivárgó áram kérdéses még, hogy nyerek-e a MOSFET megoldással vmit, vagy ugyanúgy le fog merülni idővel? Valamint kell-e méretezni a MOSFET-re hűtést, lesz-e szignifikáns hőtermelés on/off üzemben? Ugye teljesen nyitva lesz 100% kitöltési tényezővel, de 60 A csúcsáram mehet át rajta.RC tagot egy 50C akkupakk és egy 60 Amperes vezérlő közé állandóra?
Esetleg az N csatornás MOSFET-et nem lehet megnyitni épp csak annyira, hogy kíméletesen feltöltse az elkókat? Mondjuk 3 állású kapcsoló és az egyik póluson van egy alulméretezett Gate ellenállás?
Szerk: vagy a harmadik pólus mehet bypass rá a vezérlőre az RC taggal. -
mezis
félisten
"Specifications": 0,5A
-
Dehogy, az a kondenzátor maximálisan megengedett feszültsége. Hogy adhatna le 6 voltot mikor párhuzamosan van a 3 volttal...?
Szerintem a konvertered nem tud elég áramot leadni akkor, 2 amper bőven elegendő a töltőből.
Hol laksz, 2 perc alatt összeütök neked egy 3 voltos 2 amperes stabilizátort és jó lesz.
Vagy egy tökprimitív megoldás, veszel 3 darab mezei diódát, 2 amperest, sorbakötöd őket és megvan a 3 voltod. -
válasz
Teasüti #98177 üzenetére
3. A vezérlőben lévő elkókat töltöd fel pillanat alatt, ezt látod szikrának.
Teljesen primitív megoldásként szerezz be egy 5-10 ohmos ellenállást, azon keresztül töltsd fel az elkókat majd dugd össze a csatikat. Garantáltan nem fog szikrázni.
Így az összes többi kérdés okafogyottá válik.
Nekem elég combos teljesítményű napelemes töltőim és invertereim vannak több 10ezer mikrofaraddal a bemeneten.
na azt látnád mikor véletlenül ellenállás nélül csattintom a 24V/360Ah akkura. Csattan, szikrázik, brutális. És amúgy nem tesz jót a kondiknak sem.
Az ellenállással mindez teljesen megszűnik.
Ha már itt, válaszolnék a többire is.
Teljesen természetes hogy egy 50-100A kapcsolónak a fizikai méretei nagyok, ezt nem lehet kikerülni.
A szikrát megszünteted, vele de a tranziens áramlökést természeresen nem.
Ha fetet akarsz semmi akadálya de amúgy az 1-2 nagyságrenddel még gyorsabban teszi rá az akkura a kondikat hatalmas tranziens áramcsúccsal csak ugye Te ezt nem látod, nem hallod. De amit nem érzékelünk az még létezik.
Ha fetes megoldást választasz mégis, a negatívot kéne vele kapcsolni mivel N fet sokkal olcsóbban és kisebb ellenállással létezik mint P fet.
Lágyindítással simán megvalósíthatod az általad óhajtott tranzienesmentes bekapcsolást egy egyszerű RC taggal.
Legegyszerűbb 1-2 darab ellenállás. -
Tyrel
őstag
Ha az áramkor 3V-os, miért kell 6.3V-os kondenzátor? Az nem 6.3V-ot fog leadni és nem fogja tönkretenni a Fingerbotot? Nem értem hogy működik ez.
A táp ami az USB-t adja az 5V / 2A, de hogy az a feszültség-csökkentő amit fentebb linkeltem hány Ampert tud leadni ebből, arról semmi infó nincs.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Volna egy - számomra - érdekes kérdésem. Nagyon kezdő kérdés, rengeteget felejtettem...
RC autózás kapcsán használnak Lipo akkukat, amiken van vmilyen csatlakozó (Deans, XT60, stb.) és van a balancer vezeték külön JST csatlakozón.A problémám kétrétű:
A Deans/T-plug csatlakozó szeret szikrázni összedugáskor. Ezt biztos imádja a mikrokontroller... Illetve a motorvezérlő mikrokontroller vezérelt főkapcsolóval rendelkezik. Szóval ha rajta marad az akku, akkor szép lassan lemeríti. Eltart pár hétig míg egy három cellás 4000 mAh-es akkupakknak vége lesz, de megeshet. Ha rajta felejtem, akkor nyaralásból hazajövet egy döglött aksi fogadna.Szeretném kapcsolóval áramtalanítani. Kicsit kényelmesebb megoldás, meg kevésbé szikrázós élmény. Viszont meglepően (túl)méretes kapcsolókat találtam csak, amik elbírnak némi árammal. A motorvezérlő 60 Ampert tud felvenni spec szerint. Szóval mennyire életképes ötlet vmi bitang MOSFET-et beiktatni a főágra és a balancer csatlakozóról (amiről le lehet venni a feszültséget cellánként is ugye) egy apró billenőkapcsolóval felhúzni a MOSFET-et GND-ről (balancer GND)?
Ha nem írtam eddig vmi ordas nagy buktatóval rendelkező hülyeséget, akkor a kérdéseim:
1. Milyen MOSFET-et? Esetleg van-e előre (lég)szerelt bolti megoldás erre a feladatra?
2. Üzem közben kell-e hűtés a MOSFET-re? Ugye itt elvileg nincs semmilyen tranziens zóna, itt egyszer fel van húzva kézzel és végül "áramtalanítva" lesz.
3. Van-e bármilyen szivárgó áram üzemen kívül, ami kvázi okafogyottá tenné az egész projektet a "fogom és lehúzom az akkumulátort" megoldáshoz képest? -
Az elem meg a töltő közé.
Ha nálaam így nem lángol még 2 darab ceruzaelem 8 év alatt akkor nálad se fog.
De én is először a kondenzátoros rásegítéssal próbálkoznék a helyedben.
Ha félős vagy tegyél 330 ohmot, azon 10mA folyik zárlatba azaz 0,03W ezzel nem lehet meggyújtani semmit.
Mezis erősen maximalistanem kell ide low esr meg egyéb maszlag, jól írja valami elektronikai roncsból kéne kitermelni egy kondit.
Még nem írtad meg mennyit tud a telefonadaptered. Ha pár 100 milliampert akkor az a hunyó. -
mezis
félisten
Legalább 6V-os, High Frequency (Low ESR) típusúból akár 10000μF-os is lehet.
Pl.: [link]A Farádok nem biztos hogy nagyobb áramot is képesek leadni.
Milyen sűrűn nyomkodod a kapcsolót? Mert másodpercekig eltarthat mire elegendő elektront kap a kondenzátor.
Nincs a közelben senkinek egy ócska TV-je, videó magnója, DVD lejátszója, amiből lehetne újra hasznosítani?
-
Tyrel
őstag
Köszi!
És ha maradnék a kondenzátoros megoldásnál (mert nem bízok benne hogy a folyamatosan töltött elem nem melegszik túl), milyen kondi kéne? Van pl. ez a 3V-os, ilyesmi jó lenne? Ebből mekkora?
https://www.aliexpress.com/item/1005006095360302.htmlMittomén 15F?...
-
Barret001
addikt
-
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #98171 üzenetére
Hova teszem az ellenállást, az elem és a töltő közé, vagy az elem és a Fingerbot közé?
Szabad így töltőre kötni nem-újratölthető elemet is?...
-
Azt nem tudjuk a telefontöltőd mennyit tud, a motor indulásakor egy pillanatra hatalmas áramot vesz fel-. És ezt nem tudják az adaptereid leadni, letilt.
Jól írták kondenzátorokkal meg kéne támogatni az adaptert meg az átalakítót is, legjobb lenne közvetlenül a Fingerboot elemcsatlakozójára forrasztani.
3 volt környékén mehet a töltés, nem ártana egy pár 10 ohm ellenállás ha bármi gebasz van.
Nekem 8 éve műk9dik így 3 darab Computherm elemes termosztát.
3V volt+33ohm? ha jól emlékszek és 8 éve ven benne ugyanaz a 2 ceruzaelem. -
Rodzser Mór
senior tag
-
Tyrel
őstag
Hm, köszi mindkettőtöknek. Az mennyire biztos, hogy az lm 2596 már elég áramot adna?
Nekem ez így eléggé wtf, nem gondoltam volna hogy egy nyomi kis elem nagyobb áramot tud adni mint egy hálózatra dugott áramkör.
Esetleg ha az lm 2596 sem biztos, hogy elég, ill. ha valami pufferre lenne szükségem... mi lenne ha azt csinálnám, hogy ebből a CR2 elemből szereznék egy újratölthetőt, aztán betenném úgy a Fingerbot-ba, hogy az érintkezők közé erőltetem a meglévő 3V átalakítóm drótjait?
Így folyamatosan töltené az elemet, de amikor kéne áramerősség is a működéshez, azt meg kipótolná az elemből...Kérdés hogy az elem mit szólna hozzá, hogy folyamatosan töltés alatt van? Kb. felrobbanna?...
Másik kérdés:
Ez meg WTF???
https://www.aliexpress.com/item/1005007346292645.html
https://www.aliexpress.com/item/1005007797342252.htmlLehet ez így önmagában megoldaná a problémámat, de WTF ilyen hogy létezhet egyáltalán? És ezt mennyire lehet jó ötlet folyamatosan bedugva tartani?
-
mezis
félisten
Üdv.!
Összeszeded az összes lomodból az elkókat. Parallel kötöd és a töltő áramot néhány Ω-os ellenállással korlátozod (mert direktben nem biztos, hogy túlélné a Fingerbot).
Talán elegendő energia tárolódik a következő kapcsolásig.Én régi, elektromechanikus órák elektromágnesét rángattatom így egészen rég, nagy belső ellenállású, de kb. 1,2V-ot még kiadni képes elemekkel. Kímélem a környezetet....
-
Barret001
addikt
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Elöljáróban leszögezném, hogy én tökre nem értek az elektronikához, szóval lehet hogy hülyeséget akarok, de nekem így laikusként nem fér a fejembe miért nem működik...
Szóval van itthon egy tök-mindegy-mi eszköz aminek szükségem van az okostelefonról történő vezérlésére, de a cucc egyáltalán semmilyen szinten nem "smart". E miatt végülis egy "Fingerbot"-tal lett megoldva a "felokosítása", konkrétan ezzel:
https://www.aliexpress.com/item/1005006437095253.htmlEz egész jól is működik, viszont ez a cucc egy CR2 elemmel megy, ami kb. ugyanolyan mint egy ceruzaelem, csak fele olyan hosszú és 3V-os. Ilyen elemet felénk beszerezni sem egyszerű, és nem is kapok semmi értesítést ha lemerült, figyelgetni meg nem tudom minden nap... Csak azt veszem észre, hogy nyomkodom a smart home appot, és nem történik semmi, nem nyomja a Fingerbot a gombot.
Ez így marha idegesítő volt már többször is, ezért úgy gondoltam hogy csesszék meg az elemjüket ott ahol van, és majd én szépen hálózati áramra kötöm a Fingerbotot egy ilyennel:
https://www.aliexpress.com/item/1005004950085411.htmlNyilván ennek egyik vége egy random USB-s telefontöltőbe megy, a másik végéről meg levágtam a tápcsatlakozót és a két drótját nemes egyszerűséggel a Fingerbot elem érintkezőkhöz nyomtam, illetve ha működne oda is forrasztanám...
...de nem működik. Beállítottam a kis cuccot 3V-ra, majd aztán kicsit többre is, talán 3,7V-ig mentem el. Rendes feszültségmérőm nincs, csak egy kis kacat amivel elemek töltöttségét lehet ellenőrizni, de ahhoz érintve a drótokat visszaigazolja, hogy tényleg kb. 3,5V jön ki a vezetékekből.
A Fingerbot is kap róla áramot, bekapcsolódik, világít rajta a LED, csatlakozik hálózathoz. Viszont amikor meg kéne nyomnia a gombot, akkor csak kattan egyet, aztán nem történik semmi sem. Hang alapján egy kicsi villanymotor van benne, de az erről a telefontöltős - feszültségredukálós tápról nem megy. Ha visszateszek egy elemet, akkor megint működik.
Valakinek van ötlete, hogy miért nem működik?
-
hotkar
senior tag
válasz
Rodzser Mór #98163 üzenetére
"gumidugó" jelszóra vannak találatok a Gugliban. Talán lesz megfelelő köztük.
-
hotkar
senior tag
válasz
Rodzser Mór #98160 üzenetére
Én Gewiss dobozokat szoktam venni (IP55, ilyet lehet a sarki bótba' kapni), azokban vannak gumiharangok, amikre akkora lyukat vágok, hogy a kábel beférjen jó szorosan.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Rodzser Mór #98160 üzenetére
"Passzentos" furat kell, és körbekenni savmentes sziloplaszt-al, vagy melegragasztóval körbenyomni. Egyik sem a legszebb megoldás, de ha jól van megcsinálva akkor hatásos. (ipari obejktumban, szabványossági elenőrzésen, nem biztos, hogy átmegy... de otthonra megteszi)
-
Rodzser Mór
senior tag
Hello!
IP 45 vagy ilyesmi dobozba vezetnék be kábelt. Viszont ahhoz ki kell fúrnom. Van valami nedvesség ellen védő gumidugó?
Nem tömszelencét keresek (mert az nagyon kiáll), hanem inkább valami egyszerűbbet, amit csak bepattintok a furatba és ebbe behúzom a kábelt. -
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #98148 üzenetére
[link] ?
-
válasz
V.Stryker #98155 üzenetére
Szerintem megszakadt/nincs benne az rc tag ami a bementettel párhuzamosan szokott lenni.
Vagy a bemenetre menő vezeték kontakthibás, árnyékolás hibás. Vagy a hangerőpotinak lesz valami baja, vagy valahonnan leszakadt a test, árnyékolás.
Trafó nem hinném, az ha rászór valamire azt nem lehet ilyen taperolással lecsökkenteni. -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #98154 üzenetére
Ennek biztos a hangszórójából jön. Azt már észrevettem, hogy attól függően, milyen eszközbe dugom be, elhalkul némileg vagy van aminél teljesen eltűnik a zúgás. Ha nincs bedugva, akkor nyomja.
Amúgy egy ilyen. Nem hiszem,hogy trafós. Nem lehet, hogy valami kondi elöregedett?
Szétszedve majd szét lesz, mert egy internetrádió építéséhez vadásztam használtam.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
KonzolKartel #98151 üzenetére
A 230-as dugója sima két pólusú, földelés nélküli.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98148 üzenetére
ohh, OK. De én szétnéznék pl. skf partnereknél, h van-e az a méret.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Szert tettem egy sztereo Logitech hangfal szettre, használtan.
Olyat produkál, hogy ha bedugom simán áram alá, akkor van egy erős alapzúgása. Ha kézbe veszem a vezérlős részét, amibe a 230-as csati is megy és közben a jack csatit megérintem a kezemmel, akkor eltűnik az alapzaj. De csak ha a hangfalat is kézbeveszem.
Amúgy szól, kontakthiba nincs, azt végig mozgattam.
Hibás lenne vagy mitől van ez az erős alapzaja? -
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
Lejárt a szerkesztés,
eszembe nem volt hogy modellező boltban vannak ilyenek.
És vannak [link]
Nem pénz, 6-700Ft darabja.
Szétkapok egyet hétfőn megmérem és meg lesz rendelve 8 darab mini csapágy. -
válasz
ViZion #98146 üzenetére
És Mezis és Efemm.
nNm egy hanem 4 darab venti kéne amik párosával vannak 2 darab 16kW frekiváltóba.
Nem PC ventik, csak az érthetőség kedvéért írtam így hanem 24V/1,3A brutális levegőszállítású ventillátorok.
Az eredeti csapágyakkal nonstop üzemben 9 évet bírtak ki. Más bajuk nincs, még mennek de már 3 hónappal ezelőtt mindet megolajoztam és nem fogják sokáig húzni, mindegyikbe lógnak a csapágyak és durván zörögnek.
És nem találok pont ilyen mechanikai formában helyettesítőt, kacifántosan van beépítve.
Könnyedén szétszedhetőek, mint írtam már pár hónapja szétkaptam őket de ez csak tüneti kezelés. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98135 üzenetére
ha nem egy fémházas EBM-Pabst, akkor engedd el...
Xilence ventik olcsók, jók, kb. 1-1,5 évig. -
mezis
félisten
válasz
Előbb nézd meg az árakat. Sokszor egy komplett ventilátor alig drágább mint a csapágyai és egy új ventilátorra van garancia.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98139 üzenetére
Én is cseréltem cellákat,eredményesen! De semmi nem változott meg...Ugyan úgy mutatta a visszamaradt kapacitást a BMS. Annyival lett jobb,hogy nem esik be a feszültség terhelésre.Semmi más nem változott. Egy c2D processzoros 20 éves laptop,tehát jó régi.
-
Barret001
addikt
válasz
Armagedown #98137 üzenetére
Lehet hogy van,de több ezer féle BMS panelról van szó,amihez külön-külön felszerelés,és szoftver kell. Olcsóbb új akkut venni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #98137 üzenetére
Mondok egy példát, nekem a laptop programja kijelezte (de talán az Everest vagy hasonló más is tudja), hogy az akku 600/300 ciklus.
Azaz 300 ciklus van még hátra, a valószínű tiltásig. Tehát itt a cellák cseréjével célt értem, ment tovább (a számláló is).
-
válasz
Más rendszerűt akarsz átszerelni golyósra, vagy meglévő golyósban cserélni? Szerintem nem fogod tudni sem szétszedni, sem összerakni. Egyik rosszabb ötlet, mint a másik, pláne, hogy pl. 2990 Ft egy 12cm-es golyós venti. Mondjuk egy hdd motort összepárosítani egy ventivel érdekes projekt lehetne, pöröghetne 7-10ezret.
-
Barret001
addikt
válasz
Armagedown #98133 üzenetére
Mégis mit vársz tőle? Semmi nem fog változni,ha nem cseréled az elektronikát is. Milyen laptop? 30 éves? Abban még talán segíthet. De a 20 évesek már nem verhetőek át. Számolják a töltési ciklusszámot. Ha letelt a programozott szám,akkor akku:kuka.
-
Tudna valaki segíteni,
pc ventillátorba lehet valahol picike golyóscsapágyat venni? -
Armagedown
őstag
Régi laptop akkujának javításához elég-e a 18650 cellákat kicserélni?
DIY ponthegesztőt olcsón lehet készíteni és az akkuteszter sem drága. -
mzso
veterán
Majd megpróbálom, de egyre inkább gyanítom, hogy az elektronika halódik. Most megint teljesen jól működött ugyanazzal a két elemmel. Rámértem a feszültségre. Megint csak LO-t mutatott. Piszkáltam tovább, megjavult, utána megint nem jó.
Nem rémlik, hogy ebben valaha kifolyt volna elem. hosszú évekig akkuval ment.
-
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98125 üzenetére
Volt róla, mikor? Próbáljam tisztogatni?
Meg akkor meg próbálom megmérni a lapkánál a feszültséget.
-
Dr. Szilikát
őstag
Érintkezőfelületek néha nem vezetnek rendesen, ahogy volt is szó róla. Ilyenkor én annak hiszek, amit az elektronikán mérek, tehát oda mi jut el, az a biztos.
Elvileg olyan hibának kisebb az esélye, hogy mondjuk leköveted, egészen a kis processzorig eljut a megfelelő feszültség, ennek dacára problémázik. De ki tudja, ha mégis, akkor mit csinálsz vele, valószínűleg ott már semmit.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98089 üzenetére
Kipróbáltam még soha nem használta 750mAh-os LADDA akkukkal. Alapból LO-t mutat. Ez éve Júliusában lettek gyártva, mivel ugynolyanok mint az Eneloop akkuk még alig-alig volt valamennyi önkisülésük.
Ennyi próba után én már nem tudom elképzelni, hogy akku probléma. KB 1,32-1,33V mindkettő.
Már csak az a kérdés, hogy hol meg hogyan keressem a problémát, Az elektronikában, vagy valahol a kontaktban?
Milyen probléma okozhat megnövekedett feszültség igényt? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Oryctolagus #98121 üzenetére
300 V a szakadt ágon van gondolom, ilyenkor felszabályoz maximumra az áramgenerátor, bár le is szokta tiltani magát, ha olyan konstrukció. Sokféle típus, sokféle megoldás van, fejből ezeket nem lehet tudni.
149,5 / 26 = 5,75 V azaz utalhat névlegesen 6 V-os LED-re. Valószínűleg párhuzamos kötésben kap áramot két 26 darabos szakasz, ennek köszönhető, amikor egyik ág megszakad, a másikra dupla áram jut és az is megszakad.
Igazság szerint ez csak a működés fejtegetése, sok jelentősége nincs. Amikor beépítetted az új alkatrészt, rendesen működött, azaz belevaló volt, nem is szoktak többféle variációt gyártani, egy típuson belül. Továbbá a LED-sor meghajtása áramra stabilizált, azaz nincs ilyen irányú lehetőség:
vajon készíthető lenne valamilyen feszültség korlátozó kapcsolás az utángyártott alkatrész részére?
Itt inkább arról lehetett szó, hogy a rendelt alkatrész nem bírta sokáig.
-
luciferc
őstag
Sziasztok, Lenovo X1 Carbon Gen9 laptophoz keresek USB-C (24pin-es) csatlakozót, az ali-n kapható is: [link] csak lassan ér ide. Nem tudtok véletlenül egy hazai boltot, ahol van ilyen csatlakozó (vagy van többféle usb-c)? Amit találtam pl. Ret-nél azok kép alapján hosszúkásabbak és youtube szerelős videó alapján is az ali-s verzió a jó.
-
Oryctolagus
tag
válasz
Dr. Szilikát #98120 üzenetére
Doktor úr!
Megmértem.
Az eredeti LED sor paneleken ez az összes olvashtó információ.
M822 Y 000180 E3N312
94V-0 1227 SAMSUNG 2012SVS37 7032NNB 2D LEFT52 REV1.1 120317A jobb oldalin csak ennyi van.
M822 Y 00471 E3P312 -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Oryctolagus #98118 üzenetére
Honnan jött az infó, nem szoktak ilyen eltérések lenni, azonos típuson belül. Eleve, egy LED-tok lehet névlegesen 3 vagy 6 V. Ha jól látom, itt 52 tok van egy sávon, ami valószínűleg 2-2 szakaszra oszlik.
Ezért van az, amikor 1 db LED szakadása esetén mondjuk a sáv fele sötétül el. Ha pedig trükkös módon a másik oldal másik felével kötik sorba, akkor az is kialszik.
Igyekszem magyar szavakat használni, mert én még magyar irodalmon nőttem fel, ez az én nyelvem.
Legyen mondjuk 3,3 V nyitófeszültség az adott munkaáram mellett és 26 soros tag, akkor 85 V-ra áll be az áramgenerátoros driver. Ha dupla chipes tok (6,6 V), akkor lehet 170 V, olyan is létezik. De olyan nem, hogy egy adott készüléktípus létezne 3 vagy 6 V-os tokokkal egyaránt. A teljesítmény még hagyján, a feszültséget lehetne árammal kompenzálni, de ez nem így szokott menni.
Itt a tápegységen 2 db step up áramgenerátor látható elvileg, mint LED-driver. Piros nyíllal jelöltem azt a két puffert, ahol a fent említett meghajtófeszültség mérhető. Hogy hány voltos a puffer, az is elárul ezt-azt.
Ide csatlakozik a LED-sávok + pontja általában. Negatív ágon történik a PWM-szaggatás, áramfigyelés. Lényeges, hogy utóbbi PWM csak a 100 % fényerő opcionális csökkentését végzi, míg a pufferen a DC-szintet (100 % csúcsáramot) az áramgenerátor állítja be (nyilván az is PWM elven).
Mindezekből talán érzékelhető, van egy adott típus, ami meghatároz bizonyos paramétereket. Azt is, hogy 3 vagy 6 V-os tokokra épül, utána ebben már nincs átjárás általában. Vagy az már egy másik TV-típus.
A LED-sávon van egy azonosító, ami meghatározó, olyan kell bele.
-
Oryctolagus
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni!
Adott egy led TV aminek van két darab LED panelje L-R oldalon.
Ezek a LED stripek mindkét oldalon meghibásodtak, olyan módon hogy a felső része mindkét oldalnak már nem világít.A hibajavítására a globalizációtól fűtve, modul elvben gondolkodva, kicseréltem mindkét oldali LED stripet.
Örültem mint a ..Eltelt egy hét egyszercsak megint előjött a hiba, de ezúttal LED sor ellenkező oldalán, mind jobb és bal oldalon nem világítottak a LED-ek.
Kis utánajárással mielőtt új power boardot rendeltem volna, kiderült hogy az original part és a messzi Kínából rendelhető part eltér, ugyanis az előbbi 6V -al míg az utóbbi 3V -al üzemel.
Kérdésem pedig az hogy vajon készíthető lenne valamilyen feszültség korlátozó kapcsolás az utángyártott alkatrész részére?
6V-osat egyáltalán nem találtam sehol sajna.Egyelőre cost-per-box ratio még jó.
Köszönöm a válaszaitokat!u.i.: a part maga
-
Busterftw
nagyúr
válasz
tordaitibi #98116 üzenetére
Köszi, amazonon vannak ezen a néven ilyen csatlakozó kitek, már csak a kábelt kellene beszerezni.
Ha lemérem az átmérőt az elég lehet kiindulási alapnak? -
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98111 üzenetére
Conradba is van ilyen, meg használnak ilyet pl. akkukhoz szünetmentesbe....
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #98107 üzenetére
Köszi! Most már csak ki kell legóznom itt spanyolban ezt milyen néven szerzem be
-
laed
aktív tag
válasz
lanszelot #98103 üzenetére
Univerzális adapter 4.5V-os állása talán jó lehet hozzá.
Talán még az 5V-ot is bevenné, ki kéne próbálni.
De mit csinál az a felső elektronika??
Én csináltam már ilyet, működik, még ha nem is kényelmes.
De kéne tudni a motor teljesítményét, attól függ mennyit vesz fel.
Nálam elég volt a 2A táp. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Busterftw #98106 üzenetére
Csúszósaru néven fut jobbára, kapható szigetelt változata is, esetedben zsugorcső van rámelegítve:
https://www.google.com/images?q=csúszósaru
Szélessége is lehet többféle, noha a képen a leggyakoribbnak mondható fajta szerepel.
-
Busterftw
nagyúr
Sziasztok, ennek a kabelnek/csatlakozonak mi a neve/tipusa?
Fekete, ami arra a "pocokre" csuszik ra. Kis hosugarzoba kellene egy csere kabel ilyen csatlakozoval.
Elore is koszi! -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98089 üzenetére
Hm. Tegnapelőtt megpiszkáltam amikor mértem úgy hogy benne volt a mérlegben ugyanaz a két elem. 1,36V körül volt. De elkezdett újra működni és azóta is mér...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép állapot!! Dell Latitude 5495 Ryzen 5 Pro 2500U 16GB RAM 256GB SSD Magyar bill
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-10300H - 16GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11 - MAGYAR
- Dell Latitude 7320 Detachable Touch 13,3" i5-1140G7 2,6GHz 16GB 256
- KBDFans Tofu 60 Redux, custom, angol feliratozású, PBT kupakos, hot swap, programozható billentyűzet
- Keychron Q0 Plus, kiterjesztett numpad kiosztású, halkított, PBT kupakos makropad billentyűzet
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest